agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sarılıcılar (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/)
-   -   Begonvil, Gelin duvağı (Bougainvillea sp.) (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/1695.htm)

sinaninci1 02-10-2007 11:35

3 Eklenti(ler)
Evet Bodrumda geldi buda benim yeni iki renkli begonvilim resimler biraz ufak kameranin pilini cocuklar almis bende telefonun kamerasiylan cektim biraz bulaniklar daha sonra daha guzellerini ilistiririm

deniz boro 02-10-2007 19:34

Dekoratif bir gözlem ama begonvilli klasik atlas bitkisi gibi ev içinde salonda düşünemiyorum.

sinaninci1 02-10-2007 22:57

Deniz boro
Dogru ama bu sene iceri almayi ve nisanda disari dikmeyi dusunuyorum nedenine gelince kok gelismesi icin simdi dikersem kok gelisimi yapmiyacak ve kokler uste kalacagindan dona bilir diye fakat hayret ettigim birsey var burda yalovada dedigim gibi bir evin bahcesinde agaci sarmis olanini gordum ve sokagin kuzeyi denize bakiyor bogaz gibi esiyor soguk kokunun capi 10- 15 santim kalinlasmis ilgincdegilmi benim dusuncem bir ikisene korudunmu alisiyor galiba

tweetysth 03-10-2007 18:44

Geçen gün bir sitenin etrafına çepeçevre dikilmiş olarak gördüğüm begonvillere hayran kaldım. Uzaktan farklı bir çiçek olduğunu düşünmüştüm, çünkü çiçekleri bir hayli iriydi. Ama yakından inceleyince ne göreyim, bildiğimiz gelin duvağı diyeceğim ama ben hayatımda bu kadar güzelini görmemiştim. Pembe ve beyaz olmak üzere iki renkliydi, ama nasıl oluyorsa renkler hiç birbirine karışmamış. (Benim balkonun iki ucunda duran pembe ve bayaz begonvillerim tozlaşarak enteresan renklere sahip olmuşlardıda) O kadar bol çiçekliydiki artık dallar taşımıyordu. Bir o kadar çiçekte yere dökülmüş, tüm sokağa konfeti yayılmış havası veriyordu. Masal gibi anlattım değilmi :) ama kendimi rüyada sandım resmen mükemmeldi. Ben o kadar uğraşıyorum ama benimkiler kaç aydır tek bir çiçek bile açmadı, çiçekten vazgeçtim fazla bir gelişimde göstermiyorlar. Aşırı sıcaklara veriyorum ama başka bir nedeni olabilir mi acaba? Benimkilerde o sitedekiler gibi çoşup bütün balkonumu kaplamaz mı???

Şimdi size sormak istediklerim şunlar. Açmayan begonvilleri nasıl açtırırız? Daha kısa zamanda gelişim göztermeleri için ne yapmak gerekir? Ve ben o siteye tekrar gitsem, o şahane gelin duvağından 1 dal yürütsem onu evde büyütebilir miyim :))

abk 04-10-2007 08:08

Benim bu yaz aldığım begonvilim de ancak yaz sonunda açabildi.Çiçekleri de minicik.Oysa aldığım yerde üzerinde kocaman çiçekleri olanları vardı.Ben çiçeklerin küçük olmasını bu yılın çok sıcak geçmesine bağladım.Dolmalık biberlerim de minicik oldular bu yaz,ancak eylül ayından sonra normal boyuna gelebildi.

sinaninci1 09-10-2007 14:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi abk (Mesaj 159111)
Benim bu yaz aldığım begonvilim de ancak yaz sonunda açabildi.Çiçekleri de minicik.Oysa aldığım yerde üzerinde kocaman çiçekleri olanları vardı.Ben çiçeklerin küçük olmasını bu yılın çok sıcak geçmesine bağladım.Dolmalık biberlerim de minicik oldular bu yaz,ancak eylül ayından sonra normal boyuna gelebildi.

Zannetmiyorum sicagi cok sever, Cok cesitleri var, sizinki katmerli olanidir.
Saygilar

ankara_kedisi 16-10-2007 16:37

Merhabalar,
Ankarada yasayan bir begonvil asigiyim. Ankarada bahcede **** cam kenarinda begonvil yetistirmem mumkun mu? Etrafimdaki herkesin genel kanisi begonvilin sicak bolge bitkisi oldugu yolunda.

Hasan Lalezar 16-10-2007 21:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ankara_kedisi (Mesaj 162261)
Merhabalar,
Ankarada yasayan bir begonvil asigiyim. Ankarada bahcede **** cam kenarinda begonvil yetistirmem mumkun mu? Etrafimdaki herkesin genel kanisi begonvilin sicak bolge bitkisi oldugu yolunda.

Bauhaus da satmayada başlamışlar. İnsan görünce Ankara'da da yetiştirebilsek keşke diyor ama sanırım olmaz. Büyük bir saksıya dikip kışın sıcağa taşısak olmazmı acaba

sinaninci1 16-10-2007 21:21

Yalova"da yetimez diyorlar ama yetisiyor.
Galiba iklim sartlarina alismasi lazim,1-2 sene kolliyacaksin
Saygilar

omar 17-10-2007 16:48

sn. ankara Kedisi,
Ben de bir Begonvil aşığı olarak Ankara'da bu güzel çiçeği yetiştiriyorum.
Katmerli kırmızı ve mini pembe begonvillerim çiçeklenmek üzere..
sanırım bugün yarın açacaklar.
Yazın bol güneş gören balkon veya bahçede bakmak yeterli oluyor.
Kışın budayarak serin bir ortamda barındırmayı düşünüyorum.. Ben bu yıl bu şelikde deneyeceğim.

Balıkcı 18-10-2007 08:48

İzninizle ben de katılayım sohbete.

İstanbul'da iki begonvil biliyorum ki hayretlere seza.

Şaşırmayın, öyle üç beş yıllık değil, neredeyse çocukluğumdan beri hatırlıyorum.

Biri, Vaniköy-Kandilli arasında, eski Vaniköy mısırözü yağı fabrikasının olduğu bahçede.
Şimdi, Vaniköy'den Kandilli'ye doğru giderken (şebekeye varmadan) soldaki duvarın üzerinden mosmor bakıyor.
Bu durumuna aldanmayın, onu asıl denizden görmelisiniz, belki 10-15 metrelik duvarı sarmış, yoldan görünen sadece uc kısmı .

Bir diğeri de Yeniköy'de bir yalının bahçesinde, yalıyı sarmış durumda, onu da denizden görmelisiniz.

İnşallah fotoğraflayabilirsem, buraya koyarım.

tweetysth 18-10-2007 20:00

BEGONVİLİ ÇİÇEK AÇMAYANLARA!!!

Ne kadar uğraşsamda bütün yaz 2-3 çiçekten fazla çiçek açtıramadığım küçük ve sık yapraklı mor begonvillerime yaklaşık 2 haftadır praktikerden aldığım besin takviyesinden vermeye başladım. 1 lt suya 1 kapak eklenerek her sulamada verilen bu sıvı besin (namı diğer çiçek coşturan) daha 1 hafta geçmeden bir mucizeye imza attı. Her bir yaprağın dibinden yeni filizler fışkırmaya ve her filizden pıtır pıtır tomurucuklar dökülmeye başladı :D Begonvilime olan aşkım ikiye katlandı...
Herkese şiddetle tavsiye ederim!!!

Balıkcı 18-10-2007 22:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sinaninci1 (Mesaj 158327)
Evet Bodrumda geldi buda benim yeni iki renkli begonvilim resimler biraz ufak kameranin pilini cocuklar almis bende telefonun kamerasiylan cektim biraz bulaniklar daha sonra daha guzellerini ilistiririm

Çok güzeller ama mor cinsin dışında kalanların, buralarda yaşama şansı yok.:(

O iki renkli iri çiçekliler daha da narin oluyormuş.

taita 29-10-2007 12:02

merhaba arkadaslar
yaklasık4-5 senedır begonvıl bakıyorum.5 farklı renkte kucuk agaclarım var.
1- pembe-beyaz olanı, 2 hafta ızınden dondugumde gordumkı hertarafından cıcek patlamıs,fakat keyfı fazlasıyla kacmıs.yaprakları sarımsı olmuslar,saksısını hafıf salladıgım vakıt hemen kopuyorlar. cıceklerıde pek cansız,gelısemedıler ve renklerını alamadılar. sanırım 3 haftalık yoklugumda ablamlar ve apartman gorevlısı habersız fazla suladılar...?!
2-kırmızı katmerlı; 3 senelık. su yaz cıceklerını doktukten sonra saglam budamak zorunda kaldım.pamukcuk olusmustu.dıger bıtkılerede bulasır dıye yok etmek ıstedım. cok kısa surede toparlandı,yenı surgunler verdı.
3-narcıcegı rengınde olan; bunuda bodur olarak aldım gecen sene.bodur tutmaya gayret edıyorum,bugune kadar kusmedı bana
4-mor; bu yaz tatılınde aldım.(6.cı ayda) fazla gelısmıstı,cok yer kaplamasın dıye hemen budadım.kıs ıznımden dondugumde bana suprız yaptı,bırsuru cıcek acmıs kerata
5-yalınkat koyu pembe;bu kızımızda aılemıze henuz katıldı. bıraz fazla boylu,ama ona gelısme musadesı var.
merterde,yazın pufur pufur esen bır mahallede oturuyorum.kısında ona gore oldukca sert gecebılıyor.
kıs aylarına kızlarımı kapalı balkona tasıyorum.kıs boyunca su vermıyorum.onun yerıne arada sırada elektrıklı su ısıtıcısını balkona tasıyorum,ve saatlerce kaynatıyorum.buharından nem alsınlar dıye.tabı asırı soguk havalarda bunu yapmıyorum,donma olmasın dıye. kac senedır kısın kızlarımı boyle muhafaza ettım,bugune kadarda bırsey yasamadım.
bu yaz eskı mor begonvılımı bahceye ektım.bılmıyorum acaba bu senekı su sıkıntısından sulanmadıgı ıcınmı,**** komsu cocukları onu ıncıttıgı ıcınmı...bır gun ısten sonra baktımkı,kurumus tek bır daldan baska bır sey kalmamıs.
genel olarak bu yaz sıcaklarından butun cıceklerım etkılendı.bır gun sulamayı ıhml ettıgımde ertesı gun boyunları bukulmus oluyordu. ne hıkmetse 10.cu ayda bırden azdılar.
bu baharda sızlerden almıs oldugum bılgılere dayanarak celık almayı dusunuyorum. bol cıceklı gunler dılıyorum herkese

taita 01-11-2007 19:11

1 Eklenti(ler)
burda sadece ikisi var, digerlerinin resmini nasil cekmemisim diye kiziyorum kendime.:mad:
zaten pembe-beyaz olani epey bir keyifsiz:( bakalim nasil toparliyacagiz onu?!

COYOTE 01-11-2007 19:48

Sayın taita begonvilleriniz muhteşem:))) Yukarıdan sarkan mercan çiçeğine zaten diyecek lafım yok. Ona özel bir bakım yapıyormusunuz.?
Budadığınıza göre begonvillerinizi bol bol çelik çıkıyordur. Onları atmaz da begonvil sevenlerle paylaşırsanız süper olur. Mesela ben bir tane narçiçeği renkli olanın çeliğine talip olabilirim:))
(Ayıp olmadı umarım)

sinaninci1 02-11-2007 08:46

1 Eklenti(ler)
Buda benim begonvilim bu kis iceri alacacagim, bilhassa bu iki renklinin digerlerine gore daha hassas oldugunu duydum.

taita 04-11-2007 12:04

1 Eklenti(ler)
Iste pembe-beyazin son hali, acaba icerimi alsam artik? Yani kapali balkona

taita 04-11-2007 12:15

3 Eklenti(ler)
Digerlerin durumuda......:p

MSaygin 30-11-2007 18:36

1 Eklenti(ler)
Temmuz ayı sonunda, birisine hediye aldığım gelin duvağının orantısız büyüyen bir dalını kesmiştim yeni sahibine vermeden önce.Sonra kestiğim dalı 4 parçaya ayırıp torf/perlit karışımına koymuştum, çok da ilgilenmedim ama 2 hafta kadar bir sürede yapraklar çıkardı, 1 ay içerisinde de köklenmişti.Kısa kalmaları için bir kaç kere uçlarını kestim, yan dallardan büyümeye devam ettiler, bugünlerde de çiçeklendiler.Kısa gövdenin ucunda çiçekli hali de bir başka güzel :)

Eklenti 25796

abk 17-12-2007 12:17

Begonvilimden çelikler alıp ektim dün . Ancak dalları çok inceydi . Bu kadar ince çelikler tutabilir mi , bilmiyorum .

Senior_Duke 31-12-2007 16:30

Dalamandan sipariş ettiğim Begonvil'im kargo ile 6 günde elime ulaştı..

Boyu yaklaşık 1,5 metre öyle bir koymuşlarki kutuya katlayarak zavallı kat kat sıkışık bir biçimde çıktı.

Hemen güneş alan bir yere büyük bir porselen saksıya yerleştirdim.
Yapraklarının bir bölümü sarı renkte.. Kendi toprağıda oldukça suluydu..
Göl bir toprağa sahiptide diyebilirim..

Ben köklerine fazla zarar vermeden ıslak toprağının alt bölümünü biraz aldım.
Alt kısma tprf/bol perlitli bir karışım yapıp üstüne yerleştirdim. Sonra tekrar torf/perlit ile dikme işlemini tamamladım. Dallarını iple tutturdum..
Çok uzun olduğu için budayacağım ama kıyamıyorum.. Üst yapraklarında bol çiçek var.
Nasıl olduysa 6 gün kapalı kaldığı daracık kutuda dökülmemişler.

Bu sarı yapraklar kendine gelir mi sizce? Diri duruyorlar çünkü?

Senior_Duke 04-01-2008 14:03

Evet yaprakların tamamı şu an kupkuru ve dökülmeye başladı.. Çiçeklerininde tamamı kurudu.. Öldü mü acaba? Yoksa kış olduğu içinmidir.. Yeni filizler veriri mi baharda sizce?

Senior_Duke 07-01-2008 20:12

Begonvilim mor renkte ve dikenli.

2 tane 1 metre kadar sürgünü vardı.. Birini en dipten (tamamen) diğerinide yaklaşık 25 cm. kalacak şekilde budadım. 25cm kadar bırakma nedenim ilk geldiğinde baya sağlıklı ve çiçekli bir daldı o yüzden.

Bunun dışında torf kalitesi çok iyi bol perlit karışımlı geniş bir seramik saksıda duruyor.
Evin şu an doğuya bakan penceresinin önünde,, yanında da kalorifer var ama yakın değiller. Kurutmuyor yani. Şu an için doğu cephesinde bırakacağım mart nisan gibide batı kısmına koymayı düşünüyorum. Çünkü evin batı cephesi yaklaşık saat 1'den 8'e kadar güneş alıyor.

budadığım dallardan çelik aldım (10 adet) Yeşil soda şişelerinde kolay köklendiğini duydum. Ne derece doğru bilmiyorum ama onların içine koydum bir ihtimal kök oluşur diye.

Bunun dışında en altta kendisinden patlamış bir sürgünü var. O yeşil durumda ama yapraklarını döktü. Belki yazın şansım iyi giderse yapraklanırlar (:

omar 11-01-2008 08:50

Begonvilde çiçek

Günaydın,
merak ettiğim bir konuda yardımınızı istiyeceğim. Bildiğim ve gördüğüm kadarı ile Begonvil yazın çiçekleniyor. Sahip olduklarımdan 2 adet begonvilim (Pembe ve Altın sarısı) halen çiçek açıyor. Özellikle altın sarısı... Dinlenmeleri gerekmez mi?

İklimsiz 11-01-2008 10:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi omar (Mesaj 193056)
Sahip olduklarımdan 2 adet begonvilim (Pembe ve Altın sarısı) halen çiçek açıyor. Özellikle altın sarısı... Dinlenmeleri gerekmez mi?

Begonvilleriniz içerde mi, dışarda mı sayın Omar? Bu mevsimde çiçekleri üzerinde olduğuna göre Ankara ikliminde dışarıda olacaklarına ihtimal vermiyorum. Özel bir bakımınız var mı? Ne mutlu size, çiçeklerinizin keyfini çıkarın.

omar 11-01-2008 11:19

Sn.iklimsiz,
Begonvillerim iş yerimde içerideler, koridorda. Bende ilk başda sevinmiştim ama şimdi kaygı duyuyorum; dinlenmeden yaz sezonuna girecekler. Özel bakım denenirse bazen 1Lt suya 1 kapak dolusu sıvı besin veriyorum.

taita 13-01-2008 14:04

Merhabalar sayin Omar;
Ablam bir kis boyunca begonvilini icerde tutmustu, cicek costuran verdi, nitekim butun kis cicekliydi, yapraklarini dokmadi, yazi bu kartlasmis yapraklarle gecirdi. Ikinci kisinida icerde gecirdi, ama bu sefer yazi goremedi. :((
Bence mutlaka dinlenmeli

omar 14-01-2008 10:02

1 Eklenti(ler)
Bende sıvı besin ile sulama rejimimi değiştirip biraz dinlenmelerinin sağlamak istiyorum. Geçen ay içinde çekmiş olduğum resimlerini paylaşmak istedim.
Umarım yazın daha iyi olurlar...

Senior_Duke 20-01-2008 23:39

Begonvilim filizlenmeye başladı.. Şaşırtıcı biçimde (:

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:25.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025