![]() |
Alıntı:
odunsu çelikti sanırım aylardan nisandı.Üç çeliğin ikisi tuttu ve yeni sürgünler verdi. Sevgili tweetysth sizin istediğiniz renkteki begonviller kıyı egede olmama rağmen yaşamıyor.Geçen sene bir gece -5 derece oldu,her türlü tedbiri almama rağmen bitki kökü dahil dondu.Bunun rengi pembe idi. Sizin istediğiniz renklerde Davutlardaki pazarımıza geliyordu yaşamadığı için pek dikkat etmedim.Bügün pazar vardı ama yazınızı yeni gördüm önümüzdeki hafta bir arayayım bulursam yardımcı olmayı isterim.Bol çiçekli günler. |
herkese selamlar.
merhaba arkadaşlar..ben yeni bir üyeyim ve bu da ilk mesajım..önce kendimi tanıtayım.ismim tuğrul sönmez..43 yaşındayım..ağaçları ve bitkileri seviyorum ve sonucu burdayım..aslında buraya bonsai ile olan ilgimden ötürü girdim..fakat kısmet begonvil ile ilgili yaşadığım soruna yardım istemekmiş.geniş ve büyük saksında neşesi yerinde olan be nisan ayında satın alınıp büyümeye başlamış ve devamlı iç mekanda tuttuğum begonvili artık bahçeye çıkarmıştım.ve güzel bir çamın yanına almıştım(saksısı ile)fakat begonvilde hızla değişiklikler başladı..tabi kötü yönde..yaprakları hızla siyahlaşıyor ve kurutulmuş nane yaprağı halini almakta..48 saattir olan bir olay..hemen yine içerimi alayım?sanırım rüzgarı sevmiyor..bulunduğu yer rüzgarlı..ne dersiniz?ama içeridede çiçek açmayacağını söyleyenler var..böyle bir durum..
hoşçakalın...:( :( :( |
Sn Tuğrul Sönmez:
A- kuru nane yaprağına benzer görünüm ile birlikte yeşil renk de kayboluyorsa ; 1- köklerdeki su azalmış demektir. 2- güneş ışığı altında bahçeyi sularken bunun da yapraklarını sulamış ve yaprak yanıklığına neden olmuş olabilirsiniz. 3- rüzgarın kurutucu etkisi ile birlikte ağacın kök ve yaprak dengesi bozulmuş olabilir. 4- Güneş ışınları aktivasyonu arttırmış ve besin maddeleri eksik veya yetersiz geliyor olabilir. B-Kuru nane yaprağına benzer görünümle birlikte yaprak yeşilliğinde hiç bir sorun yoksa ; direkt olarak rüzgardan etkilenmiş yaprak deformasyonu sözkonusudur. Bunun çözümü de albette bitkiyi eski yerine geri alaıp tedrici olarak ve alıştırarak dışarı çıkarmaktır. |
ilgilendiğiniz için ve cevabınız için samimi teşekkürlerimi iletirim öncelikle..dün bu sorunumu ilettikten sonra akşam saatlerinde begonvili eski yerine aldım hemen..sanırım kendini toparlayacak..inşallah muvaffak olurum..
sağolun.... |
Begonvilin tohumdan üretilmesinin çok zor olduğunu duydum. Bu doğru bir bilgi midir?
|
Çelikten bile üretilmesi çok zor , değil ki tohum imkansız gibi.
|
Yazlıktaki begonvilim çiçeklenmiş.Ben tüm yaz sular dururdum niye bu çiçek açmıyor diye üzülürdüm.Bu siteyi keşfettikten sonra anladım ki begonvil sulandıkça yaprağa gidiyormuş.Bu yaz artık fazla sulamamaya karar verdim.Yazlıkta temizlik yapmaktan resmini çekmeye vakit bulamadım.Bir dahaki gidişimde resmini çekeceğim;)
|
Alıntı:
|
Ben yıllarca çelikten üretmek için uğraştım durdum ama nafile .Bir komşum 30 çelik yaptı 2 tanesini üretebildi.Çelikler genelde mart ayında alınıyormuş .Çelik yapacağın dalı plastik şişeye dikip üstünede plastik şişeyle kapatacakmışız .Bir kaç yerine şişle delik açıp sera ortamı yapınca 30/2 oranında köklenme oluyor.Ben baktım bu iş olmuyor 2 yıl önce hazır köklenmişini aldım.5 Yıl çelik için uğraştıktan sonra pes ettim;)
|
Begonvilin mor renkli ve bol dikenli olan benim yabani olarak nitelendirdiğim
bir türü var,bu tip begonvil doğaya uyumlu her türlü şartlarda varlığını koruyor. Don olaylarında bitkinin üst kısmı donuyor ancak malçlama ile kök korunabilinir ise seneye tekrar büyüyor. Bu anlattığım cins Söke-Milas yolu üzerinde görülebilir.Bunlar ise kendi başına korunaksız ,ayrıca rüzgara ve soğuğa açık konumdadır. Davutlar ve Kuşadası çevresindeki seralar ve çiçekçiler bu türü satmazlar.Begonvil istediğinizde 0 derecede köküyle birlikte donarak ölen melezlerini satarlar.Bunlar çok gösterişli turuncu,pembe.sarı,beyaz ve iki renklidir. Begonvili ve yaşadığınız ortamın hava ve rüzgar şartlarını bilemezseniz bu cinsi alır benim yaptığım gibi en güzel güneşli yere diker,çocuğunuza bakar gibi bakar gübresini eksik etmez dallarına nazar boncuğu dahi koyarsınız.( ben öyle yaptım ) Ancak kış gelir sadece 1 gün -5 derece soğuk görür ve o gece köküyle birden 3 metre büyüttüğünüz begonviliniz hayata veda eder. Benim bahçemdeki begonville ile olan ilk maceram.Şu anda doğal ortamdaki yani yol üzerindeki begonvilden aldığım 3 adet çelik köklendirme hormonu kullanılmadan saksıda köklendi birde ısrarla bu cins begonvili isterseniz bulup fidesini getiriyorlar.Nazlılar çünkü her sene donucak ve sizde onlardan her sene bahçenize begonvil alacaksınız.Sanki tek yıllık çiçek! Çiçekçileri ve seraları gezerken bu değişik renkli varyeteleri satın alıp büyük bir hayranlık ve mutlulukla bahçelerine dikenlerin bir kış sonrası üzüntülerini görebiliyorum. |
Bir tüyo vereyim aldığım çiçekçi yazlıktan dönerken **** havalar soğumaya başladığında dibine koyun gübresi koy demişti.Koyun gübresi kökü sıcak tutuyormuş,toprağın üstüne bolca koyun gübresi koydum.Bu yıl üçüncü yılı hala yaşıyor ,sanırım bendeki yabani dediğinizden zira öyle gösterişli çiçeklenme olmadı yaprakları ve çiçekleri gördüklerimden küçük.Öyle demet demet salkım halinde çiçek yok üstünde;)
|
1 Eklenti(ler)
Küresel ısınma begonvillere yaramış galiba.Senelerdir gözünün içine baktığım begonvil ilk defa böyle açıyor
|
Ferda Hanım Yalova'da mı İstanbul'da mı begonviliniz? Ben yaşatamadım, kışı atlatamadı.
|
Begonvilim Yalova Armutluda Limon.Gemlik körfezi İstanbuldan daha ılıman oluyor.Buna rağmen geçen seneler soğuklardan bayağı hırpalanmıştı.Bu mevsimde bu seneki kadar coşkun olmamıştı hiç.
|
Ferda Hanım kutlarım sizi,bulunduğunuz bölge itibarı ile gerçekten iyi koru-
muşsunuz ve çok iyi durumda.Begonviliniz benim yabani olarak tanımlayabildiğim mor renkli bol dikenli olan cinsidir sanıyorum. Seracılardan öğrendiğim teknik bir bilgiyi aktarayım size; Beş yaşına kadar begonvili koruyabilirseniz ( dona karşı ),kök ve gövde yapısının gelişmesiyle soğuğa ve dona karşı daha dayanıklı konuma gelmektedir. |
1 Eklenti(ler)
sayın deportivo
Bu begonvil 4 yaşında,eskiyıllarda da 4-5 yaşına kadar yaşayabilen begonvilim olmuştu,çok sert bir kışta dondu. onu bodrumdan getirmiştim,hala resimlerini saklıyorum; |
Begonvil hakkında
Merhabalar, aranıza yeni katıldım. Bugün bir sitede begonvil için " asıl bulundukları güney yörelerimizden alınıp başka yerlere götürülmemesi, bulunduğu yerde daha güzel oldukları vs. bir yazı okudum. Begonvil aşığı biri olarak yaşadığım şehir olan Bursa da neden sahip olamayayım anlayamadım. Çünkü 7 yıl önce Bodrum dan getirdiğim parmak boyunda bir kök bugün 2.5 metre ve inanılmaz güzel çiçekler açmakta. Kış yaklaşınca özenle apartman içine taşıdığım, bahar yaklaşınca yine öpe koklaya balkona taşıdığım, her akşam yapraklarını sevdiğim bu çiçeği taaa Bodrum dan Bursa ya getirdiğim için suçluluk mu duymalıyım? Söyler misiniz lütfen, kötü birşey mi yaptım ben?
Saygılarımla. Uğur Özdemir |
Sonunda istediğim oldu, belediye serasından biri pembe biri beyaz 2 begonvil fidesi aldım. Pembe olan baya bi gelişmiş ve çiçeklenmiş, beyaz olan biraz daha küçük ama oda çiçeklenmiş. 2 büyük saksının içine seracının önerdiği perlit, gübre, vitamin ve torf karışımı topraklarla birlikte yerleştirdim. Seranın içi çok sıcak olduğu için yeşil yaprakları biraz yanmıştı onlarıda temizledim, şimdi yeni yapraklar çıkmaya başladı bile. İnşallah sağlıklı şekilde büyüyüp tüm balkonu kaplarlar, bende zevkten dört köşe onları izlerim :))
Bu arada bişey sormak istiyorum. Begonvilleri balkona yerleştirdiğimden beri güvercinlerin pek bir ilgisini çekti. Acaba bir zarar verirler mi??? |
Sonuçta dış mekan bitkisi olduğuna göre zarar göreceklerini sanmıyorum. Güle güle büyütün :)
|
Çok teşekkür ederim :)) Çiçekleri bir miktar döküldü aslında ama umarım yenileri çıkar. Bu arada diplerinede kırmızı alisyum tohumları ektim. Henüz sadece 4 gün oldu ama tohumlar çatlamış mini mini filizler çıkmaya başlamış bile, nasıl mutlu oldum nasıl mutlu oldum anlatamam :D
|
Eski çiçekler er geç dökülecek, yenileri çıkacaktır merak etmeyin. Benim bu sene aldığımın ilk yeni çiçeği şimdilerde açmakta :) Az su-bol güneş! İşte, bir begonvil ne ister sorusunun cevabı :D
|
Şimdilik az su veremiyorum aslında diplerine alisyum ektim çünkü, onlarda bi çiçek açsın dediğiniz gibi yapacağım :) Bu arada toprağında güneş görmesi gerekiyormu, yaprak kısımları saat 14 e kadar güneşte ama toprak kısmı o kadar güneş almıyor. Bir sorun olurmu?
|
2005 yazında Bodrumdan gelirken getirdiğimiz ve geçen yıl 3-4 kez açan begonvilim ne yazık ki bu yaz hiç çiçek vermedi yardımlarınızı rica ediyorum. Güneşli bir yerde tutuyorum az su veriyorum buna rağmen sonuç alamadım. Öneriler için şimdiden herkese teşekkürler.
|
Alıntı:
Ben de bir amatör yetiştirici olduğum için kesim bir cevabım yok, ama önemli olan yapraklardır gibi geliyor bana :) |
Alıntı:
|
Begonvillerimin çiçekleri birer birer kuruyup dökülmeye başlamıştı zaten ama çok sağolsun dün temizliğe gelen yardımcımız balkonu yıkarken kovanın dibindeki suyu foş diye begonvillerime boca etmiş. Suyu şiddetli bir şekilde hep aynı noktaya döktüğü için fidelerin köklerinde kocaman kocaman 2 oyuk oluşmuş. Tabii diplerine ektiğim ve mini mini filizlenmeye başlayan alisyumlardan hiç bahsetmiyorum, çoğu ortada yok! Bu arada pembe olanın üzerinde kalan son 2 çiçekte bizim hoyrat yardımcının üstün çabalarıyla dökülmüş!!! Kendisine laf anlatmakta mümkün olmuyor, birde bilmiş ki sormayın. Yani şimdi revamı bu yaaa??? O kadar uğraş, et tam çiçekler filizlensin alakasız biri gelsin hepsini yok etsin! Olacak iş değil. Bahçelerdeki çiçekleri koparanlara zaten her zaman sinir olmuşumdur ama şimdi o çiçekleri yetiştirenleri çok daha iyi anladım, gerçekten sinir bir durum :((
|
2 Eklenti(ler)
merhaba tweetysth,
Haftasonları Mersin'e gidiyor musunuz bilmiyorum ama Mersin/Tece'den Adana'ya doğru otobana girerken çok büyük bir fidanlık var, ismi hatırımda değil şu an.Geçen sene her boyda her renkte çeşit çeşit gelinduvağı vardı, o kadar farklı renkte Gelin Duvağı başka fidanlıkta görmedim buralarda, yolunuz düşerse bir uğrayın derim :) Hırpalanan bitkinize dostlar getirebilirsiniz. *** 4 Nisan'da kendi gelin duvağımdan çelik almış, toz hormon da kullanarak köklenmeye bırakmıştım.Geçen ay içerisinde köklendi ve en dipten de patladı, büyüyor.Aslında yukarıdan patlasa daha iyi olacaktı ama bitki çalışsın diye bunu da koparmadım, bayağı büyüdü.Gelecek sezon onu kopartır, yukarıdan patlayan bir gözü büyütürüm. Selamlar, |
Evet sanırım bahsettiğiniz yeri biliyorum sanırım ama içerisine giripte dolaşmak kısmet olmadı malesef. Madem dediğiniz gibi en kısa zamanda tavsiyenizi değerlendireceğim. Teşekkürler :)
|
Alıntı:
Köklendirmek için yaptıklarınızdan bahseder misiniz? Suda mı beklettiniz? Işık, sıcaklık, ortam nasıldı? Üstüne birşey kapattınız mı? Ve de bu toz hormon nerelerde bulunabilir, adı nedir? Soru yağmuruna tuttum biraz kusura bakmayın :) Ben de Antalya'dan begonvil çelikleri aldım da. Bir tanesi de pembe-beyaz ebruli, hiç görmemiştim. O yüzden köklenmeleri için neler yapmam gerektiğini öğrenmek istedim. Çok teşekkürler. |
Arkadaşlar ufak birer fideyken aldığım begonvillerim geçtiğimiz ay bir hayli serpilip bol bol yapraklanmış ve yeni dallar uzatmaya başlamıştı. Son bir kaç gündür bu dallarda ve yapraklarda bir yumuşama farkettim ve bugun boyunlarını bükmeye başladılar. Bunun nedeni ne olabilir? Havanın aşırı sıcak olması, az sulama, fazla sulama neden olabilir? Gözüm gibi bakmaya çalışıyorum ve bu hallerini görünce çok üzülüyorum :(. Bu arada diplerine tohum ektiğim için hergün sulamak durumundayım ama çok fazla vermemeye dikkat ediyorum. Fikirlerinizi paylaşırsanız çok memnun olacağım...
|
Normal şartlarda aşırı susuzluk dışında begonvillerde bu durum görülmez. Saksıdalar mı yoksa yerdeler mi? Hergün sulamanızın etkilerini bilmek açısından bunu öğrenelim. Bir de fotoğraf koyun, bakalım.
|
Alıntı:
Sorunuzu görmemişim, kusura bakmayın. Toz hormonu Selahattin Bey'den almıştım, toz hormonu almak ile ilgili bir başlık var forumda, şuraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Suda bekletmedim, 45 derecelik açıyla kestim çelik olacak parçayı, toz hormana bulayıp, fazlasını silkeledikten sonra, ince bir çubukla torf içerisinde açtığım deliğe yerleştirdim, sonra torfu sıklaştırdım.Saksının ağzını streç filmle iki yandan sardım ama tamamen kapatmadım, hava alması için filmin ortasında bir parmak kadar açıklık bıraktım.Bu streç film hem suyun kaybını azaltıyor hem de toprağın biraz daha sıcak kalmasını sağlıyor. Sonra torfu nemli tutarak bekledim sadece. Kök oluştuktan sonra, Mine Hanım'ın tavsiyesi ile tonik verdim, çok iyi geldi sanırım. Sıcaklık o aralar 25-30C gibi idi yanılmıyorsam buralarda.Doğrudan güneş almayan ama bol ışıklı bir ortamda beklettim. Selamlar, |
Makinem ağrızalandı ne yazikki fotograflarını koyamıyorum. Bitkilerim geniş ve derin saksılar içinde. Bugün suyu biraz daha bol verdim sanki biraz toparlanmış gibiler. Hiç çiçekleri yok bu arada, ilk aldığımda bir kaç çiçek vardı sonra onlar kuruyup döküldü ve yenileri açmadı.
|
Bugün bişey farkettim, dallardaki yumuşama güneş aldığı saatlerde meydana geliyor ondan sonra düzeliyor. Dış mekan bitkisi olduğu için güneşten kaynaklanabileceğine hiç ihtimal vermemiştim ama nedeni o olabilir mi dersiniz?
Bu arada o yukardaki kelimeyi (ağrızalandı!!!) nasıl yazmışım ben öyle ya :D kafam başka yerdeydi heralde. Bu berbat hata için özür dilerim hepinizden :) |
1 Eklenti(ler)
Merhabalar,
2 sene evvel Ayvalık'tan getirdiğim begonvilim geçen sene hiç çiçeklenmemişti. Bu sene onları 10 gün bırakıp tatile gittim, döndüğümde beni bu görüntüyle sevindirdiler. Sizlerle paylaşmak istedim. :p |
Benim de bir begonvilim var. Sizin dediğiniz şekilde yaprakları yumuşuyor. Fark ettim ki havanın çok sıcak ve boğuk olduğu zamanlarda oluyor susuz kalmadığı halde. Akşam üstü olunca da düzeliyor. Ben de sıcağa bağladım ama bilemiyorum belki başka sebebi de vardır.:confused:
|
Benim begonvilim daha geçen hafta açmaya başladı tek tük.Bu yıl geç kaldı ama gelecek yıl için umutluyum.Şu anda saksıda.Ama kış dönemi beni düşündürüyor.Donmaması için içeri alacağım.Ama yazlıkta kalacak.Ben iki haftada bir gidebilirim.Havasız bir evde,iki haftada bir sulanarak,üstelik soba,kalorifer... benzeri hiç bir ısıtıcı olmadan dayanabilir mi çiçeklerim?Komşum çiçeklerini bodruma koymuş geçen yıl.Bodrumlarımız nemli ve karanlık.Sera gibi oldu,diyor komşum ama bana hiç mantıklı gelmedi.Karanlık bir ortamda yeşil bitkiler dayanabilir mi ki?Kışlık eve de taşımam mümkün değil.Begonvil,japon gülleri,sardunyalar,küpe çiçekleri,hatta nilüferler....O kadar çok çiçeğim var ki, bunları kışlık eve taşımam mümkün değil.Bu konuda bana düşüncelerinizi iletirseniz sevinirim.
|
Sevgili abk;
Bence içeri almayın begonvillerinizi, dış mekan bitkisi sonuçta içerde pek mutlu olacağını sanmıyorum. Donmaması için yapabileceklerinize gelince, yazlığınız nerede bilmiyorum ama bir bahçıvandan bitkileri sıcak tutmak için toprağın üstünü koyun gübresi ile kapladıklarını duymuştum, aynı zamanda bu bilgiye ağaçlar.net tede rastlamıştım yanlış hatırlamıyorsam. Denemeye değer diye düşünüyorum... Begonvilinize sağlıklı bir kış diliyorum :) umarım üzücü durumlar yaşamazsınız. Sevgiler... |
Sevgili abk
2 yıl önce aynı sorunu yaşadım. Bir kış boyunca çiçekler boş bir evde ısıtma olmadan ve çok seyrek sulanarak kaldılar. Sonuçta: Begonvil bütün yapraklarını döktü baharda yeniden yeşerdi. Küpeli, sardunya, ortanca, süs narı, yasemin daha aklıma gelmiyor ama hiçbiri ölmedi. Çoğu yapraklarını döktü. Hepsi ışık alan bölgelerdeydi. Eskişehir Tekirdağ'a göre daha soğuk bir iklime sahip bence birşey olmaz. |
Sevgili Tweetysth ve Sevgili Sempe;
Her ikinize de ilgilendiğiniz için teşekkür ederim.Koyun gübresini duymuştum ama bahçede ekili olan çiçeklere uygulanıyor sanıyorum.Benim çiçeklerim saksıda.Sempe'nin aynı deneyimi yaşamış olması da bana moral verdi.Yapraklarını dökseler de ölmedikleri sürece sorun yok.Geçen kışı hiç kar yağmadan geçirmiştik.Bu yıl da çok sert bir kış geçireceğimizi sanmıyorum. Tekrar her ikinize de teşekkürler... |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 19:43. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025