agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sarılıcılar (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/)
-   -   Pasiflora - Çarkıfelek çiçeği (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/1313.htm)

gurcooo 07-12-2008 13:58

Ektikten sonra budama yapsam iyi olur mu sanırım sevgili Sebahattin Sargın

Sebahattin Sargın 07-12-2008 14:10

Sanırım passifloranız Zerrin Hanımın 67 numaralı mesajındaki türden, ben passifloramı budayıp içeri aldım fakat türü farklı benimkinin.

Zerrin Hanımın yolladığı türden olanlar kışı dışarıda geçiriyorlar ve dayanıklı bir tür budama yapılabilir bence. Budadıklarınızıda çelik yapıp köklendirebilirsiniz...

Sevgiler ;)

gurcooo 07-12-2008 16:35

Ektim biraz önce, budamasınıda yaptım. Evet zerrin hanımın pasiflorasından. Çok teşekkürler sebahattin bey :)

kaybol.2008 11-12-2008 17:00

passiflora
 
Selam daha önceden aldığım passiflora sp. nin üç tohumdan biri filizlendi. Ancak yeni yaprak çıkarmıyor şu aralar. Gelişimini hızlandırmak için öneriniz var mı:confused:
İkinci sorum dün aldığım passiflora alata tohumlarını (6 adet) sıcak suya koydum 1 gün bekledi. Ancak hiç yumuşama olmadı. Tohumları suda kaç gün bekletmemi önerirsiniz :rolleyes: zımpara yapmalımıyım:D Şimdiden teşekkür ederim.

kaybol.2008 11-12-2008 17:06

passiflora
 
Bahsettiğim üç yaprağı olan passiflora sp. Bu arada kedimin de selamı var hepinize.:D:D:D

kaybol.2008 11-12-2008 17:08

1 Eklenti(ler)
özür dilerim şimdi olacak galiba

denizakvaryumu 02-06-2009 10:50

Bu konu ile

http://www.agaclar.net/forum/showthr...flora+caerulea

linkteki konu aynı.

2 ayrı koldan gidiyor :) yönetici arkadaşlarca konuların birleştirilmelerinde fayda var derim.

feneradasi 20-06-2009 13:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gungor76 (Mesaj 392894)
Ben Tekirdağ da görev yapıyorum. Babam parkinson hastası.... Bu bitkinin hastalığa iyi geldiğini öğrendim. Nasıl temin edebileceğim hakkında bilgi verebilirmisiniz....Teşekkürler....

İnternette biraz baktım, parkinson hastalarındaki öfke ve sinir nöbetlerini azaltıyormuş. Dopaminerjik bir etkisi de olabilir çünkü halüsinojenik olarak da kullanılıyor yaprakları ve çiçeği.
Ama doğrudan bu bitkiyi yetiştirmeniz gerekmez, passiflora isimli ilaç zaten bu bitkiden yapılır ve tüm eczanelerde vardır, hem ucuz hem de güvenli bir ilaçtır. Yine de yetiştirmek isterseniz Bauhaus'a bakın, ben geçen sene passifloramı ordan almıştım benimki caeurela cinsi, hem meyve veriyor hem de çiçekleri var. Çok iyi çıktı aldığım bitki kısa sürede büyüdü. Tekirdağda Bauhaus yoksa ben size Eylülde çeliklerinden köklendirip gönderebilirim. Tohumlarını da bulabilirsiniz ama çimlenmeleri görece daha kolay olsa bile sonradan bir şekilde ölüyorlar, ben bir paket tohumu heba ettim yine de yetiştiremedim.

Geçmiş olsun.

feneradasi 20-06-2009 13:22

Bu bitki ile ilgili bulduğum kaynaklardan birinde en çok potasyuma ihtiyaç duyduğu yazıyordu.
Kaynak şurda; http://www.passionflow.co.uk/passion...fertilizer.htm

Benim 3-4 metreye ulaşmış olan passifloramın üzerinde en fazla 1 ya da 2 çiçek oluyordu, bunu okuduktan sonra bitkime potasyum açısından zengin olan humik asit verdim, ertesi gün 5 çiçeği vardı.

Passiflora toprak saksıda daha iyi yetişiyormuş, toprak saksı olmasa bile saksının dibine kırılmış toprak konulmasını öneriyorlar. Yalnız bunu daha denemedim, saksı değiştirme zamanı deneyeceğim.

DefneD. 25-06-2009 20:45

1 Eklenti(ler)
On gün kadar önce rüzgardan bahçeye uçan, bahçeden toparladıktan sonra üstüne üstlük bir de saksısını değiştirdiğim passifloram bu gün cılızda olsa bir çiçek açarak beni çok mutlu etti.

Eklenti 89443

BenBen1967 27-06-2009 01:38

benim ektiğim tohumlar tuttu ama ne zaman çiçek alırım onu bilemiyorum.

BenBen1967 08-07-2009 21:38

2 Eklenti(ler)
Eklenti 91506

Eklenti 91507

BenBen1967 08-07-2009 21:47

2 Eklenti(ler)
Yolda gördüğüm pasiflora

BenBen1967 08-07-2009 21:50

1 Eklenti(ler)
Bunlar kaldırmların arasından çıkan filizlerden toplayıp ektiklerim. Köklüydüler ama tutar mı tutmaz mı belli olmaz? Sanki bir kaçı tutmuş gibi . ;)

Nariel 08-07-2009 21:52

1 Eklenti(ler)
Kedilerimin bir kökünü kırdığı ve izola bantla yapıştırmayı denediğim passifloramın şimdiki hali: (İzola bantla yapıştırdığım gövde ne yzık ki tutmadı.)

Nariel 12-07-2009 12:41

2 Eklenti(ler)
Dün Silifke'de bir küçük evin bakımsız dış duvar dibinde kocaman olmuş bir çarkıfelek gördüm. Hemen birkaç dal kopardım ve dalları birkaç parçaya ayırdım, nemli orman toprağına diktim.

Dalların üzerinde tomurcuklar var. Acaba bu parçalar tutar mı dersiniz?

uzman16 12-07-2009 13:50

Benim şimdiye kadar okuduklarımdan öğrendiğim üzerindeki tomurcukları koparmanız ve bitkinin enerjisini açmak için değil kök yapmak için harcaması gerektiği yönünde. Böylece köklenmesini sağlamanız daha doğru olacak sanırım.

is_m@il 01-08-2009 14:44

İki hafta önce diktiğim ik çeşit passiflora çeliği. Birinin yaprakları üç, diğeri ise beş loblu. Çelikler bir karıştan daha küçük. Ve şimdi üst kısımları filiz verdi. Hergün de büyüdüklerini görüyorum.

http://img198.imageshack.us/img198/9206/dscn0967d.jpg

http://img233.imageshack.us/img233/9099/dscn0968s.jpg

BenBen1967 07-08-2009 19:30

Geçen gün eklediğim fotoğraftaki pasifloradan( 83-84-85 nolu mesajdakiler) meyva topladım kurutuyorum tohum almak için doğrumu yapıyorum diye sorma ihtiyacı duydum. Eğer doğruysa gidip biraz daha toplamayı düşünüyorum. Herkese yollayabilmek için bir yığın tohumumuz olur.:D

Volare 08-08-2009 19:12

Sn , BenBen1967 ,
meyvayı mı , yoksa ayıkladığınız tohumları mı kurutuyorsunuz ?
Tohumları ayıklayıp büyükçe bir süzgece koyup sudan geçirin .
Kurutulması şart değil ,hemen ekilebilir .
Ne kadar taze o kadar çimlenme oluyor .
Bu arada tohumlarınız için ilk talep benden olsun .
Kurutmadan taze olarak bir peçete arasına alıp dilediğiniz kargo ile,
alıcı ödemeli gönderirseniz minnettar olurum .Adres bilgim özelinizde :)

isolet 10-08-2009 09:33

Sayın gökhan sayesinde edindiğim çarkıfelek tohumlarımı toprak ile buluşturdum. İnşallah burada görünen o mis gibi görüntülerden bende elde ederim. Evimin en çok güneş gören yeri ve soğuk almayan yerine koydum. Toprak devamlı sıcak ve nemli tutmaya çalışıyorum ekeli daha bir hafta olmadı inşallah en kısa zamanda çıkar. Gökhan tam 1 ayda çimlendirmiş. İnşallah ben daha kısa zamanda çimlendirmeyi başarırım.

BenBen1967 12-08-2009 10:01

Dün gene tohum alabilmek için bulunduğu sokağa gittim. Artık tam tescillendim sanıyorum, millet deli ötesi gözle bakıyordu bana.Zıplayıp duran bir tip alamadığı meyvalara ulaşamayınca bitkiyi sallayan biri. Kafama düşen pasifloralardan kaçmaktan bitap düştüm. Az önce hepsinin içini açıp süzgeçte yıkadım güneşe koydum. 4 Güne kadar az da olsa kururlar pazartesi hepsini yollayacağım. Bu halleri ile zarfa koyarsam zarf kıpkırmızı olacak malum. ;)

isolet 14-08-2009 13:45

Çarkıfelek çiçeğinin kökü çok mu oluyor acaba. 3 tane filizi bir araya 3lt lik yoğurt kabına eksem bir sakıncası olur mu? Hoş daha görünür de bir bitki yok toprağın içinde tohumlar ama inşallah büyür ve ekerim.

halil33 16-08-2009 20:19

1 Eklenti(ler)
merhabalar.. geçen yaz bir tane pasiflora meyvesi almıştım (aslında tadını merek ediyordum;)) meyveden çıkan tohumları bu bahar diktim ama sadece 1 tane bitki tohum çimlendi:( ona da gözüm gibi bakıyorum ama nazar deydi galiba :( artık çıkan tüm yaprakları açık yeşil, sarı gibi çıkıyor ve büyümesi nerdeyse durdu. yaprakları sararmadan önce saksısını değiştirmiştim ama onla bir alakası olmaması gerek. yardımcı olursanız sevinirim..
buda fotoğrafı...

Volare 16-08-2009 20:24

O saksıdaki komşusunu çıkarıp atın , yanmış organik gübre verin ...
Br de güneşe alın , orası fazla gölge sanırım .
Tropik bitki nihayetinde , ışık ister .

halil33 16-08-2009 20:35

onlar geçici zaten yanlışlıkla kırıldılar oraya kök atsın diye diktim:D .. buralarda güneş fazla yakıcı zarar verebilir mi?:confused:..

isolet 16-08-2009 21:39

Galiba 3 tohumumdan sadece 1 tanesi çimlendi şimdilik. Toprağı karıştırırken kök saldığını gördüm 1 tanesinin. İnşallah diğer 2 tohumda çimlenir. 6 günde kök saldı. Maşallahı var galiba bitkimin. Nazar değmez inşallah. Hızla büyümesini bekliyorum.

sındırgılı 16-08-2009 22:43

Sn. İsolet taze tohum veya meyva isterseniz gönderebilirim.Burda yani Büyükadada benim üst sokağımda dışarlara taşmışlar..Millet yüzüne bakmıyor..Sokak sakinleri bile hazinenin farkında değiller..Gerçekten çiçekleri çok güzel...

h kemal h 17-08-2009 00:01

1 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar . bu çiçekten daha doğrusu sarmaşıktan bendede var. meyveside var. şimdilik iki tane yeşil erik büyüklüğünde. merak ettiğim bu meyve yeniyormu? ilgilenen arkadaşlarıma şimdiden teşekkür ederim saygılar hepinize...(olgunlaşma süreci uzunmu oluyor bu meyvenin)

Sebahattin Sargın 17-08-2009 00:11

Bitkiniz Pas. caerula Kemal Bey, bu türün meyvesi yenilmez. İçi boş, turuncu renkte bir meyveye sahiptir...

Sevgiler ;)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025