![]() |
|
![]() |
#2791 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Ben de sn. Tura gibi ümidimi kaybetmedim, bu sıcakların ardından kesilen yaprak diplerinden yeniden sürmesini ümid ediyorum.. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2792 |
Ağaç Dostu
|
Ah o armandii yok mu, hiç hatırlatmayın. Öylece duruyor, ne uzadı ne kısaldı. Bu gün son ikazımı yaptım. '' Kendine gelip serpilip büyüyeceksen ne âlâ dedim. Yoksa ben sana sorarım '' Bundan sonrasını o düşünsün artık. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2793 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Apple blossomu ise (hazır büyümesi de durmuşken) sonbaharda budayıp taşımayı düşünüyorum. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2794 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ben de hümik asid olduğunu düşündüğüm, Bauhausda "sim organik gübre" adıyla satılan viskos ve koyu kahverengi bir sıvı gübre kullanıyorum iki yıldır bütün bitkilere. Onu da hepsi çok seviyor. ( Clematisler de dahil.. ) |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2796 |
Ağaç Dostu
|
Hamsi'den kışın enzim yapmıştım. Melas + ( hamsi+ muz kabuğu+patates kabuğu ) + kolrsuz su. 1-3-10 oranında. 1/1000 sulandırıp kullanıyorum. Önümüzdeki kış biraz daha fazla yapamalıyım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2798 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2007
|
Geldiler. Benden beterler. Genç bir Ziraat mühendisi, Tarım il müdürü ve bir arkadaşları. Elmamdaki bitin cinsini ve sebep olduğu yaprak kararmasını bile bilemedikten sonra Clematisin dilinden nerden anlasın. Sadece toprağa yakın sap kısmında soyulma ve dalda hafifi çatlama vardı. tabii yaprak kuruması. O sadece dalla ilgili olarak dal burada hasar görmüş diğer yukarıdaki sapa besin gönderemiyor dedi. Zaten topu topu 2 elmam var bahçede senede 3 defa ilaçlamamı söyledi. Ben o elmayı seyretmek için dikmiştim. Öyle olduğu halde zirai ilaç vurmam. Son yağmurda yaprak altları böceklenmişti ve yaprağı kararıyordu.(Konumuzun dışında oldu.) Velhasıl hiç birşey bilemedi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2799 |
Ağaç Dostu
|
Bu sene diktiğim Jean Paul II öyle hızlı uzadı ki, ilk çiçeklerinide hemen balkon kenarında verdi. Aşağı bölümler de henüz çiçek tomurcukları yeni oluşuyor. Böylelikle, benim 7 clematisimden halihazırda açmayan birtek Mis Bateman kaldı. Ama o da bir haftaya kadar açacak sanırım. Tomurcuklar göründü çünkü. Jean Paul II çok uçuk, birazda kirli pembe açıyor. ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2800 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Sevgili arkadaşlar, clematislerimde dallarda beyazlaşma, çiçeklerde ufalma ve buruşuk açma başlayınca riske girmemek için güzel çiçekli olanları bile budadım. Nerdeyse tamamı çok güzel sürgünler verdi. Budama yapmadıklarım sağlam kalanlar olgun clematislerim. Yani bu rahatsızlığın başladığı clematisler yeni alınanlar, çelikten yeni yetişenler ya da eski olup yeri değiştirilenler. Kaç gündür olayı düşünüyorum. Olayın nedenleri wilt olmayabilir. Ve sonuçta vardığım sonuç: Kök sistemi tam oturmamış clematisler rüzgar, gece - gündüz sıcaklığının çok farklı olmasından çok etkileniyorlar. Özellikle kök sistemi iyi gelişmediği için iyi tespitleme yapmadıklarımız , sürekli minik sallantılarla gövdelerinde minik kırıklar ve oluşuyor. Clematisleri ne zaman toprağa ilk geçiriyorsak mutlaka, suda 15 dk bekletip, açık kök oluşmunu sağlayıp, sonra da türüne göre değişmekle beraber ( Budama sevmeyen grup hariç) mutlaka usulunce derin budama yapıp toprağa geçirelim. Toprak hazırlığı yapmadan, saksının tamamen şeklini almış köklü bir clematis direk toprağa gömüldüğünde kendini hala saksıda zannediyor ve bir türlü uyanamıyor. Ve üst dallara yeterli besin geçişi olmuyor. Bitki dallarındaki özsu bitene kadar kullanıyor. Bu özsu bitince bir anda kuruyor. Yani doğa doğal budama işlemini gerçekleştiriyor. Ve kök uykudan uyanıp, yaşama dönmek için çalışmaya başlıyor. Ve bir yerlerden patlıyor. Bunlar tamamen kişisel gözlemimdir. Kendi clematislerimdeki ana sorunun bunlar olduğunu düşünüyorum. Hepinize kolay gelsin. Sevgiler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2801 |
|
Tura abim, armandiiyi kesinlikle budama... Biraz sabret havalar serinlediğinde duruma göre kökleri serbestleştirip yeni toprağa geçirmeyi dene derim. Sevgiler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2802 |
|
Ek olarak olgun clematislerim dediğim John Paul2, Piluu ve Rouge Cardinal sadece uçlarda serbest olan kısımlarda dallarda beyazlama oldu... Bu dış etkenlere bağlı olduğunun bariz göstergesi ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2803 |
Ağaç Dostu
|
Hay aklınızla bin yaşayın siz. Bu çok doğru. Bitki kendini ilk olduğu durumda sanıyor, ilginç. Yani anladığım kadarı ile bitkinin beynine yeni oluşumu işlenmemiş. Bu duruma ''Hafıza Etkisi '' diyebilirmiyiz acaba. Bitkiyi bu etkiden kurtarmak için yeni bilgiler verilmeli... evet aynen öyle yapılmalı. Kök de bitkinin beyni olduğuna göre, onu kullanmasına izin verilmeli. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2804 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Zaten ellemiyorum ki. Bir şey olacak diye ödüm kopuyor. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2805 |
|
Üstad siz istersinizde olmaz mı ![]() ![]() Ve sizden gelecek derin bilgileri bekliyorum. Sizi uyandırmanın başka yolu yok ![]() John Paul2 nin budanmayan uç dalları. Ve sadece bu değişime uğramış uç dalların budandığı The Presidentin budama sonrası açan çiçeği. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2806 |
|
Miss Bateman geçen sene çok büyük bitki olarak alınmıştı. Çok güzel çiçeklenmiş. Çiçeklenmenin ardından bir anda çoğu dalı kurumuş, her iki uçta cılız iki dalı kalmış ve tekrar bu dallarda çiçeklenen çiçekleri donuk ve küçüktü. ![]() Diğerleri... Şu an sadece 2 tane henüz yapraklanmadı, onlarda nispeten gölgede olanlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2807 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-12-2006
|
Gözlüğe rağmen birşeyler bulmak zor oldu. Numaram ilerledi sanırım... ![]() Işık-gölge yanılsaması değil ise aşağıdaki fotoğraf bir ipucu veriyor. ![]() Küllenmeye (powdery mildew) benziyor. Mantar yani... Bu fotoğrafta ise patojen bitkiyi besiyeri olarak kullanmış sanki... İki lezyon arasında sağlam (yeşil) doku görülüyor. ![]() Isı ve nem artışı hastalığın ortaya çıkışını ve yayılımını kolaylaştırıyor. Sulama yaparken yeşil aksamı ıslatmamak önleyici olabilir (yağmura yapacak birşey yok tabii...). Tedavisinde kükürt kullanılabilir. Karşılaştırma için iki link : Clematis on the Web :: diseases - mildew Powdery mildew on clematis - Google'da Ara |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2808 | |
|
Alıntı:
Sabır sabır denildi. Sonunda budama makası ele alındı. ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2811 |
Ağaç Dostu
|
Dün çok sağlıklı ve çiçekli olan bir Clematisimin tek bir yaprağında gördüğüm mahlukat. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2812 |
Ağaç Dostu
|
Yapraklar tek tek bakıldı. Başka bulunamadı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2813 |
|
Myzus türü kara bit sanırım. Yakınında kiraz ağacı var mı? Varsa bit ondan gelmiş olabilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2816 |
|
Yok abim . Benzeri başıma gelmişti. Mor salkım siyah bitlenmişti. Ona komşu clematis filizlerimde bitlendi. Google sağolsun yardım ediyor. Yazdığım doğru olmayabilir. Clematis hastalıklarını bir derleyip toplayıp yazmak lazım. En kısa zamanda inşallah... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2817 |
Ağaç Dostu
|
İki ay önce bahçeme katılan iki Clematisten bir tanesinde artık gözle görünür hale gelen yeni yapraklanmalar. Yerini benimsemiş gibi görünmekte. ![]() ![]() Bu Clematis konum itibarıyla kuzey ve batı yönlerine hakim olan bir köşede. Akşam saatlerine doğru güneş almaya başlıyor. Kuru otlarla dip kısımını gölgelemeye çalışıyorum, etkili oluyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2818 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-10-2011
|
Bu sabah Avrupa Çiçekçilğe uğradım. İzmir'in geçen haftaki 40 derece sıcaklığına dayanıp çiçekli kalmayı başaran Clemtatis türleri hangileri diye merak ettim. Düzenleyen FatihBahce : 17-07-2012 saat 10:22 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2819 |
Ağaç Dostu
|
Devamı : ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2820 |
Ağaç Dostu
|
Bence en dayanıklıları benim bahçede de çiçeği açık Clematis Warszawska nike 'lar. İkinci 'Yuki komachi' ler. Düzenleyen FatihBahce : 18-07-2012 saat 10:13 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|