![]() |
|
![]() |
#1712 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-06-2010
|
Sayın Jezebel, aldınız mı bilmiyorum ama forumda bu türe sahip arkadaşlar resmini paylaşmıştı. Oldukça güzel bir rengi var. Kaçırmayın bence. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1713 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bu arada koku konusunda haklısınız, benim de bahçeye ekme önceliğim hep kokuydu. Buna ilk istisnam Ortanca'ydı, ikincisi Clematis oldu. Bu nedenle de Clematis'leri yasemin, gül, hanımeli, karanfil, lilyum, hosta gibi kokulu çiçeklerin arasına karıştırmaya, bulabilirsem kokusuz köşelerdekilerin aralarına kokulu Clematis türlerini ekmeye çalışıyorum. Sonuçta yaz bahçesi rengarenk olmalı ama bu yetmez aynı zamanda da mis gibi kokmalı. Herkesin Bayramı kutlu olsun. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1714 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Sn Terra, C. wyevaleyi önümüzdeki bahar başlangıcında ilk surgunlerini vermeye başlamadan yan sürgünle çoğaltmayı sizin için deneyeceğim. Selamlar. Çelikten yetiştirdiğim John Paul II muhteşem... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1715 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2007
|
Muhteşem ötesi. Bir çelik kaç yılda bu kadar büyüyebildi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1717 | |
|
Alıntı:
![]() Geçen sene kırılan bir tomurcuklu dalı öylesine elma ağacının dibine belki çiçeğini görebilirim diye daldırıvermiştim. Tuttu ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1718 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2007
|
Benim çelikler neden tutmuyor. Ağlayacağım. İsteyen arkadaşlara gönderebilirim diye her türlüsünü denedim pet seta yaptıklarımdan sıfır netice. 2 dal toprağa daldırdım onlardan ümitliyim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1719 |
Ağaç Dostu
|
[QUOTE=lir;854474]Nette ibrelilere sardırılmış resimleri görmüştüm. Benim W. nike ve montana rubens güle sardırılmış. Şimdi W. nike nin bir dalını spiral serviye sardırmayı düşünüyorum ![]() Sevgili Lir.Sizin de Clematisleriniz yanındaki bitkilerle çok uyumlu görünüyorlar. Brüksel ve çevre şehirlerde {kızım öğrenciydi] gezdiğimiz günlerde genellikle güllere sarılmış Clematislerin görüntülerini çok seyretmiş ve beğenmiştim.Hele ağaçlara sarılmış olanlar da ayrı güzellikteydiler. Üretmek de ayrı bir zevk,siz bu konuda çok başarılısınız. Ben de daldırma yaparak,yeni fidan elde edebildim.Bebek Clematisimi çok seviyorum.[Multi blue] ![]() Selamlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1720 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-02-2009
|
Bayram tatilini kısada olsa köyümde gecirdim . Kastamonunun dagı taşı yabani klamatis kaynıyor beyaz ufak katmerli ve yogun cicekli sadece koku yok .Neredeyse agacları bile kaplamış ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1721 |
Ağaç Dostu
|
Clematis Çoğaltma
Montana Pink Perfection açmaya devam ediyor. Çelikleri de tuttu. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1722 |
Ağaç Dostu
|
Clematis Çoğaltma
Tangutica çiçekleri solsa bile değişik güzellikler sunabiliyor. Tohumları üç hafta dolmadan çimlendi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1723 |
Ağaç Dostu
|
Eylül'de Clematis
Bunlar da Eylül bahçesinin açmış olan diğer Clematisleri: Margaret Hunt - ilk kez açtı. Integrifolia Alba - yerden alıp büyük saksıya geçirdim, tüm yaz üstünden çiçek eksik olmadı. Integrifolia Rosea - İkinci tur açtı ama küçük bahçe canavarlarının ısırıklarından kurtulamadı. Ville de Lyon - Kaçıncı tur açıyor takip edemedim, ama çiçekler gittikçe küçüldü. Comtesse de Bouchoud - Tüm yaz sürekli açık 1-2 çiçek vardı üzerinde. Kendisine Sayın Lir'in Jean Paul II'sini rol model olarak tavsiye ettim ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1725 |
Ağaç Dostu
|
Bu da Ernest Markham'ın yıldız pozu ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1726 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-10-2010
|
Clematis Montana 'Fragrant Spring' 2.çiçeğini açıyor çok hafif bir kokusu var yasemine benziyor kokusu ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1728 | |
Ağaç Dostu
|
Çelik
Alıntı:
Ne yazıkki fazla vakit ayıramadığım için sera yöntemi ya da soğuk yastık gibi yöntemleri deneyemedim. Sadece gölgede olacakları ve otomatik sulamadan sürekli istifade edebilecekleri bir yerde, aldığım çelikleri köklendirmeyi destekleyen organik güçlü bir sıvı gübrede (adı aklımda değil sonra paylaşırım mutlaka) 1-2 dakika bekletip, torf-mil-perlit karışımı içeren küçük saksılara ektim. Fungusid de kullanamadım. Bazı türlerde neredeyse hiç başarılı olamadım. Örneğin Jackmanii çelikleri hemen karardılar, Nely Moser kurudu, vs. Ama onlardan aldığım çelikler yeterince körpe değildi, belki ondandır. Alınan dallar ne kadar körpe ve büyüme temposu hızlı olursa o kadar başarılı olunuyor. Bazı türlerde başarı oranı %100'e yakın oldu. İlginç olan, bir çok kitap, çelik için alınan dalın en yumuşak üst kısmının atılmasını söylüyor. Ben de genelde öyle yaptım, ama sadece 1-2 çelik çıkarabildiğim türlerde en yumuşak tepe kısmını da kıyamadım ve ektim. İlginç bir şekilde bu fideler, üst kısımdan büyümeye devam ettiler, yani daha çabuk köklendiler. Belki de sadece tesadüftür. Çeliklerin tam ortadan dikine ikiye ayrılması ile, hem daha fazla üretim, hem de daha yüksek başarı elde edilebildiğini okudum. Bir dahaki sefere bu yöntemi de deneyeceğim, belki bu arada sizler de denersiniz. Yapı marketlerde satılan büyük şeffaf kutulardan birisini toprağa gömüp, şeffaf kapaklı bir soğuk yastık niyetine kullanabileceğimi düşünüyorum, deneyebilirsem sonuçlarını paylaşırım. Saygılar, Terra |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1729 |
|
Sn. Terra, harikasınız, tüm paylaşımlarınız için teşekkürler... Montana çok kolay tutuyor. Çelikten yetiştirebildiklerim C. Jackmanii C. John PaulII C. Hagley Hibrit C. Montana C. Piluu ( daha açmadı ama piluu diye hatırlıyorum) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1730 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Clematis çeliklerinin pek çoğu öyle ince dallı ki, bunları ortadan(dikey)ayırmak neredeyse imkansız. Kalın çeliklerde olabilir belki ama, özellikle üst dallardan çelik aldığımız için biraz zor görünüyor, ne dersiniz? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1731 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Saygılar, Terra |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1732 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bahsettiğiniz katmerli yabani Clematis aşağıdaki resimdeki mi? Farklımıydı? Saygılar, Terra |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1733 |
Ağaç Dostu
|
Ben de bugün yabani clematis buldum, enfes kokulu idi ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1734 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Muhteşem görünüyorlar. Çoğaltabilirseniz talibim ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1735 |
Ağaç Dostu
|
5-6 tane çelik aldım, bolcada tohum bakalım olursa neden olmasın çelikde yollayabilirim resmen bir devdi ana bitki ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1736 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-03-2009
|
Aynı tür yabani clematisten Tekirdağ - uçmakdere arasında buldum. Daha önce yabani clematis'in mor renkli iki çeşidini köyümüzün girişinde bulmuş, çelik alıp köklendirememiştim. Bu kez bu türden, toprağa değip, kendiliğinden köklenmiş olanlarından aldım. Bolca da tohum almıştım, ama Tekirdağ'da unuttum maalesef tohumları. Fidelerden birini saksıya birini de bahçeye diktim. Her ikisi de Tekirdağ'da. Saksıya diktiğim, bildiğimiz asma gövdesi gibi odunsu bir gövdenin üzerinden yapraklanmıştı. Bu sefer umutluyum, ama iş biraz da kızkardeşime düşüyor. Kokusu çok güzel, hafif ıhlamurumsuydu. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1737 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-03-2009
|
Benim aldığım yabani Clematis'in tohumları böyleydi. Doğada gördüğüm Clematisleri artık hemen tanıyorum ama, henüz bir Clematis'im bile yok ![]() Eğer tohumdan üretmeyi denemek isteyen olursa kızkardeşimden tohumları Ankara'ya göndermesini isteyebilirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1738 | |
|
Alıntı:
Haber veririm. Sevgiler... Justa, W. Nike ve Ashva Ashva ve Justa orta -küçük çiçekli |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1739 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ben bahçeye kokulu Clematis'ler de getirmek istiyordum. Bu nedenle bu yaz İngiltere'den çıplak kök Flammula (Türkiye'de doğal olarak yetişiyormuş, hatta Bettycim'in paylaştığı kokulu bitki Flammula'yı da andırıyor) ve kardeşi sayılan Triternata x Rubromarginata almıştım. Kapalı ortamda iki haftada 40-50 cm.'e ulaştılar. Bunun üzerine bahçeye gölgeye çıkardım, her ikisinin de dalları bir kaç saat içinde pörsüdü. Sulamaya devam ettim, iki hafta sonunda alttan tekrar sürgün verdiler. Bunun üzerine toprağa geçirdim. Yine her ikisi de soldu. Şimdi iki haftayı geçtik ama ses seda hala yok. Pek nazlılar yani. Diğer Clematis'lere göre gösterişsiz olmalarına rağmen, kokularının müthiş olduğu söyleniyor. Bahçede aşı ve melez denemek için böyle yerel, güçlü ve ilkel türlerin de olması ilginç olabilir. Saygılar, Terra |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1740 |
Ağaç Dostu
|
Kokuları gerçekten çok güzel ıhlamur çiçekleri açtığı zaman aldığınız kokunun aynı ve toplayıp bardağa koyduğum çiçekler mutfakta dutuyor ama kokuları salondan bile duyuluyor ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|