![]() |
|
![]() |
#1292 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-01-2007
|
Selamlar. Benim sellukam yaprakların aşağı doğru eğdi. Küstümü bilmiyorum. 1 günden beri öyle duruyor. Ama odamda duruyor. Dışarı çıkarmalımıyım? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1294 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2006
|
Selluka yavaş mı büyür.Daha iki yaprak ama sağlıklı görünüyor.Tüm gün güneşte.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1300 |
Ağaç Dostu
|
Selluka tohumlarının çeşitli boy ve şekilde olmaları kafamı karıştırdı.Acaba hangisi hakiki selluka ,şüpheye düştüm? Ayrıca geçen sene sellukayla karıştırılan lablab ile selluka fidelerini yanyana koyduğumda hakikaten aralarında bir fark göremiyorum.Bekleyip göreceğiz herhalde? Beyaz saksıdaki lablab,sıyah saksıdaki selluka.Galiba kotiledon yaprakları biraz farklı, |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1301 |
Ağaç Dostu
|
Bu arada sellukalarımın son halinden bahsedeyim;aynı gün ektiğim 4 tohumdan 3 tanesi 20-25 cm boya erişti.diğer bir tane selluka nın boyu inanılmaz şekilde uzuyor. 1.5 metreyi buldu.(hepsi aynı yerde duruyor) Yazlığa giderken ne yapacağımı düşünüyorum.onun için özel bir kutu hazırladım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1302 |
Ağaç Dostu
|
Maşallah vallahi şaşırdım doğrusu 1 metre mi? Demek oluyor ki bu sene tohumlar sizden. Ben sizden en az 1 ay önce ekmiştim 12-13 cm civarı oldu. Güneşi ne kadar görüyor? Biraz kopya verin lütfen. Ben selluka aşığıyımdır meraktan ölürüm. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1303 |
Ağaç Dostu
|
1 metre değil adabayrakoğlu,1.5 metre. Durduğu yer sabahları biraz güneş alıyor,kapalı balkon.Belki de güneşsizlikten boya gitti diye düşünüyorum ama diğerleri 25 cm .Onun genlerinde birşey var galiba. Bir tane de 10 günlük sellukam var! |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1304 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2006
|
![]() Sevgili Memet bizim sellukalarda böyle mi açacak.? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1305 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1306 |
Ağaç Dostu
|
Selam bütün selluka dostlarına Güneşi seviyor diye saksıyı bahçeye koydum, neredeyse yanıyordu. Şu hale bakın. ![]() ![]() Sonra bol ışık alan fakat güneşin başına vurmadığı, Nasreddin Hoca türbesi gibi üstü kapalı kenarları açık bir yere aldım. İnşallah canlanır. ![]() Alt yaprakları da böyle kahverengileşti. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1307 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Selamlar; Üzülmeyin, alt yaprakları yanmış biraz, üst yaprakları sağlam duruyor. Kısa sürede toparlayacağını düşünüyorum ![]() Güneşi seviyor ama yakıcı bir güneşe küçük bedeni dayanamaz. Saygılar. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1308 |
Ağaç Dostu
|
Ben, Mine Hanımdan aldığım bilgiler doğultusunda ne çok ne az güneş alan bir yere yerleştirdim. Güneşe almayı abartmayıp en azından sabahtan öğlene kadar güneş alan bir yere yerleştirmek gerek diye düşünüyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1310 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
O kadar minikti ki, zımparalama yapamadım. Çok sıcak olmayan suda oniki saat beklettim sadece. ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1311 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-01-2007
|
Sn. Hfz. Bende zımparalayamadım. Neyle yapacağımı bilemedim. Elime bir tırnak törpüsü aldım. Ama kıyamadım. Birde korktum. Sn. Adabayrakoğlu evet üstüne titrememek gerektiği konusunda hemfikiriz. ben bu deneyimi daha önce limonda yaşadım. Gözünün içine baktım limonun ama bi türlü çıkmadı. Sonra bir baktımki kendiliğinden çıkıvermiş. Ama bunda olay farklı tohum fazla yok. Tavsiyelerinize uyacağım arkadaşlar. Bi sabah uyandığımda iki yaprak görsem tüm stresim uçup gidiverecek. Teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1312 |
Ağaç Dostu
|
Ben tohum çok ufak diye 4 gün kadar oksijenli su ve su karışımında beklettim. Sonra da törpü ile hafifçe zımparaladım (girintili kısım değil orası kökün çıkacağı yer ) Sonra ektim ve patladı bile. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1313 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar selluka başlığını merakla takip ediyorum da hemen hemen herkesin selluka tohumları yeni filizleniyor. Ne zaman büyüyüp çiçeklenecekler? Geçmiş yazıları okuyunca ağustos ayında çiçeklendiklerini gördüm. Acaba tohumları ekmekte geç mi kalınıyor? Bir de Mine Hanım'ın ilk mesajlarda eklediği fotoğraftaki gibi keyifli bir sellukaya raslayamadım. Genelde cılız bir dal görüyorum. Tek tük açan çiçekler....Acaba bahçeye toprağa ekilince daha mı serpilir? Bende bahçe var da selluka yok ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1314 |
Ağaç Dostu
|
Veee. Sn. Habibe'nin gönderdiği sellukamın gerçek yerine yerleşmiş hali... Çok alımlı değil mi ama arkadaşlar? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1315 |
Ağaç Dostu
|
Buda bana bir hafta boyunca stres yaşatan miniş sellukanın sabahki ve akşamki hali.. yok çürüdü, yok çıktı bayılttı beni... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1316 |
Ağaç Dostu
|
Selluka severlere bazı ipuçları Selluka (Vigna caracalla) Familya: Fabacea, Selluka Synonym: Phaseolus caracalla,Phaselous gigante Yabancı dillerdeki isimleri: Selluka-Schneckenbohne-corkscrew Vine-Giant Snail Bean-Snail Vine Bitki gurubu:Tırmanıcı bitkilerden Menşei (Yurdu):Güney Amerika Yetiştiği Bölgeler:Tropikal ve subtropikal bölgeler Habitat: Çok yıllık,çok hızlı büyüyen,odunsu köklü,yaklaşık sekiz metre boyunda Yaprak Yapısı: Sapta orta yeşillikte üç yaprak,yaprakların alt tarafı oval ve uca doğru sivri -13 cm büyüklüğünde yapraklar Çiçekleri: Sap üzerinde çok sayıda çiçekler-krem,lila,pempe renklerinde ve spiral(kulak) formunda çiçekler Meyva: Yok Kullanım Alanı: Teraslar ve kış bahçeleri için süs bitkisi Çoğaltılması: Tohum,çelik ve dal daldırarak Tohumdan Üretimi:Tohumları ekmeden önce 24 saat sıcak su (40-50 C) içinde bekleterek şişmelerini sağlayın,sonra iyi hazırlanmıştohum yatağına (kum-perlit veya vermikulit) 0,5 cm derinliğe dikin Tohum ekim zamanı: Bütün yıl boyunca yapılabilir Çimlenme sıcaklığı:25-27 C,aydınlık bir ortam,sabit nem oranı,ama asla ıslak değil Çimlenme Süresi:2-4 hafta Fidenin Şaşırtılması: Tohumlar fideye döndüğünde bitki asıl yerine dikilir Bitkinin Yeri:Güneş veya yarı güneşli.Bitkinin yeri ne kadar fazla güneş alırsa ve sıcak olursa;bitki o kadar fazla çiçek açar ve açan çiçeklerin renkleri o derece koyu olur. Substrat: Kum-Perlit-vemikulit ilaveli geçirgen bir toprak. Sulama ve Gübreleme:Yaz aylarında hergün yeterli miktarda sulama.Mart/Nisandan Ağustosa kadar % 0,2 lik gübre veya uzun süre etkili olan bir gübre. Zararlıları :Yaprak bitleri,Beyazsinek,örümcek(Spinnmilben) Kışı geçirmesi :Çevre ısısı 10-15 C aydınlık bir yerzaman zaman sulama,5 C ye kadar sıcaklıklara dayanabilir.Kökler asla susuz bırakılıp kurutulmamalı Kullanım Amacı : Süs ve kokulu bitki olarak Not: Budama yapılır,budanan dallardan çelik olarak faydalanılır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1317 |
Ağaç Dostu
|
Bitkinin anavatanı sıcak bölgeler. Benim sellukam bütün gün güneş altında duruyor.Hergün düzenli suluyorum.Çok fazla değil,ertesi gün toprağın üstü kuruyacak kadar.Saksı değiştirirken bir kapak (5cc) humikasit verdim.Daha sonra da 20-20-20 1 çay kaşığı kompoze gübre verdim.Şu anda 8-10 yaprağı var ve sağlığı yerinde görünüyor. 20 gün kadar önce yapraklarda yaprakbitleri görüldü ve onları el ile yokettim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1320 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Teşekkürler. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |