![]() |
Sonunda sardunyalarım açmaya başladı. Sakızlarım eflatun ve pembe açtı. Sardunyalarım derken öyle saksılar dolusu anlaşılmasın, topu topu bir saksı ve ufak çelikler. Ama olsun bi yerden başlamak lazımdı :)
|
Tebrikler Züleyha, sardunya tutması en kolay çiçeklerdenmiş ama ben de bir sürü çeliği heba ettikten sonra öğrendim. En önemli nokta çeliklerin kalın gövdeli olmasıymış. Yeni başlayanlara mühim bir tüyo...
|
Alıntı:
Başlangıçta ekilen çelikler kalın ve sağlıklı olması,sulama suyuna dikkat edilmesidir. Sardunyaların en büyük düşmanı fazla sulama yapılmasıdır. |
Alıntı:
Benim tutmasını beklediğim bir ceylan, bir de sakız çeliğim var. Ceylan çeliğim kalın (Sağıklı çiçek açan diğer ceylanımından farkı yok kalınlık olarak). Ama sakızım, çelik aldığım bitkinin en kalın dalı olmakla beraber kalınlığı 1 santimden az. Yaklaşık 20 gündür balkonda topraktalar. Direk güneş almıyorlar ama bütün gün ışık alıyorlar. Üzerlerinde bıraktığım yapraklar hala canlı ama gelişmede yok gibi. Her gün çeliklerin toprağına bir kaç ''fıs'' su püskürtüyorum. Sizce uygulamam ''düşmanca'' mı? :o Bugüne kadar bütün sardunyalarımı gelişmiş olarak aldım. Çelik tecrübem yok. Tecrübeli arkadaşların tavsiyelerini bekliyorum :D Teşekkürler:) |
Sevgili Defne,
Ben sardunya çeliğialdığım zaman,en az bir gün suya ve ya toprağa koymadan önce açıkta bekletiyorum.hiç fire vermedi şimdiye kadar. Ektigin çeliklere gelince:İlk günler köklenme başlayana kadar zaten çok su verilmez,uygulaman yeterli gibi geldi bana. |
Bilgilendirme için teşekkürler sevgili hozat :)
Benim ceylan çeliğinin karton bir kutu içerisinde bütün bir gün arabada gezmesi iyi bir şey olabilir demek ki :D Ah bir köklendirebilsem şu çelikleri !!!!!! Köklendirme özürlüyüm de :( |
Arkadaşlar daha önceki sayfaları okudum ama ya hatırlamıyorum ya da dikkatimden kaçmış. Eğer konu tekrarı olarak kabul etmezseniz, yeni ekilmiş çeliğin köklenip köklenmediğini nasıl anlayabilirim, yardımcı olur musunuz? Birde bu yeni ekilen çeliklerin ne kadar süre sonra güneş ışığı gören bir yere koymam gerek? Yanıtlarsanız sevinirim. Teşekkürler.
|
Sayın DefneD,
Batıya bakan balkonda sadunya yaşar mı ? Şehir Adana, sıcaklık bugünlerde bile 34 derece. Yaşarsa hemen sakız sardunya çeliklerimi ekeceğim. Teşekkürler |
Alıntı:
Çukurova sıcağını çok iyi bilirim. Benim çiçeklerim doğuya bakan balkonda büyüyor. O nedenle kesin birşey söyleyemeyeceğim. Daha tecrübeli arkadaşların da fikrini alın ama sanırım önemli olan sizin balkonun ''batı'' ya ne kadar baktığı.:D Benim gözlemlediğim kadarı ile 5-6 saatten fazla güneşi sevmiyor sardunyalar. Yan bloktaki komşum batıya bakan balkonunda (saat 1-6 arası güneş alıyor) gayet güzel sardunyalar ve başka çiçekler yetiştiriyor. Bu arada çelikleri ekmeyeceksiniz, dikeceksiniz :D |
Teşekkürler...:o "Tohum ekilir, çelik dikilir". İlk üye olduğumda okuduğum ve aklımda kalan bir cümleydi aslında. Arada karıştırıyorum işte.
|
2 Eklenti(ler)
Çeliklerinize uzun ömürler diliyorum. Bende yarın Trabzon'da sardunyalarımı Sayın İklimsiz ve Arzu Kasapoğlu ablalarıma devredicem. Akşamdan paketledim, artık yolculuğa hazırlar:p
|
Alıntı:
|
Arkadaşlar sakız sardunyadan şimdi çelik alıp suya koysam olur mu. Çiçekçide gördüğüm, bakımsızlıktan dalları aşırı uzamış kendini salmış bir sakız sardunya gördüm. Çok küçük bir fiyata verdi çiçekçi. Dallarını tamamen budadım ve bir çok çelik elde ettim. Suya koydum. Tutarlar mı?
|
Sevgili kardelen,
Sayın Orkun Kırcı çelikleri suda bekletmeden dik demişti. Sıcakta suda bozulabilirmiş. Hemen uyguladım tabii. Hepsi tuttu, çiçek vermeye hazırlanıyor bir tanesi. |
Ben bahçe toprağı ve torf karışımına diktim çelikleri. Sonuç şimdilik olumlu yine de deneyimli arkadaşların sesine kulak vermeli. Adalet Hanım'ın tavsiyesi ile çiçek çoşturan veriyorum. Kısa sürede tomurcuklar belirdi , bekliyorum açmasını...
|
Yaklaşık 1,5 ay önce sakız sardunyalardan 3-4 dal kırmıştım ve suya koydum yaprakları döküldü ve köklenme olmadı.. Sorun nerde olabilir?
|
Yanlış zamanda yapıldığından sanırım. Ben de 1 ay kadar önce birkaç çelik suya birkaç tane de toprağa koymuştum, hepsi de çürüdü. Doğru zaman eylül ayı imiş. Eylülde gel diyorlar yani :)
|
sevgili selis sardunya acemisi olarak sakızlardan aldığım çelikleri suya koymadan diktiğimi söyleyebilirim. Havalar sıcak. Cabuk filizlendiler.
|
Alıntı:
|
Sevgili kardelen ben de acemiyim.Bizim burda sardunyadan her zaman çelik alırlar.Ve direk dikerler. Ben diktiğim 2 sardunyama kızıma verdiğim vitamini sulandırıp azar azar verdim.Sanırım hoşlarına gitti.
|
Alıntı:
Çiçeği geçmiş ceylanım vardı. Ondan çelik alıp diktim o da tuttu hatta çiçeklendi ben de çiçeğini görmüş oldum:) Sizin nerede hata yaptığınızı bilemiyorum ama ben ayrı kaplara dikmedim. saksının boş yerlerine iliştiriverdim minik çelikleri. Fazla sulamadım. Susuz da bırakmadım. Saksı kenarına iliştirdiğim için büyüdüler mi diye kontrol de etmedim gidip gelip. Yani özel olarak ilgilenmedim. Çünkü neye fazla özen gösterdiysem geriledi. |
benim henüz sardunyam yook , ama dün iki dal aldım yol kenarından biri bildiğimiz annemizinsardunyası diğeri de canan denenden.Şimdilik suya koydum acaba ikisini aynı saksıya mı diksem yoksa ayrı mı diksem bilemiyorum?
|
Kesinlikle ayrı dikin.
|
1 Eklenti(ler)
Sevgili SevimK'dan gelen miniş sardunya çeliklerim kargoda çok perişan olmuşlar. Onlar da ben de direniyoruz yaşamaları için :) Teşekkürler Sevim Hanım...
Eklenti 97021 |
1 Eklenti(ler)
Hem sevindim ,hem de üzüldüm Sayın Orkun Kırcı. Yazın bitmesi elbette avantaj sağlayacaktır ama bugün sevgili DefneD'nin Kuşadası'ndan gönderdiği miniş sardunyam sıcağa rağmen sorunsuz geldi :) Yarın kalıcı saksısına geçecek :)
Eklenti 97023 |
1 Eklenti(ler)
Çeliklerini de sev , kıskanacaklar yoksa...
Sevgili Defne , çok teşekkürler , bağladığın iplik renklerine göre ayrı ayrı saksılara dikildi çeliklerin :) Fotografı üstten çektiğim için saksı kısa gibi duruyor. Kızların sevgilerini yolluyor sana :) Eklenti 97064 |
1 Eklenti(ler)
Sevgili Defne,
Senin kızların keyfi yerinde . Hani acaba onlara da birşey oldu mu diye düşünme , ikisi yeni yeni yaprak vermeye çalışıyor. Karantina balkonumdan ön balkona geçecekler yakında :) Bunlar da karantidan çıkan kızların Sevgiler... Eklenti 99098 |
Benim bir ceylanım var. İki kez çelik aldım, ikisinde de tutturamadım. Çoğaltmak istiyorum ama olmuyor. Toprağa koydum olmadı, suya koydum çürüdü. Bir püf noktası olmalı ama ben bilmiyorum
|
Zaman...
Sardunya arsızdır, naz etmez deselerde en güzel çelik alma zamanı Ekim ,Kasım ayı diye biliyorum Mart , Nisan. En azından ben böyle yapıyorum. Birde yapay sera deneyebilirsin hani şu pet şişeyi ters çevirip saksının üzerine koyuyoruz ya ... :p(Ben bugün ne kadar çok mesaj yazmışım ...;)) |
Sayın SOLO ve _kardelen_,
Ekim, kasım- mart, nisan ayları genel olarak budama, çelik alma ve daldırma zamanı zaten. Adı üstünde ekim... Yalnız ben ne zaman denesem çok şükür hep tutturdum, en son 10 gün önce açık pembe sardunyadan aldığım küçücük bir parçayı saksıya sokuşturmuştum o da tuttu. Hiç telefim yok. Doğrudan da toprağa sokuyorum, suya koymadan. Yalnız diktiğinizde toprağın sıkıştırmasına dikkat etmek gerek. Belki kaba kalıyor, bu da köklenmesi gereken kısmın hava almasına sebep oluyordur. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 15:56. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025