![]() |
Alıntı:
|
Sn. Başbahçıvan, ben tohumdan sardunya yetiştirmeye çalışıyorum ama sizin yazdıklarınızın hiçbirini yapmadım.:rolleyes: Sardunyalarım çimlendi, sabah güneşi alan pencerenin karşısında torf dolu saksıya ektim, gün içinde iki üç defa fıs fıs yaparak suluyorum. 34 tohumdan 17'si çimlendi, bazıları ikinci yaprağını açtı, ama çiçeklenmesi bu kadar uzun sürer mi sahi:eek::( 120-150 güne kadar burda yaz geçip geri kış gelir.:(:confused:
|
Olsun kış gelince içeride bakarsınız. Ben bayburttayım ve kış boyunca da açtılar. yeter ki isteklerini karşılayın. Camdan arada güneş almaları bile yetiyor. Onlarda bizler gibi alışıp gidiyorlar bu mevsim şartlarına.
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Bunlar da benim çimlenen sardunyalar, güneşi bu aralar pek göremediğimiz için büyümede sorun yaşamayız umarım.
|
2 Eklenti(ler)
Sardunya severler merhaba,
12 tohumum vardı,4 tanesi tuttu şimdi bunları şaşırtmalı mıyım ?Gövde kısımları da ince kaldı yapraklar ağır geliyor sanki .Teşekkurler. |
Sevgili Firuzan, harika görünüyorlar, bence bir ay kadar daha kalabilir kaplarında, kök gelişimi iyice tamamlansın, sonra toprağı ile birlikte daha geniş bir saksıya alırsınız.
Yaprakların çok büyümesi iç mekanda olmasından kaynaklanıyor sanırım, havalar düzelip dış mekana geçtiğinde kendine gelecektir, yaprakların ağır gelmesi ile ilgili endişeniz varsa, bitkiya az miktarda toprak ilavesi yapın üstten, kök kısmını sağlamlaştırmış olursunuz. |
Alıntı:
|
Adelet Hn,Basbahcivan merhaba
Toprak ekledim,gerekli uzunluğa gelince de keseceğim teşekkürler.Ne renk açacaklarını dahi bilmiyorum paketi karışık renkliydi çünkü.Tohumdan yetiştirmek gerçekten meraklandiran bir durum bir şey olmasın diye hergün bakıyorum.Bu yaz çiçeğini görebilirim değil mi? |
1 Eklenti(ler)
Bu mesajda yazdığım gibi sardunya tohumlarını ektim. İki ayı çoktan geçti. Çok zor büyüyorlar. Çelikleyip dikseydim şu an çiçeklenirdi diye düşünüyorum.
|
Zenfree, sizinkiler yine iki ayda iri yaprak vermişler. Ben dikeli iki ayı geçti ama hala minicikler. :)
Bunlar büyüyene kadar gidip saksılı alacağım, seneye bunları koyarım balkona artık. :) |
Çimlenen sardunya tohumlarım
1 Eklenti(ler)
Sardunya çeliği saksısına ve ayrı bir kaba ektiğimi belirttiğim sardunya tohumları çimlenmişti ancak fotoğraflarını ekleyememiştim. İlk fotoğraf çeliği diktiğim saksıda çimlenen tohum. Şu anda aynı saksıda üç tane çimlenen tohum var.
|
Çimlenen sardunya tohumlarım 2
1 Eklenti(ler)
Çelikleri diktiğim saksı dışında şeffaf mika bir çikolata kabınada tohumları ekmiştim. Ektiğim tohumların sayılarını bilmiyorum ama şu anda çimlenen 15 tohum var. Çimlenecek tohumlarda olduğunu sanıyorum. Artık bu kadar sardunya ile ne yapacaksam. Sanırım bir kısmı işyerine gidecek.
|
Tebrikler sayın Skaraca, büyük saksılara üçünü birden dikebilirsiniz, saksısı çabuk dolar, yaza çiçeklerini görürsünüz.
|
Tebrikler skaraca... Pek minik ve sevimliler... Çiçeğini de görmenizi dilerim. Size izin verirseniz sormak isterim ya da bilen arkadaşlara... Sarunyalarım sürekli çiçekli halde ama bir türlü nasıl tohum oluştuğunu göremiyorum. Tarif edermisiniz? Nasıl tohum alabilirim?
|
Sevgili Necla hanım, sardunyalar yazın tohumlanıyorlar, top sardunyalar hemen her çiçekten tohum verirken katmerli sakızlar ender tohumlanıyor.
Çiçekler solduktan hemen sonra sivri bir uzantı oluşuyor, onu koparmazsanız üzerinde kuruyunca tüylü tohumları görebilirsiniz. |
Sayın Skaraca,
Sardunya tohumlarını ektiğiniz toprak içinde ne var? (Toprak çok karışık, sanki birşeyler eklenmiş. Perlit, leonardit, kum... neler var.) Teşekkürler. |
Sayın Adalet Yağcı, Necla K. teşekkürler.
Sayın Necla K. aşağıdaki linkte 30 ve 35. mesajlarda sardunya tohumuna ilişkin fotoğraflar var. 35 nolu fotoğrafı ben eklemiştim. Adalet hanımın belirttiği gibi bazı sardunyalarda tohum oluşumu gerçekleşemiyormuş. Örneğin sakız sardunyalar. Çiçekler geçtikten sonra biraz beklemeniz gerekiyor tohum için. Çiçeklenmeyi artırmak için çiçek sapları kopartılmamalı tohum almak için. Bu nedenle mevsimin son çiçeklerini kuruyuncaya kadar üzerinde bekletebilirsiniz. http://www.agaclar.net/forum/showthr...ardunya+tohumu Sayın turko-g toprak gerçekten karışık. Kum, torf, kestane toprağı, bahçe toprağı, yaprak çürüğü (parçaları) karışımından oluşan bir toprak. Kum yalnız çoğunlukla. Orantı için bilgi veremem. Tahmini, göz kararı yapılan bir karışım oldu. |
Sayın Skaraca,
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Ben saksılarıma hiçbir zaman kum eklemiyorum. Özellikle sardunyalara Güler Hn'ın sardunyaların toprağına kum eklediğinin bilgisini okumam (benim tüm çiçeklerimin toprakları çok sıkışık, havasız oluyor ), sizden de torf, kestane toprağı, yaprak çürüğü (parçaları) bilgilerini almam iyi oldu. |
Sayın turko-g,
Ben toprak karışımlarını aslında forumda yer alan, çiçekler için faydalı olduğu belirtilen, geçirgen, süzek, bitki kökünü sıkmayan ve hava almasını engellemeyen bir toprak elde etmek için yaptım. Torf veya kestane toprağı tek başına istenen koşulları sağlamıyor. Suyu süzmesine karşın uzun süre nemli kalıyor veya kuruyunca tekrar su tutmuyor. Normal toprak ise kuruyunca sıkı oluyor ve bitki kökünü sıkıp, hava almasını engelliyor. Ben sitede bahsedilen perlit ve vermikülit'i Eskişehir'de bulamadım. Koçtaş'tan, bir inşaat mühendisi-müteahhit arkadaştan sordum. Yok dediler. Bende değişik karışımlarla süzek toprak oluşturmaya çalıştım. Ancak birkaç gün önce eve yakın bir bitki satış yerinde, kendilerinin hazırlamış oldukları topraktan aldım. Karışım tahminime göre kum (ince-kalın), ağaç kabuğu, toprak gibi katkılardan oluşuyordu. Bir tohum ekimi için denedim. Suyu tutmadığını, süzek ve gevşek bir yapıya sahip olduğunu gördüm. Sattıkları en ucuz topraktı. Üç litresi 1 TL idi ama aldığım toprak üç litreden fazla idi. Bu toprağı daha önce görseydim açıkcası, toprak karışımları denemeye uğraşmazdım. Bulunduğunuz yerde (İstanbul görünüyor) yakınlarınızda varsa bu tür bir sera veya bitki satış yerine bir uğrayın. Ellerinde hazır torf dışında sattıkları kendi karışımları toprak varmı bir sorun. Varsa içeriği hakkında bilgi alabilir ve bitkileriniz için satın alabilirsiniz. Ben işyeri sahibi olmadığı, işçi olduğu için toprağın içeriği hakkında ayrıntılı bilgi alamamıştım. Belirttiğim maddeler benim tespit ettiklerim. |
Bir hafta önce pet bardaklara yaklaşık 30 tane sardunya tohumu ektim ve içeride camın önüne koydum.Aradan geçen zamanda sadece 3 tanesi çıktı acaba bir sorun mu var, yoksa daha beklemelimiyim.Çıkanların durumu ise gayet iyi,şimdiden teşekkürler,herkese iyi günler.
|
Sevgili ağaçlarısev tohum konusunda ben biraz kaderciyim.Çok fazla erken çıksın istiyoruz.Emin olun ilk zamanlar daha diker dikmez 2 saat sonra çıktılar mı diye kontrol ediyordum.Geçenlerde bir kaç tohumum çimlendi ne olduğunu şu an hatırlayamıyorum.Yaklaşık bir buçuk ay sonra çimlendiler.
Diktiğiniz kabın içini kurcalamayın ışık, sıcaklık ve suya devam edin .Yeterli olacaktır...Sevgiler... |
Söz verilen mavi sardunya tohumlarım geliyor ;)
Lütfen , tohumdan yetiştirme konusunda acil ipucu verin arkadaşlar ;) |
Jezebelciğim aşağıdaki linkde bazı bilgiler var, bir bak istersen
http://www.bilgimotoru.com/Bahce-Toh...4_2188_tr.html |
Aşağıdaki bilgiler de belki yardımcı olur.
Sardunyanın tohumdan üretilmesi Tohumlar, herhangi bir tohum kompostuna şubat ayında ekilir. Ortam sıcaklığı 16- 180 C’ de tutulursa beş on gün içerisinde çimlenir. Burada oluşan fideler dört beş yapraklı olunca küçük saksılara şaşırtılır. Tohumla yetişen bitkilerin kolay çiçek açması için fidelere 3500 ppm’ lik Klormequat uygulanabilir. Uzun gün şartlarında ve yüksek ışık şiddetinde çiçeklenme çok iyi olur. Fakat kış aylarında 150 C sıcaklıktaki seralarda çok güzel çiçek açar. |
Mavi sardunya bodur cinsimi? Tam mavi oldugunu tahmin etmiyorum . Ben Almanyadan aldıgım mavi gul Turkiyeye gelince renk açtı . Almanlar ve hollanyalılar ,bitkilelere birşeyler yapıyorlar ,bazende resimdeki gibi olmuyor . Çiçek açsın gorelim Selamlar.
|
Sardunya tohumlarını ıslamak gerekiyor muydu?Ben bu siteden temin ettiğim tohumları direk torfa ektim.4 gün oluyor henüz çimlenen olmadı.Umarım sorun yaşamam.Siz değerli arkadaşlar bana yardımcı olabilir misiniz?
|
Sevgili Karadeniz37, tohum ekerken genellikle önceden ıslatırız ama ben geçen sene ektiğim sardunya tohumlarını ıslatmadan ekmiştim, 10 günde çimlendiler.
Çimlendikten sonra çabuk gelişiyorlar, acele etmeyin, siz toprağı nemli tutmaya çalışın, çimleneceklerdir. |
Sardunyanın tohumlarını nasıl alıyorsunuz? Bende saksı saksı sardunya var ama hiç tohum almadım. Ben onların hep çelikle çoğaltıldığını sanırdım. Çiçeklerin üstünde iyice kurumasını mı beklemek lazım. Bilgilendirirseniz çok sevinirim.
|
Geranium pratense
1 Eklenti(ler)
Bu gün 3 tohumum geldi , umarım çimlendirmeyi başarırım ;)
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 18:45. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025