agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sardunya (Pelargonium) (https://www.agaclar.net/forum/sardunya-pelargonium/)
-   -   Sardunya hastalık ve zararlıları (https://www.agaclar.net/forum/sardunya-pelargonium/1726.htm)

Mine Pakkaner 31-07-2007 09:04

Besin eksikliği olabilir, hastalık olabilir, güzel izleyin, besin takviyesi yapın.

Fatma E. 31-07-2007 19:26

Teşekkürler Arzu Hanım, sardunyamı açık balkonda bol ışık alan biryere koydum. Umarım yakın zamanda eski haline döner.

bercem evindar 05-08-2007 01:41

beyaz sardunyamı kaybediyorum

İki ay önce almıştım fakat şu anda solmaya başladı ve ben ne yapacağımı bilmiyorum..Yardım ederseniz çok sevinirim..

Sebahattin Sargın 05-08-2007 09:39

Sevgili bercem aramıza hoşgeldin, sardunyanı çokmu suladın, saksısı küçük olabilir. Ayrıca sardunya güneşli aydınlık yerleri sever, seninki nasıl bir yerde duruyor?

limon 06-08-2007 12:54

1 Eklenti(ler)
Benim de bu sardunyam yaz başında bol çiçeklendikten sonra çiçeklerini dökünce yaprakları da solmaya başlamıştı. Solan tüm yaprakları kestim. Dallarını da 10 cm. kadar budadım. Çiçek açan bitkiler için olan sıvı gübreden verdim. İlk açan yaprakları beyazla açık yeşil arasındaydı. Besini alınca toparlamaya başladı. Ve şimdiki durumu.... (İki haftada toparladı)
Eklenti 18016

avcı66 06-08-2007 21:43

selam ben aranıza yeni katıldım bu kadar çiçek seven varmış çok sevindim .Benim bir problemim var ceylan gözü denen sardunyalardan bir ay önce 4 değişik rek aldım tek sorunu7m tüm insektisit ilaçlarla ilaçlamama rağmet beyaz sineklerden kurtulamıyorum bir çaresi varsa sevinirim

Penelophe 06-08-2007 22:46

Sayın Avcı66, ev yapımı ilaçlar bölümüne bir bakın isterseniz, işinize yarayacak şeyler bulabilirsiniz.;)

Fatma E. 10-08-2007 14:20

sardunyamın azmi

1 Eklenti(ler)
Sardunyam bu haliyle çiçek açmaya çalışıyor. Heryerinden tomurcuk çıkardı. Ama çiçekler çok cansız açıyor. Yaprak çıkarmak yerine çiçek açmak istiyor sanki :)

GLCN 10-08-2007 14:38

Bu sene sardunyalara birşeyler oldu sanli benimkilerinde son zamanlarda çıkan yaprakları sizinkiler gibi açık yeşil sarı...Ters giden bişeyler var ama ne?...:mad:

memet 10-08-2007 14:40

Bence sardunyanda çok ağır beslenme sorunu var. Acil önlem almalısın.

GLCN 10-08-2007 14:48

Benim sardunyalarımda böyle ama değişik bir şey uygulamadım gübre falan da veriyorum sizin bir yorumunuz varmı?Ne eksik?

Fatma E. 10-08-2007 14:50

Gübre verdim bir hafta önce. Bütün yapraklarını dökmüştü ben tatildeyken. Güneye bakan balkonda bütün öğleden sonra güneş altında. Gübre vermek dışında yapabileceğim birşeyler var mı? Ayrıca bu aralar artan çayları da ona döküyorum.

memet 10-08-2007 15:31

Aslında en iyisi Mine hanıma havale etmek ama, ben suyun kireçli olmasından kaynaklandığını tahmin ediyorum.
Toprağın üstünde beyaz kalıntılar var gibi geldi bana.
Karaboya kullanmalı suyun kirecinden kaynaklanan sorun için.
Çayın bir yararı olacağını sanmam. Zararı da olabilir. Boyacılardan alacağınız kara boyayı bir litreye bir kaşık olarak sulandırıp kullanın.

iron 12-08-2007 15:31

Benim sakız sardunyam da cicekci'nin sardunyası ile aynı durumda.:( Yeni yapraklar beyaz sarı renkte, tomurcuk veriyor ama çoğu kurudu ,açanlar ise çok zayıf.Demir içeren bir besin takviyesi yaptım onu da 15 günde bir verdim.(Fazlası zararlı olabilir diye düşündüm.)Çeşme suyu kullanıyorum, kireçli olduğu için de kaynatıp bekleterek verdim.Ancak bu şekilde sararması şu korkunç afrika sıcakları döneminde başladı.Tesadüf mü bilmiyorum.Önceleri sıcaktan etkilendiğini düşündüm bu yüzden de bir süre içeri aldım,sararan yaprakları kopardım.Ama o gün bugündür sararmasını engelleyemedim.Şu an balkonda eski yerinde ikamet ediyor.Kurumaya meyilli değil gibi ama keyifsiz.Marketten ilk aldığımda o kadar çok çiçek vermişti ki ben bile şaşırmıştım.Aynı marketten bir tane daha aldım ,O gelir gelmez yeni yapraklarda sararma yaptı.
Besin takviyesini haftada bir yapsam nasıl olur ,zarar verir mi?Ya da başka bir takviyeye mi ihtiyacı var acaba?
Eski sardunyalarım hiç bu kadar nazlı değildi,çelikler hemen tutardı,besin takviyesi hiç yapmazdım,verdiğim suyun kireçli olup olmadığını aklımdan bile geçirtmezlerdi.
Bu konuda yardımlarınızı rica ediyorum...

Güler 12-08-2007 16:39

Sevgili iron,
Bu mevsim genelde bütün çiçekler hatta çimler bile eskisi kadar güzel olmuyor. Daha doğrusu benimkiler öyle.
Kuruyan yapraklarını temizle, gece güneş iyice çekildikten sonra da yapraklarına biraz yaprak gübreli su fıs fısla, ben öyle yapıyorum.
Bu arada avcı66, ceylanların çok güzel. Güle güle seyret.

Arzu Kasapoğlu 12-08-2007 17:24

Benim sardunyalarımda bir aydır çok kötü durumda.Eskilerin dediğine göre çürük ayındayız.Bu ayda sebzeler,ağaçlar ve diğer bitkiler en kötü zamanlarını yaşarmış.Bu ayda dikilen fidanlar çürürmüş **** çok zor tutarmış,çamaşırlar kurumaz nemli kalırmış.Ama merak etmeyin çürük ayının bitmesine üç dört gün kaldı.Bu arada Sayın Avcı ceylanlarınız bir harika.

iron 13-08-2007 11:40

Tavsiyelerinize uyacağım sevgili Guler. Umarım toparlarlar,yaşamak için o kadar çaba veriyor ki ölürse bu çabaya yazık olacak.Tekrar koyu kırmızı ,sağlıklı çiçeklerini görmek için can atıyorum. Çürük ayını bir atlatalım bakalım.

oyaağacı 23-08-2007 17:31

2 Eklenti(ler)
Merhabalar,
Demir sülfat sayesinde hayata geri dönen sakız sardunyam çiçek bile açtı. Sizlerle paylaşmak istedim. Çünkü demir sülfatı sayenizde öğrendim. Bundan sonra sakızlarım ölmeyecek. Sağolun, varolun... :p

zenfree 07-09-2007 18:27

1 Eklenti(ler)
Sizce sardunyamın nesi var?

Bunu GLCN gönderdi bana. Çok özenle bakmaya çalışıyorum ama yapraklar sarardı.:(

GLCN 07-09-2007 21:29

Sevgili zenfree nedenini bilmiyorum ama benimkilerinde 2 saksının durumu böyle oldu.Diğerleri ile aynı yerde aynı şartlarda ama renkleri böyle.Bir tanesini budamıştım ölüyor diye yeni çıkan yapraklar canlı yeşil.Sanırım havalardan kaynaklanıyor düzelirler diye umut ediyorum..İlk defa bu sene basıma geliyor..

Güler 07-09-2007 23:29

Sevgili Zenfree,
Yapraksız olanında kök çürüklüğü gibi görünüyor. Çok mu su verdin? Bilirsin ya bu mevsim çiçekler yorgun olur biraz vitamin takviyesi yapsaydın keşke. Bildiğim kadarı ile kök çürüklüğüne çare yok. Sardunyanın gövdesi kahverengileşti mi? Öyle ise sök at. Ben sana yenisini veririm.

Oğuzhan 08-09-2007 14:12

Arkadaşlar fazla sulamaktan oluyor.Bende 3 adet saksıyı kaybettim.Tabaklarında biriken su çürüme yapıyor.

Gülgün 09-09-2007 14:40

Benim de bir saksım bu durumda,havalardan mı acaba?Çok fazla su vermedim.Belkide vitamin vermeliyim.

limon 09-09-2007 17:17

Elfogi'ye kesinlikle katılıyorum. Sardunyanın olduğu saksının altındaki tabakta su varsa iki gün içinde bitkiyi solduruyor. Sardunya için en güzel sulama yöntemi toprağının nemini elinizle kontrol edip, kuruysa yeteri kadar su vermek. Verdiğiniz su saksının altından çıkmayacak kadar olsun.
Zenfree kurtarır gibi görünüyor aslında. Ben olsam alttaki sarı yaprakları koparırdım :) (Sararmış yapraklara dayanamam ;) )

Fatma E. 10-09-2007 10:10

1 Eklenti(ler)
Benim sardunyamın da tüm yaprakları sararmıştı http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1186748243
O fotoğraftaki sardunyanın tüm sarı yapraklarını kopardım (yani neredeyse hepsini), vitamin takviyesi yaptım. Ve şimdiki hali işte burada.

Yaklaşık bir ayda bu hale gelebilmiş. Artık sarı yaprak çıkarmıyor, ama yaprakları hala çok küçük çıkıyor. Yine de ümitliyim :) Bakalım ne zaman tam düzelecek.

Bu arada hala tomurcuk çıkarmaya çalışıyor, ama çiçekleri pek canlı değildi, ben de yine kopardım tüm tomurcuklarını. Yapraklarını iyice büyütsün bakalım. Sonra çiçek açar artık. Tabi bu durumda çiçekleri için önümüdeki yılı beklememiz gerekecek galiba :(

zenfree 18-09-2007 11:26

Benimki de düzeliyor Sevgili GLCN. :))
Yapraklar yeşillenmeye başladı. Toprağına yarım çay kaşığı demir gübresi serpmiştim. Galiba onun faydası oldu. :)

kaleydeskop 18-11-2007 17:29

Arkadaşlar pembe beyaz ebruli sakız sardunyamın yaprakları sonbaharda yaprak döken bitkiler gibi sararmaya başladı. Önce o yaprakları temizledim. Tekrarladı ben de o dallarını budadım. Yanlış mı yaptım bilmiyorum. Geçen sene normal sardunyamı kışın içeri aldığımdan hiç yaprak dökmemişti. Acaba mevsimden dolayı mı sararıyor yoksa anormal bir durum mu? Büyük yapraklar sararırken dipten küçük küçük yeni yapraklar çıkıyor.

limon 19-11-2007 12:06

Kalydeskop normal bir durum mevsim itibarıyle. Ben de sararan yaprakları hemen temizliyorum, küçük yapraklar daha çabuk büyüyüp gelişiyor.
Büyük sardunyalarımın yapraklarının bazıları sararmaya başladı fakat yanlışlıkla kırdığım sakız sardunyamın diktiğim dalı acaip derecede keyifli kocaman yemyeşil yapraklar veriyor.
Eskilerin enerjisi kalmadı sanırım :)

feneradasi 24-03-2008 23:19

Benim sardunyalarımın yapraklarında sararmış gibi benekler oluşuyor bir tanesinin de yaprakları sanki kenarlarından yakılmış gibi aşağı doğru kıvrılıyor, mantar gibi şekli oluyor yaprakların. böyle olan yaprakları kopartıyorum ama önemli bir hastalıksa ilerleyeceğinden korkuyorum. Budanması gerektiğini bilmiyordum sardunyaların hepsi en az bir yıllık çiçekler, 3 yıllık olan da var hiç budanmadılar ondan olabilir mi acaba?

Arzu Kasapoğlu 25-03-2008 08:46

Sardunyalarınızda pas hastalığı olabilir.

limon 25-03-2008 13:16

feneradası ben bu mevsimde pas hastalığı olacağını sanmıyorum. Eski büyük yaprakların beneklenip, sararması, kızıllaşması normal. Onlar dökülecekler, yenileri gelecek. Siz eğer tam solmalarını beklemeden o yaprakları dalının dibinden keserseniz, taze yaprakların gelişini hızlandırırsınız. Budama işi tercih meselesi.

Ben normal sardunlayaların bodur ve bol çiçekli olmasını seviyorum. Bunun için her Şubat dipten buduyorum.

Fakat sakız sardunlayalarımın upuzun olmasını seviyorum. Mecbur kalmadıkça, bozulan dalların dışındaki uzun olanları budamıyorum. Düzenli göbreleme yapınca gayet güzel açıyorlar.

feneradasi 26-03-2008 23:07

Teşekkür ederim cevaplarınız için. Solan yaprakları zaten koparıyordum şimdi bu işi günlük olarak yapmaya başlayacağım.
Bir de kök hastalığından bahsedilmiş, hastalığı teşhis etmek için bitkinin kökünü açmaktan daha kolay bir yol bilen var mı? Ben yeni kök çıkarmış mı onu anlayacak kadar aklımda tutabileceğimi sanmıyorum. Bir de bu hastalığa karşı alınabilecek bir önlem var mı?
Şimdiden teşekkürler

LuNa 13-05-2008 14:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Oğuzhan (Mesaj 95718)
Sevgili Sebo
Bir saksı İçin Bir çaykaşığı diblerine karıştırıyorsun.Daha sonra sulama yapıyorsun.Bu kadar.Prinçleri 15 gündebir tekrarlayabilirsin.

Selamlar Arkadaslar

Bende tam bir Sardunya delisiyim. Her sene balkonumda cesit cesit sardunya yetistiriyorum. Gecenlerde bir yerde okumustum sardunyalarin esmer pirinci cok sevdigini ve cok iyi geldigini. Gecen hafta sardunyalarimin topragina esmer pirinc katip topragini karistirdim hafif. Birkac günde sardunyalarinda epey gelisme gördüm. Fakat iki gündür basim sercelerle derde girdi. Saksilardaki pirincleri farkettiler sanirim iki gündür sardunyalarimi rahat birakmiyorlar, topragini eseleyip rahatsiz ediyorlar :( Ne yapicagimi sasirdim

Mahmut Leventoğlu 13-05-2008 16:30

Saksılarınızın **** çiçeklerinizin etrafını misina ile gergin şekilde çervirin ,bir süre sonra kuşlar gelemeyeceklerdir :))

Sûz-i Dilârâ 29-05-2008 11:56

Arkadaşlar benim sardunyamın yaprakları sararıyor habire. Üstelik çiçekçiden aldığımın ertesi günü sararmaya başladı, sorun benden kaynaklanıyor desem (aşırı sulama, soğuk falan) o da değil.:( Aynı gün aynı çiçekçiden aldığım diğer sardunyalarım gayet sağlıklı büyürken buna hastalık uğradı:o Ne olduğunu bileniniz veya tahmin edeniniz var mı?

müge35 29-05-2008 13:11

Benimde sardunyalarımın yaprakları sararıyor,öğleden sonra akşama kadar güneş görüyor acaba ondanmı diye düşünüyorum.Bende aşırı sulamıyorum ama ne istiyor hala bilemedim.Acaba sabah güneşimi görse sadece.birde benimki beyaz bit oluyor arka yapraklarında doğal yöntemlerden birkaçını denedim ama kar etmedi.

Sûz-i Dilârâ 29-05-2008 17:54

2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar benim sardunyamın yaprakları sararıyor habire. Üstelik çiçekçiden aldığımın ertesi günü sararmaya başladı, sorun benden kaynaklanıyor desem (aşırı sulama, soğuk falan) o da değil. Aynı gün aynı çiçekçiden aldığım diğer sardunyalarım gayet sağlıklı büyürken buna hastalık uğradı. Ne olduğunu bileniniz veya tahmin edeniniz var mı?

müge35 30-05-2008 18:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ (Mesaj 242014)
Arkadaşlar benim sardunyamın yaprakları sararıyor habire. Üstelik çiçekçiden aldığımın ertesi günü sararmaya başladı, sorun benden kaynaklanıyor desem (aşırı sulama, soğuk falan) o da değil. Aynı gün aynı çiçekçiden aldığım diğer sardunyalarım gayet sağlıklı büyürken buna hastalık uğradı. Ne olduğunu bileniniz veya tahmin edeniniz var mı?

Dilaracım sardunyaların evin içindemi yoksa dışardamı duruyor,fotoda sanki evdeymiş gibi geldide

Sûz-i Dilârâ 31-05-2008 07:58

Müge Hanım, sardunyam önce balkondaydı, sararmaya başlayınca acaba yerini mi sevmedi? Diye sabah güneşi alan pencerenin önüne koydum.

müge35 31-05-2008 08:33

Sardunya dışarıyı sever, helede sabah güneşine bayılır.Yerinden değildir bence onun başka sorunu vardır.Çok sulama birde alt yapraklarını kontrol et bit varmı.sevgiler dilara

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025