agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sardunya (Pelargonium) (https://www.agaclar.net/forum/sardunya-pelargonium/)
-   -   Sardunya hastalık ve zararlıları (https://www.agaclar.net/forum/sardunya-pelargonium/1726.htm)

ankara 30-03-2011 12:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ligustrum (Mesaj 775666)
Sayın Ankara;Uzman değil, sardunya sever olarak yorumum :
Belki soğuktan etkilenen yaşlı yapraklardır.

Ayrıca; Saksı toprağının üstü hafif tuzlaşmış gibi olduğundan,
bu kısmı 1 cm gibi kazıyıp atalım, Klorlu çeşme suyu ile değil
yağmur suyu gibi sularla toprağını yıkatmak için sulayalım.
Dibinden bir bardak su çıkana kadar.

Eksilen toprağını bahçe toprağı ile tamamlayalım.
Bu kötü yapraklarıda koparalım. derim ben.

Sayın ligustrum; yorumunuz için teşekkür ederim,söylediklerinize dikkat edeceğim inşallah sardunyam eski haline döner.

çivit 11-05-2011 20:27

5 Eklenti(ler)
sardunyalarım:(

çivit 11-05-2011 20:32

gördüğünüz gibi sardunyalarım pek iç açıcı değiller,sakızım iki dal üzerinde bir türlü dalları çoğalmadı.Saksıları toprakları değiştirdim,keçi gübresi koydum,güneye bakan balkonda sabah birkaç saat güneş alıyorlar,bir tek kırmızı top sardunyam yüzümü güldürdü:)

izgi 14-05-2011 08:02

Arkadaşlar bir sorunum var sardunyalarım gayet güzel çiçeklenirken bazı tomurcuklar tomurcuk halinde kuruyor açamıyor bu neden olur ki? Ne yapmam gerekli? Yardımcı olursanız sevinirim.

Jezebel 14-05-2011 09:09

Fazla su vermiş olabilirsiniz, kaloriferden uzak tutun, saksının büyüklüğüne göre karar vermek gerekiyor ama sizin koşullarınızda 3 günde 1 bardak su kafi gelir düşüncesindeyim.
Saygılar.

izgi 15-05-2011 08:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 803714)
Fazla su vermiş olabilirsiniz, kaloriferden uzak tutun, saksının büyüklüğüne göre karar vermek gerekiyor ama sizin koşullarınızda 3 günde 1 bardak su kafi gelir düşüncesindeyim.
Saygılar.

Teşekkürler. Ben de bunlar kuruduğuna göre suya ihtiyacı var diye yanlış yorumda bulunmuştum. Sulamayı kesiyorum. Zaten balkondalar kalorifer sorunu yok. Tekrar teşekkürler

sevim.K 15-05-2011 08:46

Eğer yeni diktiğiniz bir çelikse çiçeğini kopartın bence kuvveti çiçeğe gidip bitkiyi yormasın. Kök ve gövde güçlendikçe yaz boyu çiçek verecektir zaten

maki01 15-05-2011 18:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi izgi (Mesaj 804109)
Teşekkürler. Ben de bunlar kuruduğuna göre suya ihtiyacı var diye yanlış yorumda bulunmuştum. Sulamayı kesiyorum. Zaten balkondalar kalorifer sorunu yok. Tekrar teşekkürler

Sevgili izgi,

Aynı sorunu ben de yaşadım. 2 yıllık gözlemlerim sonucu bu durumu 2 nedene bağlıyorum.

1- Susuz ve besinsiz kaldıkları için tomurcuklarını açamadan kuruması.

2- Toprak kalitesi. Torf bir kez kuruyunca su tutma özelliğini yitiriyor. Sulama sırasında sular hemen aşağıya süzülüyor ise nedeni torf olabilir.

Su ihtiyacını toprağın 2 cm kadar derinliğinde nem olup olmadığını kontrol ederek anlayabilirsiniz. Nemli ise sulama gerekmiyor ancak kurumuş ise su ihtiyacı var demektir. 2 cm kesin ölçü olmamalı, saksı büyüklüğüne göre de değişebiliyor.

Gönül Hanım,telefonla yaptığım görüşmelerde yazılanların tersine sardunyanın suyu sevdiğini söylüyor . Toprağı geçirgen olduğu sürece sudan korkmamıza gerek yok bence.

acemifüsun 22-06-2011 15:41

Sevgili mavisedir sakızların suyuna dikkat edin, fazla sudan, ya da susuzluktan da olabilir. Sularken yaprakları ıslanmasın, mantari bir hastalık olan sardunya pas hastalığına yakalanabilir. Yaprak arkalarını devamlı kontrol edin. Çayın yaprak sararmasına sebep olabileceğini sanmıyorum.

mavisedir 27-06-2011 22:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemifüsun (Mesaj 826444)
Sevgili mavisedir sakızların suyuna dikkat edin, fazla sudan, ya da susuzluktan da olabilir. Sularken yaprakları ıslanmasın, mantari bir hastalık olan sardunya pas hastalığına yakalanabilir. Yaprak arkalarını devamlı kontrol edin. Çayın yaprak sararmasına sebep olabileceğini sanmıyorum.

Teşekkür ederim acemi füsun. Suyunu her akşam azar azar veriyorum ama yapraklarını ıslatmama konusunda dikkatli değildim açıkcası. Peki nasıl anlayacağım pas hastalığı olup olmadığını? Yaprak altlarında neye dikkat etmem gerekiyor?

acemifüsun 28-06-2011 11:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mavisedir (Mesaj 828491)
Teşekkür ederim acemi füsun. Suyunu her akşam azar azar veriyorum ama yapraklarını ıslatmama konusunda dikkatli değildim açıkcası. Peki nasıl anlayacağım pas hastalığı olup olmadığını? Yaprak altlarında neye dikkat etmem gerekiyor?

Sevgili mavisedir aşağıda linkini verdiğim başlıkta çok önemli bilgiler var. İsterseniz iyice inceleyin. Sardunya hastalıkları başlığı.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1726

Jezebel 05-07-2011 18:52

Aşırı sulamayın, toprağın yüzeyi kurumadan su vermeyin.
geçen çiçekleri temizleyin.
Organik gübre de iyi sonuç verebilir.

lektem 29-07-2011 07:18

Merhaba,

Biri en az 20 yaşında, diğeri de bir o kadar eski bir sardunyadan çoğaltma iki sardunyam var. İkisinde de yeni çıkan yaprakların beyaz denecek kadar renksiz çıktığını gözlemledim bu aralar. Kullandığım bir çiçek besini var. Bu besin ters bir etki yapmış olabilir mi?

Bkz. Fotoğraflar.
http://www.freeimagehosting.net/d7e8c

maki01 29-07-2011 12:57

Sayın lektem,

Yapraklardaki beyazlanmaya demir eksikliğinin neden olduğu söyleniyor.

Aynı sorun benim sardunyalarımda da var ancak uygun koşullarda demir takviyesi yaptığım için nedenin bu olduğunu sanmıyorum.

Adana'da güneş ışığı bu mevsimde yaprakları yakıyor. Bu ayları gölgede geçirsinler diye yerlerini değiştirmiştim. Güneş ışığı almadıkları için yaprakların rengini beyaza döndüğünü düşünüyorum.

Sizin koşullarınızı bilemediğim için gübre ile ilgili yorum yapamıyorum. Gübreye demir ve diğer izelementler ilave edilmiş mi?

acemifüsun 29-07-2011 13:50

Ben de sevgili maki01'ye katılıyorum, demir eksikliğinden değil:) Yeni köklendirip, kaliteli sardunya toprağına diktiğim çeliklerimin yeni çıkan yaprakları da beyaza yakın. Ayrıca tam gün güneşte olan sakızımın bir dalında da yapraklar beyaza yakın. Ben fazla sulama olarak düşünüyorum Dilaracığım:)

lektem 29-07-2011 17:57

Ben o çiçek gübresini bir daha kullanmam. Demir olsa da olmasa da artık güvenemiyorum. Benim sardunyalar, kuzeydoğuya bakan kapalı balkondalar. Pencere sürekli açık yazın. Saat 10-11e kadar güneş görüyorlar. Sonra gölgede kalıyorlar.

Hay Allah. N'apıcam ben? :(

mavisedir 29-07-2011 18:01

Aynı sorunu bende yaşıyorum arkadaşlar, sakız sardunyam yeni çıkardığı tüm yapraklarını beyaza yakın çıkarıyor. Gübre kullanmadım, güneşi de yarım gün alıyorlar, toprak kurumadan su vermiyorum. Neden kaynaklanıyor olabilir merak ettim şimdi. Demir eksikliği die düşünmüştüm ama değil diyorsunuz.
Ben bu yaprakları koparıyorum arkadaşlar, ellemesem sonradan düzelme olasılığı var mı?

Güler 29-07-2011 18:03

Az güneş alınca olur, fazla sulama olunca da olur, demir eksikliğinden de olur.

Bu zaman tam da hastalık zamanı, hava çok sıcak akşam verilen su hele yapraklarını da islatırsanız en güzel davetiyeyi çıkarmış olursunuz. Oysa sardunya suyu çok sevmez, toprağı kurudukça su verilmelidir bu su verilişi az az olmamalı bitki toprağı iyice suya doyurulmalı ve sonra ara verilmelidir, yani sulama aralığı uzatılmalıdır.

Sardunya sıkış sıkışlığı da sevmez, hava ister.

Çiçeklenme zamanında ara sıra vitamin verilmelidir, bu vitamini de verirken bitki toprağı iyice suya doyurulduktan sonra verilirse, yani saksı altında çıkan suyu bittikten sonra verilmelidir.

Hastalıklı yapraklar hatta gövdesinde kararmalar görülen dalların temizlenmesi gerekir. Tabii böcek ve mantar görülürse onların da ilaçlanmaları icabeder.

lektem 30-07-2011 09:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 842015)
Az güneş alınca olur, fazla sulama olunca da olur, demir eksikliğinden de olur.

Bu zaman tam da hastalık zamanı, hava çok sıcak akşam verilen su hele yapraklarını da islatırsanız en güzel davetiyeyi çıkarmış olursunuz. Oysa sardunya suyu çok sevmez, toprağı kurudukça su verilmelidir bu su verilişi az az olmamalı bitki toprağı iyice suya doyurulmalı ve sonra ara verilmelidir, yani sulama aralığı uzatılmalıdır.

Sardunya sıkış sıkışlığı da sevmez, hava ister.

Çiçeklenme zamanında ara sıra vitamin verilmelidir, bu vitamini de verirken bitki toprağı iyice suya doyurulduktan sonra verilirse, yani saksı altında çıkan suyu bittikten sonra verilmelidir.

Hastalıklı yapraklar hatta gövdesinde kararmalar görülen dalların temizlenmesi gerekir. Tabii böcek ve mantar görülürse onların da ilaçlanmaları icabeder.

Doğru diyorsunuz. Son zamanlarda 2 günde bir su verir olmuştum. Niyeyse... :(

Vitamin derken çiçekler için özel vitaminler mi var yoksa insanlar için olan vitaminleri de verebilir miyiz? Sonuçta aynı şey ama? Ne dersiniz?

maki01 30-07-2011 17:25

Elbette aynı şey değil ancak bitki direncinin düşük olduğu dönemlerde B vitaminini kullanabiliyoruz, diğer vitaminler de uygun mudur bilmiyorum :)

Vitamin diye tanımladığımız şey gübreaslında. Sardunyalara özel hazırlanmış sıvı gübreleri yapı marketlerde bulabilirsiniz. Kullanmanızı öneririm.

Hastalık ve Zararlılar dışındaki konuları Sardunya başlığında paylaşıyoruz. Buraya tıklarsanız bakım konusunda deneyimli arkadaşlarımız yardımcı olacaktır.

lektem 01-08-2011 07:20

Çok teşekkürler Sayın Maki.

Güler 01-08-2011 08:06

Benim de bazı sardunyalarımda yeni çıkan yaprakların beyaza yakın sarı renkte olduklarını farkettim. Sizlere yazmadan evvel önce denemek istedim.
Elimde Peters' Professiona Boosterl 10+52+10 High P adlı bir gübre var.
Suda çözülen fosfor, potasyum, bakır, demir, manganez, çinko ihtiva ediyor.
5lt. suya silme bir çorba kaşığı koyarak sardunyalarıma verdim. (2 parti)
Yeni çıkan yapraklar beyaz yerine daha koyu çıkmaya başladılar, çiçeklenme arttı ve yapraklar daha canlı daha parlak oldular.

Bu gübra pahallı (ithal) kokusu ise felâket, tütsülenmiş tavuk gibi kokuyor. Kendi poşetinde kapalı ve ben ayrıca iki poşete daha sardım ama yine de ilaçlarımı koyduğum depoya girince kokusunu alabiliyorum, her defasında da midem bulanıyor.
Suda çözüldüğünde koku gidiyor. Sarı renkte tuz gibi bir şey.

Bazı güllerimin yapraklarında da açılmalar var. Şimdi onlara da deneyeceğim, neticesini size yazarım.

maki01 01-08-2011 13:31

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mavisedir (Mesaj 842014)
Aynı sorunu bende yaşıyorum arkadaşlar, sakız sardunyam yeni çıkardığı tüm yapraklarını beyaza yakın çıkarıyor. Gübre kullanmadım, güneşi de yarım gün alıyorlar, toprak kurumadan su vermiyorum. Neden kaynaklanıyor olabilir merak ettim şimdi. Demir eksikliği die düşünmüştüm ama değil diyorsunuz.
Ben bu yaprakları koparıyorum arkadaşlar, ellemesem sonradan düzelme olasılığı var mı?

Sayın mavisedir,

Ben demir verdiğim için neden bu olamaz diye düşünüyorum. Sizin sardunyanızdaki neden demir eksikliği olabilir.

Beyaz yapraklara gelince, koparmıyorum. Bir kısmı bir süre sonra normal rengini alabiliyor.

maki01 01-08-2011 13:40

Güler Hanım'cım,

Güzel bir deneme olmuş, ellerinize sağlık. Stoğumdaki gübreleri kontrol ettim. Bende 12-36-12 varmış, sardunyalarıma hemen vereceğim :)

Emre İlhan 03-08-2011 23:19

2 Eklenti(ler)
Mantar, mantar, mantar. Adana demek mantar ve kırmızı örümcek demek. Bakınız sardunyama, sabah kalktığımda bir iki yaprağı böyle olmuş oluyor. Yani o kadar hızlı gelişiyor mantar. Hava o kadar nemli ki, nefes bile aldırmıyor. Yarın ilaçlama yapacağım. Sardunya çoğaltmak istiyorum ama henüz dillerini çözebilmiş değilim, onun için çekimser kalıyorum. Tüm bu sorunlara çare bulursam o zaman sardunya çoğaltacağım balkonumda. Bahar sonuna doğru, yaz başlarken sardunyamı güneşten gölge bir yere aldım. Gün ışığını çok güzel alıyor fakat hiç güneş görmüyor. Sonradan yaprakları beyaz çıkmaya başladı. Aldığımda yemyeşildi. Demir eksikliği olma ihtimali de yok. Çünkü; 15-20 günde bir sardunya gübresiyle gübreleme yapıyorum, demir ihtiyacını ve diğer tüm elementleri yeterince alıyor.

Problemli yaprak;

Eklenti 238333

Genel görünüm;

Eklenti 238334

acemifüsun 04-08-2011 14:51

Sevgili Emre sulamayı azaltsanız, ve hemen mantar için ilaç yapsanız, çabuk topralanırlar. Hastalıklı yaprakları koparıp atın, fakat elinizle diğer sağlam yapraklara bulaştırmamaya dikkat edin.

a1919 05-08-2011 10:47

Tatil dönüşü ceylanımın yapraklarının delik deşik olduğunu gördüm. Biraz bakınca yakrakların birinde bir tırtıl kozası vardı. Onu alıp attım. Dün tekrar saksının yanında yerlerde minik siyak nokta gibi bişeyler vardı. (Daha önce de yapralarda vardı aynı şeyden. Bu arada ben onların tırtıl pisliği olduğunu düşündüm. Ne kadar doğru bilmiyorum?) Tekrar bir araştırmanın ardından 3 tane daha koza buldum. Bir tane de hain tırtıl. Yaprağı yerken yakaladım. Tabi onları da uzaklaştırdım. Banyoda suyla yıkadım. İyice baktım başka tırtıl gödemedim. Ama hiç emin değilim çünkü yakaladığım tırtıl nerdeyse yaprakla aynı renkti. Farketmek biraz zor yani. Bu arada ceylanım diğer sardunya saksılarıma yakın duruyor. Onlarda herhangi bir tırtıklanma yok. Bu tırtıllar sadece ceylana mı gelir? Yumurta vs. bırakır mı? Kurtulmak için gözle bakıp temizlik dışında ne yapabilirim? Teşekkürler

maki01 05-08-2011 12:52

Sevgili a1919,

Tırtıllar benim de süs biberlerime dadandı. Genellikle tırtılın gece çalıştığı söylenir. Zehir kullanmak istemediğim için bana önerilen yöntem, gece ışığı açarak tırtıl avına çıkmak idi. Diğer yöntem ise yapışkan bant.

Tırtıl gündüzleri genellikle toprağa yakın yerlerde saklanırmış. Gece tırmanıp yaprakları yermiş.

Yapışkan bant bulmak zor olacağı için kırtasiyecilerde satılan çift taraflı bant alıp bitkinin gövdesine yani tırtılın geçebileceği yerleri bantladım. Oldukca etkili bir yöntem, öneririm.

a1919 05-08-2011 14:14

Teşekkürle sevgili maki01. Ben de gece yakalamıştım kıtırdatırken. Bantı deneyeceğim.

Emre İlhan 06-08-2011 23:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemifüsun (Mesaj 843864)
Sevgili Emre sulamayı azaltsanız, ve hemen mantar için ilaç yapsanız, çabuk topralanırlar. Hastalıklı yaprakları koparıp atın, fakat elinizle diğer sağlam yapraklara bulaştırmamaya dikkat edin.

Teşekkürler sevgili, acemifüsun. Problemli yaprakları bitkinin diğer kısımlarına temas ettirmeden kestim ve attım. Sulaması 2 güne bir sadece toprağın üzeri nemlenecek kadar. Aynı gün sabah da ilaçlama yaptım.:)

rodoslu 08-08-2011 12:41

2 Eklenti(ler)
Benim sakızımda da eski mesajşları okuyunca mantar olduğunu düşündüğüm hastalık oluştu. Hemen bir mantar ilacı alıp ilaçlayacağım. Yine de resmini ekliyorum farklı bir görüşü olan varsa diye...

emily14 08-08-2011 14:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zooteknist (Mesaj 259586)
Bu ilkbaharda yaşlı bir amca dan aldığım yaprağı hoş kokan değişik bir sardunya çeliği diktim. Ama hala aynı şekilde duruyor. Bir gelişme yok. Ne yapmalıyım?

sevgili zeonka sanıyorum bahsettiğiniz ıtır, sakın atmayın çok uzun zamanda toparlıyor benimki öelikten tan 1,5 bekledikten sonra bu yıl 6 ayda 1 m oldu :-)) yapraklarının kokusu muhteşem ve yaşlanan yapraklarından çaylara ve sütlü tatlılara koyuyoruz harikaa oluyor... üstelik pek çok faydası da varmış. aman ümit kesip atmayın...

emily14 08-08-2011 15:39

bende de aynı sorun var ama tum sayfaları okuyunca anladımki galiba benimkin de hem sardunya pası hemde demir eksikliği var...

bu gübreleri istanbulda nerden bulabilirim bilen var mı?
mısır çarşısı yanında bir yer vardı eskiden bayadır gitmiyorum oralarda bulurum inşallah... bir arkadasimizda artik bu ilacların recetesiz satılmadığını yazmıs, oyleyse nasıl alacagız?

birde sardunya yapraklarının sulanmaması konusunda birşey sormak istiyorum. sardunya bizim yıllarca bahçe bitkimizdi yani saksıda büyük şehire gelince yetiştirdik. bahçedeyken yağmur yağardı üstlerine ve ben böyle bir şey hayatım boyunca görmedim, bunlar piyasada satılan ithal sardunyalar sebebiyle mi oluyor acaba? :( ben ve annem bauhous, koçtaş vb yerlerden aldığımız çiçeklerle anlaşmıyoruz bit turlu :rolleyes: ben gittiğim yerlerden yaşlı çiçeklerden çeliklerle yetiştirmeyi tercih ediyorum o yuzden, bu gidisle sardunyalarda da bu yola basvuracagım

herkese acil sifalar

rodoslu 08-08-2011 16:42

Aynen katılıyorum size sayın emily14,
Herşeyin genleriyle oynandı, hiçbirşey olması gerektiği gibi değil...

yağ-mur 09-08-2011 21:04

2 Eklenti(ler)
sıcaklardan olsa gerek,tomurcuklar açmadan üzerinde kuruyor,bunlar açabilenler :p
emily 14 çok güzeller,forumda bir çok arkadaşta aynı sorun var ama nedendir anlaşılamadı daha:(
Eklenti 239405

Eklenti 239406

acemifüsun 13-08-2011 17:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yağ-mur (Mesaj 845494)
sıcaklardan olsa gerek,tomurcuklar açmadan üzerinde kuruyor,bunlar açabilenler :p
emily 14 çok güzeller,forumda bir çok arkadaşta aynı sorun var ama nedendir anlaşılamadı daha:(
Eklenti 239405

Eklenti 239406

Sevgili yağ-mur sıcaklardan, güneşi kuvvetli almasından kuruyorlardır .Dün Urlada bir akrabama gidince Gönül hanıma da uğradım, epey sohbet ettik. Sakızların ve bodur sardunyaların güneşte kalmaması gerektiğini söyledi. Minyatür ceylanların güneşi sevdiğini belirtti. Beyaza yakın oluşan yaprakların bakır eksikliğine bağlı olduğunu, hastalık olmadığını söyledi.

yağ-mur 15-08-2011 01:23

sevgili acemifüsun teşekkürler bilgi için peki bu bakır eksikliğini nasıl gidereceğiz:confused:şimdi yeni güzeller almışsınızdır gönül hanımdan ,neler vardı:D

acemifüsun 15-08-2011 17:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yağ-mur (Mesaj 847478)
sevgili acemifüsun teşekkürler bilgi için peki bu bakır eksikliğini nasıl gidereceğiz:confused:şimdi yeni güzeller almışsınızdır gönül hanımdan ,neler vardı:D

Bakır eksikliği ve besin takviyesi için bana kendi kullandığı vitaminden verdi. Zamanım kısıtlı olduğu için acele ile isim sormayı unutmuşum, iletişime geçersem mutlaka isim alacağım. Yeni güzelleri balkonuma ekliyorum sevgili yağ-mur:)
Rosebudları netten kendisine gösterdim, çok beğendi, not aldı, getirtmek için uğraşacağını söyledi.

emily14 16-08-2011 17:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemifüsun (Mesaj 846935)
Sevgili yağ-mur sıcaklardan, güneşi kuvvetli almasından kuruyorlardır .Dün Urlada bir akrabama gidince Gönül hanıma da uğradım, epey sohbet ettik. Sakızların ve bodur sardunyaların güneşte kalmaması gerektiğini söyledi. Minyatür ceylanların güneşi sevdiğini belirtti. Beyaza yakın oluşan yaprakların bakır eksikliğine bağlı olduğunu, hastalık olmadığını söyledi.

sevgili yağ-mur ve acemifüsun bugun ve dun iki kisiyle bu konuyu konustum kendileri adapazarinda kendi fidanlarinin sahibi ve yetistiricileri soyledikleri ve benim bizim forumlarda da anladığım benim sakızlarda hem bakır ve demir eksikliği hem de fungus oluşumu, eksikliklere cozum kolay ama fungus basa bela ve soylediklerine gore bu sene ithal sardunyalarin hepsinde sorun varmis... bana soylenen kaliteli bir ilacla diranci guclendirmek ve yeni surgunlerin saglikli gelmesini saglamak, hastalikli tum yapraklari, ki bende yaprak kalmadı bu durumda ben de dibe en yakin surgun cikis yerlerine kadar budadım cunku pek cok yerde govde de bile mantarlar vardi
simdi gozum ici gibi bakip beklemeye geciyorum... aksi gibi nerdeyse tum ciceklerim kendilerine ait bitlerle doldu :( ilaç yaprakları sarartıp, kurutup dokuyor :( aglamak istiyorum tek tek geliiiiinnnnn....

Viji 18-08-2011 21:15

1 Eklenti(ler)
Eklenti 241142

Bu sardunyamın da bazı yaprakları beyaz leke gibi çıkıyor.Bu bir hastalıkmıdır yoksa kendi cinsindenmi böyle çıkıyor :(

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025