agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Sardunya (Pelargonium)
(https)

Beğeni Düzeni105Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 05-12-2012, 17:28   #1
Ağaç Dostu

k_donmez's Avatar

Giriş Tarihi: 24-01-2010
Galeri: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi üzüm Mesajı Göster
Sayın k_donmez,

Bahsedilen yöntemi biraz farklı denedim. Loş ve serin bir ortamda bir kısmını ipe asarak, bir kısmını da boş saksı içinde tutarak sakladım. Başarı oranı çok düşük oldu. Tekrar yeşerenler ise çok geç yapraklandı, çiçek açması zayıf ve geç oldu.

Başarının düşük olması ortamın nem oranı ile ilgili olabilir. Ben kuru ortamda sakladım; nem oranı biraz daha yüksek olan bir yerde saklasam belki daha iyi sonuç alabilirdim.
Sayın Üzüm, verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
Ben bugün Sardunyaları söktüm. Ankara'da eksi ısılar başladı. Videodaki gibi kapalı koli içinde muhafaza edeceğim. Dikkat ettiyseniz bitkileri kökü yukarıda kalacak şekilde kutuya yerleştiriyorlar. Başka bir yerde de bu bitkilerin ayda bir kez bir saat süreyle su içerisinde bekletildiğini okumuştum.
Önceki yıl sardunyaları eve aldım. Yaprakların çoğunu döküp, cılız birer kalıntı haline dönüşüp öldüler. Geçen yıl dışarıya küçük bir sera yaptım. -30 civarı ısıya düşünce her şey dondu. Sardunyalar da öldü. Bu yıl bu yöntemi deneyeceğim. Sonucu paylaşırım.

k_donmez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2012, 17:48   #2
Ağaç Dostu

Cymbelina's Avatar

Giriş Tarihi: 18-03-2012
Sayın k_donmez,

Eklediğiniz videoyu ben de izledim ancak ben biraz riskli buldum. Muhtemelen birden fazla sardunyanız vardır, bu yöntemi hepsinde mi deneyeceksiniz yoksa bir iki tanesinde mi? En azından bir tanesini kutuya koymadan, saksıdan çıkarmadan gene içeri almak daha iyi olabilir, ne olur ne olmaz düşüncesiyle.

Videoda arada bir kutuyu açıp kontrol edin diyordu hatırladığım kadarıyla, gerçi kış sonunda tekrar dikim için çıkardığında bana o göre o sardunya ölmüş gözüküyor. Yaşam belirtisi var vb deniliyor hatta yaprak çıkartıyor 6 hafta sonra ama gene de o gövdenin görüntüsü çok hoş gelmedi bana. 6 haftasonra çıkan yapraklar da biraz minik ve cılız gibi. Ben denemeye cesaret edemezdim. Ama inanın sizin bu yöntemi yapmanızı merakla takip edeceğim. Hatta mümkün olursa aşamaları da fotoğraflayıp paylaşabilrseniz çok iyi olur, sizin elde edeceğiniz sonuç videodakinden çok daha iyi bile olabilir.

Cymbelina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2012, 21:31   #3
Ağaç Dostu

k_donmez's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Cymbelina Mesajı Göster
Sayın k_donmez,

Eklediğiniz videoyu ben de izledim ancak ben biraz riskli buldum. Muhtemelen birden fazla sardunyanız vardır, bu yöntemi hepsinde mi deneyeceksiniz yoksa bir iki tanesinde mi? En azından bir tanesini kutuya koymadan, saksıdan çıkarmadan gene içeri almak daha iyi olabilir, ne olur ne olmaz düşüncesiyle.

Videoda arada bir kutuyu açıp kontrol edin diyordu hatırladığım kadarıyla, gerçi kış sonunda tekrar dikim için çıkardığında bana o göre o sardunya ölmüş gözüküyor. Yaşam belirtisi var vb deniliyor hatta yaprak çıkartıyor 6 hafta sonra ama gene de o gövdenin görüntüsü çok hoş gelmedi bana. 6 haftasonra çıkan yapraklar da biraz minik ve cılız gibi. Ben denemeye cesaret edemezdim. Ama inanın sizin bu yöntemi yapmanızı merakla takip edeceğim. Hatta mümkün olursa aşamaları da fotoğraflayıp paylaşabilrseniz çok iyi olur, sizin elde edeceğiniz sonuç videodakinden çok daha iyi bile olabilir.
İki yıllık denemelerimde bitkilerimi kaybettim. Bu sene de kaybedebilirim. Kurtarmanın bir yolunu bulursam ne mutlu bana.
Kuzey ülkelerinde bol sardunyalı evler var. Kış formüllerini araştırırken onları da inceledim. Her ihtimale karşı birer ikişer dalı da suya koyup ev içinde bekleteceğim. Annem böyle uyguluyor ve her bahar yeni sardunyaları oluyor. Bendekiler ölecek olursa anneme müracaat edeceğim. Allah ona sağlık ve ömür versin.

Eski 05-12-2012, 23:18   #4
Ağaç Dostu

Cymbelina's Avatar

Amin, cümlemizinkine

Eve alınan sardunyaların ölmesine şaşırdım ama ben, ne yalan söyleyeyim. Kışın evde, bahar-yaz aylarında balkondaki gibi olmuyorlar ama ölmüyorlar da neticede.

Ayırıp suya koyacağınız dallar tüm kış boyunca mı suda kalacak? Epey uzun bir süre bu, çürümesin? Annenizin ellerinden öperiz, o nasıl bir uygulama yapıyor?Başka bir sebeple ben de 2-3 dal suda bırakmıştım uzun müddet ama öyle 2-3 ay gibi bir süre değildi. Yedeklediğiniz sürece dilediğiniz denemeyi yapmakta sorun yok elbette.

Eski 06-12-2012, 20:21   #5
Ağaç Dostu

k_donmez's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Cymbelina Mesajı Göster
Amin, cümlemizinkine

Eve alınan sardunyaların ölmesine şaşırdım ama ben, ne yalan söyleyeyim. Kışın evde, bahar-yaz aylarında balkondaki gibi olmuyorlar ama ölmüyorlar da neticede.

Ayırıp suya koyacağınız dallar tüm kış boyunca mı suda kalacak? Epey uzun bir süre bu, çürümesin? Annenizin ellerinden öperiz, o nasıl bir uygulama yapıyor?Başka bir sebeple ben de 2-3 dal suda bırakmıştım uzun müddet ama öyle 2-3 ay gibi bir süre değildi. Yedeklediğiniz sürece dilediğiniz denemeyi yapmakta sorun yok elbette.
Sayın Cymbelina,

Bitkileri söktüm ve ağzı kapalı karton kutudalar. Birkaç dal ayırıp suya koydum.

Annem kopardığı dalları mutfakta aydınlık pencere önünde kış boyunca cam bardakta suda tutuyor. Kök yapmalarını takip ediyor. Üstünde hiç yaprak kalmamış canlı bir dal, köklenmiş durumda baharı bekliyor. Baharda toprağa dikiliyor. Kutuya girenlerin çogu onun ürettikleriydi. Bu yaz harikaydılar.

Eski 06-12-2012, 21:18   #6
Ağaç Dostu

züleyha's Avatar

Giriş Tarihi: 15-04-2007
Arkadaşlar,

Size daha önce başıma gelen bir olayı anlatayım sardunyaların ne kadar kolay bitkiler olduğunu görmek açısından güzel bir olay. Birkaç sene önce sonbaharda balkondaki sardunyaları budayıp, budadıgım odunsu dalları kurutup daha sonradan bitkilere destek olarak kullanmak için bir kenara ayırmıştım. Bir kış boyu bu dallar soğukta ve açıkta balkonda kaldılar. Bahar geldiğinde gözlerime inanamadım, çünkü durdukları köşede üzerlerinde ufacık yapraklar çıkmaya başlamıştı. Ben kurusunlar diye beklerken onlar kendiliğinden canlandılar. Tabi kıyamadım ve iş yerinin bahçesine diktim bir sürü sardunyam oldu. Ama bu bahsettiğim boylanan tür sardunya, bodur türlerde böyle bir performans sergileyeceğinden çok emin değilim.

züleyha Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-12-2012, 22:19   #7
Ağaç Dostu

Cymbelina's Avatar

Sayın Züleyha, o yapraklanan dallar saksıda dik vaziyette toprağa saplı filan değildi o halde, öyle mi? Sardunyanın dayanıklı olduğunu biliyordum ama savaşçı çıkmış sizdekiler Allah'ın hikmeti, sakınan göze çöp batar hesabı, bazen de çiçeklensin, güzelleşsin, hastalanmasın diye her gün tepesinde olsak da kaybedebiliyoruz.

Bu suda bekletme olayını da anlamıyorum, şans işi sanki. İlk örneğini verdiğim suda bekleyenler ölmedi, diktik, gayet güzel şu an hayattalar, çok şükür, aman nazarım da değmesin, maaşallah diyeyim. Ancak bu yaz, (itiraf etmiş olayım) 3 dal bende olmayan renk sardunya çaldım, farklı zamanlarda, herhangi birinin özel bahçesinden de değil. Çok yeşil olmayan, odunsu dalların tuttuğunu biliyorum. Benim (ç)aldıklarım nispeten pek odunsu değildi. Denemek maksatlı 2 tanesini suda beklettim, birini bekletmeden direkt saksıya diktim. Suda bekleyenler - 1 dakika şimdi yazarken hatırladım, 4 dal çalmışım, farklı seferlerde Eh heh höh, neyse, detaylara takılmayalım. 2 dal suda köklenmedi, çürüdü gitti. Saksıya direkt sokuverdiklerimden de biri yaşadı, diğeri de kurudu gitti - dediğim gibi hepsi hemen hemen aynı şekilde yeşilimsiydi, fazla odunsu değillerdi. Yani sanırım şansımıza kalmış tutup tutmayacağı.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025