![]() |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-07-2007
|
Herkese Merhaba, Nihayet Sakız Sardunyalarımın resimlerini çekebildim. İnşallah gönderebilirim de. Yaprak gübresi vermeye başladım. Düzelirler mi sizce? Çiçek açmaya çalışıyorlar ama yaprak yok. Sağlıkla kalın |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaçsever
|
benim de en sevdiğim çiçeklerim arasında sardunyalarım... Aynı köke sahip iki sardunyamdan bir tanesi beyaz bir tanesi pembe çiçek bile veriyor şu an ve ben ona hayranım... Fakat sorununu bir türlü çözemediğim bir sardunyam var ki bir türlü ona çiçek açtıramıyorum. Çok inatçı, acaba bana bu konuda önerebleceğiniz birşeyler olabilir mi ki Bunlar da benim sardunyalarımdan bazıları, paylaşmak istedim ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Ağaçsever
|
Alıntı:
Daha üstte yazdığım bir iletim daha var, orada biraz daha ayrıntılı anlattım bu kesme işini ama ondan önce sardunyalar için satılan sıvı çiçek açtıran türden gübreler veya besin suları var, onları da bir denemeni tavsiye ederim. Ayrıca budama için uygulamış olduğunu yöntem yanlış bir yöntemdir. Sardunyalar için uygulanacak budama yöntemi sadece fazla uzun olan dallarının kısaltılması yönünde olmalıdır. |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
|
Toplantıda Selahattin Bey'in verdiği MAP'ı hemen her çiçeğimin üzerinde denedim. Sevmeyen çiçek olmadı. Hele sakızlarım ikinci baharlarını yaşıyorlar. Cam güzeli, begonyalar ve küpelerim de öyle Haftasonu humik asit aldım. Onu da deneyip gelişmelerden haberdar ederim.![]() |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-09-2007
|
Alıntı:
1-Burada adı geçen MAP nedir? 2- benim bir tanecik sardunyam var kışın balkonda sera naylonu ile korumayı düşünüyordum soğukmu olur acaba ? |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
|
Havalar epey soğudu acaba sardunyalarımı içeri almalı mıyım? Yoksa üstlerine poşet geçirsem birkaç hava deliği açsam kışı balkonda geçirebilirler mi? İlk defa sardunyalarım bahardan kışa kaldığı için bilemiyorum ne yapacağımı.Budama mevsimini kaçırdım sanıyorum bu arada. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaç Dostu
|
.Benim ilk çiçeğim beyaz sardunyaydı,annem vermişti ama geçen yaz ben onu kaybettim, çünkü kırmızı bir sardunyayla aynı saksıdaydı. Canım sardunyama noldu diye düşündüm durdum hep, acı gerçeği ağaçlar.net'e üya olunca anlamış oldum. [/QUOTE]Sevgili Ardabora pek anlayamadım. Aynı saksıda olunca ne oluyormuş Bununla ilgili okuduğun bilgi nerede. Ben de okumak isterim. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu
|
Kedi ve sardunyalar
Gördün mü hiç suyun yanmasını tuzda Gördüm ben bu yaşam boyu iniltiyi Büyük bahçelerin küçük içinde Saksılardan birinde Gördüm de Uyurken uyandırılmış gibi Beni bir sardunya büyüttü belki. ………………. çitlenbik ağacının altından geçtim frenk üzümlerinden bir iki salkım kopardım dişlerimle sıyırdım sardunya renginde ve sardunya tadında idiler biri fotoğrafımı çekiyorkenki gibi durdum azıcık gülümsedim ve dünya bana gülümsedi (Edip Cansever-Ben Ruhi Bey Nasılım) Hiçbir şeyin hiçbir şeyliği gibi bir şeydim. İşte ben Hiç kimselerin tutmadığı oyunlara giderdim Bir kedi ayaklarıma sürtünerekten geçerdi - ki benim yaşamımda Her zaman bir kedi bulunur, onu ben Bir imza gibi yazılarıma koyarım - Ve duvarlar yumuşardı, sarkardı Ellerimle ittiğim olurdu onları bu yüzden Terlerdim (Yine E.Cansever Pesüs) Sardunya, çocukluğumuzun tanığı geçmiş günlerimizin çiçeğidir… Çocukluk anılarının bir yerlerinde sardunya görüntüsü olmayanımız yok gibidir. Hepimiz sardunya tadında, sardunya renginde bir çocukluk yaşamadık mı? Hepimizi bir sardunya büyütmedi mi? Çocukluğumuzun sardunyaları anılarımızın derinliklerinde kalmış olan bir babaanne, bir anneanne, bir hala , teyze ya da bir komşu görüntüsü değil midir?… İşte bu yüzdendir ki sardunyalar aynı zamanda hüzün çiçekleridir. Elbette kedi de çocukluğumuzun bir yerlerinde gezinir… Kedilerin çocukları pek sevmediğini, daha çok yaşlılara sokulduğunu fark ettiniz mi? Belki de bu yüzden ilerleyen yaşlarımızda hep ayaklarımıza sürünerek geçerler. Geçen kedi midir yoksa yaşlılığa daha doğru giden günlerimiz mi fark etmeyiz… Sardunyalarımı ve kedimi penceremin önünde bir arada gördüğümde işte bu duygular içinde olduğum için resimlerini çektim ve sizlerle paylaşmak istedim… Oysa, sardunyanın botanik özelliklerini ve gereksinimlerini yazmak için konuyu açmıştım. Onu da daha sonra anlatırım artık. Üzerimdeki şu hüzün bir geçsin hele… |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili ardabora, cumartesi günü Kozyatağı Bauhaus'ta hem pastel hem de pastel olmayan renkte çok sayıda turuncu sardurya gördüm, fiyatları da 2.5 YTL. Bu arada biraz flu ama bendekinin resmini de gönderiyorum. Ardından bir de pembe-beyaz benekliyi göndereceğim ki onu hiç bir yerde görmüyorum. Geçen yıl bir fidanlıkta bulmuş ve kapmıştım |
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Katmerli sardunyadan bende de vardı geçen yıl,kırmızı..Hani şu ilk sayfalarda "Mine hanımım teyzesinin sardunyası" resmi gösterilen sardunya...Maalesef yakından hiç resmini çekmemişim geçen sene.İşin kötüsü geçen yaz tüm büyük sardunyalarımı bahçeye ekmiştim.Bütün kış bahçede kaldılar ama şubat ayındaki kar yüzünden hepsi dondu.Derken bu baharda yine yeşermeye başladılar,diplerden minik minik.Şimdi tepelerindeyim,dilerim katmerli kırmızı sardunyam hala yaşıyordur,o kadar çok sardunya ekmiştim bahçeye ki hangisi hangi renk bilmiyorum,açınca görücez. |
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-03-2008
|
Merhaba - Bir soru - Yönlendirmenizle bir ağacı kurtarabilirsiniz.
Merhaba, Forumun her bölümü ilgi çekici, ancak en fazla okuduğum sardunyalar başlığı. Yeni üyeyim ve tanıtım bölümünde bana dair kısa bilgi bulabilirsiniz. Sardunya sevenlere bir sorum olacak, yardımcı olursanız sevinirim. Arka bahçemdeki ağaçtan dolayı balkon gölge oluyor, gün boyunca. Dolayısıyla burada sardunya gelişmiyor, büyümüyor. Ancak ben burada da sardunya yetiştirmek istiyorum. Çözüm 1; Ağacı kesmek. Riskleri ise çok; 1. Ağaçlar.net'ten daha ilk mesajda ihraç edilmek. 2. Yazın güneşten dolayı hanımdan sürekli fırça yemek. 3. Komşular tarafından müdaheleye maruz kalmak. 4. Ağacı keserken , ağaç altında kalıp diyar değiştirmek. ( Daha kötüsü bud urumda bunu hakettiğini düşünmek ) 5. Ağaca konan güvercin ve serçelerin yarattığı vicdan azabı ile ruhsal çöküntüde bir ömür geçirmek. Çözüm 2 ; Ağaçlar.net sardunyasevenlere "Gölgede yetişen sardunya türü var mı?" diye sormak. Saygılar, sevgiler. Revolver |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
|
Bu sardunyaları Halıdere de deprem den hemen sonra çekmiştim.Daha sonra bu ev ve sardunyalar Deprem fotografları sergimde ve Bayındırlık Bakanlığı sergilerinde Simge ev ve afiş olarak kullanıldı. Ev üzerine düşen görevi yerine getirmişti(Korumacılık). Bu evin çevresindeki bütün betonarme yapılar yıkıldı ama bu ev ayakta idi.Geleneksel usulde yapılmış bir evdi. Deprem esnasında saksılar bile olduğu yerlerde kalmıştı. Düzenleyen Mahmut Leventoğlu : 12-05-2008 saat 22:35 |
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Fotoğrafınız gerçekten çok etkileyici. İnsan ne diyeceğini bilemiyor. Günümüz modern (!) teknolojisiyle yapılan evlerin dayanıksızlığını ve ruhsuzluğunu kanıtlayan bir abide gibi kalmış bu ev… Sardunyalar hiçbir betonarme evi bu denli anlamlandıramazdı… Sanki kader birliği yapmışlar gibi sıralanmışlar… Sardunya saksılarının devrilmemesinin nedeni sanırım o bölümün tam altında bulunan iki kemer olsa gerek…. Biliyorsunuz kemerlerin ortasındaki taşa kilit taş denir. Koca yapıyı tutan taşlar da bu ikisi galiba… Neyse amacım binanın yapısını tartışmak değil.. Ama duyguları tetikleyen bir fotoğraf bu… Keşke böyle bir olay olmasaydı da siz bu fotoğrafı çekmemiş olsaydınız… Ama oldu… Evet fotoğrafınız, sardunyalar olmasa bu kadar etkileyici olmazdı. Sanki acının birer simgeleri gibiler… Kutlarım… |
|
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sakız Sardunya...![]() |
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-05-2008
|
Bu benim yeni sardunyam: ![]() ![]() Yapraklarına su değmesin denmiş. Sularken ister istemez değecek. Dibindeki dalları koparayım mı? |
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaç Dostu
|
Hep bu renkteydi.Tek başına saksıda toplu halde duruyor.Bodur cins dediklerinden. Şu anda hepsinin keyfi yerinde. Umarım bunaltıcı sıcaklardada sağlıklarını yitirmezler. Sizede bol çiçekli günler. |
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaç Dostu
|
Dediğiniz gibi yerini değiştireceğim. Bol güneşi sever mi? Itır dediğiniz sardunya da çok güzel. Ceylan gözünün diğer türlerinin yaprakları güzel kokar mı? Benimkinin yaprakları çok güzel kokuyor, normal sardunya yaprağı kokusuna hiç benzemiyor. Çiçeklerinin nasıl olduğunu da net hatırlamıyorum, sizin ıtırınızdan olabilir mi diye merak ettim şimdi. |
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-08-2006
|
Bu sardunya ne tür olabilir?
Bir bahçeden çelik almıştım.Yaprakları çok büyük ve çiçeği gül gibi açıyor.Üstelik çok fazla güneşten ziyade yarı gölge seviyor.Önüne geçemediğim bir hızla da büyüyor.Fotoğraflar çok net olmadı. |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 08-06-2008
|
Merhaba arkadaslar. Sardunyalariniz harika gozukuyor. Masallah, allah nazardan saklasin. Ozellikle murdum renginde olanina bayildim. Bende balkonumdaki tek sorun cikarmayan ve surekli tomurcuk halinde olan ve hizla buyumeye devam eden iki sardunyami paylasmak istedim. Umarim hep boyle buyumeye devam ederler... |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
|
Bunlar da benim geçen seneden beri açsın diye gözlerinin içine baktığım kızlarımdan birkaçı. Hepimizin çiçeklerine maaşallah.. ![]() |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
|
Geçen sana koçtaş'dan almıştım.Ceylan olmasına rağmen bodur kaldı ve yanlara yayılarak aşağı doğru sarktı.Çok az yaprak var ve üzeri çiçek dolu.Bu renkten eminönü çiçekçilerinde de gördüm geçen hafta.Ama uzayan tür mü yoksa bodur kalan mı bilemedim.Hiçbir ceylanım böyle bir gelişme göstermedi. |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaç Dostu
|
Sardunya ile ilgili bir tespit
Birkaç gün önce sardunyalarımı kontrol ederken güney balkonumda güneşe karşı duran iki renkli sardunyanın mor renkli kısmında kurumalar olduğunu gördüm..Yine aynı yöne diktiğim koyu bordo ve bordo-kenarları beyaz(ithal bir tür) sardunyalarımın da tomurcuklarının açamadan kuruduklarını farkettim..Hemen hepsini gölge ortama aldım.Akşam 7 den sonra güneşe çıkarıyorum.Düzelmeler başladı..Tomurcuklar büyüyor.Sanırım açacaklar. Bordo, mor, koyu bordo renklerine sahip sardunyaların fazla güneşe dayanamadıklarını düşünüyorum.(ki bunlar yeni yeni karşımıza çıkmaya başlayan renkler) Resimleri, çok net çıkmamakla birlikte bir fikir verebilmesi için ekliyorum. |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-10-2008
|
Bugün elime Pelargonum- Grenium eclat rose yani türkçesi pembe hibrid sardunya geçti. Arkasında ki klavuzu okudum şöyle diyor: 1. Tohumları örtü alanına şubat ayından itibaren ekin 2. ıFideleri 2cmlik aralarla dikin( şaşırtın) ---------aynen böyle yazıyor bu ne demek? Fideleri 2cm aralarla dikmek tamam ama 'şaşırtın' diyerek ne demek istiyor anlamadım ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaç Dostu
|
Hakkı bey ben normal bahçe toprağı ve koyun gübresiyle karışım yapıyorum. Ama torfla da denedim onda da oluyorlar. |
|
|
|
|
|
#29 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-10-2008
|
Alıntı:
sardunyalar için hem koyun gübresi hem sıvı gübre fazla gelir. Sardunyalar çok fazla azottan hoşlanmıyorlar, hemen yaprakları yanıyor. Eğer gübre+ toprak karışımına dikecekseniz 6 ay kadar gübre vermeyin. Ben Composana isimli, içinde hem köklendirmeyi arttıran agrosil, hem toprakta hava geçişini sağlayan perlit ve de organik gübre içeren bir karışık toprak cinsine ektim sardunyaları. Hem sardunyalarımda hem de tüm bitkilerimde iyi sonuç elde ettim. Bahçe malzemelri satan Koçtaş, Bauhaus ve Praktiker' de satılıyor. Ama yine aynı şekilde bu toprak gübre içerdiğinden 4 ay sıvı gübre verilmemeli. 4 ay sonra da sardunya gübresini kullanırsanız çok güzel sardunyalarınız olacaktır. ![]() Kolay gelsin ![]() Düzenleyen derya Derya : 21-11-2008 saat 22:30 Neden: yazım hatası |
|
|
|
|
|
|
#30 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bu konuda sıkışırsam bana bilgilerinizle yardımcı olursanız sevinirim. |