agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Sardunya (Pelargonium)
(https)

Beğeni Düzeni9067Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 01-06-2007, 12:51   #1
Çiçeksever

cyucel's Avatar

Giriş Tarihi: 13-12-2006
Arkadaşlar , şuan sardunyalarım durumu. Hepsi açtılar. Balkonum çok güzel oldu . Çaya bekliyorum.

Eklenen Resimler

cyucel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2007, 18:31   #2
Ağaç Dostu

bengi_su's Avatar

Giriş Tarihi: 17-05-2007
Galeri: 19
Bitane daha vardı ama ekleyemedim oda çok güzel iyice açsınlar tekrar eklerim ilk resimdekine burda hanım şükriye diyorlar her yörede farklı isimler işte diğerinede sakız diyorlar.

bengi_su Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2007, 18:38   #3
Ağaç Dostu

BenBen1967's Avatar

Giriş Tarihi: 09-10-2006
Galeri: 3
Bengi su sakız sardunyaları dik olarak uzamaz her zaman aşağıya doğru uzarlar ve yaprakları tüysüz olur 21 nolu sayfada bakarsanız benim sakız sardunyalarımı göreceksiniz balkondan aşağıya doğru olanlar

BenBen1967 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2007, 18:54   #4
Ağaç Dostu

bengi_su's Avatar

Giriş Tarihi: 17-05-2007
Galeri: 19
Gördüm çok güzeller onun benzeri bendede vardı ama kurudu işte benim çevremde hepsine sakız diyorlar sardunya yabancı geldiği için sakız dedim bu ceylan gözü dediğinizede Hanımşükriye derler mesela bundan sonra sardunya derim artık...

bengi_su Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2007, 19:05   #5
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 30-07-2006
Galeri: 29
Hanım şükriye, canan, ceylan gözü, mercan olarak adlandırılabiliyor.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2007, 21:22   #6
Ağaç Dostu

zenfree's Avatar

Giriş Tarihi: 20-03-2007
Galeri: 341
Dergimizin Haziran sayısında sardunya bakımıyla ilgili yazıya dikkat çekmek istiyorum.

Bu başlıkta sardunyaların fazla sudan hoşlanmadıkları toprağının kurumasının gerektiği bir çok mesajda yer alıyor.

Oysa dergide Gönül Basel'in yazsısında "sardunyanın çok su istediği, aksi taktirde çiçek açmayacağı ve yapraklarının sararacağı " bilgisi var.

" Saksılar balkonda çok sıcak ortamda tutuluyorsa sabah akşam sulanmalıdır" diye de eklenmiş.

Bu konuya bir açıklık getirebilir miyiz acaba? Toprağın kuruması mı bekleyelim? Yoksa sabah akşam mı sulayalım?

zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2007, 21:55   #7
Ağaç Dostu

Sebahattin Sargın's Avatar

Giriş Tarihi: 16-12-2006
Galeri: 345
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zenfree Mesajı Göster
Dergimizin Haziran sayısında sardunya bakımıyla ilgili yazıya dikkat çekmek istiyorum.

Bu başlıkta sardunyaların fazla sudan hoşlanmadıkları toprağının kurumasının gerektiği bir çok mesajda yer alıyor.

Oysa dergide Gönül Basel'in yazsısında "sardunyanın çok su istediği, aksi taktirde çiçek açmayacağı ve yapraklarının sararacağı " bilgisi var.

" Saksılar balkonda çok sıcak ortamda tutuluyorsa sabah akşam sulanmalıdır" diye de eklenmiş.

Bu konuya bir açıklık getirebilir miyiz acaba? Toprağın kuruması mı bekleyelim? Yoksa sabah akşam mı sulayalım?
Sevgili zenfree bence burdaki tanım; sardunyaların durdukları yeri ile ilgili.Eğer sardunyalar çok sıcak bir yerde ise sabah akşam sulayın demiş. Benim sardunyalarım direkt güneş ışığı alıyor ve ben bol bol su veriyorum. Benim anladığım toprağın çok kuru kalmaması gerekiyor...

Sebahattin Sargın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2007, 22:13   #8
Ağaç Dostu

gilan's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Galeri: 8
Benim sakızlar da tüm gün güneş altında kalıyor, ben de o yüzden her gün suluyorum. Aslında benimki "iki sulama arası biraz kurumalı" tanımına uyuyor çünkü her sabah kupkuru olmuş oluyor.

gilan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2007, 22:25   #9
Ağaç Dostu

BenBen1967's Avatar

Yalnız unutmamamız gereken nokta şu ,fazla sulanınca tüm sardunya çeşitlerinde yaprak sararması oluyor.Bilinen o ki sararan yaprakta kuruyor.Bence eski yöntemi kullanmak yani parmak daldırıp su durumuna bakmak en iyisi.Ben hava durumunu takip ederek suluyorum .Bazı zamanlar 15 gün sulamadığım oluyor,yazın ise haftada 2-3 kez sulamak yeterli gelebiliyor

Eski 01-06-2007, 22:27   #10
Ağaç Dostu

BenBen1967's Avatar

Toprak herzaman üstten 5 santim derine kadar kuru olur eğer dibi açık bir saksı değilse dipte kalan su köklere yetebilir.Drenajlı saksılarda durum biraz daha farklı onun sulaması ise biraz tecrübe istiyor

Eski 02-06-2007, 22:32   #11
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Giriş Tarihi: 06-01-2006
Galeri: 99
Burada önemli olan bir diğer konu saksı harcınız. Diğeri de sulama yaptığınız mevsim. Lütfen birebir değerlendirme yerine bunları da dikkate alınız. Kış veya baharda yaptığınız sulama ile yazın yaptığınız sulama miktar ve sıklığı değişecektir.

Bahçeye dikili sardunya ile saksıda torfa dikili sardunyaya vereceğiniz su miktar ve sıklığı da değişecektir. Eğer sardunyanız torftaysa iki sulama arası hafifçe kurutmak acemi yetiştirici için risktir. Çünkü torf suyunu kaybederse yeniden aldırmanız zor olur.Üstten verirsiniz alttan foş diye çıkar. Bu durumda az az sık sık sulamak iyidir.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2007, 22:20   #12
Ağaç Dostu

zenfree's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner Mesajı Göster
Eğer sardunyanız torftaysa iki sulama arası hafifçe kurutmak acemi yetiştirici için risktir. Çünkü torf suyunu kaybederse yeniden aldırmanız zor olur.Üstten verirsiniz alttan foş diye çıkar. Bu durumda az az sık sık sulamak iyidir.
Ben de Mine Hanım'ın yukarıda anlattığı gibi sulamaya çalışıyorum. Petunyaları sularken sardunyalara fazla su gitmemesine dikkat ediyorum.

Eski 03-06-2007, 20:32   #13
Ağaç Dostu

zenfree's Avatar

Sakız sardunyalarım petunyalarla aynı saksıda olduğu için hergün sulamak zorunda kalıyorum. Çok da sağlıklılar.

Normal sardunyalarımı sulamak için toprağın kurumasını bekliyorum.

Eklenen Resimler

Eski 03-06-2007, 21:54   #14
Ağaç Dostu

selenn's Avatar

Giriş Tarihi: 12-04-2007
Galeri: 12
Maşallah Zenfree ne kadar hoş gözüküyorlar. Bu arada ben de balkondaki sakızlarımı toprakları kurudukça su veriyorum. Fakat genellikle dayanamayıp ya ihtiyaçları varsa diye sulamadan edemediğim de oluyordu. geçen hafta İstanbulda bulunduğumdan çiçekler sulanmadı. Bir geldim ki hepsi açmış. Çok sağlıklılar. Demek az su vermek ve aralıkları uzatmam gerekiyormuş. Bu arada Mine Hanımın da bahsettiği gibi torf malzemesi kullandığım için dikkatli davranmaya çalışıyorum.

selenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2007, 23:32   #15
hfz
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 06-02-2006
Galeri: 5
Arkadaşlar, gonca kurumasını durdurabilen var mı aranızda? Ben hala başarılı olamadım. Tüm goncalarım açmadan kuruyorlar..

hfz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-06-2007, 09:08   #16
Ağaç Dostu

Oğuzhan's Avatar

Giriş Tarihi: 23-07-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hfz Mesajı Göster
Arkadaşlar, gonca kurumasını durdurabilen var mı aranızda? Ben hala başarılı olamadım. Tüm goncalarım açmadan kuruyorlar..
Kuruyanları temizledim.Yenileri geliyor.
Şu anda sorun yok gibi görünüyor.Her akşam düzenli suluyorum.Açana kadar bekliyelim.Sanırım sıcaklardan gibi.Şu an tomurcuklarda kuruma yok.İnşallah açacak.))

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-06-2007, 10:12   #17
hfz
Ağaç Dostu

Ben de temizledim. Yerlerini değiştirdim. Mine Hanım'ın verdiği bilgiler doğrultusunda, ama hala kuruyorlar. Sanırım beklemem gerek..

Düzenleyen hfz : 12-06-2007 saat 14:46
Eski 04-06-2007, 16:53   #18
Ağaç Dostu

gilan's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hfz Mesajı Göster
Ben de temizledim. Yerlerini değiştirdim. Mine Hanım'ın verdiği bilgiler doğrultusunda, ama hala kuruyorlar. Sanırım beklemem gerek..
Benimki evde,aydınlık ama direk güneş almayan bir yerdeyken tomurcuk döküyordu. Dışarı çıkarıp güneşin altına koyunca açmaya başladı. Sizinki nasıl bir yerde duruyor?

Eski 04-06-2007, 23:21   #19
hfz
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gilan Mesajı Göster
Benimki evde,aydınlık ama direk güneş almayan bir yerdeyken tomurcuk döküyordu. Dışarı çıkarıp güneşin altına koyunca açmaya başladı. Sizinki nasıl bir yerde duruyor?
Benimkiler tam tersi, balkonda çok güneş alan yerlerdeydi. Şimdi daha az güneş alan yere koydum. Bu arada benim tomurcuk kuruması yapan sakızlarımın hepsi katlı. Düz olanlarda bu sorun yaşanmıyor.

Eski 04-06-2007, 12:47   #20
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Giriş Tarihi: 14-03-2007
Galeri: 637
Bu da benim emektar beyaz sardunyam Emektar dememin sebebi kaç senedir beraber olduğumuzu unutmuş olmam, sanki benimle yaşıt gibi
Name:  4haziraz 023.JPG
Views: 3110
Size:  66.3 KB
Bu da sakız sardunyalarımdan bir tanesinin fotoğrafı: (O da emektar )
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=8749

neşecan beğendi.
limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-06-2007, 16:50   #21
Ağaç Dostu

gilan's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limon Mesajı Göster
Bu da benim emektar beyaz sardunyam Emektar dememin sebebi kaç senedir beraber olduğumuzu unutmuş olmam, sanki benimle yaşıt gibi
Eklenti 12542
Bu da sakız sardunyalarımdan bir tanesinin fotoğrafı: (O da emektar )
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=8749
Sakıza bayıldım
Onun arkasındaki tomurcuklu bitki nedir?

Eski 04-06-2007, 19:32   #22
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Giriş Tarihi: 14-03-2007
Galeri: 637
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gilan Mesajı Göster
Sakıza bayıldım
Onun arkasındaki tomurcuklu bitki nedir?
Yazmışım galeride Yaseminlerimle sardunyalarım kucaklaştılar diye
Güneşli taraftaki açmış yaseminlerimin fotoğraflarını da ekledim galeriye:
http://www.agaclar.net/galeri/showim...mageuser=11575

Düzenleyen limon : 04-06-2007 saat 19:47 Neden: url ekleme
limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2007, 08:46   #23
Ağaç Dostu

Oğuzhan's Avatar

Sanırım katlılar suyu seviyor.Aynı problem bende vardı.Şu an durdu.Toprağını kuru bırakmıyorum.Devamlı güneşteler.Gece suluyorum.

Eski 05-06-2007, 08:46   #24
Ağaç Dostu

Oğuzhan's Avatar

Susuz kalınca tomurcuk kuruyor.

Eski 05-06-2007, 20:43   #25
Ela
Ağaç Dostu

Ela's Avatar

Giriş Tarihi: 23-10-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zambak_asıgı Mesajı Göster
Sardunyalarınızın okadar uzmasına izin vermeyin mutlaka ilkbaharda budama yapın daha canlı büyüyecektir.Ben hersene yapıyorum ve artan dallarıda eşe dosta dağıtıyorum.
Bende ki sardunyaların tamamı çok uzun,bu sene kıyamadım,seneye budamayı düşünüyorum.Sadece bir saksım açmıyordu.Diğerleri sürekli açıyor.

Ela Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-06-2007, 08:18   #26
Yeni Üye

aykralicesi's Avatar

Giriş Tarihi: 04-11-2006
Galeri: 23
Sardunyalar için en güzel takviye markasını hatırlayamadım Koçtaşta satılan özel sardunya sıvı besini, avrupada sardunya çok yaygın ve bizimkilerden çok daha fazla büyütüyorlar, herkes bu besinden kullanıyormuş, yerinde araştırdım. Bir de ordan getirdiğim tohumları 3 yıl önce yetirştirdim onlar neredeyse 2 metre sarkmıştı balkonumdan, ama onların kışın nasıl saklanacağını bilmediğimden, kısın kurutmuştum. O zamandan beri koçtaş ve praktikerden fide alıyorum ama hiç onlar gibi olmuyorlar. İthal tohum bulan kaçırmasın, ben pek bakamadım, ama çok eziyetli oluyor tohumdan büyütmek bana göre, ancak yarısını tutturabilmiştim.

aykralicesi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-06-2007, 09:47   #27
Moderatör

Güler's Avatar

Giriş Tarihi: 26-04-2007
Galeri: 103
Sevgili Nadiru ve zenfree
2- 3 sene önce benim sardunyalarım da çok güzeldi, ama ben İstanbul'da olduğum için gelen komşum sulamış, giden komşum sulamış tabii bana yardım için. Manyas'a gittiğimde bir de ne göreyim hepsinde kök çürümesi başlamış mutlaka çok sudan onlarla ne yaptıysam başedemedim. Yeniden elde ettiğim filizlerle çok güzel sardunyalarım oldu korumak için de bahçe kapısına kilit koydum(aşırı ilgiden korunsunlar diye) Sardunyalarım bütün öğleden sonra güneşini alıyorlar, ben se nadiru'nun tekniği gibi elle bakıp toprağı kuruyunca su veriyorum bu da haftada şimdilik 2 defa oluyor(benim saksılar 505 ve 508 nolu) hallerinden memnunlar ki coştukca coşuyorlar ama bu arada 15 gündebir geceleri yaprak gübresi fısfıslıyorum. selamlar

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2007, 12:44   #28
Ağaç Dostu

Penelophe's Avatar

Giriş Tarihi: 30-04-2007
Galeri: 373
Benim ceylanları görmemişsiniz sanırım
Önceki sayfalarda var.

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2007, 12:55   #29
Ağaç Dostu

COYOTE's Avatar

Giriş Tarihi: 11-01-2007
Galeri: 1
Thumbs up

Aaa o kadar da dikkatli baktım.Tekrar bakıyorum.Tek tek baktım ama sanırım sizdeki ve diğerleri benim dediğimden çok büyük normal sardunya kadar falan.Sanırım yaprakları da tüylü.Fotoğrafta oldukça büyük görünüyor aslında mugda dikili. Normal ceylanın yanında ufacık kalıyor çiçekleride öyle sanırım minyatür tipi.Tomurcuklu şu an açınca fotoğrafını eklerim.

COYOTE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2007, 20:12   #30
Ağaç Dostu

Sebahattin Sargın's Avatar

Giriş Tarihi: 16-12-2006
Galeri: 345
Merhaba arkadaşlar, sonunda bir cananım oldu. Resimlerini en yakın zamanda yayınlayacağım. Bir kaç sorum olacaktı. Çiçekcide çok yıpranmış, ben cananı nasıl bir yerde muhafaza edeyim, sulaması nasıl olacak. Bu konular ve cananlar ile ilgili beni bilgilendirirseniz sevineceğim.

Sebahattin Sargın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
ceylan, pelargonium, sakız, sardunya

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2026