agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Pratik Bilgiler, Mutfak Malzemeleri ve Aletleri (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=189)
-   -   maltız (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=14240)

hosseda 12-03-2009 18:15

maltız
 
Merhabalar,

Bu kış bahçeye gittiğimde mangal ile ısınma ve pişirme işlerimi gayet iyi hallettim. Ancak zaman zaman mangal yetersiz kaldı yanına bir mangal daha ekleyeyim derken aklıma maltız geldi. Bir haftadır maltız peşindeyim. Nihayet bugün ustasını bulabildim. 35 yıldır yapmadım ama yaparım ancak tuğlası var mı piyasada onu araştıracağım dedi usta.

Tokat sobasını satın aldığım bey ile telefon görüşmeleri yaptım onda da var maltız ancak biraz ufak ve ince malzemeden yapılma. Ben şöyle kallavi bir maltız hayal etmekteyim.

Bu konuyu açmamın sebebi, hem sizlerinde aklına düşüreyim, hemde belki kenarda kıyıda kalmış bir maltızın fotoğrafını bulmak umududur.
Hoşçakalın.

hosseda 07-12-2009 16:37

Gökte ararken yerde buldum maltızı.

Soba ve malzemelerini satan kıyıda bir dükkanda tek kalmış ve dükkanın önüne koymuş satıcı. Tesadüfen geçtim önünden ve bir anda onu gördüm kıyıda bir yerde. Gayet uygun bir fiat söyledi, hemen aldım. Ancak içine konan döküm ızgarası kaybolmuş, yerine kalın sactan bir ızgara uydurduk, hafta sonu bahçeye götürüp ateşi yakayım sizlere de fotoğraflayacağım.

cemo 07-12-2009 16:55

Şimdi de aklımıza maltız düşürdünüz.
Guzine ile başladık, sonu nereye varacak bakalım.
Foto bekliyorum, dört gözle.

hosseda 13-12-2009 23:31

2 Eklenti(ler)
Buyrunuz sayın cemo...

cemo 14-12-2009 11:03

Oldukca pratik bir alet. İstediğin yere taşı, yerden de tasarruf. Sadece köz haldeyken mi pişirme işlemi yapılıyor acaba.
Teşekkür ederim resim için.
Buralarda araştırayım bakalım.

hosseda 14-12-2009 17:58

2 Eklenti(ler)
Bu ufak bir maltız.

Aslında, maltızın içinin aşağıdaki fotoğrafta olduğu gibi maltız toprağı ile çevrilmesi lazım. O zaman ısıyı daha fazla muhafaza edecek ve yemek pişirmek daha tasarruflu olacak. Ancak ben hazneyi ufaltmamak için toprak düşünmedim. Bu maltızda uzun uzun odunları da yakabildim ama üzerine ısıtmak veya pişirmek için bir şey koyacak olunca, biraz yüksekçe bir sacayağı gerekiyor.

Maltızın alt kısmı yakma işleminde olağanüstü kolaylık sağlamakta. Altta üç adet sürgülü hava gözü var. Gazeteleri koyun oralardan alt bölüme ve ateşleyin 2 dakika da odunlar tutuşuyor. Bu kadar güzel bir aleti geliştirmek var iken, bunu terk edip mangalı neden baş tacı yapmışız anlamak zor.

ebabil 14-12-2009 19:20

Merhaba Kuzine'yi babaannemden çocukluğumdan ,Rize'den biliyorum ve büyük bir mutfağım olursa ilk edineceğim şey:)ama Maltız 'ı hiç bilmiyordum.Teşekkürler.Ve gerçekten pratikmiş.

Sarıcan 20-12-2009 22:21

Şimdiki maltızlar çok modern şeyler olmuşlar. Nerede 50 sene önce böyle güzel malzemeler. Benim çocukluğumdan hatırladığım maltızlar büyük zeytin yağı tenekelerinden yapılırdı. Epeyce bir el emeği gerektirirdi.

Üst kapağı düzgünce çıkarılır, teneke kutunun bir yüzeyine tabana yakın kül temizliği ve hava alması için pencere açılırdı. Açılan pencerenin bir veya iki cm üzerinden yan yüzeylere karşıdan karşıya delikler delinir ve inşaat demirinden ızgara yapılırdı.

Daha sonrada teneke ısıdan çabuk deforme olmasın diye ızgaranın üst bölümü killi maltız çamuru ile sıvanırdı. Maltız çamurunun espirisi ateşin maltız içinde kalmasından ziyade, maltız duvarlarının ateşten etkilenerek üstüne konulan ağırlıktan dolayı çökmemesi için yapılırdı.

Ayrıca o yoksullukta, öpülesi elleri ile o dönemin yoksul kadınları bu maltızda yakacakları tezekleri kendi elleri ile hazırlardı.

Parası olup kok kömürü alabilenlerde kömürlüğe taşınan kömürlerden en son arta kalan küçük parçaları ve maltızda yakmak için ayırırlardı ve her türlü yemek pişirme ve çamaşır yıkarken gerekli sıcak suyu bu maltızlarda hazırlanırdı.

captainmemo 23-01-2013 22:00

Yeni bir mangal almayı düşündüğüm için yapı marketlerde bakınıyordum ama beğendiğim bir mangal ie karşılaşmadım. Kimi çok basit malzemeden yapılmış bir kaç defa kullanıldığında parçalanacak cinsten kimi de yapısına göre çok pahalı mangallar idi. Maltız konusunda ki yazılarınızı okuduğumda bana en uygunun Maltız olduğuna karar verdim. İnternette biraz araştırdığımda sizin resimde ki maltızın eşini uygun fiyata kütahya da bulunan bir yerde buldum. Bugün kargo ile geldi. Almak isteyen olursa yazsın adresi verebilirim. Maltız ın titiz ve düzgün yapılmış ancak orta ızgarası saçtan yapılmış bence döküm ızgara olmalıydı ki ısı kaybı olmadan var olan ısı korunabilsin.Ancak sorun değil nalburlarda 30 cm çapında döküm soba ızgarası alarak bu sorunu da çözdüm.

Maltızı daha kullanmadan önce fırın inşaatımdan kalan 1.5 cm ateş tuğlaları ve şamot harcı ile iç çeperini kaplamayı dşünüyorum. Ancak Kaplamadan sonra döküm ızgaranın yerinden çıkmayacağını düşünürsek alt bölümde ki külleri temizlemek çok zor olacak. Bu konuda sizlerin de fikrinizi almak isterim.

hosseda 23-01-2013 23:08

Güle güle kullanın maltızınızı. İç çeperi kaplamanın şart olmadığını sanıyorum. Yukarıda resmi olan maltızı eskittim ve kalın saçtan yeni bir maltız yaptırdım sıcak demirciye.

Külü boşaltmakta sıkıntı olmaz tuğla kaplasanız da kanımca.

yeşilyol74 23-03-2014 23:01

merhaba.estufas lorena diye meksikalılara ait bir ocak var bayağı ilginç .yapımı anlatılıyor.ilerde bahçeli bir evimiz olursa inşallah yapacağız.çok ekonomik gözüküyor.

Nariel 23-06-2014 15:00

Merhabalar,

Maltızı merak edip araştırırken internette rastladığım bir blog yazarının, burada yazanları birebir kopyalayarak kendine bir sayfa oluşturduğunu gördüm.

eskiden böyleymiş: MALTIZ - ACEM OCAĞI

İlginç değil mi;)

Sevgiler..


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:42.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024