|
20-05-2008, 21:46 | #1 | |
Ağaç Dostu
|
Sağlığınızı etkileyebilecek bitkiler
Alıntı:
"Bakla zehirlenmesi" özellikle yetişkinler tarafından yaygın olarak bilinen bir olay. Hatta birçok anne-baba bu bilgi nedeniyle çocuklarına bakla yedirmiyorlar ama, bu "zehir"in altında yatan neden, niye bazı insanların bakla yedikleri zaman zehirlendikleri genelde bilinmiyor... Yaygın ifadeyle "bakla zehirlenmesi", tıp literatüründe ise "favizm" olarak nitelenen sorun, aslında bir hastalık. Çünkü esas neden genetik yollarla geçen bir enzim eksikliği veya yetersizliği. Kısa adıyla "G6PD" olarak bilinen "Glikoz 6 Fosfat Denidrogenaz" isimli enzim, kan hücrelerinde önem taşıyan bir enzim, bir koruyucu. Bu enzimin eksikliği veya yetersizliği, bir tetiklemeyle birlikte kan hücrelerinin parçalanmasına yol açıyor. Ama tetikleme olmadan da özellikle bebeklerde etkili olabiliyor. Örneğin çok yaygın olan yeni doğan bebeklerdeki sarılığın başlıca faktörü bu enzim eksikliği." Kaynak: http://www.annecocuk.com/modules/new...13933&forum=14 |
|
16-02-2012, 19:06 | #2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-07-2009
Şehir: HATAY
Mesajlar: 714
|
Ben de 8_10 adet çiğ baklayı bahçede dolaşa dolaşa yemişimdir arkadaşlar henüz bir sindirim sistemi problemilye karşılaşmadım (dık ). |
16-02-2012, 22:10 | #4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-04-2008
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 837
|
Bakla zehirlenmesinin genetik olarak enzim eksikliğinden kaynaklandığı yazıyor. Sanırım bu enzimin yeterli salgılanıyor olması zehirlenmeyi önlüyor. Bakla ile pek alakası yok ama enzim konusunda bir şey paylaşmak istiyorum. Benim de doğuştan pankreas enzimlerim yetersiz ve eğer kapsül halindeki enzimi almadan yağlı bir yemek yersem alerjik reaksiyonlar başlıyor, yüzüm gözüm şişiyor ve vücudumda kızarıklıklar oluşuyor. Enzim gerçekten çok önemli bir şey. Bazen o olmadan yaşam da devam etmiyor. |
16-02-2012, 22:40 | #5 | ||
Ağaç Dostu
|
İlk mesajda belirtilmiş zaten. Alıntı:
Alıntı:
|
||
17-02-2012, 10:09 | #6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-03-2010
Şehir: kırşehir
Mesajlar: 391
|
Şehir efsanesi demesek de hastaya ve hastalığa doğal yaklaşımımız desek herhalde bizim toplumumuz için daha doğru olur (Ör: bu hap benim başağrımı şıp diye kesti al sen de kullan çok iyi gelir ) bakla ile ilgili olan sıkıntı bir anemi çeşididir Glukoz 6 Phosfat Dehidrogenaz isimli eritrosit içi enzim eksikliğinde anemi ortaya çıkar insanlarımız için ilginç olan kısmı G6PD eksikliği olan çocukların bakla yemeleriyle birlikte idrardan kan kaybetmeleri (hemoliz ortaya çıkar bu parçalanan eritrositler idrarla atılır) ve aklına hiçbirşey gelmeyen hasta yakını için korkutucu bir görünüm. Aksi halde bakla ya da fasulyenin ihtiva ettiği ölümcül herhangi bir madde yok (şimdiye kadarki tıbbi bilgiyle- eğer değişim geçirirlerse bilemem ki geleceğimiz de değişmiş gıda maddeleriyle dolacak gibi görünüyor o da ayrı bir konu) Bu vesileyle dikkati mantarlara çekmek istiyorum hem çok tehlikeli hem de çok sık karşılaşıyoruz. Bizim acil dr'unun bir sözü vardır 'her mantar yenir, bazıları bir defa' |
|
|