agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Pratik Bilgiler, Mutfak Malzemeleri ve Aletleri
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 20-05-2008, 21:46   #1
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Sağlığınızı etkileyebilecek bitkiler

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Buket Aknar Mesajı Göster
15-16 yaşına kadar hiç bakla yemedim kendi çocuklarıma da yedirmiyorum. ( içerisinde siyanüre denk zehir olduğu ve çocuklar için tehlikeli olduğunu söylerlerdi ne derece doğru bilmiyorum)
Sorunun kaynağı genetik bir enzim eksikliği

"Bakla zehirlenmesi" özellikle yetişkinler tarafından yaygın olarak bilinen bir olay. Hatta birçok anne-baba bu bilgi nedeniyle çocuklarına bakla yedirmiyorlar ama, bu "zehir"in altında yatan neden, niye bazı insanların bakla yedikleri zaman zehirlendikleri genelde bilinmiyor...

Yaygın ifadeyle "bakla zehirlenmesi", tıp literatüründe ise "favizm" olarak nitelenen sorun, aslında bir hastalık. Çünkü esas neden genetik yollarla geçen bir enzim eksikliği veya yetersizliği. Kısa adıyla "G6PD" olarak bilinen "Glikoz 6 Fosfat Denidrogenaz" isimli enzim, kan hücrelerinde önem taşıyan bir enzim, bir koruyucu. Bu enzimin eksikliği veya yetersizliği, bir tetiklemeyle birlikte kan hücrelerinin parçalanmasına yol açıyor. Ama tetikleme olmadan da özellikle bebeklerde etkili olabiliyor. Örneğin çok yaygın olan yeni doğan bebeklerdeki sarılığın başlıca faktörü bu enzim eksikliği."

Kaynak: http://www.annecocuk.com/modules/new...13933&forum=14

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2012, 19:06   #2
Ağaç Dostu
 
hüzün's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-07-2009
Şehir: HATAY
Mesajlar: 714
Ben de 8_10 adet çiğ baklayı bahçede dolaşa dolaşa yemişimdir arkadaşlar henüz bir sindirim sistemi problemilye karşılaşmadım (dık ).

hüzün Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2012, 21:56   #3
Ağaç Dostu
 
agozce's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,044
Galeri: 4
Baklanın zehirli olduğunu ilk kez duyuyorum. Eminmisiniz?

Anamurda herkesin bahçesinde vardır. Çiğ, pişmiş her türlü yeriz ama hiç zehirlenme olayı duymadım.

agozce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2012, 22:10   #4
Ağaç Dostu
 
bernacyhn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-04-2008
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 837
Bakla zehirlenmesinin genetik olarak enzim eksikliğinden kaynaklandığı yazıyor. Sanırım bu enzimin yeterli salgılanıyor olması zehirlenmeyi önlüyor.

Bakla ile pek alakası yok ama enzim konusunda bir şey paylaşmak istiyorum. Benim de doğuştan pankreas enzimlerim yetersiz ve eğer kapsül halindeki enzimi almadan yağlı bir yemek yersem alerjik reaksiyonlar başlıyor, yüzüm gözüm şişiyor ve vücudumda kızarıklıklar oluşuyor. Enzim gerçekten çok önemli bir şey. Bazen o olmadan yaşam da devam etmiyor.

bernacyhn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2012, 22:40   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,419
Galeri: 5
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Müjgan Mesajı Göster
Sorunun kaynağı genetik bir enzim eksikliği
İlk mesajda belirtilmiş zaten.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi erhan62 Mesajı Göster
Bakin yukarida 15-30 gramlık miktarı kuvvetli müshil etkisi yapar lafi bazilari icin siddetle aranan özellik olup uygulanmamalidir.
Orada bahsedilen drog bitkinin kendisi veya tohumları değil, yağıdır.

Alıntı:
Tohumlarından elde edilen yağ, renksiz-soluk satı renkli, hafif kokulu bir yağdır. Tıpta kullanımı yaygındır. Yağın incebağırsaklar üzerinde müshil etkisi vardır. 15-30 gramlık miktarı kuvvetli müshil etkisi yapar.

Ferda Ülkümen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2012, 10:09   #6
Ağaç Dostu
 
alperfect's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-03-2010
Şehir: kırşehir
Mesajlar: 391
Şehir efsanesi demesek de hastaya ve hastalığa doğal yaklaşımımız desek herhalde bizim toplumumuz için daha doğru olur (Ör: bu hap benim başağrımı şıp diye kesti al sen de kullan çok iyi gelir )
bakla ile ilgili olan sıkıntı bir anemi çeşididir Glukoz 6 Phosfat Dehidrogenaz isimli eritrosit içi enzim eksikliğinde anemi ortaya çıkar insanlarımız için ilginç olan kısmı G6PD eksikliği olan çocukların bakla yemeleriyle birlikte idrardan kan kaybetmeleri (hemoliz ortaya çıkar bu parçalanan eritrositler idrarla atılır) ve aklına hiçbirşey gelmeyen hasta yakını için korkutucu bir görünüm.
Aksi halde bakla ya da fasulyenin ihtiva ettiği ölümcül herhangi bir madde yok (şimdiye kadarki tıbbi bilgiyle- eğer değişim geçirirlerse bilemem ki geleceğimiz de değişmiş gıda maddeleriyle dolacak gibi görünüyor o da ayrı bir konu)

Bu vesileyle dikkati mantarlara çekmek istiyorum hem çok tehlikeli hem de çok sık karşılaşıyoruz. Bizim acil dr'unun bir sözü vardır 'her mantar yenir, bazıları bir defa'

alperfect Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024