![]() |
2 Eklenti(ler)
sevgili karınca 70 eline koluna sağlık
seni ve babanızı kutlarım çok güzel çalışma yapmaşınız ben istanbul bağcılarda kalıyorum ama aslen edirne ipsalalayım köyümün adeta delisiyim şimdi köyde olmak vardı |
köyde evimizin yapım çalışmalrı devam ediyor
inşallah bende süs havuzu kurucam |
abicim supersin bende yapacagım....:))))
|
Malzemeleri (Ankarada) nerden alıyorsunuz.
|
Merhaba
ben bahçeme modern görünümlü çelik veya başka malzemelerden yurtdışında gördüğüm su şelalesi-fiskiyesi arıyorum. bu konuda bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Göletveya havuzda kullanmak istemiyorum. bahçede şırıl şırıl sesini duymak istiyorum. birde modern bir dizayn olması gerekiyor. şimdiden teşekkür ederim |
Bakım zamanı
3 Eklenti(ler)
22-26 Mayıs 2010
Yaklaşık 2 sene sonra süs havuzunu temizlemek ve bahçedeki gül ve meyveleri düzenlemek için 3 iş günü ve 2 haftasonu olmak üzere 5 günlük izin alıp memlekete gittik. Yanımda 30 tanesi bodur gül olmak üzere toplam 70 gül ve 10 asma fidanı ve yeteri miktarda gübre ile otobüsle yolculuk yaptık. Memlekete ulaştığımızda bahçede ilk olarak havuzu kontrol ettim. Şelale ve dere kaldırıldıktan sonra; babamın yine benim isteklerim yerine betonlama içgüdüsüyle ekstra betonlama yaptığını gördüm. Havuzun içi yosun kaplamış su dolu ve nilüferlerle kaplıydı. Su seviyesi orta düzeydeydi, balıklar görünmüyordu. Akşamüstü yem verdikten yarım saat sonra balıkların canlı olduğunu gözlemledik. Bahçede önceki yıllara göre daha az ot vardı ve bir sürü kuş ölüsü vardı. Daha sonradan yeni belediye başkanının mezarlıkla sınır olan bahçemizin yanındaki mezarlıktaki otları yoldurmak yerine ot ilaçlaması yaptırdığını öğrendik. Kamelyadaki sarmaşık güller sonbahardaki gübrelemenin de etkisiyle yüzlerce gül açmış durumdaydı. |
Bitki bakımı
3 Eklenti(ler)
İlk 2 gün ara ara hafif yağmurlu ve kapalı havanın etkisiyle; ot yolma süreci kolay atlatıldı. Öncelikle havuz ve kamelya etrafındaki otlar; sonra duvar kenarındakiler olacak şekilde tüm bahçenin otlarını yolduk.
Sonra sarmaşık güller, diğer sarmaşıklar, diğer güller ve meyve ağaçları olmak üzere budamayı yaptık. Sonra bitkilerin ekili olduğu yerleri çapaladık, yanımızda getirdiğimiz gülleri ve asmaları ektik. Havuzun etrafına 30 bodur gül fidesi ektik. Diğer gül ve asmaları da bahçede uygun gördüğümüz yerlere ektik. Bu çalışmalar esnasında 4 gün boyunca; bir kuş bize eşlik etti :) Yaklaşık 1 metreye kadar yakınımızda sürekli çalışma yaptığımız yerin etrafında dolanarak topraktan çıkan nimetleri (böcek, solucan, vs..) toplayıp yavrularına götürdü... |
Kamelya bakımı
3 Eklenti(ler)
Kamelyanın etrafındaki güllerin budanmasından, bahçede yolunan ot kadar yeşillik ortaya çıktı. 2-3 tonluk havuzu dolduracak kadar bir yığın ortaya çıktı.
Kamelyadaki sarmaşık güllerin budanmasını iki sebepten yaptık; birincisi içeride oturma alanına uzanan kısımlar budandı, ikincisi alt kısımlar tamamen budanarak yukarı doğru uzaması sağlandı. Bazı kısımları yeniden bağladık. Kamelyanın üzerine pvc kaplı teller ile tırmanma şeritleri oluşturduk. Sonra da kamelyanın tentesini taktık. Böylece kamelya yaz sonuna kadar doğal gölge olacak hale getirildi. |
Sulama ve gübreleme
3 Eklenti(ler)
9 ay salınımlı Florikan gübre, Meg-Iron gübre, gül gübresi, sutut ve geçen seneden kalma organik ve kimyasal gübreleri hafif çapalama ile tüm bitkilerin köklerine dağıtıp sonra bolca sulama yaptık.
İki sene önce kurduğum, ancak babamın sonra söktüğü damlama sulamayı yeniden tüm bahçeye kurdum. Yanımda götürdüğüm bambu çubukları sarmaşık türlerin köklerine yakın toprağa sapladım ve bitkilere bağladım. Böylece bahçenin karasal bitkileri ile ilgili bakımları tamamlanmış oldu. |
Havuz bakımı
3 Eklenti(ler)
Havuz bakımına, havuzdaki suyu tahliye ederek başladık. Devridaim motorunun ucuna hortum bağlayarak, havuzdaki suyu ağaç ve bitkileri sulamak için kullandık.
Havuzdaki suyu ilk basamakta su kalmayıncaya kadar boşalttık. Sonra yosunları temizlemek için kepçeyi kullanmayı denedim. Ancak havuzun yosun yerine çakıl ile dolu olduğunu farkettim :) Sonra babama, dere ve şelaledeki çakılları nereye koyduğunu sordum, cevabını tahmin edebilirsiniz. Dışardan su havuzu gibi görünse de, zaman içinde çakıl havuzu haline döndüğünü farkettim. Bu arada, babamın beton katmanını da zamanla kalınlaştırdığını farketmiş oldum. Havuz yarı derinliğine kadar betonlaşmış oldu. Havuzun içindeki tüm çakılları boşaltma kararı aldık. Öncelikle nilüferleri elden geldiğince sağlam bir şekilde çıkarmaya çalıştım. Nilüferlerin çakılların arasının zamanla balçıklaşması ile deli gibi kök attığını farkettim. Balıkların da nilüfer kök tabakasının altında saklandıklarını. Nilüferleri teker teker söküp, bulabildiğim tüm kova, varil ve leğenleri suyla doldurup içlerine koydum. Yaprakları dışarıda kalsa da periyodik olarak yapraklarını su püskürterek korudum. Balıkları da yakalayıp bir varile koydum. Varile hava motoru ile oksijen desteği vermiştim. Balıklar çarpılmasın diye de, temiz suya kirli havuz suyunu karıştırdım. |
Havuz temizliği
5 Eklenti(ler)
Havuzdan çıkan çakıl taşlarının miktarı o kadar çoktu ki, aşağıdaki resimde görebilirsiniz. Çıkan çakılları babam, başka yerleri betonlamada kullanacak :)
Havuzun içindeki çakılları çıkardıktan sonra; içini su ve süpürgeyle temizledik. Daha sonra havuzun dibini ince kum ile 3-4 cm döşedik. Daha sonra havuzu aktif karbon ve reçine filtresinden geçen su ile doldurduk. Su seviyesi 10 cme geldiğinde varildeki koileri havuza saldım. 2 sene önce 12 adet olan koi sayısı 10 adete düşmüş. (Bir tanesi geçen sene havuzdan atlamıştı, bir tanesine ne oldu bilmiyoruz). Koiler 2 yaşında ve ortalama 20 cm boyundalar. İlkbahar sonundan sonbahar sonuna kadar yemle besleniyorlar. Kış döneminde kış uykusunda yağ stoklarını kullanıyorlar; ilkbaharda da yakaladıkları böceklerle besleniyorlar. |
Nilüfer bakımı
5 Eklenti(ler)
Nilüferlerin sararmış yapraklarını kesip; delikli saksılardaki durumlarına göre ayırdım. Bazıları saksının dışına kök atmıştı; onları da yedekte bekleyen delikli saksılara ektim, ancak elimde kil olmadığı için yanımda götürdüğüm zeolit içine ektim. 8 delikli saksıdaki nilüferleri böldüğümde; 16 delikli saksı ekmiş durumdaydım. 1 tanesini de 1 adet küçük delikli saksıya ektim. Kalan 4 küçük delikli saksıya da bodur nilüferleri ektim ve 2 kovaya yerleştirdim. Yaz sonu onlar için bir güzellik düşünüyorum.
Ayrıca yaklaşık on nilüfer yumrusu elimde kaldı. Onların yapraklarını budayıp, ağzı kapaklı küçük bir kovaya su içinde yanımda İstanbul'a getirdim. 1 hafta içinde yeniden küçük yapraklar vermişlerdi; onları Nihat Gündüz'e verdim, kendi süs havuzuna ekecek. Bauhaus'ta beyaz ve pembe beyaz çiçekli 2 nilüfer ve 3 adet delikli saksı satın aldım. Bir sonraki gidişime kadar balkonda su dolu kovada bekleteceğim. Sonuç olarak şu an 17 delikli saksı içinde 17 nilüferim mevcut. Götüreceğim 2 tane ile birlikte 19 adet olacaklar. Şimdilik kırmızımsı koyu pembe, açık pembe ve sarı renkli nilüferlerim mevcut. Götüreceğim 2 tane ile birlikte 5 farklı çiçek rengi olacak inşallah. Nilüfer saksılarına; 9 ay salınımlı Florikan gübre ve Meg Iron gübre serptim. Bundan sonraki yıllarda; havuzun içinde çakıl olmayacağı için havuzu boşaltıp temizlemek ve nilüferleri budamak daha kolay olacak. Havuzun içindeki çakıllar boşaltıldığı, ve havuz tamamen doldurulduğu için nilüferlerin yaprakları ve çiçekleri suyun içinde kaldılar. Nilüferler gece kapanıp gündüz açıyorlar. Gündüz suyun içinde bile açtılar :) Nilüferler suyun yosunlaşmasını engellemekle birlikte; havuzun çok ısınmasını da engelliyor. Ayrıca koiler için de saklanacakları bir mekan oluşturuyorlar. |
Su temizliği
4 Eklenti(ler)
Yaz sıcağında havuzun oksijen dengesini sağlamak üzere; su fıskiyesini çalıştırdım. Ayrıca su fıskiyesinin ucuna led ışıklı aydınlatma başlığını da taktım.
Ayrıca filtre motorunu temizledim. Filtre bidonunun içini temizledim. Elyaf götürmeyi unutmuşuz, elyaflı bir yastığı söküp içindeki elyafları da filtre bidonuna doldurduk. Havuzun yanında (eski yapay dere yatağının olduğu yere) bir küçük çukur açtık. Filtre giriş ve çıkış hortumlarına uygun şekilde filtreyi toprağa gömdük (Filtre ne kadar az yüksekte olursa o kadar yüksek debide çalışacağı için ve görsel olarak az yer kaplaması için). Filtrenin çıkışını da havuzun içine hortumla su şırıltısı olacak şekilde yerleştirdim. Bu da oksijen dengesi için iyi olacak. Havuzu mümkün en dolu olacak kadar doldurduk. Babam havuz şiltesinin seviyesinin üstünde betonlama yapmış, bu yüzden tam doldurmak mümkün olmayacak. Bu 5-10 cmlik farkla balıkların sudan atlaması engellenmiş, bahçede aşırı yağmurların havuza dökülmesini engellemiş olacak. Ayrıca babam betonlamayı; havuz dışına doğru aşağı eğimli olarak yapmış. Bir sonraki tatilde havuz üstündeki betonun üstüne dere ve şelaleden kalan kayrak taşlarını çimentoyla yapıştıracağım inşallah. |
Çok güzel, elinize sağlık. Yeni bir şey var mı, son durum ne?
|
çok güzel bi havuz olmuş.şu filtreleme sisteminin hala nasıl yapıldığını ver neler kullanıldığını bi türlü bulamadım.
|
Ellerinize sağlık. Çok güzel bir havuzunuz oldu. ürekli bahçenizin yanında olamamak çok üzücüdür eminim. Ben yeni üyeyim ancak uzun zamandır mesajlarınızı ve diğer doğa dostlarının mesajlarını takip ediyorum. Ben de yaptığım ufak tefek şeyleri paylaşmak istiyorum ki siz gibi başkalarına yardımım dokunsun.
|
Benim bahçem için de bir başlık açtım. İlgilenen arkadaşlara yardımı dokunur umarım.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=722283 Saygılar. |
Sevgili Karinca70 elinize sağlık çok güzel olmuş ama ben okuduklarıma inanamadım geçekten:(
Ne kadar yorucu bir iş bu,sürekli yap boz...Nilüferler ve tüm o canlılar harika..Artık yorulmak ve inşaat yapmak yerine o yarattığınız güzelliklerle artık lütfen keyif yapın ;) Hem nilüferleri de balıkları da rahat bırakın bence :p sevgiler |
İyi günler
Havuzda kullandığınız liner-membran-şilte ile ilgili bir sorum olacaktı benim. Ürünün 0.5mm olanından kullanmışsınız, bu biraz ince değil mi? Derinlikten dolayı yırtılma veya açılma yapmaz mı? Bir de ürün hala Bauhaus larda satılıyor mu? İzmirde olduğumdan ulaşamıyorum Bauhauslara... |
süper olmuş elini,ze sağlık , bende terasıma küçük bir şelale düşünüyorum ama önce şu izalasyon işini çözmem gerekiyor :(
|
Elinize sağlık. Fıskiye sonradan iptal olacak sanırım yoksa nilüferlerinize zarar verebilir.
|
Sanırım kenarlara renkli çakıl taşı konulsa daha doğal bir görüntü sağlanılabilirdi. Ama yine de çok başarılı bir çalışma olmuş ellerinize sağlık.
|
Tebrik ederim faydalı bir paylaşım.
|
bende terasa boyle bır havuz dusunuyorum kucucukte olsa yeter zemın beton daha kolay olur gıbı gelıyor ama baslamadan bılemeyız cok guzel hele o nıluferlerle super ellerınıze saglık
|
herkese selamlar arkadaşlar bende bir şelale yapmayı planlıyorum ama bazı malzemeleri bulmakta zorlanıyorum
mesela havuz altına döşemek için pvc memran gibi epdm nerelerde bulunur kaç paradır acaba bi tavsiye lütfen |
Sa. ****** Bahçeniz süper elinize sağlık.. Benim bikaç merak ettiğim yer var mesela aylık nekadar elektrik çekiyor bu sisteminiz?? Birde birazdaha yükseğe püskürtecek bir sistem kurmuşl olsam çok bi fark yaparmı faturada.. Nede olsa bi 5 yıl kullancağımı düşünsem 60ay yapar 10tl fark atsa 600tl yapar.. Son bir soru benim dere derinliği olsun genişliği olsun birazdaha büük olcak yani birazdaha debili akmasını istiyorum sizin ne öneriniz olur bu durumda mesela filtre sistemi pompa motoru vs..
|
Ellerinize saglik sarmasik gülleriniz bahceniz havuzunuz cok güzel olmus Ellerinize saglik güle güle oturun insallah.
|
süper olmuş ellerinize sağlık
|
Komşum süs havuzu yaptırıyor. Havuzun beton imalatı bitmiş durumda. Havuzun içini kayrak taşı ile kaplamayı düşünmüş ve genellikle sarı ve yeşil ton ağırlıklı kayrak taşı almış. Şu anda kayrak taşlarını havuzun içine döşeyecek usta bulmakta zorlandığı gibi bulduğu ustaların bazıları kayrak taşının zamanla bozulacağını bunun yerine zeminin btb veya mozaikle döşenmesini önermişler.
Sorum ve merakım şu. Kayrak taşı havuz zemininde kullanılabilir mi? Su zamanla kayrak taşlarında, erime, ufalanma, dağılma, parçalanma gibi olumsuzluklar yaratabilir mi? Teşekkürler... |
Anlattiklariniz icin cok tesekkurederim, ellerinize saglik. Bu anlattiklariniz en bastan sona okuyarak, ve birde bauhauss un havuz yapimi videosunu izleyerek bende bizim bahcemize bir sus havuzu yaptim. Kendim konu acamadigim icin burada paylasmak istiyorum.
Kisaca anlatmak gerekirse, bahcemiz catalca kabakca koyunde. Havuzu ailece yaptik. Sarf malzemelerin maliyeti 900 lira tuttu ve bauhaustan alindi hepsi. Selale taslari ve etrafindaki taslar tamamen dagdan bayirdan toplama. Baska sorunuz olursa yanitlamak isterim. Oncelikle havuzun yerinin, hortumla belirlenmesi: http://img694.imageshack.us/img694/8...6182108179.jpg Ve ilk kuregin vurulmasi :) http://img821.imageshack.us/img821/4...6182287776.jpg Kazmaya biraz yavasta olsa devam. Tum kazi isini ailece yaptik. http://img441.imageshack.us/img441/5...6182548235.jpg Ve kazi isi bitti kumlama yapildi. http://img94.imageshack.us/img94/3171/1346182740281.jpg |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 00:37. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025