agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Peyzaj, Bahçe Düzenleme (https://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/)
-   -   Allelopatik etki (Bazı bitkiler bir arada yaşamaz) (https://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/4911.htm)

Samsunlu55 21-11-2009 19:40

Bildiğim kadarıyla incirde zehirli bir madde salgılıyor.

Cevizde ara tarımı olarak yetiştirilen fındıkta hiçbir zarar olmuyor. Ceviz ara tarımında ilerde kesilmemek üzere başka hangi bitkiler ekilebilir, kuruyemişlerin juglona dayanıklılığı nasıl:confused: Bu konular hakkında bilgi sahibi olarların mesajlarını bekliyorum.

Saygılar...

arslan_92 01-12-2009 18:39

Acaba bu durum hayvanlara da etki ediyor mu?
 
Merhabalar,

Konuya biraz geç msj yazıyorum ama siteye yeni üye olduk napalım.

Merak ettiğim bir husus var. Acaba bitkilerin köklerinden salgılanan maddeler çevresindeki yaşayan canlılara da etki ediyor mu?

Konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar yazabilirlerse çok memnun olurum.
******

--

Özgün Web Günlüğü

epsody 29-12-2009 10:27

Turp Ekstratlarının Allelopatik etkileri .
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi epsody (Mesaj 553824)
Arkadaşlar ayrık otuna karşı turp'un etkilerini ben geliboludaki köylülerle olan muhabbetlerimiz sırasında bahçelerde kanyaş'a karşı turp'un ekilmesi öneriliyordu, bende kendi bahçemde ayrık otundan bahsedince içlerinden yaşlı ve tecrübeli birisi çıkarak, turp ekersen ayrık otunda da, etki salıyacağını çümkü kaynaşın ayrık otunun daha güçlü olduğunu belirterek ayık otunu da hayde hayde işini bitirir demişlerdi.

Yanlız sizin alanlarınızda çim ekili olduğundan turbu ekmek zor olabilir, ama benim düşüncem çimi kaldırma zahmetine girmeden, ayrık otunun olduğu yerlerdeki ayrıklar, elle sökülerek yerlerine turp ekilirse bu duruma çare olabilir kanaatideyim.

Ektiğiniz turplar yetişince, turp'un köklerinden salgılanan enzimler bahçe toprağına yayılınca bu enzimler ayrık otuna karşı toksin etkisi gösterecek ve ayrıkla mücadeleniz bitecektir.

Turpların yerlerine tekrar çim ekerek bozulan çim dokusu düzeltilebilir.

Ayrıca internet ortamında yaptığım araştırmalarda turp ekstratlarınında aynı etkiyi sağlıyacak doğal bir yöntem olduğundan bahseden kaynaklarada rastladım, fakat bu ekestratların hazırlanışlarına değinen araştırma imkanım olmadı.

Köklü bir araştıma ile edinilen bilgilerle çalışma yapılarak, doğal ev yapımı ekstratların yapılabileceği umutlar edindim, sizlerde bu alandaki araştırmalara zaman ayırırsanız başarılı sonuçlar çıkaracağıma incancı içindeyim iyi çalışmalar başarılı sonuçlar sizinle olsun.

Allelopatik etkilere Örnek uygulamalar.

epsody 28-03-2011 21:50

Cevizin Allelopatik etkilerinin bahçelerde başka bitkilerde olumsuzluklar yaratması.
 
Ceviz bitkisi bilindiği üzere Allelopatik etkiye sahip olduğundan, çevreye allelokimyasallar yaymakta olduğundan çevresinde yetişen bitkilerin gelişmesini engelleyici olmaktadır.

Bu allelokimyasal etkilerin bütün çevreye yayılarak toprak üzerinde de olumsuz etkiler yaparak. Bitkilerin büyümede ve fotosentez hızında azalma, besinleri absorbe etme gücünde azalma gözlenmektedir.

Cevizdeki bu Allelopatik kimyasalların köklerinden salgılanmasıyla toprak yapısı içinde başka betkilerin kökleri ile alınmakla bu bitki üzerinde olumsuzluklar başlamaktadır, cevizin yapraklarından da bu Allelopatik salgılar salgılanarak tüm çevredeki bitkiler üzerinde olumsuz gelişmeler oluşmaktadır.

Cevizin bu Allelopatik ettkileri araştırlmadan hatta bir uzmana danışılmadan ceviz bahçelerinin oluşturlması, telafisi mümkün olmıyan tarımsal olumsuzlukların yaşınılmasıda kaçınılmaz olmaktadır.





,

Ayşe Yıldız 28-03-2011 21:56

Ceviz ağacının altında uyuyan bir kimsenin felç olabilme ihtimallerinin olduğunu duymuştum ( doğruluk derecesini bilmiyorum tabi). Gerçekten böyle zararlı gazlar yayıyor mu acaba?

ligustrum 01-04-2011 11:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ayşe Yıldız (Mesaj 775809)
Ceviz ağacının altında uyuyan bir kimsenin felç olabilme ihtimallerinin olduğunu duymuştum ( doğruluk derecesini bilmiyorum tabi). Gerçekten böyle zararlı gazlar yayıyor mu acaba?

Türk Atasözleri ve Deyimleri.(1963 Baskı Sayfa 103) Feridun Fazıl TÜLBENTÇİ
"Ceviz gölgesi yavuz gölgesi, söğüt gölgesi yiğit gölgesi"

Yavuz kelimesinin "Kötü, fena ve güçlü, çetin ya da iyi, güzel"
(sözlük) anlamlarda kullanıldığını dikkate alırsak;

Atalarımız ceviz gölgesi için birşey öğütlüyor,
bilimsel araştırmalar ne diyor acaba?

epsody 03-04-2011 08:30

Allelopatik Etkilerin Ciddiye alınması.
 
Mine hanım merhaba, Size uzmanlığınız alanı içinde, başlıklar halinde bu konunun açıklamasını istiyerek, Bitkilerin Allelopatik etkilerinin bilinmesine rağmen bu bitkilerin yetiştirilmesi konusunda bir uzmana danışmadan bahçe kurmaları ile Allelopatik kimyasalların topraklarında zamanla birikime uğramaları ile çevrede yaşanacak olumsuzlukların bilinmesinde uygulayıcıları aydınlatmanızı bekliyorum.

İlk önce bir örnekte cevizi ele alırsak, bir kişinin ciddi olarak ceviz bahçesi kurarken hangi resmi mercilerin onayını alarak bahçesini kurmaya başlayabilir, ve usul olarak bu prosudür nasıl işlemektedir.

Bu konu aydınlatıldığı üzere diğer surularıma geçeceğim, ilgilerine teşekkür ederim sevgilerimle.

Mine Pakkaner 03-04-2011 16:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi epsody (Mesaj 778736)
...bir kişinin ciddi olarak ceviz bahçesi kurarken hangi resmi mercilerin onayını alarak bahçesini kurmaya başlayabilir, ve usul olarak bu prosudür nasıl işlemektedir...

Ceviz bahçesi kurmak için resmi mercilerin onayını almaya gerek yoktur. Yetiştirici uygun gördüğü bir yerde bahçesini kurabilir. Devlet desteklemelerinden yararlanmak istiyorsa, gerekli şartları sağlıyorsa bunun için resmi kurumlara başvurur.

epsody 04-04-2011 10:01

Botanik değerlendirmede ceviz'in Allelopatik Etkileri
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 778933)
Ceviz bahçesi kurmak için resmi mercilerin onayını almaya gerek yoktur. Yetiştirici uygun gördüğü bir yerde bahçesini kurabilir. Devlet desteklemelerinden yararlanmak istiyorsa, gerekli şartları sağlıyorsa bunun için resmi kurumlara başvurur.

Mine hanım sorumun içeriğinde Ceviz'in Allelopatik Etkilerinin ciddi olarak değerlendirilerek toprakların amacı dışında kullanılmasına yönelik uygulamalar da devletin ve yetkili bakanlıkların dahilinde yapmasına yönelik çalışmalar için de toprakların gelişi güze uygulamalar içinde kullanımını engelliyen bir yaptırımlardan bahsederek resmi mercilerin bu Allelopatik etkileri düşünerek tarım topraklarını korumak için ceviz bahçesi oluşturacaklardan toprakları hakkında uygunluk belgeleriyle içinde korumaya yönelik çalışmalar nelerdir.

Mine Pakkaner 04-04-2011 13:08

Epsody tarım topraklarının kullanımında allelopatik etkiler düşünülmemektedir. Allelopati henüz yeni yerleşen bir kavram. Üzerinde yeni yeni çalışmalar araştırmalar yapılıyor. Bu konuda bir çalıştay da düzenlendi. Allelopatinin tarımda kullanımı inceleniyor.

epsody 05-04-2011 10:14

Allelopati çalıştayında rapor açıklandımı.
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 779459)
Epsody tarım topraklarının kullanımında allelopatik etkiler düşünülmemektedir. henüz yeni yerleşen bir kavram. Üzerinde yeni yeni çalışmalar araştırmalar yapılıyor. Bu konuda bir çalıştay da düzenlendi. Allelopatinin tarımda kullanımı inceleniyor.

Sayın Mine hanım bu çalıştay hakkında döküman kaynak bulamadım, siz bu çalıştayın varlığı hakında oluşan kaynak bilgileri benimle paylaşmanızı rica ederim, sevgilerimle hoşça kalın.

Mine Pakkaner 05-04-2011 12:33

Rapor bende de yok. Ama aklıma iyi getirdiniz, bir araştırayım.

Mine Pakkaner 05-04-2011 13:20

İlgilenenler Yalova Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsün'den Allelopati Çalıştayı Bildiriler Kitabı' nı alabilir. Bedeli 10 TL imiş. Türk bilim insanlarının bu konuda düzenlediği ilk çalıştay bu.

Emre İlhan 02-06-2012 11:58

Yeri gelmişken söyleyeyim, biraz konu dışı ama olsun. Bir ayrıntı daha; ceviz ağaçları, altında başka bir şey yetiştirtmezler:)

SDurul öğretmenim; hiç ceviz ağacının altında başka bir bitki yetiştirmeyi denediniz mi? Sebze vs...:)

Sevgi Durul 02-06-2012 12:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emre İlhan (Mesaj 977895)
SDurul öğretmenim; hiç ceviz ağacının altında başka bir bitki yetiştirmeyi denediniz mi? Sebze vs...:)

Yok hiç denemedik, Emre. Hattâ cevizler büyüdükçe gölgeler arttı, ot bile çıkmıyor artık.:)

Emre İlhan 02-06-2012 12:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 977898)
Yok hiç denemedik, Emre. Hattâ cevizler büyüdükçe gölgeler arttı, ot bile çıkmıyor artık.:)

Bir yerde okumuştum. Ceviz ağacı; hem gölgesi, hemde yapraklarından salgıladığı bir gaz sebebiyle, altında bitki yetiştirtmiyormuş:)

selis 02-06-2012 12:35

Emre İlhan ''muş'' dediğine bunu bir yerde okudun ya da duydun.. Hiç dikkat etmemiştim ama annemin ceviz ağacının altı da boş.. Altına sarmaşık dikeceğim bakalım dolanacak mı? :)

Sevgi Durul 02-06-2012 12:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emre İlhan (Mesaj 977911)
Bir yerde okumuştum. Ceviz ağacı; hem gölgesi, hemde yapraklarından salgıladığı bir gaz sebebiyle, altında bitki yetiştirtmiyormuş:)


Doğrudur, ceviz ağacının altında oturunca insana ağırlık çöker. Büyüklerimiz ceviz ağacının altında uyunmaz derlerdi. Bir bildikleri varmış demek ki.:) Mis gibi de kokar bu arada.:)

MeyveliTepe 11-11-2012 09:24

Maş Fasulyesi
 
Maş fasulyesinin allelopatik özellikleri hakkında bir deneyimi olan var mı?

Bahçede tesadüfen keşfettiğimiz bu özelliğini iyice inceleyip faydalanılabilir mi incelemek istiyorum.

üzüm 11-11-2012 12:25

Sayın MeyveliTepe,

3 yıldır maş fasülyesi yetiştiriyorum.

Çiftli sıra ekimi yapıyorum. Sıranın bir başına börülce, diğer başına maş ekerim. Oturak olarak diktiğim iki türün altı benzer özellikler gösterir.

Yazınızda bahsettiğiniz kuşotu bahçemde bahar aylarında, evin yakınında güneşi az gören, nemli yerlerde çıkar.

Allelopatik etki olarak benim koşullarımda (iklim, bitki örtüsü, vs.) maş fasülyesi ile börülce arasında bir fark yok. :)

esox_lucius 11-11-2012 20:08

Kokarağaç'ın (Ailanthus altissima) da allelopatik etkisi bulunmaktadır. Kaynak:
JSTOR:American Journal of Botany

MeyveliTepe 11-11-2012 20:51

1 Eklenti(ler)
Eklenti 345364

Resimdeki 4 metre uzunluğunda bir adanın sol yarısında aduki fasulye, sağ yarısında ise maş fasulyesi ekili idi. Aduki fasulyenin ekili olduğu bölümde, şu anda bahçenin çoğu yerinde olduğu gibi (karabuğday ve arı otu ekili alanlar hariç), kuş otu ağırlıklı olmak üzere 4-5 farklı ot iştahla çimlenip büyümüş durumda.

Buna karşın maş fasulyesinin ekili olduğu bölümde dikkat çekici bir şekilde çimlenmiş hiç bir yabani ot yok. Oysa orada da bol miktarda yabani ot tohumu olduğu muhakkak.

Börülceler başka bir bölümdeydi. Yerleri soğan ekilmek üzere çapalandığı için ot durumuna dikkat etmemişim. Maş fasulyesindeki gibi olsaydı görürdüm büyük ihtimal.

Bu gözlemi yaptıktan sonra giriştiğim bir literatür taramasında rastladıklarımdan bir kaç tane:

Allelopathic Activity of Naturally Occurring Compounds from Mung Beans (Vigna radiata) and Their Surrounding Soil

Mungbean (Vigna radiata L. Widczek) as a potential crop for weed control

Weed suppression in wheat (Triticum aestivum L.) by legume and non-legume green manures along with different N fertilizer levels

Allelopathic Effects of Mungbean (Vigna radiata) on Subsequent Crops

EVALUTION OF ALLELOPATHIC POTENTIAL OF AN OBNOXIOUS WEED USING MUNG BEAN AS A BIOASSAY MATERIAL

Yapılmış daha da çok çalışma var. Makalelerin bir kısmında allelopatiden etkilenen diğer bitkilerin (ilginçtir, kendi tohumlarını da baskılıyor) bazılarından söz edilmiş. Fakat benim bulmak istediğim hangi bitkilerin maş fasulyesi allelopatisinden etkilenmediği.

Söz gelimi, bir çok başka bitki ile birlikte karabuğday ceviz toksininden olumsuz etkilenmiyor, ceviz ağaçlarının altında mükemmel yetişiyor. Karabuğday'ın maş fasulyesi ile birlikte de yetişebilmesi çok işime gelirdi.

Bunu ölçebilmek için bu adadan alınmış yüzey toprağına çimlenme testi yapabilmek maksadıyla kontrollü ortamda buğday, arpa, karabuğday, arı otu, bezelye, fiğ, maş fasulyesi, ıspanak, çalı fasulyesi tohumları ektim. Bundaki durumu gördükten sonra başka tohumlarla bir grup daha deneyebilirim.

Sonuçta maş fasulyesinin bazı bitkiler için çimlenme önleyici, gelişme engelleyici özelliği olduğu literatürden de görülüyor. Birlikte yetişebilecek ve uygun rotasyon planına yarıyacak modeli yaratabilirsem bahçede çok işime yarar.

osmansagdur 02-12-2012 15:20

Merhabalar birşey sormak istiyorum biz aydın bölgesinde bi incir bahçesi aldık incir ağaçlarının arası 3 3,5 metre aralık var bu aralığa organik tarım yapmak istesek mümkünmüdür domat,biber,bamya vs . Biyerden aldığım duyumlara göre incirin sağladığı gaz yüzünden incirin olduğu toprakta organik tarım yapılamazmış.

Aydınlatırsanız çok sevinirim iyi günler...

bukalemune 03-03-2013 23:35

çok faydalı bir konuymuş.
cevizle ilgili hayallerim darbe aldı ama bilgilendim iyi oldu.
en çok sevdiğim ağaçlardan cevizi bahçeme dikmeyi düşünüyordum bir kaç tane ama
çimlere diğer bitkilere ağaçlara zarar verecekse artık bahçe dışındaki ortak alanın uzak köşesine dikmek mantıklı yol olduğunu öğrendim.
çok teşekkürler.

aadnana 29-05-2013 10:25

Arkadaşlar merhaba.Bahçemde 8-9 yaşlarında olduğunu tahmin ettiğim,oldukça büyük bir ceviz ağacı var.Cinsini bilmiyorum.Yanında ardıç,akasya,erguvan,ateş dikeni ve asma var.Hepsinin gelişimi çok iyi.Hatta asma bol bol üzüm veriyor.Yaklaşık bir ay önce internetten oldukça büyük yapraklı 30-40 cm. yüksekliğinde,ağaç gibi kalın gövdeli orman gülü aldım.Gölge olsun diye cevizin kökünün 1 metre uzağına ektim.Cevizin tüm dalları ve sedir ağaçları da bayağı kapatıyor güneşi.Ve orman gülü inanılmaz hızlı gelişmeye başladı.Durmadan yeni yaprak çıkarıyor.Önceki dalları yıpranmış ve yapraklarında kararmalar vardı.Şu anda mükemmel gelişiyor.Bakalım ileride ceviz herhangi bir zarar verecek mi...

tasci 21-10-2013 22:42

Ağaç Dostaları Merhaba,

Benim bahçemin iki kısmında üzüm asmaları var. Ceviz ağaçlarının arasında olan üzümler yeterli ürün vermiyor. Diğer tarafta ise ürün iyi. Sanırım ceviz ağaçlarının etkisi oluyor.

laputa 01-04-2016 16:43

sn. Meyvelitepe,

Maş fasulyesinde ulastiginiz sonuclar neler oldu? Bahsettiginiz amaclar icin kullanabildiniz mi?

MeyveliTepe 01-04-2016 19:42

Maş fasulyesi ile durumu tesbit ettikten sonra bu türe özel olarak ilave denemeler yapma fırsatı bulamadım. Durum yukarıda anlattığım gibidir, ihtiyacı olan kullanabilir.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025