agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Peyzaj, Bahçe Düzenleme (https://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/)
-   -   Hortum ile damla sulama (https://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/4260.htm)

lizard 04-05-2007 22:13

Hortum ile damla sulama
 
Merhaba;
Evimde bulunan küçük bahçem yer seviyesinin altında kalıyor. Kot farkından dolayı. Yaklaşık 1,75 metre aşağıda. Bahçeye yakın zamanda çıkmaya başlayan sebze fideleri ekeceğim. Şimdilik domates, yeşil biber ve hıyar ekmeyi planlıyorum. Sulama ile ilgili bir fikir geldi aklıma acaba olur mu diye sormak istedim. Fideleri ekmek için uzun paralel tepecikler yapacağım. Aralarında da çukur bölümler olacak. Bu çukurlardan sulama yapacağım. Acaba diyorum elimde bulunan eski bir hortumu muhtelif yerlerinden ufak ufak delsem hortumun ucunu da kapatsam arada kalan çukur bölümlere hortumu uzatsam. Böylece suyu açınca sulamak istediğim yere deliklerden su sızacak.

Bir bilene sorayım dedim acaba bu düşündüğüm iyi bir fikirmidir? Avantaj ve dezavantajları neler olabilir? Bahçeye inmek için merdiven yok malesef. Çoluk çocuk inmesin diye. Duvardan da atlamak pek kolay olmuyor hele ki geceleri.

yaramaz_tekniker 04-05-2007 22:51

mantıklı fakat pratikte olmıyacak bişey değil ama işi biraz tekniğe vurduğun zaman deldiğin delik capları eşit olmayacağından her bitkiye eşit su gitmeyecektir buda belki gelişim bozukluklarına sebep olacaktır.bu olmassa olmıyacak bişey değil.damlama hortumu soruşturdun mu
pek pahalı bişey değil bahcen zaten ufakmış bir kaç T bir kaç dirsek ile şebeke suyu ile calışan bi damlama sulama sistemi kurabilirsin.Saygılarımla

Selahattin Yılmaz 04-05-2007 22:54

Delikler delmeniz basınçla toprakta oyuklara yol açacaktır hatta bitkiye damlasın diye yakın tutacağınızdan köklerini oyabilir basınçlı suyun toprağı oymasını teknik çözümlerle engelleyebilirsiniz ancak. Hortumunuza damlatıcı nozüllerden taksanız daha iyi bir çözüm olabilir.

agrium 06-05-2007 01:25

Hortumda açacağınız deliklere basınç ayarlı damlatıcı nozül takmanız gerekliliğine ben de katılıyorum. Bu durumda hem eşit miktarda sulama yaparsınız hem de Selahattin Bey'in bahsettiği sorunları yaşamazsınız. Bir top damlama hortumu 400 m'dir 75-95 ytl arası fiyatlara satılmaktadır. Eğer şanslıysanız bulduğunuz yerde ihtiyacınız kadar kestirme şansınız bile olabilir.
Saygılar

lizard 06-05-2007 01:52

Çok teşekkürler yardımlarınız için. Sanırım piyasada ufak bir araştırma yapmam gerekecek. Eğer uygun fiyatla bu işi halledebilirsem pek güzel olur. Olmadı artık biraz fazlaca iş gücü ile halledeceğiz işi.

Barti 17-11-2009 00:19

biraz geç yorum oldu ama kaç delik varsa ve bu deliklere akvarum musluğu takarsan su basıncını ayarlar hatta suyu fazlalaştırmak istediğin yerlere taşıyabilirsin:)benimki seramda bu şekilde;)

dkamoy 20-04-2010 10:04

Hortum deliklerine akvaryum musluğu
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Barti (Mesaj 533764)
biraz geç yorum oldu ama kaç delik varsa ve bu deliklere akvarum musluğu takarsan su basıncını ayarlar hatta suyu fazlalaştırmak istediğin yerlere taşıyabilirsin:)benimki seramda bu şekilde;)

Akvaryum musluğu dediğiniz nasıl bir şey? Bir fotoğraf link'i vermeniz mümkün mü?

Pendo 02-05-2010 16:54

Damla sulama hortum fiyatları nedir bilen varmı? mesela 1 top 400 mt ne kadardır?

Delimus 02-05-2010 21:51

60 tl ile 110 tl arasında değişmekte Bu fiyat farkının sebebi içine geri dönüşüm plastik katıyorlar , uvc katkısız gibi etmenler fiyatı düşürüyor ve hortumun ömrü ve dayanıklılığını etkilemekte.Eğer 1 top yeterli ise markalı en pahalısını tercih edin.Ne olursa olsun 60 tl olanı almayın çok kötü ve dayanıksız.Bu fiyatlar 16lık boru için güncel fiyatlar.Ara parçalarıda 10 kuruş ile 20 kuruş arasında.

Birde Yassı tek yıllık borular var sebze ve mısırda kullanılıyor Bahçeniz içinse onada bakmanızı tavsiye ederim o çok daha hesaplı.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025