agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Peyzaj, Bahçe Düzenleme (https://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/)
-   -   Çim yerine kullanılabilecek bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/3681.htm)

call 13-12-2007 15:47

Yeni üye olduğum sitemizde yazışmaları aralıklı okuyabiliyorum. Sn.Sabah'ın bu topiği başlatırkenki ilk yazısında
"Yonca gibi bahçe için sakıncalı bitki seçmemek için tavsiyeleriniz nelerdir? " şeklindeki cümlesini görünce öğrenmek için soruyorum. Sadece hafta sonu gidebildiğim bahçemde yer örtücü olarak yonca var. Yonca bahçe için niçin sakıncalıdır ?

sabah 13-12-2007 16:24

Çok yayılıcı olduğu için iyi düşünerek ekmek gerekiyor.

Bu arada bağlantı da konuyla ilgili.
Yonca (Medicago ssp.) Yetiştiriciliği

call 13-12-2007 18:17

Üçgül'müş...
 
1 Eklenti(ler)
Yayılıcı olması benim istediğim birşey, yeşil görünümünü çok seviyorum. Bu arada verdiğiniz yonca yetiştiriciliği linkini inceleyince benim yonca dediğim bitki örtüsü sanırım üçgül. Teşekkür ederim.

limon 13-12-2007 19:05

Lippia Libya Çimi dediğiniz, basmaya dayanıklı mıdır?

sabah 14-12-2007 10:16

Okuduğum kadarıyla lippia herşeye dayanıklı!

Yayılıcı ve başka bitkileri yok edici özelliğine çok dikkat edilmeli.
Sonra temizlemesi çok uğraştırabilir.

dost.bahcivan 16-01-2008 22:45

Sayın Dostlar; Ayrık otu, Lippia çimi, Üçgül otu, Verbana bunların hepside yerinde hoştur. Güzelliklerine de diyeceğim yok. Ama çimin zarafetine de hiç biri uymaz değil mi?

novavon 18-01-2008 15:05

çim yerine ne kullanabilirim
 
arkadaşlar çok acil yardıma ihtiyacım var... bodrumda ormanlık bir arazide(ormanlık derken alanda otel tenis kortları kafeteryalar vs. yapılıyor) nilüfer havuzu yapıyorum.fakat bu nilüfer havuzunun çevresinde dolaşmak için kayrak bir yol yaptım ve yolun etrafında geniş bir alan var ve bu alanda çim kullanmamam gerekiyor.kayrak yolun etrafını nasıl düzenleyebilirim.fikirlerinize ihtiyacım var.şimdiden teşekkür ediyorum

Funda Kalaycıoğlu 21-01-2008 13:31

Sevgili Arkadaşlar,
Bahçemdeki çamın altını, çimin iyi gelişmeyeceğini düşündüğüm için yerörtücü ile kaplamayı düşünüyorum. Ancak ağacın gölgesinde bir de salıncak türü oturma yeri hayalim var. Salıncağın altını tik karo veya tekli taşlarla döstekleyebilirim fakat tümüyle taş kaplamak istemiyorum.

Yani hem gölgede olabilen, üzerinde basmak ne kelime oturabileceğimiz, hemen yanıbaşındaki çim alanlara saldırmayacak ve sudan nefret etmeyen bir örtücü arıyorum. (Elverişli bir kuyumuz var ve çimlerle birlikte bu bölge de otomatik olarak sulanacak)

Forumdaki bu ve benzer konuları inceledim. Basılabilir olarak belirtilen örnekler, başka bir sitede 'fazla basılmamalı' olarak nitelenebiliyor. Bir ara cezayir menekşesi düşünmüştüm fakat ona da pek basılamıyor.

Önerilerinizi bekliyorum.
Saygılar.

Funda Kalaycıoğlu 21-01-2008 18:09

Sayın Sabah,
Bu konuda oldukça detaylı araştırmalarınız ve deneyimleriniz olduğunu biliyorum. Siz ne dersiniz?
Saygılar.

sabah 22-01-2008 13:52

Merhaba,
Yerörtücülere biraz mecburiyetten biraz değişiklik merakından kaynaklanan ilgim var. Ancak henüz yeterli deneyimim ve bilgim yok. Araştırmalarım sürüyor, deneyim zamanla olacak...

Sizin bu seferki koşullarınız da çok kompleks! :rolleyes:
Çok basılmaya dayanıklı olacak, ancak gölgede yetişebilecek. Yerörtücü olarak çok fazla alternatif yok.

Üzerinde tekrar araştırmak koşuluyla birkaç isim yazıyorum.

Kekik (Thymus longicaulis)
Pratia peduncalata
Herniaria glabra
Veronica repens

Bu arada yerörtücünün yayılmasına ve çamınızda sulama ile ilgili sorun olmamasına dikkat etmek gerekiyor, değil mi.

Funda Kalaycıoğlu 22-01-2008 19:42

Teşekkürler sayın Sabah,
Söylediğiniz türleri araştırmaya çalışacağım. Bakalım neler bulabileceğim.
Söylediğiniz gibi yayılmasına dikkat etmem gerek. Çamlar da fazla su istemiyorlardı değil mi? Çamın su isteği kadar sulama isteyen bir örtücü bulmam gerekiyor demek ki; fakat örtücünün kenarları çimle kaplı olacak ve çimi bol bol sularken bu bölgeyi nasıl ayırabileceğim bakalım.

Dediğiniz gibi bu konu beni uğraştıracak. Ama bahçemin her tarafı başka bir sorun zaten. Nasıl içinden çıkacağım bilmiyorum.
Sevgiler.

Mine Pakkaner 31-01-2008 17:29

Fare kulağı ekebilirsiniz. Ben güzel sonuçlar alıyorum.

MSaygin 05-02-2008 12:53

merhaba,

Yayladaki, kurak ve boş alana (rakım:1000 mt.) , kuraklığa da dayanıklı olduğunu da düşünerek ya Kılçıksız Brom (Bromus inermis) ya da Bermuda çimi (Cynodon dactilon) ekmeyi düşünüyorum, Şubat sonu gibi.
Ancak Bermuda çimi anladığım kadarıyla bildiğimiz ayrık otu.Daha sonra bunları kontrol edememekten korkuyorum.Oadaki her iki komşum da bahçelerine düşkün, tüm yazı ekip, dikerek geçiren insanlar.Aradaki mesafe de 500mt. kadar.Bu ayrık otunun ya da brom'un tohuları zamanla onların bahçelerine geçer ve mahveder mi diye tereddütüm var.

Böyle bir tehlike var mı? Varsa vazgeçeceğim.

Teşekkürler,

novavon 06-02-2008 15:11

Fare kulagı derken, Cerastium tomentosum u kasdediyorsunuz heralde. Dichondrayada bazı yerlerde Fare kulagı diyorlar.

Emre Albayrak 06-02-2008 15:41

Benim önerimde Kaz ayağı ve Acem halısı..

salserol 07-02-2008 00:47

Yer örtücü olarak ne seçmeliyim?
 
4 Eklenti(ler)
Herkese Selamlar.
Biliyorum bu forumda bu konu birkaç defa ele alındı. Ama istedim ki, biri beni tasdiklesin ve yol göstersin.
Antalya' da oturuyorum, fakat sahilden 25 km uzaklıkta ve deniz seviyesinden 250 m yükseklikteyim. Yaklaşık Antalya' nın hava sıcaklığından 5-7 C derece daha soğuk. Kışın nadir de olsa don olayı yaşıyoruz ve hatta geçen kış kar yağdı ve 18 saat boyunca kar tuttu.

Eşim israrla 300m2 bahçemizi çimlendirmemi istiyor. Fakat ben, çim sahibi arkadaşlarımın "aman sakın çim yapma, başına bela alırsın" şeklindeki telkinleri ve küresel ısınma neticesindeki su ısrafını göz önüne alarak, çimden vazgeçtim.

1. Bahçemizi yeşil ve bakımlı göstercek,
2. Az suya ihtiyaç duyacak,
3. Dondan etkilenmeyecek,
4. Biçilme ihtiyacı olmayan,
5. Basılmaya mukavemetli (olmazsa da olur),
6. kuraklığa dayanıklı,
Yukarıda belirtilen kriterlere haiz bir yer örtücü arayışındayım.
Favorilerim Verdena, makasotu, buzçiçeği. Biliyorum ki son ikisi basılmaya ve dona karşı hassaslar. Herbirinden numune alıp bahçeye koydum ki, soğuk gecelerde nasıl bir tepki göstereceklerini görebilmek için. Gördüğüm kadarı ile sukulentler soğuklarden etkilenmediler. Verbena' nın poşet deki hali beni pek tatmin etmedi.(2. resim)

Bunun haricinde bu yer örtücüler yayılmaya başladıktan sonra aralardan çıkacak yabani otlarla nasıl mücadele edeceğim ve damlama sulama sistemi mi kurmalı mıyım , yoksa elle manuel olarak sulamaya devam etmeli miyim?

salserol 07-02-2008 00:55

bahçeden bir kaç görüntü
 
4 Eklenti(ler)
Bahçemizden bir kaç görüntü.. evet biliyorum, burası zor adam olur.. ama herşeyin başı sabır.. saksı daki davetsiz misafirlere dikkat çekerim. çok çiçeğimi yatırdılar. ama kıyamıyorum.

dost.bahcivan 07-02-2008 09:54

Sn. salserol gördüğüm kadarı ile küçük bir bahçeniz var. yapımı da korkulacak kadar değil. Öncelikle toprağı krizma ile bir güzel temizleyin. Sonrası da çiminizi ekin. Doyasıya safasını sürün. Çimin güzelliği başkadır. "Yanlız; çimin içerisinde çiçek, Çiçeklerin içerisinde çim güzel durmuyor."

bilce 07-02-2008 12:15

Sn.salserol fotoğraftan algılayabildiğim kadarıyla duvar kenarındaki bitkiler Leylandi. Eğer amacınız duvar önünü bu bitkilerle perdelemek değilse; bitkiler çok sık dikilmiş.Bitkiler uyanmadan dikim aralarını açmanızı tavsiye ederim ilerde bir sıkıntıyla karşılaşmamanız adına.Çim konusunda ısrarlı değilseniz; stolanlarıyla yayılma gösteren, sıcağa toleransı yüksek bir yerörtücü bitki olan Dichondra repens (Fare Kulağı) kullanabilirsiniz.Fakat bu tür basılmaya dayanıklı değildir.

üzüm 07-02-2008 15:13

Sn. salserol,
Hint çileği (Duchesnea) aradığınız 6 özelliğe de uyuyor gibi. Yayıldığı zaman yabanı ot problemi kalmıyor (baskın). İstanbul'da yetiştirmiştim, çok memnun kaldım. Şu an bulunduğum yere (Antalya'dan farkı neminin olmaması) sonbaharda diktim, sonucunu bekliyorum.
Eğer bulunduğunuz yer nemli ise çok rahat yetiştirebileceğinizi düşünüyorum.

Güler 07-02-2008 17:26

Sayın salserol, ben de bilce ile aynı fikirdeyim. Duvar kenarına ektikleriniz (ben leylandi'den ziyade mazıya benzettim) çok sık olmuşlar, biraz açmanız gerekiyor. Alanınız fazla geniş değıl, eğer çim istiyorsanız rahatlıkla ekebilirsiniz, ama yok çim olmazsa yerine verbana da ekebilirsiniz. Siz 2. resimdekileri beğenmemişsiniz ama çok güzel duruyorlar. Ben bir ara Silivri'de denemiştim, hem de üzerine basabiliyorduk_gerektikçe-. Çiçek açtıklarıda da manzara çok güzel. Size çiçek açmış halini resimledim.

Güler 07-02-2008 17:29

1 Eklenti(ler)
Eklenti 29805 verbenalar.

salserol 07-02-2008 18:54

selamlar..
yanıtlarınız için çok teşekkür ederim..Leylandiler arasında 110 cm mesafe var. bahçe duvarında iki baba arası 7 m. Satan kişi 75 cm arası dik dedi. Tabii ki satıcı ağzı, o da daha çok bitki satmak ister.. sizce kaç cm vermem gerekiyor?
teşekkürler

bilce 08-02-2008 11:08

Sn.Salserol Leylandiler 7-8 m kadar taç yapabilen piramit formlu bitkilerdir.Böyle düşünecek olursak sanırım siz bahçenizde sadece 1 tane Leylandi kullanabilirsiniz:) Fakat sizin amacınız duvar önünü perdelemekse,yani ilerleyen zamanlarda leylandilerinizi makaslayıp çit görünümü vercekseniz sorun yok demektir:)

salserol 08-02-2008 12:31

cevabınız için teşekkürler sayın bilce.
ben leylandileri batı tarafına, yazın akşam güneşini kessin diye dikmiştim. O zaman bir sorun yok gibi gözüküyor..
maalesef yeni bahçe yapanlar, herhalde işi birazcık abartıyorlar. sanki bitkiler hiç büyümeyecekmış gibi hemen yeşillensin diye bahçemizi boğuyoruz.

sahin002 09-02-2008 22:18

Verbana'yı bahçenizin tamamında olmasa da bir köşesinde kullanabilirsiniz bence. Tam anlamıyla geliştiklerinde çok güzel duruyorlar. Fakat; basılmaya karşı fazla dayanıklı olduğunu düşünmüyorum.

Bu resmi Alanya'da çekmiştim, gayet güzel bir kaplama sağlıyor.
http://www.fotoambar.com//img/4/7006...d45f68d641.jpg

Güler 09-02-2008 22:51

Verbanaları çim makinasıyla biçebiliyorsunuz, aynen çim gibi sonra tekrar çiçek açıyorlar.

Mine Pakkaner 09-02-2008 23:59

Bu halı minelerini dikecek olursanız bahçede mutlaka tam güneş alan yere dikiniz. Gölgede bozulur, çiçeği azalır.

salserol 12-02-2008 19:35

sayın şahin002..
gönderdiğiniz resim için çok teşekkür ederim..
bu resim sayesinde kafamda bazı şeyler şekillendi.
mine hanım sizede teşekürler

ahmet salih 16-02-2008 20:30

merhaba arkadaşlar 800 m bahçeme yer örtücü olarak thymus serpyllum(sarılıcı kekik) ekmeyi düşünüyorum.sıcağa,soğuga,basmaya dayanıklımıdır? az su istedini sanıyorum ,eğer uygunsa dikim işlemini nasıl yapabilirim.**** bu şartlara uygun başka bir öneriniz olur mu? şimdiden teşekkürler.

ahmet salih 16-02-2008 20:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sabah (Mesaj 93478)
Açıklamalarınız için teşekkürler. İnce dokusu nedeniyle festuca ovinayı tercih ettim.
Bahçede bölmeleme yapıp diğer yerörtücüleri de denemek istiyorum. Gelişmeleri aktarırım.

merhaba festuca ovinayı deneyebildinizmi sonuçları nasıl? benimde sorunum benzer sıcağa soğuga dayanıklı az su isteyen bir yer örtücü araştırıyorum. thymus serpyllum da olabilr mi? şimdiden teşekkürler.

sukranayalp 16-02-2008 23:08

Sn MSaygın,
Kılçıksız brom rüzgarla çevreye çok çabuk yayılma özeliğine sahiptir.

Cynodon dactilon dediğiniz Bermuda çimi ise ayrık otlarından değildir. Bunu gönül rahatlığı ile kurak mıntıkalarda ekebilirsiniz. Sıcağı sever. Kışın soğuklardan etkilenerek sararabilir. Ancak yazın eski görüntüsüne kavuşur.

Ayrık otunun latince adı Agropyron repens (tarla ayrığı), Agropyron cristatum (otlak ayrığı), Agropyron intermedium (mavi ayrık) olarak geçmekte.

sabah 18-02-2008 14:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ahmet salih (Mesaj 205116)
... festuca ovinayı deneyebildiniz mi sonuçları nasıl? ... thymus serpyllum da olabilir mi?

Merhaba,
Geçen yıl festuca ovinayı deneyemedik, bu yıl yapmaya çalışacağız.

Kekik çeşitlerinden bahçede denediklerimizin açıkçası tür adlarından emin değilim. Bir ağacımızın çevresine ektiğimiz bir tür kekik Ankara'nın sıcak ve soğuklarında sorunsuz bir kaç yıldır bahçede. Geçen yıl daha bodur ve yayılıcı bir çeşit kekik daha aldık - belki thymus serpyllum dur - onlar çok sıcaklarda kurudu. Aslında dayanıklı bir tür olduğunu biliyoruz, belki geçen yılın olağanüstü koşullarının etkisi olmuştur. Yalnız kekiğin yeşilliğinin çim gibi olmadığını belirtmek isterim.

MSaygin 18-02-2008 14:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sukranayalp (Mesaj 205190)
Cynodon dactilon dediğiniz Bermuda çimi ise ayrık otlarından değildir. Bunu gönül rahatlığı ile kurak mıntıkalarda ekebilirsiniz. Sıcağı sever. Kışın soğuklardan etkilenerek sararabilir. Ancak yazın eski görüntüsüne kavuşur.

Çok teşekkürler.

Peki Bermuda çiminin yayılma durumu nedir, bunun komşu bahçelere gitme, yayılma tehlikesi var mı? Komşular gerçekten uğraşıyorlar bahçeleriyle, zarar vermek istemem, hepimiz üzülürüz.

sukranayalp 18-02-2008 14:25

Bermuda çimi istilacı bir çim değil.

Elbette sonbaharda bunun da tohumları rüzgar ile çevreye yayılabilir ama zaten siz tohuma bırakmayacaksınız ki.

Ayrık otunun en kötü özelliği toprak altından sürünerek sahaya yayılması. Ve çok kanaatkar. Bakmamanıza rağmen çevreyi kaplıyor.

Bir de şunu hatırladım MSaygın. Siz bahçenizdeki ağacın ladin mi yoksa göknar mı olduğuna bakacaktınız. Konusu burası değil ama bakabildiniz mi? (Dilerim yanlış hatırlamamışımdır)

MSaygin 18-02-2008 15:18

Aslında benim niyetim bu tohumları bir kez atıp sonra kendi haline bırakmak.Yani orası biraz büyük ve bakımı yapılan bir yer değil, çim gibi biçme durumu olmayacak.Bu durumda tohuma bırakmış olacağız aslında.Ya da yaz sonunda ben bir kere hepsini biçersem kafi gelecekse o da olur, pervaneli çim biçme makinasından var.

Ağaç konusu aklımda ancak burnumda tütmesine rağmen, yaylaya gitme şansım olmadı o günden beri :(

sukranayalp 18-02-2008 15:23

Çim tohumunun atımından itibaren 1 ay boyunca bakım yapmak gerekir.
Aksi halde emekleriniz boşa gider.



Çim biçme ya da biçmeme konusu size kalmış. Çevreye zarar vermezler. İçiniz rahat olsun.
Sizin bahçenizden gelecek bir tohuma karşın çevreden rüzgarla belki bin tohum gelecektir.

MSaygin 18-02-2008 15:44

Teşekkür ederim sukranayalp :)

ahmet salih 21-02-2008 11:43

teşekürler sabah

mrodoplu 03-04-2008 22:50

çim ve benzeri bitkiler hakkında
 
1 Eklenti(ler)
Merhaba,

Ben aşağıdaki fotoğraftaki çim gibi kullanılmış bitkinin ne olduğunu araştırıyorum.

Eklenti 34876

Doğrusu biçilmeyen bu şekilde uzun duran ve çim gibi görünen bitkiler bana çok çekici geliyor. Eğer bulabilirsem bahçemi çim yerine böyle bitki ile kaplamak istiyorum. Bana bu tür bitkiler konusunda bilgi verebilecek herkese şimdiden minnettarım :)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:03.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025