agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Peyzaj, Bahçe Düzenleme (https://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/)
-   -   Süs havuzu yapımları (https://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/3206.htm)

tugo 30-04-2008 20:38

Sayın zenfree, teşekkür ederim, sizin güzel bir korkuluk adan öneriniz vardı. Aklımda, bir ara deniyeceğim.
Sayın ahmetsahip, ben de dediğiniz ihtimali göz önünde tutuyorum. Ancak UV kullanan filtreler hariç diğer profesyonel filtrelerle arasında, kapasite ve suyun dolaştığı filtre malzemeleri açısından pek bir farkı yok. Ama tabii dediğiniz gibi, izleyip gördükten sonra tedbir alırım. Esasında, arkasında keşke yer olsa da suyu tabii bataklık tipi bir bitkili alanda gezdirip geri döndürebilsem. Naturel filtreleme diyorlar galiba.
Önerinize çok teşekkürler

grandrose 18-08-2008 17:57

sevgili dostlar.15 dekarlık meyve bahçeme kepçeyle kazdırıp yaklaşık 100 tonluk sulama havuzunu en uygun ve ekonomik nasıl yapabilirim.bana yardımcı olurmusunuz.

tugo 19-08-2008 11:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi grandrose (Mesaj 269508)
sevgili dostlar.15 dekarlık meyve bahçeme kepçeyle kazdırıp yaklaşık 100 tonluk sulama havuzunu en uygun ve ekonomik nasıl yapabilirim.bana yardımcı olurmusunuz.

Amaç ve büyüklük olarak benim yaptığımdan çok farklı, diğer arkadaşların yorumlarını beklemek lazım.

Ancak benim netten gördüğüm kadarıyla, bir çok yerde, eğer toprak killi ise üzerine de bir kat bentonit sıvayıp başka bir malzeme kullanmadan su tutumunu sağlayanlar var.

Bir de forumda Todor'un su geçirmez tır brandası ile yaptığı uygulama var. İşinize yarar umarım.

tugo 19-10-2008 23:13

Süs ve hobi havuzlarında su gelişimi

Süs ve hobi havuzu olan arkadaşların, havuzlarının su bakımı ve terbiyesi konusundaki kişisel tecrübelerini ve görüşlerini aktarmalarının bu tür havuzlara ilgi duyan arkadaşlara yardımcı olabileceğini düşünüyorum.

Öncelikle belirteyim ben uzman falan değilim. Sadece kendi yaşadıklarıma, deneyimlerime dayanarak yazıyorum.

Bu arada “hekankay” nickli arkadaşımızın mesajına da cevap vermiş oluyorum.
http://www.agaclar.net/forum/showpos...67&postcount=9

Ben de bir çokları gibi süs havuzu ve su bakımı konularında belki yüzlerce sayfa okudum, hala da okuyorum. Zamanla üzerine kendi tecrübenizi yaşadığınızda bu bilgilerin, yazan kişilerin kendi doğruları olduğunu anlıyorsunuz.

Dolayısıyla benim de kendime göre doğrularım oluştu.

Bir kere, esas aldığım nokta şu: Açık havada herhangi bir su birikintisi tabii ortamın bir parçasıdır.

Havuz da bu ortamın bir parçası olarak, tabii değişimler geçiriyor.

Balıkların havuza koyduğumuz suya uyum sağlıyabilmesi için bu su kütlesinin canlanması lazım. İlk koyduğumuz su ister şebeke ister kuyu suyu olsun zengin bir su değil ama tabiata açık olarak bulunduğu için her geçen gün tabiattan alıp vermeye başlıyor. Biz bu suya bitkilerimizi katarak bu oluşumu hızlandırıyoruz.

Koyacağınız bitkinin yoğunluğuna göre, balıkları 2-3 hafta daha sonra koymakda yarar var. İyi gelişmiş bir havuz suyunda siz yem vermeseniz de balıklar karınlarını doyurabiliyorlar.

Görüntü meselesine gelince: Evet pırıl pırıl bir suyu biz insanlar seviyor ve istiyoruz ama oranın esas sakinleri olan balıklar bu işden hiç memnun olmuyorlar. Onlar için yaşayan su önemli. Bunun için de çeşitli kaynaklarda onlarca yol gösteriliyor. Organik katkı maddelerinden, sırf su berrak olsun diye kullanılan acımasız kimyasallara kadar.

Müthiş filtrelerden bahsediliyor, 365 gün, günde 24 saat filtreleme yapılması gerektiği falan belirtiliyor.

Esasında işi tabiatın dengesine bırakınca, herşey kendiliğinden gerçekleşiyor. Tabiata açık havuzlar, hiçbir zaman akvaryumlar gibi hassas bakımlar gerektirmiyor.

Benim kendi yapımım, şelale niyetine de kullandığım basit bir filtrem var. Havuza suyu koyalı 10 ay oluyor, inanın toplam 30 saat çalıştırmamışımdır. Dip temizliğini de bir kere ve kısmen yaptım.

Nilüferleri ve diğer bitkileri suya koyduktan, yanılmıyorsam iki ay sonra, suyun 1 cm altı gözükmez oldu. Bunu normal olarak kabullendim ve bekledim.

Suya yeşilliğini veren serbest yüzen yosun denilen mikroskopik oluşum ve havuz duvarlarına yapışan, balıklara faydalı olduğu belirtilen sabit yosun oluşumu gittikçe arttı. Biyolojik isimlerini falan kullanmıyorum çünkü böylesi daha anlaşılır oluyor sanırım.

Takip eden bir - iki ay zarfında, güneşin de etkisiyle yosun patlaması denilen olayla tanışdım. Havuz suyu çorbaya dönüyor, her yerde yüzen yosun parçaları görüyorsunuz. Fazlalarını kepçeyle topladım.

Bir kaç hafta sonra su hızla berraklaşıyor ve balıklar bir yana dipteki en ufak detay bile gözükür oluyor. Bütün bu aşamaları tarihli olarak fotoğrafladığım için gerekirse kesin sürelere de ulaşabilirim. Tabii kristal dedikleri bir berraklık olmuyor ama olmamalı da zaten.

Bir süre sonra, yavaş yavaş su tekrar bulanıklaşmaya başladı ve muhtemelen tekrar düzelecekti.

Fakat bu defa ben, sırf merakımı tatmin edebilmek için, filtreden bağımsız olarak çalışan 36 watt lık bir UV lambası aldım ve kesinlikle söyliyebilirim ki, bu konuda yazılanlar doğru, iki gün içinde suyu (9.000 litre) berrak haline getirdi ve ben o zamandan beri hala berrak, dibi görünür bir suya sahibim ve de ne filtreleme ne de UV kullanıyorum.

UV yi çok daha fazla bulanık başka bir havuzda da denedim, filtreleme ile beraber 4 günde 12.000 litrelik havuz suyu tamamen berraklaştı.

Havuzunuzun yüzeyinin yarıdan fazlasını bitkilendirin, arada sırada su yüzündeki yaprak vs şeyleri toplayın ve sabredin. Bence UV ye de gerek kalmaz.

Özet olarak o müthiş filtre sistemlerine, ilaçlara hiç gerek yok, bolca bitkilendirin ve tabiatın dengesine bırakın derim. Balık sayısının aşırı fazla olmamasına da dikkat etmek gerekir.

Burada klordu, nitrattı gibi detaylara hiç girmedim, ama merakdan her türlü ölçümü yaptım, gördüm ki tabiat hükmünü yürütüyor gereki su dengesini sağlıyor. Yeterki biraz sabır gösterelim.

Saygılar

aycan zengin 17-11-2008 01:10

Merhaba sayın arkadaşlar.öncelikle kendimi tanıtayım Mak.mühendisiyim. otomatik bahçe sulama sistm.ve tesisat kalorifer işleri yapan bir şirketim var.daha sonra dekorasyon ve süs havuzu işinede girdik.tabi meslek icabı mekanizasyonu hiç problem olarak görmüyorum .. yani sirkilasyon ,filtrasyon kimyasal enjeksiyonlar (****** süs havuzuna uygun olanlar zeolit.bio toplar gibi)skimmer filt.şelale pompaları vb.ancak
havuz inşaası beni tedirgin ediyor. araştırmalarıma göre hiç kimse betonarme bir süs havuzundan bahsetmiyor. hep koruyucu şilteler ve liner sistemine gidilmiş.avrupa sitelerde dahil tabana sızdırmaz bir tabaka beton atılarak ve üzeri hasır kafes telle desteklenerek ikinci bir kat sızdrmaz sıka veya benzeri malz.lerle desteklenmiş betonla kaplansa olmazmı.acaba neden kimse bunu denemiyor veya yapılıyorda burada banamı rastlamıyor. bu konuda bilgisi olan arkadaşlar varsa çok değerli fikirlerinizden yararlanmak isterdim.şimdiiden çok teşekkürler...

adnankaraer 17-11-2008 09:38

Gölet veya havuz yapmış biri olarak, ben beton kullanılmasına karşıyım (şelale yaparken az bir miktar kullanmış olmama rağmen).
Benim düşüncem gerektiği zaman kaldırılıp zemini tekrar ekime/dikime hazır hale getirebilmekti. Bu nedenle çevremin de "beton kullanırsan daha iyi olur" ısrarına rağmen beton kullanmak istemedim.

aycan zengin 17-11-2008 10:34

sn,Karaer cevabınız için çok teşekkürler..ama zaten süs havuzu oldukça büyük yani4x6 ayrıca şelaleli,bukadar kayalar çakıllar yapılırken kalıcı olması niyetiyle yapılıyor.kaldrılması söz konusu değil.birde liner da bir delinme bütün emekler boşa gider beton da yine çatlak kaynağı sututlar kaçak izolasyon malzemeleri birşekilde önlenir.gerçi linerda yapıştırma yama oluyor.sanıyorum.ama girilebilir süs havuzunda tabanda bir naylon tabaka ne kadar sağlıklı olur.bilemiyorum...1mm lik kullanmak lazım.oda 8€+KDV/m2.80m2kullanmamız gerekiyor.betonla aynı fiyata gelecek.çünkü linerın birde şiltesi,kumserilmesi var üstelik.dik kenarlarda liner kullanırsak.yine yüzey kapatmaya betonlu setler,tabakalar yapmak gerekiyor.Allah bana kolaylık versin..yani ikisi arasında seçim yapmak açısından demek istiyorum.

adnankaraer 17-11-2008 11:03

Sayın Aycan eğer girilebilir havuz da yapsanız yine liner (değişik kalınlıkta ve desende olanları var) kullanabilirsiniz.

Ancak maliyet söz konusu olduğunda ve ileride kaldırmayı da düşünmediğinize göre Beton üstü fayansı da hesaba katsanız yine beton ucuza gelir diye tahmin ediyorum.

Bu forumda bulunan arkadaşlar genel olarak doğa dostu yani içinde su bitkileri ve balık yetiştirmek amaçlı olarak süs havuzları veya göletler yapıyor. Hepimiz de bu işi amatör bir ruhla yapıyoruz. Bu nedenle de en kolay nasıl yapabilirize bakıyoruz. Liner'ın seçilme nedeni de bu diye tahmin ediyorum. (Ben beton sevmediğimden liner olarak tır brandası kullanmıştım).

aycan zengin 17-11-2008 11:15

2 Eklenti(ler)
Eklenti 53064

Eklenti 53065 örnek olarak bu süs havuzu liner kullanılmadan izolasyonlu beton ve hasır telle yapıldı.3 ay gibi bir zamandan beride kullanılıyor.daha sonra şelalesi yapılacak.sahiplerinin önümüzdeki baharda içinde su bitkileri ve balık yetiştirme niyetleri var.

tugo 17-11-2008 21:30

Sayın Aycan Zengin,

Yabancı forumlarda beton kullanılarak yapılan havuzlar var. Ancak, su kaçırmaya başladıktan sonra, kaçağı bulması, yamaması falan çok çok problem oluyor. Ben de çok inceledikten sonra linerde karar kıldım. Liner ucu çivili sopa vs. bir şeyle zorlanmadıkça kolay kolay yırtılmaz. Kuvvetli ve esnek.

Linere herhangi birşey olduğunda, çözüm betona nazaran çok daha kolay. Alttakinin üzerine, çarşaf serer gibi yeni bir liner serebilirsiniz. İç ve kenar taşlarını kaldırıp koymak, beton da da var.

Ayrıca verdiğiniz 8 Euro/m2 fiatı bence çok yüksek. Geçmiş yazıları okursanız, Alman malı epdm lineri, ben yanlış hatırlamıyorsam 3,5 euro/m2 fiatına almış eni 8 metre olduğu için eni boy yapmışdım.

Ayrıca liner kaplamada, ileride canınız sıkılırsa Adnan beyin dediği gibi geri dönüş yapması kolay olduğu gibi, ilave kazılarla, havuzun dizaynını da rahatlıkla değiştirebilirsiniz.

Kenar kapatmaları da betonlamak şart değil, tercih meselesi bence.
Saygılar

nariçi 17-11-2008 22:33

Şehir parklarında veya refüj göbeklerinde yapay şelaleler beton - elektel gibi malzemelerle yapılmaktadır. takip edip öğreneyim dedim ama tesadüf etmedi. Bahçeye bir şelale yapmak istiyorum ama doğal taşlar istenen şekilde bulunamıyor. Beton malzeme ile yapıldığında kış donlarına dayanma durumu nedir? Bilenlerden rica etsek. Yukarıda ki mesajları okudum ama hepsi bir defada okununca tam anlaşılmıyor.

aycan zengin 18-11-2008 09:40

sayın tuğrul bey
sizin söylediğiniz liner fiyatı 0,5 kalınlıkta olanlar için .Benim yapmak istediğim - derinlik 1,5 mt.ve girilebilir süs havuzları için 1mm kalınlık kullanmak gerekiyor. benim söylediğim fiyat bu yüzden 8€ yanılıyorsam lütfen uyarın.

banuersoycelik 24-03-2009 20:55

Merhaba;

Bugun Bauhaus'dan bir pompa aldım, heissner marka 350 lt için ama eve geldigimde "indoor" oldugunu gordum, bu dışarda kullanmamam gerektigini mi gosteriyor , indoor un ne farkı var dışarda kullanılanlara gore bilen var mı acaba?

tugo 24-03-2009 21:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aycan zengin (Mesaj 318093)
sayın tuğrul bey
sizin söylediğiniz liner fiyatı 0,5 kalınlıkta olanlar için .Benim yapmak istediğim - derinlik 1,5 mt.ve girilebilir süs havuzları için 1mm kalınlık kullanmak gerekiyor. benim söylediğim fiyat bu yüzden 8€ yanılıyorsam lütfen uyarın.

Çok üzgünüm, bu mesajı atlamışım. Arkadaşımızın siteye girmeme ihtimaline karşılık kendisine mail atarak özür diledim.
Evet 1mm lik linerin fiatı 7,30 euro + kdv idi, geçen sene.

tugo 24-03-2009 21:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi banuersoycelik (Mesaj 386003)
Merhaba;

Bugun Bauhaus'dan bir pompa aldım, heissner marka 350 lt için ama eve geldigimde "indoor" oldugunu gordum, bu dışarda kullanmamam gerektigini mi gosteriyor , indoor un ne farkı var dışarda kullanılanlara gore bilen var mı acaba?

"indoor" iç mekan anlamına geldiğinden dolayı, pompa muhafazasının dış mekanda yağmur vs. tabiat şartlarına uygun olmadığı gibi bir fark olsa gerek. Değiştirme şansınız yoksa, dışına iyi izoleli bir kutu yapabilirsiniz zannedersem ama bu konuda teknik bilgi sahibi olan birisi değilim.

aycan zengin 25-03-2009 06:28

sn,Tugo yanıtınız için çok teşekkürler.Biz o havuzu bitirdik.Yalnız liner kullanmadım,telli ve sızdırmaz takviyeli beton kullandık ve çokta güzel oldu.birde doğal taşlardan şelale yaptık.fırsat bulduğumda resimlerini de gösteririm.saygılar....

bohemian 12-07-2009 16:51

Benim merak ettiğim bu Epdm liner dediğimiz malzemeler nerelerde bulunur?

tugo 12-07-2009 17:36

Ben Ay Havuz' dan ( Google' dan bulabilirsiniz) almışdım ama duyduğuma göre artık daha başka yerlerde de bulunuyormuş.

maymun ağacı 20-10-2009 21:23

acil su şelalesi fiski arıyorum ama modern bir yapıt olmasını arzu ediyorum. yardımcı olabilirmisiniz

beyzagıda 21-10-2009 13:12

sayın aycan bey havuzunuzun resimlerini dört gözle bekliyorum selamlar

cumartesi70 01-07-2010 00:07

80 cm çapında plastik saksı 20 tl,40 cm.lik fıskıye 60 tl,220voltluk power ledli armatür 7.5 tl.,havuz etrafındaki doğal delikli taşlar sahilden bedava,yapım süresi 2 saat.İşte bu da benim havuzum

tolga.asp 06-07-2010 19:53

Süs havuzu

Merhabalar,ördeklerim için bahçeye basit bir süs havuzu yapmaya karar verdim ve sitedeki konuları inceleyerek kabaca fikir edindim.

çukuru kazdım ve sıra kaplamasına geldi; ilk önce taban ve kenarları 2mm'lik şilte ile kaplayıp üzerini de sera naylonlarıyla kaplamayı düşünüyorum.malzemeleri aldıktan sonra sizlere danışmaya karar verdim keşke malzemeleri almadan konuyu açsaydım.neyse eskişehirde epdm satan yer bulamadığım için mecburen naylon aldım zaten profesyonel birşey olmasına gerek yok neticede 3 tane ördek.

düşüncelerim böyle sizce havuzu bu şekilde yapmam uygun mudur?

nurcanaybay 18-08-2010 21:01

2 Eklenti(ler)
Kendimi daha fazla tutamadım ve bugün çukur açmaya başladım .Oldukça küçük ,1 metre çapında fakat tamamen unuttuğum bir şey vardı ki beni çok zorladı .Oturduğum bölgenin toprak altı tamamen taş ,en derin kısım 60 cm'de kaldı ki ancak bir saksılık genişliğe sahip.

Nereden bulacağım bilmiyorum ama linerle kaplamak istiyorum.Altına bir miktar kum koyup üzerine lineri sereceğim.

Bu derinlik işe yarar mı sizce ve bu safha da yapmam gereken başka birşey var mı ?
Tecrübeli arkadaşlar düşüncelerini paylaşırsa memnun olurum.

denizakvaryumu 17-09-2010 16:31

Sn.Todor,
sizin havuz ne durumda, istediğiniz gibi devam ediyor mu?

mk222 18-09-2010 16:21

bahçeme süs havuzu yapmayı palanlıyorum.planı çizmem için netleştirmem gereken malzemeler var.anladığım kadarıyla süs havuzu, havuz örtüsü liner yerine kullanılan fiberglasa benzeyen ürünün var(ismi nedir tam bilmiyorum) bu malzemeden nereden bulabilirim.1.90'a 2.70e yakın ölçülerde.

Todor 19-09-2010 08:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 696520)
Sn.Todor,
sizin havuz ne durumda, istediğiniz gibi devam ediyor mu?

Aynı malzemeyle bir çok yere 100 tonluk, 50 tonluk sulama havuzları yaptım. Onlarda problem yok. Fakat benim bahçedeki ördeklere ve köpeklere dayanamadı.

mk222 19-09-2010 16:16

bir sitede sera marka havuz pompaları baktım.1000'den 10.000'e akdar rakamlar var üzerinde.bunlar devridaim yapacağı su litresinimi ifade ediyor.benim havuzum 4100lt civarında su alcak 5000lik bi motormu tercih etmem lazım.

msafak 19-09-2010 17:01

ben de,havuz için kullanılabilecek bir kaç malzeme söyleyebilirim.Sanırım işe yarar.
perşembe pazarı boyacılar sokağında, toptan olarak 25 kg teneklerde polyester cam yünü, kobalt ve sertleştırıcı kimyasal ile kendiniz havuz kalıbı çıkarabilir **** havuz için hazırladığınız alana bu karışımı uygulayarak kolayca istediğiniz renkte ( polyestere renk katarak) havuz yapabilirsiniz.

mk222 20-09-2010 12:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mk222 (Mesaj 697020)
bir sitede sera marka havuz pompaları baktım.1000'den 10.000'e akdar rakamlar var üzerinde.bunlar devridaim yapacağı su litresinimi ifade ediyor.benim havuzum 4100lt civarında su alcak 5000lik bi motormu tercih etmem lazım.

zaten açıklamalarında saat'te kaç litre su devridaim yapacağını yazıyomuş.
http://www.hepsiburada.com/Liste/Pro...ductId=ptm2413
bu pompadan almaya karar verdim.saat'te 6000litre devridaim yapıyor.bilmediğim bi konu olduğu için almaya cesaret edemiyorum.herhalde benim aradığım motor bu olsa gerek:)fiyatıda bütceme çok uygun geldi

aslan_k 20-09-2010 15:27

Ben de bahçeme kepçe getirerek 5x5x1,5 mt bir havuz yaptırdım, eminönünden 12x10 mt 0,35 mm UV'ye dayanıklı naylon ile kalınlığını hatırlamadığım 1 top balonlu naylon aldım . Çukurun taban ve duvarlarına(durduğu kadar) ince kum (1 mikap) yaydım daha sonra balonlu naylon ve son olarak büyük naylonu serdim.Kenarlara 30 cm genişliğinde 10 cm derinliğinde hendek kazdım, naylonun kenarlarını bu hendeğe serdim üstünü taş kum ve toprak ile doldurdum naylon kaymasın diye ve bu çukuru sulama havuzu olarak kullanıyorum. Etrafını da kümes teli ile çevirdim.

Sayın Mşafak belirtmiş olduğunuz bu malzemeyi direk olarak havuzda serili naylon üzerine uygulama durumu olabilir mi? Uygulanırsa daha sağlam ve kalıcı bir havuz yapmış olurmuyum sizce.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi msafak (Mesaj 697031)
ben de,havuz için kullanılabilecek bir kaç malzeme söyleyebilirim.Sanırım işe yarar.
perşembe pazarı boyacılar sokağında, toptan olarak 25 kg teneklerde polyester cam yünü, kobalt ve sertleştırıcı kimyasal ile kendiniz havuz kalıbı çıkarabilir **** havuz için hazırladığınız alana bu karışımı uygulayarak kolayca istediğiniz renkte ( polyestere renk katarak) havuz yapabilirsiniz.

msafak 29-09-2010 10:33

sn. aslan k, havuz konusunda bilgim sanıyorum sizden çok değildir. Ancak balonlu naylonun çok dayanaklı olacağını sanmıyorum. Bir süre sonra delinip su sızdırabilir. Polyester ve cam yünü karışımının havuz çukuruna uygulanması bu sorunu giderecektir diye düşünüyorum. bu karışım fibreglass bir gövde oluştracaktır. Ancak hiç uygulama yapmadıysanız az miktarla küçük bir model denemelisiniz..

carpe67 11-12-2011 18:14

Okul Bahçemize yaptığımız Şelaleli Süs Havuzumuz...

http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphot...69010004_n.jpg

http://www.facebook.com/media/set/?s...type=3&theater

http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphot...46987078_n.jpg

http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphot...05358860_n.jpg
http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphot...20144571_n.jpg

erolemre 18-06-2012 13:08

nedım bey havuzda uv kullanıyormusunuz

talhacatalbas 01-08-2012 21:14

bahçemde süs havuzu en çok istediğim şeylerdendi

Denizm 03-08-2012 22:21

arkadaşlar ben tam bir nilüfer aşığıyım :) bir süs havuzu yapmak istiyorum toprağı kazdım fakat suyu tutacak malzemeyi bir türlü seçemedim.Babam sera muşambası öneriyor ama bilemiyorum.Yardımcı olursanız çok mutlu olurum

idris şenol 04-08-2012 01:15

burdaki çalışmalar havuzsa benim yaptığım ne abi:))

nurcanaybay 04-08-2012 13:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Denizm (Mesaj 1005763)
arkadaşlar ben tam bir nilüfer aşığıyım :) bir süs havuzu yapmak istiyorum toprağı kazdım fakat suyu tutacak malzemeyi bir türlü seçemedim.Babam sera muşambası öneriyor ama bilemiyorum.Yardımcı olursanız çok mutlu olurum

Sn.Denizm ,
sera muşambası ne kalınlıkta bilmiyorum ,kullanmaya karar verirsenizde 4-5
kat kullanın bence.Altınada battaniye gibi kalın bir örtü serin.

Ben siyah kalın naylonu 5-6 kat yapıp kullanmıştım ,2 yıldır bir sorun yaşamadım.Bunun dışında tır brandası da kullanan arkadaşlar oldu .Bulabilirseniz
liner malzeme kullanın .

Kolay gelsin.

Denizm 04-08-2012 14:06

sayın nurcanaybay,
yardımınız için teşekkür ederim.Ben kıbrısta yaşıyorum ve burada ne yazık ki bu tür malzemeleri bulabileceğim mağazalar yok.Zaten benim yaşımda biri sera muşambası isterse herhalde insanlar deli sanır :) fakat ben içine kaplumbağa da koymayı düşünüyorum,muşambayı delmezlermi?

nurcanaybay 04-08-2012 21:24

Kaplumbağa beslemedim ,bu konuda fikir yürütemiyeceğim ama tecrübesi olan arkadaşlar yardımcı olacaktır .

Denizm 05-08-2012 00:02

teşekkürler sayın nurcanaybay,süs havuzum tamamlanır tamamlanmaz fotoğraflarını paylaşacağım.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:53.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025