![]() |
KONUYA GERİ DÖNÜYORUM.
Bu havuz kapalı sistem havuz olacak. Diğer bir deyişle su her zaman bu ortamda kalacak. Açık sistem havuzda ; arzu edildiğinde ; suyu boşaltmak için dip süzgeci kullanmak gerekirdi. |
Tabana grobeton dökmüştük 7 cm. kalınlıkta.
(Bir de şunu belirtmem gerekir. Düşük doz beton : grobeton diyorum : 200 DOZ : 4 paket çimentoya 1 m3 kum kullanılarak elde edilir. Alman normlarında da sanırım bu BS 14 ile bir manadadır.) |
3 Eklenti(ler)
Süs havuzu - Plan
Eklenti 7665 Süs havuzu -Kesit Eklenti 7666 Süs havuzu - Kesit (Yakın) Eklenti 7667 Toplam 300 adet inşaat tuğlası almamız gerekiyor. 1. sıra tuğla ; drenaj borusundan yaklaşık 20 cm. geriden- tabana döktüğümüz grobeton sınırından - başlıyor. (Tabanda kullandığımız grobetondan arta kalanı tuğlalar arasında harç malzemesi olarak kullanacağız.) Dairesel olarak yaklaşık 4sıra inşaat tuğlasını, aralarını harçlayarak örüyoruz. |
Bu sıranın içinden de çiftli 3 satır (bir önceki paragrafta sıra diye yanlış yazmışım) örüyoruz. Bunu niye yaptık? Kademe oluşturmak için. Çünkü bazı su bitkileri saksıları ile birlikte daha yüzeysel yaşamak isterler.( Nilüferler ise 70-80 cm. derinliği severler.
|
Planda 3. sıra tuğla ile hafriyat çizgisi arasında kalan boşlukta drenaj borusunun üstünü iri çaklı ile görünmeyecek şekilde kaplıyoruz. Bunu tüm dairesel kanal boyunca yapıyoruz. Bu arada drenajın açıkta kalan uçları; arazimiz bizim için en uygun nokta olarak nereyi gösteriyorsa oraya bağlıyoruz.
Örneğin açıkta bir alt rögar olabilir. Ya da arazinin içinden geçen toprakaltı drenaja kanal açarak da bağlayabiliriz. |
Su basıncının en çok olduğu tabana yaklaşık 5 cm.kalınlıkta kum seriyoruz.
İçerde kalan dairenin çapı : yaklaşık 150 cm. : h x pi x r2 : 0.05 x 3.14 x 0.75 x 0.75 : 0.08 m3 kum ediyor. |
Bunu üzerine tampon ve düz satıh oluşturması için evimizden arta kalan halı-keçe benzeri bir malzemeyi bu daire büyüklüğünde kesip tabana seriyoruz.
|
Bu arada bana sorular sorun, kendi kendime konuşuyor gibi hissediyorum.
|
İçine çakıl döşediğimiz kanalın üst kısmını toprak ile dolduruyoruz. Eve veya bahçedeki elektrik kaynağına en yakın bulduğummuz 1. sıra tuğla bitşiğinden 30 x 30 x 40 (yaklaşık) pompa haznesi oluşturmak için toprak dolguyu bu noktada bırakıyoruz. Arzu edenler bir sıra dışa tuğla getirerek de hazneyi oluşturabilir.
|
4.5 x 4.5 m. ebatlarında lineri (havuz muşambası) geometrik merkezi dairenin merkezine gelecek şekilde pileleyerek tavuz tabanı ve duvarları boyunca yayıyoruz. Üst kademeye de halı veya keçe kesilirse tuğlanın liner malzemeyi delmesi engellenmiş olur.
|
Kullandığımız liner, kenarlardaki içini toprak ile doldurduğumuz kanaleti de taşmalı.
Ve üzerine 5 am. kalınlıkta kalın kayrak taşları ve kayalar ile basınç yaparak yerlerinden oynamasını engelleyebiliriz. Toplam yaklaşık dış çevre : 2 x pi x r : 2 x 3.14 x 1.04 : 6.53 mtül oluyor. Bunun etrafına 50 cm. eninde kayrak taşı döşesek . 6.53 x 0.50 : 3.26 m2 kayrak almamız gerekir. Bir ton kayraktan yaklaşık 13 m2 yer kapladığına göre; 3. 26 m2 için yaklaşık 1/4 ton : 13-18 adet kayrak taşı kullanmak gerekecektir. |
Havuzumuzdaki su kayrak taşı döşediğimiz platformdan en az 5 cm. aşağıda olmalı ve pompa haznesinin üst kotu da su çizgisinden bir kaç cm. aşağıda olmalıdır. Projede hemen hemen bir seviyede göreceksiniz.
|
Evden bahçeye veya bahçede bulunan elektrik kaynağındanpompa haznesine elektrik kablosu çekilmesi için kanal açılmalıdır. Açılan kanaldan elektrik kablosu özel koruyucu hortumu ile geçirilmeli ve açılan çukurun üstü kalaslar ile örtülerek ,ileride bahçe çalışmaları sırasında burası kazıldığında zarar görmemelidir.
|
Sn Sukranayalp o kadar güzel anlatmışsın ki!Teşekkür ederim.Bu havuzda su bitkisi olarak hangilerini kullanmamı önerirsiniz?Ayrıca proje elime ulaştı.Herşey çok güzel anlaşılıyor.Bilginize herzaman ihtiyacım olacak.
|
Derin çukurda nilüfer , kenar kademelerde su irisi ve japon şemsiyesi kullanacağız. Bunların hepsi saksılı bitklerdir. Su sümbülü gibi suda yüzer bitkiler değildir. Bu nedenle istediğimiz zaman saksıları bakımı yapmamız gerekecek.
|
Şükran Hanım elinize ve bilginize sağlık...süs havuzuna özendim doğrusu belki bende 1m çapında bir havuz yapabilirim...:-)
|
Sayın Şükranayalp ,ben hala çukur açma kısmında takılı kaldım.3 mt uzunlukta ipi demir çubuğa bağladığımda ve döndüğümde 6mt çapında bir daire çıkacak ortaya. 3 mt lik ipin iki ucunu ortadaki demir çubuğa bağlayıp ikiye katlanmış bir iple dönersek sanırım 3 mt çaplı bir daire elde edeceğiz değil mi? Yanlış mı anladım acaba?
Verdiğiniz bilgiler için ben de çok teşekkür ediyorum hiç aklımda olmayan bir şeyi kafama koydum kesinlikle bende istiyorum bu havuzu yapmayı. Dikdörtgen şeklinde ve henüz hiçbir şey ekip dikmediğim bir bahçem var ( Bu yaz taşınıyorum).Havuzu bahçenin tam ortasına yapıp bahçenin dört köşesinden kayrak taşlarla havuza varan yollar döşemeyi düşünüyorum. Drenaj boruları da anlamadığım başka bir yer. Ne işe yarayacaklarını sorsam çok basit bir soru mu olacak?:)) Yani bana öyle yabancı bir konu ki belki de cahil cesareti benimkisi:)) |
Elinize sağlık Şükran Hanım, annenize de acil şifalar.
|
Sn Fusnur anlatımım sırasında 1.5 m. diyeceğime 3 m. demişim. Bunu düzeltiyorum. İyiki farkettiniz.
|
Mine hn, dilekleriniz için teşekkür ederim, annem artık eski sağlığına kavuştu.
Sn Fusnur, konuya başlarken bahçenin drenaj sorunu olan bir bahçe olduğunu varsayarak başladık. Drenaj boruları, su birikmesi olana sahalarda kullanılır. Drenaj sistemini kurmazsanız bu bahçelerde veya sahalarda su birikmesi olur ve bitki köklerine zarar verir, yosunlaşma başlar. |
Drenajı, bahçede drenaj sorunu varsa diye ilave çalışma olarak yaptık. Bunu hiç eklemeyebilirdik de.
|
Drenaj sorunu :
Yağan yağmurlar , bahçenin toprak ve altyapısı nedeniyle göllenmelere, su birikimlerine neden olabilirler. Akabinde kök çürümeleri, toprağın yosunlaşması ve havaların ısınması ile birlikte bu tip sahalarda vaya bahçelerde su sorunları ortaya çıkar. Topraktaki drene olamayan bu su sorununa drenaj sorunu deriz. Elbette kapalı sistem süs havuzları havadaki tozdan ve değişik partiküllerden olduğu kadar su içinde yaşayan mikroorganizmalardan dolayı kirlenecek ve yosunlaşma başlayacaktır. Ama bu kirliliğin hiç bir olumsuz etkisi yoktur. Doğal haldeki nilüfer ve benzeri süs bitkileri barındıran göletleri yakından incelemenizi tavsiye ederim. Bizler açısından içilecek su değildir ama bu bitkilerin yaşayacağı su budur. Bu nedenle de su değiştirmenize gerek yok. Hatta gereksiz yere israf etmiş olursunuz. Bir de şunu söylemek isterim. Süs havuzlarında havanın ısınması sonucu buharlaşma ile su kaybı meydana gelir. Bununla birlikte kuşlar gelip su içebilirler . Sonuçta bilhassa yaz döneminde su hep eksilir. Belki 2-3 günde bir su seviyesini tutturmak için ilave su eklemeniz gerekir. |
Alıntı:
|
Bzim bahçedeki havuzda güvercin ve kargalar , kediler ve köpekler içiyor ; yazın her gün 2 teneke su dökmem gerekiyor. Feyzan hanımın bundan haberi olsun istedim. Tek tek hayvanları saymaya gerek duymadım.
|
Sn Feyzan 'dan gelen mesaj :
Bugünlerde ben de bahçede bir süs havuzu yapmaya başlayacağım. Verdiğiniz bilgilerden sonra planlarımda değişiklik oldu. Bu drenaj işi yoktu örneğin. Drenaj borusunun havuza tam olarak nasıl yerleştirileceğini, su toplama işinin açık ağzından mı yoksa üzerinde açılacak deliklerden mi yapılacağını, (bazı drenaj boruları var ve üzeri süzgeç gibi), ayrıca havuza ne fayda sağlayacağını (gerektiğinde suyun tahliyesi mi yoksa) anlayamadım. Ne kadar çok şey varmış. Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkürler. Dilerseniz bana özel cevap yerine forumdan da cevap yazabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler. Feyzan Yüksel |
1- Yağmur sonrası toprakta göllenme oluyor mu?
2- Yağış sonrası çevre bahçelerde toprakta çamur olmadığı halde sizin bahçenizde oluyor mu? 3- Toprak yüzeyinde yosunlaşma oluyor mu? 4- Bitkilerde kçk çürümelerinden doalyı ölümler oluyor mu? 5- Yaz sıcaklarında , sulamadığınız halde bahçe toprağınız nemli kalıyor mu? Bunlarda 2-3-5. maddeler drenaj sorununu onaylayan maddelerdir. Öncelikle bunların cevabını vererek drenaj probleminizin olup olmadığını belirleyelim. |
Diyelim ki , bu maddeleri olumladınız. Drenaj sorununuz var. Bu durumda bahçeden toprak altından geçecek bir drenaj ağına ihtiyacınız olacak demektir. (Ama bunun süs havuzu ile hiç bir alaksı yoktur. ) Sizden cevap bekliyorum, şu an aktif görünüyorsunuz.
|
Alıntı:
2. Hayır. 3. Bazen evet.Ama çok yaygın değil. 4. Hayır. 5. Hayır. |
Kök çürümesini (mesleğinizi bilmiyorum ama) hangi kriterlere bağlı olarak onayladınız?
|
3-4 . maddeleri karıştırdım Hızlı cevap vereyim diye...
|
Peki bahçeniz gölgelik bir bahçe mi?
Hava akımları olmayan bir bahçe mi? |
Yosunlaşma üzerinde duruyorum şu an.
Yosunlaşma niye var? GÖLGE- KUYTU bir bahçe mi? Yosunlaşmaya hangi mevsimlerde rastlıyorsunuz? Yoksa devamlı ve kalıcı bir yosunlaşma mı? BAHÇENİZ KUZEY DOĞRULTUDA SIKIŞIP KALMIŞ BİR BAHÇE Mİ? |
Ayrica
Yosunlaşma Bahçenin Her Tarafina Dağilmiş Mi, Yoksa Sadece Belli Bölgelerde Mi Var? Eğer Belli Bölgelerde Ise Buralarda Su Birikmesine Neden Olacak Yağmur Suyu Inişleri Var Mi? |
Drenaj sorununuz bu durumda yok Sn.Feyzan.
|
Havuzdaki suyu tahliye etmek için havuz tabanına dip süzgeci koymanız gerekir.
İşte bu durumda 1/2 '' PVC boru ile suyu havuzdan tahliye edebilirsiniz. Bunun için de havuzun derinliğinden 10-15 cm. aşağıda kalan bir odacık yapmanız ve dip süzgecinden çektiği suyu (vanayı açarak tahliye işlemini başlatırsınız) bahçede uygun bir noktaya (rögar veya kanalizasyon hattı olabilir) vermeniz gerekir. z |
Elbette, kapalı sistem diye belirtmemin nedeni buydu. Tahliye söz konusu olursa açık sistemden bahsetmiş oluruz. Bu da dediğiniz betonarme inşaatı gerekli kılar. Daha masaflı bir havuz olur.
Sn Feyzan işlerim yoğunlaştı. Bir süre ara vermek zorundayım. |
Sayın Sükranayalp,
Verdiğiniz kıymetli bilgilerden yararlanarak, bir uygulama yapmak istiyorum ancak 76 numaralı mesajınızda bahsettiğiniz 4,5 X 4,5 metrelik liner malzemesi hangisidir? Tek parça 4 metre eninde veya daha geniş bir malzeme bulamadım. Yapıştırmanın ileride sorun yaratacağını düşündüğüm için en az 4 metre eninde bir malzeme arıyorum. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. Saygılarımla |
2 Eklenti(ler)
Ben tır brandası kullandım. Eni 8 m. boy sınırı yok. Ben 6X8 ebatlarında aldım.
2,5 YTL m2 fiyatı. Toplam 48 m2si 120 YTL tuttu. Daha ucuz bir çözüm bulamadım. Şimdi göreceğim kaç zaman dayanacak. Eklenti 22723 Eklenti 22724 |
Sn Feyzan 110 nolu cevaben yazıyorum.
(Aradan ne kadar zaman geçmiş, şimdi farkettim cevabımın eksik kaldığını. Kusuruma bakmayın.) Açık sistemde çalışan Liner kaplamalı süs ve yüzme havuzlarında kullanılan havuz APARATLARI conta-vida ve flanşlar ile sıkıştırılarak monte edilir. Bu aparatlar da şunlardır: 1-Dip süzgeci 2-Besi nozülleri 3-Vakum nozülleri (süs havuzunda bu kullanılmaz. Yüzme havuzlarındaki yüzeysel havuz kirlerini temizleyecek olan havuz süpürgesinin bağlandığı aparatttır.) 4-Skimmer |
Sn Tugo, Ayhavuz isimli havuz sistemleri üzerine malzeme ithal eden bir firmanın 2007 kataloğuna bakarak söylüyorum.
25 x 4 m = 3.50 euro/m2 (0.5 mm. kalınlık) 25 x 6 m = 3.50 euro/m2 (0.5 mm. kalınlık) 20 x 8 m = 3.50 euro/m2 (0.5 mm. kalınlık) 25 x 4 m = 7.30 euro/m2 (1 mm. kalınlık) 25 x 6 m = 7.30 euro/m2 (1 mm. kalınlık) 20 x 8 m = 7.30 euro/m2 (1 mm. kalınlık) Yukarıda yazdığım siyah renkli liner için geçerli olan fiyattır. Ayrıca çakıl desenli, kum desenli linerlar da var ama fiyatları gittikçe artıyor. Ayhavuzun telefon numarası : 0216 463 26 78 Bu firma dışında Küley Mühendislik'ten de bulabilirsiniz. Astral'in kataloğunda ise minimum genişlik 1.65 m. olarak verilmiş. Mavi liner 1.65 x 25.2 m=18 euro/m2 (siyah malzemeyi vermemişler-süs havuzlarına yönelik çalışma yapmıyorlar) |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 10:33. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025