![]() |
merhaba
|
Merhaba sayın cemmeteyilmaz
Budamanın Verim ve Kaliteye Etkisi Budama, verimde bir miktar azalma yapmasına rağmen meyve kalitesinde çok fazla bir iyileştirme yapar. Budama ile bir kısım meyve de atıldığından, geriye kalanlara yedek besin maddelerinden daha fazla pay düşer. Budama ile yaprak miktarı ve buna bağlı olarak su kaybı da azalır. Ağaçların güneşlenme ve havalanmaları artacağından meyve rengi ve iriliği artar. |
1 Eklenti(ler)
|
Alıntı:
Resimdeki yanlış kesim, epey zaman geçmiş olmasına rağmen, doğru kesim ile düzeltilebilir mi? Teşekkürler ve saygılarımla lütfen. |
2 Eklenti(ler)
Merhaba sayın mrduran
Evet, düzeltilebilir. Paylaşmış olduğum fotoğrafta kesim yeri işaretli kısımdan kesilerek, kalan çapaklar keskin bir bıçakla perdahlandıktan sonra, yara yerini aşı macununla kapatarak işlemi sona erdiririz. Eklenti 261952 Dediğiniz gibi, bu işlemi yapmazsak gövdede garip, ur gibi oluşumlar gözlenir. Eklenti 261953 |
İyi Çalışmalar..
Kocaeli de Küçük bahçem var.2009 yılında Elma,Armut,kiraz,Ayva,Şeftali,Erik,Dut,İncir,Vişne ,Nar,Kivi Bodur agaçlar diktim.Buğün itibarı ile hiç budanmadı.Nezaman budama yapılacak ve nasıl resimleri göndersem yardımcı olurmusunuz.Selam ve Saygılar... |
Alıntı:
Merhaba sayın saab61 Bahçenizde bulunan ağaçların fotoğraflarını tek, tek fotoğraflayın paylaşın, yardımcı olmaktan mutluluk duyarım. Görüşmek dileği ile... |
3 Eklenti(ler)
Sevgili Nuri abi, öncelikle yeni yılın size ve sevdiklerinize sağlık, mutluluk ve huzur getirmesini diliyorum. Sizden geçen sene de erik ağacım hakkın da yardım istemiştim. Budamanın iki sene geriye döndüreceğini, erikleri merdivenle toplamamı tavsiye etmiştiniz. Aynen dediğiniz gibi oldu ve doyasıya yeşil erik yedik. Bu sene önceliği sağlığı bakımından ağacıma vermek istiyorum. Çok şekilsiz bir görüntü aldı. Budama hakkında yardımlarınızı bekliyorum. Bu sene çok ılıman bir kış geçiriyoruz. Tomurcuklar belirgin olarak gözükmeye başladılar. Budama şekli ve zamanı hakında bilgilendirirseniz çok sevinirim. İşleriniz de kolaylıklar diliyorum. Selam ve sevgilerimle....
|
2 Eklenti(ler)
Alıntı:
Güzel temenileriniz için öncelikle teşekkür ederim. Yeni yılınızı kutlar. Ailenizle birlikte sağlıklı, huzurlu ve bereketli bir yıl olmasını temenni ederim. Erik ağacınız sağlıklı görünüyor, bir kusuru yüksekten taçlanmış iki türlü budama şekli size önereceğim hangisi aklınıza yatıyorsa onu uygularsınız. Bu iki budama şeklide ağacınıza uygundur, tercihi size bırakıyorum. 1- Ağacınızda bu yıl süren kuvvetli sürgünleri çıkış yerinden keselim... Lider çıkan kuvvetli dalların ucunda bulunan çatal dal oluşumlarının sağ ve solundaki dalları 2-3 göz bırakarak keselim. Birbirlerine değen veya çok fazla yaklaşan dalları alalım budamanız tamamdır. Bu budama şeklinde meyve tutumu fazla olacaktır ve obur sürgün sayısı az olacaktır. Eklenti 262332 2- Aşağıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi ağacınızın tepe sürgünlerinin tamamını düzgün bir form içersinde kesersiniz, ağacınıza baskı yaparsınız. Bu kesim şeklinde bu yıl meyve vermez veya çok az meyve tutar fakat bolca yeni sürgün verecektir. Mevsim sonunda sonbaharda, yeni çıkan sürgünlerden liderler belirlenecek, bunun haricindekileri çıkış yerinden körlenecek, ağacınıza yeni bir form vereceksiniz. Biraz zor ve iyi takip isteyen bir süreçtir. Eklenti 262333 Ağacınızın çokta kötü bir formu yok, bir eksiği yüksekten taçlanması, bence ilk önerdiğim budama şekli size uygun olanıdır. İkinci uygulama bilinçli bir budama ustası tarafından yapılmalıdır. Budama sonrası bordo bulamacı uygulaması yapmanız yerinde olur. Başarılar kolay gelsin... |
Sayın Nuri Bey,
Budama yaparken tırnak bırakılmamalı diye öğrendim, kesilmesi gereken dalları düzgün bir şekilde kesilmeli. Buraya kadar tamam ama aklıma takılan 2. resimdeki gibi budama yapmış olsak dallar ortasından kesilmiş olacak. Kuruma ve ağaca zarar verme gibi bir olayla karşılaşmaz mıyız? Teşekkür ederim. |
Sevgili Nuri abicim, verdiğiniz hızlı yardım için çok teşekkür ederim. Bu işlemi hangi ayda yapmamızı önerirsiniz acaba? Birde borda bulamacı almaca da ne demek, onu bulmam gerekiyor... İyi ki varsınız, çok teşekkürler...
|
5 Eklenti(ler)
Sayın Nuri Mürvet,
Selamlar.Budamaları tamamladım.Eksiklerim varsa işaretliyerek uyarırsanız memnun olurum. Ayva 2ayrı yönden,Hurma,Yeşil Elma,Kiraz |
5 Eklenti(ler)
Devam.
Kiraz,Armut,K.Elma,Can Erik 2yönden. |
4 Eklenti(ler)
Devam.
Vişne 2 yönden,Kayısı 2yönden. |
Alıntı:
İlginize ve alâkanıza teşekkür ederim. Budamada kesim yapılırken tırnak bırakılmamalıdır, doğrudur. İkinci fotoğraftaki budama şekli, ağaç genç olduğu için bu tarz derin kesimi önerdim, budama yarasını çabuk kapatır. Yaşlı ağaçlarda bu işlem kademeli olarak yapılması gereklidir. Yaşlı Erik, kayısılarda deri kesim sonrası zamklanma başlar ve ağaç kendisini kolay, kolay toparlayamaz. Bu kesimdeki amaç ağacı yeniden form vermektir. Kesimden sonra yeni çıkan sürgünlerden lider dallar belirlenir, geri kalanı körlenir. Seçilen liderlerde meyve tutumu için yeniden terbiye edilir. Ağaç genç olduğundan kuruma sorunu yaşanmaz, kesim yarası aşı macunu ile kapatıldığı sürece gelişimini problemsiz sürdürür. Selamlar... |
Alıntı:
İlk önerdiğim budama şekline karar verdiyseniz, hemen yapabilirsiniz. Alışkanlık olmuş budamadan sonra bordo bulamacı (Fungusit) sönmüş kireç ve bakır içerikli mantar ilacını, var olan hastalıklar veya tedbir amaçlı öneriyorum. Ağacınızda mantari hastalık problemi yoksa kullanmasanızda olur. Yeni yılda her şey gönlünüzce olsun... |
3 Eklenti(ler)
Merhaba sayın adavci
Ayva, budaması güzel ilerki zamanlarda (şimdilik yerinde kalsın) fotoğrafta işaretlediğim iki dalın alınması gerecek... Eklenti 262468 Hurma, ellerinize sağlık harika olmuş..... Yeşil elma, Uç kısımlarda yeniden taç oluşumunu engelliyelim, ağacınızın ışık alımını ve gücünü azaltır. İşaretlediğim dalları alırsanız iyi olur. Eklenti 262470 Kırmızı Elma, yeşil elma ile aynı budama işlemine tabi tutulacak... Eklenti 262469 Kiraz, uçlarını alarak ağacınızı baskı altına almışsınız harika, bu yıl ve bundan sonraki yıllarda bol meyve vermeye artık adaydır. Meyve tutumundan sonra gövde ve göz kurdu için dikkatli olalım... Armut, 14 adet dik çıkan lider dal var, bu çok fazla 8 adet ideal olanıdır. Fotoğrafta hangisinin çıkacağını tam olarak kestiremedim, bu seçimi size bırakıyorum... Vişne, Can Erik, Kayısı, ağaçlarınızın durumu iyi görünüyor. Bu türlerde sık, sık budama yapılması fazla obur sürgün dal oluşumunu tetikler, bu aşamadan sonra lider dal uçlarında çatal dal oluşumlarını engellemek ve yeni çıkan kuvvetli sürgünleri çıkış yerinden körlemek en doğru olanıdır. Kolay gelsin... |
Alıntı:
Bahçemde büyük emeğiniz oldu.Size teşekkür ediyorum.Olmazsa olmaz dediğiniz ilaçlamalar konusunda da bilgilendirirseniz mutlu olurum. |
3 Eklenti(ler)
Nuri bey selamlar , öncelıkle bütün arkadaşlar gibi bende yardımlarınızdan dolayı teşekkür etmek istiyorum . Benimde birkaçtane fidanım var , 4 yasındalar ama bunlar ilk iki sene budanma yapılmamıs , bunun yanında gerekli bakımları da görmemişler , son bir yıldır ilgilenmeye çalışıyorum . Ekte bir kaç tanesinin resmini göndermeyi deneyeceğim , gecen sene dışarıdan yardım almışdım ama bu sene kendim budamak istiyorum . Agaçlar içinde ; igde , ceviz , badem , dut , visne , kiraz , elma , hemen hemen ne isterseniz var , ama dedıgım gıbı bakımsız kaldıkları için ne yapmam gerektigini bilemiyorum . Yerim tekirdagda , budama için bu ayı önerirmisiniz ? Aksamları sıddetlı donlar görünüyor . Agaclarada baharda ne tarz bır gubrelemeyı onerırsınız ? Cevabınız için sımdıden cok tesekkur eder , yenı yılınızıda bu vesıle ıle kutlarım .
|
Alıntı:
Benim amacım sizlere yardımcı olabilmek, katkımız oluyorsa bundan mutluluk duyarım. Bu mevsimde hastalık ve tedbir amaçlı bordo bulamacı uygulamasını tavsiye ederim. Ağaçlarınızda, kabuklu bit, unlu bit, koşnil varsa kışlık kaplama ilacı kullanabilrsiniz. Bu zararlılar yoksa ilaç kullamanıza gerek yoktur. |
2 Eklenti(ler)
Alıntı:
Meyve ağaçlarınız 4 yaşındaki emsal örneklerine göre gelişimi yavaş olmuş... Arazinizde drenaj sorunu olduğu görünüyor. Bu fidanlarınızın gelişimi için kötü bir oluşumdur. Bu sorunu en kısa zamanda çözmenizi tavsiye ederim. Arazinizin sınırları boyunca dik olarak 50-80 cm derinlikte traktörle tek veya çift pullukla kanal açtırın, bu sorunu geçici olarak çözebilirsiniz. İlk fotoğraf badem ağacına benziyor. Formu güzel budama işlemi şu anda görünmüyor. İkinci fotoğraf armut ağacına benziyor. Gerekli budama işlemlerini fotoğrafta belirttim... Eklenti 262626 Üçüncü fotoğraf dut ağacına benziyor. Gerekli budama işlemini fotoğrafta belirttim... Eklenti 262627 Ağaçlarınızın taç iz düşümü alanını çapa ile yabani ot temizliğini yapalım, ağaçlarınız uyanmadan yine taç iz düşümüne yanmış koyun gübresi (3-4 kürek) koyarak çapalıyalım... Fotoğraf paylaşımlarında ağaçlarınızın hangi meyve ağacı cinsi olduğunu belirtmekte fayda vardır. Bu ayrıntıya lütfen dikkat edelim... Kolay gelsin... |
Çok teşekkür ederim Nuri bey
Bu seneden itibaren ağaçlarla ilgilenmeye başladım , 60 a yakın ağaç var ama hepsinin durumu böyle ne yazıkkı , drenaj önerisi için teşekkür ederim toprak biraz çekmeye başladıgı ilk an oluşturmaya çalışcam , şuan için çok yağış alıyor burası toprakda yürümenin bile zorluğu var , inşallah bu bahara güzel bakımlarını yapabiliriz . Birde topragımız çok milli buda sorun oluyor . Kusura bakmayın agacların isimlerini yazmamısım ama aynen sizin yazdıklarınız gıbı . Budama için biraz daha beklemelimiyim ? yoksa vakıt uygunmudur ?? Öneri ve yardımlarınız için tekrar teşekkür ederim |
Sayın basakalk
Bölgemizde budama için beklemenin anlamı yok, vaktiniz müsaitse yapabilirsiniz. |
Yardımlarınız için tekrar teşekkür ederim Nuri Bey
|
Sn. Nuri Murvet,
3 yaşını geçmiş gülibrişim ağacımın dalları birbirine karışmış gibime geliyor, fakat gülibrişime form budaması yapılır mı, yapılırsa methodu nedir bilmiyorum. Sizden öğrenmek isterim. Teşekkürler. |
Alıntı:
Gülibrişim ağacı geniş taç oluşumu özelliğinde gelişim gösterir. Ağacınıza istenilen yüksekliğe ulaşılması için alt kısmından yukarıya doğru kaldırmak için form budaması ve geniş taç oluşumuna yardımcı olmak için birbirlerini engelleyen veya temas eden dalların çıkarmakta fayda vardır. Ağacınızın fotoğrafını paylaşırsanız budaması için size yardımcı olabilirim... |
4 Eklenti(ler)
Sn. Nuri Murvet merhaba,
Gülibrişimin fotoğraflarını ekliyorum, faydalı olabilmesi açısından bir kaç açıdan çektiğim fotoğraflarda göründüğü gibi dallar içiçe geçmiş durumda. Yaz aylarında dallar ağırlıkları ile, baş hizasina değecek kadar aşağıya sarktığından şekilsiz, acele ve acemice yapılan budama hatalarını görebilirsiniz. Önerilerinizi bekliyorum, teşekkür ederim. |
2 Eklenti(ler)
Alıntı:
Gülibrişim ağacınız dar alanda ekili olduğu için yüksekten taçlanması gereklidir. Eklenti 263446 Eklenti 263447 Bunun için ana dal iskeletini budama ile yukarıya kaldırmak ve sağlam bir çatı oluşturmak için radikal bir kararla fotoğrafta belirtiğim ana dalları işaretlediğim yerlerden kesip, bu ana dal üzerinde çıkan tüm ara dallar 2-3 göz bırakılarak budanacak.... Baharda bu sağlam taç üzerinden çıkan yeni sürgünler kuvvetli olarak yükselecektir. Yalnız bu sene ağacınız çiçeklenmeyecektir, bir daha ki bahara bol çiçek açarak sizi mutlu edecektir. Karar sizindir. Kolay gelsin... |
1 Eklenti(ler)
Sn. Nuri Murvet,
Gülibrişimi sizin fotoğraf üzerinde örneklediğiniz gibi budayacak, ve ilerleyen dönemlerde yine fotoğraf ile ağacın gelişimini paylaşacağım. Size danışmak ve fikrinizi almak istediğim diğer bir konu da, Jakaranda ağacı ile ilgili, sağ tarafa eğik gelişen gövdeyi alttan komple budayabilir miyim sizce? Şu andaki amorf görüntü için siz ne düşünüyorsunuz? Jakarandanın sağ tarafında 4m kadar aralıkla bir de Delonix regia büyümekte. Ben aslında ağaçların amorf gelişmiş formunu seviyorum. Fakat siz ileride Delonix' in gelişimini de göz önüne alarak, bunun sorun olabileceğini öngörürseniz, ben de erken dönemde şekil vermeyi tercih ederim. Yani tavsiyeniz üzerine budamam gerekliyse, yaprak dökmesini beklemeli miyim, yoksa şimdi uygun mu? |
Merhaba Arkadaşlarım,
Bir sorum olacak yazlıkta bulunan ağaçların budama işlerini budama zamanında orda olmadığımız için yazın yapıyorum bi bir sorun yaşatırmı? ya da ne önerirsiniz? saygılarımla. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 01:00. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025