![]() |
nuri bey
beni aydınlattığınız için çok teşekkür ederim İnşallah benim kartoplarımda bu hale gelecekler yarın kompoze gübre tedarik edip ilk dopinklerini vermek istiyorum |
Merhaba
Bölgemizde, bahçelerde budama ve kış bakımlarına başlıyoruz.. Budama ve budama sonrası bakım konusunda hazırlık yapıyorum, bahçelerdeki uygulama aşamalarını paylaşacağım, sizlerde hazırlığınızı yapın çok soğuklara kalmadan budama ve bakım işlerimizi bitirelim. |
Alıntı:
Ben ziraatçiden kompoze gübre istediğimde bana şeker gübresi diye bir gübre verdi aradığımız bu gübremiydi? Bu gübreden kullandım ben bu tarihte bir sakıncası olur mu gübre kullanmamın belli aralıklarla gübrelemeye devam etmek istiyorum eger onaylarsanız Birde bana baharı beklememi söylemiştiniz bende şimdi budama için hazırlanmam gerekiyormu :) |
Alıntı:
Merhaba sayın yüksek bahçe Size yetkili arkadaşımız Azotlu gübre olan Amonyum Sülfat vermiş, bitki gelişiminin en önemli maddesidir. Aşırı olmamak şartı ile kullanabilirsiniz. Kullanma şekli bitkinizin kök sistemine yakın, tuz serper gibi serpin, çapalayarak toprağa karıştırın, çapaladıktan sonra bolca sulayın.... Ne kadar gübre aldığınızı bilmiyorum, ikinci uygulamayı mart sonu-nisan başında yaparsınız. Gübre tavsiyesini yaparken açıklamasınıda yapmamız gerekiyor. Alışkanlık, gerekli görülen uygulamaları kendimiz yaptığımız için açıklamadan tavsiye ediyorum. Kompoze gübre N.(azot) P. (Fosfor) K. (Potasyum) elementlerini içinde barındıran ve ayrıca iz elementleri ve amino asitlerin bulunduğu gübrelerdir. N.P.K gübrelerinin oranları bitki gelişimi ve bitkinin ihtiyacına göre belirlenerek kullanılır. Budama için baharı bekleyin... Benim budama için çağrım, meyve ağacı, form verilecek servi türleri ve büyük çalı türleri içindir. Sağlıklı bitkilerinizin olması dileği ile..Kolay gelsin. |
2 Eklenti(ler)
Sayın Nuri Bey,
Bahçemde bir daldan çelikleyip büyüttüğüm bir nar ağacım var ancak, hatalı budama sonucu formdan çıkmış durumda. Bu sene budama ile ilgili olarak ben de sizin değerli fikirlerinizden yararlanmak isterim. Ekte resimleri olan ağacımı ne sekilde budamamı önerirsiniz? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. saygılarımla Aykut Not: yüksek çözünürlükte buradan görülebilir. http://img408.imageshack.us/img408/9281/dsc3118a.jpg http://img844.imageshack.us/img844/5859/dsc3117a.jpg |
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Nar ağacınızın formu çok kötü değil, ilk başta güzel taç formunu almış, merkezden çıkan kuvvetli 2 sürgünün (işaretlediğim) büyümesine izin vermişiniz. Bu kuvvetli obur iki sürgün ağacınızın kuvvetini ve yeteri kadar ışık almasını engelliyor. Nar ağacınız dışa doğru açılım gösteriyor, meyve tutumunda daha da açılacaktır. İşaretlediğim iki adet yan dallarıda alalım... Ağacınızın tepe noktasını işaretlediğim gibi oval olarak sürgün uçlarını alalım... Yine iç kısımlarda bu yıl çıkan kuvvetli obur dal sürgünlerinide alalım.. İşlem bu kadardır. Eklenti 258136 4 adet kalın dal çıkarmıştık, gövdede bulunan kesim yerini aşı macunu ile kapatalım... %2 lik bordo bulamacı uygulamasının tam zamanıdır, mümkünse yapalım. %2 lik bordo bulamacı uygulamasını gözler uyanmadan mart sonu bir kere daha yaparsak çok daha iyi olur. Önemli; Budama aletlerinin temiz steril olamasına özen gösterelim. 1-lt. suya, bir kahve fincanı ölçüsünde çamaşır suyu ( Sodyum hipoklorit) karıştıralım budama aletlerimizi bu karışıma batırıp budamaya başlayalım, her ağaç değişiminde üşenmeden budama aletlerini karışım yaptımız suya batırıp budamaya devam edelim. Kolay gelsin... |
Sayın Nuri Bey,
Zaman ayırıp cevapladığınız için teşekkür ederim. Tavsiyeleriniz doğrultusunda hemen gereken işlemleri yapacağım, tekrar teşekkür eder iyi günler dilerim. Saygılarımla Aykut |
sn. Nuri bey,
Bu başlığın tekrar işler hale gelmesi ve bize ışık tutan açıklamalara ulaşabilirliğİne çok memnun oldum. sizi soru yağmuruna tutacak eski bir öğrenciniz olarak, yeni mesajlarımı hazırlamakla meşgulum bilgilerinize.... saygılar.. |
Alıntı:
Merhaba sayın hozat, hoşgeldiniz. Mesajlarınızı merakla bekliyorum... Biz ekip olarak budama sezonunu açtık, mart sonuna kadar bahçelerimizi nasip olursa bitirmek istiyoruz. |
Nuri Bey Merhabalar...
Benim balkonumda 15 cesit uzum fidani,bogurtlen,cuce nar ve birde gilaboru var... Bunlarin istanbul icin budama zamani gelmismidir acaba yoksa iyice soguklarin gelmesini mi bekleyelim? saygilarimla |
Budama
Nuri bey,
Dün küçük bazı budamalar sonrasında %2 lik Bordo bulamacı uygulamasını yaptım. Bahçemin bulunduğu yer İstanbul dan 3-7 derece daha soğuk olması nedeni ile meyve ağaçları ve büyük budamayı Mart başında yapmayı düşünüyorum. Tabi arkasından %1 lik bordo bulamacı yaparak. Sanırım rüzgar kesici olarak iki cepheye diktiğim mavi serviler ve komşumdaki taflanlar mantarlaşma olayını fazlalaştırıyor. Geçen sene ihmal ettiğim kış başı bordo bulamacı nedeniyle bahçemde fungus olayı çok fazla idi. Ayrıca toprağın ihtiyacı olduğunu sandığım kükürdü bu günlerdemi yoksa ilkbahar aylarındamı atayım? İhtiyacım olan tavsiyeleriniz için şimdiden teşekkürler. Herşey gönlünce olsun. |
Merhaba Arkadaşlar;
Dün kapının önünde duran 3 metrelik ıhlamur ağacını şekil budaması için budadım ancak keski ile budadığım için biraz yıprattım budama yerlerini bu bir sıkıntı oluştururmu? **** ne yapmamı önerirsiniz? Saygılarımla. |
Sayın Nuri Murvet; Benim de bir kaç sorum olacak izninizle.
Kapalı cam balkonumda bir tane japon gülü biri katlı begonvil,( geçen yıl nasıl budadıysam bu yıl bir tane bile açmadı) , diğeri sarı (ki çiçek açmaya başladı nedense:)) begonvil, minyatür nar ve kumkatım var hangisini nasıl budamalıyım? mevsim uygun mudur? Özellikle begonvilleri ne yapmalıyım? Şimdiden yardımınız için teşekkür ederim. Bu arada sardunyalar için de bir öneriniz olur mu? bazıları açmaya devam ediyor. Kolaylıklar dilerim. |
Alıntı:
Merhaba sayın seyyah53 hoşgeldiniz. Sizin balkonunuzu merak ettim doğrusu... Biz bu zamanda meyveye budama yapmıyoruz. Bağda, kuru dalların alınması ve dal seyretmesini yapıyoruz. Meyve budamasını martta gözler kabarmadan yapıyoruz. Böğürtlen içinde bağdaki uygulama zamanına uyabilirsiniz. Bolkonda yetiştirdiğiniz için uzun süreli sıcaklık artışı, bitkilerinizin bahar öncesi uyanmasına neden olabilir. Mart ayı sizin için en uygun zamandır. |
Alıntı:
Merhaba sayın OSMAN45 hoşgeldiniz. Marmara bölgemizde budama için zaman uygundur. Bulunduğumuz bölgenin tepe kısımlarında gece sıcaklıkları -15 dereceye düşebiliyor. Bu derecedeki soğuklar yaraların kapanmasında olumlu etkileri vardır. Vaktiniz musaitse ağaçlarınızı budayabilirsiniz. Gövdede kalın dal kesimlerinde, kesilen yerdeki yaralara aşı macunu uygulamasını yapınız. Budama için, ağaçlara su yürümeden mart ayıda uygundur. Rüzgar kesici olarak diktiğiniz serviler, gölge alan, ışıksız ortam oluşturduğu için taflanlar yeteri kadar gün ışığı alamadığından külleme, kara leke ve unlu bit zararlısına uygun yaşam alanı oluşturuyor. Bu süreç devamlı olarak yaşanacaktır. Taflanların durumu iyise, komşunuzla konuşup müsait bir yere naklini yapmanız isabetli olacaktır. Bahçe toprağınızın ph değeri yüksekse kükürt uygulaması yapılır. Alkali oluşumlar toprağınızda mevcut mu? Kükürdün uygulama zamanı olarak( Toprak sıcaklığı +10- +25 derece) sonbahar ayları en uygun zamandır. Kükürt uygulamısını baharda yapabilirsiniz. Toprağın pH değerinin azaltılmasında toz kükürt etkilidir, granül haldeki kükürtler pH değerinin düşürülmesinde etkili olmuyor... Toz kükürt uygulamasının etkili olması için, kükürtün toprağa karıştırılması gereklidir. Kolay gelsin... Herşey gönlünüzce olsun.... |
Alıntı:
Merhaba sayın ttuzunalp hoşgeldiniz. Şaka yapmıyorsunuz değilmi ? Benim bildiğim keski çekiç yardımı ile beton kırmaya yarar..! İlginç... Şekil budaması için keski kullanmışınız..! Keski ile nasıl bir budama yapılır, aklım dimağım durdu... Yeni bir teknik geliştirmişsiniz. Merak ettim, fotoğrafını paylaşırsanız sevinirim... |
Alıntı:
Merhaba sayın penguenn hoş geldiniz. Begonvil, budamaya dayanıklı bitkidir. Çiçeklemesini birinci ve ikinci yıllık sürgünlerinde yapar. Begonvil ışık bitkisidir. Sizin bitkinizin çiçek açmaması bakım eksikliğinden olabilir. Bitkiniz saksıda olduğu için çalı türünde gelişim gösterir. Bir veya iki lider dalı yukarı doğru destekleyin kuvvetli çıkan sürgünleri çıkış noktasından bir veya iki göz bırakarak kesin bu kuvvetli sürgünler çiçek açmaz.. Sardunyalarınız kapalı balkonda olduğu için çiçeklenmesini sürdürüyor. Balkonunuzda ısıtma elemanı herhalde bulunmuyordur. Havaların soğuması ile sardunyalarınıza su vermeyi azaltalım, dondan etkilenmediği sürece bahara kadar kendi haline bırakalım. Kamkat ve narınız için derin budama yapmadan uç alarak form budaması yapabilirsiniz. Kolay gelsin... |
Alıntı:
|
Alıntı:
merhaba tekrar :) sanırım yanlış kelime kullandım kerpeten ile kargaburun arasında olan :) ve kabloları kesmeye yarayan bir el aleti diye belirtmem sanırım daha doğru olurdu :) yanlış ifademden dolayı özür dilerim. sonuç olarak kestiğim yerler çapı küçük olan dallar süper herhangi bir sorun yok ancak çapı kalın olanlar biraz saçaklı kesildi acaba testere ile yerlerini düzeltmem doğru olur mu? saygılarımla. |
Verdiğiniz bilgiler için çok çok teşekkür ederim. Bir de;Japon gülü b udanır mı bu mevsimde ? ve nasıl budanmalı?
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Kullandığınız alet sıkıştırarak koparttığı için ezerek kesim yapıyor. Doğal olarak kalın dal kesiminde sıkışma olduğundan lif, lif oluyor. Kesim yaptığınız yerin altında bulunan gözden testere ile kesim yapın, aşı macunu ile yarayı kapatalım, işlem tamamdır. Eklenti 258770 Size yardımcı olması bakımından örnek dal sürgünü kesimi fotoğrafı paylaşıyorum. Kesim yaparken size yardımcı olacaktır. Kolay gelsin.... |
Alıntı:
Merhaba sayın penguenn (Hibiscus rosa-chinensis) Budamaya dayanıklıdır. Don tehlikesi olmayan yerlerde, yeni sürgün oluşumunu teşvik ve form vermek için sürgün ucu kesimi yapılabilir. |
Alıntı:
Üzüm başlığını bulamadım ling verirseniz, misafir olurum... |
Alıntı:
http://www.agaclar.net/forum/uzumsu-...er/2282-12.htm |
Nuri Hocam,
Bu başlık sayesinde size sorman gereken konuların cevabını, dolaylı yoldan da olsa alıyorum. Japon gülü ile ilgili verdiğiniz görsel ve teorik bilgiler o kadar işime yaradı ki anlatamam. Bu vesile ile soruyu soran penguenn'e de teşekkür ederim. saygılar... |
[QUOTE=seyyah53;886221]Buyrun bu benim sadece bir dal parcasindan azimle urettigim uzumum bu sene saksida meyve aldik ...:)QUOTE]
Sayın seyyah53 Misafir oldum; Ellerinize, emeklerinize sağlık... Hastalıklardan uzak, bol meyve vermesi dileği ile.... Kolay gelsin. |
1 Eklenti(ler)
Sayın hozat
İlginize, alâkanıza ve içtenliğinize teşekkür ederim. Budama: Kalın dal kesimlerinde sıkça rastladığımız kesim hatası; Dalın gövdeye yakın yerinden ve dalın üst noktasından başlanılan kesimlerde, alt kısımdan kesilmemiş dış kabuk, dalın ağırlığından aşağı doğru sıyrılarak derin gövde yaralarına sebeb vermektedir. Bu kesim hatası ağaçlara büyük zararlar vermektedir. Kalın dal kesimi 3 aşamada yapılmalıdır. 1- Dalın ağırlığını almak ve kabuk sıyrılmasını önlemek için, gövdeden uzak dalın altından ilk kesim yapılır. 2-İkinci kesim daha evvel kesim yapılan yerin üstünden veya biraz daha ilersinden kesilir. İlk kesim kabuk sıyrılmasını önleyecektir. 3-Bu kesim son aşamadır, kesim yapılan yara aşı macunu ile kapatılır. Eklenti 259041 |
3 Eklenti(ler)
Merhaba Nuri Bey, komşum benden bahçesindeki kara dut, kaysı ve armut ağaçlarını budamamı rica etti. Ağaçlara bakınca kendimce bir fikir yürütebilsem de başkasının ağacı olunca el daha zor gidiyor makasa ;)
Size sırasıyla dut - kaysı ve armut ağaçlarının resimlerini yüklüyorum. Bana nasıl budamam gerektiğini söyleyebilir misiniz ? Teşekkürler :) Eklenti 259081 Eklenti 259083 Eklenti 259082 |
Alıntı:
Siz meraklı ve iyi gözlem yapan birisiniz... Bu, budama uygulaması kendinizi sınamanız ve güven kazanmanız için iyi bir fırsat olacaktır. Başkasının ağacına uygulama yapacağınız için daha dikkatli ve titiz bir budama olacağı kesindir. Dut ağacı fotoğrafı uzak çekim olduğu için ayrıntılar görünmüyor. Dut ağacı için size önerebileceğim budama şekli, çanak formu olan ağaçta 6 veya 8 adet dik çıkan, birbirlerini gölgelemiyecek, aynı açıda ve dal aralık mesafeleri eşit olan uygun dalları seçin... Seçilen dalların haricindeki, dik çıkan dalların tamamını körleyin, çıkış noktasından kesin... Seçilen lider dallarda varsa, yan çıkan dal sürgünlerinide 3-5 göz bırakarak keselim. Lider olarak bıraktığınız dal uçlarını kesmiyelim, sürgün çıkışı yukarı doğru çıkarken gözlerin patlaması ile yeni meyve göz oluşumu başlıyacaktır seneye bu gözlerden çıkan sürgünlerden meyve oluşacaktır. Sonuç olarak 6-8 ana dalı olan dik açı ile çıkan, zamanla bu lider dallar dışa doğru açılarak hurma ağacı gibi bir formu olan dut ağacımız olacaktır. Bu form tarzı ile budanan ağaçlarda, meyve tutumu ve meyve toplaması harika oluyor. Kayısı fidanlarınıda bu tarzda form vermeye çalışıyoruz. Kayısının formu fena görünmüyor. Bu yıl çıkan obur sürgünleri alalım kafi gibi.. Armut ağacı, ana dal dik çıkışı ideal bir yapılanmada... En altta bulunan V şeklinde çıkış yapan dalı körleyelim, çıkış noktasından keselim. Fotoğrafta görünen, meyve gözü oluşumları yukarıda ve sürgün uçlarında... Bunları bırakarak, yukarıdan aşağıya doğru genişleyerek dal uçlarını budayalım, konik bir form vermeye çalışalım... Birbilerine çarpan ve yeterli ışık alımını önleyen dal çıkarmalarınıda yapalım... İşlemler bu kadardır. Başarılar kolay gelsin... |
Teşekkürler Nuri Bey. Resimleri cep telefonuyla çektim, kalite bu yüzden biraz düşük oldu..
Bu yazdıklarınızı bastırıp elime alacağım ve okuya okuya yapacağım :p Umarım komşum memnun kalır (ama daha önemlisi benim kendimden memnun kalmam tabii ki ) Zaten bu hafta sonu da gülünü budadım aynı komşumun. Bence oldukça iyi oldu :)) |
Merhaba
Bölgemizde bu günlerde havalar mükemmel... Zamanınız müsaitse meyve ağaçları, servi cinsleri ve çalı formlu bitkilerin budanması için kaçırılmayacak fırsattır. Soğuk hava ve donlar bastırmadan bu işlemleri bitirelim... Kolay gelsin... |
2 Eklenti(ler)
Nuri Bey merhaba,
Sizinle Istanbul seminerinde bir ara konuşmuştuk. Ağaçların yerini değiştirme ile ilgili birşeyler sormuştum. Ayaküstü ama çok canalıcı bilgiler vermiştiniz. Ben de sizin anlattiğiniz gibi geçtiğimiz hafta ilk ağacimi naklettim. Ağaç yaklasik 2-3 yasinda, gövdesi 6-7cm çapinda bir akçaağaç. Sizin dediginiz gibi çevresini 60cm den fazla bir daire açtik. Yavaş yavaş dibe indik. açtigimiz çemberde yüzeye çok yakin neredeyse bir parmak altta, 1cm kadar kalinlikta kökler vardi. Mecburen onlar kesildi. ama hemen 30-40cm altta saçak kök olusmustu ve altta hiç kalin kök yoktu. Saçak kökler hiç hasar görmeden, bu haliyle kaldirip hemen yeni yerine koyduk. Altını ve çevresini yanmis koyun gübresi, toprak ve zeolit karisimi ile doldurup sim derma ile takviye ettik. hafifçe sikistirip can suyunu verdik ve basladik bildigimiz dualari okumaya:)) Sırada yine hemen hemen aynı boyda 3-4 tane daha agaç var nakledilecek. Sorum sudur ki; bu islemden sonra bol sulama disinda herhangi bir baska islem gerekiyormu? Agaç üzerinde budama gerekli mi? Bunca kaybettigi kalın köklerden sonra, gövde, dal - kok dengesi bozulmus durumda. Bahara kadar bu halini besleyebilecek, yeterince yeni kök atabilir mi?(en azindan ölmeyecek kadar) Gerçi bu yaz ölmesin, baska hiçbirsey beklemiyorum. Yeri değişen ağacın resimlerini de ekliyorum. Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler. Eklenti 259686 Eklenti 259684 |
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Merhaba sayın Omer Ellerinize sağlık , güzel bir çalışma olmuş... Ağacınız yeni dikilmiş olmasından dolayı, yan destek kökleri oluşmuş, kazık kök yapısı oluşumuna geçememiş, bu durum ağacınızın söküm için ideal durumda olduğunun göstergesidir. Söküm aşamalarını doğru uygulamışsınız, yeni dikim yapılacak çukurun açılmasında dikkat edilecek bir ayrıntıya temas etmek istiyorum. Dikim çukuru kazılırken, bir bel derinliği kadar olan toprağı bir kenera alalım, bu derinlikten sonraki toprağıda ayrı bir kenara alalım... İlk çıkan üst toprağa az miktarda yanmış koyun gübresi birde varsa dişli kum ilavesi yaparak, bu toprağı dikim yapacağınız fidanın altına koyarak yastık yapın... Ağacınızın dikim işlemini yaptıktan sonra, ayırdığımız alt toprağa dişli kum ve az miktarda yanmış gübre ile harmanladıktan sonra çukuru dolduralım... İyice sıkıştırdıktan sonra can suyunu bolca verelim... Hakim rüzğar yönünde herekleyerek (Kazıkla, destek) bağlayalım... Söküm yapacağınız diğer ağaçlarında boyutu ve durumu aynı ise sökümünü yapın... Sizin ağaçlarınız yol kenarı ağacı olacağından, alt kısımlarında bulunan dalların tamamını körleyin, çıkış yerinden kesin.. Korkmanıza gerek yok, nasip olursa yeni yerinde sağlıklı olarak büyüyüp gelişeceklerdir. Dikkat: Ağaçlarınızı yeni yerine dikimi yapıldıktan sonra herekleyerek bağlamayı ihmal etmelim, bu nokta çok önemli.... Budamanın fotoğraflarını paylaşıyorum. Kolay gelsin... Eklenti 259712 |
rüzgardan etkılenmesın dıye güzel bır sırıkla bağlamalısınız
salalndıkca rıske gırer ve yesermeyebılır |
Nuri Bey dilinize sağlık, çok teşekkür ederim. Hele yaşayacak olmasına en çok sevindim.
İlk işim hemen çevresine kazıkları çakıp bağlıyorum. Diğer ağaçların yerini değiştirirken de dediğiniz toprak uygulamasını yapacağım. Tekrar çok teşekkürler.. |
Alıntı:
|
Sayın Nuri Murvet; Ocak 2010 tarihinde Nektarin ,Şeftali,Kiraz,Erik,Asya armutları olmak üzere 120 Adet ağaç diktim.Bahçede rakım 1050m ve geçen yıl modifiye lider olarak şekil budaması yaptım.(Daha doğrusu budamaya çalıştım.) Bu meyvelerin çeşidine göre uygun budama şekli hangisi olmalı? Yanlışmı yaptım diye tereddütdeyim.
İlginize teşekkür eder,çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim. |
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Meyvecilikte ; Modifiye lider (değişik doruk dallı) budama terbiyesi sıkça kullanılan ve tercih edilen budama tekniğidir. Bu terbiye sisteminde fidanlarınızın kuvvetli olması çok önemlidir. Kararınız ve seçiminiz, uygulayıcı olarak doğrudur. Kiraz ve armutta bizde aynı budama tekniğini uygulamaya gayret ediyoruz. Şeftali, nektarin ve erikte Goble (çanak) budama terbiye uygulaması yapıyoruz. Tercih ettiğiniz budama terbiyesi sistemini doğru uyguladığınız sürece başarılı sonuçlar alacağınız kesindir. Konu hakkında yeterli bilgiye sahip olduğunuza inanarak, budama tekniğinin ayrıntılarına girmiyorum. Yalnızca size fikir vermesi açısından, ilk iki yıl çok önemli olduğundan budama ile form verme fotoğrafını paylaşmak istiyorum. Eklenti 260168 Başarılar, kolay gelsin... |
5 Eklenti(ler)
Sayın Nuri Murvet.
Selamlar. 05.01.2011 tarihinde katkılarınızla yaptığım budamanın bu yılda yapılması gerekir mi?Resimlerini aktarıyorum.Katkı sunarsanız sevinirim. AYVA-HURMA-ELMA-KİRAZ-ELMA |
5 Eklenti(ler)
Devam.
ARMUT-NAR-CAN ERİK-VİŞNE-KAYISI |
| Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 22:42. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025