agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Peyzaj, Bahçe Düzenleme (https://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/)
-   -   Sulama sistemi + Çim ekimi + Şelaleli Süs Havuzu (https://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/22707.htm)

mesutcan 17-07-2011 23:17

1 Eklenti(ler)
Yine yapıştırıcı kullanmadan farklı kombinasyonları denedikten sonra şöyle bir şekle karar verdim:

Eklenti 234615

mesutcan 17-07-2011 23:19

2 Eklenti(ler)
Bir şeyleri yapıştırmadıkça ve son şeklini vermedikçe hiç güzel durmuyor. Bu noktada biraz hayal kırıklığı yaşadım ama yine de devam ettim. Hep aklımda "beğenmezsem daha sonra yıkar başka bir şey yaparım" düşüncesi vardı.

Diğer katlar da tek tek çıkıldı:

Eklenti 234616

Eklenti 234617

mesutcan 17-07-2011 23:21

1 Eklenti(ler)
En son katı koydum ve büyükçe bir hortumun geçebileceği bir yer bırakıp çatı için kullanacağım kayrak taşını da yapıştırdım. Gecenin geç saatlerinde bir tas kadar suyla yaptığım deneme sevindiriciydi. Su her kata uğruyor ve farklı noktalardan dağınık şekilde dökülüyordu.

Islaklıklardan suyun izlediği yolu görebilirsiniz:

Eklenti 234619

mesutcan 17-07-2011 23:23

2 Eklenti(ler)
Şelaleyi bitirdikten sonra aynı gece, kalan duvarları kaplamaya devam ederken küçük bir kaza yaşadım. Ucu gayet sivri bir kayrak taşını havuza dik şekilde düşürdüm.

Bu fotoğraf ertesi günden. Taş hala düştüğü yerde:

Eklenti 234620

Yine de günün sonunda yapılan iş beni tatmin etti:

Eklenti 234621

mesutcan 17-07-2011 23:25

1 Eklenti(ler)
Bu sabahki çalışma ortamım:

Eklenti 234622

mesutcan 17-07-2011 23:28

Sırada en pis iş var. Havuzu temizlemek. Elime bir bulaşık eldiveni, kocaman bir bez ve kovayla giriştim havuza. Aman ne pislik. Size tavsiyem kesinlikle havuzunuzu bakımsız bırakmayın. :)

Solucanlarla sorunum yoktur normalde ama havuzun derin yerinde suyun içinde resmen koloni kurmuşlar. Beni çok uğraştırdılar. :)

Büyük uğraşlar sonucunda temizliği tamamladım.

mesutcan 17-07-2011 23:29

2 Eklenti(ler)
Dün açtığım deliğin bulunduğu yeri iyice temizledim ve kuruladım:

Eklenti 234623

Sıva filesini yapıştırırken kullandığım güçlü bandın suya dayanımı olduğu için tamir bandı olarak onu kullandım. Sonuç gayet iyi:

Eklenti 234624

mesutcan 17-07-2011 23:31

2 Eklenti(ler)
Suyu doldurmanın zamanı geldi. Su saatini not etmeyi unutmamak lazım. Litre hesabı açısından. Benim havuz tam 3 Ton olmuş.

Önceki ve sonraki durum:

Eklenti 234625

Eklenti 234626

mesutcan 17-07-2011 23:32

2 Eklenti(ler)
Ve bir kaç saat önce havuzun suyu yeni dolmuşken:

Eklenti 234627

Eklenti 234628

mesutcan 17-07-2011 23:36

1 Eklenti(ler)
Şu an keyifli bir yorgunluk var üzerimde. Şelaleye kafamı çok takmıştım. Nasıl yapacağımı kestiremediğim için canımı çok sıkıyordu. İş görecek bir şelalem oldu. Şimdi rahatım. Artık doğru düzgün bir pompa ile filitre malzememi de alırsam balıklarım için yaşam alanı ilk etapta tamam olacak.

Eklenti 234629

Bu 2 saat kadar önce çektiğim son fotoğraf. Gelişmeleri yine bildiriyor olacağım. :)

dogaci59 17-07-2011 23:42

Mesut Bey, sizi canı gönülden tebrik ediyorum. İlerisi için bana bu havuz yol gösterici olucak. Sizin kadar becerikli değilim ama bir şekilde birşeyler çıkartabilirim sanırım. İleride KOI balıkları beslemek benim dileğim. O zamana kadar sizin havuzunuzun balıklarıyla idare edeceğim :)

mesutcan 17-07-2011 23:51

Sayın Doğacı59.

Çok teşekkür ederim iyi dilekleriniz için. Ben bu forum öncelikli olmak üzere bu tür kaynaklardan çok büyük yardım aldım. Ben de yardım edebiliyorsam ne mutlu bana. İnşallah en kısa zamanda Koi konusunda da tecrübelerimi paylaşabiliyor olurum. :)

Becerikli değil de meraklı diyelim. :) Becerikli olsam belki çoktan balıklarım yüzüyor olurdu. :) Eminim çok daha güzellerini yapabilirsiniz.

Saygılar sevgiler.

merlict 18-07-2011 04:14

Mesut'cum ellerine sağlık.

Sen şelale derken ben "Düden" falan bekliyordum, hayal kırıklığı yaşadım :)) Şaka bi yana çok hoş oldu.Sonunu merakla bekliyorum.Filtre ve devirdaim işlerini sona bırakmasaydın keşke.Yapım esnasında onları da planlasan sana zaman ve kolaylık kazandırırdı.Geçmiş yıllarda bende bir paladarium çalışması yapmıştım.(paladarium denirse tabii:)-) Bir sitede kaynağım vardı.Araştırayım eğer bulabilirsem buraya linkini yazarım.İnan bana ağzım açık kalarak takip edip gaza gelmiştim.Çok şeyler öğrendim ordan.Belki sana öneriler verebilir.

Mehmet

merlict 18-07-2011 05:40

2 Eklenti(ler)
The 700 gal indoor sunken garden project

http://www.plantedtank.net/forums/ta...n-project.html

Zor oldu ama buldum.Aslında benzerleri o kadar fazla ama bu delice gelmişti bana o zamanlar.Bence baştan sona hepsini incele.Filtreleme kısmını çok detaylandırmamış ama sana iyi fikir verir düşüncesindeyim.Benzeri bişey bende yapmıştım ama fotoları olmadığı için göremiyeceksin :))

Mehmet

mesutcan 18-07-2011 07:35

Mehmet çok sağol link için. Bu tür bir filitre yapmayacağım. Büyük bidon içerisinde farklı katmanlardan oluşan bir filitre düşünüyorum. Bu filitre şelalenin arkasında duracak. Dalgıç pompa ile de devirdaim işini çözeceğim.

Bu linkteki paladarium'u daha önce incelemiştim aslında. Hatta bu tür kademeli filitrelerin başka türlerini de gördüm. Böyle bir filitreyi yapmak için havuzun müsait bir yerine bir yer açmalıydım ve orada bu filitre işlerini yapmalıydım. Baştan beri filitre işine bakıyorum bir yandan. Ama açıkçası bu filitreleri hiç gözüm kesmedi. 3, 4 aya bir bidonun içini temizlemek daha kolay geldi bana. :)

Bu arada sabah kalktım, su hala aynı seviyesinde. Bu iyi haber. Havuz şiltesi başka bir yerden sürpriz yapmadı bana.

mesutcan 19-07-2011 07:04

Su pompası olarak Hailea HX 8830F alayım diyorum, ne dersiniz? 60 Watt güç ile 2,4 Metreye su çıkarabiliyor. Maksimum debi 3100 Litre/Saat. Aşağıdaki forumda yazdığına göre 2 metredeki debisi 1500 Litre/Saat oluyor. Gayet iyi.

http://forum.practicalfishkeeping.co...ad.php?t=30340

Ürün Hepsiburada.com ve Pet-mart.com'da var. Pet-mart.com biraz daha ucuz. Hiç oradan alışveriş eden oldu mu? Güvenli bir site midir? Eğer öyleyse bio-ball'ları da oradan alıp geçeyim diyorum.

mesutcan 19-07-2011 07:52

Filtre için çok güzel bir kaynak buldum. Çok güzel açıklamış:

http://kaanguler.blogcu.com/dis-filt...-dongu/6103470

Ürünleri hepsiburada.com'dan alacağım sanırım. Malzeme listesi şöyle:

http://www.hepsiburada.com/Liste/Pro...tada310hx8830f

http://www.hepsiburada.com/Liste/Pro...r5034059002680

http://www.hepsiburada.com/Liste/Pro...ductid=ptm1577

Bunun yanında mobilyacılardan temin edebileceğim sert sünger, normal gözenekli sünger ve 1 cm kesilmiş su hortumlarını da kullanacağım. Filtre için gerekli boru aparatlarını buradaki hırdavatçılardan toplamak daha doğru olacak.

merlict 19-07-2011 19:26

Merhaba Mesut'cum

Yazdıklarını inceledim, motorlar ve elyaf filtre için bişeylerde ben eklemek isterim.Malüm benim işim su ile :)) biraz tecrübe ettik zamanla :))

Pompa ve diğer düzenekleri düşünürken toplam hacmin ve ne kadar sürede devirdaim ettireceğini, suyun bol veya düşük debide olmasını, havuzdaki balıkların cinsi, suyun ne kadar yüksekten döküleceği, vs. iyi hesaplaman lazım ki diğer ekipmanlara yönelesin.

Elyaf filtre konusunda bir markaya bağımlı kalma derim.O alacağın torba veya paket her neyse kısa süreli kullanım olacak ve kirlendikten sonra değiştirmek istediğinde sürekli aynı malzemeden sipariş açıp duracaksın.Önerim : Elyaf yorgan/battaniye imalatı yapan yatakçı firmalar veya satıcılarda bunların rulo şeklinde çok büyük torba ve plaka şeklinde ebatları var ve fiyatları büyük aldığın için çok cüzii oluyor.Ruloyu aç 2mt. x 100mt. istediğin ebatlarda kes kes kullan.Nerdeyse 50 parça kesersin, toplamı senin alacağın markalının paket fiyatına gelir.Ben işte hava filtresi olarak bu elyaf malzemeden sürekli kullanıyorum, evdeki akvaryumlarımda da mevcut.

Pompalara gelince aslına bakarsan pek gözüm tutmadı.Kullanıp tecrüben varmı dersen hayır derim.Genelde Danfoss veya Grunfoss kullandım ve sonuç nedir diye sormazsın bile.Biri BMW diğer Porche.Krom aksam, sızdırmazlık ve dayanım çok iyi,bunun yanında fiyatta tabi kadrana göre artıyor.Fiyat yanında performans önemli dersen incele derim.Sonuçta süs havuzu da olsa sürekli çalışması gerektiğinde senin pompa seni ayrı yolda bırakabilir derim.Ben arıtma tesisinde kullanmak için 2 adet Grundfos Unilift KP 150 aldım, kendinden şamandralı.Birini bağladım, Yeraltı atık su biriktirme tankından (4 ton) 24 saat sürekli su atıyor, yaklaşık 10 mt. yüksekliğe.Çamur ve küçük pislikler cabası.5 yıldır 2. pompa elimde yedek bekliyor.Artık sen düşün gerisini.

Grundfos Unilift KP 150 300 W 8,5 m3/h -5,5 m derinlik

Bu pompa sana büyük gelebilir sen daha küçüğünü düşünebilirsin. Yok ben fazla masraf etmeden düzenek kurayım dersen, 3-5 ayda bir parça değişimine gittiğinde aynı hesaba gelir.Değerlendir derim.Yardıma ihtiyacın olduğunda yakındayım.

Mehmet

mesutcan 20-07-2011 06:24

Dostum çok teşekkürler. Bu konuda çok tecrübelisin. Ama sorun şu ki, ben dün sipariş etmiş bulundum. :)Çünkü bir kaç gün gelme süresini bekleyinceye kadar havuzun tekrar kirlenmesini ve davetsiz misafirleri engellemek istedim. Bir an evvel devreye sokmak için.

Senin tavsiye ettiğin pompalara baktım. Gerçekten güzel ve profesyonel ürünler. Sanırım havuzun tüm suyunun 3, 4 saatte bir devir daim etmesi yeterli olacak. Şelalenin en üst noktası 1,5 metre. Bu aldığım pompanın 1,5 metredeki debisi 2 Ton/saat civarında olacak. Bir de filitre ile debinin düştüğünü düşünürsek saatte 1 ton kadar basabilir diye düşünüyorum. Ufak tefek havuz yapan çok kişi bu Çin malı malzemeyi tercih etmişler, o yüzden bunu aldım açıkçası. Bir de 95 TL hiç bütçemi üzmeyecek bir rakam. Bakıyorum diğer motorlar 300'den filan başlıyor. Ayrıca 60 Watt elektrik çekmesi de cabası. Malum, elektrik faturasını da düşünmek lazım. :)

Elyaf konusundaki tavsiyene çok teşekkür ederim. Burada sanırım elyaf rulo bulabilirim. Bir de Koi bulmak lazım şimdi tabi. :) Bakalım o işi de araştırıyorum bir yandan.

Çok teşekkürler kardeşim. Görüşürüz.

merlict 20-07-2011 17:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mesutcan (Mesaj 838667)
Dostum çok teşekkürler. Bu konuda çok tecrübelisin. Ama sorun şu ki, ben dün sipariş etmiş bulundum. :)Çünkü bir kaç gün gelme süresini bekleyinceye kadar havuzun tekrar kirlenmesini ve davetsiz misafirleri engellemek istedim. Bir an evvel devreye sokmak için.

Senin tavsiye ettiğin pompalara baktım. Gerçekten güzel ve profesyonel ürünler. Sanırım havuzun tüm suyunun 3, 4 saatte bir devir daim etmesi yeterli olacak. Şelalenin en üst noktası 1,5 metre. Bu aldığım pompanın 1,5 metredeki debisi 2 Ton/saat civarında olacak. Bir de filitre ile debinin düştüğünü düşünürsek saatte 1 ton kadar basabilir diye düşünüyorum. Ufak tefek havuz yapan çok kişi bu Çin malı malzemeyi tercih etmişler, o yüzden bunu aldım açıkçası. Bir de 95 TL hiç bütçemi üzmeyecek bir rakam. Bakıyorum diğer motorlar 300'den filan başlıyor. Ayrıca 60 Watt elektrik çekmesi de cabası. Malum, elektrik faturasını da düşünmek lazım. :)

Elyaf konusundaki tavsiyene çok teşekkür ederim. Burada sanırım elyaf rulo bulabilirim. Bir de Koi bulmak lazım şimdi tabi. :) Bakalım o işi de araştırıyorum bir yandan.

Çok teşekkürler kardeşim. Görüşürüz.

Canın sağolsun senin.
Umarım pompa işini görür.Dünde söylediğim gibi benim önerdiğim biraz prof sen daha küçüğünü seçebilirsin(din) neyse sağlık olsun.Nasıl olsa 1-2 ay sonra tekrar pompa alacan :))

Benim bir dev akvaryum/tank denemem olmuştu zamanında.Yaklaşık 1,7 ton kapasiteli akvaryum.3 cephe cam arka cephe yalıtımlı duvar.Amaç arowana beslemek, yosun üretmekti.Başlangıç güzeldi ama hep pompada sorun yaşıyorduk.Ne denediysek olmadı, istediğimiz debiden çok yüksek oldu.Bir türlü düşüremedik.İş başa düştü kendimiz çakma pompa yaptık.Çamaşır makinası tahliye pompası bulduk hurdacıdan, giriş, çıkışlarına klepe yaptık, enerji beslemesine timer koyduk, istediğimiz nerdeyse 1/10 fiyata hallettik.Sonunda seninde geleceğin yer bizim geldiğimiz yere çok yakın gibi :))

Neyse uzattım.pompa tamam gibi, elyafı hallederim diyorsun, iş kaldı koilere.ne kadar kötü biliyonmu.Benim personellerimden biri Isparta/Yalvaçlı.Geçen cumartesi günü onu 15 günlük yıllık izne gönderdim, Ispartaya geldi.Bilsem balık ihtiyacın olduğunu, onunla gönderirdim 5-10 tane sana.Sağlık olsun diyelim bu sefer. Sen havuzu hazırla, tamamdır dediğinde http://www.akvaryum.com/Forum/ bu siteye gir.Orda takas veya satılık bir sürü balık ve bitki bulabilirsin.Hatta Ispartadan olanlarda çıkabilir, hem ucuz hemde kısa sürede halledersin.

varmı başka sorun ?

Görüşürüz

Mehmet

mesutcan 21-07-2011 13:06

Teşekkürler Mehmet.

Benim de aklımdan geçmişti çamaşır makinesi pompasını kullanmak. Belki dediğin gibi ilerde böyle bir motora dönmem gerekebilir.

Koi balığı için Antalya'da devlete ait bir üretim ve satış yeri bulmuştum aslında. Ama Eylül'de satışa başlayacaklarmış. Buralarda da bolca koi satan yer var. Sanırım bir kaç tane Isparta içerisinden alacağım. Gerisini de Eylül'de Antalya'dan alacağım. Zaten kitabına uygun yapacak olsam bu havuzda en fazla 10 adet koi besleme hakkım var. Çünkü sağlıklı bir koi için 300 litre su tavsiye ediliyor. Tabi bu kurala uyan kaç kişi vardır o da ayrı konu :)

Görüşürüz.

legedema07 25-07-2011 11:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mesutcan (Mesaj 837708)
Şelaleyi bitirdikten sonra aynı gece, kalan duvarları kaplamaya devam ederken küçük bir kaza yaşadım. Ucu gayet sivri bir kayrak taşını havuza dik şekilde düşürdüm.

Bu fotoğraf ertesi günden. Taş hala düştüğü yerde:

Eklenti 234620

Yine de günün sonunda yapılan iş beni tatmin etti:

Eklenti 234621

kaza yaşadım diye yazınca enson düşürdüm yazdığınız kelimeyi düştüm diye okudum. Resimde kan varmı diye bakmak istemedim ama baktıktan sonra kayrak taşını havuza düşürdüğünüzü ve kelimeyi yanlış okuduğumu anladım. Neyse önemli bişey yokmuş. Sizin düştüğünüzü sandım. En önemlisi sağlık, cana geleceğine varsın havuza gelsin. Geçmiş olsun.

legedema07 25-07-2011 11:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mesutcan (Mesaj 836665)
Sayın Xenkebikec. Böyle güzel şeyler duydukça inanın bazen sırf burada sizlere bir şeyler paylaşabilmek için kendimi zorluyor ve işe koyuluyorum. :) Yani benim de size teşekkür etmem lazım bir bakıma. :) Güzel düşünceleriniz için çok teşekkürler. Bir şeyleri insanın kendisinin yapması gerçekten büyük zevk. İnşallah hepimiz aklımızdaki şeyleri yapabilcek fırsat, sağlık ve zaman bulabiliriz.

Sayın Legedema07. 524 metrekareye neler yapılmaz ki. :) Ancak arsanız gerçekten arsa mı acaba? :) Yani tarla statüsünde mi, ya da belediye orada bir imar çalışması yapmış mı? Bunu belediyeden öğrenebilirsiniz. Bu çalışma yapılmamışsa imar çalışması sırasında arsanızın bir bölümü yol ve kaldırım gibi ortak alanlar için blediyeye geçiyor. Herhalde 400 m2 kadar size bir alan kalabilir. Bir de arsanın olduğu yerde m2'nin ne kadarına ne kadar m2 ev yapılabiliyor buna bakmak lazım. Mesela %50 veriliyorsa eğer ve 400 m2 arsanız kaldıysa 200 m2 ev yapabilirsiniz. Tek kat 200 m2 de olur, iki kat 100'er m2 de. Ben çok detaylı bilmiyorum ama bu işler böyle bir sürü ince detayla dolu. İnşallah hayallerinizdeki bahçeli evi en kısa zamanda en kolay şekilde inşa ettirebilirsiniz.

Bu arada yarın sabah (15 Temmuz Cuma) bir aksilik çıkmazsa havuza tekrar kolları sıvayacağım. Bakalım neler olacak. :) Saygılar, sevgiler.

Benim aldığım arsa imarlı. İmarda yolu felan var. Hiç gidip görmedim ama hala birileri tarla olarak kullanıyor. Google eart ten biliyorum yerini. Zaten internetten gördüm, gidip görmüşlüğüm yok anlayacağınız. Aslında yatırım amaçlı bir arsa. daha sonra başka bir yerden arsa almayı düşünüyorum. Neyse sizin çalışmalara başlamanıza sevindim. Kolay gelsin.

mesutcan 25-07-2011 14:12

Sayın Legedema07;

Çok şükür kendim bir kaza geçirmedim çalışma sırasında. Ama şelaleyi yaparken nasıl akrobasi yaptım bilemezsiniz. :) Hiç iş sağlığı ve güvenliğine uygun bir çalışma olmadı doğrusu. Sağolun iyi dilekleriniz için.

İnşallah Antalya'daki arsanıza en kısa zamanda çok güzel bir ev yaparsınız. Antalya'da bu işler hızlı ilerliyor. Yakında yol da yapılmaya başlandı mı evler mantar gibi türemeye başlar.

Bu arada 6 adet 12, 13er santimlik küçük koi şu an havuzda fink atıyor. :) Fotolar yakında.

İyi çalışmalar.

mesutcan 01-08-2011 22:53

Tekrar merhabalar;

Yazamadığım 6 gün boyunca filitreyi tamamladım. Öncelikle daha önce bir marketten aldığım turşu bidonunu denedim ancak çok ince bir plastik olduğu için içine su doldukça kapaktan su kaçırmaya başladı. Sonra şu meşhur mavi boya bidonlarından buldum. Onun da henüz kapak kelepçesini bulamadım ama şu an bile çok iyi iş görüyor.

mesutcan 01-08-2011 22:54

2 Eklenti(ler)
Balıklarımın suya alışma süreci:

Eklenti 238019

Bidon için gerekli malzemeler:

Eklenti 238020

mesutcan 01-08-2011 22:55

2 Eklenti(ler)
Filtre aşamaları devam:

Eklenti 238021

Eklenti 238022

mesutcan 01-08-2011 22:55

2 Eklenti(ler)
Devam ediyoruz:

Eklenti 238023

Eklenti 238024

mesutcan 01-08-2011 22:59

2 Eklenti(ler)
PPLC boruyu ütüsüyle şekillendiriyoruz:

Eklenti 238026

Eklenti 238027

mesutcan 01-08-2011 22:59

2 Eklenti(ler)
Boru işlemeye devam:

Eklenti 238028

Eklenti 238029

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:45.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025