agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Peyzaj, Bahçe Düzenleme (https://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/)
-   -   Çim (https://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/2090.htm)

osmann 25-03-2009 17:12

Arkadaşlar biz çevre kolu etkinlikleri çerçevesinde bahçe düzenlemesi yapıyoruz. Çok ihmal edilmiş bir bahçemiz vardı. Basılmaktan taşlaşmış bir toprağı vardı. Önce kazdırıp bellettim. Ardından bol bol sulattım. Zaten hemen ardından şiddetli yağmurlar da başladı. Çimlendirmek niyetindeyiz fakat toprak feci, imkanlar çok kısıtlı. Toprak son derece yağlı, ağır ve sarı bir toprak. Çevrede nakil yapabileceğimiz güzel bir toprak da yok. Toprağı koca koca parçalar olmaktan kurtaramıyoruz. Kürek büyüklüğünde yağlı toprak parçaları mevcut. Kürekle parçalamaya çalışıyoruz küreğe yapışıyor. Böyle bir toprağı adam etmek ve çimlendirmek mümkün müdür? Mümkünse neler yapılabilir? Bir miktar kumumuz var. Karıştırsak işe yarar mı? Yardımcı olursanız teşekkür ederim.

Güler 25-03-2009 17:52

Bu başlığı ilk sayfadan itibaren okumanızı tavsiye edeceğim.
Arkadaşımız bahçesini nasıl çimlendirmiş, safhalarıyle açık açık yazmış.
Çim alanın zemininde bir miktar yıkanmış dere kumu kullanıyoruz.

osmann 26-03-2009 17:57

Bugün oldukça fazla kum karıştırdık ama toprak çok ağır ve topak topak görüntüsü devam ediyor. Yağlı çamur benzeri bir toprak olduğu için kum da işe yaradı denilemez. Acaba bu tipte bir toprakta çim tutma ihtimali olabilir mi? İlla dışarıdan gübre ya da toprak ilavesi şart mıdır? Çünkü bütçemiz çok sınırlı. Başlıktaki tüm yazıları okudum ama çok çeşitli uygulamalar var. Ve bizim toprak sorunumuza benzeyen bir soruna cevap yazılmamış. Ya da ben göremedim. Yardım ederseniz çok sevinirim.

Mine Pakkaner 28-03-2009 21:03

Böyle bir toprakta çim tesis etmeyin. Başınıza dert alırsınız. Yanık hayvan gübresi, dişli dere kumu karıştırarak sorunu çözersiniz ama maliyet artar.

osmann 28-03-2009 22:54

Teşekkür ederim Mine Hanım.

fixture 30-03-2009 13:15

1 Eklenti(ler)
Mine Hanım, bahçemde geçen sonbaharda belletip bu ilkbaharda çim atılmak üzere hazırlattığım bölüm kesif bir yabani ot işgaline uğramış. Yeniden çapalamak mı gerek yoksa yabani ot ilaçlaması kurtarırmı, önerdiğiniz bir ilaç adı varmı?

schiba 04-04-2009 22:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin Yılmaz (Mesaj 244551)

tesviyede: Çimi ekmeden önce güzel bir bahçe toprağından mutlaka 5 cm kadar tesviye payı ve çim için idel gelişme alanı oluşturmalısınız bu bile az ancak başlangıç için daha ekonomik olur.

Ekim öncesi: Otomatik veya manuel sulama sistemi yaptıracaksanız mutlaka ekim öncesi o işlemlerin yapılmasını sağlamalısınız her ne kadar masraflı da olsa bir otel için işgücü kazanımı bakımından ve çimlerdeki kontrol bakımından sulama sistemini iyi düşünmelisiniz ve mümkünse çim bakımı için sulama sistemine gübre tankı veya siseme gübre verebilecek bir ventilasyon sistemi monte ettirmelisiniz. Ekim öncesi çalışma kontrolleri yapılıp ekime öyle geçilmelidir.

Ekimde: Eğer ot çıkmıyorsa daha fazla geçikmeyin tesviyeyi hemen yaptırıp ekimi yaptırın. Ekimde eğer ekimi yapan kişinin el alışkanlığı varsa sorun yok eğer ekim için el alışkanlığı yoksa bir metrekarelik hazırlayacağınız bir çerçeveye daha önceden tartarak serpebileceğiniz gramajlarda (40-70 gr arası) denelemer yapın. Ekimde ilk metrekarelerde her metrekareye gelmesi gereken çim tohumu miktarının yarısı homojen olmasına gayret edilerek ekim yapılmalı sonrasında seyrek görülen alanlara tekar kalan gramaj serilmeli ve el alışkanlığı kazanmalıdır bu şekilde ekim homojenliğide sağlanmış olmalıdır. Ekim yaparken çim her alınışta yeniden karıştırılmalı rüzgarlı havalarda ekim yapılmamalıdır aksi halde çimler çıkşta çim çeşitlerini alanda görebilrisiniz zira rüzgarda yapılan ekimle ve karıştırılmadan yapılan ekimle tohum büyüklüklerijne göre ekim yapılmış olur.

Ekim sonrası: Ekimi birer metrekarelik şeritler halinde uzun kenar boyunca yapabileceğiniz gibi ekimin tamamını yapıp kapak güresi serme işlemine geçebilirsiniz. Kapak gübresi bahsettiğiniz şekilde 1/2 mil+1/2 keçi gübresi karışımı olmalıdır. kapak gübresi olarak sadece torf kullanırsanız rüzgarın torfu uöçurma ihtimali yüksektir. Ekimin üzreine çim sererken homeojen kalınlıkta serilmeli ve 1 cm geçmemelidir. Serpme işlemi eğer ön alıştırma işlemi yapılarak el alışkanlığı kazandırılabilirse kürekle değilse elle çimlerin üzerine serperek yapılmalıdır. Unutmayın kalınlık homojen olmalıdır ki çimlenme de aynı zamanda olsun. kapatma işlemiyle birlikte toprağınızın üst yüzeyini bolca sulayın ve artık hiç kurtmayın.

Çimlenme: Çimlenmede kullandığınız çim karşımına göre önce ingiliz çimi çimlenir bu çimin çıkışına göre homojen serpilmişmi göz kestirebilirsiniz daha sonradan sırasıyla çimlenme süresine göre diğer çeşitlerde çimlenecektir. Alacağınız çim çeşidi yarı gölge çimi olmaldır. Gölge çimi kullanırsanız saat 8 den 11'e kadarki zamanda gölge isteyen çim çeşitleri ölecektir. Genelde istediğiniz karışımlar festuca türleri yoğun karışımlar olmalıdır.

Bakım: Çimleriniz çimlendiğinde yaz ekimi yaptığınız için kök çürüklüklerine ve diğer mantari hastalıklara karşı ilaçlamalısınız en iyisi Mine hanımın tavsiye ettiği Peras veya Huwasandır. İlk biçimden sonra mutlaka silindir geçirmelisiniz ve yavaş salınımlı gübrelerle gübreleme yapmalısınız veya eğer sulama sisteminize gübreleme mekanizması taktırırsanız sulama suyuna katılan gübrelerden kullanınız veya usta peyzajcıların tavsiyeleri doğrultusunda sulama suytuna katabileceğiniz daha hesaplı gübrelrden de kullanabilirsiniz. Çimlerinizi erken kalınlaştırmak isterseniz ilk biçimden sonra Turf-set+MAP uygulaması yapmanızı tavsiye ederim ancak o zamanda ilaçlamaya son vermelisiniz.


Aradan 6 ay geçti ama sonunda bugün çim tohumlarını toprağa attım. m2 ye yaklaşık 50 gr gelecek kadar Bauhaus dan 6 ay evvel almış oldığum Vilmorin Akdeniz Rustic tohumlarından attım.Üzerini sadece torf-mil karışımı ile kapattım.Silindir geçirmek istedim ama baktım ki torf silindire yapışıyor (hafif nemli olduğundan) vazgeçtim.Sonuçta kapak hiç ezilmemiş oldu.Tohumu attıktan,kapak toprağını serdikten sonra karıncaların tohumları taşıdığına gözlerimle ve hayretle şahit oldum.Hemen toz halinde karınca ilacı aldım ziraatçiden ve tulumbada suda eriterek 2-3 tur yeni ekilmiş alanı ilaçlattım.(Bu ilaçlama şekli ekimi yapan işçinin önerisi, artısı eksisi ne olur bilemiyorum.
Kapağı attıktan sonra silindir çekmekteki gaye nedir? bilgilendirirseniz sevinirim.

Mine Pakkaner 05-04-2009 14:50

Tohum attıktan sonra silindir çektiğinizde tohum ve toprağın tam temasını sağlarsınız. Bu yalnız çim için değil, ne tohumu ekerseniz ekin geçerli. Çiçek tohumu da ekseniz sebze tohumu da ekseniz ekim sonrası kapak attığınızda baskı uygularsınız.

Ancak sizin artık geçti. Sulamadan sonra bunu yapmanız uygun olmaz.

schiba 05-04-2009 20:23

tşkürler Mine Hanım.Silindir çekmeme hatasını telafi için (sabah yine denedim,olmadı dediğiniz gibi) yeni beton dökümünde işçilerin tesviyede kullandıkları uyduruk tahta kürek ile tohumladığım tüm alanı sıkıştırdım,umarım faydası olur.Ama bahçenin özellikle bir blgesinde resmen karınca saldırısı var .Dün sıktığımız Fulban2 isimli toz ilaçla resmen dalga geçtiler.Tozu üzerine atıyorum,karınca götürdüğü tohumu bırakmaya bile zahmet etmedi,durmak yok yola devam dedi.Sizin bir yerde önerdiğiniz sirke püskürtme operasyonunu yapacaktım,komşu sirkenin asidi tohumu bozar gibi bir fikir beyan etti,
karıncaya ve salyangoza karşı zirai bir ilaç öneriniz olur mu acaba

Gülüm 08-04-2009 23:45

Merhabalar; çim ekili bir alanın içine çiçek düzenlemesi yapılabilir mi acaba? Bi zamanlar bir kaç çiçek dikmiştim ve tam randıman alamadım. Çiçekler,çiçek vermeden yoz bi şekilde ne öldüler,ne de dirildiler. Çim köklerinin çiçeklere baskı uygulayıp geliştirmediğini düşünüyorum. Bu konuda bilgisi ve tecrübesi olan arkadaşlar yardımcı olursanız sevinirim.

schiba 14-04-2009 13:49

üstte de bahsettiğim üzere çim ekimini 9 gün önce yaptım.çimler şu anda 4-5 cm yüksekliğe erişti.Tabanda 5 cm bahçe toprağı vardı.Kapak olarak da torf-mil karışımı attım.Hiç hayvansal gübre kullanmadım şu ana kadar. komşum köklerin güçlenmesi için 15-15-15 gübre atarsam iyi olacağını söyledi.Torfun besleyici bir özelliği yoktur,dedi.Doğru mu?15-15 gübre atayım mı şu anda?

Remzi Sarıoğlu 14-04-2009 14:56

4 Eklenti(ler)
Kimyasal gübrelerin hem faydası ve hemde zararı var. Hayvan gübreleri çok ot yapıyor. Çimin güzelliğini bozuyor. Rulo çim üretimi yapılan 5000 dönüm arazide 8 km çimin içinde arabayla yol aldım. Bütün gün sulama yapıyorlardı. Bana gündüz sıcakta sulama yapılmaz çimi yakar demişlerdi. Oradaki Ziraat Mühendisi devamlı sulanınca bir mahsuru olmadığını söyledi. Bunun dışında ilk biçmeyi çim 14 cm olunca yaptıklarını kademeli olarak 4,5 cm ye kadar indirdiklerini söyledi.

junior55 14-04-2009 18:58

üstadlar,
kastamonu yaşamaktayım 200 m2 bi alanı çimlendirmek istiyorum yanlız hangi tür çim tohumunun veya karışımın kastamonu şartlarına uygun olacağını bilmiyorum. çim ekilecek alan tamamiyle güneş görmektedir.

syg.

kkardes 14-04-2009 22:03

Bundan yaklasık 1,5 ay once bahceme cim tohumu attım ve burada okuduklarımı uyguladım.Sonuc tamamen husran.30 m2 bahcede toplam 1 m2 yer cimlendi:)) Ama sanırım bunun sebebi tohumları zamansız atmam oldu. Bugun aynı islemi tekrar yaptım.Topragı tırmıkla duzelttim.Uzerinden silindirle gectim.Tohumları attım, uzerinede 2-3 milim kadar torf denen ve 20lt olarak marketlerde satılan karısımdan kapak yaptım.Ve sonra suladım.sabah aksam sulayaagım.Bakalım ne olacak.yine cıkmazsa bahceye tamamen taze sogan ekicem:)) en kolay o yetisiyor...

schiba 17-04-2009 07:15

nedense bu kadar genel bir problem iken en az ilgi gören başlıklardan biri???

schiba 21-04-2009 10:44

turfset+m.a.p. uygulaması hakkında; sn.Şükran hanımın da yardımıyla öğreniyorum ki
Turfset 200 ml ticari satış şekli bulunan bir çim aktivatörü.Çim sorunları ile ilgili diğer bir başlıkta bahsi geçen Pendik teki firmayı arayıp öğrendim ki 35 lr imiş 200 ml .
Mine Hanım bahsetmiş yine bir yerde sırt tulumbasıyla uygulanabilir imiş.Uygulama şekli hakkında bilgi verebilir misiniz? kaç m2 ye kaç ml?
M.A.P. (Mono amonyum fosfat) bunu da öğrendik ,anladığım kadarıyla granül şeklinde ve suda eriyebiliyor.(12/61/0) Yeni çıkmakta olan çime (4-5 cm.,ilk biçim yapılmamış henüz) nasıl bir uygulama yapılmalı? kaç gr/m2 .
ticari satım şekli nedir acaba ,nerede bulunur.Bunu sormamın sebebi daha önce Güler hnm galiba bulamadığını yazmış
ilgilenirseniz *** ederim.

ayvacı 21-04-2009 21:34

Bahçemdeki çimlerin bir kısmı yosun tutuyor,bulara pratikerden toz ilaç alıp atıyorum yosunlar siyahlaşıyor, 2 ay sonra tekrarlıyor,bunlarla baş edemiyorum.Bu yosunlarla baş etmek için en etkili ilaç nedir.?Şimdiden teşekkürler.

schiba 22-04-2009 15:19

bu Turf-set hakkında niye neredeyse hiç bir bilgi yok acaba bu internet dünyasında.en çok adının geçtiği yer bu forum.burada mı üretilir ithal mi edilir nerede satılır gizem içinde.yine sağolsun 1-2 arkadaş söylemiş,pendik ve izmirde adresler vermiş ama birinin elinde yok 25 lr şişesi,pendik' tekinde var 35 lr. bauhaus vs yapı marketlerde yok zaten.forumda da herkes yapın diyor ama nerden bulup yapacağız söylemiyor.Peyzajcılar arasında bir giz...

Remzi Sarıoğlu 22-04-2009 15:47

Karaköy yeraltı geçidinde Hedef İthalat karşısındaki dükkanda çime faydalı yosunu yok eden avrupa gübre var isteyen arkadaşlar gidip bilgi alabilirler.

salserol 23-04-2009 21:30

Selamlar..
3 senelik inatlaşmadan sonra, en sonunda 350m2 olan bahçeme çim ektim. İnatlaşma diyorum, çünkü eşim sürekli çim ekmem hususunda beni sıkıştırıyordu. Bende küresel ısınmayı bahane ederek, bu isteğini geri çeviriyordum. Geçen sene "corbubrotus edulis" (buz çiceği, hatta burlarda katır tırnağı diye adlandırılır ) diktim. Sukulent olması nedeni ile az su ve bakım istemesi ile tercih ettim. Fakat üstüne basılamaması, yılanlara yuva oluşturması ve üstüne üstlük %50 kadar fire vermesi beni bu bitkiden soğuttu.
Kışın bunları söktükten sonra, bahçemi belledim ve Starbuks'dan aldığım kahve telveleri ile az miktarlarda zenginleştirmeye çalıştım. Biliyorum ki kahve ve çay telveleri asitli olması nedeni ile belki bazı bitkilere zararlı olabilirdi ve onun için telve miktarını abartmamaya çalıştım.
15 gün evvel 2 eleman tutup bahçeye çapa yaptırdım ve yabani ot temizlendi.
Arkasından tesviyesi yapılıp, biophos marka n-p ihtiva eden organik kompostun 15 kg lik paketini 350m2 dağıtıp, tırmık ile yedirildi. 3 gün toprak yanmaya bırakıldı.
%20 lolium perenne- %20 festuca rubra rubra- %30 festuca arundinacea- %30 cynodon dactylon ihtiva eden Akdeniz karışımını kullandım. 350m2 ye 10-12 kg yeter diyen satıcıya güvenip, 12 kg satın alındı ve sarban2 isimli toz ilaçla karıştırıldı. Bahçeye silindir çekildi, tohumlar atıldı ve 50 çuval torf kapak olarak kullanıldı. Tekrar silindir çekildi ve yerleri bilinen karınca yuvalarına sarban2 döküldü.
1 hafta sulandıktan sonra, tam umudumu kesmişken çimler çıkmaya başladılar. En büyük sorunum, 2-3 seneden beridir bahçemizde beslediğimiz kedilerin umumi hela olarak kullandıkları 2-3 yer sürekli olarak eşeleniyor. Kedilerin de üstüne sarban 2 dökemeyeceğime göre :D , daha sonra oralara ilave ekimler yaparak bir tel kafes ile muhafazaya almak. Komşum bana kükürt dök diyor, ama kediler veya çimlere zararı olabilir diye korkuyorum.
Çimler ekileli 11 gün oldu ve boyları 3-4 cm boyunda. Sulama yaparken akrobatlar gibi ordan oraya zıplıyorum..:rolleyes: . Acaba çimlerimin üzerine ne zaman basabileceğim? Cynodon dactylon (bermuda çimi) 21-27 günde çimlendiğini okumuştum. Yani 11 gün sonra %30 ilave yeni çimler çıkacaktır.

Mine Pakkaner 27-04-2009 23:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi schiba (Mesaj 404236)
turfset+m.a.p. uygulaması hakkında; ... kaç m2 ye kaç ml?
M.A.P. (Mono amonyum fosfat) bunu da öğrendik ,anladığım kadarıyla granül şeklinde ve suda eriyebiliyor.(12/61/0) Yeni çıkmakta olan çime (4-5 cm.,ilk biçim yapılmamış henüz) nasıl bir uygulama yapılmalı? kaç gr/m2 .
ticari satım şekli nedir acaba ,nerede bulunur.Bunu sormamın sebebi daha önce Güler hnm galiba bulamadığını yazmış
...

MAP ayrıca uygulanmayacak. Turfset ile beraber aynı anda uygulanacak. Turfseti etiket dozunda, MAP ı da 10 lt suya otuz gr tulumbaya katıp ikisini birlikte karıştırın ve sulama sonrası çime verin. Burada amaç MAP vermek değil. Turfset vermek. MAP, Turfset' in etkinliğini arttırıyor diye düşünün, bu arada da kısmen besliyor. Dozajı düşük zaten.

Mine Pakkaner 27-04-2009 23:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ayvacı (Mesaj 404706)
Bahçemdeki çimlerin bir kısmı yosun tutuyor,bulara pratikerden toz ilaç alıp atıyorum yosunlar siyahlaşıyor, 2 ay sonra tekrarlıyor,bunlarla baş edemiyorum.Bu yosunlarla baş etmek için en etkili ilaç nedir.?Şimdiden teşekkürler.

Siz koşulları değiştirip yosun oluşmasını önlemedikten sonra ilaç kulanmaktan başka çareniz yok. Ya çok gölge alan, ya suyu fazla tutuyor, ya da çok asitli.

Mine Pakkaner 27-04-2009 23:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi schiba (Mesaj 405137)
bu Turf-set hakkında niye neredeyse hiç bir bilgi yok acaba bu internet dünyasında.en çok adının geçtiği yer bu forum.burada mı üretilir ithal mi edilir nerede satılır gizem içinde.yine sağolsun 1-2 arkadaş söylemiş,pendik ve izmirde adresler vermiş ama birinin elinde yok 25 lr şişesi,pendik' tekinde var 35 lr. bauhaus vs yapı marketlerde yok zaten.forumda da herkes yapın diyor ama nerden bulup yapacağız söylemiyor.Peyzajcılar arasında bir giz...

İnanın çoğu peyzajcının üründen haberi bile yok, burada benden duyuyorlar. Ürün ithal. Burada şişeleniyor. Yapı marketlerde satılan amatör bir ürün değil. Biz profesyonelerin kullandığı ürünler yapı marketlerde satılmaz genelde.

Ben Doğa Tohumculuk'tan alıyorum, şu anda stoklarında var mı bilemem, burada telefonları dahil iletişim bilgilerini verdim.

Elbette mesleki tecrübeyi ve akademik bilgiyi aktarmak imkansız ama profesyonel yetiştiricilik ve bakım bilgileri de veriyoruz, adresler de. Daha ne diyelim ki giz saymayın :)

Mine Pakkaner 28-04-2009 00:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi salserol (Mesaj 406027)
...
Çimler ekileli 11 gün oldu ve boyları 3-4 cm boyunda. Sulama yaparken akrobatlar gibi ordan oraya zıplıyorum..:rolleyes: . Acaba çimlerimin üzerine ne zaman basabileceğim? Cynodon dactylon (bermuda çimi) 21-27 günde çimlendiğini okumuştum. Yani 11 gün sonra %30 ilave yeni çimler çıkacaktır.

Çimlerinize ilk kez biçerken basın. 10 cm olunca biçin ve sonra siindirleyin. Şu aşamada mantari hastalıklara dikat edin. Kedi dışkısı olan noktalarda çimden kesinlikle hayır beklemeyin. Çıkış tamamlanınca o bölgeleri çok bol suyla güzelce yıkayın sonrasında ekim yaparsınız.

Mine Pakkaner 28-04-2009 00:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi schiba (Mesaj 399678)
üstte de bahsettiğim üzere çim ekimini 9 gün önce yaptım.çimler şu anda 4-5 cm yüksekliğe erişti.Tabanda 5 cm bahçe toprağı vardı.Kapak olarak da torf-mil karışımı attım.Hiç hayvansal gübre kullanmadım şu ana kadar. komşum köklerin güçlenmesi için 15-15-15 gübre atarsam iyi olacağını söyledi.Torfun besleyici bir özelliği yoktur,dedi.Doğru mu?15-15 gübre atayım mı şu anda?

Torf zerrece beslemez komşunuz haklı. Hayvan gübresini de keşke katsaydınız. Amaç sadece beslemek değil, iyi bir yapı oluşturmaktır. İlk çıkışta kökün güçlenmesi için fosforu yüksek bir gübre tercih edilir. Bu yüzden fosforlu bir taban gübrelemesi yapmalıydınız.

Çiminizi biçip silindirledikten sonra ayda bir kez azotu bol gübre veriniz.

Mine Pakkaner 28-04-2009 00:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi junior55 (Mesaj 399954)
üstadlar,
kastamonu yaşamaktayım 200 m2 bi alanı çimlendirmek istiyorum yanlız hangi tür çim tohumunun veya karışımın kastamonu şartlarına uygun olacağını bilmiyorum. çim ekilecek alan tamamiyle güneş görmektedir.

syg.

% 30 Lollium perenne, % 30 Festuca arundinacea, % 10 Festuca rubra commutata, % 20 Poa pratensis

junior55 28-04-2009 00:37

teşekkürler üstad

murtan 28-04-2009 14:55

1 Eklenti(ler)
Bu mevsimde çim ekecekler karınca faktörünü gözardı etmesinler,benim tohumlara yaptıklarına bakın...

schiba 28-04-2009 23:50

Mine Hanım hoşgeldiniz ,sefalar getirdiniz.Elinize sağlık bilgiler için.

ÖzgünVadi 03-06-2009 12:38

4 Eklenti(ler)
Merhabalar,
"Kendinizi Tanıtın" bölümünde bahçeme çim uygulamak istediğimden kısaca bahsetmiştim.

Detaylar için : http://www.agaclar.net/forum/showthr...=2595&page=255

Fakat inanın benim bu konu ile ilgili hiç tecrübem veya bilgi birikimim yok.
Dolayısıyla ilk aşamada forumda "Çim" ile ilgili pek çok faydalı bilgiye ulaştım. Ekim zamanları, toprağın önemi, kapak toprağının önemi, sulama ayrıntıları, ilk biçim, ..vs.

Bu bilgilerden yola çıkarak çim ekimini kendim yapmaya, tecrübe oluşturmaya karar verdim. Okuduklarım doğrultusunda ekimi Eylül ayı içinde en elverişli havayı yakaladığım an yapmayı düşünüyorum.

Tabi ilave olarak öğrendim ki, o vakte kadar toprağımı belleyip tesviyelemem, ayrık otlarından ve de özellikle taşlardan (kimisi abartmıyorum kafam kadar) temizlemem gerekecek. Fakat toprağım çim ekimi için uygun mu değil mi, toprağı değiştirmem gerekir mi, yoksa gübre takviyesi yeterli olur mu, bilmiyorum. Bu konuyu sizlere danışmak istedim. Toprağı tasvir etmesi için de şu fotoğrafları ekliyorum :

İlave olarak, ufak bir deneme için 1kg'lık çim tohumu (7 karışım, British Seeds Liverpool) ve çim gübresi edinmiştim. Sezon uygun değil ama belki sıcaklıkların Haziran ayı içinde bir ara düşme ihtimali var, mevcut toprağa ufak bir bölüme (4 - 5 m2) deneme ekimi yapmaya da hevesliyim.

Değerli yorumlarınızı paylaşmanız dileğiyle, sevgiler.

Murat


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:05.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025