agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Peyzaj, Bahçe Düzenleme
(https)

Beğeni Düzeni174Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 16-08-2015, 14:05   #1
Ağaç Dostu

Eser İlhan's Avatar

Giriş Tarihi: 04-03-2007
Galeri: 1
Su ayrıklarının üzerlerine suluboya fırçasıyla tek tek Tordon sürüyoruz. Biraz zahmetli ama bahçeyi bütün olarak ilaçlamaktan daha güvenli geliyor bize. Bir damla yetiyor. Bir süre sonra sararıyorlar. O zaman sararanları temizliyoruz.

Güler beğendi.
Eser İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-08-2015, 04:12   #2
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 22-10-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Eser İlhan Mesajı Göster
Su ayrıklarının üzerlerine suluboya fırçasıyla tek tek Tordon sürüyoruz. Biraz zahmetli ama bahçeyi bütün olarak ilaçlamaktan daha güvenli geliyor bize. Bir damla yetiyor. Bir süre sonra sararıyorlar. O zaman sararanları temizliyoruz.
Eğer fırça ile tek tek ilaçlamayı göze alıyorsanız, 250 cc si 27 lira olan Tordon yerine, litresi 15 lira olan bir total herbisit kullanmak daha akılcı değil mi?

s.serdar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-08-2015, 14:16   #3
Moderatör

Güler's Avatar

Giriş Tarihi: 26-04-2007
Galeri: 103
Sevgili Eser İlhan, çok haklısın. Benim çim alan çok geniş bu yüzden Tordonu biz mecburen pompa ile yapıyoruz.

Gül çanakları içinde çıkan su otlarına ben de aynen senin dediğin gibi sulu boya fırçası ile Roundop sürüyorum, yeşil aksama sürülen bir iki damla bile köke kadar tesir ediyor.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-08-2015, 23:00   #4
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 14-08-2015
Merhabalar;
foruma yeni üye oldum,hatam olur ise şimdiden özür dilerim.Ben Marmaris'te yaşıyorum.Serbest meslek erbabıyım.Yeni taşındığımız evimize bahçıvanımız geçen ekim ayında çim ekimi uyguladı.Kendisinin ifadesine göre çimin cinsinin festuca olduğunu öğrendim. Kış aylarında ve Ramazan Bayramı bitinceye kadar imrenilecek güzellikte olan çimlerimiz birden mahvoldu.Ekte fotoğrafları göndermeye çalışacağım.Çimlerimiz için yapabileceğimiz bir şey kalmış mı? Ya da aynı hatayı tekrarlamamamız adına nerede hata yaptığımı söyleyebilir misiniz? İlginiz için şimdiden teşekkürler,syg.

View image: Full Size Render
View image: IMG 0103
View image: IMG 0102

Tygon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-08-2015, 22:44   #5
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 27-12-2014
Rulo halinde alinan cimin gelisip uyum saglamasi zaman alabilir. Saglikli bir cimin her zaman tohumla ekilmesi gerektigini savunurum, boylece dogal ortaminda dogup gelisen cimler, yasadiklari toprakla uyum icinde ve daha guclu olurlar. Cim ekme isleminden once kesinlikle alanin capalanmasi, yuzeye yakin kaya ve kutuk parcalarindan arindirilmasi gerekir. Cim tohumunu esit yaymak icin muhakkak bir alet kullanilmali, islem elle yapilmamalidir. Tohumlar serpildikten sonra bir silindir yardimiyla alan tekrar ezilmeli, ilerleyen gunlerde de kuslardan ve karincalardan korunmalidir. Cimler sicak havalarda bicilmeleli, sulama islemi periodik olarak sabah ve aksam saatlerinde uygulanmalidir. Yilda en az bir kere (turkcesini bimiyorum) cime delikler acan aletlerle altinda olusan tarch tabakasi delinmeli, olusan yosunlar alinmali, gerekli yillik fungicide ve gubre islemi bundan sonra tatbik edilmelidir. Guclu ve saglikli bir cim, agresif ve yayilici oldugundan yabani otlara ve mantarlara musade etmeyecektir. Kisacasi cim saglikli olduktan sonra, butun sorunlar kendiliginden cozulur zaten.

redbullah ve A_NOMAD beğendi.
flying dragon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-08-2015, 22:46   #6
Moderatör

Güler's Avatar

Sayın flying dragon, açıklayıcı mesajınız için teşekkür ederim. Dediğiniz gibi ben de tohumu saçarken bu aleti kullanmıştım.
Çimi de bu alet ile (çim aeratörü) ile havalandırıyoruz. Bu aeratörlerin elektrikli olanları da var ama biz o zamanlar bunu almıştık.
Çimi sulama işinde aynı düşünmüyoruz, biz çimi sabah erken saatlerde otomatik sprinkler ile suluyoruz. Gece sulaması yapmıyoruz, mantarlara çanak tutmayalım diye çimin geceye kuru toprakla girmesini istiyoruz.

Eski 20-08-2015, 03:20   #7
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Güler Mesajı Göster
Çimi de bu alet ile (çim aeratörü) ile havalandırıyoruz. Bu aeratörlerin elektrikli olanları da var ama biz o zamanlar bunu almıştık.
Çimi sulama işinde aynı düşünmüyoruz, biz çimi sabah erken saatlerde otomatik sprinkler ile suluyoruz. Gece sulaması yapmıyoruz, mantarlara çanak tutmayalım diye çimin geceye kuru toprakla girmesini istiyoruz.
Güler hanım inanamıyorum. Aeratörlerin elektrikli olanı mutlaka vardır sizde, mutlaka almışsınız da bir yere kaldırmış ve unutmuş olabilirsiniz.

Bizim hafta sonu evimizin bulunduğu yerleşkemizde, 70 in üzerinde çimli bahçe var. Tamamı 19:00 ila 06.00 arası sulanıyor. Şimdiye kadar senelerdir ne mantar ne küflenme sorunu yaşamadık. Sanırım mantar biraz da coğrafyadan mı kaynaklanıyor acaba?

Saygılarımla.

Eski 20-08-2015, 09:16   #8
Moderatör

Güler's Avatar

Sevgili s.serdar, yok valla. Oğlum alacaktı ama günlerde önceliği sanırım dal öğütmeye verdik sonra da kaldı.
Senede bir defa kullanıyoruz diye üzerine düşmedik.

Çimimdeki drenaj iyi olmasına rağmen akşam üzeri sulamaları hep başıma dert açtı. Mine Pakkaner Hanım da geceleri sulamayı kes dediği için, kestik.
Şimdi sabah erken saatlerde çim köküne 20 cm işleyecek kadar sulama yapıyoruz, alan büyük olduğu için 4 sıra halinde 20 adet sprınkel çalışıyor.
Daha evvel aynı sprınkel lar sabah akşam sulama yapıyorlardı gerçi süre daha kısaydı ama hastalıktan kurtulamıyorduk. Ne zamanki tek sulama (sabah 05.30 -07.00) yaptık rahata erdik.

Eski 21-08-2015, 22:37   #9
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 06-08-2015
çim tohumu ??

selamlar bizim bahçede rulo çim var fakat 6 metre karelik bir alan sararıp kurudu acaba 6-7 karışımlı çim tohumu alıp sadece bu kısımlara atsam sonra sulasam yeni çim yeşerir mi bu kuruyan ve sararan kısımlarda acaba ???

dinex Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-09-2015, 17:57   #10
Ağaç Dostu

tohumu ekeceginiz bolgedeki ruloyu kesip bolgeyi hafifce capalamaniz gerekecek.

Eski 04-09-2015, 10:36   #11
Ağaç Dostu

Sayin Güler, cimler muthis su tuketen bitkilerdir. Yerin metrelerce altindaki sulari bile gece boyunca vakum gibi yuzeye dogru cekerler. Hastalik veya mantarlarin sebebi asiri su olamaz gibi, yanlissam duzeltin. Hastalik ve mantarlara sebebiyet veren sey, cimlerin sagliksiz olmalari ve bagisiklik sistemlerinin zayiflamis olmasi olabilir. Nematodlar da buna sebep olabilir, birkac ornek sokup koklerini iyice inceleyin. Eger cimlerin dibinde yesil kuf benzeri yosunlar olusmussa (ozellikle golgede kalan bolgelerde) bir takim ilaclarla bunu onleyebilirsiniz, boylece cimlerin daha rahat nefes almasini saglariz. Elektrikli aeratorler (ismini de ogrenmis oldum sayenizde) daha guclu ve kendiliginden donen bicaklara sahip oldugu icin, tarch tabakasinda olusan yosunlari da temizleyecektir. Benim cimden havalandirma isleminden sonra dort bes el arabasi yosun parcalari topladik. Ben senede iki kere aerator ile tarch tabakasini parcaladiktan hemen sonra, ucu bir arada diye satilan ve gerekli herseyi saglayan bir urun kullaniyorum. Bu urunde cimler icin gubre, yosunlari hem olduren hem olusumunu engelleyen ilac ve sadece cift cenekli (yabani otlarin buyuk bolumu) bitkileri olduren bir anti-weed var. Bu urun ciceklere veya cimden baska bitkilerin oldugu alanda kullanilirsa, oradaki cift ceneklileri de oldurebileceginden dikkatli olmak gerekir.

Eski 12-09-2015, 03:23   #12
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi flying dragon Mesajı Göster
cimler muthis su tuketen bitkilerdir. Yerin metrelerce altindaki sulari bile gece boyunca vakum gibi yuzeye dogru cekerler.
Kök derinliği 6-8 cm yi geçmeyen çimin, yerin metrelerce altından su çektiği düşüncesini yorumlamaya değer görüyorum.

Eski 17-09-2015, 11:48   #13
Moderatör

Güler's Avatar

Kullandığınız çim tohumu türü hakkında bilgi sahibi değilim ancak yakından çekilmiş fotoğraf yükleyebilirseniz konu ile ilgili olan arkadaşlar yardımcı olabilirler.

Acaba çok mu ilaç kullandınız diye düşünüyorum. Geniş yapraklı otlar için Tordon kullanıyoruz ama alan çok geniş değil ise bunu elle de yapabilirdiniz.

Uçuşan kelebekler genelde kurtlanan çimlerde görünür ve bunlar temmuz-ağustos aylarında kendilerini gösterirler, siz bu aylarda gübreleme mi yaptınız, kutlar için ilaç mı?
Hiç kurt görmedim diyorsunuz, çim alanın bir kenarından ince bir tabaka kaldırın toprağa bir bakın kurtlar çim üzerinde değil toprak alanda görünürler.

Başlığımızdaki ilk mesajlara bir göz gezdirin faydalanacaksınız.

Eski 17-09-2015, 13:31   #14
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 17-09-2015
İlginize çok teşekkürler sn Güler,

Türkiye'de tohumdan üretilen bir tür değil bildiğim kadarıyla paspalum, makro fotoğrafları ekliyorum.

Tordonu çimi bahçeye uygulayan peyzajcılar uyguladı sadece yabanilerin üzerine.

haziran temmuz ağustos ta gübreleme yaptım, eylül ayında kelebekler iyice artınca kurt ilacı uyguladım. Toprağı kaldırdım ancak kurt göremedim akşam tekrar bakarım.

Bu başlığı okudum ancak yine de karar veremedim,
sorunum kurt mu, mantar mı, besinsizlik mi, döşenen çim mi yoksa bunların karışımı mı. kurt ilacı uygulamaya devam mı edeyim yoksa başka bir sebep mi var?

select101 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2015, 14:20   #15
Moderatör

Güler's Avatar

Fotoğrafların boyutları çok küçük buradan yüklemeye çalışsanız.

Görebildiğim kadar sararmış olan kısımdan çimi tutam olarak çekin, topluca geliyor mu?
Sarılıklar dairesel dairesel mi?
Sulamayı ne zaman yapıyorsunuz, nasıl sulanıyor, drenaj var mı?

Eski 17-09-2015, 17:38   #16
Yeni Üye

Sn Güler fotoğraflara tıkladığınızda büyük halleri açılmıyor mu? Yoksa onlar da mı küçük?

Sararmış çimleri çektiğimde topluca geliyor kökleri kalıyor gibi toprakta.
Sulama sprinklerle yapılıyor, drenaj var(mütahitin söylediği), çok sıcak olduğunda sabah akşam yapıyordum şu anda sadece akşamüstü yapıyorum.
Sarılıklar dairesel değil gelişigüzel şekillerde.

Eski 18-09-2015, 10:24   #17
Moderatör

Güler's Avatar

Sanırım mantarî hastalık.
Yerinizde olsam sulamayı sabah erken saatlere çekerim ama önce hastalık türünü belirlemek gerekiyor. Mantarî bir hastalık ise sulamayı da kesmek veya azami azaltmak gerekir. Hastalıkla mücadele sonrasın da da sulamayı erken saatlere yeterince sulayacak şekle döndürmek gerekir. Hocalarımız, çim geceye kuru toprakla girmeli derler, nem mantar hastalıklarına yol açar.
Sulama da çimin 20-25 cm derinliğine kadar inecek şekilde olmalı bu durum da sabah erken saatlerde olmalı.

Mantar hastalıkları için hocalarımız önce dezenfektan sonra da ilaçlama öneriyorlar. Bu zamanda yani hastalık giderilmeden gübreleme yapılmamalı.
Konu, başlığımızda hem çim hem de çimlerdeki sorunlarda detaylı olarak hem hocalarımız hem de bahçelerine çim eken arkadaşlarımız tarafından detayları ile anlatılmıştır.

Bu arada çim alan ne büyüklükte?

Eski 18-09-2015, 22:45   #18
Yeni Üye

Alan 120 m2, çimlerin bu durumda olmasının sebebi sizce mantar mıdır, kurt veya başka birşey bu hale getirir mi çimi?

Mantarda genelde dairesel sararmalar oluyo diye okumuştum yanlış mıyım?

Eski 07-11-2015, 20:55   #19
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 07-11-2015
merhabalar, Forumda yeni bir kullanıcı olarak yardımınıza ihtiyacımız var. Bahçemin drenajını yaptıktan sonra topak serimini ve havalandırmasını yaptık. Sonrasında hazır çim uygulaması yaptık. Bundan önce bahçeyi düzledik ancak sanırım sulama ile birlikte silindir geçimi sırasında bir şekilde ayak basmasından vs. bahçede çukurluklar oluştu. Burada bir acemlikik olduğu ortada ama ciddi canım sıkıldı. bu işlermi bugün yaptık ve şu anda bahçede kontrol için yürüdüğümde yürürken hissedilen yükseklikler ve çukurlar var. Ne yapmalıyım ? Bu durumda yapılacak bir şey var mı ? yoksa hazır çimi komple kaldırıp bir şeyler mi yapmalıyım ? Eger bunu yaparsam çimlere zarar vermiş olur muyum.

mct78 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-11-2015, 12:19   #20
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Giriş Tarihi: 06-01-2006
Galeri: 99
mct78 yeni döşenmiş alana ne sulama ne kontrol vs hiç bir şekilde girilmez. Hele ki sulama sonrası girilmesi tesviyeyi tamamen bozar. Şu anda tek yapabileceğiniz toprak hafif nemliyken yeni bir silindir çekip oturtmak ama bozulma derecesine göre bu işlem sonuç vermeyebilir. Tesviye sonrası arazi kuruyken düz tabanlı bir ayakkabı ile silindir çekip zemin oturtulmalıydı. Sonrasında döşeme sırasında her parça konmadan işçi küçük bir mastar ile altına düzeltme yapmalıydı. Sulama için illa girmek gerekiyorsa da kalas atılmalıydı.

Silindirleme zemini oturtmazsa ve tesviye bozukluğu rahatsız edici boyuttaysa alan toplanıp yeniden düzeltilmeli ve çim yeniden serilmelidir.

Kolay gelsin.

gilan, Güler ve A_NOMAD beğendi.
Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-11-2015, 19:24   #21
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner Mesajı Göster
mct78 yeni döşenmiş alana ne sulama ne kontrol vs hiç bir şekilde girilmez. Hele ki sulama sonrası girilmesi tesviyeyi tamamen bozar. Şu anda tek yapabileceğiniz toprak hafif nemliyken yeni bir silindir çekip oturtmak ama bozulma derecesine göre bu işlem sonuç vermeyebilir. Tesviye sonrası arazi kuruyken düz tabanlı bir ayakkabı ile silindir çekip zemin oturtulmalıydı. Sonrasında döşeme sırasında her parça konmadan işçi küçük bir mastar ile altına düzeltme yapmalıydı. Sulama için illa girmek gerekiyorsa da kalas atılmalıydı.

Silindirleme zemini oturtmazsa ve tesviye bozukluğu rahatsız edici boyuttaysa alan toplanıp yeniden düzeltilmeli ve çim yeniden serilmelidir.

Kolay gelsin.
teşekkürler. peki alanı toplarsak çime zaarar vermiş olurmuyuz ? birde tekrar toplayıp yine bahçe toprağı ile de destekleyerek yeni bir tesfiye yapmak gerekecek şu durumda. Ancak yine 2 ay sonra ciddi yağmur yağdığında drenaja rağmen toprak suyu aldığında girilir ise yine çökme olmayacak mı ? zemini tamamen çökmeyecek bir hale getirmenin özel bir yolu var mı ?

gerçekten canım sıkkın bilgi için bir kez daha teşekkürler.

Eski 08-11-2015, 20:37   #22
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Düzgün toplar ve aynı gün veya en geç ertesi gün yeniden sererseniz çimde sorun çıkmaz.

Yeniden tesviyede sakın toprak kullanmayın bu aşamada sadece orta dişli dere kumu işinizi görür. Silindirden önce çukur kısımları iyice doldurun, el baskısı dediğimiz aletlerle baskı yapıp sıkıştırın. Sonra genel tesviyeyi yapıp kumu serin ve silindirleyin.

Yalnız zeminde önceden bir kanal, boru hattı vs. kazdıysanız ve ona yaptığınız dolguyu oturtmadıysanız yağmurlarla veya aşırı sulamayla çökmeyi kesin yapacaktır. Bu sebeple böyle birşey olduysa çimi kaldırınca onu da ele alın.

gilan, Güler ve mct78 beğendi.
Eski 09-11-2015, 16:08   #23
Yeni Üye

Mine Hanım çok teşekkürler, Hata yapmamak için soruyorum. Orta dişli dere kumu kullanın demişsiniz. Şu durumda boşlukları da bununla mı dolduralım yoksa normal toprağı iyice homojen serip boşlukları doldurduktan sonra en üst katmana mı dere kumunu serip silindir ile sıkıştıralım ? Teşekkürler,

Eski 09-11-2015, 21:01   #24
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Tamamen kum kullanabilirsiniz şu aşamada.

Eski 19-11-2015, 22:52   #25
Yeni Üye

Çok teşekkürler.
Silindir ile geçtik epey düzeldi. Ancak bir şekilde iki hafta geçmesine rağmen üzerine basıldığında yumuşak bir zemin var formunu kaybetmiyor ancak yinede hissediliyor. Üst bahçede hiç belleme yapılmayan toprağa yaptığım uygulama çok daha başarılı oldu. Hatta olması gerektiği gibi oldu. İKi hafta olmasına rağmen kökler alt toprağı tuttu sanırım çekince gelmiyor ve üzerinde yürüdüğünüzde çökme olmuyor..

bilgiler için teşekkürler. Gerçekten çok yardımcı oldunuz.

İyi akşamlar

Mine Pakkaner ve Güler beğendi.
Eski 20-11-2015, 00:17   #26
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 06-06-2014
Cimlerimde her sene kis baslangicinda pas denilen hastalik olusmakta. **** ben oyle dusunuyorum. Sararip paslanmis gibi oluyorlar.

Gecen sene azotlu gubre vermemi tavsiye etmislerdi. Bu sene gubreleme yapmadim yine. Acaba her kis baslangicinda gubreleme yapmalimiyim?

Cevremde hic gubre vermeyenler var o acidan soruyorum. Eger gubre mecbur derseniz, 15.15.15 gubre olur mu? Yoksa ozel cim gubresimi alayim?

622ali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2015, 08:57   #27
Moderatör

Güler's Avatar

Sayın 622ali, hocalarımız size doğru bilgiyi vereceklerdir ama ben kendi bahçemde kışa girerken çimi daha derinden kesip üzerine çok ince bir tabaka halinde milli toprak seriyorum. Her tarafı kaplamıyor, elenmiş temiz toprağı kürek kürek serpercesine atıyorum.
Kışın çim de uykuya geçtiğinden pek bir büyüme olmuyor, asıl iş ilkbaharda havalandırma ile başlıyor.

622ali beğendi.
Eski 11-12-2015, 12:57   #28
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 23-10-2015
yaklaşık 20 gün önce 400m2 arazime çim ektim.çimi 4 lü karışım olarak aldım.ilk günlerde 2-3 gün yağmur yedi ancak bu sıra yağmur yok ve sulama imkanım pek yok.çim tohumları hala yüzeyde duruyor.ne filizlenme ne de çim oluştu.bu sürede tepki vermemesi normalmidir? değilse ne yapabilirim?

mustafacem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2015, 00:14   #29
Moderatör

Güler's Avatar

Sayın mustafacem, hem sulama imkânım yok diyorsunuz hem de bahçenize çim ekiyorsunuz, bu nasıl bir iştir anlayamadım. Yağmurun yağmasına güvenerek mi çim ektiniz bahçenize.
Çim her gün sulama ister.(Kış ayları hariç)
Yirmi gün olmuş tohum atalı, önce tohum atmakta çok geç kalmışsınız, bitkinin uyku dönemi. Hele hele hiç su da görmemişler, tohumların patlayamadan kalmaları normaldir.

Çim başlığını okumanızı tavsiye edeceğim.

Eski 01-02-2016, 12:21   #30
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 01-02-2016
Toprak kabarıyor

Merhaba,

forumun yeni üyesi olarak yardımınıza ihtiyacım var.

Bahçeme Eylül ayında bahçe toprağı, tesviye, vs. den sonra çim ekimi yaptım. Çimler sağlıklı şekilde büyümeye başlamışlardı ve hatta ilk biçim işlemini de yapmıştım ki toprağın sürekli kabarmaya başladığını farkettim. Ancak bunun çim tohumlarından kaynaklı bir kabarma olmadığını tespit ettim. Sanki toprağın içinden birşeyler çıkıyor ve toprak havalanıyor. Tabii bu çimlerime çok zarar verdi. Şu anda kış ayındayız diye öylece bıraktım ama arada bahçeye çıktığımda hala toprağın aynı şekilde sorunlu olduğunu görüyorum. Fotoğraf ekleyeceğim becerebilirsem. Acaba sorunum nedir? Bana yardımcı olabilirseniz çok mutlu olurum. Saygılarımla,

Eklenen Resimler

divan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025