03-05-2015, 19:47 | #481 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-06-2014
|
Daha onceden cim ekili olan bahcemde yaklasik 40-50 cm lik bir alani, ciceklendirmek icin cimlerden arindirmak istiyorum. Fakat cimler oyle bir kok salip topraga yayilmis ki, biraz umutsuzum. Cim ekili alani hem belleyip hemde roundup ile ilacladim fakat tekrardan yesillenmelerinden korkuyorum. Bu konuda onerisi fikri ya da tecrubesi olan kisilerden yardim bekliyorum. |
05-05-2015, 10:46 | #483 |
Ağaç Dostu.
|
Fazla sulama ve göllenmeden ötürü bir cins çim çürümeye başladı Çimler çok uzamıştı, biçmeye geciktik. Fazla da tohum atmışız muhtemelen, çok sıklar. Bir de üztüne fazla sulamadan göllendi, faciaya davetiye çıkardık. Eklenti 550733 Bu sabah çim biçme makinası aldık, akşam üzeri kuruyunca, iyice biçeceğiz, bir havalanmış olacak. Gece sulamayı da kestik. Hava güneşli kendi kendine toparlar mı, ayrıca bir tedavi gerekir mi sizce? |
06-05-2015, 16:05 | #484 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
06-05-2015, 16:11 | #485 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
09-07-2015, 00:22 | #486 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-07-2015
|
Merhaba.. Yaklaşık 2 ay önce bahçemize rulo çim ektik. İlk başta çimler sarıydı fakat daha sonra yeşerdi ve güzelleşti. Yaklaşık 1 ay önce çimlerde yer yer açılmalar ve kurumalar başladı. Bugün bir ziraatçıya sorduk o da bize çimlerin mantar hastalığı kaptığını söyledi ve bize mantar ilacı verdi. Verdiği ilacın resmini de bahçedeki çimlerin şuan ki halinin resmini de aşağıda paylaştım. İlk defa çim ekiyoruz ve ne yapmamız gerektiğini bilmiyoruz. Lütfen yardımcı olur musunuz? Düzenleyen malina : 25-07-2015 saat 16:52 Neden: Fotoğrafları foruma yüklemelisiniz. |
09-07-2015, 02:12 | #487 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-06-2014
|
Sayin seyyah88 ilaci ne kadara satin aldiniz acaba ? |
09-07-2015, 09:37 | #488 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-03-2014
|
İki yıldır çimle uğraşan bir acemi olarak cevap yazayım, ilacı uygulamadan bir gün önce sulamayı kesin, uygun dozda ilacı yaptıktan sonraki gün sulamaya başlayabilirsiniz. Yalnız çimleriniz geceye ıslak girmesin, onun için akşam sulamasını zorda kalmadıkça yapmayın lütfen. Eylül sonu Ekim gibi boşluklara yeniden ekim yapabilirsiniz.Bu çimlerin gece kuru kalması çok sıcak dönemler hariç alışkanlığınız olsun. Bu arada bahçede beslenen evcil hayvan dışkı ve idrarı benzer soruna neden olur. Saygılarımla. |
09-07-2015, 10:26 | #489 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-02-2008
|
Alıntı:
Gördüğüm kadarı ile sulama sisteminiz döner başlıklı hortumlu yüzey sistem. Şayet alan büyük ise mutlaka yüzey altı otomatik sulama sistemi kurdurmanız gerekmektedir. Sulama periyotu her gün değişkenlik gösterir. Hazır rulo çimin adaptasyon koşulları ve bakım şartları farklılık gösterir. 1.Rulo çim serme işlemi öncesinde zemin tesviye işleminin çok muhkem yapılması gerekir. 2.Rulo çim seren kişinin serme işlemi sırasında çaprazlama kuralına uyması ve kaynak noktalarına çok iyi sabitlemesi gerekir. 3.Serme işlemi sonrası mutlaka 3-4 gün silindirleme işlemi yapılmalı 4.Çim 2 ay önce sahaya serildiğinden, o dönemde 15 gün boyunca yoğun vahşi sulama yapılması gerekmekteydi.(Umarım yapılmıştır) 5.Mantar hastalıklarına ve çeşitli patojenlerin yayılma dönemine denk gelen bu süreçte mutlaka baskılama amaçlı doğal ilaçlamalar yapılmalıydı. Bir de aynı dönemde bilinçsiz bir şekilde aşırı azotlu gübre kullanıldı ise hastalıkların yayılması için uygun şartlar yaratılmış olma ihtimali var. Şayet çim serdirdiğiniz alanda bu tarz ölü dokular 1 m2 lik yüzeylerde görüldü ise yaz döneminde ince kesimden (çim üreticisi hatası) kaynaklanan hata neticesinde çim mevcut yüzeye 1 aylık periyot sonunda tutunamamış ve zayıf düşmüştür. Ayrıca çim üretildiği sahadan da hastalık kalıntıları ile gelmiş olabilir. Elbet daha bir çok etmen mevcut. Ancak alanın geneli ve çim kök dokuları bizzat dokunularak gözlemlenebilir. Önerim alanda küçük noktalarda kuruma ve ölü dokular var ise o alanları kazıyıp alın, yerine sağlıklı rulo çim yerleştirin ve yukarıdaki özet hususları göz önünde bulundurun. En azından kimyasal ilaçlamalardan çevremizi tenzih etmiş oluruz. Mutlaka çimin gübrelenmesi de çok önemlidir. Esen kalın. |
|
09-07-2015, 12:13 | #490 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-07-2015
|
seabird65 ve ozanemre Yardımlarınız için teşekkür ederim. 622ali ilacı 25 tl ye almıştık. Çimleri ektirdiğimizde çimlerin arasında mantarlar çıkıyordu. Serme işlemi sonrası 1 kez silindirleme işleme yapıldı. Çimi ilk ektirdiğimizde 20 gün sabah akşam suladık. Çimde ilk seyrekleşmeler başladığında çimi eken kişilerin verdiği gübreyi kullanmıştık. Sulamayı da çimi eken kişiler bize akşam 6 gibi sulamamızı önerdiğinden şimdiye kadar o şekilde sulamıştık. |
09-07-2015, 13:50 | #491 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-02-2008
|
Alıntı:
20 gün ara ile yazlık bakım gübrelerinden kullanın ve çimleri 5 cm altında biçmeyin. Yeşile bakmanız dileğiyle. |
|
24-07-2015, 00:01 | #492 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-07-2015
|
Cümleten merhaba. Çim ıle birkaç defa deneyimin olmuştu. Şuanki bahçemin bir bölümüne 5-6 yıl önce çim ekmiştim. Amatörce ve ılk kez yapmama rağmen tatminkar olmuştu. Daha sonra ılgisizlik, tavuklarimin ara sıra bahçeye girmesiyle 2 sene de çimlere elveda demek zorunda kaldım. Daha sonra aynı bölgeye fare kulağı dikmeye karar verdim ve onda da başarılı oldum ve şuan hala eltigim fare kulaği duruyor. Bunlar sadece bilgi amaçlı anlatmak ıstediklerimdi. Asıl sorum şu; Bahçemin diğer bölümüne ıse yine çim ekmeyi planlıyorum. Ama diğer ektiğim öncekiler gibi bahçeyi belleyip hemen ardından islah edip çim ekmek değil. Bahçeyi yazın başında güzelce beledim. İcinde ne kadar yabancı cisim ot taş vs temizledim ve düzleştirme ışlemine geçtim. 1 Aydır zemin düz halde duruyor ve hemen hemen her akşam o zemini sularım ki zemin taş gibi olmasın. Sorum şu; önceden bellenmiş, düzleştirilmiş ama nemli toprağa ekilen çimin ne eksisi ne artısı olur. Çim konusunda deneyimli dostların engin bilgilerine ıhtiyacım var. Şimdiden teşekkürler. Düzenleyen Aytac Kececi : 25-07-2015 saat 08:27 |
24-07-2015, 23:27 | #493 |
Moderatör
|
Aytac Kececi Ziraatçı değilim ama bahçemde 1000 metrekarelik alanı eşimle beraber çimledik. Yirmi sene içinde üç defa yaptık, bunu da buradaki hocalarımızın ve konu ile ilgili olan arkadaşların yardımı ile başardık. Çok okuyup, çim hakkında hayli bilgi topladım yani biraz konu hakkında fikir yürütebileceğim. Sorunuz; nemli toprağa çim ekmenin ne eksisi veya ne artısı... pek de bir şey ifade etmez bence. Mühim olan ekilecek alandaki taban toprağı nasıl, kafi derecede drenaj yapabilecek mi? Çim kökleri toprakta 25-30 cm kadar uzar, buna müsait mi? Toprağınız çimin istediği besinleri ihtiva ediyor mu? Çim ve çimlerdeki sorunlar başlığını iyice okuyun, çok faydalanacağınıza eminim. |
25-07-2015, 22:44 | #494 |
Yeni Üye
|
Ozaman pek sıkıntı yasamam gibi geliyor. Teşekkürler. Bu arada bahçeden bir kaç görüntü. Fare kulağı ekili alan. |
25-07-2015, 22:46 | #495 |
Yeni Üye
|
Normal çim ekecegim alan. |
26-07-2015, 08:34 | #496 |
Moderatör
|
Günaydın, iyi ki fotoğrafladınız. Fare kulağı ekili alan dediğinizde ben de yayılıcı tür fare kulağı (yaz karı)nı aradım beyaz beyaz çiçek açanı. Meğer siz Dichondra ekmişsiniz. 494 numaralı mesajınızda fotoğrafladığınız alana kaçlı tohum ekeceksiniz? Sanırım daha tohum almış değilsiniz. Bazı önerilerim olacak; bahçenizde gölge alanlar mevcut, ağaç altları gibi. Tohum karışımı seçerken yarı gölge alanlardan hoşlanan türleri de düşünün. Çimler her gün sulanacak, bahçedeki ağaçlardan biri ya kurumuş ya da yeni budanmış tam da seçemedim, peki bu hergün sulama o ağaçlara zarar vermeyecek mi? Örneğin ayva ağacınıza. Ağaç gölgelerinde kalan çimler pek de sağlıklı yetişmeyebilir. Bütün bunları düşünerek, danışarak özellikle tohum seçme aşamasında, karar verirseniz umarım daha başarılı olursunuz. |
26-07-2015, 08:56 | #497 | |
Yeni Üye
|
Alıntı:
Evet, çim ekeceğim alanın %80 i gölge. Son resimdeki budanmis olan agac turnç ve limon karışımı bir ağaç. O ağacın yerini değiştirdik bu bahar. O yüzden gücünü hafifletmek için üst kısmı kestik. Kuru mu yaş mı bilmiyorum. Bahar ayında anlıyacagız. Fazla suyun ağaçlara zarar vereceğini hiç düşünmedim Çim daha almadim. Sizlerin bilgi yardımlarını beklicem. |
|
26-07-2015, 09:51 | #498 |
Moderatör
|
Bahçemde 1000 metrekarelik alan çim. Dikdörtgen şeklinde uzanıyor. Önceleri bu alan içinde güzel bir erguvan ve üç tane oya ağacı bir de güzel bir orak armudu vardı vardı. Çim alan normalde günde bir kere ama aşırı sıcaklarda iki defa sulanıyordu, bu sulamaya dayanamayan erguvan daha sonra da iki oya ağacı kurudu. Çimi daha sonra yenilerken, alana önce ot öldürücü ilaç attım ve üç ay bekledik. Daha sonra armut ağacının etrafına taşlardan 50 cm yükseklikte yuvarlak bir çember ördük, içini doldurup armudun altına ortancalar diktik, görselliği de güzel oldu. Otomatik sulama 20 dakika çalışmakta bu durumda armudun köküne fazla su gelmiyor, 5o cm kalınlıktaki toprak suyu bu kadar çabuk zamanda ememiyor. Oya ağaçları da nisbeten çim kıyılarında, onlar da böylece fazla sudan kendilerini korumuş oluyorlar. Yani çim alanımızda hemen hemen ağaç yok gibi. Çim tohumu seçiminde titiz olun. Koyu renk mi seversiniz yoksa fıstık yeşili mi bilemiyorum. Size yedili karışım diye kakalamaya kalkarlar, kanmayın. Dörtlü bilemediniz beşli karışımları inceleyin. İzmir'lisiniz, o yöreye uygun türleri inceleyin. Hocamız Mine Pakkaner'in konu hakkındaki mesajlarını dikkatlice okuyun çok faydalanacaksınız. (Çimin mi var, derdin var kulübüne hoş geldiniz) |
26-07-2015, 10:22 | #499 |
Yeni Üye
|
Fazla sudan zarar göreceği hiç aklıma gelmezdi şaşkınlık icerisindeyim. Ben köyü yeşil çimi severim. Bu konuda nasıl bir yol izlenen gerekiyor. Alacağım çimin aradığım özelliklere ve bahceme uyum sağlayıp sağlamayacağını nasıl bilicem Sn. Mine hanımın konusu nerede? Ya da benim soruna yazacağı mesajları mi kastettiniz!? |
26-07-2015, 10:29 | #500 |
Yeni Üye
|
|
26-07-2015, 11:43 | #501 |
Moderatör
|
Koyu renk istiyorsanız Lolium, poa ve Festuca üzerinden gideceksiniz, bence fazla karışımlara gitmeyin üçlü bilemediniz beşli karışımlar işinizi rahatça görür. Mine hocamızın Çim, çim sorunları başlıklarında pek çok mesajı var. Hatta arkadaşların bahçelerini çimlendirirken karşılaştıkları sorunları, bunlara verilen cevapları da (ben de dahil) bulabileceğiniz güzel bir kaynaktır agaclar.net'in çim başlıkları, yeter ki okumaya üşenmeyin. Bu başlık ve aşağıdaki linke bakın http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-...nleme/4333.htm |
26-07-2015, 13:12 | #502 |
Yeni Üye
|
Cok tesekkur ederim.bu dediğiniz Lolium, poa ve festuca isimleriyle mi satılıyor yoksa üclü ve beşli karışım denildiğinde bunları kapsıyor? Bir de gölge için bu söylediğimiz türler uygun mudur? |
26-07-2015, 14:17 | #503 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-07-2015
|
Merhaba resim eklemeye calistim fakat sanirim bir sorun var sitede ios cihazlarda resim ekleme kismina bastigimda sayfadan komple atiyor ipad deniyim dedim ama Ondada malesef ayni sanirim bilgisayar olmadan goruntu atamiyagiz yinede sormak istiyorum bahcemin cimlerinin genelinde bolgesel Olarak sararmalar mevcut ve yesil renk cok solgun sulamayi gece yapiyorum acaba sorunun nedenini rahatsizligin tespiti icin yardimci olabilirmisiniz tesekkur ederim |
26-07-2015, 15:13 | #505 |
Moderatör
|
Sayın Asiii1, fotoğraf olmadan fikir yürütmek kolay değil ancak bu aylar çimlerin pek de güzel görüntü vermeyen zamanlarıdır. Hocalarımız der ki; çimi akşam yerine sabah erken saatlerde sulayın. Sulama da çimin köküne kadar ulaşabilsin. Akşam yapılan sulama çim hastalıklarına yol açar, çim sabah sulanırsa akşama kadar toprak kurur, geceyi kuru zeminde geçiren çim daha sağlıklı olur. Bir de çim alana çok kuş inip çıkıyorsa dikkat edin, çiminiz kutlanmış olabilir, kuşlar bu yüzden geliyorlardır. Çim alanda ufak bir tabaka kaldırın, böylelikle kurtlanmayı görebilirsiniz. |
26-07-2015, 15:23 | #506 |
Yeni Üye
|
Sayin guler tesekkur ederim verdiginiz bilgiler icin Otomatik sulama sistemim var soylediginiz gibi sabah 8 gore ayarladim sulama zamanini koke kadar ulasabilsin kismini anliyamadim yani sulama suresini uzunmu tutmak gerekiyor acaba ortalama m2 sulama nekadar olmasi gerekir ve son olarak bu aylarda havalandirma yapilabilirmi bahcivanim yapilmaz dedi fakat cim diplerinde yogun sekilde kaplanma var sanki yosun demiyim ama siyah bi tabaka pamuk seklinde |
26-07-2015, 15:35 | #507 |
Moderatör
|
Çimin kökü toprakta 25-30 cm uzar, yapılan sulama satıhta kalmamalı, içine işlemeli demek istemiştim. Ben havalandırma işlemini erken baharda yapıyorum. Drenaj iyi değil mi? Su birikintileri yosun yapmışsa bitki hava alamaz. Fotoğrafı görmeden fikir yürütmek kolay değil. |
26-07-2015, 16:03 | #508 |
Yeni Üye
|
Ekleyebildimmi tam bilemiyorum android cihazdan ekledim resmi umarim olmustur yeni tasindigim icin havalandirma yapilmismidir acikcasi bilmiyorum |
26-07-2015, 16:08 | #509 |
Moderatör
|
Sayın Asiii1, fotoğrafları Forumdan yüklerseniz rahat görebiliriz. http://www.agaclar.net/forum/sik-sor...avuzu/6256.htm |
26-07-2015, 16:41 | #510 |
Yeni Üye
|
Sanirim sonunda basardim telefon ve android cihazlardan yapmak baya zor oluyormus bu genel goruntusu tekrar kusura bakmayin |
Etiketler |
çim ekimi, püf noktaları. |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|