agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Peyzaj, Bahçe Düzenleme
(https)

Beğeni Düzeni27Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 20-03-2008, 20:38   #1
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 20-03-2008
Kiraz ağacının taşınması (transplantasyon)

Merhaba,

Google'da araştırma yaparken bu siteyi buldum ve üye oldum. Ağaçları ve doğayı çok seviyorum, bu nedenle aranıza katıldım.
Dokuz Eylül Üniversitesi'nde Öğretim Üyesiyim. Küçük bir arsam var ve orada kendi çapımda çiçek ve ağaç yetiştirmeye çalışıyorum. Benim bir sorunum var. Arsamda büyük bir kiraz ağacım var. Benim bu ağacı 10 m. kadar ileriye taşıtmam gerekiyor. Ancak bunu nasıl yaparım bilmiyorum. Web'ten ağaç taşıma ile ilgili bir firma adı vs. bulamadım. Bu konuda bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Herkese iyi akşamlar.

tener ve ksantip beğendi.
gkokturk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-03-2008, 20:50   #2
Ağaç Dostu

Selahattin Yılmaz's Avatar

Giriş Tarihi: 16-05-2006
Galeri: 15
Hocam hoş geldiniz. Bu konuda belediye ile irtibata geçmenizi tavsiye ederim zira onların büyük ağaçları taşımak için ağaç söküm aparatları oluyor.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-06-2008, 09:24   #3
Ağaç Dostu

ilker_eroglu's Avatar

Giriş Tarihi: 27-07-2007
Galeri: 4
Bahçenizdeki ağaçları, başka yere taşımak gerekiyorsa

Mine Hanim,

Bahçe içerisinde ağac bulunmayan bir yere taşıma usuluyle yetişmiş ağacları taşıyarak dikmek mümkünmüdür.
Bu işlemin uygulanabilecegi ağaç türleri, uygulama yaşları ve ortamı nasıl olmalıdır.

Ve bu işlemin maliyeti ne kadardır.

Bilgileriniz için şimdiden tesekkür ederim.

Saygılarımla

İlker

tener beğendi.
ilker_eroglu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-07-2008, 21:34   #4
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Giriş Tarihi: 06-01-2006
Galeri: 99
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ilker_eroglu Mesajı Göster
Bahçe içerisinde ağac bulunmayan bir yere taşıma usuluyle yetişmiş ağacları taşıyarak dikmek mümkünmüdür.
Bu işlemin uygulanabilecegi ağaç türleri, uygulama yaşları ve ortamı nasıl olmalıdır...
Kök yapısı izin veren bazı bitkilerin taşınması mümkündür. Ancak bunu uygun mevsimde yapmanız gerekir. Palmiyeler yazın, diğer ağaç ağaççık ve çalılar ise kışın taşınırlar. Yaprak dökenler mutlaka yapraksızken taşınır.

Burada yaşla beraber ziyade tür, form ve köklerin daha önce terbiye edilip edilmediği önemlidir. Kazık köklü bitkiler taşınmada çok iyi sonuç vermez.

Büyük bir ağacın taşınması için bir yıl önceden köklerin terbiyesine başlarız. Ağacın taç iz düşümünden bir metre geriye bir metre derinliğinde çepeçevre kanal açar, bu kanala torf ve kum karışımı doldururuz, burada yeni kılcal köklerin oluşmasını bekleriz. Bu işlemle ağacın kök yapısını küçültmüş oluruz. Eğere ağaç büyükse bir sonraki yıl tekrar bu kanalları gövdeye doğru yanştırırız. Bu şekilde sökülecek hale getiririz. Eğer arazide dikili fidanlar varsa dip kazan gibi bir aletle kök terbiyesi yapmak mümkündür.

Söküme en uygun olanlar oya, iğde, akasya, glediçya, süs eriği, çınar, zeytin, hatmi, gül, mazı, hurma, telli palmiye, çin yelpaze palmiyesi, ıhlamur, dişbudak, manolya, lale ağacı, erguvan, bazı akçaağaç çeşitleri, tespih, leylandi servisi, ardıç, kalem servi, sedir ağacı gibi bitkiler taşınır. Eğer ağaç veya çalı yeni dikilmişse taşıma kolay olur. Ancak bahçede uzun süreden beri yaşayan bir bitkinin yerini değiştirmek herzaman mümkün olmaz. O zaman ya yukarıda anlattığım işlemi yapacaksınız ya da söküm makinesi kullanacaksınız.

ebbertan beğendi.
Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-07-2008, 23:38   #5
Ağaç Dostu

ilker_eroglu's Avatar

Giriş Tarihi: 27-07-2007
Galeri: 4
Mine Hanim,

Bilgilendirmeniz için cok tesekkür ederim.

İlker

Düzenleyen Mine Pakkaner : 02-07-2008 saat 09:59
ilker_eroglu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-08-2008, 13:24   #6
Ağaç Dostu

Adalet Yağcı's Avatar

Giriş Tarihi: 25-06-2008
Galeri: 260
Sevgili Mine Pakkaner;

Ön bahçemi yeniden tanzim etmek istiyorum, şu anda ön bahçemde iki kiraz bir italyan eriği birde kayısı var.

Kiraz ağaçlarım ikibuçuk yaşında boyları iki metre civarında, kök çevresi 12 ve 13 cm.

İtalyan eriğim, üç yaşında boyu iki mt.çevresi 15cm.

Kayısım ikibuçuk yaşında boyu ikibuçuk mt. çevresi 19cm.

Bu ağaçlarımı arka bahçeme almak istiyorum, nasıl bir yol izlemeliyim, sökerken dikerken nelere dikkat etmeliyim.

Hangi mevsim bunun için daha uygundur, ağaçlarım henüz düzenli meyve vermiyorlar, ancak birkaç tane meyve oldu bu sene.

Cevabınız benim için çok önemli, ön bahçemin tamamını gül bahçesi olarak düzenlemek istediğim için bu değişikliği yapmak istiyorum.

Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler ediyorum.

Sevgilerimle...

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2008, 16:30   #7
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Giriş Tarihi: 06-01-2006
Galeri: 99
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi adalet yağcı Mesajı Göster
...
Ön bahçemi yeniden tanzim etmek istiyorum, şu anda ön bahçemde iki kiraz bir italyan eriği birde kayısı var.

Kiraz ağaçlarım ikibuçuk yaşında boyları iki metre civarında, kök çevresi 12 ve 13 cm.

İtalyan eriğim, üç yaşında boyu iki mt.çevresi 15cm.

Kayısım ikibuçuk yaşında boyu ikibuçuk mt. çevresi 19cm.

Bu ağaçlarımı arka bahçeme almak istiyorum, nasıl bir yol izlemeliyim, sökerken dikerken nelere dikkat etmeliyim.

Hangi mevsim bunun için daha uygundur
...
http://www.agaclar.net/forum/showpos...postcount=1698

Yukarıdaki mesajı henüz geçen ay cevaplamıştım. Yapılacak işlemler sizin için de geçerli.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2008, 09:53   #8
Ağaç Dostu

nariçi's Avatar

Giriş Tarihi: 28-09-2008
Galeri: 8
Kökten söküp başka yere taşıyan ağaçsöken araçlar var, iki yıl önce hastane bahçesinden (bina yapılacağı için) söktükleri mavi selvi ve çınarları park alanına diktiler 30-35 ağaçtan üç dört tanesi ancak tuttu. Çok dikkatsiz kökleri sarkarak götürüyorlardı.

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2011, 01:10   #9
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 09-03-2011
Yaşlı ağaçların yerini değiştirmek

Merhabalar.Bahçede yapılacak bir düzenleme nedeniyle 60 civarında''Ceviz,Zeytin,Badem'' ağaçlarının yerlerini değiştirmek zorunda kaldım.Ağaçlar 7 yaşında.Bu işlerde tecrübem olmadığı için değişik bilgileri bir araya toplayarak bir yol izledim.
BANA SÖYLENENLER;
.. Ağaçları nakledince gövdeyi toprak seviyesinden 1 metre kadar yukarıdan kesmem!!
....Veya tepe ve yan yüksek dallarının uçlarından 2 karış kadar kesmem...
Ben bunların hiç birini yapmadım .Direkt olarak söktüğüm gibi ağaçları diktim.
Ancak nakil işleminin üzerinden 1 hafta geçmesine rağmen halen kuşkularım mevcut.Bana bu konuda yardımcı olabilirmisiniz ? Teşekürler..

PAMBA Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:42.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025