agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Peynir (https://www.agaclar.net/forum/peynir/)
-   -   labne peynir yapalım (https://www.agaclar.net/forum/peynir/25950.htm)

idris şenol 22-02-2012 16:17

evde labne peyniri yapan arkadaşlaraayrıca teşekkür ediyorum ,sürekli yapmasanızda enazından denediniz
cevaplara tek tak baktım doğrusu hayran kaldım,eeee nedemişler boynuz kulağa geçicekki sanat ilerlesin
ben işteyken hanım sütçüden yine 10 kg süt almış kaynatıp soğması , ısı 40 c bulunca hemen labne peyniri yapımına başladık ,
bir kısmınlada yoğurt mayalandı ,haa unutmadan maya köy yoğurtu mayası olsun bakkal yoğurtu mayası kullandığımda mayalanan yoğurt hem tatsız hemde sakız gibi uzuyor bilginize
yaklaşık 1kg sütlede kefir yapıyorum anlıcağnız bu iş bizde hobiyi geçti aşk oldu
kolay gelsin

agozce 22-02-2012 16:21

İdris bey, çok teşekür ederiz.

Ve ikinci tarifi bekliyoruz...

münevver 24-02-2012 16:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi güler seferoğlu (Mesaj 908730)
Sayın hberbul ,
bu şekilde değil de peynir mayası ile yapılanı merak ediyorum esasında.bizim memlekette süt sağıldıktan hemen sonra süzgeçten geçirilir ve mayalanır kaynatılmadan. üzeri kapatılır maya tuttuğu zaman tencerenin üzeri açılır ve bir bıçakla kesilir (tencere içindeyken dilimlere ayrılır). bu , tencere ocağa konulduğunda peynirin her yerine eşit ısı ulaşabilmesi içindir.ocakta kısa bir süre kaynatılır ve dediğiniz gibi bez torbaya dökülüp ağırlık altında 1 gün bekletilince peynir hazır olur. tek problemim var bu sistemde ne kadar süte ne kadar maya kullanıcam onu bilemedim. şişe üzerinde yazan ölçü 100 lt süte 35-45 ml .. ben 1 litre gibi küçük miktarları düşününce ölçmek mümkün olmayacak gibi... 5 lt sütte denemeyi düşünüyorum ilk olarak . 2, 25 ml olarak hesap makinesinde hesapladım ama doğru miktar mıdır bilmiyorum.herhalde yine oğlumun şurup kaşığıyla ölçüp deneyeceğm. güzel sonuç alırsam buraya da yazarım. teşekkür ederim bilgiler için..

Çay kaşığıyla bir kaşık yeter.Annem hep o kadar koyar.Mayalamaya yetiyor..

idris şenol 24-02-2012 19:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi agozce (Mesaj 915305)
İdris bey, çok teşekür ederiz.

Ve ikinci tarifi bekliyoruz...

sevgili arkadaşlar ikinci tarif için biraz geç kaldık ,ama yeni sezon için olabilir
bu seferki tarif peynir tarzı deyil kahvaltı uzantısı bir tarz
sabah kahvaltısı AJVAR ayarında yine trakya usülü kahvaltıların vazgeçilmezi ,en azından benim için:p
bu akşam tarifi vermiyecem ama en kısa zamanda:)saygı ve sevgilerimle..idris

Sevgi Durul 25-02-2012 14:13

1 Eklenti(ler)
Başlığı gördüğümden beri denemek istiyordum. Nihayet üç gün önce sütçü geldiğinde hemen değerlendirdim.

Aynı zamanda hem yoğurt hem peynir mayaladım. Dört saatin sonunda yoğurt olmuş, peynir aynen duruyordu. Sarıp sarmalayıp sabaha kadar beklettim. Sabah baktığımda yine olmamıştı. Ben de tencereyi sıcak su dolu kabın içine bıraktım. Sonuç, hemen tuttu. Şöyle bir görünüm aldı.

Eklenti 270644

Sonrasında tülbentte süzüldü, hafif tuzlandı. Tadı nefis oldu. Pek kolay kolay her şeyi beğenmeyen eşim bile çok beğendi.

Tarif için teşekkürler, sayın idris şenol.

idris şenol 24-03-2012 19:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 916452)
Başlığı gördüğümden beri denemek istiyordum. Nihayet üç gün önce sütçü geldiğinde hemen değerlendirdim.

Aynı zamanda hem yoğurt hem peynir mayaladım. Dört saatin sonunda yoğurt olmuş, peynir aynen duruyordu. Sarıp sarmalayıp sabaha kadar beklettim. Sabah baktığımda yine olmamıştı. Ben de tencereyi sıcak su dolu kabın içine bıraktım. Sonuç, hemen tuttu. Şöyle bir görünüm aldı.

Eklenti 270644

Sonrasında tülbentte süzüldü, hafif tuzlandı. Tadı nefis oldu. Pek kolay kolay her şeyi beğenmeyen eşim bile çok beğendi.

Tarif için teşekkürler, sayın idris şenol.

afiyet olsun
nedemek sayın üstad sizin mutluluğnuz benim mutlululuğum
elerinize sağlık Allah yar ve yardımcız olsun esen kalın

limon 24-03-2012 22:09

Ben de bir kaç kez denedim, yeni yoğurt makinemle. Bir heves her okuduğumu yapmaya çalışıyorum. Arada tutturamadıklarım da oluyor.

İlk denememde İdris Bey'in tarifi gibi beyaz peyniri çatalla ezip maya olarak kullandım. Gayet güzel tuttu ancak hafif pütürlü oldu, lora benzedi, labne gibi pürüzsüz olsun diye blender dan geçirdim, çok başarılı olamadım ama ilk deneme için fena sayılmazdı. Sonra bunun suyunu bir kaba alıp buzdolabına kaldırdım. Geçen gün o peynir altı suyuyla sütü mayaladım ancak bu sefer peynir olmadı bayağı yoğurt oldu. Bir yerde bir terslik oldu ama nerde? :)

beryun 30-03-2012 08:44

Blender kullanınca,daha iyi bir sonuç alıyoruz biz de..
Ayrıca kalan peynir altı suyunu (tuzsuz iken) ekmek hamuruna katıyorum.ekşi maya etkisi yapıyor.Keklere de denedim ,gayet basarılı...afiyet olsun...

mutter 16-04-2012 15:37

Çok iyi fikir, kendi ekmeğimi yapıyorum bazen ama peynirimi hiç yapmamıştım. Artan suyu kullanarak bir taşla iki kuş vuracağım bu haftasonu!

uugur 13-06-2012 10:20

sütü kaynattıktan sonra üzerinde oluşan kaymağı alacak mıyız? almayacaksak peynir mayalandıktan sonra o yağ ne oluyor?

Füsun Çağırgan 18-07-2012 23:51

Zaman zaman ben de peynir mayaliyorum. Eski alışkanlık hazır peynir mayası kullanıyorum.

Sütü kaynadıktan sonra kepçe ile havandırarak 15 dakika kadar daha kaynatıyor sonra bir 15 dakika kısık ateşte bekletiyorum. Soğutup kaymak alıyor ondan sonra yeniden ılıtarak yoğurt veya peynir mayalıyorum.

Maya kıvamını da soğuk sütün yarısını kaynatıyor sonra birleştiriyorum. Bu ısı yoğurt için ideal peynir için sıcak oluyor, biraz daha bekleterek veya kaynamadan az önce alarak ayarlıyorum.

Yağı alınmamış sütte fire daha fazla oluyor.

Mayaladıktan sonra 1,5 saatte açıp bıçak ile kare kare kesiyor yeniden sarıp sarmalıyorum. 3-4 saat sonra suyu kısmen ayrılmış oluyor.

Süzüyorum ve bu aşamadan sonra yağlı peynir yapmak istersem süzülmüş süte hafif ılıkken oda ısısında yumuşamış tereyağı ve sonra sütü süzülmüş kaymağı karıştırıp peynire katıp elimle yoğurarak yeniden şekil verip süzdürüyorum. Yağsız peynir seviyorum.

Bazen, ezilmiş sarımsak veya ince doğranmış salatalık turşusu, ince doğranmış yeşil veya kırmızı biber ilave ettiğim de oluyor.

Diğer kısımlar sizin anlattıklarınız ile hemen hemen aynı.

Eklemeyi unutmuşum :( peynir altı suyu çok değerli. Hücre zarını güçlendiriyormuş. İlaç sanayiinde de kullanılıyormuş. Aklımda kaldığına göre derin dondurucu ısısında uzun yıllar sağlıklı bekleyebiliyormuş. Ben et suyu gibi buz torbalarına koyuyor ve yemek yaparken bir kaç parça yemeğe koyuyorum. Aman atıp ziyan etmeyin :)

thacilar 06-05-2013 10:50

İdris Bey tarif için teşekkürler.Bir süredir sütçümden aldığım sütle yoğurt,,peynir,sütün kaymağından tereyağ yapıyorum. Labne tarifiniz denedim ve sonuç mükemmel eşim ve zor beğenen oğlum bayıldı.4.günde ekşimeye başladı daha uzun dayanabilmesi için ne yapabilirim.

Jade_Mebarak 11-01-2014 07:06

Merhaba ben yeni üye oldum

Sevgi Durul 11-01-2014 12:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jade_Mebarak (Mesaj 1240089)
Merhaba ben yeni üye oldum

Hoş geldiniz.:) Sizi buraya alalım.:)

Yeni üye olan arkadaşlar kendilerini, verdiğim linkte tanıtırlar.:)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025