agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Palmiye (https://www.agaclar.net/forum/palmiye/)
-   -   Sikas (Cycas) (https://www.agaclar.net/forum/palmiye/2160.htm)

Kaktüsteyfik 27-12-2009 03:37

***. hami bey; Sitenin en yeni üyesiyim ve buraya Frankfurt tan katiliyorum.Cycas revuluta konusunda bu sitede vediginiz genis bilgiler konusunda tüm katilanlar adina size tesükkür etmek istiyorum.yetistirdiginiz cycas larin fiyatlarini ögrenebilecegim bir Internetadresiniz varmi? Didim-Akbükteki yazlik evimin bahcesine 10-15 tane cycas revoluta dikmek istiyorum, sanirim iklim sorun olmaz. Ilginiz icin tesekkür ederim, teyfik

hamibasoglu 28-12-2009 13:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kaktüsteyfik (Mesaj 552611)
***. hami bey; Sitenin en yeni üyesiyim ve buraya Frankfurt tan katiliyorum.Cycas revuluta konusunda bu sitede vediginiz genis bilgiler konusunda tüm katilanlar adina size tesükkür etmek istiyorum.yetistirdiginiz cycas larin fiyatlarini ögrenebilecegim bir Internetadresiniz varmi? Didim-Akbükteki yazlik evimin bahcesine 10-15 tane cycas revoluta dikmek istiyorum, sanirim iklim sorun olmaz. Ilginiz icin tesekkür ederim, teyfik

merhaba,teşekkür ederim.
hamibasoglu@yahoo.com.tr den mail atarsanız resim ve fiyat gönderebilirim.
didim cycas için uygundur.
selamlar

speed198 13-02-2010 10:57

cycas (sikas) hakkında bilgi istioyrum..!

neconeco 13-02-2010 15:25

Selamlar. Değerli bir bitkidir. bakınıız www.salonbitkileri.com

nariçi 13-02-2010 16:12

Bu hurma ve sykas çeşitleri çöl ikliminde oluyor, orada soğuk vurmuyor mu? Belki vahalarda mikro klimatik ortam olabilir ama çukur alanlar da soğuk hava ile dolması gerekmez mi?

hamibasoglu 18-02-2010 13:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nariçi (Mesaj 578452)
Bu hurma ve sykas çeşitleri çöl ikliminde oluyor, orada soğuk vurmuyor mu? Belki vahalarda mikro klimatik ortam olabilir ama çukur alanlar da soğuk hava ile dolması gerekmez mi?

merhaba Öncelikle Cycas bir çöl bitkisi değildir.
Hurmaya (Phoenix dactylifera) ya gelince , o da söylediğiniz karasal çöl iklimi muhitlerinde bulunmuyor.

asima 10-03-2010 22:44

ne zaman dikmeliyim

merhabalar benimde bir sıkasım var ve 3 tane soğan verdi onlar için toprak ve saksı aldım acaba mart ayı içinde diksen tutarmı ya da dikmeden önce soğanları koparıp gazeteyemi sarmam lazım sararsam ne zaman dikmeliyim lütfen yardımcı olurmusunuz şimdiden teşekkürler :D

oppss! 12-03-2010 21:30

Yaklaşık yumruk büyüklüğünde bir cycas, ayrıldıktan sonra toprak dışında ne kadar kalabilir?

hamibasoglu 17-03-2010 11:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi asima (Mesaj 594601)
merhabalar benimde bir sıkasım var ve 3 tane soğan verdi onlar için toprak ve saksı aldım acaba mart ayı içinde diksen tutarmı ya da dikmeden önce soğanları koparıp gazeteyemi sarmam lazım sararsam ne zaman dikmeliyim lütfen yardımcı olurmusunuz şimdiden teşekkürler :D

Bu ay müsait bir zamandır.Yumruları ayırıp dikebilirsiniz.Bekletmeye gerek yoktur.
çok sulayıp çürütmeyin yeter.
selamlar

hamibasoglu 17-03-2010 11:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi oppss! (Mesaj 595635)
Yaklaşık yumruk büyüklüğünde bir cycas, ayrıldıktan sonra toprak dışında ne kadar kalabilir?

Eğer dikimden bahsediyorsanız
2/3 ü toprak dışında kalmalı.

yok eğer dikmeden önce nekadar yumru halinde (ayrılmış halde) bekleyebilir diyorsanız, bekletmenin bir anlamı yok derim.Eğer bekletilecekse de 2 haftayı geçmeyin derim.

selamlar

asima 18-03-2010 10:42

teşekkür

3 Eklenti(ler)
teşekkür ederim hami bey kaç gündür bu cevabı bekliyordum.hemen dikicem inşallah kurumaz veya çürümez.:p bir şey daha sormak istiyorum bu yumruların olduğu sıkasın üzerinde sadece küçük kuru bir yaprak vardı ve şimdi yanından bir tane daha yaprak çıktı acaba bu sıkas yeşerir mi yoksa çıkan yaprakta kururmu.yumruları aldıktan sonra saksısını değiştirsem tutarmı.inşallah en kısa zamanda bunuda cevaplarsınız..bir kaç resim koydum cevarlarsanız sevinirim teşekkürler...:o

bens 18-03-2010 18:12

Herkese selamlar,
Elimde 1 aydır kurutmaya çalıştığım ve kuruduğunu zannettiğim 1 cycas tohumu var. Normal bahçe toprağına biraz solucan gübresi katarak dikmeyi düşünüyorum. Bu tohumun saksıya dikim şekli nasıl olmalı ? Tamamen toprağa gömmeli miyim veya bir kısım dışarda mı kalmalı ? yardımlarınıza teşekkürler

oppss! 19-03-2010 15:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hamibasoglu (Mesaj 598582)
Eğer dikimden bahsediyorsanız
2/3 ü toprak dışında kalmalı.

yok eğer dikmeden önce nekadar yumru halinde (ayrılmış halde) bekleyebilir diyorsanız, bekletmenin bir anlamı yok derim.Eğer bekletilecekse de 2 haftayı geçmeyin derim.

selamlar

2 hafta değil galiba benim yıl geçti:)
Cevap için teşekkürler...

oppss! 20-03-2010 18:10

Sn. asima bana ortadaki büyük bitki kurumuş gibi geldi...
Tabii bilirkişilerin bakması daha uygun olur...

asima 20-03-2010 20:05

sn.oppss kuru gibi gözüküyor ama onda yarı kuru bir yaprak var ve yeni bir tane daha verdi acaba saksı değiştirsem hep kurur diye korkuyorum.üzerinde 3 tane yumru var onları ayırıp dikicem inşallah tutarlar... teşekkürler..

hamibasoglu 07-04-2010 10:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi asima (Mesaj 599293)
teşekkür ederim hami bey kaç gündür bu cevabı bekliyordum.hemen dikicem inşallah kurumaz veya çürümez.:p bir şey daha sormak istiyorum bu yumruların olduğu sıkasın üzerinde sadece küçük kuru bir yaprak vardı ve şimdi yanından bir tane daha yaprak çıktı acaba bu sıkas yeşerir mi yoksa çıkan yaprakta kururmu.yumruları aldıktan sonra saksısını değiştirsem tutarmı.inşallah en kısa zamanda bunuda cevaplarsınız..bir kaç resim koydum cevarlarsanız sevinirim teşekkürler...:o

1.resimdeki yaprak gövde altında oluşan bir yumrudan çıkmıştır.
Müdahele etme. Yumruları aldıktan sonra saksısını değiştirebilirsiniz tabi ki.
çok sulayıp yumruları çürütme.
selamlar

hamibasoglu 07-04-2010 10:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bens (Mesaj 599645)
Herkese selamlar,
Elimde 1 aydır kurutmaya çalıştığım ve kuruduğunu zannettiğim 1 cycas tohumu var. Normal bahçe toprağına biraz solucan gübresi katarak dikmeyi düşünüyorum. Bu tohumun saksıya dikim şekli nasıl olmalı ? Tamamen toprağa gömmeli miyim veya bir kısım dışarda mı kalmalı ? yardımlarınıza teşekkürler

merhaba,
elinizdeki tohum dekor olmaktan öteye geçemez.Boşa vakit harcamayın bence,bu konuyla ilgili birçok kez yazı yazmıştım.
selamlar

Jezebel 27-04-2010 16:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hamibasoglu (Mesaj 612150)
merhaba,
elinizdeki tohum dekor olmaktan öteye geçemez.Boşa vakit harcamayın bence,bu konuyla ilgili birçok kez yazı yazmıştım.
selamlar

Zamia furfuracea adındaki cycas ' ın 20 tohumunu aldım .
Bu " tohumdan yetişmez , boşuna uğraşmayın " anlamında söylenmiş
bir cümle mi ?

hamibasoglu 01-05-2010 11:43

merhaba,
tohumu nereden aldığınız önemli.
döllenmiş olup olmadığı önemli.Benim kastettiğim tek başına yanında veya yakın çevresinde erkek Cycas olmadan,dişi Cycaslardan toplanan tohumların çimlenmeyeceği.
Yurt dışında büyük üreticilerin yetiştirme sahalarında erkek ve dişi bireyler birarada olabileceğinden çimlenme olasıdır.
selamlar

Jezebel 07-05-2010 15:57

Tohum ABD 'den bu gün geldi .
Umarım çimlenir .

Benol Hazaroğlu 08-05-2010 16:22

merhaba
benim bahçemde boyu 1.5 mt olan bir skas var kar yağdığı zaman bilinçsizce karlarını temizledim sonrası malum yer yar dallar sarardı onları kesersem çirkin bir görüntü oluşacak sitemin bahçesinde karda hiç dokunmayanların skasları gayet sıhhatli karı silkeleyenlerde durum bendeki gibi yapabileceğim birşey var mı acaba

asumanf 10-05-2010 20:31

Merhabalar. Benim bahçemdeki sycasın etrafında yaklaşık 10 gündür 5 adet ikişer ve dörder yapraklı yeni sycaslar çıktı. Onları nasıl ayırabilirim

cirpy 31-05-2010 14:21

merhaba ,

yeni üye oldum ve sırf cycas hakkında bilgi sahibi olabilmek ve yetiştirebilmek adına üyelik yaptım..cycas yetiştirmek istiyorum fakat soğanından büyütmeye başlamaktı amacım..belediyeye bağlı bir seradan tek dal saksıya dikilmiş bir cycas buldum.Sağolsun beni kırmadılar hediye ettiler..fakat yaprağı sararmıştı..bahçede dikili olan ana ağaçtan alarak dikilmiş.ben alalı bugün 3 gün oldu..acaba sararmış olmasındaki neden nedir..fikri olanlardan yardım bekliyorum arkadaşlar..bir de asıl oradaki ağaçtan soğan almak istedim fakat henüz soğanlarının vakti gelmediğini 1 ay kadar sonra gelsem daha iyi olacağını söyledi ama..oldukça büyük bir ağaçtı ve birçok yerinden yavru vermişti..şu anda alsam yetiştiremezmiyim..

cirpy 31-05-2010 15:02

cycas için kullanmam gereken bir gübre var mı..tavsiyeniz nedir...teşekkür ederim..

hamibasoglu 05-07-2010 11:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cirpy (Mesaj 649619)
merhaba ,

yeni üye oldum ve sırf cycas hakkında bilgi sahibi olabilmek ve yetiştirebilmek adına üyelik yaptım..cycas yetiştirmek istiyorum fakat soğanından büyütmeye başlamaktı amacım..belediyeye bağlı bir seradan tek dal saksıya dikilmiş bir cycas buldum.Sağolsun beni kırmadılar hediye ettiler..fakat yaprağı sararmıştı..bahçede dikili olan ana ağaçtan alarak dikilmiş.ben alalı bugün 3 gün oldu..acaba sararmış olmasındaki neden nedir..fikri olanlardan yardım bekliyorum arkadaşlar..bir de asıl oradaki ağaçtan soğan almak istedim fakat henüz soğanlarının vakti gelmediğini 1 ay kadar sonra gelsem daha iyi olacağını söyledi ama..oldukça büyük bir ağaçtı ve birçok yerinden yavru vermişti..şu anda alsam yetiştiremezmiyim..

merhaba,
bu konuda çalışma yapmak isteyen arkadaşlar bu başlıktaki 89.mesaj ve diğer bilgileri öncelikle okuyup,varsa diğer soruları sorabilirler.
ayırma ve sökümden sonra dikilen Cycaslarda yaprak sararması normaldir.
selamlar

hamibasoglu 05-07-2010 11:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Benol Hazarolu (Mesaj 634418)
merhaba
benim bahçemde boyu 1.5 mt olan bir skas var kar yağdığı zaman bilinçsizce karlarını temizledim sonrası malum yer yar dallar sarardı onları kesersem çirkin bir görüntü oluşacak sitemin bahçesinde karda hiç dokunmayanların skasları gayet sıhhatli karı silkeleyenlerde durum bendeki gibi yapabileceğim birşey var mı acaba

En iyisi kar yağmadan ve donlu havalarda önce yaprakları toplayarak bağlamak ve bitkiyi gövdeden yukarı doğru bez bir çuvalla sarmaktır.
Bahsettiğiniz olayda kar temizlendikten sonra soğuk hava yaprakları çarpmış kısaca,karın temizlenmediği olayda kar bitkiyi dondan muhafaza etmiş :)
selamlar

hamibasoglu 05-07-2010 12:50

Cycas tarlam

2 Eklenti(ler)
Cycaslarımmmmmmmm :)

aastraa 28-07-2010 00:40

Yavruladı...

4 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hamibasoglu (Mesaj 668139)

Yeni bir üyenizim, ilk olarak foto göndererek aranıza katılmak isterim. Neden derseniz, gözüm gibi bakıyorum ona. Kısaca bilgi vermek isterim Cycas'ım hakkında. 3-4 yapraklı vaziyette 2003 yılında satın aldım saksıda. Salon bitkisi olarak aldık, fazla su istemez dediler, 1-2 ay sonra kaloriferli evde, yaprakları solmaya ve sararmaya başladı. Aldım götürdüm, Karaburun taraflarındaki yazlığımın bahçesine diktim. Bol su ve güneş derken, ekte resimler sonucu görüyorsunuz. Ve de bir hafta önce yavruladı. Üstadım, bu yavru (yumru) yu ne zaman ayırmam uygun olur. Herkese selam ediyorum buradan. Saygılar...

hamibasoglu 05-09-2010 01:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aastraa (Mesaj 677271)
Yeni bir üyenizim, ilk olarak foto göndererek aranıza katılmak isterim. Neden derseniz, gözüm gibi bakıyorum ona. Kısaca bilgi vermek isterim Cycas'ım hakkında. 3-4 yapraklı vaziyette 2003 yılında satın aldım saksıda. Salon bitkisi olarak aldık, fazla su istemez dediler, 1-2 ay sonra kaloriferli evde, yaprakları solmaya ve sararmaya başladı. Aldım götürdüm, Karaburun taraflarındaki yazlığımın bahçesine diktim. Bol su ve güneş derken, ekte resimler sonucu görüyorsunuz. Ve de bir hafta önce yavruladı. Üstadım, bu yavru (yumru) yu ne zaman ayırmam uygun olur. Herkese selam ediyorum buradan. Saygılar...

merhaba,
öncelikle maşallah diyelim,Cycasınız mükemmel durumda.
Ama bahsettiğiniz yavru son resimdeki ise daha çok erken en az 2 sene daha var ayırma işlemi için.Bu başlıktaki Önceki mesajlarımda bu işleme ait detayları bulabilirsiniz.
selamlar

bozcaada5 11-12-2010 11:31

5 Eklenti(ler)
Merhabalar,
Devamlı olarak vermiş olduğunuz bilgileri takip ediyorum. Gerçekten süper. Benim de yaklaşık olarak 5 yıl önce eşimden hediye olarak gelmiş olan Cycas'ım var. 5 yılda sadece 2 sürgün verdi. Saksı camın önünde ve bol ışık var. Haftada 1 kez su veriyorum. Vitamin de aldım. Resimleri de ekliyorum. Gözüm gibi bakmama rağmen yeterli performansı alamadım. Sizlerden ricam ne yapmam gerektiği konusunda destek vermeniz. Özellikle hediye olması itibariyle benim için çok özel bir çiçek. Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim. Hoşçakalın......

sercan1969 15-12-2010 12:43

Bu kadar sık sulamanıza rağmen hale tamamen çürümemiş olması bence mucize....

furkan yıldız 20-12-2010 16:22

Alıntı:

Bu resimlekiler bir harika :p
Tropikal bir ada gibi bir de havuz olsa farkı kalmayacak :cool:

bahtiyar02 20-12-2010 21:14

Alıntı:

Ellerinize sağlık.Gerçektende muhteşem bir görüntü.
Saygılar

bozcaada5 23-12-2010 19:52

lütfen yardım rica ediyorum ama kimse cevap yazmamış....

acemifüsun 23-12-2010 20:57

Sn. bozcaada5 iki ay önce Urla Ünal kaktüs ziyaretimde çok gelişmiş Cycaslar gördüm ve sahibi Ünal bey, kışın bol güneş ister, yazın güneşten korumak için perdeleme yapıyoruz demişti. Ayrıca yağmur suyunu da çok sevdiğini belirtti. Sulamayı da toprağı kuruduça yapılması gerekli.

aastraa 26-12-2010 13:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemifüsun (Mesaj 730475)
Sn. bozcaada5 iki ay önce Urla Ünal kaktüs ziyaretimde çok gelişmiş Cycaslar gördüm ve sahibi Ünal bey, kışın bol güneş ister, yazın güneşten korumak için perdeleme yapıyoruz demişti. Ayrıca yağmur suyunu da çok sevdiğini belirtti. Sulamayı da toprağı kuruduça yapılması gerekli.

Bana kalırsa, saksıda bu tür bitkileri beslememiz pek doğru değil gibi, çünkü ben salondan bahçeye çektim, şu anda durumu görüyorsunuz, (bkz. yukarı). Salonda ölüyordu. Yaz mevsimi hergün alttan üstten her yerinden su veriyorum, suyu çok seviyor. Valla dışarıda oldukça gaddar bir bitki. Hiçbirşeyden etkilenmiyor desem yeri. Şu anda yılda bir 50 yaprak veriyor. Ben de alttan 25-30 kadar eski yaprağı alıyorum. Elbetteki bütün bu ifadelerim gözlemlerime dayanıyor. Herkes CYCAS sahibi olsun diyorum. Kolaylıklar gelsin.

acemifüsun 30-12-2010 21:46

Sn. aastraa verdiğiniz bilgiler ve deneyimleriniz için teşekkür ederim:)

hamibasoglu 07-02-2011 11:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bozcaada5 (Mesaj 730441)
lütfen yardım rica ediyorum ama kimse cevap yazmamış....

merhaba,
geç yanıt için özürlerimi kabul edin lütfen :)
Mart ayının sonunda aşağıdaki işlemleri yapalım.

1-Cycaslar yaz kış bol ışık isterler.(gölgelemeye asla gerek yoktur)
ancak gördüğüm kadarıyla sizin Cycasınız yerde konumlandırılmış.Bir sehpanın üzerine koymanızda fayda var.Bol ışık alacak bu 1.
2-saksı toprağını tamamen değiştirelim.Çiçekciden aldığımız torfa 1/3 oranında kum( 0 numara tuzsuz) ekleyip karıştıralım.saksının altına 1 kaç sıra pomza taşı veya kalın perlit koyduktan sonra bitkiyi tekrar dikelim.Dikmeden önce kökleri iyice budayalım ve üzerindeki yaprakların tamamını keselim.
3-resimdeki gübreden 1lt ye 1 kapak dökerek 45günde 1 kez sulama suyuna karıştıralım. nemi parmağınızı toprağa batırarak kontrol edin ve nem azalmışsa öyle sulayın. Cycaslar bol suyu sevmez.Yukarıda bahsedilen Cycas sanırım drenajı çok iyi bir mekanda konumlanmış.istisnalar kaideyi bozmaz :)
4-Musluk suyu değil de Normal pet şişelerdeki sudan kullanalım.Suyun sıcaklığı oda sıcaklığında olsun.
bu tedbirlerle haziran ayında yeni sürgünleri alırsınız.
selamlar

elvin 01-03-2011 14:35

merhaba
kısa bir süre önce izmirde bir süs bitkileri serasında çalışmaya başladım 3 tane cycasımız var yaprakları kupkuru uzun zamandan beri bu şekildeymiş bitkiler saksıda ve yaklaşık 1m boyunda neden oabileceğ konusunda pek bi fikrimiz yok sulamadan olduğunu düşündüm fakat 2tane küçük cycasda bi sorun yok yardımcı olabilir misiniz eger isterseniz fotografta ekleyebilirim

bozcaada5 05-03-2011 15:20

çok teşekkür ederim dostlar....

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025