agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Palmiye (https://www.agaclar.net/forum/palmiye/)
-   -   Sikas (Cycas) (https://www.agaclar.net/forum/palmiye/2160.htm)

Buket Aknar 09-06-2008 23:24

Arkadaşlar; forumda bu konuda iki başlık bulunmakta ve ben bu başlığı görmeden önce diğer başlığa ilginç bir oluşumu olan cycas fotoğrafları eklemiştim. ( Daha önce eklediğim için şimdi tekrar ekleyemiyorum) Aşağıda linkini eklediğim sayfada benim için oldukça ilginç olan bir oluşum var. Bu oluşum hakkında bana bilgi verebilecek birileri olursa çok memnun olacağım.

http://www.agaclar.net/forum/showpos...52&postcount=4

hamibasoglu 31-07-2008 15:53

selam Arkadaşlar
aslında Cycas ile ilgili çeşitli çalışma ve görüş payşaşımları yapılıyor bu sitede.
ama konular okadar dağınık ki haklı olarak çözüm bulamıyorsunuz.
Cycasın evdeki bitkilerimiz bölümünde olması sanırım yanlış.
Cycas için evde de yetiştirebileceğimiz bir bitki dememiz daha doğru olur.Zira Ege ve Akdeniz'de dış mekan mekan bitkisi olarak kullanılmaktadır.
her nekadar Cycas bir palmiye değilse de PALMİYELER bölüm başlığında ilgili cevap ve yazışmaları görebilirsiniz.
zaten Palmiyeler konusunun açılış metninde Uzun yıllar Palmiye ve Cycaslarla ilgili çalışmalarım olduğunu belirtmişim.dolayısıyla bu konudaki tüm sorun ve sorularınıza cevap vereceğimden emin olabilirsiniz.
selamlar

hamibasoglu 31-07-2008 16:10

Cycaslar

1 Eklenti(ler)
MERHABA ARKADAŞLAR
PALMİYE OLMAMASINA RAĞMEN
BÜYÜK ÇOĞUNLUĞUN PALMİYE VEYA BENZERİ BİR BİTKİ OLARAK TANIDIĞI
CYCAS BİTKİSİ İÇİN BU BÖLÜMDE YENİ BİR BAŞLIK AÇMAYI UYGUN GÖRDÜM.200.000.000 YILDIR VAR OLAN BU YAŞAYAN FOSİL İLE İLGİLİ BİLMEK VEYA EKLEMEK İSTEDİĞİNİZ HER ŞEYİ BURADA PAYLAŞALIM
SELAMLAR
Hami BASOĞLU

Buket Aknar 31-07-2008 20:19

Sn Hamibaşoğlu, diğer cycas başlığında da sormama rağmen pek de açıklayıcı bir cevap alamadığım için ayni soruyu burada da sormak istedim. Daha önce fotoğrafı eklediğim için buraya ekleyemiyorum bu nedenle fotoğrafların linkini ekliyorum.

Bir süre önce bir akrabamın evindeki cycas'ında meydana gelen bu oluşum hakkında bilgi verebilirseniz çok memnun olacağım. Bu oluşum şu anda daha da iri olarak aynen duruyor.

Bu oluşum ne?

hamibasoglu 01-08-2008 19:18

dişi cycas

1 Eklenti(ler)
sevgili buket,o oluşum dişi cycas'a ait dişi çiçek kurulu.
Zamanla daha da büyüyecek.içinde 100 lerce tohum oluşacak.
ancak ne var ki; etrafında resimdeki gibi erkek bir cycas çiçek kurulu yok ise
tohumlar döllenmemiş olacak dolayısıyla çimlenme kabiliyeti olmayacaktır.
Aslında bu oluşum bitkinin büyümesini 1 yıla yakın durdurabilir.
tohumlar oluşup çiçek kurulu iyice kuruyanakadar yeni yapraklar gelmeyeceğinden pek tercih edilen bir durum değildir.
hele etrafında erkek cycas yoksa boşuna gelişen bir süreçtir.
iyisi mi siz o çiçekleri sap dibinden dikkatlice kesin.
ama dikkatlice zira dikenleri çok acıtır :)
umarım açıklayıcı olmuşumdur.
selamlar

hamibasoglu 01-08-2008 19:40

Cycas revoluta

3 Eklenti(ler)
Aşağıda Antalya - Aksu'daki Anaç (Tarlada),Saksılı (fidanlıkta) ve yeni üretim(serada) Cycaslarımı görebilirsiniz.İddaa ediyorum
Avrupa ve Ortadoğunun En büyük çaplı üretimi.
11.000 adet yetişkin (40 -80 cm gövdeli)+30.000 adet 10 - 40 cm arası üretim var
Bu biraz da gönül işi.

denizakvaryumu 01-08-2008 19:51

Sanırım Türkiye'deki en yaşlı cycas Antalya orman fidanlığının girişinde.

hamibasoglu 01-08-2008 20:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 264336)
Sanırım Türkiye'deki en yaşlı cycas Antalya orman fidanlığının girişinde.

hiç dikkatimi çekmedi ama gidip göreceğim.
böyle bir araştırma yapmadım.ilginç bir konu aslında.
"Türkiye'deki en yaşlı Cycas'ı bulmak"
umarım sitedeki arkadaşlar da yardım ederler.

Buket Aknar 01-08-2008 23:15

Sn Hamibaşoğlu, verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Yarın hemen amcama gidip bu bilgiler dpğrultusunda ne yapabileceğimize karar vereceğiz. Oralarda başka bir cycas daha var ama onda ne dişi, ne de erkek olduğuna dair bir oluşum yok. Aslında annemde yaklaşık 20-25 yıldır bir cycas, bende ise anneminkinin yavrularından genç 3 tane cycas var ama hiç bir oluşuma rastlamadım.

Peki bu oluşumu keserken top gibi olan kısım mı kesilecek? Onu kesmek biraz zor gibi! Doğrusu ilk kez gördüğümde çekinerek dokunmuştum. Tüylü kısımlar ele batıyordu.

osm_sahin54 02-08-2008 10:28

1 Eklenti(ler)
Hami Bey cycas resimlerine hayran oldum tebrik ederim öncelikle.
Sizden etmin ettiğin cycasları bu başlıkta paylaşayım. Şimdilik 7 tane:D

hamibasoglu 02-08-2008 14:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Buket Aknar (Mesaj 264434)
Sn Hamibaşoğlu, verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Yarın hemen amcama gidip bu bilgiler dpğrultusunda ne yapabileceğimize karar vereceğiz. Oralarda başka bir cycas daha var ama onda ne dişi, ne de erkek olduğuna dair bir oluşum yok. Aslında annemde yaklaşık 20-25 yıldır bir cycas, bende ise anneminkinin yavrularından genç 3 tane cycas var ama hiç bir oluşuma rastlamadım.

Peki bu oluşumu keserken top gibi olan kısım mı kesilecek? Onu kesmek biraz zor gibi! Doğrusu ilk kez gördüğümde çekinerek dokunmuştum. Tüylü kısımlar ele batıyordu.

bir eldiven kullanarak her bir çiçeği dışa doğru çekerek eğin çiçek sapı dibinden kesin.Orta kısma zarar vermeyin.

hamibasoglu 02-08-2008 23:27

Cycas sistematiği

1 Eklenti(ler)
Cycas sistematiği

kızılhisar 04-08-2008 21:07

Hami bey,
Cycasturkey sitesinde bulunan ağaçlardan, perakende olarak satış yapıyormusunuz?

hamibasoglu 04-08-2008 21:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kızılhisar (Mesaj 265214)
Hami bey,
Cycasturkey sitesinde bulunan ağaçlardan, perakende olarak satış yapıyormusunuz?

Evet yapılıyor.ancak bazı Yapraklı ağaç stokları mevsimlik dönemler dahilinde ithal edildiğinden yazın yeterli stok bulunmayabiliyor..
diğer tüm bitkiler Yaz Kış mevcut
Selamlar

kızılhisar 04-08-2008 22:56

Mevcut olanları ve fiatlarını nasıl öğrenebiliriz.

Buket Aknar 05-08-2008 12:22

Hami bey, burada yapıtığınız tarife göre yengem cycas'ını temizledi. Biraz zor olmuş ama sonunda oldu.

hamibasoglu 06-08-2008 23:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kızılhisar (Mesaj 265255)
Mevcut olanları ve fiatlarını nasıl öğrenebiliriz.

bitki fiyat ve stok durumu için
palmturkey@yahoo.com.tr
adresine mail atabilirsiniz.
selamlar

İzmirli 08-08-2008 16:00

Merhaba
İnternette Cycas panzihuaensis adlı cycas'ın 5 yılda iyi bir bakım ile 60 cm uzadığı ve soğuklara oldukça dayanıklı olduğu yazıyordu. Ancak sıcağa dayanıklı olduğu ile ilgili bir yazı yoktu. Cycas panzihuaensis'i Türkiyede bulma ve bakma olasılığı var mı?

hamibasoglu 11-08-2008 12:00

Selam
C.panzhihuaensis türünü ülkemizde bulma olasılığın "0"
Çin in Schiuan eyaletinde tabiatta natural olarak yetişen endemik bir tür.
Ben schiuan eyaletine gittim.Orada bile fidanlıklarda hiç rastlamadım.
Hızlı büyüme konusunu kim araştırmış bilemiyorum ama soğuk iklime uygunluğu , bulunduğu orijin mevkii açısından nispeten doğru.
selamlar

İzmirli 11-08-2008 18:07

Merhaba =)
C. panzihuaensis ile ilgili bilgiyi internet sitesinden tohum satışı yapan bir sitede okumuştum. Orada tohumları satılıyor ancak sitenin türkiyeye satışı var mı bilmiyorum. Aşağıdaki link'te C. panzihuaensis ile ilgili okuduğum yazı ve çimlendirme önerileri yazıyor. :)
C. http://rarepalmseeds.com/shop/CycPan.shtml
İyi Akşamlar

kiwici77 12-08-2008 00:51

Sayın hami, benim cycasım taze filiz verdi ve şu an 25 santim kadar uzadı, soğan kısmının çapı 20 santim kadar var, Yalova'dan Güney Süs Bitkilerinden almıştım. Benim sorum, sizin verdiğiniz linkteki gibi çok sayıda yaprağı olması için ne yapmam gerektiği, yoksa bu bir süreç mi, iyice kartlaşmasımı gerekiyor bitkinin? Teşekkürler...

hamibasoglu 12-08-2008 12:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kiwici77 (Mesaj 267584)
Sayın hami, benim cycasım taze filiz verdi ve şu an 25 santim kadar uzadı, soğan kısmının çapı 20 santim kadar var, Yalova'dan Güney Süs Bitkilerinden almıştım. Benim sorum, sizin verdiğiniz linkteki gibi çok sayıda yaprağı olması için ne yapmam gerektiği, yoksa bu bir süreç mi, iyice kartlaşmasımı gerekiyor bitkinin? Teşekkürler...

merhaba
cycaslar bulunduğu yetişme muhiti koşullarına ve bitki yaşına göre göre yılda 1 veya 2 kez sürgün verirler.Bazen 1 yıl hiç sürgün vermez uyumaya geçebilirler.
dolayısıyla bitki üzerinde bulunan yaprak sayısı her yıl artar.eğer iyi bir yetişme ortamı varsa çıkan yapraklar 3 yıl gövdede sararmadan kalabilir.Bu da
bitki üzerindeki yaprak sayısının fazla,dolayısıyla da daha gösterişli olmasını sağlar.
selamlar

kiwici77 12-08-2008 14:42

Demekki ne yapmayacakmışım?
Taze sürgünler gelince alttakileri kesmeyecekmişim.
Mesaj alındı teşekkürler...

Vildan Sönmez 05-09-2008 08:22

Cycas

3 Eklenti(ler)
Ağustaos ayında Kurucabük'te bir Cycas ağacının göbeğinde gördüğüm oluşumu ağaçlarda sorarım diye düşünürken forumda arattım ve bu başlıkta 3 nolu mesajda cevabı duldum teşekkürler.

muhikan 05-09-2008 09:43

Cycaslarınız çok güzel görünüyor. Hoşuma giden bir tür ama aynı zamanda sanki dikenleri batacakmış gibime de geliyor. Benim sorum da fideyi satın alırken erkek, dişi ayrımı yapılabilir mi?

praecox 05-09-2008 10:44

Alıntı:

Zamanla daha da büyüyecek.içinde 100 lerce tohum oluşacak.
ancak ne var ki; etrafında resimdeki gibi erkek bir cycas çiçek kurulu yok ise
tohumlar döllenmemiş olacak dolayısıyla çimlenme kabiliyeti olmayacaktır.
Doğru mu anladım? Yani şeftali veya badem boylarında ve benzerliğinde bir dizi tohum oluşuyor, döküyor, ancak erkek Cycasın ile dölenmemiş ise çimlenme olasılığı yok.
Ama tohum erkeksiz öyle **** böyle oluşuyor öyle mi?

eylems 05-09-2008 12:08

Dişi-Erkek cycas farkını öğrendikten sonra Ziya Soner Bey'in bana verdiği cycas tohumlarının çimlenme olasılığı; Ziya Bey'den bilgi alana kadar %50 ye düştü.

praecox 05-09-2008 14:19

Bende Ziya beyden aldığım tohumlar için sormuştum zaten... :D

Gerçi döllenmeden tohum oluşumu pek duymadım gibi, olaki böyle bir durum söz konusu, edindiğimiz tohumların çimlenme olasılığı % "0" gibi.

Elde edilen tohumlar bayağı çimlenecekmiş gibi görünen oluşumlar. Islatılınca sanki içinde fasulye gibi bir kotelydon oluşumu gibi bir şeyler de var.

Sorunun cevabını bende merak ediyorum.

Yani dişi Cycaslar döllenmeden de böyle tohum görünümlü oluşumlar geliştiriyorlar.

eylems 06-09-2008 00:46

Bugün Bauhause bir karış boyunda cycas fidesini 39.90 ytl ye, Ziya Bey'in serasında gördüğümüz cycasların yarısı büyüklüğündekileri de 249 ytl ye satıyorlardı. Fiyatlar çok geldi bana. Ziya Bey'in serasında birkaç cycas daha vardı. Ben bir tanesinde tohum oluşumu gördüm ve direk sordum. Sorar sormazda Ziya bey tohum verdi. Seradaki diğer cycasların belki bir tanesi erkek cycas tır.
Bendeki tohumların iki tanesi diğerlerine göre daha şişkin ve ağır. Nerden gördüm bu güzelim bitkiyi. Şimdi bu da hastalık olacak bende.;)

highalltime 06-09-2008 12:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hamibasoglu (Mesaj 264356)
hiç dikkatimi çekmedi ama gidip göreceğim.
böyle bir araştırma yapmadım.ilginç bir konu aslında.
"Türkiye'deki en yaşlı Cycas'ı bulmak"
umarım sitedeki arkadaşlar da yardım ederler.

İzmir botanik bahçesinin girişindede çok büyük bir sikas var.Bir dahaki gittiğimde çekmeye çalışırım.

Buket Aknar 06-09-2008 22:02

Bu başlıkta sorup Hami Bey'den aldığım cevaba göre yaptığım uygulama sonucu dişi cycasın ortasındaki oluşumu temizledik ve inanılmaz derecede hızlı bir şekilde yeni dallar verdi. Hami bey teşekkürler...

hamibasoglu 15-09-2008 17:02

selam arkadaşlar
uzun süredir uğrayamıyordum.Yazılanları şöyle hızlı bir şekilde okudum.
yurt dışındayım,en kısa zamanda değerlendirmelerle aranızdayım.
sevgiyle kalın

hamibasoglu 17-09-2008 13:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi muhikan (Mesaj 281603)
Cycaslarınız çok güzel görünüyor. Hoşuma giden bir tür ama aynı zamanda sanki dikenleri batacakmış gibime de geliyor. Benim sorum da fideyi satın alırken erkek, dişi ayrımı yapılabilir mi?

Bu genetik bir tespit gerektiyor.
dolayısıyla üzerinde çiçeği olmayan bir Cycas ın erkek mi yoksa dişi mi olduğunu anlamak hemen hemen imkansız.
Biz üretim sahamızda erkekleri işaretliyoruz.zira sürgünden sonra erkekliği belli olmuyor :))
selamlar

hamibasoglu 17-09-2008 13:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eylems (Mesaj 282051)
Bugün Bauhause bir karış boyunda cycas fidesini 39.90 ytl ye, Ziya Bey'in serasında gördüğümüz cycasların yarısı büyüklüğündekileri de 249 ytl ye satıyorlardı. Fiyatlar çok geldi bana. Ziya Bey'in serasında birkaç cycas daha vardı. Ben bir tanesinde tohum oluşumu gördüm ve direk sordum. Sorar sormazda Ziya bey tohum verdi. Seradaki diğer cycasların belki bir tanesi erkek cycas tır.
Bendeki tohumların iki tanesi diğerlerine göre daha şişkin ve ağır. Nerden gördüm bu güzelim bitkiyi. Şimdi bu da hastalık olacak bende.;)

:)
Cycas için Yurtdışında kurulan Funclup lar var.
Konunun 1.mesajında da göreceğiniz üzere CYCASLAR Dinazorlar devrinden günümüze gelen çok asil bir bitki.
Tohumlar döllenmese de gelişmeye devam eder.Ama embriyosu gelişmediğinden çimlenme kabiliyetine sahip değildir.
Ayrıca Eskiden pahalı diye Peyzaj projelerinde 1 veya 2 tane kullanılırdı.
şimdi bu üretimler sayesinde 50 cm gövdeli 10/15 yaşında bir CYCAS'ı Antalya'da 200 TL ye alma şansınız var.

Kingfisher 03-10-2008 11:56

3 Eklenti(ler)
Öncelikle hepinize merhabalar ;
1 ay önce aldığım cycasımda beyaz pamukçuklar ve içlerinde bitler çıktı , ne yapılıcağını bilen arkadaşlar yardımcı olurlarsa cok sevinirim.şimdiden teşekkürler.

srknuz 09-10-2008 08:49

merhaba hamibey, "zamia" lar da Cycaslarla aynı türden mi acaba, bu bitkiler konusunda bilginiz varsa, paylaşabilirmiyiz.

hamibasoglu 10-10-2008 11:14

merhaba
Cycas ile Zamialar akrabadır.
Tür değil de Aynı familyadan dersek daha doğru olur.Aslında Gerek yaprak formu gerekse gövde olarak Pek benzedikleri söylenemez ama Genetik olarak akraba oluyorlar.
selamlar

AgacSevdalisi 13-11-2008 09:39

Selam Palmiye Dostları

Selam arkadaşlar elinde tohum olan varsa gönderebilirmi acaba şimdiden teşekkürler.saygılar

hamibasoglu 15-11-2008 00:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi AgacSevdalisi (Mesaj 315219)
Selam arkadaşlar elinde tohum olan varsa gönderebilirmi acaba şimdiden teşekkürler.saygılar

değerli Arkadaşım,
Konuyla ilgili mesajları okuduysan,Cycas'ı tohumdan elde etmeye çalışmak,
pek hayalci bir yaklaşım.
Cycas yumrusu (lale soğanı gibi düşünün) elde ederseniz kolaylıkla köklendirir ve büyütebilirsiniz.
selamlar

AgacSevdalisi 24-11-2008 12:52

soğanlarını nasıl temin edebilirim sayın hamisaboglu?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025