agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Orman, Ormancılık, Orman Yangınları, Ağaçlandırma (https://www.agaclar.net/forum/orman-ormancilik-orman-yanginlari-agaclandirma/)
-   -   Özel Ağaçlandırma, Hatıra ormanları, Özel ormanlar (https://www.agaclar.net/forum/orman-ormancilik-orman-yanginlari-agaclandirma/3556.htm)

tekhan 13-07-2008 13:51

sayın Malina ben ilgili Mal müdürlüğüne nasıl bi dilekçe yazmayı istedim. Mal müdürlüğüne nasıl bi dilekçe yazmam gerekiyor ki sahanın krokisi parsel numarası ve komşu parsel numaraları Mal müdürlüğünden alayım?Dilekçe örneği lütfen ******.

tekhan 13-07-2008 13:54

ve ilk izin Mal Müdürlüğünden alınmıyor mu?

Avanos 18-08-2008 17:20

Yer tahsisinde sorun var sizin özel ilişkileriniz yoksa yeri size söylemiyorlar siz gidip bulacaksınız. Kanun diyormuşki Tapu kayıtları alenidir aam tarafına siz hazine arazilerinin tarafı olmadığınıza göre alamnız mümkün değil. Ama devletet kayıtlı tanıdık vesilesi ile kolayca ulaşabilirsiniz. Ben sonunda Ankara gönderebildim tahsis için bakalım 10güne kalmaz insallah umarım herşeye ragmen yola devam...

berkyenigen 18-08-2008 22:12

Sivas 5858 bu işlere girişen kişi olarak attığınız her adımınızı bizimle paylaşırsanız sevinirim.
Bende şu anda özel ormanlık alan oluşturma çabasındayım.Bulunduğum yerde arazi tesbit çalışmalarım sonucunda pek çok arazi buldum. su sıkıntısı mevcut burada, bu sorunu nasıl aşabilirim.

erkalb 23-08-2008 18:09

Merhaba,
ben de bir kaç yatırımcı arkadaşımla birlikte badem bahçesi kurmak için araştırma yaptım. Öncelikle bu forumdaki siz değerli arkadaşların paylaştıkları bilgiler egrçekten çok faydalı oldu. Bu yüzden hepsine teşekkür etmek istiyorum. Biz de mevzuatı inceledikten, bazı kurumlarla görüştüktan (Tarım Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı) gördük ki ilk sorun arazininin tesptinde yaşanıyor. Bu çerçevede eğer siz saygıdeğer arkadaşlardan bölgesinde ticari bir sebeple de olsa ağaçlandırmayı artırmak isteyip te uygun hazine ya da orman arazisi yeri bilenler varsa lütfen bize bildirsinler. Bizim aradığımız yer en düşük 100 dekar büyüklüğünde bir yer olmalı. Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.
Saygılar.

berkyenigen 26-08-2008 14:33

ERKALP , benim bulunduğum bölgede arazi sıkıntısı yok. fakat iki önemli sorun var ;
1-Toprak yapısı kirsli
2-Su sıkıntısı

birden fazla arazi buldum ****** bulmamda sağolsun tanıdıkların ciddi yardımı oldu diyebilirim. fakat tecrübeli insanlara danışdığımızda şöyle bi sıkıntı ortaya çıkabileceğini gördük. Toprak yapısından dolayı bulduğum bölgeye yakın yerlere jandarmada ağaçlandırma yapmış fakat deli ağaç diye tabir ettiğimiz veya yalancı ceviz denilen türler dışında diğer ağaçlar kurumuş.Aklımdan geçen ağaçlar ya ceviz veya badem , ya risk alıp başlayacağım veya biraz daha araştıracağım. Açıkçası bu konularda aceleci davranmakta hata olur. Çok verimli bir yer buldum bakalım belediye başkanıyla konuşması için bi yakınımı yolladım, biz talip olduğumuzda sorun çıkartmaması için bağlantı kurmak gerekiyor. çünkü öncelik meselesi de ayrı bi sorun. Fakat ben dağ başıda olsa yetiştiririm dersen (iyi düşün derim ) sana 3000 dekara kadar yer gösterebilirim.
iyi çalışmalar.

E®TY 27-08-2008 08:51

İzmir ve çevresinde yapacağınız özel ağaçlandırma çalışmalarınızda sizlere yardımcı olabilirim. Diğer bölgelerdeki ağaçlandırmalarınız için soru sorabilirsiniz :)

Yücel Özlem 27-08-2008 13:39

Sayın Erkalb merhaba. "uygun hazine ya da orman arazisi" sözünden ne anlamalıyız?

Bu işle ilgili kişi ve kuruluşlar, talepleri ölçüp tartmak, bu işte ne kadar ciddi olunduğunu araştırmak durumudadır.

Ön izin almış ya da kira sözleşmesi yapmış pek çok kişi veya kuruluş, uygulama yapmadıkları içi sözleşmesi iptal edilmiş bulunmaktadır.

erkalb 27-08-2008 23:48

Uygun hazine ya da orman arazisinden kastım tahsise müsait arazi demek. Benim ve arkadaşlarımın niyeti gayet ciddi. Eğer uygun araziyi bulabilirsek hem elimizde yatırımı hayata geçirecek kapital mevcut hem de bu konuda motivasyonumuz da yüksek. Yani sonuç itibarı ile bu konu bizim açımızdan geçici bir heves değil. Eğer arazi tahsisini yaptırabilirsek (ki öncelikle ciddi bir araştırma yapıp badem için en uygun arazi ve iklimi seçtikten sonra başvurumuzu yapacağız) akabinde derhal projemizi başlatacağız.

erkalb 28-08-2008 00:01

Bence öncelik meselesini aşmanın en kolay yolu imkanlarınızın elverdiği en büyük arazinin tahsisini talep etmek. Sonuçta talebiniz askıya çıktığında birisinin(yerel halk vs.) engel olması için o yeri ben de işlemek isterim demesi lazım. Arazi büyüdükçe bunu söyleyebilecek yerel yatırımcı sayısı azalacaktır diye düşünüyorum.
Bu arada paylaşımcılığını forumdan da takip ettiğim (ayrıca şahsen beni arayarak yardımlarını esirgememesi sebebiyle) Sayın Sivas5858'e de özellikle teşekkür etmek isterim.

E®TY 28-08-2008 08:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erkalb (Mesaj 272356)
Bence öncelik meselesini aşmanın en kolay yolu imkanlarınızın elverdiği en büyük arazinin tahsisini talep etmek. Sonuçta talebiniz askıya çıktığında birisinin(yerel halk vs.) engel olması için o yeri ben de işlemek isterim demesi lazım. Arazi büyüdükçe bunu söyleyebilecek yerel yatırımcı sayısı azalacaktır diye düşünüyorum.
...

Bu konuda mantıklı düşünmüşsünüz fakat. Sizin başvurunuz köye ilan edildikten sonra herhangi biri yapmayacak olsa da ben yapıcam dediği zaman siz projeden eleniyorsunuz. Artık gerisi Orman idaresi ile o şahıs arasındadır. O arazi için ağaçlandırma yapsa da yapmasa da yaklaşık 5-6 ay uğraştırıp konuyu geçiştirebilir. Amaç köylüyü ve muhtarı ikna etmekte hatta ellerinden yazılı bir belge (taahhütname) almakla sonuçlanabilir. Bunun örnekleriyle çok sık karşılaşıyoruz.

berkyenigen 28-08-2008 09:54

Bende bu konuyla ilgili yaptığım çalışmaları ve izlediğim yolu sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Bulunduğum yerde ki milli emlak' agittim durumu arz ettim. Orada bulunan kişi benim çalıştığım yerden çıkınca bilgisayardan baktı boş yerlere, dosyalarını getirdi, haritalarının fotokopisini çekti ve verdi sağolsun. diğer bir yol olarakta şunu gösterdi, tepelik yerlerde boş arazileri krokisini çizip getirmemizi istediler. bu hafta müracatı yapacağım . elimden geldiğince süreci buraya aktarmaya çalışacağım.

E®TY 28-08-2008 10:06

Syn. Berkyenilgen, Özel ağaçlandırmanın Hazine sahalarında yapılacağı kısmında dediğiniz geçerli fakat Orman arazilerinde yapılacaksa bu sadece bir dilekçe ve bir haritayla mümkün olmuyor maalesef.. yazınıza küçük bir eklenti mahiyetinde kabul edin lütfen..

berkyenigen 28-08-2008 13:47

erty, elbette ki; bulunduğum yerde orman arazsi konumunda yer olmadığı için o hususu araştırmamıştım. Bilmediklerimizi birbirimizin katkkılarıyla öğrenmek güzel.

Yücel Özlem 28-08-2008 13:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erkalb (Mesaj 272351)
Uygun hazine ya da orman arazisinden kastım tahsise müsait arazi demek...

Tahsise musait her arazi sizin işinize yaramayabilir.

Alıntı:

...Eğer arazi tahsisini yaptırabilirsek (ki öncelikle ciddi bir araştırma yapıp badem için en uygun arazi ve iklimi seçtikten sonra başvurumuzu yapacağız) akabinde derhal projemizi başlatacağız.
Bakın hemen aynı yazıda "badem için en uygun" luk şartını da koydunuz.

berkyenigen 28-08-2008 14:18

özel orman

Sayın erkalb ;
sorunu aşmak veya talep edeceğiniz araziye başkalarının talep etmesinin ve öncelik sorununu aşmanın yolu daha fazla arazi göstermek olabileceğini pek düşünmüyorum. Çünkü: Köyde ciddi anlamda zenginliğe sahip traktörleri mevcut , amele bulmada vs. engelleri aşmada size göre daha avantajlı bölge insanı sayısı oldukça fazla olabilir.

Fakat talep edeceğiniz yerdeki insanlara ait önyargılar veya düşünceler size engel olma durumlarını veya öncelik sorununu ortadan kaldıracaktır.

1- Özel orman kurma hususunda pek çok kişi yeterli bilgiye sahip değil (Siz o yerde müracat edecek olunca hepsi bilgi sahibi olacaktır.)
2-Talep deceğiniz yer hakkında halkın kanaati nedir? ( Burda ağaç yetişir , yetişmez veya değerli bi arazi olarak mı yoksa bedavada verilse ne yapacaksın denilecek bi arazi olarak mı görülüyor)
3-Ceviz ve badem gibi ağaçların veya kavak vb. ekonomik getirileri hakkında olumlu-olumsuz kanaate sahip olmaları.
4-Devlet ve resmiyet noktası.( çoğu kişi korkar bu tür işlerden. Devletin arazisine ağacı dikemezsen devlet senin ocağına incir ağacını diker gibi bir öngörüş hakim olma ihtimali:))
5-Bölge halkının fıtratı.(Örnek: Bulunduğum yerde bi girişimci 60 dekar kadar bi alana diğer tüm riskleri göze alarak inanılmaz bir yatırımla meyve ağaçlığı kurdu. ben helal olsun adama dedim bir ilki gerçekleştirdi afferim diyordum . Çoğu kişi ise meyveliği kurduğu bölge insanı o adamı orda durdurmaz diyorlardı. Malesef ama dedikleri oldu, geçenlerde adamın bahçesinin çitleri talan olmuş, meyve fidanları büyük baş hayvanlar tarafından otlak gibi kullanılmış. konu jandarma tarafından araştırılıyor.)

Aklıma gelenler bunlardı ve bunlardan çıkardığım sonuç şu:
Bir yere kimseye duyurmadan talip olursunuz ve sessiz sedasız tahsis olabilir..

Duysalar dahi talip olduğunuz yer halk tarafından olumsuz bir yer olarak biliniyorsa kimse talip olmaz.

Verimli bir arazi bile olsa dikilecek ağaçlara sınırlama olması ve ekonomik getirinin çoğu kişinin aklına yatmaması sonucu kimse başvurmayabilir.

Ağaç dikme ve incir ağacı muhabbeti.

Bölge halkının bu türden meseleye ve dışardan gelecek insanlara karşı tutum ve davranışları ki bu kısım en çok farklı bölgeye yatırım yapmayı düşünen kişiyi ilgilendiriyor.

Aklıma gelen ler bunlardı.

erkalb 28-08-2008 21:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yücel Özlem (Mesaj 272510)
Tahsise musait her arazi sizin işinize yaramayabilir.

Bakın hemen aynı yazıda "badem için en uygun" luk şartını da koydunuz.

Anlaşılan kendimi eksik ifade etmişim. Kusura bakmayın.

erkalb 28-08-2008 21:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi E®TY (Mesaj 272431)
Bu konuda mantıklı düşünmüşsünüz fakat...

Gerçekten dediğiniz tarz örnekler varsa bu çok kötü bir durum. Yani siz belli bir oranda da olsa riske girip yatırım yapmaya kalkıyorsunuz. Arazinin büyüklüğüne göre bölgeye iyi kötü bir istihdam sağlıyorsunuz ve köylüler sizi baltalamaya çalışıyor... Ben bu örneklerin çok az olduğuna ve gerçek Türk köylüsünün bu şekilde davranmayacağına inanmak istiyorum.

ahmetsanlav 30-08-2008 14:03

Özel Ağaçlandırma, Hatıra ormanları, Özel ormanlar

Dostlar ben, Aksarayın Eskil İlçesinde ikamet etmekteyim. İlçemize yakın olan Tuz Gölü Havzası Eskil arası agaç dikmeye musait bir yer keşfettim. Yaklasık arazi 3000bin dölüm ilk etapta buraya devlet destekli 20 bin agac dikmek istiyorum. Bu Hazine arzisine bu agçları dikmek ve yerini bedelsiz kiralamak istiyorum bu konuda yardımlarınızı bekliyorum.

darkfriairs 30-08-2008 18:44

Eğer böyle bir şey (bedelsiz kira ) oluyorsa bende öğrenmek isterim. Bol miktarda ceviz ve badem ağacı ekebilirim.

ahmetsanlav 30-08-2008 19:03

evet arkadaslar bize yardımcı olacak kimse yokmu

malina 30-08-2008 19:05

Özel Ağaçlandırma, Hatıra ormanları, Özel ormanlar

Alıntı:

evet arkadaslar bize yardımcı olacak kimse yok mu
Cevap vermek isteyen olursa, zaten verir... Lütfen sorunuzdan sonra bu tip sorgulamalar yapmayın.

darkfriairs 31-08-2008 10:28

Heryerde İyi ve kötü insanlar vardır. Hepsi iyi ya da hepsi kötü değildir.

E®TY 31-08-2008 18:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erkalb (Mesaj 272733)
Ben bu örneklerin çok az olduğuna ve gerçek Türk köylüsünün bu şekilde davranmayacağına inanmak istiyorum.

Ben de istiyorum fakat, gerçekleri aktarıyorum size. Durum budur. Üzgünüm..

doanay 06-09-2008 22:43

sivas5858 işletmeyi kurdun sanırım artık nette yokmusun

Avanos 08-09-2008 15:54

Arkadaşlar sonunda kiralama yazısını ankara göndertirdim yaşasın ABD...(içimizdeki ABD lilere rağmen yapacağım)

balabann 23-09-2008 15:30

Doğaya 100 bin adet meşe fidanı hediye..!!

Arkadaşlar merhaba,

Biz meşe palamutu ağacının meyvelerini işleyen bir firmayız. Yıllarca meşe ormanlarının yok olmaması için mücadele ettik. Ama sonuçta bir arpa boyu yol alamadık. Halen ağaç kesimleri bilinçsizce devam ediyor ve engellenmiyor.
Bu yıl başladığımız bir proje ile doğaya 100 bin adet meşe fidanı hediye ediyoruz. Önümüzdeki yıl sayıyı daha da arttıracağız. Bu projeden ticari bir beklenti içinde değiliz. 20 yılda meyve veren bir ağaçtan kendi adımıza hiç bir beklentimiz yok. İsteyen kurum ve kuruluşlara dikiminin gerçekleşmesi şartı ile fidanlardan vereceğiz. İlgilenenler için tel : 05332659869 mail : balabanp@hotmail.com

darkfriairs 23-09-2008 17:05

@sivas5858, İnşaallah yaparsında bize de yol gösterirsin.

Avanos 24-09-2008 09:15

sayın Darkfriairs yazı Ankarada bakalım bekliyorum sanırım 4 hafta gibi ank kalıyormuş bayramda girdi ekim 20gibi arazi benim olacak uzun ve stresli bir sürec. Ama azimliyim isteyen arkadaşalra seve seve yardım ederim

Avanos 24-09-2008 09:24

sayın Erkalb şahsende görüşüyoruz ama burdan diğer arkadaşlarda bilgilensin diye belirteyim. Hazine arazilerine müracaat ettiğinizde askıya asma olayı yok sadece orman arazilerinde askı mevcut. Hazine arazilerinde sizin müracat ettiğiniz yere aynı anda iki kişi müracat ederse tamimde belirtilen öncelik sırası uygulancak. Bu arada bayramda bekliyorum.

darkfriairs 24-09-2008 17:37

Ben şehir orman bölge müdürlüğüne gitmem gerekli o halde ilk önce bilgi almak için.

Avanos 24-09-2008 19:02

darkfriairs yapman gereken

1- yapman gereken önce bir torpil bulup milli emlak müdürlüğünden senin ordaki uygun köylerden birine ait hazine arazilerinin yerini öğren ada pafta.
2- yine torpille oranın krokisini kadostrodan al.
3- sonra git yeri gör ve uygunsa dilekçeni ver şimdilik bu kadar sorun olursa devam ederiz
sırayla:)

Avanos 08-10-2008 13:19

Selamlar ekonominin temel prensibine göre bedelsiz olan bir şey yok. Kastınız şu ise, ucuza Hazine arazisi kiralamaksa, bu mümkün. Ama dikimi cebinizden yapmak zorundasınız. Ya da devlet destekli bir kredi kullanarak. Badem ve ceviz dikmeye kalktığınızde alanın yüzde ellisi asli orman ağac olmalı.Bu tamim değişmiş artık tam alanda badem ceviz dikilebiliyor. Öyle ben de yapacağım diyerek yapılmıyor. apacak iseniz önce inanmanız lazım. Kolay gelsin demeden önce öğrenmek istediğiniz ne ben yardım ederim. Uzmanlaştım devlet arazileri ve ağaçlandırmaları konusunda bende devam eden proje var... Artık, gına geldi demekten sadece arazi tahsisi ortalama 6 ay sürüyor.

asker 11-10-2008 20:35

Sayın Sivas5858; Şayet vaktiniz olursa, bu arazi kiralama işi için ilk nereden nasıl başlamak lazım yazarsanız sevinirim. Şahsen böyle bir işi bende düşünüyorum. Bürokratik engellerin çok olduğu belli. Aceba aşılabilir mi?
Elbette fidan maliyetleri ve sulamaları bizden çıkacak, ben yinede müracat şeklini merak ediyorum. Selamlar hürmetler...

Yücel Özlem 11-10-2008 21:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ahmetsanlav (Mesaj 279505)
xx dostlar ben aksarayın eskililçesinde ikamet etmekteyim ilçemize yakın olan tuz gölü havzası eskil arası agaç ekmeye musait bir yer keşfettim yaklasık arazi 3000bin dölüm ilk etapta buraya devlet destekli 20 bin agac dikmek istiyorum bu hazine arzisine bu agçları dikmek ve yerini bedelsiz kiralamak istiyorum bu konuda yardımlarınızı bekliyorum xxx

Bu ciddi bir iştir. Yazdığınız yazı, böyle bir işi, başaracağınız umudunu vermiyor.

Neden 3000bin dönüm? Neden 20000 ağaç? Bunları bir yeden mi öğrendiniz? yoksa gönlünüz mü öyle istiyor?

Burası bir paylaşım sitesi. Siz bildiklerinizi söylerseniz, başkaları size söyleyebilir.

Avanos 14-10-2008 12:02

Sayın asker ilk önce ne yapacağınızı bir tam öğrenelim ne dikeceksiniz ne amaçla dikeceksiniz. 3000 dekar alan :) söz bulamıyorum diyecek. Özel ağaçlanmanın klasik devlet arazisinde 100 dekarı 50-70 bin ytl ağaca ve araziye göre değişiyor. Kredimi kullanacaksınız. Bunları öğrenmem lazım daha sonra bu işin olup olmayacağını söyleyebilirim.Olabilecek gibi ise diğer prosedüre geçeriz. Koalay gelsin.

Avanos 14-10-2008 12:03

Sayın Yücel Özlem .
Benim yazılarım, umarım bu işi yapabileceğimi gösteriyordur.:)

cidem09 23-10-2008 10:51

Bazen tv'de anadoluyu gösteriyor. Bazı şehirlerin dağları tepeleri kel. Bu görüntülere hem üzülüyorum hem kızıyorum.
Hemen her ortamda yetişen ağaçlar, bitkiler varken neden bu topraklar bu kadar bakımsız? Kilometrelerce alanda bir ağaç olmaz mı?
Orada yaşayan bir insanın aklına bir fidan dikmek niye gelmiyor?
Bu bölgelere ağaç dikilmemesinin nedeni nedir?

Mehmet Can 25-10-2008 18:17

95) Kimler kefil olabilir?
Borç senedi iki adet muteber, müşterek ve müteselsil kefil tarafından imzalanacaktır. Kefiller, Ticaret Odasına veya Esnaf ve Sanatkarlar Odasına kayıtlı olmalıdır. Borç senedi noterde düzenlenecektir.
Mantıksızlığa bak ya. Benim köylüm ağaçlandırma yapmak isteyecek, karşılığında kredi kullanacak ama asla kefil bulamayacak. Genelde köyde bir tane esnaf bulunur oda bakkaldır. Peki nerden bulacak köylü kefili.

Avanos 26-10-2008 13:23

Kanunda bu işi köylü yapsın demiyor zaten çevresi olan yapsın diyor:)kolay gelsin.Ben hala vaz geçmedim yola devam.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:02.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025