agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Orman, Ormancılık, Orman Yangınları, Ağaçlandırma (https://www.agaclar.net/forum/orman-ormancilik-orman-yanginlari-agaclandirma/)
-   -   ODTÜ'de ağaçlandırma kampanyası (https://www.agaclar.net/forum/orman-ormancilik-orman-yanginlari-agaclandirma/34024.htm)

seratblyz 14-03-2014 23:00

ODTÜ'de ağaçlandırma kampanyası
 
ODTÜ'de geçen ağaç dikme bayramında 300 000 fidan dikme kampanyasından bahsedilmişti. Şimdi bu kampanya hayata geçiriliyor, toplanacak desteklerle 256 hektar ormanlık alan rehabilite edilecek ve 100 hektar alan ağaçlandırılacak. Getirilen ağaçlar, şenlik havası içinde beraber dikilecek.

ODTÜ bildiğiniz üzere Ankara'nın hemen hemen tek yeşil alanı, insan eliyle oluşturulmuş bir doğal habitat haline gelmiş. Tilkisi, kaplumbağası ve 140 tan fazla kuş türü ve göletiyle bir cennet gibi. Aşağıdaki adreste kampanyanın resmi web sitesi var. Ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz, destek olmaya ne dersiniz?

https://biragacsizdenbirormanbizden.org.tr/

-Esin- 16-03-2014 01:37

Bu konunun şimdiye kadar hiç yanıt almamasına çok şaşırdım doğrusu. Ağaçlar.net gibi yeşili ve doğayı seven üyelerin bu kadar büyük çapta bir ağaçlandırma kampanyasına daha fazla ilgi göstermiş olması gerekmez mi?

ODTÜ ormanları Ankara'nın akciğerleri. Hem de içinde belki başka yerde artık görülmesi çok çok zor olan hayvanlar yaşama imkanı buluyor. Bir anlamda doğal hayatın son sığınak yeri. Okulda bulunduğum süre içerisinde yalnızca yerleşkede rastladığım vahşi hayvan sayısı ve çeşidi o kadar çok ki. Tilkiler, kurtlar, kirpiler, tavşanlar kaplumbağalar, sansarlar, sincaplar, porsuklar... Bir keresinde 5-6 tane karaca bile görmüştüm. Bunun yanında Türkiye'de görülen tüm kuş çeşitlerinin %90'ı ODTÜ'dedir. Sadece bu rakam bile ODTÜ ormanlarının doğal hayat için ne kadar vazgeçilmez ve hayati bir önemi olduğunu göstermiyor mu? ODTÜ ormanları sayesinde Ankara'nın iklimi bile değişmiş, kuru geçen yazlar, soğuk geçen kışlar yumuşamıştır. Üstelik tüm bu alanın insan eliyle tamamen kurak, bozkır ve çölleşmiş bir alandan yaratıldığı düşünüldüğünde bence hayran kalmamak elde değil. Tüm dünyada bu kadar büyük bir alanın (3000 hektardan fazla) doğal haline en uygun şekilde ağaçlandırılması örneğinin olmadığı söylenirdi hocalarımız tarafından. Youtube'a ODTÜ-Bozkırı yeşertenler yazarsanız bu ormanın ne büyük emeklerle ve ne kadar büyük bir azim ve sevgiyle yetiştirildiğini siz de izleyebilirsiniz. Son zamanlarda hükümet eliyle yapılan tahribatları telafi etmede sizin de bir payınız bulunsun. Bu güzel ağaçlandırma kampanyasına lütfen siz de destek olun.

gokselcetin 16-03-2014 02:18

Sayın seratblyz,
Böyle bir konuyu buraya taşıyarak bu kampanyadan bizleri haberdar ettiğiniz için teşekkürler.

Sayın -Esin-, umutsuzluğa kapılmayın, konu daha yeni açılmış ve sanıyorum gerekli ilgiyi görecektir. Siz de çok güzel bir anlatımda bulunmuşsunuz bu alan hakkında.

Her ikinizi de saygıyla tebrik ediyorum. Kampanya ile ilgili adresi inceledim. Böyle bir kampanyada uzaktan da olsa katkı sağlayabilecek olmak beni gerçekten heyecanlandırdı.

Malum, memurun maaş vakti, yarın ilk işim aylık borçları öderken :) EFT ile bir miktar destek olmaya çalışacağım.

Kayahann 16-03-2014 08:09

Ankarada olsaydım keşke kesin giderdim

gokselcetin 16-03-2014 23:22

Bugün sözümü tuttum.

Eşim de destek olmak istedi. Artık ikimizin de ODTÜ'de dikili ağaçlarımız var. Sevinçliyiz, gururluyuz :)

seratblyz 17-03-2014 12:55

Sayın gokselcetin,

Ağaçlarınızı bizzat ben dikip fotoğrafını size göndereceğim, teşekkürler.. ;)

Not: Ağacınız birden fazlaysa da, sembolik birer fotoğrafı en azından ulaştırırım. :)

gokselcetin 17-03-2014 13:00

O... çok memnun olurum :)

Aslında ilk etapta fidan gönderimi yapmayı düşünüyordum. Fakat araştırınca sistemin böyle olmadığını öğrenmiş oldum. Keşke olsaydı. Çok güzel bir fidan düşünmüştük bu kampanya için.

seratblyz 17-03-2014 13:47

Ne düşünmüştünüz? Merak ettim de. =)

Bu arada muhtemelen, fidan gönderimini dikilecek türlerin belirlemesini kendileri yapmak istedikleri için kampanyayı o şekilde yapmamışlar. Malum, gönderilen fidanın araziye ve diğer türlerle uyumlu olması, kuraklığa dayanması ve kış donlarından etkilenmemesi gerekiyor. Aslında tür belirlenip, fidan gönderilmesi daha güzel olurdu.

tranquila 17-03-2014 16:54

Harikasınız arkadaşlar :) Ben de linki buraya yapıştırayım diye girdim foruma. Bir de baktım ki zaten gönüllülerimiz burda. Çok sevindim.

gokselcetin 17-03-2014 23:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seratblyz (Mesaj 1260200)
Ne düşünmüştünüz? Merak ettim de. =)

Bu arada muhtemelen, fidan gönderimini dikilecek türlerin belirlemesini kendileri yapmak istedikleri için kampanyayı o şekilde yapmamışlar. Malum, gönderilen fidanın araziye ve diğer türlerle uyumlu olması, kuraklığa dayanması ve kış donlarından etkilenmemesi gerekiyor. Aslında tür belirlenip, fidan gönderilmesi daha güzel olurdu.

Varyetesinden emin olmamakla birlikte Goliath olduğunu düşündüğüm yaprak dökmeyen bir manolyam var. (Magnolia Grandiflora 'Goliath')
Boyu bir metreyi aşkın. Geçen yıl ilk çiçeğini açtı, aşılı olduğu için bir sıkıntı yok artık her yıl çiçekleriyle zarafetini sunacak.

Söylediklerinize ben de katılıyorum. Uyumlu türlerin tercihi çok önemli. İklim açısından baktığımda soğuğa dayanıklılık haritasında Tokat ve Ankara 7b bölgesinde yer alıyor. Belki ormanlık alana değil de peyzaj uygulamalarının yapıldığı ya da yapılacağı rüzgar görmeyen güney cepheli bir bölüme yerleştirilebilirdi.

Siz de ağacımızı dikerken kadrajda sizin de yer aldığınız hatıra fotoğraflarımızı çekerdiniz. Eşim mesajınızı gördüğünde çok duygulandı. Gerçekten sembolik de olsa göndereceğiniz fotoğraflar için minnettar kalırız.

Bahsettiğim manolyayı görebileceğiniz bir bağlantı:

seratblyz 18-03-2014 13:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gokselcetin (Mesaj 1260397)
Varyetesinden emin olmamakla birlikte Goliath olduğunu düşündüğüm yaprak dökmeyen bir manolyam var. (Magnolia Grandiflora 'Goliath')
Boyu bir metreyi aşkın. Geçen yıl ilk çiçeğini açtı, aşılı olduğu için bir sıkıntı yok artık her yıl çiçekleriyle zarafetini sunacak.

Söylediklerinize ben de katılıyorum. Uyumlu türlerin tercihi çok önemli. İklim açısından baktığımda soğuğa dayanıklılık haritasında Tokat ve Ankara 7b bölgesinde yer alıyor. Belki ormanlık alana değil de peyzaj uygulamalarının yapıldığı ya da yapılacağı rüzgar görmeyen güney cepheli bir bölüme yerleştirilebilirdi.

Siz de ağacımızı dikerken kadrajda sizin de yer aldığınız hatıra fotoğraflarımızı çekerdiniz. Eşim mesajınızı gördüğünde çok duygulandı. Gerçekten sembolik de olsa göndereceğiniz fotoğraflar için minnettar kalırız.

Bahsettiğim manolyayı görebileceğiniz bir bağlantı:

Güzel bir manolyaymış, evet öylesi bir ağaç arazinin herhangi bir yerine değil, kampüs içinde güzel bir yere dikilebilirdi. Ne demek rica ederim, sevgi ve saygılar.. =)

In God We Trust 18-03-2014 20:32

Arıları düşünerek bir ağaçlandırılma yapılırsa müthiş olur mesela mimoza,yenidünya,kestane,akasya,pavlonya gibi ağaçlar dikilirse arılar da aç kalmaz.

Kayahann 18-03-2014 20:59

yav benim evde 4-5 yane fidanım vardı kendi yetiştirdiğim ladim meşe kestane falan dikecek yer arıyodum , güzel olurdu

seratblyz 18-03-2014 21:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi In God We Trust (Mesaj 1260717)
Arıları düşünerek bir ağaçlandırılma yapılırsa müthiş olur mesela mimoza,yenidünya,kestane,akasya,pavlonya gibi ağaçlar dikilirse arılar da aç kalmaz.

Vallahi yenidünya ve pavlonyayı bilmem ama, akasya, mimoza ve at kestanesi iyi olur bence de..

-Esin- 18-03-2014 22:12

Kayahann Bey dilerseniz ODTÜ Geliştirme Vakfı'yla iletişime geçip fidan göndermeyi teklif edebilirsiniz.

ODTÜ'nün arılarının aç kalacağını sanmıyorum bu arada :)

Dikilecek ağaç türleri ağaçların güzelliği, dayanıklılığı gibi faktörlere dayanarak değil de daha çok bölgenin doğal florasına birebir uygun olmasına dikkat edilerek belirleniyor. Yeni türler bölgeye getirilmiyor diye biliyorum.

maki01 18-03-2014 23:24

ODTÜ ormanları benim dönemimde ağırlıklı olarak çam ağacından oluşuyor idi, doku değişti mi, bilmiyorum. 40 sene öncesinden söz ediyorum :))

-Esin- 19-03-2014 00:23

Halen öyle, yükseltiye bağlı değişen türlerde karma çam ormanları yoğunlukta ama yalıncak tarafında farklı ağaç kümeleri var. Yine o taraftaki göletin de çevresi boştu ben 3. sınıftayken bitki biyolojisi hocalarımızla gittiğimizde ve ilk ağaçlandırılacak alanlardan biriydi. 2010 mezunlarındanım, son senelerde oraya dikim yapıldı mı, yapılmadıysa şimdi yapılacak mı bilemem ama 300.000 ağaçtan oraya da düşer zannımca :)

maki01 19-03-2014 02:32

Ben 1980 mezunuyum :) Fakülte ve yurtlar civarı hep çam ağacıydı, yani gezelendiğimiz yerler. Gölün çevresi farklıydı ama, o yıllarda da farklı türler vardı.

seratblyz 19-03-2014 08:30

Kampüs içindeki ağaç çeşitliliğini saymazsak, arazi genelinde çam, sedir ve badem yoğunlukta. Kampüs içinde dişbudak, çam, meşe, at kestanesi, çınar, bolca elma, kayısı, iğde, sedir, akasya, mahlep, çiçek elması, söğüt, geyikdikeni, ayva her türü bulmak mümkün.

Esin hanım gölete hiç gitmedim, Yalıncak'a koşuya çıktığım zaman gölet tarafına gidip bir kolaçan edeyim. ;)

Sonul 19-03-2014 13:06

ODTÜ'nün at kestaneleri, çok sevdiğim bademli parkur, vişnelik ve çamlar...

-Esin- 19-03-2014 22:29

Sayın maki01, yurtlar-çarşı önü daha çok meyve ve yaprak döken ağaçlarla dolu şu an. Hatta bazen şöyle bir dolanıp bayaca elma, ayva, zamanına göre çağla falan toplardık. Fizik çimlerinde, nam-ı diğer avanaklar plajında :dilli: oturup yerdik arkadaşlarla :D Ayrıca siz çok çalkantılı bir zamanda ODTÜ'deymişsiniz. Hasan Tan'ın rektörlüğü dönemi sizin okul yıllarınıza denk geliyor öyle değil mi?

Sn. seratblyz, gölet çevresinden haberleri sizden bekliyoruz o halde :) Yalıncak'a koşuya ben de giderdim, özledim okulumu :)

seratblyz 06-04-2014 22:13

3 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi -Esin- (Mesaj 1261117)
Sn. seratblyz, gölet çevresinden haberleri sizden bekliyoruz o halde :) Yalıncak'a koşuya ben de giderdim, özledim okulumu :)

Bugün Yalıncak'a koşuya gittim, gölete kadar koştum. Çok güzel bir hava vardı. Göletten çektiğim 3 fotoğrafı paylaşıyorum.
İyi bir kamerayla çekemedim, cep telefonuyla çekebildim. (Malum koşarken yanına yük almak iyi olmuyor)

Önümüz haftalarda makina ile fotoğraf turuna çıkıp ODTÜ ve Yalıncak doğası ile ilgili fotoğraflar koyabilirim.

seratblyz 06-04-2014 22:18

Bozkırın ortasında yeşil alan çabası
 
1 Eklenti(ler)
ODTÜ Yalıncak tarafından...

gingy 10-04-2014 12:59

Ankara için asıl ağaçlandırma çevresinde bulunan çorak tepelere yapılmalıdır. Şehir içinde yapılan ağaçlandırmaların çok etkin olacağını sanmıyorum. Şehirleşme sürdüğü sürece zamanla o ağaçların da idam fermanı yazılacak ne yazık ki. Lakin yerleşimden uzak çorak tepelerin ağaçlandırılması hatta ormanlaştırılması gerekir. Hayret ediyorum Ankara'da o kadar insan yaşıyor, üstelik okumuş oranı da yüksek; hiç mi rahatsız olmuyor etrafına baktıkça çorak tepeleri görmekten.

seratblyz 10-04-2014 15:50

Kampanya videosu

http://www.facebook.com/photo.php?v=643454892395052

seratblyz 10-04-2014 15:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi çalımsoykası (Mesaj 1269187)
Ankara için asıl ağaçlandırma çevresinde bulunan çorak tepelere yapılmalıdır. Şehir içinde yapılan ağaçlandırmaların çok etkin olacağını sanmıyorum. Şehirleşme sürdüğü sürece zamanla o ağaçların da idam fermanı yazılacak ne yazık ki. Lakin yerleşimden uzak çorak tepelerin ağaçlandırılması hatta ormanlaştırılması gerekir. Hayret ediyorum Ankara'da o kadar insan yaşıyor, üstelik okumuş oranı da yüksek; hiç mi rahatsız olmuyor etrafına baktıkça çorak tepeleri görmekten.


Haklısınız çalımsoykarası. Yol kenarına dikilen ağaçlar yeşil alan anlamına gelmiyor. Bırakın uzak çorak tepeleri, Atatürk Orman Çiftliği'ni dümdüz edip başbakanlık köşkü yerleştiriyorlar kaç kişi sesini çıkarıyor?

ODTÜ arazisi epey büyük ve senelerdir yerleşime kapalı. Melih Gökçek girmediği sürece de böyle kalacak. Araziye dikilenler ODTÜ'nün koruması altında, umarım da öyle kalacak.

seratblyz 18-04-2014 09:14

Ankara'daki tüm ağaçseverlere ODTÜ'den duyuru:

Değerli destekçilerimiz, tüm doğaseverler,

Yıl boyunca devam edecek “Bir Ağaç Sizden, Bir Orman Bizden” kampanyasının ilk ağaç dikme şenliği, 20 Nisan 2014 Pazar günü, 10.45-13.30 saatleri arasında Ahlatlıbel bölgesinde (İncek Bulvarı, TED Ankara Koleji Güneyi) gerçekleştirilecektir.

ODTÜ arazisinde orman varlığını zenginleştirmek ve gelecek nesillere yaşanabilir bir ülke bırakılması için topluma çağrı yapmak amacıyla düzenlenen Ağaçlandırma kampanyası kapsamındaki bu şenlik, ODTÜ Ailesinin ve Ankaralıların çevreye ve doğaya hep birlikte sahip çıktıklarını gösteren büyük bir etkinlik olacaktır.

Ayrıntılı programı aşağıda verilen “20 Nisan Ağaçlandırma Şenliği”ne tüm mensuplarımız ve dostlarımız davetlidir.

Şenlik Programı:

Yer: Ahlatlıbel (İncek Bulvarı, TED Ankara Koleji Vakfı Okulları Güneyi)
Tarih: 20 Nisan 2014, Pazar günü
Saat: 10:45-13:30

10.45 - 11.15 Öğrenci ve Personel Toplulukları Gösterisi

11.15 - 11.30 Açılış Konuşması

11.30 - 12.45 Ağaç Dikimi

12.45 - 13.30 Sandviç ve İçecek İkramı

Bölgeye ulaşım için ODTÜKENT ve Yurtlar bölgelerinden (eski ve yeni yurtlar); şehir merkezinden ise Tunus, Sıhhiye ve Çankaya (Hoşdere) duraklarından saat 10.00’da otobüsler kaldırılacaktır. Şenlik bitişinde, saat 13.30’da aynı bölgelere otobüs servisi olacaktır. Bölgeye kendi ulaşım olanaklarınızla geldiğiniz takdirde, işaretler ve görevlilerimiz sizi şenlik alanına yönlendirecektir.

https://biragacsizdenbirormanbizden....etay.html?h=12

-Esin- 20-04-2014 11:44

Ağaç dikme şenliğinden taze taze fotoğraflar :)

https://www.facebook.com/biragacsizdenbirormanbizden

nevsune 22-04-2014 07:53

Gec gordugum ama tam zamaninda yakaladigim bir baslik . Birkac yil Odtu camliginin yakininda Odtu sitesinde oturmus ve sabahlari cam kokularyla uyanmis biri olarak Odtu ormaninin Ankara'nin cok onemli akcigerlerinden biri oldugunu iyi biliyorum. Ankara´da hava kirliliginin en yogun oldugu yillarda bizler tertemiz bir havada yasardik Odtu ormani sayesinde.

Son zamanlardaki yol yapimi nedeniyle yapilan agac katliamini icim yanarak izledim. Bu yuzden kampanyaya cok sevindim ayrica iyi bir hediye secenegi bulmus oldum. Hatta yarin dogum gunu olan anneme ivir zivir alacagima 5 agac hediye ettim ve 88 yasinda dogaya saygi duyan biri olan annem bu hediyesine cok mutlu oldu.

seratblyz 22-04-2014 15:04

Ne kadar güzel bir hediye sayın nevsune, annenize ağaçların sertifikasını da götürebilirsiniz. Hakkındaki açıklama:

Sertifikalar Hakkında
28.03.2014 tarihinde yayınlandı

Değerli dostlarımız; sertifikaları 18 Nisan Cuma günü bitimine kadar e-posta adreslerine ulaşmayan katılımcılarımız, ODTÜ Geliştirme Vakfı ile 0(312)4803303-04 no'lu telefon veya odtugv@odtugv.org.tr e-posta adresi aracılığıyla iletişime geçebilirler. Katılım kodu ulaşmadan önce sertifika formu dolduran SMS destekçilerimizin sertifikaları, ancak katılım kodlarıyla beraber sertifika formunu doldurduktan sonra e-posta adreslerine gönderilecektir. İlginiz için teşekkür ederiz.

https://biragacsizdenbirormanbizden....detay.html?h=9


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:27.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025