agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Orman, Ormancılık, Orman Yangınları, Ağaçlandırma
(https)




Beğeni Düzeni5Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 27-12-2008, 13:12   #1
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
İşimiz Allaha kalmış. Allahtan yağmur yağdı. . .

Merhaba

Hatay'ın Samandağ ilçesi Şahlankaya Karakolu yakınlarındaki ormanlık alanda çıkan yangın, bir buçuk kilometrelik alanda etkili olmuş ve 400 hektar kızılçam alanı yanmış vah. vah. yazık olmuş.

İşimiz Allaha kalmış. Allahtan 3.ncü gün yağmur yağdı. . .

Yetkililerden şu iki sorunun cevabını düşünmelerini istiyorum.

3.ncü günün sonunda yağmurun yağmasıyla kontrol altına alınabilen yangın, eğer yağmur yağmasaydı kaç gün daha sürecekti?.

Bu mevsim itibariyle ihtiyaç duyduğumuzda UÇABİLEN kaç yangın söndürme uçağımız ve helikopterimiz var?.

Saygılar

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-01-2009, 23:01   #2
Ağaç Dostu
 
sezinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,969
Galeri: 28
Uzun zamandır siteye uğrayamadığım için bu başlıktaki tartışmalara katılamadığım için üzgünüm.

Bazı arkadaşlar haklı olarak eleştirilerde bulunmuşlar. (Bana göre bazıları biraz fazla sert olmuş)
Bazan güzel fikirler ve öneriler çıkmış.
Ben de katkıda bulunmak isterdim.
Ne yapalım yeni konularda artık

sezinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2009, 20:30   #3
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
2009' da ormanlarımız yanmasın. Tedbirler şimdiden alınsın.

Merhaba.

Sn. Orman Mühendisi,

2009 yılına yeni girdiğimiz şu günlerde en büyük temennimiz bu sene orman yangınlarının olmaması. Tabi bu temenni biraz abartılı olabilir Orman yangınlarının hepsini önlemek belki imkansızdır, hiç değilse az yaşanmasını temenni ediyoruz.

Yaşadığımız kötü tecrübelerden artık birşeyler yapılması gerektiğini biliyoruz ve bekliyoruz. Acaba bu sene kaç ağacımız yanacak? Acaba hangi ihmaller yaşanacak? diye korkuyoruz.

Biraz sorup, araştırdığımızda ise bütün hayallerimiz yıkılıyor. Yine yuvarlak laflar, yine alınması gereken tedbirler ile dolu süslü laflar vs. Ortada 2009 da çıkması muhtemel yangınları önleyecek somut adımlar yok. Üzüntümüz bundan kaynaklanıyor.

Orman Yöneticilerinden Süpermen olmalarını beklemiyoruz. Ancak ormanlarımız her sene katlanarak artan bir tehlikenin içindeyken, daha somut adımlar beklemek hakkımız değil mi?

Saygılar

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2009, 20:52   #4
Ağaç Dostu
 
sezinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,969
Galeri: 28
Bu yıl da ormanlar yanacak. Dileğimiz az miktarlarda olması. Az sayıda orman yangını olması olağanüstü hava halleri olmadığı sürece az miktarda orman alanı yanması demektir. Az sayıda orman yangınının çıkması da bizlere bağlı. Yangınların çoğunluğu insan kaynaklıdır çünkü. Halk olarak vurdumduymaz olursak bu yangınların önüne geçemeyiz.

Yangınlar sonrasında yöneticilerden yuvarlak, hatta patavatsızca lafları da duyunca doğaseverler de kızıyor. Eğitim olmazsa bu böyle devam eder gider.

sezinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-02-2009, 08:06   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Hepinize iyi gunler.
Sanirim haberlerde gormussunuzdur. Bas sehri Melbourne olan Vitoria eyaleti, 3 gun var yaniyor. Cumartesi 46 derece(150 yilda kayit edilen en yuksek sicaklik) olan sicaklikga ruzgar da eklenince onlarca bolgelerde yanginlar basladi. Yanginlarin cogu yildirim dusmesi sonucu ciktigi, ama bunun yani sira kimi yarlerde, kundaklama oldugu da saniliyor.

Yanginin 3 gunluk bilancosu,
108 olu (olu sayisinin artabileceginden endise ediliyor)
78 yarali 20 si agir
750 ev
350,000 hektar arazi(orman, caliliklar ve kurumus otlak alanlari)

Australia orman ve cali yanginlari onlemekte en deneyimli ve organize olmus ulkelerin basinda gelmesine ragmen, hava sartlarinin da olumsuz etkisi ile bu son yanginla bas edemedi daha kontrol altina alinamamis bolgeler var.
Ruzgarin da etkisi ile ilk gun yangin dakikada 1 kilometre hizla yaniyordu ve cogu insanlar da o gun oldu.

Buralarda uzun zamandir kuraklik yasaniyor, dogru durust yagmur yagmiyor
daha onceleri yagmur yagsa belki bu kadar kotu bir yanginla karsi karsiya kalmazdik.

Burada, dogal olarak herkes uzuntu icerisinde, herkes elinden gelen yardimi yapmiya calisiyor da, aile bireylerinden kayiplar verenlerin, evini kaybedenlerin durumu icler acisi.

Asagidaki linkte bu yangindan cekilmis fotograflar var. Uzulmeniz icin degil onunuzdeki yazda buna benzer yanginlari, yasamamaniz icin, her onlemi mutlaka almaniz icin ekliyorum.

http://news.ninemsn.com.au/slideshow...nname=bigfires

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-02-2009, 22:35   #6
Ağaç Dostu
 
sezinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,969
Galeri: 28
Orman yangınlarının ilerlemesindeki en büyük faktör olumsuz hava şartlarıdır maalesef. Fakat bu nasıl rüzgardır ki dakikada 1 km ilerletebiliyor yangını. Ayrıca 350.000 Hektar çok büyük alan. Geçmiş olsun.

sezinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2009, 08:22   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Sayin sezinci iyi gunler.
Gercekten inanilacak gibi degil, ama cumartesi cikan yangin o kadar hizla yaniyordu. Zaten olumlerin cogu da yanginin hizindan kaynaklaniyor.

Burada yazda orman yanginlari olagandir. Yangin cikma olasiligi olan gunlerde, veya yangin basladiginda ormanlik bolgelerde yasiyanlar tehlikeden haberdar edilirse de, kimsenin evini bosaltmasi istenmez. Yangina karsi hazirlikli olanlar isterlerse evlerinde kalip evlerini ve kendilerini koruma hakkina sahiptir.(bu yangindan sonra yangin tehlikesi aninda evlerin bosaltilmasini, zorunlu olusun mu olmasinmi diye konusuluyor.)

Ormanlik alanlarda yasiyanlarin kimisi de evinde kalmayi yegledi. Ama bu gune kadar yasanmamis bir yanginla karsi karsiya kalindi, cok cabuk gelen yangin birden herseyi kul etti, olumler de bu yuzden yuksek oldu(olu sayisi 173 ve 300 bulmasindan endise ediliyor)

Bu gunku ruzgarin da etkisi ile 24 noktada yanan yanginlar, daha kontrol altina alinamadi. Diger eyaletlerden ve Yeni zelandadan gelen itfaiye birlikleri, Yuzlerce gonullu yanginlari kontrol altinda tutmak icin ugrasiyorlar. Can kayiplarinin disindaki zararin 2 milyar dolar oldugu tahmin ediliyor.
Asagidaki linkte yanginla ilgili videolar var.
http://news.ninemsn.com.au/video.asp...0-44d995019cb2

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:26.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025