agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Orkide Türleri (https://www.agaclar.net/forum/orkide-turleri/)
-   -   Vanilla planifolia (https://www.agaclar.net/forum/orkide-turleri/5923.htm)

praecox 05-10-2009 11:31

Şu konuyu tekrarlamamda sanırım fayda var.
Vanilla'nın çiçek açması için toplamda 5 metreyi geçmesi gerekir. evinizde bu 5 metre ve üzeri bitkiyi ışık alacak şekilde yeriniz varsa edinmeyi düşünün. Yoksa Vanilla hoya gibi veya potos v.d. salon sarmaşıkları gibi uzayıp gider tavandan ordan oraya sarsanız sarmalasanız da güneş ışığı almazsa çiçeklenmesi zor olur. Kuru havayı da pek sevmez.
Genelde yurtdışında satılan bu orkidenin boyu 30-50cm arasındadır dolayısı ile de açması yıllar sürebilir.

selenn 05-10-2009 16:33

Sayın praecox öneriniz için çok teşekkürler. Haklısınız bitkinin boyu çok uzun değildi. 5 metrelik bir bitkinin güneşi görecek şekilde ev içerisinde muhafazası zor olacak.

Sayın Oğuzhan fiyatı net hatırlamıyorum ama diğer phaller 9-12 € civarındaydı.

praecox 24-05-2010 19:53

Özelden gelen bir mesaj. Özelden cevap vermediğimden burdan publik yaptım.

Alıntı:

Vanilya
Merhaba sayın Praecox.
Tecrübelerinize başvurmak istediğim bir konu var.
Yaklaşık bir karış uzunluğunda Vanilla planifolia variegated çeliğim var. Bir türlü adam olmadı tabir-i caizse. Ben de şeffaf kilitli poşetin içinde bıraktım. Arada havalandırdım. Bugün kontrol ettiğimde oldukça kocaman bir kökün kıvrılıp, spagnum moss üzerinden alttaki toprağa sımsıkı tutunduğunu gördüm. Küçücük bir saksının içinde dikili. Sessiz sedasız köklenmiş.
Şimdi ne yapmalıyım? Nasıl bir ortam sağlamam gerekir? Dikmeli miyim başka bir saksıya?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Sevgi ve selamlarımla,
Günüm
Normal bir orkide saksı harcına dikin. Bir de bize burdan resim eklerseniz iyi olur.

Günüm 24-05-2010 20:23

Yarın daha geniş bir saksıya alayım o zaman. Resmini gündüz gözüyle çekip, eklerim. Teşekkür ederim.

Jezebel 29-07-2010 10:54

Bu yazıları okumadan almış bulundum ,
demek bir sarmaşık misali bakmam gerekeçek ;)

Jezebel 31-07-2010 19:59

Vanilla

1 Eklenti(ler)
Gelen Vanilya orkidesi normal saksıda , normal toprağa dikilmişti .
Orkide toprağına naklettim . Nakil sırasında saksıda 3 kök olduğu anlaşıldı .
İki ayrı şeffaf saksıya aldım , ve İzmir şu aralar çok kurak (nem oranı % 20-30 )
nemi muhafaza etmek için şeffaf plastik bir kap içine saksıyı oturttum .

Eklenti 163589,

umarım yaşar .

Günüm 01-08-2010 08:12

Ben saksıyı kilitli torba içine koyuyordum sevgili jezebel. Arada çıkarıp havalandırıyordum. Şimdi uzamaya başladı. Yine torbaya koydum ama ağzından hava alabileceği bir aralık bıraktım. Keyfi yerinde görünüyor.

Jezebel 01-08-2010 09:28

Beş metre uzamadan çiçek vermediğine göre , 5 metre şeffaf boru bulmamız gerekecek ;)
Ve evimizin yüksekliği buna müsade etmdediğine göre (3 metre ) boruya veya bitkiye muhtelf kıvrımlar yaptırmak gerekecek .
Şimdilik bu sorunumuz değil ama :cool:

acemifüsun 01-08-2010 11:52

Jezebelciğim nazar değmesin, çok sağlıklı görünüyor:) Belli bir boya geldikten sonra yapraklarına sabah ,akşam su püskürterek yeterli nemi sağlayamazmıyız:?

Jezebel 01-08-2010 11:54

Sadece yazın nemi artırmak için sera uygulaması gerekiyor sanırım .
Veya 5 metreye ulaşınca sera uygulayıp açtırsak ;) ?!

McLOUD 18-08-2010 12:32

Merhaba,
Vanilya veya çeliğini nerden bulacağım yahut satın alacağım konusunda bilgisini paylaşak bir arkadaş var mı ?

acemifüsun 01-10-2010 19:32

1 Eklenti(ler)
Benim miniğim de çok keyifli, devamlı sürgün veriyor:)

Icon 06-10-2010 18:54

Herkesin ortak sorunu bulamamak galiba, sahip olan arkadaşlar nerden temin edebileceğimizi söyleyebilirler mi?

Günüm 06-10-2010 20:33

Ben ebay'den açık arttırma ile almıştım.

Günüm 06-10-2010 21:09

Benim kız yazın epeyi uzadı. Sizin kızlar ne durumda sevgili arkadaşım?

Jezebel 06-10-2010 21:38

Sevgili Günüm ,
benimki de epey uzadı , birini de Füsun hanıma verdim ;)
Resmini yarın eklerim . Balkonumu kapattım artık güneş gören bir köşesine alabilirim .
Açması için uzaması ve güneş görmesi şartmış madem ...
Çember şeklinde bir destek teli sorunsuzca uzamasını sağlayacaktır ;)

sevim4 06-10-2010 21:57

Malesef biz alamıyoruz yabancı dilimiz yok akadaşlarım bizde sizin resimlere bakarız artık.

Jezebel 07-10-2010 00:52

Vanilya orkidesinin ticari yetiştiricilerinin yazdığı bir makalede şöyle diyor :

"Mulching the trenches with coconut husk and micro irrigation provide ideal micro climate for
vegetative growth and one metre growth can be expected once in every three to four weeks.
Cuttings
with three nodes can be taken for planting in poly bags filled with potting
mixture consisting of FYM, sand and soil in 1 : 1 : 1 proportion
NPK
requirement of vanilla varies and the general recommendation is 40 to 60 g N, 20 to 30 g P2O5,
and 60 to 100 g K2O per vine per year."

FYM derken kastedilen " Farmyard manure " mu , yoksa yanılıyormuyum ?
Bu harçta yetişen vanilya bitkisi 4 haftada 1 metre uzadığı mı yazıyor ?
İngilizcesi iyi olan arkadaşlarımızın yardımını rica ediyorum ...

Günüm 07-10-2010 13:38

Ben bir sitede 20-20-20 gübre verilmesinin çok iyi sonuçlar doğuracağını okumuştum. Ben birkaç kez verdim.
Kapalı ve güneşli balkon kış için muhteşem olacaktır. Seneye vanilya alacaksın inşallah arkadaşım.

acemifüsun 07-10-2010 14:45

Arkadaşlar hemen vanilyamı güneşe aldım, NPK vermeye de başlayayım o zaman:)

Icon 07-10-2010 15:42

4 Eklenti(ler)
size fikir olması açısından tele sardırmak yöntemi;

Eklenti 174137

Bu resimlerde eğer çiçek alabilirseniz döllendikten sonraki oluşacak vanilya çubukları;

Eklenti 174135
Eklenti 174136

Bazı değişik çeşitleri de mevcut, ama yazdığına göre birkaç çeşidi var...

Eklenti 174145

Sanırsam çiçekleri elle döllendirmek gerekiyor, internette videolar mevcut...
Yabancı forumlarda da hızlı uzaması için sabah güneşi, doğu pencere kenarları tavsiye ediyorlar... Şimdilik öğrenip aktarabileceğim bunlar...

Eğer sahip olursam buraların havasını seveceği belli ;)

Icon 07-10-2010 15:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 702427)
Vanilya orkidesinin ticari yetiştiricilerinin yazdığı bir makalede şöyle diyor :

"Mulching the trenches with coconut husk and micro irrigation provide ideal micro climate for
vegetative growth and one metre growth can be expected once in every three to four weeks.
Cuttings
with three nodes can be taken for planting in poly bags filled with potting
mixture consisting of FYM, sand and soil in 1 : 1 : 1 proportion
NPK
requirement of vanilla varies and the general recommendation is 40 to 60 g N, 20 to 30 g P2O5,
and 60 to 100 g K2O per vine per year."

FYM derken kastedilen " Farmyard manure " mu , yoksa yanılıyormuyum ?
Bu harçta yetişen vanilya bitkisi 4 haftada 1 metre uzadığı mı yazıyor ?
İngilizcesi iyi olan arkadaşlarımızın yardımını rica ediyorum ...

Çiftlik gübresini ağzım açık şekilde doğruluyorum, öyle yazıyor :)
Fazlada garanti verilmemiş sanırsam 3-4 haftada bir metre boylanabilir deniyor...
Bir bilirkişinin yanıtlaması doğru olur diye düşünüyorum yine de...

dlk 07-10-2010 16:06

vanilya çubukları neye benziyor.tarçın çubukları gibi mi.hayal edemedim.

Icon 07-10-2010 16:35

1 Eklenti(ler)
Fermantasyondan sonraki hali;

Günüm 07-10-2010 18:48

Ben çiftlik gübresi vermekten çekinirim. 20-20-20 gerçekten çok işe yaradı. Yarım metre boya ulaştı. Sardırmak gerekiyor gerçekten ama ne türlü bir tel kullanmak gerekir bilemedim. Saksının içindeki orkide toprağı olduğu için tel içine saplanıp durmuyor. Başka bir yöntem bulmak gerekiyor teli tutturmak için ama ne?
Geçtiğimiz yıllarda passiflora almıştım tele sarılmış. Saksı tel için özel imal edilmişti. İki tarafında kanalları vardı teli içine sokabilmek için. Küçücük bir saksıydı. Büyüğünü bulmak harika olurdu ama bizde satılan bir ürün değil maalesef.

Jezebel 07-10-2010 18:50

Vanilla plantation

2 Eklenti(ler)
Olayın ticari boyutunu düşününce , o cümleler inandırıcılık kazanıyor .
Resimlere de bakınca .

Eklenti 174161

hortumla sulama yapıyorlar ;)

Eklenti 174162

şok oldum .

Günüm 07-10-2010 18:52

Ben de yarım metre büyüdü diye bayram ilan ettim. Kolay bir bitki bu galiba.

Jezebel 07-10-2010 19:03

Çiftlik gübresinden ben de korkuyorum . Çiftlik gübresi çiftlikte kullanılır saksıda olmaz .
Netekim insanlar da çiftliklerinde , vanilya bağlarında kullanıyorlar ;)

acemifüsun 07-10-2010 19:25

Sevgili Günüm'ün dediği gibi dünden beri orkide toprağına teli nasıl sabitlerim diye düşünüyorum:) Saksının kenarlarına kızgın tornavida ile delik açıp, telleri bağlayabiliriz.
Bir de ; hergün su dolu daha büyük bir saksıya asıl saksıyı oturtarak sulamayı yaptığım için, sanırım NPK uygularken sık sık , az dozlarda olacak? Yanlış mı düşünüyorum arkadaşlar?

Günüm 07-10-2010 19:27

Az dozlarda kullandım ben sevgili acemifüsun. Size artık acemi demek içimden gelmiyor aslında pek. O ismi atıverin adınızın başından.:D

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025