agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Orkide Türleri (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=486)
-   -   Stanhopea (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4102)

praecox 19-04-2007 15:07

Stanhopea
 
Türkiye'de Stanhopea türü orkidesi olan veya bakan var mı?
varsa deneyimlerini bizle burdan paylaşırsa sevinirdim.

ataman 29-04-2007 20:30

4 Eklenti(ler)
Biraz geç oldu ama kusuruma bakmayın. Aslında biraz da güç oldu :)

Yavuz Eren Ataman

praecox 29-04-2007 20:38

Sağolun nefis bir bitki.?
hiç çiçek açtı mı?
nerden aldınız?
türünü biliyormusunuz yaprakları oculata diyor ama...?

ataman 29-04-2007 20:40

2 Eklenti(ler)
Bu da ikinci saksı. Saksıları pvc kaplı kafes telden kendim yaptım. Henüz çiçeklerini görmek nasip olmadı, bu nedenle türünü bilmiyorum.

ataman 29-04-2007 20:50

Bir üniversite serasından rica minnet aldım. Serada kafes tel saksılar içinde birçok birey olarak duruyorlardı, ama kimse türünü bilmiyordu. Bir önceki sezona ait çiçek sapları vardı. Aslında ilk başta türünün ne olduğunu ben de bilmiyordum, American Orchid Society culture sheetlerini incelerken stanhopea olduğunu öğrendim.

praecox 29-04-2007 20:55

Yosun nedir? sphagnum değil gibi duruyor da?
sadece yosun içinde mi?

ataman 29-04-2007 21:07

Yosunlu bitki destek çubuklarından elde edilmiş yosun :)

Kafes tel gözleri 5x5cmlik, bu nedenle ince-orta boy çam kabuklarını zaptetmek mümkün değildi, ben de böyle bir çözüm ürettim. Saksıların altları, yan cepheleri ve bitki yumrularının üstü yosun kaplı. Büyük saksının içinde orta ve iri sayılabilecek çam kabukları, araziden topladığım ve yıkayıp ufaladığım yosunlar ve perlitten oluşan bir karışım mevcut. Küçük saksıda ise (daha az kalabalık olan) zeminde vakti zamanında deniz kıyısında bulduğum yıllanmış irice bir çam kabuğu var, yumru aralarına da biraz ince-orta boy çam kabuğu, yosun ve perlit karışımından koymuştum, bu saksıda amacım bitkinin iri kabuğa sarılmasını sağlamak.

praecox 29-04-2007 21:17

bu yeni yaprağı bu yosunla beraberken mi açtı? ne zamandır bu yosunda diktiniz. ...

ataman 29-04-2007 21:32

Evet, yeni yaprak bu saksının ürünü. Daha önce 1x1 cm gözlü (yine kendi üretimim olan) kafes telden mamül saksı içindeydiler, o zamanlar saksı etrafı yosun kaplı değildi ve saksı zemininde de iyice sıkıştırılmış ve zemini tamamen kaplayan çam kabuğu mevcuttu. Birkaç vakit sonra tel arasından dışarı yeni yumru oluşumları başladı, ben de saksıları değiştirmeye karar verdim (internette incelediğim bazı stanhopea resimleri de bana fikir verdi), daracık tel aralarından çıkan iri yumrular düşüncesi pek hoşuma gitmedi. Yaklaşık 2-3 aydır bu saksılar içindeler. Büyük saksıdaki görece daha küçük olan yumru saksıyı değiştirdiğimde ufacık bir sürgündü, küçük saksıda da bir sürgün vardı ama o sarardı, daha sonra ise bu yeni sürgün oluştu. Görünen o ki kızlarım hayatlarından memnunlar :)

praecox 29-04-2007 21:39

saksı aralarında neden yumru çıksın ? yeterince büyük değil miydiler?
veya çiçek sapı olmasın?

ataman 29-04-2007 21:52

Yeni yaprak oluşumunun altında yeni yumru oluşuyor (biraz önce kontrol ettim, büyük saksıdaki küçük yaprağın altında ufacık bir pseudobulb oluşmuş). Zaten her yumrunun üstünde tek bir yaprak var, yumrular üstünde ikinci bir yaprak oluşmuyor. Yumruları seradan ilk aldığımda, bir kısmı tel kafes saksı dışına yapışmış vaziyetteydi, köklerini saksı içine salmışlardı. Bu durum da aklıma gelince, dar gözenekli bir kafes saksıda yeni yumru oluşumu gözümü korkuttu, ileride saksı değiştirmem gerekirse yumruları sıkışacakları gözlerden çıkaramam diye.

praecox 29-04-2007 21:58

Stanhope zaten çok ters bir bitki. kökleri bazı türlerinde tamamen yukarı doğru yapraklarla beraber onlara paralel yukarı çıkıyor. çiçek de tam tersi. bunun için tel saksı gerekiyor. gerçi son zamanlarda normal saksı da da çiçek açtırmak genel kanıya karşın olabileceğini idaa edenler var.bu kadar sormamın sebebi bende 1 cm aralıklı paslanmaz çelikden mamul bir sepete dikimini yaptım. bu yazdıklarınızı okuyunca teredüte düştümse de benim tel kafesin boyutları 25 x 25 x 15 sanırım bu bana bir kaç yıl kazandıracak :)
bilgilerinizi paylaştığınız için ayrıca teşekür ederim.
bir de sıcaklık çevre, sulama konusunda bilgilendirirseniz en azından sizinkilerin çevresi nasıl diye şartları vs...

teşekkürler

ataman 29-04-2007 22:15

Normal saksıda çiçek verme konusu biraz şüpheli bence. Serada normal saksıya da dikim yapmışlardı (tabi saksı iç malzemesi olarak bildiğimiz toprak kullanılmıştı, ne kadar anlattıysam da bu bitkilerin ağaç üzerinde yetişen efifitler olduğuna ikna edemedim arkadaşları), bitki hayatına devam ediyordu ama hiç çiçek açamamıştı. Saksıda olduğu halde çiçek açan ve stanhopea olduğu sanılan bitkiler aslında Lycaste veya Catasetum türleri olabilir, AOS culture sheet resimlerinde bu bitkiler stanhopealara oldukça benziyor.

Sıcaklık merkezi sistem kaloriferle ısınan ev sıcaklığı. Sulama konusunda sıkıntım var, aslında bitkinin havadar fakat sürekli nemli bir mediumda bulunması lazım (saksıların üstünü de yosun kaplamamdaki amaç nemi muhafaza edebilmek). Genelde sabahları sulamaya vakit bulamıyorum, mesai sonrası akşamları da sulama yapmak mantar oluşumu riskini içeriyor (birkaç phal.imde crown rot oluştu, şimdi daha temkinliyim), bu nedenle bazı zamanlar bitkiler oldukça kuru kalıyor, ama bunu pek önermiyorlar, kuru ortam kök kaybına yol açabiliyormuş ve bazı türlerde yeni (tekrar) kök oluşumu oldukça zor ya da imkansızmış.

Bir diğer eksiğim de ışık, gerekeninin çok altında ışık alıyorlar, zaten resimlerde yaprakların koyu renginden de anlaşılıyordur.

praecox 29-04-2007 22:29

Lycaste veya Catasetum a benzerliği konusunda çok haklısınız...
bilmeyenler için veya yeniler için nerde ise sadece bulblardan ayırt edilebilirler.

ataman 29-04-2007 22:35

Bir ara ben de lycaste olabilirler diye şüphelenmiştim, eski yıllara ait çiçek saplarından yola çıkarak stanhopea olduklarına karar verdim. En kesin sonuca çiçekleri görünce karar verebileceğiz galiba, inşallah görürüz :)

Size 3-5 gün sonra cattleya'mın fotoğrafını da yollayacağım, dört gözle bekliyorum açmasını, 2 kandil var üzerinde :)

praecox 29-04-2007 22:36

Umarım bende olan bir türdür :) :)))))))
yanlış anlaşılmasın... değilse sizden rica etmek durumunda kalabilirim de:D
şimdiki hallerinin resmi rizom şekli boyu yaprak veya çift yapraklı ise onların resimleri de olur da onu cattleya türevleri başlığına koyarsanız...

saygılar

P.S. lycasteler dinlenmede ciddi yaprak döken türlerdir... ancak asıl trajedi bunları Aspidistra ile de karıştıranları var...:(

ataman 29-04-2007 22:42

Artık karşılıklı rica ederiz :) Yükünüzü hafifletme teklifim hala geçerli :)

Görüşmek üzere, iyi geceler :)

praecox 29-04-2007 22:44

Hay allah Yahu Yavuz bey okudum yazdım okudum da o Yavuz'un siz olduğunuz hiç aklımdan geçmedi k
hay allah....

özür dilerim

ataman 29-04-2007 23:01

Rica ederim :)

Tekrar iyi geceler :)

pawney 17-01-2008 20:59

Sayin Praecox,

Bende genc sayilabilecek bir stanhopea embreii var. Italya'dan rica minnet ismarlamistim Isvec'te yegenime ve o da gelirken getirmisti sagolsun. Bitki bareroot olarak 25 gun cesitli iklimlerde dolastiktan sonra bana bavulda geldi. Bendede tavsiye edilen tarzda bir kafes, tel veya sepet olmadigindan gecici olarak uydurma bir kaba koydum ve yine gecici olarak agac kabuguna diktim. Gecen ay ona uygun 20 cm capli teak agacindan asmak amacli sepet aldim ve komple sphagnum'a diktim. Sepete koyarken farkettim ki bir adet cicek dali geliyor. Iyi zamanlama yaptigimi dusunuyorum, zira biraz daha gec kalsam, cicek sapi gecici olarak kullandigim saksida ölüp gidecekti. Yakında cicek dalı sarkmaya başlar sepetten, bende o zaman sizlerle resimleri paylaşacağım.

Saygılar

praecox 10-06-2008 14:01

Sayın Pawney,

Stanhopea'niz çiçek açtı mı? Bir gelişme var mı? Merak içinde bıraktınız bizi.
Kokusu nasıldı? :)

tarumok 24-10-2012 18:49

stanhopea
 
1 Eklenti(ler)
Güney Ameraki,Brezilya ve Meksika'da yetişen,garip et şekilleri ve büyüleyici kokuları olan çiçekleriyle çok narin bitkiler.Kışın direk güneş ışığında , yazın bahçede güneşli gölgeli bakılabiliyor . 5-7 günde bir sulanması gerekli.Mayıs'tan Eylül'e kadar iki sulamada bir gübrelenmeli.
Elimdeki bitkinin resmi coryanthes başlığında mevcut.Çiçekleri resimdeki gibi olacak.
stanhopea graveolens

tarumok 27-10-2012 07:43

stanhopea başlığı burada varmış.Boşluğuma geldi.Kusura bakmayın.Sayın malinadan ricam başlıktaki bilgileri buraya taşıması.
saygılarımla.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:26.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024