agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Orkide Türleri (https://www.agaclar.net/forum/orkide-turleri/)
-   -   Phalaenopsis (https://www.agaclar.net/forum/orkide-turleri/3512.htm)

Ayşe Derin 07-11-2012 15:44

Çiçekli haliyle bıraktığım 2 orkidemden bir tanesi 10 gün sonra geldiğimde tüm çiçeklerini dökmüş, diğerinde ise bir sorun yok.Görünüşte net bir sorun izlenmiyor, çiçek sapını 3. boğum üzerinden kestim, tarçın serptim.Öneri ve görüşlerinize ihtiyacım var.

fkopar 09-11-2012 09:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ayşe Derin (Mesaj 1044107)
Çiçekli haliyle bıraktığım 2 orkidemden bir tanesi 10 gün sonra geldiğimde tüm çiçeklerini dökmüş, diğerinde ise bir sorun yok.Görünüşte net bir sorun izlenmiyor, çiçek sapını 3. boğum üzerinden kestim, tarçın serptim.Öneri ve görüşlerinize ihtiyacım var.

Gerekenleri yapmışsınız zaten hocam ;)

dalya35 12-11-2012 12:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi oghuzturk (Mesaj 41902)
Erkan bey yine ben elime şu şekilde bir bilği geçti. böyle bir çoğaltma yapılabilirmi ne dersiniz.

"Siz en kolayı ana bitkiyi, çiçekler geçtikten sonra ortadan ikiye kesin, her bölümde en az bir yaprak ve dipte köklü kısım mutlaka olsun.
Bildiğiniz özel orkide toprağına (su tutmayan karışım) parçaları dikip genel bakıma devam edin. Bol ışıklı bir yerde, güneşsiz, haftada bir dinlenmiş suyla sulayıp süzün, sakın kökte su kalmasın, arada da bitkiyi biraz fısfıs aletiyle nemlendirin.
Korkmayın kesilen parçalara birşey olmaz, kısa sürede fıstık gibi iki orkideniz olur."

Bilgiler için teşekkürler sayın oghuzturk, kökte su kalmasın diyorsunuz fakat aldığım çiçek markette kök suyun içindeydi? yani saksı su dolu bir kabın içindeydi.Hangisi doğru acaba?

fkopar 12-11-2012 12:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dalya35 (Mesaj 1046810)
Bilgiler için teşekkürler sayın oghuzturk, kökte su kalmasın diyorsunuz fakat aldığım çiçek markette kök suyun içindeydi? yani saksı su dolu bir kabın içindeydi.Hangisi doğru acaba?

Bitkiyi o şekilde suyun içinde bırakırsanız kısa zamanda köklerini çürütürsünüz hocam. Akvaryum içinde yetiştiren birini görmüştüm bu forumda, ancak sanırım suyun içinde sürekli oksijen bulunuyor olmasından dolayı kökleri çürümüyordu.
Normal orkide harcında, saksı içinde veya dibinde su birikintisi olmayacak şekilde, yetiştirmek en kolayı. Seçim sizin...

emin.sasani 12-11-2012 19:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fkopar (Mesaj 1042007)
Aşağıda resimlerini paylaştığım resimlerde kök mü yoksa çiçek sapı mı olduğuna karar veremediğim yerlere numara verdim. Sizce bunlar nedir? Cevabınız için şimdiden teşekkürler...

http://g1211.hizliresim.com/13/4/fm79m.jpg

http://g1211.hizliresim.com/13/4/fm7bh.jpg

http://a1211.hizliresim.com/13/4/fm7cu.jpg

http://a1211.hizliresim.com/13/4/fm7dw.jpg

Cevap vermekte gec kaldim kusura bakmayin. Bu olusumlarin hepsi kok ama cicek verme zamani yakindir :)) ben baktigim tum orkidelerde sunu goxlemledim: cicekler dusuyor, iki yeni yaprak aciyor, yeni kok saliyor ve sonra cicek veriyor. Her orkidede bu siralama farkli olabilir ama benimkiler hep boyle oldu :)

Ayşe Derin 12-11-2012 20:18

2 Eklenti(ler)
Sahip olduğum ilk orkidem, daha önce de paylaştığım gibi 10 gün içinde tüm çiçeklerini döktü.Şimdi alt yaprakta sararma başladı.Kök yapısı ve genel görünümü için yardıma ihtiyacım var.

fzthalil 12-11-2012 21:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ayşe Derin (Mesaj 1047110)
Sahip olduğum ilk orkidem, daha önce de paylaştığım gibi 10 gün içinde tüm çiçeklerini döktü.Şimdi alt yaprakta sararma başladı.Kök yapısı ve genel görünümü için yardıma ihtiyacım var.

Ayşe Hanım,
üstteki kuru kökleri kesin alın. alttaki yapraklar zamanla sararıp düşebilir korkmayın. ama siz kesmek için müdahale etmeyin. köklere gelince sanırım sulama probleminiz var... ya bana substrat çok ıslak geldi ya da yeni sulamıştınız. eğer daldırma yöntemi ile sulama yapıyorsanız artık yapmayın derim, malum kış geldi:) sulamayı üstten su dökme ile yapın (tabi gövdeye özellikle dikkat edin su girip kalmasın, peçete yardımı ile alabilirsiniz). saksıyı boşaltın ve içi boş kökleri temiz bir kesici ile kesip atın. saksıyı dezenfekte edin. substratı kurumaya bırakın bir kaç saat, kökler de bu arada açıkta kalabilir. sonra tekrar aynı saksıya dikim yapabilirsiniz.. eğer çiçek sapında çiçek yoksa 3. boğumun 1cm üzerinden kesin.
Saygılarımla.

Ayşe Derin 12-11-2012 21:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fzthalil (Mesaj 1047163)
Ayşe Hanım,
üstteki kuru kökleri kesin alın. alttaki yapraklar zamanla sararıp düşebilir korkmayın. ama siz kesmek için müdahale etmeyin. köklere gelince sanırım sulama probleminiz var... ya bana substrat çok ıslak geldi ya da yeni sulamıştınız. eğer daldırma yöntemi ile sulama yapıyorsanız artık yapmayın derim, malum kış geldi:) sulamayı üstten su dökme ile yapın (tabi gövdeye özellikle dikkat edin su girip kalmasın, peçete yardımı ile alabilirsiniz). saksıyı boşaltın ve içi boş kökleri temiz bir kesici ile kesip atın. saksıyı dezenfekte edin. substratı kurumaya bırakın bir kaç saat, kökler de bu arada açıkta kalabilir. sonra tekrar aynı saksıya dikim yapabilirsiniz.. eğer çiçek sapında çiçek yoksa 3. boğumun 1cm üzerinden kesin.
Saygılarımla.

Sayın Fzthalil;
Hemen ve ayrıntılı yanıtınız için teşekkür ederim.Zaten çiçek sapını 3. boğumdan kestiğimi sanıyordum, en alt boğum gözümden kaçmış, 1 alt boğuma yeniden ineyim mi ? Elimde orkide harcı yok aynı harcı kullanabilir miyim ? Daldırma yöntemiyle sulamaya hiç cesaret edemedim, sulama ve diğer önerilerinizi dikkate alacağım. Çok sağolun.

fzthalil 12-11-2012 21:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ayşe Derin (Mesaj 1047177)
Sayın Fzthalil;
Hemen ve ayrıntılı yanıtınız için teşekkür ederim.Zaten çiçek sapını 3. boğumdan kestiğimi sanıyordum, en alt boğum gözümden kaçmış, 1 alt boğuma yeniden ineyim mi ? Elimde orkide harcı yok aynı harcı kullanabilir miyim ? Daldırma yöntemiyle sulamaya hiç cesaret edemedim, sulama ve diğer önerilerinizi dikkate alacağım. Çok sağolun.

Rica ederim. bence kesin derim çünkü bitkiye yük olur. hatta en dipten kesin derim ama işte tekrar çiçek çıkarma ihtimali de var ve hatta kekiki de verebilir ama ne kadar sağlıklı olur çıkanlar bilemem... ben (kendi kanaatim) kış döneminde yani aralık-şubat arası çiçek açan sapları 3. boğum üzerinde kesiyorum. çünkü yaza kadar dinleniyor bitki ve yaz dönemi daha canlı keikiler verebiliyor. sizinki sanırım sonbahardan kalma çiçek sapı. yaz döneminde daldırmayı kullanmanızı tavsiye ederim..

Ayşe Derin 12-11-2012 22:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fzthalil (Mesaj 1047184)
Rica ederim. bence kesin derim çünkü bitkiye yük olur. hatta en dipten kesin derim ama işte tekrar çiçek çıkarma ihtimali de var ve hatta kekiki de verebilir ama ne kadar sağlıklı olur çıkanlar bilemem... ben (kendi kanaatim) kış döneminde yani aralık-şubat arası çiçek açan sapları 3. boğum üzerinde kesiyorum. çünkü yaza kadar dinleniyor bitki ve yaz dönemi daha canlı keikiler verebiliyor. sizinki sanırım sonbahardan kalma çiçek sapı. yaz döneminde daldırmayı kullanmanızı tavsiye ederim..

Eylül sonunda elime ulaştılar, dolayısıyla sonbahar çiçekleridir.Aynı harcı kullanmak konusunda mutabık mıyız ? Yardımlarınızla öğrenip, devam edeceğim inşallah.Yeniden teşekkürler.

fzthalil 12-11-2012 22:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ayşe Derin (Mesaj 1047194)
Eylül sonunda elime ulaştılar, dolayısıyla sonbahar çiçekleridir.Aynı harcı kullanmak konusunda mutabık mıyız ? Yardımlarınızla öğrenip, devam edeceğim inşallah.Yeniden teşekkürler.

Kusura bakmayın yazmayı unutmuşum, evet kullanabilirsiniz. öyle bir maraz bulaşmış gibi görünmüyor..

serkan_istanbul 12-11-2012 23:41

köklerde çürüklük var sanırım. onları temizleyin. Tarçınsürün yaralı yerlere

Ayşe Derin 13-11-2012 11:51

Sayın Fzthalil ve Serkan Bey'ler,
Her ikinize de teşekkür ederim, bu akşam tüm operasyonlar gerçekleşecek.
Nihai sonucu sizlerle paylaşırım.

06içimdekitürkü 13-11-2012 22:49

merhabalar
resimdeki http://www.agaclar.net/forum/987523-post2341.htm orkidelerim çiçeklerini döktü 1 tanesi 2 dal bile çıkarmaya başladı ama aklıma takılan bişey var eski dalları 3.boğumdan mı yoksa dibinden mi kesiyim bilemedim.sizce ne yapmalıyım?

SAGEN 14-11-2012 07:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Süha Şendoğan (Mesaj 928902)
Phal.ler coştu.

Tek kelimeyle Maaşallah, nazar değmesin.

SAGEN 14-11-2012 07:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi 06içimdekitürkü (Mesaj 1047784)
merhabalar
resimdeki http://www.agaclar.net/forum/987523-post2341.htm orkidelerim çiçeklerini döktü 1 tanesi 2 dal bile çıkarmaya başladı ama aklıma takılan bişey var eski dalları 3.boğumdan mı yoksa dibinden mi kesiyim bilemedim.sizce ne yapmalıyım?

Sayın İÇİMDEKİTÜRKÜ;

Öncelikle nacizane fikrimdir yazacaklarım.
Kontrol amaçlı önceki çiçek dallarını bir kontrol edin derim. Üzerinde herhangi bir keiki oluşumu varmı, ya da dalda geriye doğru kuruma başlamışmı?
Zira dallar henüz sağlıklıysa bir süre beklemenizi öneririm, o dallardan çiçek sürme veya keiki verme ihtimali olabilir.
Olmadı dalın durumuna göre daha sonra alttan üçüncü boğumun 2 cm kadar üzerinden siteril bir bıçakla verev bir şekilde dikkatlice kesiniz. Kestiğiniz yere de kmür tozu, toz tarçın veya mum damlatma işlemini uygulayınızki orkideniz hastalanmasın :rolleyes:.

SAYGILARIMLA.

06içimdekitürkü 14-11-2012 09:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SAGEN (Mesaj 1047922)
Sayın İÇİMDEKİTÜRKÜ;

Öncelikle nacizane fikrimdir yazacaklarım.
Kontrol amaçlı önceki çiçek dallarını bir kontrol edin derim. Üzerinde herhangi bir keiki oluşumu varmı, ya da dalda geriye doğru kuruma başlamışmı?
Zira dallar henüz sağlıklıysa bir süre beklemenizi öneririm, o dallardan çiçek sürme veya keiki verme ihtimali olabilir.
Olmadı dalın durumuna göre daha sonra alttan üçüncü boğumun 2 cm kadar üzerinden siteril bir bıçakla verev bir şekilde dikkatlice kesiniz. Kestiğiniz yere de kmür tozu, toz tarçın veya mum damlatma işlemini uygulayınızki orkideniz hastalanmasın :rolleyes:.

SAYGILARIMLA.

cevap verdiğiniz için teşekkür ederim dallar sağlıklı görünüyo zaten 1 tanesinin dalında 1 çiçek kaldı henüz o solmadı o dalların varlığı yeni çıkan dalların gelişmesini etkileyebileceğini düşünerek kesip kesmemekte kararsız kalmıştım fikriniz doğrultusunda biraz daha beklemeye karar verdim
iyi günler dilerim

ölümlü dünya 16-11-2012 14:44

sahip olduğum Phalaenopsis türü orkide ye haftada bir su veriyordum.
şöyle anlatmak gerekirse 3 ay önce hediye geldi ama şimdiden mahvettim. haftada bir daldırma yöntemiyle suluyordum 1 saat bekletip sonrasında suyunu döküyor ve orkidenin plastik saksısını çıkarıp seramik saksıyı damla su kalmayacak şekilde kuruluyor plastiğide içine yerleştiriyordum. daha yeni geldiğinde bir hafta arayla 3er saatlik araba klimasına maruz kaldı sonrasında istanbul da seyranda bilmeden bıraktım tüm çiçeklerini döktü iki çiçek uzantısı kırıldı onları 3. boğumlarından kesip tarçınladım.1 ay önce yine sulamak için plastik saksıyı seramikten çıkarırken köklerin karardığını gördüm internetten araştırdım ve kökleri ayıklamam gerektiğini öğrendim çoğunda beyazlama vardı. beyzlıkların geçici olduğunu sadece çürümüş kahcerengi köklerin kesimesi grektiğini okudum internette oylece kökleri temizledim tarçınladım bu arada orkide toprağım ağaç kabukları onlarıda sterilize etmek için fırınladım ve orkide yi bır gece dışarıda bıraktıktan sonra saksıya yerleştirdim bu aşamada 4 tane tomurcuğu vardı 3 hafta içinde 2 tanesinin süratli bir şekilde açtığını gördüm sonrasında yine durdu tekrardan sulama esnasında plastikkaptan kalan köklerinde pörsüdüğünü gördüm bugun yeniden saksıdan çıkardım ve köklerin incelmiş çoğunun kararmış ve küf koktuğunu gördüm köklerin dipleri koyu gri renkti bende köklerin hepsini çakmakla sterilize ettiğim makasla kestim ve yeniden yerleştirdim bu arada 4 tomurcuğun 2 tanesi çiçek oldu ama öbür 2 tanesi sararmaya başladı bilmiyorum kurtarma ihtimal,m var mı? forum da baya dolaşmıştım daha kötü olup kurtulan çiçekler var. ilk sahip olduğum çiçek ve bu bana çiçek sahibi olmamam gerektiğini öğretti :/ çiçekleri ilk halinden bugünkü operasyona kadar gönderiyorum. Allah hepimizin yardımcısı olsun.

bu arada bu mesajı atmak için uygun başlık aradım inşallah bir yanlışlık olmaz ve bir an önce orkideyi kurtarabiliriz.

ölümlü dünya 16-11-2012 14:53

5 Eklenti(ler)
son gazetenin üzerinde ki kökleride kestikten sonra hiç kök kalmadı bitkiden geriye :/ ama yaprakları sert ve yeşil

ölümlü dünya 16-11-2012 14:55

1 Eklenti(ler)
2 sararan tomurcukta bunlar ne yapmam gerekiyor bunları da mı kesicem

DilekGuven 19-11-2012 08:52

merhaba,
sulamada buz kübü metodu gittikçe daha fazla yerde karşıma çıkıyor. ısı farkının yaratabileceğini düşündüğüm olumsuz sonuçlar nedeniyle pek kıymet vermesem de orkidelerimin fazlalığı da zaman zaman bu konuda şeytanın avukatlığını yapıyor.
aranızda sulamada buz küpü metodunu kullananlar, olumlu olumsuz tecrübelerini paylaşabilirse sevinirim. sizlerden özellikle olumlu birşeyler duymazsam kızlarımı üşütmeye gönlüm razı olmayacak:)
The "Ice Cube Method" of Watering Orchids - Home - Gardening

yunusgedikli 19-11-2012 12:27

Herkesin orkide bakımı farklı olabilir.benim tecrübem ise üstten sulama hiç yapmıyorum bir kap içinde bir parmak kalınlıgında su icinde orkidemi besliyorum.damacana su kullanıyorum suan orkidem iyi köklerde cürume yok 10 tane acmıs şekilde çicek var 9 tanede açmayı bekleyen çicek .kabin içindeki su buharlastıkca yeniliyorum bu buharlasma benim evimde 10 gün de oluyor.

yunusgedikli 19-11-2012 12:51

http://e1211.hizliresim.com/13/m/g2d9v.jpg bu da benim orkide 1,5 aydır benimle.

fkopar 19-11-2012 13:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ölümlü dünya (Mesaj 1049286)
2 sararan tomurcukta bunlar ne yapmam gerekiyor bunları da mı kesicem

Benim çiçeğimde de böyle birkaç tane sararan tomurcuk vardı, kesmedim, daha sonra kendi düştü.

SAGEN 19-11-2012 15:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi DilekGuven (Mesaj 1050556)
merhaba,
sulamada buz kübü metodu gittikçe daha fazla yerde karşıma çıkıyor. ısı farkının yaratabileceğini düşündüğüm olumsuz sonuçlar nedeniyle pek kıymet vermesem de orkidelerimin fazlalığı da zaman zaman bu konuda şeytanın avukatlığını yapıyor.
aranızda sulamada buz küpü metodunu kullananlar, olumlu olumsuz tecrübelerini paylaşabilirse sevinirim. sizlerden özellikle olumlu birşeyler duymazsam kızlarımı üşütmeye gönlüm razı olmayacak:)
The "Ice Cube Method" of Watering Orchids - Home - Gardening

Sayın DİLEKGUVEN;

Bu yöntemi daha önce ismini şu an hatırlayamadığım forum üyesi bir arkadaşımızın kullandığını bizzat biliyorum (orkidesini aldığı çiçekçinin talimatı üzerine). Sonu hüsran tabikide.
Fikrim olarak mantıken baktığımızda da zaten buz kübü kulanımı sağlıklı olmadığı gibi doğada da ağaçlar üzerindeki orkidelerin buz kalıbına ya da buzlu suya maruz kaldığına tanık olanımız yoktur sanırım (zira tropikal iklimde buzlu suyun ne işi var).
Zira böyle bir uygulamanın kısa vadede olmasada uzun vadede genel manada bitkide şoka neden olacağı kanısındayım. Kaldıki orkidelerin sulanması konularında araştırma yaptıysanız oda sıcaklığında dinlendirilmiş ve kloru uçmuş su kullanılmasına dikkat edilmesi belirtilir. Forumda da böyle bir uygulamaya tanık olmadım.
Nacizane fikrim siz gelin kızlarınızı bilindik yöntemlerle sulamaya devam edin derim. Uzun vadede üzülmemek için.

SAYGILARIMLA.

talu 20-11-2012 01:03

Arkadaşlar deneyimlerime göre phalaenopsis türlerinde soğutma çiçekten önce başarılı oluyor. Aynı soğutma(dinlendirme) olayını etobur bitkilerde'de yapmaktayız tabi ona dormancy deniliyor açtıramadığınız dağ sümbülleride buzdolabını çok seviyorlar. Bende çok miktarda phal var hatta şu anda değişim bölümünde 200 250 adet var
Saygılarımla

talu 20-11-2012 01:05

gübreleme yapıyormusunuz

talu 20-11-2012 01:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yunusgedikli (Mesaj 1050656)
http://e1211.hizliresim.com/13/m/g2d9v.jpg bu da benim orkide 1,5 aydır benimle.

Gübreleme yapıyormusunuz?

SerDag 20-11-2012 21:02

sayın ölümlüdünya,
çiçekler bana çok hoş göründü. Yaprak ve saplar da normal görünüyor. Hatta tüm çiçeklerini döktüğü sapları ben dibinden kesmiştim. Evvelki sene 3 boğum bıraktığım saplardan çiçek dalları çıkartmıştı ancak eski saplar yeni çiçek dalını taşıyamıyor. Sıfırdan dal çıkartması için böyle bir yönteme başvurdum. Hiç ellemeyip bitki çiçek dallarını nereye kadar sarartacak bekleyebilirsiniz.
Harcı biraz kuru göründü, az buçuk sulama istiyor gibi. Yine de anlattıklarınıza göre ben paramparça bir görüntü bekliyordum, çok çok daha iyi durumda bir orkide bulduk. Güle güle büyütün.

yunusgedikli 20-11-2012 21:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi talu (Mesaj 1051049)
Gübreleme yapıyormusunuz?

30 günde 1 kere gübreleme yapıyorum.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025