agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Orkide Türleri (https://www.agaclar.net/forum/orkide-turleri/)
-   -   Phalaenopsis (https://www.agaclar.net/forum/orkide-turleri/3512.htm)

masal_naz 15-02-2012 10:41

merhabAlar 3 ay önce eşim orkide aldı bana buzamana kadar sorun yoktu ev değiştirdik birsüre mutfaktaydı sonra başka odaya aldım ve çiçeklerini doktu şimdide 1 dalının ucu kurudu :( burayı okuyup kökünün şeffaf saksıda olması gerek olduğunu okuyunca dışı sarılıydı aldığımız gibi çıkardım süslü saksısından içi su doluymuş şimdii resimlerini ekliycem biraz kökü çürümüş gibi neyapmam lazım saksıyı değiştirmemmi lazım çürük köklerimi kesmeliyim bana akıl verirmisiniz lütfen :( oldukça acemiyimn bu konuda bide nemi sevdiğini öğrendim mutfakta beklkide oyüzden mutluydu

masal_naz 15-02-2012 12:33

http://img191.imageshack.us/img191/4415/dsc00289po.jpg
http://img109.imageshack.us/img109/3504/dsc00290ty.jpg
http://img543.imageshack.us/img543/9311/dsc00292j.jpg
http://img196.imageshack.us/img196/9994/dsc00293cm.jpg
http://img688.imageshack.us/img688/6009/dsc00294x.jpg

masal_naz 15-02-2012 12:34

evtt çiçeğim bu halde bişeyler yapmazsam gidici gibi gözüküyor

fzthalil 15-02-2012 13:13

Sayın Masal Naz,
öncelikle geçmiş olsun.. hocalarım yazana kadar ben önerilerimi sunayım onlar tam çözümlerini söylerler. orkidenizin çiçekleri geçmiş olabilir o yüzden çiçeklerini dökmüştür. çeçek saplarını alttan üçüncü boğumun 1 cm üstünden kesin ve kesik yerlerin üzerlerine 1-2 damla mum damlatın. gelelim kök sorununa; evet köklerde gördüğüm kadarıyla fazla sudan kaynaklı çürümeler olmuş. saksı harcınızı dikkatli bir şekilde boşaltın ve orkidenizin çürük olan köklerini keskin bir makasla kesin. ama makasınızın uçlarını bir miktar çakmakla ısıtın bakteriler ölsün. çürük kökleri kestikten sonra kalan kökler ve kesik yerlerin üzerlerine toz tarçın serpin biraz. saksı harcınızı ve kökleri 3-4 saat kurumaya bırakın. sonra saksı harcınızı köklere dikkat ederek tekrar doldurun. iki gün susuz bırakın ve sonra bir bardak dinlenmiş su ile sulayın. sulama işlemini saksı harcının kuruma durumuna göre de haftada 1 ya da 2 kere yapın. bu durum kış için. yaz aylarında ise gün aşırı sulama yapabilirsiniz. orkidenizin yaprakları sağlam duruyor..

ayhat 15-02-2012 14:34

Sayın fzthalil bir soru da benden alttan 3. boğumdan 1 cm kesmenin amacı ne? Kestiğimiz dal bir işe yarar mı köklendirme olabilirmi?

praecox 15-02-2012 14:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ayhat (Mesaj 912130)
Sayın fzthalil bir soru da benden alttan 3. boğumdan 1 cm kesmenin amacı ne? Kestiğimiz dal bir işe yarar mı köklendirme olabilirmi?

Offf inanmıyorum ya arkadaşlar kimse benim eski yazılarımı okumamış mı?

ayhat 15-02-2012 14:39

tamam tamam ben bir eskiye tekrar bakacağım kızmayın hocam

praecox 15-02-2012 14:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ayhat (Mesaj 912134)
tamam tamam ben bir eskiye tekrar bakacağım kızmayın hocam

;)
peki kızmıyayım madem... :D

fzthalil 15-02-2012 15:01

Arkadaşlar,
Aslında Praecox, Ziya Soner, Nur Hanım hocalarımın yazılarını okusak pek çok soruya cevap bulabiliriz :)

ayhat 15-02-2012 15:01

:) sağolun hocam

fzthalil 15-02-2012 15:02

Sayın Praecox hocam,
hala bilgilerinizin kölesiyim:)

praecox 15-02-2012 15:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fzthalil (Mesaj 912156)
Sayın Praecox hocam,
hala bilgilerinizin kölesiyim:)

Tamam da bir kez de değişik bir şey sormayı deneseniz mi? ;)

Anlıyorum herkes kendisi bitkisini kendine özel ancak takdir edersiniz ki ben aynı sorulara "aynı sabırla" cevap veremiyorum.

Herkesin çiçek sapı değişik olsa da kesmesi gereken yer 3 aşağı 5 göz yukarısı aynı.
Maksat yeniden çiçeklendirmek ve/veya keiki yavru almak.

Tabii tüm bunları yaparken de bitkinin sağlığını korumak kökleri korumak.

Phal. ve diğer orkideler önce köklerden ölmeye başlar. Amatör birinin bunu anlaması uzun sürer 3-5 hatta 6 ay sürer. Kaldı ki benim başıma da geliyor gözümden kaçanlar oluyor. Kökler çürüdü mü üzerinden bir şey anlamanız zor oluyor. hatta son nefes çiçek açmıya da kalkışıyor ki bu başlıkta bir dizi örneği de var.

Dolayısı ile ilk yardım saksı harcı değişimidir. eski harcı kullanmak çok doğru değilse de zor durumlarda harcı mikrodalgada fırınlayın kurutun derim ben hep. Saksının çamaşır suyu içeren bir suda bekletilmesi (takribi 10 dk kadar) uygun olur.

Phal.'lerde saydam saksı gerekliliği konusu tartışmalı bir durum ancak kökleri gözlemliyebilmemiz açısından mantıklı.

fzthalil 15-02-2012 15:45

Sayın Praecox Hocam,
öncelikle değerli bilgileriniz için çok çok teşekkür ederim. bir gıdım bilgim varsa gerçekten sizlerin sayesinde oldu.. inşallah sizin kadar olmasa da size yakın bilgi sahibi olabilirim:) sizi anlayabiliyorum. siz bitkileri ben ise engelli vatandaşlarımızı tedavi etmeye çalışıyoruz. umarım işlerimiz hep güzel hep iyi hep olumlu yönde olur.. bu arada sizden hydroponic konusunda yardım bekliyorum hala;) değişik soru oldu mu:D

masal_naz 15-02-2012 16:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fzthalil (Mesaj 912092)
Sayın Masal Naz,
öncelikle geçmiş olsun.. hocalarım yazana kadar ben önerilerimi sunayım onlar tam çözümlerini söylerler. orkidenizin çiçekleri geçmiş olabilir o yüzden çiçeklerini dökmüştür. çeçek saplarını alttan üçüncü boğumun 1 cm üstünden kesin ve kesik yerlerin üzerlerine 1-2 damla mum damlatın. gelelim kök sorununa; evet köklerde gördüğüm kadarıyla fazla sudan kaynaklı çürümeler olmuş. saksı harcınızı dikkatli bir şekilde boşaltın ve orkidenizin çürük olan köklerini keskin bir makasla kesin. ama makasınızın uçlarını bir miktar çakmakla ısıtın bakteriler ölsün. çürük kökleri kestikten sonra kalan kökler ve kesik yerlerin üzerlerine toz tarçın serpin biraz. saksı harcınızı ve kökleri 3-4 saat kurumaya bırakın. sonra saksı harcınızı köklere dikkat ederek tekrar doldurun. iki gün susuz bırakın ve sonra bir bardak dinlenmiş su ile sulayın. sulama işlemini saksı harcının kuruma durumuna göre de haftada 1 ya da 2 kere yapın. bu durum kış için. yaz aylarında ise gün aşırı sulama yapabilirsiniz. orkidenizin yaprakları sağlam duruyor..

cevabınız için teşekkür ederim. dediklerinizi yapıcam inşallah başarırım :)

masal_naz 15-02-2012 16:58

bir soru sorsam kızdırırmıyım sizi :(
aynı saksıyı kullanayımmı tekrar ?

fzthalil 15-02-2012 20:03

Sayın Masal Naz,
Estağfurullah.. gördüğüm kadarıyla mantar ve yosun yok gibi. ama yine de içim rahat etmez derseniz yeni bir saksı alabilirsiniz. inşallah olumlu sonuçlar alırsınız..

musbet 15-02-2012 21:51

5 Eklenti(ler)
Selamlar.
Eskiden beri orkdeleri çok severdim ama hiç almaya cesaret edememiştim.
Sevgililer gününde eşimle orkide almaya gittik, güzel orkideler vardı ama benim gözüm kenara atılmış orkidelere takıldı, sonuç olarak 2 adet orkideyle eve döndük.
Phalaenopsis başlığını baştan sona okudum, az çok bilgi edindim.
Siz üstadlarıma bir kaç soru sormak ve fikrinizi almak istiyorum.
Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Birinci orkidem...
Eklenti 269275
yaprakları ve kökleri sağlıklı gözüküyor, yinede sizin fikrinizi almak isterim. Eklenti 269272
Eklenti 269273
Arada kurumuş köklerde var bunları temizlemem gerekirmi?
Eklenti 269274
İkinci orkidem...
Fotoğrafta pek belli olmamış ama alt yapraklarda hafif sararmalar var.
Eklenti 269276

musbet 15-02-2012 22:01

4 Eklenti(ler)
Kök uçlarında sararma ve kahverengileşme var, bunlar beni biraz şüphenendiriyor.Bu hastalık belirtisimi, öyle ise ne yapmam gerekiyor. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Eklenti 269277
Eklenti 269279
Saksının altına nem sağlaması için su dolu tabak yerleştirdim, içindeki çay tabağı sayesinde köklere su değmiyor.
Eklenti 269280
Ve çiçeğimizde bu..
Eklenti 269278

fzthalil 17-02-2012 13:41

Sayın Praecox Hocam,
Bazı phal'lerin çiçeklerinin taç yaprakları ve üreme organları çok büyük olurken bazılarınınki onlara nazaran nerdeyse yarısı kadar oluyor. ve hatta çiçek saplarının çapı diğerlerinin iki katı kadar.. bu durum genetik midir yoksa hormon ve besin takviyesi sayesinde mi olmaktadır? yaprak sayısı ve yaprak aya genişliği de epey çok..

praecox 17-02-2012 13:50

Çaprazlanmalara ve klon nlarına bağlı bir durum.
aynen minyatür phal.lerde olduğu gibi

fzthalil 17-02-2012 14:08

Sayın Praecox Hocam,
Çok sağolun hocam. Bauhause'ta aynı renkte ve desende iki farklı phal gördüm de biri diğerinin iki katı kadardı... Büyük olanı da aldım bu arada:D

fzthalil 17-02-2012 14:23

Sayın Praecox Hocam,
Orkidelerin masa lambası ile belli bir süre ışıklandırılması nasıl olmaktadır? bir iki yerde gördüm ama süresi ve nasıl olması gerektiğini bilmiyorum.

praecox 17-02-2012 14:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fzthalil (Mesaj 913042)
Sayın Praecox Hocam,
Orkidelerin masa lambası ile belli bir süre ışıklandırılması nasıl olmaktadır? bir iki yerde gördüm ama süresi ve nasıl olması gerektiğini bilmiyorum.

Phal.lerde çok farketmiyorsa da 12 ila 16 saat aydınlatma uygun olur. kışa girdiğimizde çiçeklenmeyi her ne kadar ısı düşüklüğü ve farklılıkları tetikliyor ise de sanırsam aydınlık/karanlık oranı da çiçeklenmeyi tetikliyen bir etken.
Günün aydınlık süresine göre 12 - 16 arası değiştirmeniz uygun olur.

Sabit ısı ve sabit oranda ışık süreleri sadece sağlıklı bitkilerin vegetasyonda kalmasını zorlıyabilir.

fzthalil 17-02-2012 14:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi praecox (Mesaj 913049)
Phal.lerde çok farketmiyorsa da 12 ila 16 saat aydınlatma uygun olur. kışa girdiğimizde çiçeklenmeyi her ne kadar ısı düşüklüğü ve farklılıkları tetikliyor ise de sanırsam aydınlık/karanlık oranı da çiçeklenmeyi tetikliyen bir etken.
Günün aydınlık süresine göre 12 - 16 arası değiştirmeniz uygun olur.

Sabit ısı ve sabit oranda ışık süreleri sadece sağlıklı bitkilerin vegetasyonda kalmasını zorlıyabilir.

Anladım hocam. peki lambanın yakınlık mesafesi nasıl olmalı ve gece-gündüz aydınlatma farkı nasıl olmalı? yani gece mi yapayım gündüz mü olsun aydınlatma? gerçi gündüz güneş var ama:)

praecox 17-02-2012 14:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fzthalil (Mesaj 913064)
Anladım hocam. peki lambanın yakınlık mesafesi nasıl olmalı ve gece-gündüz aydınlatma farkı nasıl olmalı? yani gece mi yapayım gündüz mü olsun aydınlatma? gerçi gündüz güneş var ama:)

Yeterince ışık güneş alıyorsa aydınlatma gerekmez. Ancak pencerenin 30-50 cm arkası ışık şiddetinin yarısı kadarı azalması demektir. bunun için ancak destek bir aydınlatma gerekir o da gün aydınlığına paralel yapılmalı floresanlarda 30 cm yakınlık metal halidlerde biraz daha uzak tutlmalı.

fzthalil 17-02-2012 15:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi praecox (Mesaj 913068)
Yeterince ışık güneş alıyorsa aydınlatma gerekmez. Ancak pencerenin 30-50 cm arkası ışık şiddetinin yarısı kadarı azalması demektir. bunun için ancak destek bir aydınlatma gerekir o da gün aydınlığına paralel yapılmalı floresanlarda 30 cm yakınlık metal halidlerde biraz daha uzak tutlmalı.

Çok teşekkürler hocam.. Sanırım kış sebebiyle fazla ışık almıyor pencerem de.

musbet 17-02-2012 18:00

Bana yardım edebilecek biri varmı lütfen, yardımlarınızı bekliyorum fotoğraflarımı paylaştım ama cevap gelmedi.
Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Saygılar.

fzthalil 17-02-2012 21:12

Sayın Musbet,
Köklerin uçlarındaki renk değişimi için birşey diyemeyeceğim ama gördüğüm kadarıyla köklerinizden bazıları çürümüş ve üst köklerden bazıları da kurumuş. Köklerin bakımı için bu başlıktaki eski yazılardan cevap bulabilirsiniz. Öncelikle bu başlığı baştan bir okuyun derim.. Aklınıza başka birşey takılırsa hocalarımıza sorabilirsiniz. Bir de içinizi rahatlatır mı bilmiyorum ama benim phal'lerimde de aynı durum var, hani şu kök uçları rengi ve phal'lerim gayet sağlıklı. Biri ben aldığımdan beri 3. açışı:) Ama dediğim gibi sebebini bilmiyorum...

SerDag 17-02-2012 21:36

Sayın musbet yapraklar çok sağlıklı gözüktü bana çiçek de muhteşem, gönlümü çaldı. Ama kök uçlarındaki problemi ben de bilemedim. Kökler de harç da epey ıslak görünüyor yeni mi sulamıştınız acaba? Resimden anladığım kadarıyla kökler en aşağıda toplanıp birbirlerine sarılmışlar, kaç yıllık bir saksı/harçtır bilginiz var mı acaba? Saksı delikleri yeterli mi, su alttan epey akıp gitmeli. Kalorifere yakın değilse su tabağına gerek var mı emin değilim doğrusu. Umarım kafanızı çok karıştırmadım aklıma gelen herşeyi yazmaya çalıştım.

musbet 18-02-2012 21:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fzthalil (Mesaj 913294)
Sayın Musbet,
Köklerin uçlarındaki renk değişimi için birşey diyemeyeceğim ama gördüğüm kadarıyla köklerinizden bazıları çürümüş ve üst köklerden bazıları da kurumuş. Köklerin bakımı için bu başlıktaki eski yazılardan cevap bulabilirsiniz. Öncelikle bu başlığı baştan bir okuyun derim.. Aklınıza başka birşey takılırsa hocalarımıza sorabilirsiniz. Bir de içinizi rahatlatır mı bilmiyorum ama benim phal'lerimde de aynı durum var, hani şu kök uçları rengi ve phal'lerim gayet sağlıklı. Biri ben aldığımdan beri 3. açışı:) Ama dediğim gibi sebebini bilmiyorum...

Sayın fzthalil, evet bazı köklerde çürüme ve kurumalar var. Çiçekleri geçtikten sonra toprak değişimi yapacağım ve kökleride temizleyeceğim. Bugün bauhausedan orkide toprağı aldım, sizce nasıl bir marka tavsiye edermisiniz?
Eski yazıların çoğunu okudum ama köklerdeki renklenmelere anlam veremedim, uzman görüşü almak istedim.
cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim.
Sevgiler.

musbet 18-02-2012 21:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SerDag (Mesaj 913305)
Sayın musbet yapraklar çok sağlıklı gözüktü bana çiçek de muhteşem, gönlümü çaldı. Ama kök uçlarındaki problemi ben de bilemedim. Kökler de harç da epey ıslak görünüyor yeni mi sulamıştınız acaba? Resimden anladığım kadarıyla kökler en aşağıda toplanıp birbirlerine sarılmışlar, kaç yıllık bir saksı/harçtır bilginiz var mı acaba? Saksı delikleri yeterli mi, su alttan epey akıp gitmeli. Kalorifere yakın değilse su tabağına gerek var mı emin değilim doğrusu. Umarım kafanızı çok karıştırmadım aklıma gelen herşeyi yazmaya çalıştım.

l i t t l e gardener

Sevgili serDag, orkidemi yeni sulamıştım ıslaklı ondan olmalı, kökler ******* çok birbirine dolanmış, saksı harcını değiştirirken biraz daha büyük saksıya geçirmeliyim anladığım kadarıyla.
saksı delikleri köklerden kapanmış neredeyse, kalorifere yakın baya etkilenmesin diye su koydum altlarına, kafamı karıştırmadınız aksine bana yardımcı oldunuz.
Vakit ayırıp cevap yazdığınız için çok teşekkür ederim.
sevgiler.

fzthalil 18-02-2012 22:11

Sayın Musbet,
Belli bir marka bilmiyorum ama ben de bauhause'dan ithal 5 lt olanı aldım. pahalı olanıydı:) yerli olan daha çok torf ağırlıklıydı gibi geldi bana. halbuki phal'ler ve çoğu orkide büyük granüllü su drenajı iyi olan saksı harcını sever. ithal olanda kabuk parçalar daha çoktu. gerçi içini açıp bakmadım. nisan gibi ben de 2-3 phal'imin saksı harcını değiştirecem miadı dolmuş. ben teşekkür ederim.. o zaman kök ucu renk sorusunu Praecox hocamıza soralım:)

fzthalil 18-02-2012 22:13

Sayın Praecox Hocam,
bazı phal'lerde kök uçlarının yeşilden farklı sarı, çok açık yeşil, vişne çürüğü rengine yakın renkler olarak görüyoruz. bunun sebebi nedir? kökler sağlıklı fakat kök uçları farklı renkte..

fzthalil 18-02-2012 22:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi praecox (Mesaj 97377)
Böyle bir metodu bende ilk kez okudum. hiç denemedim ancak burdan tercümesini yapıp yazmak uygun olur diye düşündüm. çiçek saplarından bunu denemek isteyen arkadaşlar olabilir. veya varsa bu tarz bir çelikleme yöntemi ile başarılı olmuş biri veya başaramamış biri bizimle paylaşırsa belki bu metodu daha da uygun hale getirebiliz.
Yapılışı:
• Torf şişme tabletleri şebeke suyu ile şişmesini sağlayın.
• Torf şişme tabletleri mikrodalga fırına dayanıklı plastik bir kaba yerleştirin ara boşlukları iki cm kadar kumla doldurun biraz su ve hindistancevizi sütü katın.
• Hepsini bir müddet mikrodalga fırına koyun. Ne kadar olduğu bildirilmemiş.
• Kumlara birkaç filiz yosun dikin. (sphagnum uygun olur ancak resimdekiler javamoos a benziyor)
• Çiçek saplarının üstündeki gözlerinden (Nodie) takribi. 2 cm üzerinden ve altından kesin
• Gözü kapatan yaprakçıkları iki yanına kesik atarak çıkartın.
• Bu şekilde çeliklenmiş gözleri Torf şişme tabletlerine hafif eğimli olarak dikin.
• Bu plastik kabınızın üzerini stretch film ile kapatarak uygun bir bitki aydınlatmasının altına koyun
Eklenti 9655
Kaynak

Sayın Praecox Hocam,
Bu yöntemi deneyecem de bu yöntem hakkında başka birşeyler önerir misiniz? ekstra yapmam gereken birşeyler var mı?

praecox 18-02-2012 23:36

Benim dahi bulmakta zorlancağım bu mesajları bulup buralara taşıyabiliyorsunuz da... hala neden birileri çiçek sapını nerden keseyim diye soruyor ben de orada takılı kaldım.

her ne ise...

bu metod aseptik olduğu için biraz zor ancak yine de septik besi yerleri ile desteklenebilir kanısındayım.

yaramazbjk 19-02-2012 00:02

3 Eklenti(ler)
Merhaba,

benim 2 hafta önce aldığım orkidemin resimlerini gönderiyorum. Yapraklarında tuhaf bir kabarma ve sararma oldu. Orkidem bana geldiğinde yuvarlak su ile şişmiş toplarla dolu vazo içersinde geldi ve bende onu direk orkide için aldığum çam kabukları ve benzeri bir karışımın içine diktim. Bana yardımcı olmanızı rica ediyorum bu yaprakları kökünden kesmelimiyim yoksa ellememeliyim? Ayrıca yaprağın birtanesi aşağı doğru eğilirken yarılmış:( bir sürü çiçeğim var ancak Orkide konusunda daha çok yeniyim. Bu çiçeğimi kaybetmek istemiyorum çünkü benim için çok değerli lütfen yardımlarınızı rica edeceğim.

şimdiden tüm cevaplar için çok ama çok teşekkür ederim

fzthalil 19-02-2012 00:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi praecox (Mesaj 913768)
Benim dahi bulmakta zorlancağım bu mesajları bulup buralara taşıyabiliyorsunuz da... hala neden birileri çiçek sapını nerden keseyim diye soruyor ben de orada takılı kaldım.

her ne ise...

bu metod aseptik olduğu için biraz zor ancak yine de septik besi yerleri ile desteklenebilir kanısındayım.

;) hocam bu metodu ve node'un üstte kalacağı şekilde çiçek sapının 2 cmlik kısmının kesilip horizontal olarak yatırılması metodunu deneyecem. inşallah başarılı olabilirim. deneyimlerimi burada paylaşacağım. bir de hocam sitokinin'lerden bahsediliyor, nerede bulabilirim ve kullanmam gerekli olur mu sizce?

fzthalil 19-02-2012 00:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yaramazbjk (Mesaj 913777)
Merhaba,

benim 2 hafta önce aldığım orkidemin resimlerini gönderiyorum. Yapraklarında tuhaf bir kabarma ve sararma oldu. Orkidem bana geldiğinde yuvarlak su ile şişmiş toplarla dolu vazo içersinde geldi ve bende onu direk orkide için aldığum çam kabukları ve benzeri bir karışımın içine diktim. Bana yardımcı olmanızı rica ediyorum bu yaprakları kökünden kesmelimiyim yoksa ellememeliyim? Ayrıca yaprağın birtanesi aşağı doğru eğilirken yarılmış:( bir sürü çiçeğim var ancak Orkide konusunda daha çok yeniyim. Bu çiçeğimi kaybetmek istemiyorum çünkü benim için çok değerli lütfen yardımlarınızı rica edeceğim.

şimdiden tüm cevaplar için çok ama çok teşekkür ederim

Söylediğinize göre phal'iniz suda çok kalmış ve buna bağlı yaprak sararması başlamış olabilir. o suda şişen toplardan ayırmanız çok iyi olmuş bence. haftada 1 ya da 2 defa sulamanızı öneririm. yaprakları kesmeyin, düşecekse kendisi düşsün, çiçeği hiç yoktan yaralamayın derim. 1 hafta kadar bekleyin, sararma devam eder ve diğer yapraklara geçerse hocalarımıza danışalım. ve özellikle ''Phalaenopsis'' başlığını iyice okumanızı tavsiye ederim. zira sizin sorununuzdan çok üyemiz yaşamış ve cevaplarını bulmuşlardır çoğunlukla. dediğim gibi yine de devam ederse hocalarımıza sorunuz tekrardan..
Saygılar...

fzthalil 19-02-2012 14:12

2 Eklenti(ler)
Sayın Praecox Hocam,
Bugün saat 14.30 itibariyle bahsettiğiniz işleme başladım. tabi septik olarak. aseptik ortamı sağlamam neredeyse imkansız gibi.. bir de 3 tane phal sapımın yanında 2 tane komşuları var;) sizce doğru mu yaptım bilemiyorum ama... 1 tane stephanotis ve 1 tane de gardenia. resim ekleyeceğim. havalandırma işlemini nasıl yapmam gerekiyor sizce? verdiğiniz linkte 4-5 günde bir kere diyor ama.

velveteen 19-02-2012 22:20

Saksı değişimi

1 Eklenti(ler)
Merhaba,

Orkidem yer çekimine direnç gösteremeyerekten yana doğru büyümekte. Saksını değiştirerek düzeltebileceğimi düşünmüştüm ancak şeffaf saksılarda köklerdeki eğimi içine alacak kadar büyük boyda bir saksı bulamadım.

Şu an çiçeklenmiş durumda. Kökleri budamakta istemiyorum, yanlış bir uygulama ile küstürmek istemiyorum. Ancak bu şekilde de saksısında dengede bile duramıyor.

Tavsiyeniz var mıdır?

Teşekkürler..

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:37.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025