![]() |
5 Eklenti(ler)
saksı içindeki kökler
|
4 Eklenti(ler)
dik durmayan yapralar
|
fotoğraflar pek iyi çıkmadı kusura bakmayın.. yapraklar çok salmış kendini, yığılmış gibi duruyor. hatta kökleri de geri çekiyor sanki düşecekmiş gibi dengesiz duruyor hatta bir kaç kere de durduğu yerde geriye devrilmiş, köklerin çoğu kabukların üstünde zaten. ben de fotoda gördüğünüz gibi (yeşil tel ile) kökü çubuğa hafiften bağladım şimdi biraz daha dik ve dengeli duruyor. kökler genelde kuru gibi yeşil kök az var, sulama sıklığını artırdım kabukların kurumasını beklemiyorum hatta saksının dibinde su kabarcıkları var terleme yapmış gibi şu an. sonuncu fotodan sapı kestiğim yeri de görebilirsiniz...
|
geçtiğimiz hafta, hatırı sayılır iki çiçekçiye ellerinde orkide harcı bulunup bulunmadığını, değiştirme konusunda yardımcı olup olamayacaklarını sordum. malesef 2 çiçekçi de bu talebimi komik buldu. harcı bulamayacağım ve orkidemin çoktan ayvayı yemiş olduğu konusunda hemfikirlerdi. tabii bana yeni bi tane almamı önermeyi de ihmal etmediler... yazık.. üzüldüm..
|
sn sin-ameki
konunun uzmanı değilim ama yine de birkaç şey yazmadan duramadım önceki yılın yaz sıcaklarında orkidelerim çok kötü duruma geldiler, forumdan birçok arkadaş da orkideleri için zor bir yıl olduğunu yazmıştı, yaprakları kendini salmıştı ama kendilerine gelip toparlandılar. orkideler sağlam bitkilerdir. geri döndürülemez birşey olmamışsa kendini toparlayacaktır, biraz beklemek lazım. hasar büyükse de malesef ne yapsak olmuyor onlara. bitkilerimizde zayıflama gördüysek hemen toprağını değiştir deriz. ama orkide diğer bitkiler kadar torfa- toprağa bağımlı olmadığından BANA GÖRE eğer harcında bakteriyel-mikrobik (nasıl anlatacağımı bilemedim) bir sıkıntı yoksa aciliyetle harcını değiştirmenize de gerek yoktur. üstteki mesajınızda dik durmadığını yazmışsınız; benimkiler hiç dik durmazlar, durmadılar, durmayacaklar :) bu sağlık ölçüsü değil bence. |
Sayın Sin-ameki
Orikedenizin köklerinizde bir temizlik yapmanız iyi olur gibi geliyor. Çiçekçilerden ben de yardım istemiştim ama malesef sizin gibi bana da olumsuz cevap vermişlerdi. Orkide toprağını ben geçen hafta sonu Bauhause Bayrampaşa dan aldım. Siz de alabilirsiniz. genelde büyük marketlerde satılıyor. hatta sanırım burada bile satışı ile ilgili bilgi bulacağınız forumlar olması lazım. Köklerin temizliği konusuna gelince içi boşalmış kurumuş ve çürümüş tüm kökleri bir makas ile kesip önce oskijenli su ile sulayıp ardında tarçın serperek köklere tekrar toprakla buluşturursanız sanırım bir sıkıntı kalmayacak ve kısa sürede toparlanacaktır. |
Sayın Fatih Bey,
Orkideniz hayırlı olsun bu arada. Mum çiçeklerinin kokuları bir efsane ama orkidelerin de çiçekleri bir efsane. Bir kere açsın aylarca o hali ile evinizi şenlendiriyorlar. Benim minik bir orkidem var bu sene açtı 5 ay oldu hala çiçekleri üzerinde :) |
merhaba keiki veren orkidemde mantar olduğunu biraz geç farkettim galiba 3. kez fungucit uygulayacağım bu hafta ama hiç geçicek gbi durmuyor eğer geçmezse ne yapmam lazım fungucid e devam edeyim mi?? yoksa bitkime zarar mı verir 3.den sonra yapmıyım mı ??
|
Alıntı:
Fotograflarinizdan anladigim kadariyla en az bir tane saglam kokunuz var bu iyi bir sey. Fakat topraginin kurumasini beklemeyin uc bes gune dokun suyu gibi bir algilamaya sebebiyet vermek istemedim. Her evin nemi sicakligi hava akimi vs. farkli olabilir bu yuzden bitki topraginin ve bitkinin kendisinin su kaybetme hizi farkli olacaktir. Bu nedenle koklere bakmanizi soyledim. Zaman bulursam ne demek istedigimi anlatmak icin fotograf cekip yollarim. Orkideler zaten dik durmaz bitki olarak. O yuzden destek citasina toka ile tutturulmus sekilde satilirlar. Benim kastettigim yapragin dik durmasi idi. Onun da fotografini yollarim hazir yollamisken. Cicekcilerin size oyle demesi normal. Ureticiye gitseniz o da ayvayi yemis atin gitsin diyecektir. Ben de elimdeki orkideler o duruma gelirse atarim. Gecimini orkideden saglayan biri icin o bitkiyi iyi duruma getirmek icin harcayacagin is gucu, para ve zamana yeni bir fide alip onu buyutup satarsaniz daha karli gelir. Ev kullanicisi icin durum cok farkli. Onlar icin o orkide kocasinin evlilik yildonumu hediyesi ya da su yasli dunyasinda geriye kalmis tek arkadasi... (edebiyat da parcaladim tamam oldu) Orkide topraginin islevini yitirmesi birkac yil alir. O yuzden haril haril toprak aramaniza gerek yok. Ama illa degistirmek istiyorsaniz forumda yardimci olabilecek insanlar var. Kisacasi orkideniz umitsiz vaka degil. Henuz... |
4 Eklenti(ler)
Ilkinde kendiliginden dik duran yapragi goruyorsunuz.
Ikinci fotograf suya ihtiyaci simdilik olmayan saglikli kok. Ucuncude ise substrat yuzeyinde oldugu icin suyu erken buharlasmis susuz kok. Dorduncusunde de substrati hafif eseledim. Substratin icinde kalan kisimin suya ihtiyaci yok. En son 2 gun once suladim. |
5 Eklenti(ler)
merhabalar benimde bir sorum olacak size orkidemin yeni çıkan 2 yaprağında sararma ve üzerinde kesik kesik oluşumlar var yaparğın biri tamamen sararmış durumda diğer küçük olanı ise pörsümüş gibi hafif sarı ne yapmalıyım bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim. fotograflar biraz kötü cep telefonu ile çektim.
|
Fotograflar net cikmamis tam goremiyorum. Fotograf makinenizin ayarini makro yapip tekrar deneyin, boylece ayaginizi netlememis olursunuz. :p
Kokleri saglikli anlayabildigim kadariyla. ilk fotoda sorunu goremedim. sari yapragi birakin tutunca dusecek hale gelene kadar kalsin. |
Alıntı:
Teşekkürler evet fotograf makinem malesef bozuldu bende telefonla çekmek durumunda kaldım.hızlı cevab verdiğiniz için çok sağolun. |
sayın yıldıztozu kök temizliği tarifi için teşekkürler uygulayıp tekrar geribildirimde bulunucam.
sayın olubitkabuu çiçek algısı konusundaki yorumlarınız çok güzel benim de tam olarak demek istediğim oydu ****** üretici, satıcı, bakıcı bakış açıları farklı olacak ama beni üzen taraf çiçekçilerin ilgisiz ve bilgisiz olmasydı. ben fikir paylaşımı için gitmiştim çiçekçilere yoksa haldır haldır toprak aradığım yok da, siz bilirsiniz ne düşünüyosunuz bu konuda diye akıl danışmak için gitmiştim. yani birisi benim işimle ilgili kapımı çaldığında dinlerim ilgilenirim bilgimi paylaşırım ve yardımcı olmaya çalışırım. iyi bi çiçekçi diye gittiğim bi dükkandan da bu bekledim bulamayınca da biraz içerledim açıkçası. büyük, cadde üstünde, işlek bir yere dükkan açmaktan biraz daha fazla birşey olmalı herhalda diye düşünüyorum hele ki canlı birşeyse sattığınız, insanlar bunları satın alırken mana yüklüyorlar dediğiniz gibi ve dolayısıyla bi cevabı, bi ilgiyi de hak ediyolar bir sıkıntıları olduğunda... bende çok edebiyat parçaladım hakkaten.. :) neyseki çiçekçide bulamadığım paylaşımı burda buluyorum , teşekkürler |
fotoğraflar çok açıklayıcı olmuş
benimkilerle karşılaştırdığımda; 1- benim yapraklar pörsük ve sarkık duruyor. bu ne demek? nasıl düzeltirlir? 2-köklerin çoğu yüzeyde dolayısıyla bu durumda bi dengesizlik yaratıyor sanki bitki tutunmuyormuş gibi . acaba kabukları komple dökpü baştan yerleştirmelimiyim? 3-sulama konusunda çok dikkatli davranıyorum,saksının yanına su da koydum nem yapsın diye ama köklerde bi düzelme olmadı hala sadece bir iki tane yeşil köküm var. yüzeydeki kuru olanların hepsini kesmelimiyim? geriye 1 ya da 2 tane kök kalır o zaman. biraz korkağım sanırım yanlış birşey yapmak konusunda tekrar tekrar soruyorum aynı şeyleri kusra bakmayın.. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Bitkiyi substrattan cikarip koklerine bakin. kurumus koklerin hic yarari yok o yuzden kesebilirsiniz. yeni kok olusturmasini saglamaya calisiyoruz. Normal sartlar altinda gerekenler yapildiginda 4-8 haftada birkac tane yeni kok cikarmis olmasi gerekiyor. |
sayın Olubitkabuu,
Çok güzel açıklamalarda bulunuyorsunuz. :) Hele ki köklerin suyu nasıl aldığı ve nezaman su istediği konusundaki resimli açıklamalarınız harika. sevgiler |
Sn. Yildiztozu;
Ben de acemi sayilirim aslinda. O yuzden cok da orkide soyle orkide boyle diye konusmak istemiyorum. Bunlar sadece "Keske biri bana bu sekilde anlatsaydi." dedigim kucuk bilgiler. Bazen gecmiste forumda yazilanlari ve onerilenleri okuyorum da simdiye kadar denediklerimden cok degisik. Bilmiyorum hangisi dogru hangisi degil. Bir de soz konusu bitki olunca 2x2=4 olmuyor. |
Alıntı:
Dedigim gibi olmek uzere olan bir orkideyi atmak yerine iyilestirmeyi tercih etselerdi bu maddi zarara neden olurdu. Illa duygusal acidan bakmak istiyorsaniz da soyle dusunun; ona harcadigi en kucuk para, zaman, emek cocugunun rizkindan gidiyor. ;) |
Merhaba; Pall.imin yapraklarında yapışkanlıklar var. ne olduğunu ve ne yapıcağımı bilemiyorum. Daha önce sayfalarda dolaşırken rastlamıştım bu sorunu yaşayanlara ama şimdi bulamıyorum.Öneri ve yardımlarınızı bekliyorum...
|
Aynı sorun benimkinde de olmuştu kışın. Sıcaklık farklılığından olabileceği söylenmişti. Yaprakların kenarında genellikle damla şeklinde değil mi? Özel birşey yapmadım sadece 2-3 günde bir sildim o damlaları. Sonra kendisi geçti.
|
İlgin için çok teşekkürler, hemen deniyeceğim..
|
4 Eklenti(ler)
Merhaba
Orkidemin köklerinde gözlemlediğim kararmanın çürüme olduğunu düşündüm ama bir tür hastalık da olabileceği endişesiyle resimlerini mesajıma ekliyorum. Aslında yapraklarına bakınca keyfi yerinde gibi görünüyordu, bir yavru yaprak ve bir de yeni kök çıkarıyor fakat bugün köklerini inceleyince sağlıksız göründüklerini ve çoğunda da aynı kararmanın mevcut olduğunu fark ettim. Çok sık suladığım söylenemez ama substratı çok fazlaydı, kökler bunun içinde sıkışmış nefes ve ışık alamıyor gibiydi, sebep bu olabilir mi acaba? Az önce çürük gibi görünen kökleri kestim ve tarçınladım, o kadar az kaldılar ki saksıda durabilmeleri için tekrar bol bol substrat doldurmam gerekiyor ama yine aynı şeyin olacağından korkuyorum, bir süre üzerine poşet geçirip köklerinin kendine gelmesini mi beklemeliyim? Forumda kökte kararma kelimelerini arattım ama karşıma bir şey çıkmadı. Bu yüzden yardımcı olabilirseniz çok sevinirim, teşekkürler. |
Gorunuse gore kokun sadece kirik kisimlarinda varmis kararma. Ben olsam kesmeden once yayilip yayilmadiklarina bakardim. Bosu bosuna hafif sakatlanmis ama hala calisan koku kesmedigime emin olurdum. Zaten koku kesmek basli basina bitkinin mucadele etmesi gereken bir olay. Acik yara olusturuyoruz sonucta. Bu da yetmezmis gibi bitki onemli kok uclarindan uzaklastirilmis olur. Hicbir zarar verilmemis olsa bile saksiyi bosaltip geri doldurma sirasinda kokler zarar gorur.
12lik saksi icinde substrati fazla gelecek yetiskin bir phal. gormedim ben hayatimda. Ayni sekilde sphagnum ve agac kabuklari orkide icin ideal substrat malzemeleridir. Ondan cikarip normal topraga ya da torfa dikmediyseniz kokler rahatlikla nefes alabilir. Hem orkidenin havasiz kaldigini dusunup hem uzerine poset gecirmenin mantigini anlamadim. Hicbir sekilde ne kokune ne bitkinin tamamina hicbir sey ortmeyin. Alıntı:
|
Alıntı:
|
4 Eklenti(ler)
off benim iyice kafam karıştı sulaması saksı değişimi bügün aldığım phalenopsıs türü orkide ben bunun saksını şimdi değiştiremmi kalsınmı?değiştirirsem nerden orkide için toprak bulucm bilmiyorum çiçekçiler bişeyden anlamıyor.nerden temin edicem çam kabukları hindistan cevizi.internetten online alıcağım site yokmubu dışarda kalan kökleri keseyimmi kuru gibi.çiçeği kuruyunca hemen çiçeklerin açtığı dalın birleşemindenmi kesicem.şimdi ben onu üstten azck suladım altına tabak koydum 5 dk durdu aldım suyu attım.doğrumu yapmışım sulamayı acaba.birde bunu sadece yosunla ekmişler sanki.resimlerini ekliyorum.aradım çok aradım ama kafam karıştı hiçbirşey okumamış gibiyim forumu oku yazmayın lütfen.yardımlarınızı bekliyorum
|
Alıntı:
Duzenli olarak suya ihtiyaci oldugunda sulayin yeter. |
Büyümeyen Keiki
Merhaba bitkisever dostlar,
Orkidemin keikisi 2 yaprak ve 2 kök oluşturduktan sonra onu ayrı bir saksıya aldım. 10 günde bir Vilmorin orkide gübresi ile gübrelememe rağmen bir türlü ne yapraklar büyüyor ne de bitkide herhangi bir değişiklik oluyor. Bu konuda tavsiyesi olan var mı? Ne kadar zamanda keikilier yeni yaprak çıkarır **** büyümeye devam eder? Nerede yanlış yapıyorum ya da siz nasıl büyütüyorsunuz? Cevaplarınızı bekler herkese şimdiden çok teşekkür ederim. |
1 Eklenti(ler)
Bu mevsimde biraz garip ama, Ankarada Temmuzun ortasına kadar havalar çok serin geçti...
Ve pembe benekli orkidem nihayet açtı... |
2 Eklenti(ler)
maşallah çok güzel Sevgili Rodoslu bende de aynısından var havalardan sanıyorum bu yıl bayıldılar açmaya beyazımda 2. kez açıyor, 14 tane çiçek verdi bu sefer, süpriz yaptı bize:D 4 tane de nasıl açacak bilmediğim bebeğim var türleri farklı 2si singapurdan geldi açtığında paylaşmak için sabırsızlanıyorum...:o
|
Ben her yıl haziran ayından sonra çiçeklenmeye niyetlenen orkidenin çiçek saplarını kesiyorum. Ekimde falan çiçek sapı versin istiyorum. Yaz mevsiminde orkidemle yeteri kadar ilgilenemiyorum. Tatile falan çıkılıyor. Hem yaz mevsiminde her yer çiçek. En iyisi orkidelerin toplu halde kış mevsiminde çiçekli olması. Ben bunu sağlıyorum. 8 orkidemin tamamı ekimde çiçek sapı çıkarmaya başlıyor, aralık ayında da açıyor ve haziran ayı sonuna kadar çiçekler devam ediyor. Orkidelerin çiçeklenmesi için gece ile gündüz ısı farkının 6 dereceden fazla olması yeterli oluyor. Yani gece 18 gündüz 25 - 26 çiçeklenme için ideal sıcaklıklar. Bu şekilde 8 orkidemin tamamı kış boyunca çsçekli oluyor. Tabii ben de çok mutlu oluyorum.
|
Ama şimdi çiçekliyken yapılmaz o iş değil mi Sevgili Maliçetin, artık bundan sonra bir tanesinde denerim olmadı dediğiniz süreç enteresan...
|
Işık oranını ve ısıyı ayarladıktan sonra orkidenizin nezaman açacağı sizin isteyinize kalmış, bunu yapabilmek için phelenaopsisleri iyice tanıyıp yeteri kadar tecrübe biriktirmek gerek ancak olmayacak bir şey değil.
|
Tam ben aynı şeyi yazıyordum.
|
Ben Haziran ayında çiçekli olanları da kesip vazoya alıyorum. Bu yıl da öyle yaptım. Şimdi orkidelerim kök ve yaprak çıkarmakla meşguller. Ekim ayı geldiğinde hep birlikte çiçek sapı çıkarmaya başlayacaklar. Her orkidem ikişer çiçek sapı çıkaracaklar. Şimdiden çok heyecanla bekliyorum.
|
Ben çiçek sapını kökünden kesiyorum. 3.boğumdan kesildiği zaman hemen çiçek açmaya niyetleniyor. Çiçeklendiği zaman da hem çiçekler küçük oluyor ve hem de zamansız ve az çiçek veriyor.Yaklaşık 6 yıldan beri 8 orkidemi bu yöntemle her yıl açtırıyorum. Çiçeklendiği zaman fotoğraflarla paylaşırım.
|
ben resimlerini çeksem bana yardımcı olurmusunuz....ben dediğiniz gibi kesmiştim ama kurudu sonra onlar ama yapraklar falan çok açmaya başladı.şuandaki durumunu resimlerle eklim ilk kez yetiştiriyorum umarım yanlış bir gidişat yoktur
|
http://b1109.hizliresim.com/11/9/2/6425.jpg
http://b1109.hizliresim.com/11/9/2/6442.jpg http://b1109.hizliresim.com/11/9/2/6449.jpg http://b1109.hizliresim.com/11/9/2/6460.jpg ilk resimde yanlardaki kurudu dallar kestiklerim işte beyaz beyaz kaldı.. |
Sayın Siyahinci, orkidenin hava köklerini çok nemsiz bırakmışsınız. Orkideyi sularken bu köklerin de su ile buluşmasını sağlayın. Açık yeşil olan kökler koyu yeşile dönene kadar sulayın. Kurumuş hava köklerini kesmeyin. İçindeki kılcal kökler orkideyi beselmeye devam edecektir. Kuruyan kökler eski haline gelmez, ama yeni kök çıkarırsa dediğim gibi yapın. Arada bir de su bu köklere su püskürtün. Orkideniz sağlıklı görünüyor. Haftada bir daldırma yöntemi ile hava köklerini de kaplayacak şekilde sulamaya devam edin. 15 günde bir vilmorin orkide gübresi ile sulayın. Göreceksiniz ekik - kasım aylarında çiçek sapı verecektir
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 20:20. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025