![]() |
O zaman sizi Bu başlığa alalım.
Cattleya'larda saydam saksı gerektiği hiç yazılmadı. Phal. başlığında da saydam saksının çok da gerekli olmadığını yazmıştım. Başlıkları incelerseniz çevaplarınızı bulacaksınız. |
Merhabalar, geçen sene bir phal aldım .Forumdan okuduğum kadarıyla keiki oluşturmayı başardım fakat ana gövdenin yeni çıkan yaprakla birlikte çürüdüğünü gördüm. Sanırım göbek çürümesi denilen hastalık.Köklerde de çürümeler var. Keiki bir yandan büyümeye devam ediyor. Forumu okudum ama yine de ne yapacağımı bilemiyorum.Phalimi kurtarmak için sizden yardım bekliyorum.fotoğraf eklemeyi bilemediğim için fotoğraf ta ekleyemiyorum.
|
Ben de varıııımmm...
4 Eklenti(ler)
Merhabalar,
Öncelikle değerli bilgilerini buradan onca insanla paylaşan herkese çookk teşekkürler.. Ben yeni üyeyim. Daha önce başka bitki türleri için de siteyi ziyaret ettim. Ancak üyeliğe, dün orkideler hakkında bilgi tararken karar verdim:) Paylaşımlar süper gerçekten.. Diğer bütün bitki türlerinde de böyle ise, insan hepsinden yetiştirmek ister doğrusu.. Bahar aylarında ben de şu çok uyguna satılan orkidelerden aldım. Orkideler hakkında hiçbirşey bilmezdim. Açıkçası sadece suyunu verir genel yaşam koşullarına dikkat ederdim. Ama suyunu bile doğru veremediğimi burdan öğrendim:( İki gündür orkide başlığını tarıyorum. Şimdi ben de buraya phal.imin fotolarını yüklemek istiyorum. Çiçeklerim bir süre önce döküldü. Çiçek sapını doğru yerden kesmiş olmak için biraz tedirgin oldum. Sanırım alttan saydığımda 3. boğumun biraz üzerinden kesmem yeterli olur. Bir de orkidemin iki yaprağı biraz solgun sanki (şu saksıdan aşağıya doğru sarkan!!). Ciddi bir sorun olabilir mi bilemedim. Tecrübeli arkadaşlar bakabilirse çok sevinirim. Şimdiden çok teşekkürler.. |
Neden kimse benim orkideme bakıp yorum yazmıyoorrr???
:( |
Sayın Eovyn, sabırlı olun lütfen, ilgili arkadaşlar gördüklerinde mutlaka yorum yapacaklardır.
Çiçeğiniz gözüme sağlıklı geldi. :) |
Merhaba sayın Eovyn orkideler hakında benimde fazla bilgim yok.
Sitede okuduğum kadarıyla tohumdan yetiştirmek zor luyormuş. Bende orkidesi olan arkadaşlardan tohum istemiştim kimseden ses seda çikmdı. Orkideniz saliklı görünüyor güle güle büyütün. |
|
sayın Evoyn,bitkiniz gayet sağlıklı görünüyor.o sarkan yapraklar önceleri geçirdiği bir susuz evrenin işaretleri.yapraklar bir kez susuz kalırda sarkarsa bir daha eski halini almıyor malesef veya ben başaramadım;). çiçek sapınıda alttan birinci telle bağlı olan yerin üstünde bir göz var, onun 3 veya 4 cm üzerinden kesin. çünkü kestikten sonra kurumaya başlar ve bunun göze gelmemesi lazım, benim tavsiyem kestikten sonra bir mum yakın (bardak içinde mum varsa güzel olur) ve mumun erimesini bekleyin ,kestiğiniz yeri sıvı muma birkez batırıp çıkarın.sadece kesilen yerin kapanması yeterli.bu dalın su kaybedip kurumasını önleyecektir.ama şunuda belirtmek isterim, çok keskin bir şeyle kesin.dala zarar vermeyin.kesiceğiniz aleti biraz ateş ile dezenfekte edin. başarılar dilerim..;)
|
Değerli arkadaşlar,
İletimi cevaplandırdığınız için teşekkür ederim.. Sayın Halil33, evet çiçek sapını belirttiğiniz yerden kestim. Hatta forumda önceden okuduğum bilgiler ışığında bıçağın dezenfeksiyonunu bile yaptım. Gerçi sizin verdiğiniz ölçüye göre biraz kısa kesmişim ama mumla kapatma yöntemini gerçekleştiricem en kısa zamanda.. Belirttiğiniz gibi çiçeğim bir süre susuz kalmıştı doğru, demekki onun eseriymiş:( İnşallah daha fazla zarar vermem ona... Tekrar teşekkürler. İyi çalışmalar.. |
Arkadaşlar özellikle sayın praecox lütfen mesajımı okuyup cevap verin yardımınıza ihtiyacım var. Ne yapıcağımı şaşırmış durumdayım.
|
Merhaba kar-topu,
Ben de yeni üyeyim. Bir hayli okudum forumu.. Ancak size benim birşeyler söylemem doğru olmaz. Aslında durumunuza uygun iletiler var. Ama en iyisi fatoğraf eklemeniz. Sanırım o zaman daha iyi yardım alabilirsiniz.. Foto. ekleme olayını şu şekilde halledin; Arama linkinden nasıl foto eklerim gibi bir yazı yazarak aratın. Orada detaylı anlatılmakta.. Geçmiş olsun çiçeğinize. İnşallah çok kötü birşeyi yoktur:( |
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6256
bu foto ekleme kısayolu.. |
Yardımın için teşekkürler eovyn.
|
en kısa zamanda bir fotoğraf eklerseniz çok güzel olur.eğer ana bitkiniz içten çürümeye başladıysa benim bildiğim bir çözüm yok yani artık geri dönüşü yok:(.keiki kök attıysa yavaşça fazla zarar vermeden daldan koparın ve ayrı küçük bir saksıya dikin.küçük olmasına dikkat edin.büyük bir saksıya dikerseniz onuda kaybedersiniz..
|
Sevgili halil33 keikim henüz çok küçük acaba bitki çürümeden kurtarmak için keikiye köklendirme hormonu uygulasam olur mu?
|
hiç mi kök oluşumu yok?küçük bir nokta gibi bile olsa yeterdi.köklendirici kullanıldığını hiç duymadım.ne gibi etkisi olur bilemiyorum.işe yarayacağını da düşünmüyorum.
|
Hayır henüz yok.:(
|
Arkadaşlar isteyene bahar ayında orkide kökü sağlayabilirim. İlgilenenler mesaj atabilir.
|
acil yorumlarınızı beklıyorum...
5 Eklenti(ler)
merhaba sayın arkadaslar
Dun çiçekçiden beyaz bır orkide alımdım. Size fotoğraflarını ekliyorum bır bakın sağlıklımı... 1. 35 euroya aldım acaba pahalımı aldım hıc anlamıyorum orkıdelerden. 2. Köklerine bakarsanız birde beyaz kök var uste o kok nedır ? 3.Sizce sağlıklımı? yorum ve tavsiyelerinizi bekliyorum? |
merhabalar,
sizlere birşey sormak istiyorum, 6 ay kadar öncesinde 2 dallı orkide aldım ve çiçeklerini döktükten sonra 4. boğumun 2-3 cm üstünden (dalların verdiği yandallarının hemen altından) budama yaptım. bu sıra zarfında 3 tane yeni yaprak çıktı, yani orkidemin yaprakları 11 oldu, ben bu budanan dallardan yeni dallar çıkacağını düşünürken, gövdeden bambaşka bir dal çıktı, çiçeğe destek olsun diye 5.3-0.95-0.7 npk sı olan sıvı bir fertilizer kullanmaya başladım ve halen kullanıyorum, budanan dallar öylece duruyorlar 4 aydır (gayet sağlıklı, yeşil görünüyorlar) , yeni çıkan dal bütün hızıyla uzamaya devam ediyor. Sizce bu uzamayan dallardan ümidimi kesmelimiyim, keiki oluşturamam sanırım, çünkü karanlıkta bekletemem yeni dal geliyor ne yapmalıyım, ayrıca sulama, ışık, hava akımı gibi şartlara çok dikkat etmekteyim teşekkür ederim... |
Alıntı:
|
sayın can eriği, kestiğiniz daldan ümidinizi kesmeyin.eğer dal yeşil ve canlıysa eninde sonunda yeni dallar verecektir.bazı kaynaklarda 6 ay kadar sürebileceği belirtiliyor.
|
teşekkur ederım halıl33
Alıntı:
ışıgı bolca alıyor fakat gunesı görmüyor..... |
Selamlar,
Benim orkide, köktede yeni dal oluşumunda da epey canlı ve istekli ancak şu bir ara susuz bıraktığımdan dolayı oluşan buruşuk yapraklar canımı sıkmakta bu yaprakları nasıl canlandırırım sizce bunun bir formülü yok mu? Bitkiye de yük olmaya başladı, ortadan yeni yaprak da çıkıyor, alt dalları kesip bitkiyi kurtarasım geliyor ama burdan oluşacak su kaybından korkuyorum. |
köklerde sorun..
Arkadaşlar,
Geçenlerde orkidemi elime almış bakınırken, ters bir hareketle biraz toprağını üzerime boca ettim:( Sonra bari güzel bir şekilde yerleştiririm, bu arada köklere de bakayım dedim, tamamen bir boşalttım. ama köklerin biraz sorunlu olduğunu gördüm. Anlayamadım; bir sürü içi boşalmış kara kuru kök uzantıları vardı. Bir kısmını topladım oracıkta. (o kök çürüntülerinin içinde beyaz ve sert tel gibi uzantılar vardı, sanırım bunlar ölmüş artık dedim). 1) Bitkinin bir ana kökü ve bir iki ufak ufak kök çıkıntısı kalmış. Sizce yeter mi bunlar beslenmesine ??? 2) Kökleri kestiğim yerlere kömür tozu uygulamalıydım sanırım. Bu bildiğimiz kömür tozu olur mu? 3) ve içeriğe biraz çam kozalağı eklesem diyordum, siz ne dersiniz? |
keşke bir fotoğraf koysaydınız bişey söylemesi daha kolay olurdu.öncelikle orkidenin kökleri iki kısımdan oluşuyor.1.dışardan gördüğümüz beyaz veya yeşil olan bitkinin su ve besin depoladığı etli ölü kısım,2.etli kısmın içinde bulunan beyaz sert ip yani asıl kök. dışda ki etli yer kopsada,dökülsede,kırılsada içerideki asıl kök aktiftir ancak bitkiye devamlı olarak su ve besin sağlayamaz. bunun yanında eğer kökler eskiyse ve hiçbir hastalık gibi birşeye kapılmadıysa normal olarak ölürler.açık kahverengi bir renktedirler.olsun hepsini kestiyseniz bile birşey olmaz korkmayın..
Kestiğiniz yerlere birşey sürmek zorunda değilsiniz.bir süre sulamamanızı tavsiye ederim. bir kökle hayatını devam ettirebilir ancak olduğudan daha nemli bir yerde tutmanız gerekir.akvaryum gibi birşeyin içinde bu olanağı rahatlıkla sağlayabilirsiniz. Çam kozasını veya kabuğunu parçalayıp toprağa karıştırmanızı tavsiye etmem. çünkü bu kabukların ilk önce kompostlanması gerekir.kompostlanmayan kabuklar nem besin tutmaz bitkiye besin vermez. yani diğer tabirle kuru kalabalık;) |
Alıntı:
Çok değerli bilgiler vermişsiniz. Teşekkürler. Bu "kompostlanma" işlemi hakkında bilgi verirmisiniz? |
;););););););)
sayın halil33 çoook teşekkürler... |
Alıntı:
Ne yazmak istediniz? Alıntı:
Bunu da açarmısınız? Deneyimlerinizi de paylaşırsanız daha kolay anlarız. |
sayın is_m@il kompost konusunda işe yarar bir bilgim yok malesef:(birkez denedim ama olmadı.kabuk parçaları sırf mantar kaplıydı.
sayın praecox yazdıklarımdan neden birşey anlamadığınızı ben anlayamadım;)bunca bilgi ve tecrübelerinizin arasında phalaenopsis türü orkidelerin kök yapısının olmayışına çok şaşırdım veya ben olmadığı yönünde yanlış anladım.kusura bakmayın.birde bu substrat konusunda kendi fikrinizin ne olduğunu söylerseniz memnun olurum;).en azından hangi konuda ters düştüğümüzü anlar ve ona göre bir açıklama yapmaya çalışırım... |
Yazınız ı ben yanlış anlamış olabilirim
Şöyle açayım... Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Kök sistemi bu dış etli kısım ile içindeki kuru iken gördüğünüz sert damar kısmı bir bütündür dışı dökülürse çürürse işlevini kaybeder. Bunlar artık ölü köklerdir. Alıntı:
Phal.lerin kökleri hasas ve en sağlıklı halinde körpedir kırılması halinde sorunlar yaşanır. Kesip uzaklaştırılması gerekir Çürümeye başlıyan kök diğerlerine de musallat olur. bu sorunu burda çok tartıştık. Substrat konusunda da kompostlanması ki kompostlanması bir tür çürümesi demek orkidelerde hiç istenen bir şey değildir. Bunun için yeni çürümemiş yavaş çürüyen kabuklar aranır. Bunun içindir ki burda bazı substrat karışımları ve kabuk tafsiyeleri yazıldı. Bunun için kuru kabuklar aranır ekilir vede nerde ise 2 sende bir kabuk komposlandıkça çürüdükçe değiştirmesi istenir. Alıntı:
styropor taneleridir... |
1)Almanya/Münih de bulunan Ludwig-Maximilians Üniversitesin de etli kısmın 1000000:1 büyütülerek çekilmiş olan bir fotoğrafı.fotoğraf kopya korumalı olduğu için direk koyamıyorum.açıklamada köklerin üzerinde ki bu kaplamanın ölü hücrelerden oluştuğunu ve asıl kökü koruyann ve saran bir süngerimsi tabaka olduğu yazıyor.
http://translate.google.com.tr/trans...N%26start%3D10 2) bunda haklısınız tabi ki,kök büyük derecede açıksa fazla dayanamaz ve ölür. 3)Almanya orkide birliğinin hazırlamış olduğu bir sunumdan aldığım bilgiyi paylaşmıştım orada. hatta yanlış mı anladım diye bu gün tekrar cd den baktım ve kökün 2 kısımdan oluştuğu dışda ki bölümün,bitkinin, asıl kökü koruma ve kısa yağmursuz evrelerde su depolayabilmek için oluşturduğu söyleniyor aynısını yukardaki üniversite de söylüyor. ben onların yalancısıyım;). 4)orada eski,son kullanma tarihi geçmiş :p kökün doğal olarak ölebileceğini belirtmek istedim.;) 5)kompostlama derken normal toprak üretmek için yapılanı kasdetmedim;).kompostlamanın bir çok çeşidi vardır. gene Almanya orkide birliğine göre direk ağaçtan alınmış kabukların kullanılmaması gerekiyor.önceden kasteddiğim sorunların çıktığı söyleniyor.bu yaz yan komşum orkidenin saksısını değiştirdiğinde substrat olarak çam kabuğunu parçalayıp koymuştu. sonradan bana geldi ve orkidenin yapraklarının puruştuğunu sulamalarına rağmen toprağının kuru kaldığını belirtti ve çiçeği bir kaç günlüğüne bana vermesini istedim.gerçekten de direk kullanılan kabuğun suyu tutmadığını,suyu tutabilmesi için 15 20 dk suyun içinde beklemesi gerektiğini gördüm( ki buda orkide için çok tehlikeli bir işlem) ve derhal substratını değiştirdim.benim bu kabuk konusunda tecrubem yazdığım dan ibaret.belkide ben ve komşum bu kabukları yanlış kullandık.siz nasıl doğru kullanıldığını söylerseniz çok sevinirim;).beni substrat almaktan kurtarırsınız:D 6) stropor tanelerinde size katılıyorum bence de boşuna... |
Merhaba,
Orkidelerim büyüyünce saksılarına sığmaz oldular bende Bauhausdan aldığım Flora gard marka karışımla değiştirdim. Pekte mutsuz görünmüyorlar, şimdilik bir sorunda yok gibi |
sayın kar-topu sizin için birşey buldum. bakın burda köksüz keikilere ne yapıldığı gösterilmiş.
http://images.google.com.tr/imgres?i...a%3DG%26um%3D1 |
Alıntı:
Alıntı:
|
5)......................... direk kullanılan kabuğun suyu tutmadığını,suyu tutabilmesi için 15 20 dk suyun içinde beklemesi gerektiğini gördüm( ki buda orkide için çok tehlikeli bir işlem) .................................
benim kafam karıştı, ben devamlı orkide mi yarım saat soğuk olmayan suda bekletirim, yanlış mı yapıyorum, bugüne kadar öğrendiklerim yanlış mıydı yani... |
teşekkür ederim açıkladığınız için;).çam kabuğu için ne diyorsunuz?nasıl kullanılmalı?..
|
Burada çam kabuğundan kasıt "fıstık çamı kabuğu" herhalde.
http://img71.imageshack.us/img71/7195/dscn1149.jpg |
halil33
5)......................... direk kullanılan kabuğun suyu tutmadığını,suyu tutabilmesi için 15 20 dk suyun içinde beklemesi gerektiğini gördüm( ki buda orkide için çok tehlikeli bir işlem) ................................. Demişsiniz... benim kafam karıştı, ben devamlı orkide mi yarım saat soğuk olmayan suda bekletirim, yanlış mı yapıyorum, bugüne kadar öğrendiklerim yanlış mıydı yani... |
sayın can eriği benim bildiğim orkideleri pek suda bekletmemek lazım.ben ilk önce suluyorum,ardından altlığını alıp içindeki suyu tekrar orkideye döküp o suyu tekrar altlığıyla yakalıyorum. 2 veya 3 defa yaptıktan sonra suyu tamamen boşaltıyorum.yani ben hiç suda bekletmem.ancak suladıktan sonra dökene kadar bi 5 dk suda kalıyorlar.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 07:51. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025