agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Orkide Türleri (https://www.agaclar.net/forum/orkide-turleri/)
-   -   Phalaenopsis (https://www.agaclar.net/forum/orkide-turleri/3512.htm)

n-k-h 13-02-2009 21:32

Phallerde vandalar gibi kökleri havada bakılabilir mi? Bu konudaki düşünceleriniz nedir?

muyurdakul 13-02-2009 23:49

Vanda'lar biraz daha özel türler okuduğum kadarıyla.. ve tamamen topraksız yetiştiriliyorlar forumda da bununla ilgili fotoğraflar mevcut. Orkideler genel olarak doğası itibariyle %100 toprağa bağımlı bitkiler değiller, görece asalak yaşadıkları için, ağaç kovuklarında falan yetişiyorlar bu bağlamda bizim yetiştirdiğimiz türler de geleneksel bitki yetiştiriciliğine göre gevşek topraklarda bakılıyorlar buradaki toprak terimi tabi kendi subtratlarını betimliyor. Bunun içerisinde de hepimizin bildiği gibi forumda da detayları yazıyor ağırlıklı olarak ağaç kabuğu var. Benim şahsi fikrim toprak bu anlamda süper önemli bir faktör değil orkideler için. Işık ve ısı daha önemli bir faktör. Asgari miktarda ihtiyacı karşılayan substrat yeterli. Benim kendi orkidelerim için söylüyorum dışa doğru kök gelişimi çok fazla bu da sağlıksız bir durum gibi gözükmüyor ancak bununla ilgili çok şey okudum köklerin dışarıda olması bir sorun gibi anlatılıyor ama yine forumda öğrendiğim bir şey var bitki mutlu olduğu sürece her yol mübah:) Yine eklemek isterim ki dışa uzayan kökler ile ilgili bir kaç denemem oldu üzerlerine düzenli olarak su püskürttüm ama pek mutlu olmadılar tüm resimleri yarın ekleyeceğim az önce bir kaç deneme yaptım ama gece olduğu için iyi resimler elde edemedim yarın bolca resim eklerim. Her mailimde şunu eklemekten imtina ediyorum ben çok fazla şey bilmiyorum, bolca okudum ve bahsettiklerim kişisel tecrübelerimi aktarmaktan ibarettir..selam ile..

muyurdakul 14-02-2009 10:20

[IMG]http://img240.imageshack.us/img240/4724/1nesilmr5.jpg[/IMG]

1. nesil orkidemin ilk yavrusu bu ve 2.olanı ana bitkiden biraz erken ayrıdığımı düşünüyorum acemiliğimden de çok küçük saksılara ekmişim burada resim perspektifinin ortasındaki orkidem bir tereyağı kutusunun üst kapağında ekili:)

muyurdakul 14-02-2009 10:25

Bu da tüm yavruların ana bitkisi..dışa uzayan kökleri aldı başını gidiyor, neyse ki bitki sağlıklı görünüyor (bana göre)[IMG]http://img240.imageshack.us/img240/1...itkitw9.th.jpg[/IMG]

muyurdakul 14-02-2009 10:27

3.çiçeklenme dönemindeki diğer orkidem
http://img50.imageshack.us/img50/333...nemiqm1.th.jpg

muyurdakul 14-02-2009 10:30

[IMG]http://img240.imageshack.us/img240/3...aksiio2.th.jpg[/IMG]

Bu da bahsettiğim uzun saksım:) buradaki yavru ana bitkinin 2. nesil yavruları, ilk yavrusu 2taneydi, bu 2. ve bunu ayırmak için biraz daha bekledim görece daha yetişmişken ayırdım

muyurdakul 14-02-2009 10:33

Çok fazla resim ekleyip de siteyi de meşgul etmek istemem, bu resimleri düşük çözünürlükte çektim isteyen olursa özelden daha iyi resimler gönderebilirim..selam ile..

praecox 14-02-2009 10:35

Alıntı:

Saksının altına koyduğum tabağımda her zaman su olmasına özen gösteriyorum şu anda saksının dibinden fışkıran kökler o suyun içerisinde duruyor. Ancak şunu da söyliyeyim forumda bazı yerlerde tabağın dibinde kesinlikle su bırakılmamalı gibi şeyler yazıyor. Bana göre bu doğru değil. Ama bana göre..Bir tek doğru metot yok farklı yapılara uygun farklı birden fazla doğru metot olabiliyor.
Bu konuyu düzenlemem yani açıklık getirmem gerekiyor.
Phal.leri bazılarınızın da bildiği gibi hydrokültür veya aeroponik bile bakmak mümkün. Ancak kökboğazı bir kısmının kuru suya değmemesi şartı var.
sağlam kök uçları suya değince değişime (asymilasyona) sulu ortama adaptasyon gösterir. kökler kılcal yan kökler geliştirir kök kıllı bir görünüm alır. Ancak bunu yapmak birden olmaz bu sulu ortama uyum sağlamasına zaman tanımak gerek gerekir. tüp geçirme yöntemi de bunun bir yolu.
Ancak yinelemede fayda var substart çürümeyecek veya geç çürüyecek bir harç olmalı tercihan hydrokültür hydroponiğe uygun substratlar kil granülleri tercihtir ama yine kök boğazı kısmı ve 10 cm aşağısı normal bir saksı harcına ihtiyaç duyar uzun kökleri suya değip suda ilerledikçe kökler asimile olup bitkinin çürememsi ile ilgili anlatılanlara tezat mış gibi olgular çıkar.

Sayın muyurdakul un da değindiği gibi bir tek doğru metod yoktur hatta ne kadar başarılı orkide bakan varsa o kadar da doğru metod sayılabilir. Başta saksı harcı karışımları da...
İlk başlıyanlara bir yön olması açısından genel şartlara uygun bir metod tavsiye edilir.

ephesos 14-02-2009 12:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi n-k-h (Mesaj 360353)
Resim eklerseniz çürümüş teorilerin kokularını daha iyi alabiliriz:):D

Çürümesini istediğiniz teoriler, bir phelenaopsisi bir aceminin sorunsuzca bakabilmesiiçin yapılmış tavsiyeler ve ana kurallardır, her kolleksiyoner kendi deneyimleri doğrultusunda farklı yöntemler geliştirebilir ve geliştiride zaten.
Mesela sürekli slu ortamda yaşamını sürdüren bir phal ısı ve ışık oranındaki değişmelere çokdaha sert tepkiler vereceği kesin, saksı olayıda petşişeleri herkes kullanıyor zaten.

İnternette çokdaha değişik teknikler mevcut uygulayıp uygulamamak kişinin takdirindedir, o teorileri kimse uydurmadı bunlar acemiler için ana tekniklerdir gene uygulayıp uygulamamak kişiye bağlı, tekrar belirteyimki bu teoriler uydurma değilki çürüsün.

Ent 14-02-2009 16:05

Yuvarlak kil taneleri kullanılarak hidrokültür ortamında bakılan orkidelerde bildiğim kadarıyla saksının altından değil alttan yarım/bir santim kadar üstünden, yanlardan delik açılması tavsiye ediliyor. Çünkü saksının dibinde bir su rezervi kalması tercih bile ediliyor. Drenaj ve havalanma yeterli olduğundan, kökler de Sn. praecox'un söylediği gibi uygun hale gelebildiğinden sorunsuz büyüme gerçekleşiyor.

Evlerimizdeki normal harçlar içinde yaşayan orkideler ise altlarında az miktar su ile, soğuk da yemiyorlarsa, bu su azar azar buharlaştıkça yukarıya çıkarken havanın yer değiştirmesi sayesinde saksı içi havaları tazelenerek, birçok durumda çiçek de açarak %70 sağlıklı şekilde hayatlarını sürdürüyorlar. Ama risk var mıdır? Bence kesinlikle vardır. Zaten sadece bu forumda değil, orkideyle ilgili hemen her yerde saksının altında su kalmaması prensibi belirtilir. Forumda sorun olarak atılan mesajların da birçoğunda fazla nemli, serinde ve hatta ıslak kaldığı belli olan harç resimlerine rastlıyoruz. Bunlarla ilgili sorun, köklerin suyla temasından ziyade ıslaklığın yukarı iletilerek kök boğazının hep nemli kalmasına yol açmasıyla alakalı. Kök boğazı çürümeye başlayınca kökler buraya bağlandıkları yerlerden çürümeye başlıyorlar ve saksının bu kısmı görünmediğinden kök uçları bir süre hala sağlıklı ve yeşil gibi görünüyor ve sorunu ancak bitki yapraklardan belli etmeye başlayınca farkediyoruz. Bu koşullarda kök boğazında çürüme olmadan ve bu sayede ciddi sorun yaratmadan hayatını sürdüren orkidelerinse en azından genelde bazı kökleri bozulmuş, işlevini yitirmiş oluyor. Tüm kökleri sağlıklı ve dipdiri bir orkide ise mutlaka daha kalın dallar ve daha iri çiçekler oluşturacaktır.

Ben phallerde saksıyı, yarısına kadar kapatan bir başka saydam kabın içine koyuyorum. Bu kabın dibinde çakıl taşları ve bir miktar su hep bırakıyorum. Suyun seviyesi saksıya nerdeyse (ama sadece nerdeyse) temas eder noktada oluyor. Zamanla bazı kökler saksının altında dışarı çıkıp bu suyla temasa geçebiliyorlar. Bunlar zaten adapte olduğundan suya değmeleri problem yaramıyor.

Benim azıcık orkide tecrübemden çıkarsamam şudur; drenajı iyi saksı harcı, bol delikli saksı, havası temiz bir mekan, uygun ısı ve ışık, sulamayla ilgili farklı birkaç yöntemi tolere edebilir. Ama "önerme" söz konusu olduğunda tabii ki denklemi düzgün kurabilen en geçerli parametreler belirtilir. Yoksa bu, başka hiçbir şekilde bu denklem kurulamaz demek değildir.

n-k-h 14-02-2009 17:06

Evet burda önemli bir faktör köklerin hava alması...
Ancak bitki birden kendine aykırı bir ortama sokulması doğru değil... Bunları yapmadan önce bitkinin bu ortama yavaş yavaş alıtırılması gerekir. Saksıyı birden suyun içinde boğar **** saksıdan alıp telle havaya asarsanız sonuç zaten bellidir...
Bunları yapmadan önce bitkiyi bu ortama alıştıracak yöntemler bulunmalı bence...

phal 17-02-2009 05:56

Merhaba arkadaşlar,foruma tekrar açtırmayı başardığım phal.lerimin resimlerini eklemek için girdim ancak hararetli bir konunun ortasına düştüm galiba;) Ben phal.lerimin ihtiyacı olan nemi ara ara yaprakları fısfıslayarak karşılıyorum,bunu uzun süre yapmasam bile bir sağlıksızlık belirtisi görmüyorum(belki de ev atmosferi çok kuru olmadığındandır,salonda sürekli su ekleyecek kadar buharlaşan bi akvaryum var ve kalorifer evi kurutacak kadar yanmıyor).Saksı harcını da nemli tutuyorum ama asla ıslak değil,dibinde saksıyla temas eden **** etmeyen su yok,uzun süre ıslak kalan harç köklerde kararma ve çürümeye neden oluyor(belki de saksılarım yeterince delikli olmadığındandır,dibinde kendi açabildiğim birkaç küçük delik de tabanla temas ettiğinden hava sirkülasyonu kötü olsa gerek)
Demek istediğim her bitkiyi kendi koşullarında değerlendirmek gerektiği.Ortam havası,ısısı ve ışığı,saksı harcı,saksının kendisi orkideyi yetiştirmede "farklı teknik" dediğimiz olgulara ışık tutuyor bence.
NOT:Teknik bir sorundan dolayı resim ekleyemedim, ilk fırsatta ekleyeceğim.
Saygılar...

malicetin 17-02-2009 20:56

Arkadaşlar, benim 5 phalim var. Hepsi de çiçeğe durdular. Bu gün daldırma usulü ile sularken saksının birisini suya daldırdığımda suyun üzerinde küçük böcekler gördüm. Hızlı hareket ediyorlardı. Bitkinin yapraklarında ya da gövdede değil, saksı harcının üzerindeydi. Açık renkli küçük karıca boyutundaydı. Acaba zararlı mı? zararlıysa ne yapabilirim? önceden yardımcı olacak orkide severlere önceden teşekkür ederim.

korhan 18-02-2009 14:14

1 Eklenti(ler)
merhaba arkadaşlar. Uzun süredir forumu takip edemedim bu sürede phalaneopsis adedimi çoğalttım. Gecen ay aldıgım mor renkteki orkidem birden bire hızlı bir şekilde 7 tane çiçeğini döktü heralde zamanı doldu dedim. Ama bugun saksısını incelerken saksının içinde kültür mantarına benzer küçük mantarlar oldugunu gördüm 5 tane sayabildim. Acaba çiçeğe zarar verir mi? Saksı harcını yenilememi önerir misiniz. Halen 3 çiçeği va üzerinde acaba o çiçekler solana kadar beklemelimiyim. İşte mantarların fotografı.

ephesos 18-02-2009 14:30

Bu saksıyı başka bir saksının içine mikoydunuz( seramik falan), **** bu saksı hiç ışık almıyor mu?

korhan 19-02-2009 01:00

Hayır hep bu şekildeydi zaten alalı 3 hafta felan oluyor ama bu mantarları bugun farkettim. Bulundugu yer oldukça aydınlık bir ortam. İlk defa bir orkidede böyle bişrsey görüyorum. Acaba bu normalmidir yoksa bitkiye zarar verir mi?

ephesos 19-02-2009 12:33

Aynı olayı yaşadım birzararını görmedim, malum mantarlar fotosentez yapmaz dolayısiylede ışığa da ihtiyaç duymazlar sanırım tekzararları ortamdan besin çekmeleridir.

binnazyagci 20-02-2009 11:27

3 Eklenti(ler)
Merhaba ben de phalimle sorun yaşıyorum. Çiçeğim üsten bakınca gayet iyi gözüküyor hatta yeni dal bile çıkardı. Fakat kökleri kurudu. en son kökleri süngerimsi bir hal aldığı için budamıştım. Bauhause dan substrat ve saksı aldım yeni saksıya geçirdim. Fakat aldığım substrat resmen torf gibi çok az taneliydi. Ben yinede dikmiştim. Şimdi köklerin aldığı son hal bu. Ne yapmalıyım sizce?

korhan 21-02-2009 07:14

Maaşallah ne kadar çok yaprağı varmış. Ama o kökler o yaprakları besleyebilecek mi bilmiyorum. inşallah o güzelim yaprakları kaybetmeden yeni kökler oluşur. Bence kendiniz substrat oluşturun ve o torfla karıştırın böylelikle çok sıkı olmayan bir karışım olur ve yeni kökler kolay gelişebilir. Sulamayada azami dikkat edin kökler az yetmez diye çok sularsanız şu anki köklerde çürüyebilir.

binnazyagci 21-02-2009 15:33

Teşekkür ederim. Aldığı bütün besin yapraklarına gidiyor. Bir senedir çiçek açmadı. Anca dal çıkarmıştı şimdide kökler bu durumda :( Daha öncede köklerini budadığımda yapraklara zarar gelmemişti ama umarım şimdide olmaz.
Kuruyan köklerini keseyim mi ?
Substrat oluştururken mangal kömürü, strafor birde cocopelt koysam olur mu?

sıkıntı_yok 22-02-2009 13:35

Merhaba arkadaşlar...
Benim beyaz phal.imde çökertme başladığı kanısına vardım.
Orta yaprağı tam birlaştiği yerden yarıya kadar kopmuş, çürümüş gibi ve yaprak düştü düşecek... Burdaki çökme aşamalarına benziyor ve en sonuncu göbeğin ortasındaki yaprak düştü düşecek ve göbek siyah bir görünümde ve ne yapacağımı bilmiyorum. Şu anda çiçeğe hazırlanıyor...

Saygılarımla...

korhan 22-02-2009 23:48

Geçmiş olsun sıkıntı yok, Bir an önce saksını boşaltıp kökleri kontrol edip forumda anlatılan uygulamaları yapıp daha sonra yeni substrat ile tekrar saksıya almanızı tavsiye ederim.

binnazyagci 23-02-2009 10:58

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi korhan (Mesaj 365647)
Geçmiş olsun sıkıntı yok, Bir an önce saksını boşaltıp kökleri kontrol edip forumda anlatılan uygulamaları yapıp daha sonra yeni substrat ile tekrar saksıya almanızı tavsiye ederim.

Korhan Bey elimde çok fazla malzeme yoktu daha fazlada öyle kalmasına içim razı olmadığı için dün saksıyı boşalttım. İçindeki ağaç kabuklarını seçtim küp küp strafor doğradım 3/2 oranında substratına karıştırdım. Köklerinde kurumuş olanlarının hepsini budadım. Çok az kök kaldı. Resimleri;

binnazyagci 23-02-2009 10:59

Umarım bu kadarcık kök çiçeğimi kurtarır.

spongee 23-02-2009 16:19

Merhaba sorumu orkide acemileri ve heveslilerinin soru(n)ları başlığına yazdım ama cevap yazan olmadı maalesef o yüzden ordan silip burda yazmaya karar verdim umarım yeni olduğum için yalnış bişey yapmamışımdır:) Ankara daki yapı marketlerden birinden 2 hafta önce bir phal aldım sanırım çok fazla sulandığından, aldığımda alt 2 yaprağı sararmıştı.Üst yaprakları ve köklerinde herhangi bir sorun yok.Sararan ve yumuşayan alt yaprakları kesmeli miyim?Sulamayı burda okuduğum bilgilere göre haftada 1,her hafta aynı gün aynı saatte yapıyorum yardımcı olursanız sevinirim..

korhan 23-02-2009 19:42

Sayın binnazyağcı kestiğiniz köklere mangal kömürü uygulamasınıda yaptınız mı sanırım dezenfekte için gerekiyormuş. O kadar kök bence yeter. Geçmiş konularda benimde basıma gelmişti resimlerle göstermiştim. Bundan sonra önce yapraklar biraz güçsz kalıp sarkıyor daha sonra dogru sulamayla yeni kökler oluşup çiçek kendini topluyor.

binnazyagci 24-02-2009 11:21

Korhan Bey dezenfekte işlemi yapmadım. Çıkarıp şimdi yapsam olur mu ? Yapraklarda sarkma olayı daha öncede olmuştu ama sonra sizin de dediğiniz gibi sulamayla düzeldiler hatta daha da arttılar.

sıkıntı_yok 24-02-2009 18:28

Sayın binnazyagci bitkinize ancak "maşşallah" diyorum...
Bitkinin kökleri bayağı bir hızlı büyüyor yeni subrasttan bu oluşum daha hızlanacaktır.

Galiba doritis hibritliği var çünkü saf hal.ler ve hybritleri yan yana 2-3 yapraktan fazla tutmazlar zaten çiçek açınca çiçeğin düz bir şekilde yerleştiği kısmın yana doğru yatık değilde dik olrak uzadığını farkedeceksiniz...

sıkıntı_yok 24-02-2009 18:32

Sn korhan sizin phallerinizide görmek isteriz:D
Galiba sizin bir keikiniz vardı okuduğum kadarıyla...
Keiki ayrıldıktan sanra nasıl gelişmeler yaşadı biraz anlatırmısınız...
Hmm... Birazda resim isteriz..?

binnazyagci 25-02-2009 09:11

Sayın Sıkınt_yok teşekkür ederim umarın sizin dediğiniz gibi çabucak kökleride büyür.Bu arada beni çok şaşırttınız :) Ne güzel farkında olmadan farklı bir tür almışım :D Çiçekleri phalin çiçeklerine benziyor. İnternetten araştırdığıma göre doritisin çiçekleri daha küçük. Ama yaprakları aynı. Bu arada (kendini toplayabilirse) çiçek açacak olan sapı düz bir şekilde uzamış durumda 10 cm kadar oldu. Ne kadar sürede çiçek açar ?

selcuk44 25-02-2009 12:09

İki aydır bende olan orkidelerim
 
5 Eklenti(ler)
Bütün üye kardeşlerime iyi günler dilerim.

İki ay evvel Karşıyaka Koçtaş'tan aldığım resimleri seyirlerinize sunuyorum.Bu orkidelere yaklaşık 1o günde bir siteden takip edip öğrendiğim kıstaslara göre sulama ve yine ayni yerden aldığım Vilmorin(yerli imalat)sıvı besin ile gübreleme yapıyorum

Bu müddet içinde beyaz olan orkidem bütün tomurcuklarını çiçeğe cevirdi ve şu anda da çok sağlıklı .

Ancak pembe olan orkidem iki tomurcuğuda bir türlü çiçeğe çeviremediği gibi bir tanesi ni döküyor ve iki yerden de yeni oluşumları çıkarttı

Şimdi bu orkidem ile ilgili olarak engin deneyimi olan kardeşlerimden nasıl ve nereden budama yapacağım konusunda ve eksik gördükleri diğer konularda da önerilerini bekliyorum.

paylaşımlar için şimdiden herkeze teşekkür ederim.

selcuk44 25-02-2009 12:16

5 Eklenti(ler)
Orkidelerimin resimlerini beğenilerinize sunmaya devam ediyorum.

selcuk44 25-02-2009 12:23

5 Eklenti(ler)
resimlere devam;)

selcuk44 25-02-2009 12:26

1 Eklenti(ler)
budama yapılacak orkideme ait daha ayrıntılı bir resim daha

praecox 25-02-2009 13:11

Sayın selçuk44,

orkidelerinizin Maaşallahı var. :)
Şimdilik iyi gidiyor. Halinden pek de bi menun olmalı ki hemen yeni çiçek saplarını sürmeye başlamış. Resimlerde de göründüğü gibi yeniden çiçek sapı sürdüğü gözün 2 cm kadar üstünden kesin.
Tabii bir sapta iki gözden de sürüyor ise en üsteki süren gözün üzerinden kesin.

Bakıma devam herşeyi doğru yapıyorsunuz. En azından ben burdan gördüğümle onu anlıyorum.

Belki çiçeklenme tümü ile bittiğinde saksı ve/veya saksı harcı yenilemek iyi olabilir.
Yaprakların durumları da burdan iyi görünüyor, ancak yaprak ve saksının yakın resimlerini de çekebilirseniz...
Yaprakların diriliğini ve saksı içindeki kök durumlarını da zaman zaman inceleyin.

selcuk44 25-02-2009 17:35

Sevgili praecox,
Önerilerinizi aynen uygulayacağım , mesajınız ve verdiğiniz bilgiler için ayrıca teşekkür ederim

sıkıntı_yok 25-02-2009 19:05

Şu anda tabi köklerin adatasyonu birkaç hafta sürer bu sürenin sonunda bir sorun çıkmazsa çiçek sapı tekrar geişimine devam edecektir. Gerçekten çiçek sapının çok hızlı büyüdüğünü farkedeceksiniz. Birde yeni resimleri gönderseniz?

korhan 26-02-2009 02:34

Sayın sıkıntı yok,
phallerimin fotoğrafını istemişiniz, keikimde fazla bir gelişme olmadı. Yosuna saramadığım için ama 1 azda olsa büyüdü. Fotoğrafları en kısa zamanda eklemeye çalışacağım. Bilgisayarıma format atmıştım öncesinde fotografları cd ye yazmıştım ama cd yi bulamıyorum :D Bulunca hemen eklicem. Saygılar...

korhan 26-02-2009 03:06

1 Eklenti(ler)
En arkada, keikinin annesi var yaklaşık 3 senedir hala çiçek açtıramadım sürekli yaprak çıkartıyor. Onun önünde son aldığım Dibinde kültür mantarları çıkan mor phal.im var. Onun önünde küçük pet su bardağının içinde keikim var. En önde de beyaz üzerine pembe damarlı phalim var. Dikkatli bakımlarlar onu çiçek açtırabildim ama ne yazık ki beyaz olan phalimi bir türlü çiçek açtıramıyorum vilmorinde kullanıyorum ama olmadı.

Volare 26-02-2009 07:52

Merhaba ,
2-3 çok pahalı orkidemin ölümüne sebep olduktan sonra ,
praecox hocamın yöntemine başvurdum ,
Bursa kapalı çarşıda açık çiçek pazarı var , cumartesi indirim günleri-
yani çiçekçi bitkiyi gözden çıkarmış , aslında atacak ,ama bu günde
anturium,orkide 5-10 liraya satıyor .
İşte burdan ben de bir Phalaenopsis aldım .
Kurtulur umarım.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025