![]() |
Bende öyle tahmin ediyordum ama emin olmak istedim. Teşekkür ederim.
|
3 Eklenti(ler)
1. Fotoğraf phallerim
2. Fotoğrafta pembe phalimin çiçekleri döküldükten sonra bu görülen tomurcuk aynen bu şekilde vardı. Burda çiçek sapı çıkar ümidiyle tomurcugun biraz üstünden kesmiştim. Ancak yaklaşık 1 ay olmasına rağmen hiçbir gelişme olmadı. Acaba biraz daha beklemelimiyim? yoksa bitkiyi boşuna mı yoruyorum bu sapı kesip yeni bir sap çıkmasını mı beklemeliyim? 3. Fotoğrafta; Diğer beyaz orkidemden ürettiğim yavru phal.im var. Yaklaşık 3 ay önce anasından ayırmıştım, henüz hiçbir gelişme olmadı. Gübrelemesinide yaptım. Fakat yaprakları halen ilk ayırdıgım günki gibi demekki yaşıyor fakat neden gelişme olmuyor? Yavruyken gelişmesi yavaş mı oluyor acaba? Bugün sizi çok yordum. Affınıza sığınıyorum çok teşekkürler.;) |
2.Resimdeki pembe phal.iniz için biraz daha bekleyin derim. Gerçi son anda çiçek açmaktan vazgeçmiş gibi duruyor ama çıkmıyan candan ümit kesilmez. bir iki aydan bir hareketlenme olmazsa kesersiniz.
Keikilerin anaç bitkiden ayırdıktan hemen sonra normal gelişmelerini durdurmaları çok doğaldır. Eh ne de olsa ana beslenme damarlarından biri kesildi. Şimdi kendi kökleri üzerinde durup kendi başının çaresine bakmanın, hayatta kalmanın yeni yollarını arıyacaklarıdr. Bunu beerebilmek adına da yeni kökler oluşturma hazırlığı yaprak açıp geliştirmenin de önünde gelir. Genç bitki zaten bir strese girmiş oluyor anaçtan ayrılınca bir de yeni kökleri oluşturma telaşı elbetteki toprağın üzerinden gelişme durmuş gibi görünüyor. Yapraklar diriliğini kaybetmediği sürece bir sorun yok. Kısa zamanda kendini toparlayıp gelişmesine devam edecektir. Bu aşamada keikilerin dibini saf sphagnuma dikmek kök oluşumuna büyük yardımcı olur. Benim diğer bir deneyimim de o hindistan cevizi chipslerinden phal.lerin pekde hoşnut olmadıkları yolunda. Bunun böyle olduğunu gözlemlemiş veya böyle bir şüphesi olan arkadaşımız varsa yazsın. |
Evet hocam dediğiniz gibi yaprakları çok diri yavrunun. Toprağını hazır orkide toprağı diye almıştım. Demek hindistan cevizi chipsiymiş. Toprağını değiştirme imkanım yok maalesef o yüzden bu şekilde devam edecem inşallah zamanla büyür gelişir ve güzel çiçekler açar bende sizlerle paylaşırım ;)
|
Aklınızda bulunsun.
Orkidelerden herhangi bir yolla vegetatif çoğaltma yapacak iseniz, gerek phal.lerden keiki, gerkse Catt.lardan rizom ayırmaları dendrobium çeliklemesi v.d., en iyi yöntem bu parçaları sphagnuma sarıp dikmektir. tüm saksıyı sphagnumala da doldurabilirsiniz ancak sphagnumun pekde kolay bulunmadığı bulunsa da ucuz olmadığını, göz önünde bulundurursak, dikileccek kısmını 1-2cm kadar sphagnum saracak şekilde normal substatına dikersek de uygun olur. Sphagnum hem kökleri zayıf veya yetersiz olan keikinize ve/veya çeliğinize yeterli suyu sağlıyacak, hem de bu köklenmesi için gerekli olan aşırı ıslak ortamda asidik özeliğinden, küf mantarlarının üremesini bastırma etkisi ile çürümeleri de önleyecektir. Phal.ler konusunda diğer önemli bir bilgiyi de bu mesajımda yazdım. Şayet gözden kaçtı ise okumanızı salık veririm. |
Dün bana verilmiş olan phalin saksısını değiştirdim. Eski saksıda sanıyorum ki sphagnum(resimlerden anladığım kadarı ile) içinde imiş. Çıkardığım yosunları atmadım, acaba saklarsam ileride kullanabilirmiyim? Saklama imkanı var ise nasıl saklamalıyım?
|
Şayet sphagnum fazla çürümemiş ise bunu tekrar kullanabilirsiniz. iyice kurumaya bırakın sonra bir torbada sorunsuzca uzun müddet saklıyabilirsiniz.
|
Bugün Beylikdüzü Bauhause'de çiçeği geçmiş phalaenopsis orkideleri 1.75 ytl ye satılıyor bundan bir ay evvel aynı orkideyi çiçekli iken 21,90 ytl ye almıştım şansa bak 2 adet beyaz ve 1 adet sarı renk aldım.Bauhause'ye yakın olanlar kaçırmasın.Bilginize.
|
Phalaenopsis çiçek ve çiçek-saplarındaki sorunlar
3 Eklenti(ler)
merhablar,
Orkidem çok sağlıklıydı ve yeni hava kökleri verir iken aşağıda görüleceği gibi dallar uç noktalarından başlayarak kuruyor. Ayrıca bir dalın üzerinden yapraklar çıkmaya başladı. Bu yaprakları oradan akıl başka bir saksıya dikmelimiyim? Yardımlaınız için teşekkürler. |
Evet orkideniz çok sağlıklı idi ama artık değil :(
o "dall" dediğiniz çiçek sapı diye geçer. onları altından kesin. Yaprakların durumu da hiç hoş değil. sanırım sphagnum benzeri bir yosuna dikilmiş. Derhal saksı harcını değiştirin. Bitki hem ıslak kalmış hemde üşümüş. Yaprakların doku ve dolaşım sistemi bozulmuş. kök budaması yapın, Benlate'ile bir çözeltiye batırın bir gün açık havada kurumasını sağlayıp sonradan saksı harına ekin bir **** iki gün sulama yapmayın. Orkide dikimlerinde "can suyu" kavramı çok değişik bir kavramdır. Saksı harcının nemi ve kök durumuna göre değişir ancak en sağlıklı dikimlerde, harç değişimlerinde bile bir gün boyunca sulanmaz ertesi günü sulanmasında fayda var. |
bir kaç phali aynı saksıda güzel bir çeşitleme yapılsa uygun olurmu. forumu daha önce okudum ama sanırım bu konuya rastlayamadım. hep bakımı hakkında sorular var. birde dekoratif kısmından ve bunu yaparken bitkiye zarar vermeden nasıl yapılacağı hakkında bilgi verirseniz sevinirim. teşekkür ederim.
|
Sayın Karaefsun'un düşüncesi benimde aklımdan geçmişti.Uzun dikdörtgen cam bir saksı görmüştüm hepsini aynı saksıya diksem diye içimden düşünmüştüm.Hepsi bir arada aynı saksıda acaba olurmu
|
olabileceği kanaatindeyim, fakat phal köklerinin solunum yaptığı için biraz tereddüt ettim. çünkü saksı büyüyecek ve köklerin bazıları iç kısımda kalacak ve ışık alamayacaklar. uzmanların görüşünü bekliyeceğiz artık.
|
Saksı ışık sorunu v.s. sorun değil...
Burdaki tek sorun toprağın (substratın) aynısı olması. yani saksı harcını bir kez bir hastalık sardı mı hepsini birden kaybetme riskini var. |
teşekkürler
Merhaba,
Yardımınız için teşekkür ederim. Ben tüm bunları becerebilecekmiyim, çok merak ediyorum. Saygılarımla |
Phalimin yaprağında etli dokusunda incelme ve yaprak dokusunda pürüzlü bir yüzey meydana geldi. Eskiden var olup olmadığını hatırlamıyorum, ama hergün çiçeklerimi kontrol ettiğimden eskiden olduğunu pek sanmıyorum. Aynı pürüzlü yüzey bir cattleya da da var. Acaba bu bir hastalıkmıdır? Hstalık ise ne yapmam gerek?
|
2 Eklenti(ler)
Bunlarda resimleri
|
Pürüzlü yüzey dediğiniz sanırsam bayanların selulitis diye çok iyi bildikleri bir cilt rahatsızlığına benzer veya portokalımsı bir doku oluşumu mu? Ben resimlerden onu seçiyorum.
Durum böyle ise. Bitki yeterince su alamıyor kendi bünyesindeki suyu bitiriyor. Bunun için kok oluşumunu desteklemek ve beklemek gerekecek. Normal orkide gübresini yarıbe yarı seyreltik olarak her hafta sulamasını yapın. Ancak yapraklar diri oldukları halde bu tarz bir oluşum varsa kısa vadeli bir susuzluk anlamına da geleBİLİR. Yeni saksı değişimi yaptınız sanıyorum Bçyle ise kökler stresde demek vede yeni saksı harcına uyum zamanında bu tür şeyler görülebilir. Havalar da ısındaı daha sık sulamanız da iyi olur. Kökler ve kök uçları gelişim gösterdiği anda sulamanızı normale indirin. |
Evet aynen öyle. Aynen selülit yapısında.
Normal orkide gübresini yarıbe yarı seyreltik olarak her hafta sulamasını yapın. Bu ne demek anlamadım? Ayrıca haklısınız hem phal hemde catleya yeni saksı değişimi oldu. (Catlleya sizden ilk gelen ) Substratı ıslak gibi geldiğinden sulamamıştım. Herhalde yanıldım. Yardımlarınız için çok teşekkür ederim. |
Alıntı:
Yani devamlı % 50 seyreltme ile sulayın. tabii bu bir **** iki ay sonra yine arada saf su ile sulayıp tuz artıklarını, fazlasını yıkamanız gerekecek. |
Bende vilmorin de var, Compo guano da. Bunlardan hangisini kullandığım bu mevsimde farkeder mi?
|
Bir **** iki ay boyunca compo uygundur. Sonrası muhakak Vilmorinle devam edin. Azot oranının bayağı bir düşürmeniz gerekir yoksa çiçek açmaz devamlı yaprak verir. Özelikle Cattleyalarda...
|
Erkan Hocam,
Ben phallerimi haftada bir kere ortho fosforik asit kullanarak pH ını 5.6 ayarladığım distile su ile (Vilmorinli) suluyorum. Acaba fosforik asitte ortho mu meta mı kullanılması uygundur, doğru bir yöntem mi kullanıyorum? Saygılarımla |
Enteresan bir soru. Peki karşı bir soru sorsam. Neden? Yani neden ortho-phosphor asidi ile pH düşürme ihtiyacı duydunuz?
Suyunuz destile Vilmorin pH ı ayarlı ve tamponlu, hal böyle iken pH ı uygundur ( gerçi ne yalan söyliyeyim siz bunları sormasaydınız ölçmek aklıma bile gelmedi.:)) Burda asıl sorun Phosphat fazlalığınız. Mikro-organizmaların algların çoğalmasını tetikliyebilecektir. Esasen üzerinde yazılı içeriklerle bir karışım yapmak çok kolay görünüyor ise de burada bir dizi primer sec. ter. Phosphat tuzları ile dengeli asidik ve tamponlu demir oksidi v.d. gibi tuzları fixe etmiyecek şekilde bir tuz karışımını yapabilmektir bu sistemler çok daha karmaşık komplexlerdir. Hesaplanması güç bir anion katyon matrix oluşturur. Sonuçta deneme yanılma ile elde edilmiş bulgulardır. Bu böyle olmasaydı Vilmorin yerine uygun seyreltmelerde çiçek coşturan gibi tuz karışımları da iyi sonuçlar verirdi. Ancak görüyoruz ki bu durum orkidelerde böyle olmuyor vede çok daha pahallı komplex tuz karışımlarını kullanmak zorunda kalıyoruz. Meta-phosporik asit bir trimerdir bunu hiç tafsiye edemem. Bunu bitkiye faydası olması için mikroorganizmaların üremesi vede oksijen kullanması demek olur bu da aerob bir çürüme başlangıcı olaBİLİR. Bu yazdıklarım bildiklerimle yaptığım tamamen bir beyin jimlastiği. Bir tür aklileştirme... pH düşürme ihtiyacını neden citric asitle düşünmediniz. Ya da Potasyum hydrogen phosphatla... Ben bir ara formikasit ile eb lerin substratının pHını düşürmeyi düşünmüştüm ancak hiç denemedim. formik asit daha az gübre oluşturacak bakiyeler vereceğinden Sonuçta su ve karbondioxide dönüşürmüş gibi genel bir tepkime formülü çıkartabiliriz. Vilmorinli damıtık suyun pH ı kaç siz bunu lab. da taze kalibre edilmiş bir elektrotla çok daha sağlıklı ölçebilirsiniz. Bir de tampon kapasitesinin de olduğunu amonyak çözeltisi ile deneme imkanınız olabilir. |
Hocam,
Distile suya Vilmorin i verilen tam ölçüde kattığım halde pH ı 6.3 civarında çıktı. İnternetteki pek çok sitede suyun pH ı 6 ve üzerinde olduğunda fosforik asitle ayarlanmalıdır şeklinde öneriler vardı (iki tanesini aşağıda belirtiyorum) Neden fosforik asit bende bilmiyorum. Makalelere göre 6.3 ün çok yüksek olduğunu düşünerek pHı 5.6 ayarladım. Bunun için 1 lt suya 100 µl katınca ancak pH 5.6 ya düştü. Belki şehir suyu kullanıldığında bu pH daha yukarılara çıkabilir. http://www.ocos.net/Articles/Growing...ssfully%20.pdf http://www.growingorchids.net/growingorchids13.php |
:pOrkide yetiştirmek bukadar zor değil arkadaşlar .
|
Doğrudur haklısınız. Ancak suyun pHı ile substrada oluşacak pH başka bir konu. Zaten gübrenin işlenmesi de takribi 3 hafta sürer. Yine de 100 mikro litre (sanırım derişik) phosphorik asit gübrede fazla bir phosphat yükü getirmez. Ancak bunu de evde eppendorf olmadan ölçmek na mümkün :D seyreltme oranları felan yazmak gerekir...
Ancak görüyorum ki bu bilimsel detaylar arkadaşın gözünü korkutuyor ki sayın ephesos'dan böyle bir telkin gelmiş :D Ben esasen besiyerinin pH ı konusunda hassas davranıyorum onun dışında işi açıkçası oluruna veya olmazına terk ediyorum. Substrata o kadar etmenler var ki sonuçta ne kadar ayarlarsanız da 1-2 günde harçtaki durum değişiklikler gösterebiliyor. Belki acemi yani yeni bu işle uğraşan arkadaşların gözünü korkutmadan, orkide bakımını ikiye ayırsak mı? Zira sayın helboy 2. yılında orkideyi nasıl üreteceğini soruyor. Bu konuları okumadığına delaletse de bu gibi yazılardan sakınıp okumuyor da olabilirler. :D |
E hocam haksızmıyım , herkes bu terimlere vakıf değil ayrıca bu tip konular sizinde dediğiniz gibi ayrı bir başlıkta örneğin orkide araştırmaları vesayir olabilir.
|
Merhaba Sayin praecox,
benim orkidemde saglikli görünüyordu,ama iki haftadir yapraklarinda yumusama basladi. Önce susuz zannettim,ama suladiktan sonrada hala ayni hatta en alttaki yaprakta burusukluklar var.sebebi neolabilir?web_tur arkadasimizin orkidesinin yapraklari gibi ama sadece alttaki iki yaprak üstteki yapraklar simdilik iyi ama sanirim ilerliyor.Yardimlariniz icin tesekkür ederim. |
Sizde de kök sorunları başgöstermiş olabilir. Saksı harcını değiştirmekde fayda var.
|
offfffff , Arkadaşlar .. Uzun zamandır giremiyordum. Girdim gördüm konular beni çok aşmış.Neyse ben çok kısa bir soru sorsam ? Benim yavru orkideler 1 yıl sonra kök verdiler. 2 yavru var ve ikisindede 5 er kök çıktı . Yaklaşık boyları 5- 6 santim oldu her kökün. Artık ayırabilir miyim ? Yoksa daha uzamasını mı beklemem lazım ? Mevsimi var mı ayırmanın ? Yani yazın ayırabilir miyim ? Belki eski konularda anlatmışsınızdır ama rica etsem kısaca ayırma ve yeni sakısıya dikme işini anlatabilir misiniz ? Şimdiden çok teşekkürler..
|
Sayın Praecox, orkideler için vilmorin sıvı besin aldım.Tarife göre büyükçe kaba arıtılmış suya tanımlı miktarı karıştırıp orkidelerimi suladım.Artan suyu ne yapmalıyım?Atmalımıyım yoksa bir sonraki sulamaya bekletmelimiyim (bu durumda üstüne su ekleyeceğim besinin miktarını ayarlamak zor olacak) **** bu besinli su ile diĞer çiçeklerimi sulayabilirmiyim?
(1 lt suya 5 ml) |
Sayın eylems,
bu sulu sıvı besini haftaya tekrardan orkidelerinizi sulamak üzere saklıyabilirsiniz. Karanlık bir yer olursa üreme olmaz. Kaldı ki değer bitkilerinize de sorunsuzca verebilirsiniz. Ancak bu sıvı gübre ile diğer bitkilerinizide gübrelediğinizi hiç düşünmeyin. Bu miktarlar onlar için dişinin kovuğunu doldurmaz tabir edilen miktarlardır. Sıvı gübreler zaten 1-2 yıllık stabil çözeltilerdir. Bunları saf su ile seyreltmek hemen haftasına bozulur anlamına gelmez. Ancak ışıktan korumak gereklidir. Yosun alg oluşumu ışıkta hızlanıncada değişen tek şey miktarların düşmesi demek olur. Sayın mustang bu konuyu çok yazdık çizdik anlatık forumu okuyun. |
Sayın Praecox, cevabınız için teşekkür ederim.Saygılarımla.
|
Hocam, dediğiniz gibi yeni bir konu açılması uygun olabilir, zira benim pek çok sorum olacak gibi ileride..Bu arada nod kültürlerim küçük yaprakçıklar verdi :) zamanım olunca biyoteknoloji bölümünde fotolarını koyacağım..
... Evimde muhabbet kuşu besliyorum, geçen hafta ona bir kız arkadaş getirdim (gelinim :)) Kafeslerinin kapısı devamlı açık istedikleri gibi dolaşıyorlar, bugün bu yeni kız (oğlum yapmaz çünkü) en güzel phalimin yaprak kenarlarını, iki yeni gelişen nodu, çiçek saplarını ve bir inflorensin yeni gelişen tomurcuklarını kemirmiş :( çok üzüldüm ve kızdım, şimmdii 1.Yaprak kenarının hasarlanması orkide için bir enfeksiyona sebep olabilir mi 2. Phalin bu kısımlarının yenilmesi muhabbet kuşuna zararlı bir etki yapar mı acaba :) Netice ne olursa olsun iki canlıyıda çok seviyorum.. Saygılar |
Alıntı:
Olasılık var ancak bu düşük bir olasılık. Kuşun hastalıklı bir orkideyi kemirdikten sonra sağlıklıyı kemirmesi sonucu hastalanma riski elbetteki daha fazla. inflorescence i kesin. kemirdiği yaprakları bistüri ile (steril olsa iyi olur değil se de malumunuz gibi, kullanım öncesi iso-propanol ile veya ethanol ile silin) temiz bir kenar oluşturun. kesiklere derhal mide yıkamalarda kullandığımız aktif kömür suspansyonu sürün. Bu arada nod kültürlerinizi de merak ediyorum. Bir de orda anladığım kadarı ile phenolik excursyon olayı sizde çok sık oluşuyor. Doğru mu anlamışım. Acaba aktif kömürlü bir besi yeri kullansanız? Saygılar |
merhaba,ıyı gunler...
bırsey sormak ıstıyorum cevap verırsenız cok sevınırım..benım orkıdem 4 tane tomurcuk verdı 2 tanesı buyuyor kapalı cıcek formuna kavustular yanı ama 10 gundur ancAK buyudu.. buyumekten kastettıgım su,ebadı 2 fındık buyuklugune ancak ulastı cok yavas ılerlıyor.. normal mı acaba bu kadar uzun zamanda acması? tesekkurler |
Hocam, birkaç gündür il dışındaydım, bugün geldim. Önerileriniz için çok teşekkürler, uyguladım hepsini, muhabbet kuşu da iyi bi sorun yok :)
Orkide nodlarının bazılarını 4. pasaja aldım, gerçekten fenolik eksudasyon devam ediyor, üstelik son pasajlarda jel hoşuma gitmeyen opak bir renge dönüşüyor, ama kontaminasyon yok eminim, iki tanesini aktif kömürlü besi yerine aldım, fotolarını birazdan doku kültürü bölümüne yükleyeceğim..Saygılarımla |
2 Eklenti(ler)
Merhaba bir orkide edindim orkide sphagnum yosunu içinde forumda farklı bi karışım içinde olması gerektiği söyleniyor acaba sphagnum yosununda bi sorun oluştururmu? yoksa dahamı iyi gelişir? sphagnum içinde herzaman nemli olmazmı? forumda fazla sulanmaması hatta köklerin nemli kalmaması gerektiği söyleniyor yoksa benmi yanlış anlıyorum birde bu sulama konusunda tam bi yanıt bulamadım nekadar su vereceğimi bilemiyorum sphagnum yosununu epey ıslak resimlerini ekledim acaba bitkinin bi sorunu varmı?
Birde gübre ile ilgili sorum olacak miracid gübre almıştım üzerinde orkideler gardenya için diye yazıyor bundan nekadar nasıl kullanmalıyım? |
Sn Praecox orkidelerimin hepsi çiçeklerini döktü bende 3.boğumdan kestim.Dal kuruyunca dibinden kestim.Bir ara suyu şehir şebekesinden kullanmıştım.Şimdi yapraklar yumuşak cansız .Ne yapmam gerekir?Bilgilendirirseniz sevinirim.Saygılar.Merih
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 21:49. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025