agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Orkide Türleri (https://www.agaclar.net/forum/orkide-turleri/)
-   -   Phalaenopsis (https://www.agaclar.net/forum/orkide-turleri/3512.htm)

oghuzturk 13-11-2006 12:30

birde bu torf' u nasıl temin ederim. Bilecikte yok tur sanırım

praecox 13-11-2006 13:38

http://www.agaclar.net/forum/showpos...4&postcount=38
umarım burayı okudunuz...!

Çökme başladı derken nasıl anladınız? şayet hakkikaten çökertme hastalığı kapsamında kökleri mantarlar sarmışsa hemen bitkiyi saksıdan çıkartın substratı silkeleyin ve atın. Benomyl'li bir çözeltye kökleri batırın. ölü kökleri temiz bir makasla kesin. Kestiğiniz yarlara veya tüm köklere bildik mangal kömürü (veya daha da iyisi akvaryumculardan alabileceğiniz aktifkömürü toz haline getirin bir havanda) ile pudralayın, yani kaplayın. burda bir diğer yardımcı madde 4-5 diş sarmısağı iyice ezip 1/2lt kaynar su döküp sarmısaklarla bu çözeltiyi geceden bekletip bir kahve filteresinden süzülmüş suya sokmak ancak sarmısaklı su daha çok bastırıcı yani prevenif bir çözüm çökertme çok ilerlemişse Captan tatbik etmek gerekir.
Ancak çok acil orkide substratına ihtiyacınız var...!elinizde yoksa kökler bir kaç gün açıkda kalabilir kurumaları bu durumda iyi olur. Saksı toprağı humuslu toprak vs orkidelerde asla kullanmayın.
bir diğer experimentel yol substrat karışımı için torf (ki bu da humuszus torf olacak bu torf kavramı da çok karışık buralarda yapımarketlerden alacağınız torf saksı toprağı olabilir lütfendikkat...!) ceviz kabuğu kırıntıları ve perlite (vermiculite de uygundur) karışımını denemeniz.

ceviz kabuğu ile ilgili kesin bir sonucum yok kıyaslı denemelerim var ancak akademik bir tarzda değil henüz...

P.S. bundan dolayıdır ki orkide ve etobur bitkilerde "toprak" kelimesini kullanmakdan hep kaçınıyorum. Substrat için iyi bir karşılık bilen varsa lütfen yazsın...

oghuzturk 13-11-2006 14:09

kök ve bir yaprak çürümeye başalamış.
sarımsaklı suyu ilaveten yapmalımıyım. ?
substrat ı nerden alabilirim kargo ile filan gelirmi?

praecox 13-11-2006 14:21

Resim varsa ekleyin. yaprak nasıl çürümüş köklerin çürüdüğünü nerden nasıl gördünüz hepsi tüm kökler mi?
sonbaharda yaprakların sarrarmaları normaldir bu tropik bitkiler için de geçerlidir. miadını dolduran yapraklar zaman zaman sararıp kurur. Bu kökler için de geçerlidir.
bu şartlarda kesin bir şey söylemek çökertmeden bahsetmek mümkün değil

oghuzturk 13-11-2006 14:24

resmi yarın ekleyebilirim. orta yapraklardan birtanesi sararıyor , çürüyor gibi aynı şey gövdedede var sanki suyu fazla gelmiş gibi15 günde bir suluyorum ama ......

oghuzturk 13-11-2006 14:38

http://www.tekzen.com.tr/v4/d_urungo...10&urun=609786 burada torf satılıyor ama ....

torf u buradan alsam
normal bir çam ağaçı kabugu kullansam
mangal kömürü ve biraz köpük kullansam olurmu.
birde Benomyl nerde bulunur sarımsaklı su aynı iş görürmü
teşekkürler

praecox 13-11-2006 21:41

Torf torf torf ve torf......

Burdan görebildiğim kadarı ile ne olduğu konusunda tam bir şey diyememekle beraber bu saksı harcı içinde "torf" da vardır ancak bu torf tahminim sphagnum torfu dahi değildir. şu etapda şayet dediğiniz gibi orta göbekde çökertme kendini göstermiş ise vede ilk yeni çıkan yaprak düştü ise torfu unutun orkidenizi substartından çıkartın saksı çok uzun zaman nemli kalmış size çam ağacı kabuğu kırıntısı kömür yeterli olacaktır. torf konusunda ise sanırım bir zamanlar tekzen de vardı cocospeat denen hindistan cevizi kabuğu unu katın % 10-20 kadar...
saksıdan söktükden sonra bir gün kökleri açıkda kurutun....
ancak yine de kesin bir şey söyleyebilmem için bitkiyi görmem gerek.
evlerde phal için torf ve muadili mamulatları pekde tavsiye edemiyorum oturduğunuz ev sobalı mı kaloriferli mi? sulama alışkanlığınız nedir? evde hep birileri oluyor mu yani ev daima 20 C ve üstü sıcak mı? saksınız altılığı nedir?
bence tüm bu soruların cevabını bilemeden dahi diyebilirim ki çok sık sulamışınız veyahut suyunuz aşırı kireçli kökler tuzlanmış da olabilir... saksı kenarlarında kireç veyahut tuz izleri var mı? gübre kulandınız mı hangi sıklıkla ve dozlarda?

Dilek Erbil 14-11-2006 11:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi oghuzturk
resmi yarın ekleyebilirim. orta yapraklardan birtanesi sararıyor , çürüyor gibi aynı şey gövdedede var sanki suyu fazla gelmiş gibi15 günde bir suluyorum ama ......

Erkan Bey'in de belirttiği gibi resim olmadan birşey söylemek güç;ama anlattıklarınıza bakınca galiba yaprakların ortasında su kalmış.sulama yapıldığında önemli noktalardan biri yaprak aralarında suyun kalmaması,yaprak aralarını ve özellikle ortasını kağıt havlu veya kulaktemizleme çubuklarıyla sulamanın ardından kurulayın,özellikle kışın;Sulamayı mümkünse sabahları yapın,akşama kadar kuruma fırsatı olsun.Gerçekten ortadan çürüme varsa fazla bir şansınız yok gibi.Ama çok nazlı olmalarına karşın dirençlidirler.
Genel olarak çürüme var ise benim önereceğim bir şey var (denenmiştir): bir kaşık ayçiçek veya zeytinyağda olabilir içine bir damla kekikyağ (ezcanede bulabilirsiniz)karıştırıp çürüyen yerlere kulakçubuğu veya minikfırça ile sürdüğünüzde,oraları zamanla kuruyup dökülecektir.
Erkan Bey'in önerdiği kömürtozunu bulamazsanız tarçın da iyi bir dezenfektandır.
Şansınız bol olsun,

Dilek Erbil 14-11-2006 12:05

Erkan Bey, çok üzüldüm hemen karantinaya alın diğerlerinede sıçramasın.Bu meretin çözümü yok gibi maalesef.
Sadece denediğim bir şey var ve vanda ardından toparlandı,belki daha başlangıç aşamasındaydı,henüz çicek açmasada kendine geldi sayılır.Ben radikal bir biçimde dezenfekte ettiğim bir bıçakla kaybettiği son yaprakların bir üst yaprağınıda gözden çıkartarak kestim ve tarçına buladım kesilen yeri ( kömürtozunun yerine )biraz kuruttukdan sonra spaghnum moos sardım bir ip yardımıyla ve arada bir spreyledim,yeniden kök vermeye başladı uzun bir aradan sonra.
Ama ben nasılsa bu gitti diye böyle yaptım,son bir şansımı denedim.Belki başka bir önerisi olan arkadaş çıkar.Yani temin etme zorluğu ve maliyetini gözönünde bulundurursak çok dikkatli olmak gerekiyor,karar vermeden.Umarım kurtarabilirsiniz,bol şanslar.

oghuzturk 14-11-2006 14:31

resmi gönderdim
evim kaloriferli
15 günde bir suluyorum ama bilecik malum çok kreçli

oghuzturk 14-11-2006 14:33

1 Eklenti(ler)
pardon şimdi gönderdim

oghuzturk 14-11-2006 14:38

1 Eklenti(ler)
gidiyormu sizce

praecox 14-11-2006 17:40

Yahu ben bundan da daha sağlıklı phal zor görürüm... :p
ilahi Oğuz bey en altaki yaprak mı sarardı diye yani tüm teror...:D
eh çiçekde açıyor daha ne istiyordunuz olsun hangi kökler kurumuş baksanıza uçları yeşil vede zevkle photosenthez yapıyorlar ancak substratınızın tıkızlığı dikkat gerektiren bir konu bu saksı "toprağını" siz mi değiştirdiniz kaç senedir bu bitki sizde.? sulama suyunuza biraz saf su eklerseniz daha iyi olur. umarım yanlış bir anlaşma yoktur da orta göbekdeki filiz yaprak değildir sorunlu olan...:rolleyes:
ne renk açıyor sanırım bunun sülaylesinde bir yerlerde dorithis ile melezlik var zira saf phal ve phal hybridleri iki yana ikşerden fazla yaprak tutmaz...

oghuzturk 15-11-2006 12:18

Oh Allaha şükür sevindim verdiğiniz cevap için .
ben bunu geçen sene çiçekli almıştım. normal pembe açıyor yani iki yaşında diyebiliriz. topragını değiştirmedim kendi toprağı.
yabancı bİr filmde görmüştüm bir adam hobi olarak orkidelerle ilgileniyorlardı şırıngalar filan onları aşılıyordu yeni türler filan. acaba bizler böyle şeyler yapamazmıyız. Galiba hem maddi kaynak gerekli hemde bilgi alabileceğimiz kaynaklar (malesef türkçe ) ------bu konudaki düşünceniz nedir?--------her şey için teşekkürler.

sağolun sevgiler saygılar....

praecox 15-11-2006 12:58

Birincisi phal.ınızın hastalanmadığına sevindim ikincisi ise dediğiniz gibi "filim" filimlerde requisitörlerin işi çoktur bu gibi orkideli filimlerde hiç bir şey gerçek hayattaki gibi değilidr görsellerde. ben de çok filimler seyrettim gerek etoburlar gerekse orkideler hakkında ancak burda bildiğiniz bir geçrek var ki sizin de çok iyi son günlerde hissetiğiniz en basidinden "torf" bulamadınız. orkide üretimi bakımı öyle bir şey ki ne bilmekle olur nede bakmakla kasap olunur misali... bu konuda isterseniz bir de Ünal çiçekçilikle olan röportajı vede röportaj öncesi sonrası benim forumda yazdığım notları bir okuyun...
yarı amatör bazda durum çok daha vahim en basidinden phaller için bir boy büyük saksı nerden bulurum onu söyleyin bunu söylerken de araştırıken göreceksiniz ki TR'ye 100 adeti 2 € luk saksı için 30 € nakliye gerek bir de posta gümrükde aşağlanırcasına muamelesi ise bu işin tuzu...
yerli plastikçilere ya özel yaptıracaksınız **** piyasada yerli ikinci kaliteden basılmış kalıbı bozuk saksıları ki bir numara büyüğü veya istediğiniz boy saydamı yok. onları kullanıcaksınız sonrada burdaki bazı üreticiler gibi bazı kökleri hastalanması kaynağını sorgularken asla bu saksı yüzeylerini sorgulamıyacaksınız.

sanırım anlaşılamadım...kabul ediyorum yazım kötü zira bugün evde yatıyorum lodosdan migrenim var... özür

oghuzturk 15-11-2006 13:07

estafurullah anladım söylediklerinizi. geçmiş olsun kolay gelsin iyi günler diliyorum.

praecox 16-11-2006 13:10

Sayın Oğuztürk,

phal.ınızın çiçek filizi 15 cm i aşınca yukarı doğru dikkatlice düzelterek hafif, kırmadan, geldiği kadar esneterek bağlamayı ihmal etmeyin. uç kısmını ellemeden orta tarafdan en iyisi bir bayan çorabından keseceğiniz bir şerit ile bağlayın... çiçeğe durduğu bu zamanda sulamadan çok dikkat edilmesi gereken diğer en önemli konu çok bol ışık almasıdır. sonradan birden tomurcuklarını dökmesi ışık azlığından kaynaklanabilmekde.

bir diğer devamlı gözden çok kolay kaçan konu ise evlerde orkidelere yakın olgun elma muz ve bu meyve kabuklarının bulundurulmaması burdan çıkacak ethylen gazı çok çabuk gereğinden hızlı olgunlaştırıp bir gecede hatta bazen tomurcukların açılmadan dökülmesine dahi sebebiyet vermekde olduğudur....
dendrobiumu olan arkadaşları da bu olgun meyve konusunda uyarmış olayım. zira bir aralar yine 19,90 TL'ye çok güzel Dendrobium nobile hybridleri sürülmüş idi piyasaya.

Dendrobium adını dendro yunancadan ağaç bios (yaşam) yani ağaçta yaşıyan kelimelerinden alır ... hoş bir iki ana sınıf hariç hepsinin habitatı ağaçlar ancak bu da ek bir bilgi olsun dedim...

oghuzturk 21-11-2006 13:08

Tekrar merhaba benim yine bir sorum var. Benim phal im çiçek acacak(işallah) ama tek dal verdi. benim gördügüm phal le hep iki dallı idiler. bu dal sayısı bir, iki, üç..... olabiliyormu? Birde phalimde sararan yaprak kendi kenide düşermi ..
kolay gelsin

praecox 21-11-2006 13:30

bir phalaenopsis kökünün bazı hybridleri hariç bir de phytohormonlarla doldurmamış ise. NŞA. bir tek çiçek sapında 6-9 kandil çiçek vermesi olasılıklar sınırındadır.

bu çiçek sapından yavru bir bitki vermesi de böyle olasılıklar çerçevesinde olup şartlar bu olursa iki kandil veya şu olursa yavru verir gibi kesin bilgiler yok

ancak hormonlanmış bir phal iki kandil açarsa da doritis hybridi vs. gibi genetik bir durum yoksa bitki seneye zayıf düşebilir.

sararan yaprağı bırakın kendi atsın kesmeyi düşünüyor iseniz alkolenmiş bir makas veya falçata kullanın vede keserken kök uçlarına özeliklede çiçek filizine zarar vermemek için azami dikkat edin.

saygılar

praecox 25-11-2006 13:35

Açıklama

praecox cevaplıyor demek praecox bildiği kadarı ile cevap vermeye çalışıyor demek. Bu konuda herşeyi biliyor diye bir idaası yok.

praecox bu konu başlığını orkide meraklılarının paylaşımı olsun diye açdı. buraya bir "One man show" sergilemek için girip bakmıyor. sadece soru sormayın paylaşın deniyor ancak "orkide yetiştirmek istiyorum" "orkide meraklısı yok mu" gibi yeni konular sadece olayı dağıtmakla kalmıyor kime ne yazıyorum kimse beni okumuyormuş dedirtiyor praecox'a

praecox'a sadece sormayın paylaşın da ...
var meraklısı var .....
meraklısı var gibi görünürse de bir dizi kripo-meraklıları var.
El elden üstündür benim bu trade de bir monopolüm yok olmadı vede olması için de bir idaam yok.
Forumdaki üyeler bu kadar praecoxdan korkar bir tavır sergilemelerine hiç gerek yok öldürürüz praecox'u gider.
Onu öldürmek çok kolay ancak meselemiz üzüm mü yemek bağcıyı mı dövmek? ki bazı ek tradelerin laf dalaşına dönmesi de bazı şahısların niyetini ispatlar nitelikde.
ben yine de praecox ile paylaşımdan yanayım.
praecox hiç bir şeyi tam bilmiyor sadece belki biraz deneyimi var hatta bir dizi de kötü deneyimleri var ki bunu da buraya giren kişilerin de bu kötü deneyimleri yaşamaması adına uyarıcı tarzda yazılar ekliyor.
Aslında iyi biridir. :rolleyes:
ama korkarım bu fiktif praecoxun intaharını katalize eden yeni üyelere sabrı az gibi biri.:(

ECE KİRAZ 07-12-2006 12:49

Merhaba,iki tane orkidem var.(Phalaenopsis türünde)İnternet yoluyla edindiğim bilgilerle ve sevgimle onlara bakmaya çalışıyorum. Çok sağlıklı görünüyorlar, çiçek açmaya devam ediyorlar fakat çiçeklerde bir tür böcek( bit gibi bir şey) oluştu. Bu konuda hiçbir açıklama bulamadım.Böcekleri zaman zaman peçeteyle temizliyorum. Bu arada çiçeklere zarar verdiği düşünüyorum fakat bir ilaç da bulamadım. danıştığım çiçekçilerde ilaç yoktu.Orkidelerim için çok üzülüyorum yardım ederseniz sevinirim.Fotoğraflarını da gönderirim. Bir sorum daha olacak orkidelerden birinin 2 çiçeği yaklaşık2 ay sonra soldu. Nen de onları dibinden kopartıp kopan yere mum damlattım.Aldığımız yerdekiler kestiğiniz yere mum damlatın demişti o yüzden... Bu doğru mu? Solan çiçeklere ne yapmalıyız?

Mine Pakkaner 07-12-2006 12:53

Ece Hanım, ilk yapmanız gereken aramıza yeni katılan bütün arkadaşların yaptığı gibi kendinizi tanıtmak.;) Yeni gelen arkadaşlarbaşlığında sizi tanırsak sorularınıza cevap almanız kolaylaşır.

Hoşgeldiniz :)

Mine Pakkaner 07-12-2006 14:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ECE KİRAZ
Merhaba, ben Ece Kiraz. Kendimi tanıtarak soru sormam gerektiğini bilmiyordum.Orkidelerimi o kadar çok seviyorum ki onlar için çok acele bişeyler yapmaya çalışmıştım sadece:(( Ankara'da yaşıyorum fakat Akşehir doğumluyum. İki şehrin doğası çok farklı olduğu için belki de orkidelerime böyle tutunmam... Fakat bir gün herşeyi bırakıp bir köye yerleşmeyi düşünüyorum ağaçlarla arkadaş olmak için...

Ece Hanım hoşgeldiniz. Üyelerimizin kendilerini kısaca tanıtıp selamlaması aramızda daha yakın iletişim kurulmasını sağlıyor. Yoksa bir bakıyoruz, sorular geliyor biz de kuru kuru cevaplıyoruz. :(

Bu arada orkideleriniz ile ilgili en doğru yerdesiniz. Sn. Praecox'un konu ile ilgili bütün yazılarını okumanızı öneririm.;)

praecox 07-12-2006 16:39

Resmi olmadan böceğin beyaz pamukçuk biti de tabir edebileceğimiz emici bir böcek olduğunu ancak tahmin edebilirim.

çiçeklerini çabuk dökmesi de bu beyaz pamuk gibi beyaz ve yapışkan bir salgısı olan arkasında genelde ik adet kıl gibi ince kuyruğu olan hayvanlar bitkiyi çok sarmamış ise fırçayı bir %60lık ethanol (bildik alkol) veya isopropanolü cözeltiye batırıp üzerlerine sürmek sureti ile öldürebilirsiniz

sonradan su ile yıkamanız tavsiye ederim. fazla sarmış ise yağ bazlı bir insecticide kaçınılmaz olur. yine de kesin bir şey söylemek içi resimlerini bekliyelim.

çiçek sapının kesimi için buralarda bir şeyler yazmışdım. mum dökmek gereksizdir sadece kesici aletinizi başka bitkilerden hastalık vs. bulaştırmama adına alkolle sterilleyip kesmeniz yaterlidir.

bunun bir ileri adımı kestiğiniz yere aktifkömür tozu dökmek olabilir ancak bir kaç bitkisi olan amatörler ciddi kök temizlemeleri dışında pek de yapmamaktalar bu fazla bitkisi olanlar için bir önlem.

ancak köklerde yine tekrarlamış olayım budama ve ölmüşleri temizleme uzman işi olmakla beraber siz de göze alıp keser iseniz kömür tozu tatbiki gereklidir.

ECE KİRAZ 14-12-2006 14:15

Merhaba, size orkidelerimin fotoğraflarını henüz gönderebiliyorum.( Fotoğrafları buradan gönderemedim mail atıyorum )Sanırm tahmininiz doğru. Fotoğraflarda net görünmüyor ama tarifinize uyuyor böcekler. Önerinizi de uygulayamadım %60lık ethanol çözeltisini nasıl hazırlayacağımı bilemedim. %60 ı alkol kalanı su mu olacak sonro da yıkamamı söylemişsiniz çiçeklere su değirmeden sadece yaprakları mı yıkamalıyım Teşekkürler

praecox 17-12-2006 11:43

Nematod

Evet tahminim doğru bu pamukçuk da dediğimiz bir tür yaprak biti son zamanlarda özelikle de phalaenopsis de ciddi sorun yaratan bir salgın halinde zararlılardan biridir.

bitkinin öz suyunu emerek çiçeğin açılmadan gonca halde düşmesi, çiçeğin çabuk pörsüyüp dökülmesi gibi durumlara neden olur.

pek de önleyici bir şeyler de yapamıyoruz. yağ bazlı bir böcek ilacı kaçınılmaz oluyor. en geç 10. günde tekrardan bir ilaçlanma da kaçınılmaz oluyor.

ancak sonrası arapsabunlu bir su ile yıkama gereklidir. (bu terkipler forumda Sn. Mine Pakkaner tarafından müteakip kereler yazılmıştır forumu tarayın)

turunç 19-12-2006 13:31

Merhaba;

Bende de bir tane Phalaneopsis orkide var. Konuyu sürekli takip ediyorum. Gerçekten Sayın Preacox verdiği bilgilerle bize sahipsiz olmadığımız hissini aşılıyor. Size gerçekten çok teşekkür ederim kendi namıma.

Bugün bir tanıdığımızın evinde bir orkide gördüm. Phalaneopsis idi. Sadece 2 iri yaprağı vardı. Sayın Preacox' un deyimiyle tıkız bir toprakta idi. Toprağına baktım ıslak ötesiydi. Çünkü saksısı bir cam vazo gibi bir şeyin içine yerleştirilmiş ve saksısının sadece 1-2 parmak kadar bölümü suyun dışında kalacak şekilde suya oturtulmuştu. Hal böyleyken şahsen ölmesi beklenir. Ama bizim inat kızımız tüm bu olumsuzluğa rağmen yeni kökler veriyor. Üstelik 1 adet iri ve güzel bir çiçek sapını da vermiş, halinden memnun görünüyordu. Şimdi bu durumda benim kafam karıştı. O suyun içinde, loş sayılacak kadar az ışık alan bir odada nasıl olupta çiçek açmış. 2-3 yaşında olduğunu söylediler. Bir başka saksıda bir de yavru vardı. O da aynı şekilde suyun içine oturtulmuş ve saksısı yarya kadar suyun içinde kalmış haldeydi. İnanamadım. Benim ki 1 yıl olacak hala çiçek açamadı. Bununla birlikte yaprak çıkarmadı, yeni kök vermedi. öylece duruyor. Onunki suyun içinde yaşamayı başarmış bir de çiçek açıyor..

praecox 19-12-2006 13:36

Kaç senedir bu halde bakılıyor arkadaşınızın phal.leri?
toprak torf mu saksı topraağı mı? çevresindeki ısı nedir kaloriferin üstünde mi?
bende bir anlam veremedim....
gerçi orch.lar herne kadar yağmur ormanlarında neme suya aşina bitkilerde olsa evdeki tarz koşullarda dik dikim vs. gibi durumlarda birden kökleri o nemde mantar sarıp çürütmesi işten değil. bana göre çok riskli...
ancak hayatda bir risk :)
anlıyamadım bir resim eklemiş olsa idiniz...?

turunç 19-12-2006 13:46

Çok üzgünüm resim çekecek bir imkanım olmadı o sırada. Dediğine göre 2-3 yıl olmuş bu çiçeği alalı. Kaloriferin üstüne mermer koymuşlar ve onun üzerinde yavru duruyordu. Daha büyük olan 3 yaşlarında, kalorifer peteğinin yanında bir sehpanın üzerinde duruyordu. İçerisi fazla ışık almıyor. Zaten güneş hiç görmüyen bir odadalar.

Toprak olarak; aldıkları saksının İçindeki torfa ve birazda minik çakıl eklemişler. O kadar. Benimkini de suyun içine koymamı tavsiye etti. Aklıma ilk gelen sizin uyarılarınız oldu; "Sakın suda bırakmayın"... "göbek çürümesi", "köklerin hava alması".... Hala şaşkınım:) Yine de sizin tavsiyelerinize uyma taraftarıyım. Ama bu ilginç olayı sizlerle paylaşmak istedim.

praecox 19-12-2006 18:19

Geçen sene benim de elime 4 adet phal geçmiş idi. dediğiniz gibi ıslak ve çok nemli olmalarına rağmen gayet sağlıklı idiler.

Ancak burdaki tek fark saf sphagnum yosununa ekili olmaları idi. böylesi bir şansınız var ise bu mümkün. ancak sphagnum birkaç sene sonra torfa dönüşür ise asidik özeliğini kaybetmektedir. ya sphagnumu değiştireceksiniz. veyahut da terkibini verdiğim substrat karışımına.

hep de yazdığım gibi bu işin mercedesi sphagnumdur. ancak bu yosunun da temini ve fiyatları malum. sphagnum asidik bir özelik sergiledikçe mantar küf ve çürüme hatta alg oluşumu bastırılır. sphagnum ağırlığının 20 katı kadar su tutma özeliğine sahip iken kökler de havadar kalır. ancak en geç 2 sene sonra sorun yaratabilir.

bendekileri o zamanlardaki diğer bir tür bitki için acil sphag. ihtiyacımdan başka bir toprağa ekmişdim. onun için uzun vadeli bir deneyimim olmadı.

bu bir müddet iyi giden sistem birden göçebilir. ancak altında durağan su bulundurmayı böyle açıklıyabiliyorum. böyle altında saksıyı ıslak hatta sulu tutabilen bir tavsiye diğer substratlar için okumadım bilmiyorum.

turunç 20-12-2006 11:51

Spagnum yosununa ekili olsa bile spagnumu yaşatmak kolay olmazdı galiba.
Bir de doğada ağaç oyuklarında ve dalların birleşim yerlerinde sanırım su bulunmuyordur. Burdan yola çıkarak suyun içine koymak çok sakıncalı görünüyor.

nefii 20-12-2006 14:48

Merhabalar ben foruma yeni üye oldum. Bu gün bordomsu phalaenopsis orkide aldım uzun zamandır istediğim bir çiçekti. aslında bitkiler konusunda pek fazla bir şey bildiğimi söyleyemeyeceğim. yeni yeni öğreniyorum.

orkideme gelince onun hakkında biraz araştırma yapabilme şansım oldu bu türleri yetiştirmesi bakımı en kolay olanmış, senede iki defa çiçek açıyor ve çiçekleri en az 3 ay iyi bakıldığı taktirde üstünde kalıyormuş, çiçekleri solduğunda 3. boğumdan budamak gerekiyormuş ve budadığımız kısmı toprağa dikersek yeni fideler elde edebilirmişiz. bunları öğrendim ama tabii ne kadarı doğru tam bilemiyorum. bu gün orkidemi aldığım çiçekçi böyle yeni fide elde edemeyeceğimi söyledi. sizce hangi bilgi doğru bu konuda yorumlarınızı bekliyorum

nefii 20-12-2006 15:06

ellerinize sağlık çok güzel yazmışsınız gökte ararken nette buldum sizi

nefii 20-12-2006 16:21

birşey sormak istiyorum forumu okurken bişi dikkatimi çekti orkide çiçek açınca ne yapmam ve nasıl yapmam gerekiyor yani çiçeğin hemen solmaması ve uzun süre canlılığının koruması için

praecox 20-12-2006 17:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi turunç (Mesaj 61007)
Spagnum yosununa ekili olsa bile spagnumu yaşatmak kolay olmazdı galiba.
Bir de doğada ağaç oyuklarında ve dalların birleşim yerlerinde sanırım su bulunmuyordur. Burdan yola çıkarak suyun içine koymak çok sakıncalı görünüyor.

Evet bu tam bir tezat... sphagnumu canlı tutmak veya canlandırmanız için gerekecek şartla orkidenizin sonu demektir. biri epiphit yani ağaç üzerinde yaşar iken diğeri yani sphagnum yosunu tamamen bataklık bitkisi.

Orkidenin asıl yaşam şartları sizin de takdir ettiğiniz gibi bataklık olmadığından. burda sadece birkaç seneliğine sphagnumun özeliklerinden faydalanılıyor. bende bundan dolayıdır ki en fazla bu sistemin 2 sene iyi gideceği sonrası çökeceği konusunda bir öngörüşde bulundum.

gerçi nepenthes türü etoburlarda askılı saksılarda sphagnum gelişme göstermekle beraber nepenthesler de epiphit olmakla birlikde aşırı neme suya çok daha ihtiyaçları olan bir bitki. kaldı ki burda nemle beraber ısı da da gerçek bir artış gerekmektedir.

saunası olanlara duyurulur...:D

esref_saati 21-12-2006 12:52

Merhabalar
Forumun yenilerindenim. Bir iki ay önce hediye edilen orkidemin hastalandığına ve günden güne zayıf düştüğüne kanaat getirdim ve galiba artık ölüyor. Bundan; sabah kalktığımda yeşil yapraklarından birinin de düştüğünü görmemle iyiden iyiye emin oldum. Ama belki yapılacak birşeyler vardır kimbilir. Foruma resim asmayı bilmediğimdendir onun içler acısı halini size gösteremiyorum. Sanırım yanlış sulama sonucu bu hallere düştü. Üst kısmındaki kökler kuru ama toprağın içinde kalan kısım hala yeşil ve boğumlardan birinin de bugün sarardığını gördüm, yeşil yapraklarsa sırasıyla sararıp düşüyor, birkaç gündür sulamıyorum. Ne yapabilirim acaba, yardımlarınızı bekliyorum

praecox 21-12-2006 14:11

Burayı gördünüz mü?
http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=123
hastalık seyri bunha bir benzerlik taşıyor mu?

esref_saati 21-12-2006 14:55

Evet burayı görmüştüm ama emin olamadım, resimleri ekleyebiliyorum artık sizce benziyor mu..
http://img243.imageshack.us/img243/2...im00hklly8.jpg

turunç 21-12-2006 15:22

Çok sağlıklı görünüyor bence. Susuz kalmış olabilir mi? Yüksek nem de sever.

esref_saati 21-12-2006 15:39

Teşekkür ederim. Peki günden güne yeşil yapraklarını dökmesi normal mi ve ayrıca çiçeklerini taşıyan dallarından biri de bugün sararmıştı. Ben bu belirtiler baş gösterdikten sonra sulamayı kestim, bir hafta olmuştur. Bir sabah tüm çiçeklerini yerde buldum. Ben abartıyorum galiba : )

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025