![]() |
Bence kesmeyin. Bırakın kendi atsın. Ondan sonrakilerin durumu nedir? gelişimleri durakladı ise açacakları çiçek iyi gelişim gösteremiyebilirler. Bu anlamda bazen o çiçek sapını geriye doğru kesip yeni bir gözden sağlıklı bir çiçeklenmeye zorlamak daha mantıklı da olabilir. Sizin bitkide sanki eskiden kalma çiçek sapları var gibi görünüyor bu resimlerinizde. Onları neden budamadınız? Ben mi yanlış gördüm yoksa?.
|
Sayın Quardi aktif kömürü ben araştırdım akvaryumlardaki filtrelerin içinde bulunan ve akvaryum sularını arıtmak için kullanılan bişeymiş. Akvaryumcu çok pahalı bişey oldugunu söledi bende almaktan vazgeçtim.
|
Alıntı:
Öğreniyoruz efendim, öğreniyoruz. Sağ olun, var olun. |
Budamadanız ise şu bitkiyi genelden ve çiçek saplarının çıktığı ana gövdenin de yakın çekimlerinin resimlerini ekler misiniz? Daha sağlıklı bir kesim şekli de belki önerebiliriz.
Şimdilik o resimlerden görünen 2 sap çiçeği geçmiş var vede 3. sanki çiçeklenmekde zorlanıyor. yorgun düşmüş gibi. Yanılıyor da olabilirim. |
Merhaba.Benim beyaz çiçekli bi orkidem var.yeni aldığım ilk hafta 3tane çiçek tohumunu döktü.1tane tohumu çiçek açtı.2hafta kadar önce sırayla 4 tane çiçeğini döktü.bugün en son açtığı çiçek düşünce bu işin normal olmadığına karar verdim.bunun dışında bir tane yaprağı ortasından çürümeye başladı ve ben de o yaprağı ortasından kestim.yaprakları tavşan kulağı gibi sarkmıştı bu sitede sebebinin neler olabileceğini araştırırken bi yazıda toprağınıdaki tuz miktarının fazla olabileceğini okudum.2hafta üst üste suyuna sıvı gübre karıştırmıştım tuzluluk sebebi olabilceğini düşündüm.hemen beklemiş bi miktar suyu tuzun daha çabuk çözünebilmesi için ısıttım(ılık) ve toprağı bolca suladım.şuan yapraklar hala tavşan kulağı gibi sarkıyor.:(
sıvı gübre olarak çiçek coşturanın orkide besinini kullanıyorum. son olarak orkide 3.boğumundan bir uzantı çıkarıyor.bu acaba yeni bir dal mı yoksa bi yavru mu.arada yapraklarını ve saksının üzerindeki köklerina ılık su püskürtüyorum.haftada bir gündüzleri beklemiş su ile suluyorum.makro çekilmiş resimler ekliyorum.bana yardımcı olursanız çok teşekkür ederim.resim boyutları büyük geldi herhalde.ekleyemedim |
orkide
Alıntı:
|
orkide bakımı
2 Eklenti(ler)
Merhabalar ben İstanbuldan Kadriye. çalışıyorum ve yni evli sayılırım. Bende evini güzelleştirmek isteyenlerden biriyim. Bunun için çiçekler aldım ve internetten genel bilgileri araştırdım ve buna göre çiçek bakımımı yaptım ama sonuç maalesef çok kötü. burdaki yazılarıda okudum ve inanın çok kafam karıştı. Bana yardım edeceğinizi biliyorum ve buna istinaden yazıyorum. Şimdiden teşekkür ederim.
Benimde bir phalaenopsisim var ve ekte size resimlerini gönderiyorum. Alalı henüz bir ay oldu. internetten bakımı hakkında bilgi topladım ve çoğuda birbirine zıt bilgilerdi. orkidem şeffaf bir saksı içinde ve onun altındada cam vazo ve içinde çakıl taşları var. Saksıyı haftada bir başka kaba alarak kabın içine su ve çiçekcoşturan ekleyerek 1 saat suyun içinde bekletiyorum. daha sonra saksının altını silip tekrar yerine koyuyorum. bi yerdede okumuştum böyle sulama yaptıktan sonra içinde bulunduğu cam kabın içine yarım çaybardağı su koyup ama köklere değmemesi gerekiyor böylece su buharlaşarak nemli olması gerekiyor diyordu. bende böyle uyguladım. ama maalesef sonuç kötü çiçekleri 1 ayda solmaya başladı. orkidem kaloriferden 50 cm uzaklıkta ve camın kenarında direkt gün ışığı geliyor ama tül kapalı olarak güneşleniyor. verebileceğim bilgiler bunlar. yardımcı olmanız dileğiyle.. Eklenti 28123 Eklenti 28124 |
Alıntı:
|
Sayın kadr iye,
Hocalarım daha iyi bilirler gerçi ama bende bilgim kadarınca yardımcı olmak istedim. Verdiğiniz bilgilerde pekde yanlış bi durum yok gibi ama bi kaç konuda yanlışlık olduğunu düşünüyorum, belki bu nedenlerden çiçeğiniz rahatsızdır. 1. Bir saat kadar suda beklettiğinizi söylemişiniz. Bence bu süre çok fazla substratı ıslanana kadar beklemek yeterli buda en fazla 1-2 dakika yeterli olacaktır. 2. Suyuna sıvı gübre koyduğunuzu söylemişiniz, Acaba bunu her sulamada mı yapıyorsunuz yoksa belli zaman aralıklarıyla mı? Normalinin 1 ayda 1 kere yapılmasının yeterli oldugunuda eklemek isterim. Saygılar... |
çok teşekkür ederim korhan bey. :)
peki devamlı kalorifer açık bizde. siz orkidenizi hangi aralıklarla suluyorsunuz?? ve yarım mı bir mi kaç bardak su veriyorsunuz? |
İnanın sıcaklık konusunda bizim evde çok sıcak kalorifer aşırı derece yanıyor. Yani sıcak olması daha sık sulamanızı gerektirmiyor benim tavsiyem 5 ila 7 gün arası sulamak en uygunu tabi topragın üst kısmı kuruyor fakat saksı içinde nem kalıyor bunuda şeffaf saksı olmasından saksının buharlanmasından anlıyorum.
Ne miktarda suladığım konusuna gelince; Bunda belli bir miktar uygulamıyorum. Saksıyı lavaboya götürüyor üzerinden daha önceden oda sıcaklıgında beklettiğim hazır suyu toprağı ıslanıp koyu renk olana kadar döküyorum. Sanırım siz saksıyı suya batırıp bekletiyorsunuz buda tavsiye edilen bir yöntem. Saksıyı suya daldırmada, saksı toprağının tümünün ıslanmasına yetecek kadar su yeterli olur. Not: Saksıyı daldırarak sulama, Yukarıdan su dökerek sulamaya göre daha fazla sulanmış oluyor. Toprak daha da suyu emiyor ve nemli kalma süresi daha da artıyor. Bu durumda çok sık sulama yapmak kök çürümesine neden olabiliyor. benim başıma gelmişti. önceki sayfalarda resimleri var yapraklar kendini salıyor. Neyseki şu an yeni yaprak çıkartmaya başladı. Yrdımcı olabildiysem sevinirim umarım bitkiniz hep sağlıklı olur. Bol çiçekli günler :) Ek.: Şu notuda ekleyeyim ben bilgileri bu siteden öğrendim. Bende pek bilgili sayılmam yani Allah esirgesin çiçeğinize bişey olur sorumluluk almak istemem Bu iş aslında birazda şans işi biz çok özeniyoruz çiçeklerimiz ölüyo, kimide hiç bakmıyo bir sürü çiçek açtırıyor. Saygılar... |
Çiçeklenme Döneminde Sıvı Besin Takviyesi
Yedi ay önce aldığım Phalaenopsis türü orkidem var. Sitedeki bilgilerden faydalanarak orkideme azami bakımı göstermeye çalışıyorum. Burada anlatılanları tatbik ederek çiçekleri solan dalını üçüncü boğumundan kesmiştim. Şu anda kestiğim yere en yakın gözden yeni bir dal çıkıyor. Ayda bir N,P,K oranı 4,6,6 olan orkideler için sıvı besin takviyesi yapıyorum. Okuduklarımdan yola çıkarak kafama takılan birkaç soruyu sormak istiyorum: -Azotça düşük besini çiçeğe durduğu dönemde de kullanabilir miyiz, yoksa oranlar değişmeli mi? -Çiçekler açıp solduktan sonra besin takviyesi gerekir mi? Gerekirse oranları nedir? Dinlenme döneminde besin takviyesi yapılmıyorsa kaç ay takviye yapmamak doğrudur? Saygılarımla. |
Korhan bey , teşekkür ederim cevap yazdığınız için. 15 günde bir olarak gübre koyuyorum. demekki 1 saat değil bir kaç dakika bekletmem daha doğruymuş. bu arada yine şunuda söyliyim yine normalde diğer saksının altına köklerine gelmicek şekilde su koyuyorum. onda bir problem yok değilmi?
Ayrıyeten çiçekleri tamamen dökülünce kesmemmi gerekiyor bunuda cevaplarsanız sevinirim |
Alıntı:
|
phal çiçek açmayamı hazırlanıyor?
Merhaba. Acemiliktendir bu çiçek dalı sandığım şeyi sorsam daha iyi olacak dedim.
http://www.ilgazkaandereci.com/mum/phal.jpg Buradan çiçek dalı çıkıyor değil mi? Bu resmi 4-5 gün önce çekmiştim... |
Satın serder,
phal.iniz yeniden çiçek açıyor. Alıntı:
Phal.lerin ciddi anlamda bir dinlenme dönemi geçirmediği gözlemlenebilirse de genelde yazın kısa da olsa dinlenir. Bu tür orkidede gübreyi değiştirmeye veya kesmeye gerek kalmaz. Genel olarak orkidelerde dinlenme zamanlarında gübrelemeyi ayda bir yapabiliriz diğer dönemlerde yeni filiz ve yaprak oluşumları ile başlıyan vejetasyona azot oranı az daha yüksek besinler. Çiçekleneceği zamanda ise azotu az ancak o oranlarda P ve K da yüksek besin sıvıları verilir. Pratikte vede amatörce orkide bakımlarında bu tarz döneme bağlı gübreleme değişikliği gerekmez. 15 günde bir sizin kullandığınız P ve K ya oranla düşük N miktarlı uygun seyreltilmiş gübreler tüm yıl kullanımda uygun olmaktadır. |
ucuz orkide
2 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar. Dün bauhaus da gezerken kenara atılmış ,defolu orkideler gördüm. ama bana hiçde kötü görünmediler. 9 YTL ye aldım bir tane hemde 3 dalı birden var. resmi ekte. Bence almaya değer. Ana bitki sağlıklı gibi.Rengide bordo..Yorumlarınız bekliyorum. Kurumuş kökler var **** yarısı kurumuş kökler var onları ne yapmalıyım ? Teşekkürler
|
Sayın mustang kişisel fikrimi sorar iseniz mükemmel bir iş yapmışsınız. Ana sağlıklı ise iki katı bile eder bence. Nasıl olsa 6 ay sonra yeniden açıyor. Şanslı olduğunuzu düşünüyorum.
Sayın praecox cevap için teşekkür ederim... |
Sayın Praecox verdiğiniz bilgilere istinaden gübrelemeyi 15 günde bir tarifinin 1/4 ü oranında seyreltilmiş şekli ile yapacağım. Teşekkürler.
Sayın Mustang18; ben de Bauhaus'daki bu orkidelerden alıyordum az daha... Yaprak altlarında küçük beyaz kümeler görüp bıraktım hemen. Ne olur ne olmaz evdeki orkideme de bulaşabilir diye. Siz iyice bir inceleyin derim, umarım sizinki sağlıklıdır. |
5 Eklenti(ler)
Alıntı:
|
Ben, kendi phal'imde, bir yaprağın yaşlanıp üzerinden yeni bir yaprak sürmesinden mütevellit sararmaya başladığını -aynı zamanda diriliğini de kaybetmeye başlar, yumuşar- gördüğüm anda hiç vakit kaybetmeden mümkün olduğunca dibinden falçata ile keserim ki, zaten sonu belli olan bir süreçte yok yere besin harcanmasın ve ölecek olan bir yaprak yerine yeni yapraklara ve/veya sürgünlere enerji nakli olsun.
|
Alıntı:
|
Phaller sağlıklı ise yaprağını kendi atması çok daha uygun olur. Zira falçata, maksa v.s gibi kesici aletlerle kesmek her daim hastalık kapma riski demek olur. Tabii alkole sildiğiniz kısmen steril yapabildiğiniz bir aletle dahi kesmeniz müteakibi obligatorik kömür tozu muamelesini de göz ardı etmemek gerekir.
Ancak sayın lerdemirin de bahsetiği gibi bir olay hastalıklı bir bitkide ( tabii geriye en az bir, iyisimi iki yeşil yaprak kalıyor ise.) bu tarz bir amputasyon matıklı olabilir. Ancak sanırım sukkulent özeliği de olan bu orkidemizin yaprağı sararıken orda depoladığı su ve besin maddelerini de bu süreçte ana bitkiyi belsercesine taşıyor gibi de kullanma ihtimali var. Bazen göbek çürümesi, çökerten, vay yaprakta bakteriyel veya fungal lezyonlar da gözlemlenebilen hastalıklı phalerde bu kesim zaruri olabilir. Sayın elifçelik, bitkinizin saksı harcı çok tuzlanmış gibi yeni çıkan yaprak kaybedilmiş ondan bir önceki ise bu aşırı gübrelemeden hastalık geçirmiş bir ethimoloji sergiler gibi... ikinci resimdeki çiçek filizi ne kadar yeni bilemiyorum ama çiçek sapını ordan kesmeniz saksı harcını açilen değişitrmeniz gerekli. bitki bu işlemlerle kendini kurtarıcak gibi. Köklerin durumunu da görmek gerek. Tuzlanmadan dolayı aşırı bir çürüme de olabilir. Ancak çok vahim bir durumda değil. |
sayın praecox,
verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.hemen o çiçeksiz dalı kestim ve dediğiniz gibi çürümüş köklere baktım.1-2çürümüş kök var sanırım bu bir başlangıç.daha önce aldığım ve 2ay sonra ölen bir orkidemin toprağı duruyor.şuanda acaba onu kullansam mı diye düşünüyorum.tekrar teşekkür ederim |
Ben çok büyük bi hata yaptım.Kaş yaparken göz çıkardım.Hem toprağını değişmek hem de çürümüş kökleri kesmek amacıyla orkideyi saksıdan çıkardım ve bir daha sokamadım.zorlayınca köklerde kırılmalar oldu.çok hasar verdim sanırım:(inşallah ölmez:(:(:(
bana vereceğiniz tavsiyeleri bekliyorum |
Olan olmuş yapılacak çok bir şey yok. Umarım eski saksı harcınız falzaca patojenlerle kontamine değildi. bir iki gün sulamayın saksıyı. Ertesi gün sulayıp bir hafta kurumaya bırakın.
Kökleri yalın durumda iken resmini çekseydiniz... Genel olarak aklınızda bulunsun bu gibi saksı değişimleri yapıcağınız zaman saksıyı suya oturtun kökler suyu çekerse çok daha az kırılgan olur. |
phalaenopsiste tomurcuk dökülmesi
merhaba arkadaşlar.adım Merih,doktorum,İstanbulda yaşıyorum.gerçek bir doğa aşığıyım,profesyonel bir akvaristim(akvaryum hobisi).evde ve bahçede çok bitki yetiştirdim ancak bitkiler özellikle orkideler konusunda çok tecrübeli değilim.phalaenopsisimi alalı 2 hafta kadar oldu,aldığımda henüz çiçek açmamıştı şu an tek dal üzerinde 6 çiçek ve bolca tomurcuk var ancak tomurcukların en tazeleri kızarıp dökülmeye başladı.Forumda sorunumla ilgili bir cevap bulamadım,resim eklemeyi de bilmediğimden fotoğrafını gönderemiyorum.şeffaf saksıda,canlı ve sağlıklı görünümde,haftada bir suluyorum(substrat nemli,altında su birikmiyor.kalorifer peteğine ve pencereye yakın(ılık ve aydınlık ortam)tomurcuklar neden kırmızı renk alıp dökülüyor anlam veremiyorum.tecrübeli arkadaşlardan yardım bekliyorum.hepinize saygılar.
not:mesajımı yeni konu olarak göndermiş olmamı umarım mazur görürsünüz nereye yazacağımı bilemedim:o |
sayın praecox,
Dediğiniz şey aslında saksıdan çıkardığım anda dikkatimi çekti.tek 1tane kök çürümüştü.onu kestim iç kısımlarda olan köklerin sarı hatta kızarmış olduğunu farkettim.normal bir durum olup olmadığını bilmiyorum.yoksa bu başka bir şeyin habercisi mi?dediğiniz gibi saksı işlemini yaptığım gün sulamadım.ertesi gün sabah bir demlik kaynamış suyu ılındırdım ve hepsini yavaş yavaş döktüm.görüntüde çok bariz bi farklılık olmasa da yapraklar eskisine nazaran daha sert ve çiçeklerde bir solma yok.bu durum içime biraz su serpti ama tabi bilemiyorum sevinmek için henüz erken olabilir çiçeksiz dalı kestiğimi söylemiştim.3.boğumdan zaten bir dal çıkarıyordu şuanda 2.boğumda da bir hareketlilik var.bir dal oluşum içersinde artık bu 3.hafta oldu tuzluluktan dolayı sıvı gübre vermediğim.yapraklar tamamen sertleşip dikleşene kadar da vermeyi düşünmüyorum.sanırım doğrusu budur |
Sayın phal,
Benim de başıma aynı şey gelmişti.daha orkideyi ilk alıp eve getirdiğim hafta üzerinde yarı açmış olan tomurcuk hariç diğer bütün tomurcuklar dediğiniz şekilde kızarıp kuruyup döküldü.onlarla beraber ben de kurudum.ardından olayı çiçek dökülmesi takip etti. ben olayı ortama uyum sağlama sürecine verdim ya da suyunu beğenmemiş olabilir. inşallah sizinki de benimki gibi olmaz |
Benim pal.imde de 14 tane tomurcuk vardır bunlardan 10 tanesi çiçek açtı diğer 4 ü dediğiniz şekilde buruşup döküldü. Bence bitki enerjisi yetmediği için oluyor bu şu an 2 ay geçti diğer 10 çiçek hala açık durumda. :)
|
arkadaşlar kimse cevap vermeyecek mi?:(
|
Alıntı:
Tomurcukların dökülmesi konusu ise bu başlıkta bir kaç sebep sayıldı. Ancak sizin de bildiğiniz gibi saksı harcınız çok tuzlanmış vede çok ağır yüklü bir gübreleme de yapmışınız. Bu sebeplerden de tomurcuk dökebilir. Isı ışık değişikliği, saksının gereğinden falza kuru kalması, ortam neminin düşük olması, köklerin aşırı tuzlanması, ağır gübrelemenin kökleri yakması v.s. gibi bir dizi sebepden olabilir. Bir de yakın çevresinde olgunlaşan meyveler özelikle elma muz limon vs. gibi ethylen salgılıyabileek kaynakların olması da bir tomurcuk dökme sebei olarak sayılabilir. Ama zaten tüm bunları yazdık bu başlıkta... |
Meraktan soruyorum. Benim phalde iki dal olmasına rağmen biri çiçek açmaya hazırlanıyor. Acaba diğerinin çiçek açmıyor olması aksi bir durumun habercisi midir?
|
3 Eklenti(ler)
Bu benim temmuzda aldığım orkidem ve hiç çiçek açmadı sadece iki yaprak verdi ve üçüncüsüde görünüyor farkedeceğiniz gibi, yalnız ben çiçeklerimi arada bir sebze suyuyla sularım ve iyi geliştikerini gözlemledim orkidemide öyle sulamıştım ama ertesi günü dibinde su kaldığını farkettim ve kökleride böyleydi daha öncede sulamıştım ama bir problem olmamıştı[ATTACH][ATTACH]Eklenti 28830[/ATTACH][/ATTACH]
|
Yoksa saksısını boşaltıp kurutsammı acaba, çamkabuklarının bir yıl açıkta bırakılması gerektiğini okumuştum, balkona koydum kabukları ama bir yıl olmadı benim halihazırda substratımda yok eğer değişmesi gerekicekse:confused:
|
Substrat ihtiyacınız varsa daha önceki yazılarımda bahsetmiştim, hazır karışımlar 5ytle satılıyor. Mağaza adı vermem reklama girebilir ilgileniyorsanız özelden mesaj atın.
|
Şu durumda substratını değiştirmem gerekirmi:confused:değiştirmem gerekirse o zaman ihtiyacım olur. Ama bizim burda o büyük mağazalardan yok zaten.
|
sayın günsu,
yaprak çıkartmasını nasıl sağladınız?ne suyu ile suluyorsunuz? ben de yazın aldım ama o zamandan beri hiç yaprak ve kök çıkartmadı.aksine 1yaprağı öldü şuan çiçekleri de döküldü ve hiç çiçeksiz.bitki besini de kullanıyormusunuz?ne yaptığınız hakkında bana tavsiyede bulunabilirmisiniz |
Aslında bende orkide konusunda acemiyim ama diğer çiçeklerimi sebze suyuyla sularım(ayda bir kez falan) bazen yani diyelimki patates kaynattım kabuğuyla onun suyunu atmam çiçeklerime dökerim **** nohut haşladım onun suyunu yalnız karnıbahar ve lahana suları çok iğrenç kokar.Gübre kullanmıyorum, orkidem sabah güneşi görüyor normalde damacana suyuyla sularım bu başlık altında okuduğum gibi bir kabın içine biraz su koyup altında tabağı ile okabın içine yerleştirdim ilk zamanları su fıs fıslıyordum şimdi kış olunca yapmıyorum burda öyle okumuştum çiçek vermiyordu ama yaprak çıkarmıştı , yalnız şu son şeyden dolayı çok üzülüyorum çiçeğimi kaybetmek istemiyorum:(bence bu başlığı baştan sona okuyun yinede fikir vericektir.
|
Alıntı:
Ben bu şekilde kök çürümesi yaşayan orkidemi kurtardım ve şu an yeni yapraklar açtı ve yavru verdi :) Ama bir müddet daha çiçek veremicek gibi köklerinin dahada çoğalması gerekiyor yeterli enerjisini toplayabilmesi için. Eğer saksı harcına ihtiyacınız varsa nevşehirde yok ama yakında adanaya gideceğim sizin için alabilirim eger hala varsa. Ben carefourdan almıştım 5ytl e hemde bayağı çok, 3 saksı değiştirdim hala bitmedi. İsterseniz yardımcı olurum veya yakınınızda carefour varsa sizde bulabilirsiniz ben ordan almıştım. İsterseniz resim ekleyeyim. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 18:49. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025