agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Orkide Türleri (https://www.agaclar.net/forum/orkide-turleri/)
-   -   Phalaenopsis (https://www.agaclar.net/forum/orkide-turleri/3512.htm)

haticetzn 21-02-2016 07:52

semi water culture

3 Eklenti(ler)
Topraksiz su da orkide yetiştiren var mı?

Jezebel 21-02-2016 09:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 1438625)
Sayın orkide hocaları, iki gün önce koçtaş'tan vilmorin orkide gübresi-vitamini aldım.

Sulandırarak phallere verdim. Bu gün gördüğüm felâket beni şaşırttı. Üzerinde çiçek tomurcukları olan dalların altındaki yapraklar sanki soğuktan donmuş bir hale gelmiş sapsarı olmuş.

Bütün bitkim ya öldü ya da ölme yolunda. Gövde de perişan halde bir iki yeni yaprak oluşumu var gibi ama sanırım onlar da önceden oluşmuş.
Yapacak bir şey var mı?

Fısfıslarken kullandığınız sprey şişesine kazara temizlik maddesi konmuşsa fısfıslama esnasında yakıcı bir sıvı gelmiş olabilir. Korozif madde hasarına benziyor.
Bir yakınım annemin dev gibi Synadenium Grantii bitkisini böyle yok etti.
Sprey şişesine kireç sökücü konmuş:( Kireç lekeleriyle birlikte bitki de yok oldu.

Jezebel 26-02-2016 11:19

1 Eklenti(ler)
Bebek Phalenopsisim açtı 3' cüye ;)

Phal Cassandra 'alba'

Eklenti 597367

Sevimli :)

Doku_Kültürcü 27-02-2016 01:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 1438625)
Sayın orkide hocaları, iki gün önce koçtaş'tan vilmorin orkide gübresi-vitamini aldım.

Sulandırarak phallere verdim. Bu gün gördüğüm felâket beni şaşırttı. Üzerinde çiçek tomurcukları olan dalların altındaki yapraklar sanki soğuktan donmuş bir hale gelmiş sapsarı olmuş.

Bütün bitkim ya öldü ya da ölme yolunda. Gövde de perişan halde bir iki yeni yaprak oluşumu var gibi ama sanırım onlar da önceden oluşmuş.
Yapacak bir şey var mı?

Saksıda gübre birikmesi nedeniyle olabilir. Bu aşırı tuzluluğa neden olarak bitkiyi öldürür. Saksıyı 4-5 defa su içerisine daldırıp çıkartın. Birikmiş gübrenin uzaklaşmasını sağlayın.

Jezebel 27-02-2016 12:56

1 Eklenti(ler)
Sphagnuma dikip kaybettiği tüm köklerini yeniden çıkarmasını beklerken bu Phal Çiçek sapı veriyor.
Öneriniz ne olur?

Eklenti 597487

Teşekkürler.

lusoari 28-02-2016 09:18

Sevgili Jezebel bence çiçek vermesi sorun değil hem kök yapıp hem de çiçek açabilir ama ben olsaydım kuvez yöntemi mutlaka uygulardım ki sphagnumun nem dengesini kontrol altında tutabileyim, bu sayede daha kısa sürede kök veriyorlar.

Jezebel 28-02-2016 09:30

Uygun bir fanus ayarlıyorum hemen sevgili lusoari.
Orkide hem zor, hem kolay.
Başka bitki köksüz aylarca yaşayacak bir de çiçek açacak, çoktan ölmüştü.:)

lusoari 28-02-2016 14:59

******* haklısınız aynı durum benim başımda da var aralarında ki tek far benim ki orkide toprağında, eve gidince foto yüklerim mutlaka görürsünüz.

serkan_istanbul 28-02-2016 15:09

orkide topragına ekim yapsaydınız keske sonrasında 5 litrelik su şişesinim üst kısmını kesip atın orkidenizi onun içine oturtun . su falan koymuyosunuz. arada fıs fıs. Bu şekilde onlarca orkide kazandım. 1 ay bazan 2 ay enfazla sürüyor köklenmeleri. yozun biraz fazla su tutuyor.

Jezebel 28-02-2016 15:39

Sn. Praecox sphagnum önermişti köklenene kadar.
Forumda bir yerde olacak.

lusoari 29-02-2016 06:05

1 Eklenti(ler)
Sn. Praecox'un bilgileri altın değerinde, keşke aramızdan hiç ayrılmasaydı. :(
Benim yaşamaya çalışan phal. de bu umudum var düzeleceğine inanıyorum ama Sevgili Jezebel çiçek sapını dipten kesmemiz daha doğru mu olur bilmiyorum tüm gücünü kök yapmak yerine çiçeğe harcamazlarmı sence?

Adalet Yağcı 29-02-2016 07:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 1443147)
Sphagnuma dikip kaybettiği tüm köklerini yeniden çıkarmasını beklerken bu Phal Çiçek sapı veriyor.
Öneriniz ne olur?

Jezebel'ciğim, Phaller birkaç havai kökle bile yaşama tutunmayı başarıyorlar, ben olsam kesmezdim çiçek sapını, olacakları beklerdim.
11 yaşındaki phalimi iki defa ölümden döndürdüm, şu sıralar yine keyifsiz ama çiçek sapı da var.
Senede birkaç defa uzun şehirdışı seyahatlerim oluyor, döndüğümde bitkimi küsmüş buluyorum çoğunlukla.
Sanırım garip bir iletişim yöntemleri var ve sahiplerini özlüyorlar, konuşun biraz, dertleşin, sizi anlayacaktır ;)

Adalet Yağcı 29-02-2016 07:54

1 Eklenti(ler)
Son zamanlarda aklımı başımdan alan Black Pearl..
Bu güzelliğe birgün sahip olmayı umuyorum :o

Eklenti 597741

Jezebel 29-02-2016 12:47

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 1443488)
Jezebel'ciğim, Phaller birkaç havai kökle bile yaşama tutunmayı başarıyorlar, ben olsam kesmezdim çiçek sapını, olacakları beklerdim.
11 yaşındaki phalimi iki defa ölümden döndürdüm, şu sıralar yine keyifsiz ama çiçek sapı da var.
Senede birkaç defa uzun şehirdışı seyahatlerim oluyor, döndüğümde bitkimi küsmüş buluyorum çoğunlukla.
Sanırım garip bir iletişim yöntemleri var ve sahiplerini özlüyorlar, konuşun biraz, dertleşin, sizi anlayacaktır ;)

Aslında bu haline bakmadan 2 adet çiçek sapı verdi.
Biri eski çiçek sapından, keiki mi derken, çiçek sapı verdi bir de dipten bir çiçek sapı daha vermeye yeltendi.

Eklenti 597766

Öbür taraftan yaprakları pelte gibi yumuşak.
Teslim olmuyoruz ama, her gün tepesindeyim. :)
Konuşayım bari, çiçeği geçince kapalı balkonda unuttum, ihmal edildiğini düşünüp dikkatimi çekmeye çalışıyor sanırım.

Jezebel 01-03-2016 14:08

1 Eklenti(ler)
Buldum sonunda :)
Benim minyatür dediğimin gerçek adı -
Phalenopsis Cassandra 'Alba'

Eklenti 597937

:)

Adalet Yağcı 02-03-2016 15:37

2 Eklenti(ler)
Bu gün Sarah Gold ile tanıştık, rengine bayıldım. Arkada görünen Dendrobium, anlamışsınızdır :)

Eklenti 598157

Eklenti 598158

Jezebel 15-03-2016 20:16

2 Eklenti(ler)
Bir başka çılgın Phalenopsis daha

Eklenti 600408

Eklenti 600409

Ben bayıldım, siz de bayılın diye paylaşıyorum :)

cengizildas 16-03-2016 19:45

Tamam Sn. Jezebel, siz ve Sn. Adalet Hanım bizi hem bayılttınız hem de çatlattınız. Sağolun.

Jezebel 16-03-2016 19:57

Çatlayacak ne var, her markette yığınla Phalenopsis var :)

gencaslann 23-03-2016 23:50

Merhaba. Geçen hafta tekzenden orkide aldım. Yolda gelirken bir yaprağı kırıldı . Üzerinde 5 çiçeği vardı. Sizce toparlanması için ne yapmalıyım? Çünkü inceliyorum onu sürekli ve çiçeklerindeki damarları belirginleşmeye başladı bence bu kötüye işaret. Besinli suyla suluyorum haftada bir kere . Acaba sadece konsantre besin ile sulasam toparlar mı ? Teşekkürler . Ayrıca köklerinde yosun oluşumu var sanki . Ki bu bence iyiye işaret çünkü nemli olduğunu gösterir gibime geldi ama yine de yorumlarınızı bekliyorum. Kendime çok kızıyorum umarım beni biraz rahatlatırsınız :(

http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...408d712868.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...10a708bd31.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...61a4b7f36f.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

sar-dunya 24-03-2016 05:49

Bir yaprağı kırıldı demişsiniz, asıl problem bir yaprağının kalmış olması :dilli: Diğer taraftan sağlam kökleri var gibi görünüyor. Sürekli nemli (böyle saksının içinde damlacık damlacık buharlanmalı) kalırsa kökleri çürütürsünüz.

Evde bir daha açtırmak gibi bir kaygınız varsa çiçek dalını kesip bitkiyi aydınlık bir yere koymanızı tavsiye ederim.

Dozu arttırmak toprakta tuzlanmaya ve çürümeye neden olabilir. Bitkinin yeni yaprak çıkardığı döneme kadar sadece suyla sulayabilirsiniz.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gencaslann (Mesaj 1449179)
Merhaba. Geçen hafta tekzenden orkide aldım. Yolda gelirken bir yaprağı kırıldı . Üzerinde 5 çiçeği vardı. Sizce toparlanması için ne yapmalıyım? Çünkü inceliyorum onu sürekli ve çiçeklerindeki damarları belirginleşmeye başladı bence bu kötüye işaret. Besinli suyla suluyorum haftada bir kere . Acaba sadece konsantre besin ile sulasam toparlar mı ? Teşekkürler . Ayrıca köklerinde yosun oluşumu var sanki . Ki bu bence iyiye işaret çünkü nemli olduğunu gösterir gibime geldi ama yine de yorumlarınızı bekliyorum. Kendime çok kızıyorum umarım beni biraz rahatlatırsınız :(

http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...408d712868.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...10a708bd31.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...61a4b7f36f.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Jezebel 24-03-2016 08:02

1 Eklenti(ler)
İki Phalenopsisin çiçek yapısı neredeyse aynı.
Farklı olan yapraklar ve boyu.

Eklenti 601598

.

İlknur 25-03-2016 08:28

4 Eklenti(ler)
Arkadaşlar Merhaba, orkide konusunda şimdiye kadar yazılan tüm mesajları okudum .Size orkidem hakkında soru sormak istiyorum. Dallar bir senedir bu şekilde, ne o filizler uzuyor ne de soluyor. Orkideyi yormamak adına bu dalları dipten kesmeli miyim? Hala yeşil oldukları için kıyamıyorum ama bir senedir yeni çiçek sapı da vermedi. Tecrübeli arkadaşlar bana neler önerirsiniz ?

Eklenti 602190

Eklenti 602191

Eklenti 602192

Eklenti 602193

Doku_Kültürcü 25-03-2016 10:18

İlknur Hanım,
Bitkiniz sağlıklı gözüküyor. Phalaenopsis orkidesinin çiçeklenmesi için 1-1,5 ay süreyle 17-19°C sıcaklıkta tutmalısınız. O zaman, daldaki uyuyan gözlerden çiçek dalı oluşur, çiçek açar.

İlknur 25-03-2016 10:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Doku_Kültürcü (Mesaj 1449481)
İlknur Hanım,
Bitkiniz sağlıklı gözüküyor. Phalaenopsis orkidesinin çiçeklenmesi için 1-1,5 ay süreyle 17-19°C sıcaklıkta tutmalısınız. O zaman, daldaki uyuyan gözlerden çiçek dalı oluşur, çiçek açar.

Teşekkür ederim önerileriniz için.
Tamam hemen serin bir yere alacağım.

SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Moringa_sülo 25-03-2016 19:34

5 Eklenti(ler)
Bunlarda bizim kesin dönüs yaparken avusturyadan getirdigimiz güzellerimiz :-)):cool:

çiçeksever 29-03-2016 13:47

1 Eklenti(ler)
Teyzeoğlumun devamlı çiçekte olan orkidesi.

Jezebel 05-04-2016 23:06

1 Eklenti(ler)
Bu gün indirimden aldım

Eklenti 603764

Seçmekte çok zorlandım.

güneş. 10-04-2016 14:42

Bana yeni bir çiçek sapı vererek teşekkür etmek istemiş :)

5 Eklenti(ler)
Bana ölmek üzereyken gelen bu güzel yaklaşık 5 aydır kısmen kökleri olmadan yaşamaya çalışıyordu. Aynı durumda olan arkadaşlar varsa belki yardımı dokunur diye yazıyorum. Yaklaşık 1 ay kadar bazen her hafta bazen 2 haftada bir vilmorin adlı sıvı gübreden yapraklarına ve köklerinde suyla birlikte verdim tabi bu sırada kökleri (gövdesi) çok gevşek bir şekilde sphagnum yosunu ile sarılıydı. Sarılı bile denemez aslında örtülüydü demek daha doğru olur. Sürekli nemli tuttum (ıslak değil). Bitkinin bulunduğu yere gelincede alt kısmından sürekli hava alacak şekilde şeffaf bir saksı **** kapta olur neredeyse havada durur halde bıraktım. Bu düzeneği hazırladıktan bi iki hafta sonra ķökler ve yeni yapraklar vermeye başladı. Yaklaşık bir aydır köklerini bu kadar büyütebildi.Bugün farkettim ki şimdide yeni bir çiçek sapı veriyor. Onu seviyorum :) sanırım o da bunun farkında. Umarım bu yazdıklarım aynı durumda olan birilerine yardımcı olabilir. Herkese mutlu günler.

güneş. 10-04-2016 14:46

1 Eklenti(ler)
Buda son fotoğraf

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025