agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Orkide Hastalıkları (https://www.agaclar.net/forum/orkide-hastaliklari/)
-   -   Orkide acemileri ve heveslilerin soru(n)ları (https://www.agaclar.net/forum/orkide-hastaliklari/10338.htm)

Simayazra 21-02-2018 07:31

Merhaba, sarı orkidem 10 ay önce geldi. Havalar ısınınca bütün çiçekleri ve bazı yaprakları sararip döküldü. Daha sonra iki adet yaprak verdi. Fakat çiçek açmıyor. Sanki kurumaya basladi gibi. Yardımcı olurmusunuz.

Gozde26 22-02-2018 13:20

orkide

3 Eklenti(ler)
merhaba geçenlerde de bi orkidem icin yazmıştım cevap alamamıştım. onun saksısını değiştirdim ve durumu şimdilik iyi bunun durumu daha kötü umarım cevaplayan olur. orkidemin köklerine devamlı bakıyorum hep köklerine güvendiğim orkide iki dal verdi üstüne yeni yaprakta çıkardı durumunu iyi sanıyordum ancak bugün baktığımda yaprak büzüşmüş yumuşamış çiçeklerde açmadan soluyor kokleri çok gibi ne yapmam gerek 1 yıldır bende şimdiden teşekkür ederim.

Adalet Yağcı 04-03-2018 20:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Gozde26 (Mesaj 1532359)
merhaba geçenlerde de bi orkidem icin yazmıştım cevap alamamıştım. onun saksısını değiştirdim ve durumu şimdilik iyi bunun durumu daha kötü umarım cevaplayan olur. orkidemin köklerine devamlı bakıyorum hep köklerine güvendiğim orkide iki dal verdi üstüne yeni yaprakta çıkardı durumunu iyi sanıyordum ancak bugün baktığımda yaprak büzüşmüş yumuşamış çiçeklerde açmadan soluyor kokleri çok gibi ne yapmam gerek 1 yıldır bende şimdiden teşekkür ederim.

Yeni mi suladınız bilmiyorum, kökler ve saksının içi fazla nemli gibi.
Fazla sulama yaparsanız tomurcuklar dökülüyor, ayrıca, sık sık yer değiştirmekten, fazla ısıya maruz kalmaktan da tomurcuk döküyor.
Hafif esintili iyi ışık alan bir ortama alıp kökler grileşinceye kadar sulama yapmayın, mümkün olduğunca serin bir yerde tutmaya çalışın.

Charlaux 05-03-2018 05:24

Sayin Adalet Yagci'nin dediklerine ek olarak çiçek dallarını kesin.Cunku orkidenizin durumu maalesef pek iyi görünmüyor.Dolayisiyla tavsiyem yasamasını istiyorsanız bu olur.

Hvvylcn 08-03-2018 08:29

Orkidem çürüyor. Ne yapmalıyım?

1 yıllık orkidem. Çiçeklerini döktükten sonra dalı kurumaya başlamıştı kestim. Sonra yazın yaprak açtı. Ancak sonra yaprakları soldu. Toprağını değiştirip vitamin kullanmaya başladım. Hiçbir gelişme yok. Yine kurumaya devam ediyor. Ne yapabilirim?

fdogru 09-03-2018 08:17

2 Eklenti(ler)
Etrafına sphagnum yosunu sarsam sizce kurtarılabilir mi?

Doku_Kültürcü 09-03-2018 11:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fdogru (Mesaj 1533197)
Etrafına sphagnum yosunu sarsam sizce kurtarılabilir mi?

Hiç yaprağı kalmamış, büyüme konisi ölmüş, kurtarmanız imkansız gibi.

fdogru 09-03-2018 11:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Doku_Kültürcü (Mesaj 1533222)
Hiç yaprağı kalmamış, büyüme konisi ölmüş, kurtarmanız imkansız gibi.

Evet, bana da imkansız gibi göründü ama yine de sphagnum ile şansımı deneyeceğim.

ezww 09-03-2018 12:12

ne yapmam gerekiyor.

3 Eklenti(ler)
merhabalar.
biri 2 diğeri 1 yıllık hiç toprak değişimi yapılmamıştı. pazartesi günü toprak değişimi kök bakımı yaptım. toprağını sirkeli su ile yıkayıp kuruttum. temizleme işlemlerinde steril makas kullanıp köklerine oksijenli su sıkıp tarçın serptikten sonra saksıya yerleştirdim. dün bu manzarayla karşılaştım. yeniden değiştirdim. bugün yine küçük küçük beyazlıklar var. Mantar hastalığı mıdır? toprağı ilk değiştirdiğim esnada böyle bir şeyle karşılaşmamıştım. Yardımcı olur musunuz? ne yapmam gerekiyor?

Adalet Yağcı 09-03-2018 19:36

Evet, mantar gibi görünüyor..
Köklere gövdeye saksı harcına Fungusit uygulamanız gerekir.
Ya da yeni bir saksı harcı kullanın, sayın Doku Kültürcüsü'nün hep önerdiği gibi harcınızı önce kaynatıp soğutun, kurutmadan kullanın.
Saksıyı da iyice dezenfekte edin.
Kökler grileşinceye kadar sulama yapmayın.

Adalet Yağcı 09-03-2018 19:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fdogru (Mesaj 1533227)
Evet, bana da imkansız gibi göründü ama yine de sphagnum ile şansımı deneyeceğim.

Denemedim ama deneyenler başardıklarını söylüyorlar.

Şeffaf bir poşete koyup ağzını bağlamışlar, poşete birkaç yerden delik açmışlar, dış alanda yarı gölge bir yere koymuşlar.
Bitki, 2-5 ay arası minik yapraklar çıkartmaya başlamış.
Ben sadece fotoğraflarını gördüm.

Charlaux 09-03-2018 21:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fdogru (Mesaj 1533227)

Deneyin elbette ama çok umut bağlamayın. Cunku spaghnum yosunu ve orkide harcı disinda teorik olarak bakarsanız pek bir farklılık yoktur. Spaghnum yosunun saglayacagi tek avantaj nemdir ki kökler bana hafif kuru/olu gorundu.Bu noktada çok faydası olacagini sanmıyorum.

Tugba2421 10-03-2018 18:14

Merhaba ben hem yeni uyeyim hemde orkidelerle yeni tanıştım orkidemin kokleri curudu ve yapraklari tek tek dökülüyor ilk kez orkide aldım ama sanırım beceremiyicem. Koklerimi bı güzel budadim iki yeni kök verdi orkidem ancak şuan ikinci yapragini dokucek diğer düşen yaprakta bu yaprak gibi sararmisti ne yapmaliyim yardimci olun lütfen. Orkideme besinde veriyorum bu arada kök gelişimi sağlasın diye

nureylul78 12-03-2018 06:41

Merhaba, oridelerimin yapraklarında parlak sıvı görüntüleri var elimi değdirdiğimde yapışkan olduğunu farkettim, ayrıca yeşil yapraklarında ve çiçek yapraklarında kahverengi kabarcıklar var. Elimle sıyırdığımda kolaylıkla çıkıyorlar. Bu kabarcıklar bir anda oluşup çoğaldılar. Yardımcı olabilir misini?

Doku_Kültürcü 12-03-2018 13:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nureylul78 (Mesaj 1533543)
Merhaba, oridelerimin yapraklarında parlak sıvı görüntüleri var elimi değdirdiğimde yapışkan olduğunu farkettim, ayrıca yeşil yapraklarında ve çiçek yapraklarında kahverengi kabarcıklar var. Elimle sıyırdığımda kolaylıkla çıkıyorlar. Bu kabarcıklar bir anda oluşup çoğaldılar. Yardımcı olabilir misini?

Kabuklu bit. Bir litre suya 30gram arap sbunu ilave edin. İyice karıştırın. Köklerine gelmeyecek şekilde bitkinin her tarafına püskürtün.

nureylul78 12-03-2018 23:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Doku_Kültürcü (Mesaj 1533584)
Kabuklu bit. Bir litre suya 30gram arap sbunu ilave edin. İyice karıştırın. Köklerine gelmeyecek şekilde bitkinin her tarafına püskürtün.

Çok teşekkür ederim ..

fdogru 16-03-2018 13:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Charlaux (Mesaj 1533329)
Deneyin elbette ama çok umut bağlamayın. Cunku spaghnum yosunu ve orkide harcı disinda teorik olarak bakarsanız pek bir farklılık yoktur. Spaghnum yosunun saglayacagi tek avantaj nemdir ki kökler bana hafif kuru/olu gorundu.Bu noktada çok faydası olacagini sanmıyorum.

Tabi ki çok umut bağlamadım. ama canlansa iyi olurdu. :)

fdogru 16-03-2018 13:52

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 1533298)
Denemedim ama deneyenler başardıklarını söylüyorlar.

Şeffaf bir poşete koyup ağzını bağlamışlar, poşete birkaç yerden delik açmışlar, dış alanda yarı gölge bir yere koymuşlar.
Bitki, 2-5 ay arası minik yapraklar çıkartmaya başlamış.
Ben sadece fotoğraflarını gördüm.

onu da denerim. Sonuçta bana göre ölmüş kaybedecek bir şeyim yok diye düşündüğüm bir çiçek şu anda.
Buna rağmen, kök uçlarında minik yeşermeler görünmekte. Ölmek istemiyorum der gibi.

Benim kendi orkidem ise 1. resimdeki gibi. Sapı uzamaya devam ediyor. Henüz tomurcuklanmadı.

matematisynolog 16-03-2018 21:26

herkese merhaba, orkidemin fotoğraflarını aşağıya ekliyorum.. yardımcı olabilir misiniz ? haftada 1 daldırma yöntemi ile suluyorum, şu aşamada ne yapmam gerek?

http://www.imgim.com/20180316_225005.jpg

http://www.imgim.com/20180316_225011.jpg

http://www.imgim.com/20180316_225015.jpg

http://www.imgim.com/20180316_225020.jpg

http://www.imgim.com/20180316_225027.jpg

http://www.imgim.com/20180316_225408.jpg

http://www.imgim.com/20180316_225418.jpg

Doku_Kültürcü 17-03-2018 07:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi matematisynolog (Mesaj 1534172)
herkese merhaba, orkidemin fotoğraflarını aşağıya ekliyorum.. yardımcı olabilir misiniz ? haftada 1 daldırma yöntemi ile suluyorum, şu aşamada ne yapmam gerek.

Bitki susuz kalmış. Yapraklardaki bozulmanın nedeni bu. Yeni yaprak çıkartıncaya kadar yapraklar böyle kalır, yeni yapraklar düzgün çıkar. Yazın, sıcaklığa bağlı olarak 1-3günde bir defa, kışın 4-5 günde bir defa sulayın.

matematisynolog 17-03-2018 11:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Doku_Kültürcü (Mesaj 1534190)
Bitki susuz kalmış. Yapraklardaki bozulmanın nedeni bu. Yeni yaprak çıkartıncaya kadar yapraklar böyle kalır, yeni yapraklar düzgün çıkar. Yazın, sıcaklığa bağlı olarak 1-3günde bir defa, kışın 4-5 günde bir defa sulayın.

Yapraklari eski haline donmeyecek yani :( dilerim cabuk toparlayabilirim..

secil.summer 22-03-2018 21:55

merhaba orkidemin uzerinde tomurcuklu ve cicekli dali dun kirildi. sadece cicekleri kaldi uzerinde bu durumda ne yapmaliyim ölmesini hic istemiyorum:(

Doku_Kültürcü 23-03-2018 11:23

Çiçekli dalı bir vazoya koyup tadını çıkartın. Bitki, hangi türlerin melezi olduğuna göre değişmekle birlikte, hemen yeni bir dal verebilir veya üzerinden bir kış mevsimi (16-19°C'de 1-1,5 ay) geçmesini bekleyebilir yeni dal vermek için.

secil.summer 23-03-2018 19:43

tesekkur ederim yardiminiz icin phalaenopsis orkidemin türü. peki kirilan dal kurumasin diye bir seyle kapatmami onerir misiniz:)

Doku_Kültürcü 23-03-2018 20:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi secil.summer (Mesaj 1534892)
tesekkur ederim yardiminiz icin phalaenopsis orkidemin türü. peki kirilan dal kurumasin diye bir seyle kapatmami onerir misiniz:)

Önermem. Dalın kuruması veya kurumaması bitkiye bağlı bir konu. Yara noktasını kapatsanız bile bitki dalda bulunan besin maddelerine ihtiyaç duyuyorsa daldan bu maddeleri çeker ve kurutur.

Hakuka 27-03-2018 16:36

Merhabalar, orkidelerime sulama sıcaklık vs bakımından gerekli bakımı yapıp zamanında budamama rağmen solmaya devam ediyor. Ne yapmalıyım?
https://i.hizliresim.com/kOQdLq.jpg

https://i.hizliresim.com/6JBWnl.jpg

Mahmut Tebir 27-03-2018 17:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hakuka (Mesaj 1535336)
Merhabalar, orkidelerime sulama sıcaklık vs bakımından gerekli bakımı yapıp zamanında budamama rağmen solmaya devam ediyor. Ne yapmalıyım?

Kaloriferin üstüne koymuşsunuz galiba. Kalorifer çalışıyorsa büyük sorun. Çiçekler kaloriferden hoşlanmazlar.

Çiçek fazla sulanmışsa ve ya toprağı çok kuruysa böyle şeyler yapar.

Çiçek yeni alınmışsa. Hemen toprağını usulüne uygun şekilde değiştirmelisiniz.
Saksısından çıkartıp köklerindeki süngerleri atmanız lazım. Ölü kökleri temizlemeniz lazım. Şeffaf bir saksıya köklerinin ışık alacak şekilde yerleştirmeniz lazım. Kökleri ışık almazsa bitki boğulur ölür. Asla iki saksıya koymayın. Bitkinizi boğmayın. Direk güneş ışığından kaçının. Ama karanlık bir yere de koymayın. Tül arkasından gelen güneş ışığı idealdir.

Hakuka 27-03-2018 17:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi poweralpha (Mesaj 1535343)
Kaloriferin üstüne koymuşsunuz galiba. Kalorifer çalışıyorsa büyük sorun. Çiçekler kaloriferden hoşlanmazlar.

Çiçek fazla sulanmışsa ve ya toprağı çok kuruysa böyle şeyler yapar.

Çiçek yeni alınmışsa. Hemen toprağını usulüne uygun şekilde değiştirmelisiniz.
Saksısından çıkartıp köklerindeki süngerleri atmanız lazım. Ölü kökleri temizlemeniz lazım. Şeffaf bir saksıya köklerinin ışık alacak şekilde yerleştirmeniz lazım. Kökleri ışık almazsa bitki boğulur ölür. Asla iki saksıya koymayın. Bitkinizi boğmayın. Direk güneş ışığından kaçının. Ama karanlık bir yere de koymayın. Tül arkasından gelen güneş ışığı idealdir.

Kalorifer çalışmıyor. Çok teşekkür ederim peki bu dediklerinizi yaparsam düzelir mi yoksa yeni dal vermesini mi bekleyeceğiz :( yeni değiller ayrıca aldığımızda hiç değişmedik ama..

Mahmut Tebir 27-03-2018 21:36

Yeni dal cikmasini bekleyeceksin. Zaten kurumus o dallar. Alttan 3 bogumdan sonrasindan itibaren kesin.

minuur_8989 02-04-2018 12:57

3 Eklenti(ler)
merhaba 1 aylık orkidemin yaprakları bu şekilde pörsümeye başladı çok sulamaktanmı yoksa susuzluktan mı anlayamadım :( içi nemli göründükçe su vermemeye çalıstım ama anlayamadığım bir şey var :(

Busecelebi 03-04-2018 10:04

Dal sararması

Iyi günler
3 dallı 2 adet orkide mevcut. Geldiklerinde tüm dalları cicekliydi ve 4 ay içinde 4 dal çiçeklerini döktü alttan 3 boğum sayarak budama gerçekleştirdim.2 dal da hala çiçekler mevcut ama sanıyorum çok sağlıklı değiller. 1 orkidemin 1 dalı sararmaya başladı. Sararan dal için uygulamam gereken metod nedir?
Teşekkürler

Mahmut Tebir 03-04-2018 12:09

Orkidelerinizi sakın su toplansın diye ayrı bir kabın içine koymayın. Bunun yerine altına bir altlık koyun. Elinizden geliyor ise de saksısına orta yerinden delikler delin. Bu sayede orkideniz hava alır ferahlar. Birazda hafif rüzgar esintisi olması lazım bulunduğu yerde.

Orkideler gerçek doğa koşullarında kökleri açık ağaca yapışık şekilde yaşarlar bunu unutmayın. Orkideleri saksıya tamamen hapsetmeyin. Kökler serbest kalınca bakın orkidelerin bakımı diğerlerinden daha kolaydır.

https://i.pinimg.com/originals/6c/1b...fdfc2d0099.jpg

https://reflectos.files.wordpress.co...sa2009-035.jpg

https://previews.123rf.com/images/ta...ree-branch.jpg

http://www.aos.org/AOS/media/Content...ds-in-tree.jpg

Kader6126 08-04-2018 14:10

Orkidem ölüyor

3 Eklenti(ler)
Merhaba, Ben yeni üyeyim.Arkadaşımın atmak üzere olduğu bi orkideyi aldım onu yaşatmak istiyorum ama durumu çok iç açıcı değil. Yapraklarının ve bi kökünün bi kısmını kuş yemiş sizce ne yapmalıyım orkideyi yaşatmak için?

Doku_Kültürcü 08-04-2018 19:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kader6126 (Mesaj 1536616)
Merhaba, Ben yeni üyeyim.Arkadaşımın atmak üzere olduğu bi orkideyi aldım onu yaşatmak istiyorum ama durumu çok iç açıcı değil. Yapraklarının ve bi kökünün bi kısmını kuş yemiş sizce ne yapmalıyım orkideyi yaşatmak için?

Yumuşamış (ölü kökler) kökleri kesip çıkartın. "orkide Toprağı" adında satılan karışımdan alın. Bu karışımı bir tencereye koyup kaynatın. Bu işlem, harç içerisinde bulunması muhtemel zararlı yumurtalarını öldürmek için yapılır. Soğuduktan sonra orkideyi bu harç içerisine dikin. Saksının dibinde ve yan taraflarında yeterince delik bulunması gerekir. (en az kurşun kalem genişliğinde). Bitkiyi saksıya diktikten sonra gübreleme yapın. Piyasada orkide gübresi adında satılan sıvı gübreden, şişesi üzerindeki tarife uygun olarak sulandırıp saksıya uygulayın. Yaz aylarında 1-2 günde bir defa, kış aylarında 5-7 günde bir defa olmak üzere florür içermeyen memba suyu ile sulayın (şişe etiketindeki analiz raporuna bakın). Ayda bir defa gübreleme yapın. Gübreleme yapmadan önce saksıdan 1-2litre kadar su geçirerek bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırın (aksi durumda gübre birikmesi nedeniyle kökler ölür).
Kolay gelsin...

cicekleracsin 09-04-2018 07:52

merhaba arkadaşlar. benim orkidem 4 dallıydı. 3 dalı hala çiçekli. 1 dalı çiçekleri döküldü bende 3. bogumdan kestim fakat kesilen dal sarardı. toprağa kadar indi sarılık. köke iner mi? ne yapmalıyım?

cicekleracsin 09-04-2018 15:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cicekleracsin (Mesaj 1536664)
merhaba arkadaşlar. benim orkidem 4 dallıydı. 3 dalı hala çiçekli. 1 dalı çiçekleri döküldü bende 3. bogumdan kestim fakat kesilen dal sarardı. toprağa kadar indi sarılık. köke iner mi? ne yapmalıyım?

cevap yok mu:(

Doku_Kültürcü 10-04-2018 07:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cicekleracsin (Mesaj 1536731)
cevap yok mu:(

İnmez.

meva* 14-04-2018 22:43

Herkese merhaba ben de yeni üyeyim.orkideleri çok seviyorum 5 saksı orkide var elimden geldiğince bakmaya çalışıyorum 1.5 yaşında bir kızım var sehpasına tırmanmaya çalıştığı için güneş ve çok fazla ışık görmeyen bir odadaydılar çiçekliğini ve yerlerini yeni değiştirdim doğu yönde perdenin arkasından güneş alan mutfak camının gerisinde duruyorlar hepsi yaprak çıkarmaya başladılar ama eylül ayından beri dal çıkarmıyorlar eski dalları da çok ince ve iki üç çiçek açmıştı zaten harçlarının değişim zamanı geldi sanırım ve çiçeklenmesi için gübre kullanmam gerekiyor siteden okuduğum kadarıyla ciceklenmeleri için yardımcı olursanız sevinirim

Doku_Kültürcü 15-04-2018 12:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi meva* (Mesaj 1537392)
Herkese merhaba ben de yeni üyeyim.orkideleri çok seviyorum 5 saksı orkide var elimden geldiğince bakmaya çalışıyorum 1.5 yaşında bir kızım var sehpasına tırmanmaya çalıştığı için güneş ve çok fazla ışık görmeyen bir odadaydılar çiçekliğini ve yerlerini yeni değiştirdim doğu yönde perdenin arkasından güneş alan mutfak camının gerisinde duruyorlar hepsi yaprak çıkarmaya başladılar ama eylül ayından beri dal çıkarmıyorlar eski dalları da çok ince ve iki üç çiçek açmıştı zaten harçlarının değişim zamanı geldi sanırım ve çiçeklenmesi için gübre kullanmam gerekiyor siteden okuduğum kadarıyla ciceklenmeleri için yardımcı olursanız sevinirim

Phalaenopsis orkidelerinin çiçeklenmesi için 1-1,5ay süre ile 16-18°C sıcaklıkta bulundurulmaları gerekiyor. Bu koşul sağlanmadığı taktirde çiçek açmazlar, tabii bir de bitkinin kondisyonunun ne durumda olduğu da önemli, yeterince ışık alıp karbonhidrat sentezlememişse yine çiçek açmazlar. Bitkiyi, doğrudan güneş almayan bir yerde turun. Kış aylarında da 15°C'nin altına düşmeyen bir odada bulundurun. 15°C'nin altına düşmesi durumunda (süreye bağlı olarak bitkide üşüme zararı görülebilir).

Kolay gelsin...

meva* 15-04-2018 23:26

İlginize çok teşekkür ederim fotoğraf yüklemek istedim ama sanırım boyutundan dolayı yüklenmedi en kısa zamanda fotoğraf yükleyeceğim ozaman daha iyi bilgi verebilirsiniz sanırım. yer değişikliği yapmıştım fakat şimdide stor perdeyi fazla kaldırmışız bazı yaprakları güneş yanığı olmuş onada çok üzüldüm kuzey doğu ya bakan bir camın önüne koysam sadece sabah güneş doğunca biraz güneş alıyor sonrasında ışık sürekli ne dersiniz sık sık yer değişikliğinin de iyi olmadığını okudum ama ne yapabilirim sizce bana akıl verin :confused:

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025