agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Orkide Hastalıkları (https://www.agaclar.net/forum/orkide-hastaliklari/)
-   -   Orkide acemileri ve heveslilerin soru(n)ları (https://www.agaclar.net/forum/orkide-hastaliklari/10338.htm)

Charlaux 03-06-2017 08:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Liliteyze (Mesaj 1509428)
Marketten aldiginiz karisim derken topragindan mi bahsediyorsunuz degistirmem mi gerekiyor? Birde oksijenli su karisimiyla sadece 1 defa mi sulamam gerekiyor ne sıklıkta yapmaliyim?

Evet. Ancak orkidelerde toprak kullanımı olmadığı için karışım kelimesini kullanmak daha uygun. Sizde aynı hataya düştüyseniz hemen değiştirmeniz yerinde olur. Karışımın güzelce hazırlanması önemli bir konu.

Oksijenli su karışımınızı her sulamanızda kullanabilirsiniz. Eczaneden alacağınız oksijenli suyun kapağını 2 litrelik basınçlı su püskürtücüye koyup sulamanızı gerçekleştirebilirsiniz.

Cansuuu 03-06-2017 11:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cansuuu (Mesaj 1509414)
https://i.hizliresim.com/okQ73R.jpg bu şekilde beyaz tüyle kaplanmış kadifemsi bazı kökler vardı bu ilk hali, kökleri saksıdan çıkardığımda çiçek sapını tutturmak için kullanılan çubuğun üstünde de aynı şekide beyaz küflü bi bölgeyle karşılaştım. ilaçlamadan sonra sanki kökler büzüşmüş gibi

Iyi günler, yardımcı olabilecek biri var mı acaba; ilaç uygulanması gerektiği birçok yerde yazıyor ancak oranı ve kaç defaya mahsus kullanılacağı yazmıyor.

Doku_Kültürcü 03-06-2017 11:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cansuuu (Mesaj 1509470)
Iyi günler, yardımcı olabilecek biri var mı acaba; ilaç uygulanması gerektiği birçok yerde yazıyor ancak oranı ve kaç defaya mahsus kullanılacağı yazmıyor.

Size ilaç adı veya aktif madde adı vermek isterdim. Ama, Tarım Bakanlığı neredeyse her sene ruhsatlandırılmış ilaçlarda değişiklik yapıyor, bu nedenle de bu sektörde çalışmadığım için bir bilgim yok. Size yalnızca "SİSTEMİK" etkili bir tarım ilacı kullanmanızı önerebiliyorum. Sistemik etkili demek, tarım ilacının bitkiye girdiği noktadan yayılarak diğer kısımlar üzerine de etki etmesi anlamına gelir. 10 gün arayla uygulayın.

Büvema 03-06-2017 11:58

Yardım

2 Eklenti(ler)
Merhaba herkese. Benimde 6 7 aydır orkidelerim var. Hediye gelen orkideyle başladı bende yanına arkadaş aldım ve şuan 5 adet orkidem var. Sorum şu bana ilk hediye gelen orkide tam olarak 1 sene oldu çiçekliydi döküldü zamanla ve bir daha açmadı. Dalını kestim 3. Boğumdan hala beklemedeyim sadece yeni yaprak verdi. Kumunu ve ölmüş köklerini değiştim yapraklar canlı ama sap yok.
2.Resimde görülen gövdedeki çıkmaya çalışan yumru sap mıdır acaba?
Diğer resimde de yine 1. Resimde 3 adet çıkıntı var bunlar kök mü yoksa sap mı?
Son sorum da şu 2 tane orkidenin toprağında bittende minik beyaz yuruyen böcekler farkettim. Bunlar nedir ve ne yapabilirim?

Doku_Kültürcü 03-06-2017 14:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Büvema (Mesaj 1509474)
Merhaba herkese. Benimde 6 7 aydır orkidelerim var. Hediye gelen orkideyle başladı bende yanına arkadaş aldım ve şuan 5 adet orkidem var. Sorum şu bana ilk hediye gelen orkide tam olarak 1 sene oldu çiçekliydi döküldü zamanla ve bir daha açmadı. Dalını kestim 3. Boğumdan hala beklemedeyim sadece yeni yaprak verdi. Kumunu ve ölmüş köklerini değiştim yapraklar canlı ama sap yok.
2.Resimde görülen gövdedeki çıkmaya çalışan yumru sap mıdır acaba?
Diğer resimde de yine 1. Resimde 3 adet çıkıntı var bunlar kök mü yoksa sap mı?
Son sorum da şu 2 tane orkidenin toprağında bittende minik beyaz yuruyen böcekler farkettim. Bunlar nedir ve ne yapabilirim?

Sayın Büvema,
Phalaenopsis orkidelerinin çiçeklenebilmesi için, kesintisiz olarak 16-19°C sıcaklıkta 1-1,5 ay tutulması gerekiyor. Kışın bu imkana sahip olabilirsiniz.

Büvema 03-06-2017 16:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Doku_Kültürcü (Mesaj 1509491)
Sayın Büvema,
Phalaenopsis orkidelerinin çiçeklenebilmesi için, kesintisiz olarak 16-19°C sıcaklıkta 1-1,5 ay tutulması gerekiyor. Kışın bu imkana sahip olabilirsiniz.

1 kış geçirdik ama hala değişim yok. Diğer resimdeki çıkıntılar kök mü peki. Bu arada teşekkür ederim bilgi için ;)

Doku_Kültürcü 03-06-2017 17:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Büvema (Mesaj 1509505)
1 kış geçirdik ama hala değişim yok. Diğer resimdeki çıkıntılar kök mü peki. Bu arada teşekkür ederim bilgi için ;)

Çıkıntılar kök.

Büvema 05-06-2017 09:53

1 Eklenti(ler)
Tekrar merhaba. Dün farkettiğim birşey daha var. Orkidemin birinde yaprağının alt kısmında yapışkansı bir sıvı çıkıyor. Temizledim tekrar çıkıyor benek gibi. Sebebi nedir bileniniz var mı acaba ? Bu arada pek ilgilenen yok bana mı denk geldi acaba? Üzücü...

Liliteyze 14-06-2017 21:11

3 Eklenti(ler)
Daha yeni cicek actilar 1 hafta falan oldu ama alttaki kapanmaya baslamis en son o acmisti halbuki. Onun önünde duran tomurcukta ayni durumda. sanki susuz kalmis gibi ama haftada 1 suya daldiriyorum daha 2 gun oldu sulayali. Cok seviniyodum cicek acti diye neden boyle oldu simdi

Liliteyze 18-06-2017 16:27

Ciceklerim soldular hemen uzun sure kalmasi gerekiyordu yapraklara dallara su püskürtsemmi :(

ksantip 03-07-2017 19:25

orkide

2 Eklenti(ler)
merhaba yapraklarda buruşukluk ve dökülme var yardımcı olurmusunuz lütfen

Charlaux 03-07-2017 22:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ksantip (Mesaj 1512408)
merhaba yapraklarda buruşukluk ve dökülme var yardımcı olurmusunuz lütfen

Bitkiniz hem fazla susuz kalmis hem de fazla isiga maruz kalmis

(Kaynak : https://www.justaddiceorchids.com/or...hanging-colors)

Levor 15-07-2017 15:13

1 Eklenti(ler)
Merhabalar. Aşağıda resmini vermiş olduğum orkide doğal ortamında. Sorum şu;
Bu bitkiyi saksıya alsam zarar görür mü?
Zarar gormeden almanın bir yöntemi varmıdır.
Doğadan bu orkideleri koparmanın suç olduğunu biliyorum.
Alıp evde yetiştirmekte aynı suç kapsamına girer mi?

Doku_Kültürcü 16-07-2017 11:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Levor (Mesaj 1513221)
Merhabalar. Aşağıda resmini vermiş olduğum orkide doğal ortamında. Sorum şu;
Bu bitkiyi saksıya alsam zarar görür mü?
Zarar gormeden almanın bir yöntemi varmıdır.
Doğadan bu orkideleri koparmanın suç olduğunu biliyorum.
Alıp evde yetiştirmekte aynı suç kapsamına girer mi?

Metal bir şaşula (küçük kürek) ile bitkinin 10-15 cm uzağından, şaşulayı toprağa saplayıp kanırtarak çıkartabilirsiniz. Kolay çıkartmak için toprağın birkaç yerine yine saplama yaparak toprağın tutunma yüzeyini azaltmanız yararlı olabilir.

Bence suç kapsamına girer.

Bunlar Dactylorhiza türüne ait bireyler. Yan yana çiçek açmış olmalarından dolayı aynı bitkinin tohumlarından çoğalmışlar çıkarımını yapmak pek yanlış olmaz. Dactylorhiza türünü yumrusu ile koruyabilirsiniz ama çoğaltmanız pek mümkün değil. Saksıya aldığınızda, bitki tamamen kuruduktan sonra, yumrusunu saksıdan çıkartın ve kurumayacak derecede nemli bir ortamda saklayın (mesela nemli perlit içerisine gömün).

Eğer, tozlaştırma yapıp tohum elde etmeyi düşünüyorsanız, alacağınız bitkiler bir birine bu kadar yakın olmasın. Hatta iki bitki arasında birkaç kilometre mesafe olursa tozlaştırma yaptığınızda elde edeceğiniz tohumlarda, büyük olasılıkla embriyo bulunur ve gerekli koşulları bulduğunda çimlenme niteliği taşır. Kardeş bitkileri tozlaştırdığınızda ise çok büyük olasılıkla oluşan tohumlarda embriyo (tohuma mikroskop altında bakmak gerekir) bulunmaz ve çimlenmezler. Elde ettiğiniz tohumları steril ortamda çimlendirebilirsiniz. İngilzceniz varsa: About Orchids
Veya, sonbaharda bitkiyi söktüğünüz alana saçabilirsiniz.

Levor 16-07-2017 16:38

Verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ederim. Siteyi inceleyip bir deneme yapmayı düşünuyorum.

mert1903 04-08-2017 00:54

son ciceği düşsün öyle budama yapayım derken diğer dalı tamamen kurudu ve dipten kesmek zorunda kaldım tekrar dal verirmi ve ne kadar bir süre alır vermesi

http://https://scontent-otp1-1.xx.fb...85&oe=59860887

Doku_Kültürcü 04-08-2017 13:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mert1903 (Mesaj 1514824)
son ciceği düşsün öyle budama yapayım derken diğer dalı tamamen kurudu ve dipten kesmek zorunda kaldım tekrar dal verirmi ve ne kadar bir süre alır vermesi

Tekrar çiçek dalı vermesi için bitkinin 16-19°C sıcaklıkta 1-1,5 ay kadar tutulması gerekiyor. Sizin durumunuzda, eğer bitkiyi sıcak bir mekanda tutmazsanız, aralık - ocak ayı gibi tekrar çiçeklenir.

zeynepkavi 04-08-2017 15:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Büvema (Mesaj 1509691)
Tekrar merhaba. Dün farkettiğim birşey daha var. Orkidemin birinde yaprağının alt kısmında yapışkansı bir sıvı çıkıyor. Temizledim tekrar çıkıyor benek gibi. Sebebi nedir bileniniz var mı acaba ? Bu arada pek ilgilenen yok bana mı denk geldi acaba? Üzücü...

Merhaba Sn Büvema,
Aynı durumu ben de yaşamıştım ( bakınız; Orkide (Phalaenopsis) yapraklarındaki sorunlar konusu no 22) , o dönemki arastırmalarım sonucu bunun bir hastalık değil bitkinin su dengesi ile ilgili bir problem oldugunu, köklerin,yapraklarından buharlastırabileceginden fazla su cekmesi sonucu bazi hücrelerin patlaması oldugunu bulmuştum.
Akan suyun altında yapışkan noktacıkları yıkamıştım ve zamanla gecmisti. yaz aylarında ve istanbul şartlarında hava zaten cok nemli oldugundan ben bir susuzluk alameti görmedigim sürece orkidelerimi sulamıyorum sadece 3-4 haftadan bir duşta yıkayıp iyice süzüp yerine koyuyorum, 5 yıldır da bu sorun ile yeniden karşılasmadım. Benim tecrubeme göre bitkiye zarar veren bir durum degil ama yapraklar o şekilde delik delik kalıyor, iyileşmiyor.

Charlaux 04-08-2017 20:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mert1903 (Mesaj 1514824)

Sap vermesinden cok bitkinizin sagligina odaklanmalisiniz ki bitki uygun oldugu zaman sap versin. En azindan kendim hic bitkiye nasil cicek sapi actiracagimla ugrasmadim. Cunku zaten gelisiminden sonra kendini cicek acmaya zorluyor.

sirra 15-08-2017 10:31

Orkidem çiçek açmıyor

Merhaba. Orkide konusunda fazlasıyla acemiyim. 1 yıldır baktığım bi orkidem var gayet sağlıklı gözüküyor şu an evin en güneşli yerinde haftada bir suluyorum ayda bir besin veriyorum. Ilk çiçeklerini döktükten sonra 3. boğumun üzerinden budamıştım. Yeni kökler, yapraklar çıkarıyor durmadan, ama hiç tomurcuk yok. Ne yapmalıyım? Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Doku_Kültürcü 15-08-2017 11:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sirra (Mesaj 1515727)
Merhaba. Orkide konusunda fazlasıyla acemiyim. 1 yıldır baktığım bi orkidem var gayet sağlıklı gözüküyor şu an evin en güneşli yerinde haftada bir suluyorum ayda bir besin veriyorum. Ilk çiçeklerini döktükten sonra 3. boğumun üzerinden budamıştım. Yeni kökler, yapraklar çıkarıyor durmadan, ama hiç tomurcuk yok. Ne yapmalıyım? Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Melez Phalaenopsis orkideleri 1-1,5 ay 16-18°C sıcaklıkta tutulmazlarsa çiçek açmazlar. Sonbahar-kış mevsiminde bitkiyi üşüme zararı olmayacak derecede (15°C altı) bir mekanda tutarsanız tekrar çiçeklenir.

Adalet Yağcı 16-08-2017 16:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sirra (Mesaj 1515727)

Yukarıdaki mesajlara bir göz atın sirra, çiçeklenme için gerekenleri sayın Doku_Kültürcü birkaç defa yazmış.

bluedarkness 23-08-2017 15:29

Merhaba. Son 4 aydır beyaz renkte çiçekleri olan orkidemin çilekleri soldu ve sap kısmı 2 gün içerisinde kurudu. Orkidem cam saksıda ve sadece ağaç kabukları içerisinde. Saksının en alt kısmında çakıl taşları var fazla su biriksin diye. Suyu sürekli kontrol ediyorum kök seviyesine çıkmasın diye. Ayrıca yapraklarına su püskürtüyorum. Şu anda yeni yaprak çıkartıyor. Yaprakları çok canlı. En alt kısımdaki iki adet eski sararmış yaprağı kestim. Kökleri gayet canlı duruyor.

Ama başta söylediğim gibi çiçekleri soldu ve sap kısmı kurudu. Bunun için yapabileceğim bir şey var mıdır?

Teşekkür ederim.

Charlaux 24-08-2017 14:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bluedarkness (Mesaj 1516246)
Merhaba. Son 4 aydır beyaz renkte çiçekleri olan orkidemin çilekleri soldu ve sap kısmı 2 gün içerisinde kurudu. Orkidem cam saksıda ve sadece ağaç kabukları içerisinde. Saksının en alt kısmında çakıl taşları var fazla su biriksin diye. Suyu sürekli kontrol ediyorum kök seviyesine çıkmasın diye. Ayrıca yapraklarına su püskürtüyorum. Şu anda yeni yaprak çıkartıyor. Yaprakları çok canlı. En alt kısımdaki iki adet eski sararmış yaprağı kestim. Kökleri gayet canlı duruyor.

Ama başta söylediğim gibi çiçekleri soldu ve sap kısmı kurudu. Bunun için yapabileceğim bir şey var mıdır?

Teşekkür ederim.

Bizimde defalarca söylediğimiz üzere çiçekler ve sap solacak. Ancak çiçek sapı belli başlı türlerde canlı kalır ki bu geni market orkidelerinde bulma ihtimaliniz düşünmenize değmeyecek kadar az. Bunun sebepleriyse eskiden hem market orkideleri şu anda tek tipleşiyor eskiye göre (tahminimce bu hep aynı/benzer genetik ürünler oluyor) ve bu da haliyle çeşitliği azaltır. Aynı şekilde hangi genlerin manifesto edip etmeyeceğini bilemiyoruz. Bezelye örneğini hatırlatayım. Orkidelerde bu bezelyelerin sayısı çok fazla. Anlayacağınız rengarenk bezelyeler var ve hangisi ne taşıyor bilemezsiniz. Çünkü orkidelerde bizim gibi genetik test yapalım sonucunu bulalım yok ( ki bizde bile tam olarak olmuyor bu).

Dolayısıyla çiçek konusunu şöyle düşünün. Bir bitki düşünün meyve veriyor. Bitki canlı ancak meyve verdikten sonra çıkan dal ölüyor. Bu süreç hep bu şekilde devam ediyor. Yani uzun lafı kısası ve betimlemem anlamsız geldiyse orkidenin yaprakları ve kökler solmadığı sürece sıkıntı yok, çiçeğin ve sapının solması gayet doğal.

GebzeSinop 26-08-2017 05:35

Orkidelerimizin kökleri yok oldu

Arkadaşlar orkidelerimin kökleri tamamen çürümüştü bende hepsini kestim geriye sadece bu kaldı sanırım fazla kestim yaprakları çok canlıydı ama inceden inceden yumuşamaya başlamış. Ne yapmalıyım umudu kesmeli miyim sizce? Diğer orkideminde sürekli mutfakta kaldığı için yaprakları yağlı yağlı siliyorum siliyorum olmuyor hep yapışkanlık var köklerinin yarısı çürüdü bende yuka ağacima tutturdum ise yarar mi yoksa sacmalamismiyim

Charlaux 27-08-2017 04:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi GebzeSinop (Mesaj 1516366)
Arkadaşlar orkidelerimin kökleri tamamen çürümüştü bende hepsini kestim geriye sadece bu kaldı sanırım fazla kestim yaprakları çok canlıydı ama inceden inceden yumuşamaya başlamış. Ne yapmalıyım umudu kesmeli miyim sizce? Diğer orkideminde sürekli mutfakta kaldığı için yaprakları yağlı yağlı siliyorum siliyorum olmuyor hep yapışkanlık var köklerinin yarısı çürüdü bende yuka ağacima tutturdum ise yarar mi yoksa sacmalamismiyim

Orkideler özellikle phalaenopsisler istekleri karşılandığı sürece mutlu olan bitkilerdir keza bu sebepten ötürü adını en sık duyduğumuz orkidedir.

Orkide ne ister? Havadar bir ortam, kaliteli bir orkide karışımı ve genelde 7-10 gün arasınds değişen bir sulama süresi. Aynı şekilde çok ışıktan hoşlanmazlar ve direk güneşe maruz kalırlarsa burada da çok karşılaştığımız güneş yanıklarına maruz kalırlar.

Sizin orkidenizin hiksyesine gelince aspiratörlern bile kolayca başa çıkamadğı mutfak kalıntılarınn neden orkidenizin üzerinde belirdiği sorusunun cevabı belli. Mutfak aynı zamanda böceklerin en cafcafllı olduğu,nemin havasızlığın genelee tavsn yaptığı ortamlardır.Kısacası en ideal ortam değildir savını genel bir mutfak için yapabiliriz.

Kökü tamamen giden bir orkidenin kurtulma şansını soracak olursanız normal bir orkide gibi bakılırsa düşük, mutfakta ise sıfır diyebiliriz. Aksi olsaydı hepimizin evinde yuca ya da benzeri bir ağaç olmalıydı.

Şimdi kızacaksınız charlaux ne kadar kötü davrandı bana diye. Ancak sizde mantıksal düşünerek aslında sorunuzun cevabını bulabilmesiniz. Ama en kısa en özet şu olacaktır. Orkideleri yapı marketlerinde satılan süs bitkileri olarak kabul etmek yerine zenginliğini inceler ve bilgimizi geliştirmeye yorarsak eminim daha güzel sonuçlar olacaktır. Çünkü öbür türlü tam da yapı market satıcılarının istediği gibi dördüncü ve daha nice yirmi liralık orkidenizi almak için yolda olursunuz.

bluedarkness 29-08-2017 17:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Charlaux (Mesaj 1516296)
Bizimde defalarca söylediğimiz üzere çiçekler ve sap solacak. Ancak çiçek sapı belli başlı türlerde canlı kalır ki bu geni market orkidelerinde bulma ihtimaliniz düşünmenize değmeyecek kadar az. Bunun sebepleriyse eskiden hem market orkideleri şu anda tek tipleşiyor eskiye göre (tahminimce bu hep aynı/benzer genetik ürünler oluyor) ve bu da haliyle çeşitliği azaltır. Aynı şekilde hangi genlerin manifesto edip etmeyeceğini bilemiyoruz. Bezelye örneğini hatırlatayım. Orkidelerde bu bezelyelerin sayısı çok fazla. Anlayacağınız rengarenk bezelyeler var ve hangisi ne taşıyor bilemezsiniz. Çünkü orkidelerde bizim gibi genetik test yapalım sonucunu bulalım yok ( ki bizde bile tam olarak olmuyor bu).

Dolayısıyla çiçek konusunu şöyle düşünün. Bir bitki düşünün meyve veriyor. Bitki canlı ancak meyve verdikten sonra çıkan dal ölüyor. Bu süreç hep bu şekilde devam ediyor. Yani uzun lafı kısası ve betimlemem anlamsız geldiyse orkidenin yaprakları ve kökler solmadığı sürece sıkıntı yok, çiçeğin ve sapının solması gayet doğal.

Teşekkür ederim bilgilendirmeniz için. Biraz daha forumda zaman gecirmem gerekecek. Kuruyan cicekli dali kesmeme gerek var midir peki?

yalper 29-08-2017 21:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Charlaux (Mesaj 1516424)

Şimdi kızacaksınız charlaux ne kadar kötü davrandı bana diye. Ancak sizde mantıksal düşünerek aslında sorunuzun cevabını bulabilmesiniz. Ama en kısa en özet şu olacaktır. Orkideleri yapı marketlerinde satılan süs bitkileri olarak kabul etmek yerine zenginliğini inceler ve bilgimizi geliştirmeye yorarsak eminim daha güzel sonuçlar olacaktır. Çünkü öbür türlü tam da yapı market satıcılarının istediği gibi dördüncü ve daha nice yirmi liralık orkidenizi almak için yolda olursunuz.

Sayın şarlö tamam market orkidelerini sevmiyorsun, özel türlere merakın var anlıyorum da :) bauhaus tan aldığım orkidelerden acemilikten çürüttüğüm bir oncidium hariç hepsi hayattalar, hele nelly isler 3 ayda bir artan sayıda çiçek yapıyor :) bu kadar gömmeyelim yapı market orkidelerini

flapy 29-08-2017 22:19

Orkide saksısındaki ufak böcekler için, orkide toprağına chrysamed fıs fıs yaparak kullansam bir problem olur mu acaba? Arapasabunu denedim ama işe yaramadı.

Charlaux 30-08-2017 01:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi flapy (Mesaj 1516568)
Orkide saksısındaki ufak böcekler için, orkide toprağına chrysamed fıs fıs yaparak kullansam bir problem olur mu acaba? Arapasabunu denedim ama işe yaramadı.

Kullanim alani bitki olmadigina gore kullanamazsiniz. Hasereler ve genel olarak zararlilar icin altin kural sus bitkilerinde kullanimina uygun olmalidir. Tabii siz gene ziraideki insanlara sorup alacaginiz ilac hakkinda bir fikir edinin. Yabanci kaynaklarda verilen cozumlerin bir kismi etken maddeleri icerebilir. Yine bu sekilde etken maddeyi aramayi bir cozum olarak gorebilirsiniz.

flapy 30-08-2017 10:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Charlaux (Mesaj 1516586)
Kullanim alani bitki olmadigina gore kullanamazsiniz. Hasereler ve genel olarak zararlilar icin altin kural sus bitkilerinde kullanimina uygun olmalidir. Tabii siz gene ziraideki insanlara sorup alacaginiz ilac hakkinda bir fikir edinin. Yabanci kaynaklarda verilen cozumlerin bir kismi etken maddeleri icerebilir. Yine bu sekilde etken maddeyi aramayi bir cozum olarak gorebilirsiniz.

Vermiş olduğunuz bilgi için teşekkür ederim.

Mina gül 15-09-2017 15:39

Benim orkidem iki dal .. ikiside keiki veriyor. Bir tanesinin daha kokleri cikmadan dal sararmaya başladı. Bu durumda ne yapmam gerekiyor keiki yi kurtarabilirmiyim

Doku_Kültürcü 15-09-2017 21:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mina gül (Mesaj 1517894)
Benim orkidem iki dal .. ikiside keiki veriyor. Bir tanesinin daha kokleri cikmadan dal sararmaya başladı. Bu durumda ne yapmam gerekiyor keiki yi kurtarabilirmiyim

Sararmaya başlayan dalı kesin. Bir bardak içerisine yerleştirin ve içerisine orkide besini denilen gübreden bir miktar su ile ilave edin. Bekleyeceksiniz, yapraklar yeterince büyükse kök oluşturma şansı var.

Rosalia 16-09-2017 12:38

Orkidem galiba ölüyor

Merhaba, bana hediye orkide geldi fakat bakımından anlamıyorum. İlk geldiğinde çiçekli idi daha sonra soldu ve 3 yaprağından 2 tanesi hastalandı sarardi ama tamamen sarı değil bölgesel ve kahverengiye döndü o kısım seffaflasti bende korktuğum için yaprakları kestim. Daha sonra sapı sararmaya başladı ve şuan sapın tamamı sarı başka dal yok ne yapacağımı bilmiyorum. Yaprakların ikisi kesilmiş ve diğer yaprak duruyor. Ne yapmalıyım ?

Kubrasaglam 18-09-2017 10:51

Acillll

3 Eklenti(ler)
Merhabalar orkidemin sürekli yaprak çıkartıyor ve yaprakların boyu baya uzun oluyor genelde gördüklerim o kadar uzun yapraklar değil neden acaba böyle ? dal çıkartması için ne yapabilirim köklerden bazıları koyu renkli çürümüş gibi de durmuyor ama yine de korkuyorum sulamayı alttan yapıyorum

Doku_Kültürcü 18-09-2017 19:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kubrasaglam (Mesaj 1518129)
merhabalar orkidemin sürekli yaprak çıkartıyor ve yaprakların boyu baya uzun oluyor genelde gördüklerim o kadar uzun yapraklar değil neden acaba böyle ? Dal çıkartması için ne yapabilirim köklerden bazıları koyu renkli çürümüş gibi de durmuyor ama yine de korkuyorum sulamayı alttan yapıyorum

Bu sayfanın başında yazmıştım. Tekrara yazayım;
Melez Phalaenopsis orkideleri 1-1,5 ay 16-18°C sıcaklıkta tutulmazlarsa çiçek açmazlar. Sonbahar-kış mevsiminde bitkiyi üşüme zararı olmayacak derecede (15°C altı) bir mekanda tutarsanız tekrar çiçeklenir.

Charlaux 19-09-2017 01:19

Sn.Doku Kulturcu'nun yorumuna ek olarak. Cam bardakta oldugunu tahmin ettigim orkide de sulama ekstra ozenli yapilmalidir cunku su altta birikir ve curumeye neden olabilir. Tavsiyem drenaji bol olan plastik bir saksiya gecis yapilmasidir.

Kubrasaglam 19-09-2017 08:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Charlaux (Mesaj 1518200)
Sn.Doku Kulturcu'nun yorumuna ek olarak. Cam bardakta oldugunu tahmin ettigim orkide de sulama ekstra ozenli yapilmalidir cunku su altta birikir ve curumeye neden olabilir. Tavsiyem drenaji bol olan plastik bir saksiya gecis yapilmasidir.

Cam değil ama sert bi plastik bi de altta delikleri Yok kendim süzüyorum fazla suyu bu yıl içerisinde 2 kez saksı değişimi yaptım bi zararı olur mu ? Bir de çürüyen kötü olan kökleri kesmiştim ama bi tarafın kökleri hep kısa kaldı ve o tarafa doğru devrilmek istiyor bu kök kesme işini yapmak doğru mu ? Son olarak bi yerde okumuştum geceler serin yerde tutmak gerekir diyordu benim bulunduğum oda serin geceleri odama getirip gündüzleri mutfakta tutmaya devam edeyim mi mutfak sıcak ve güneş alıyor yani bakanlar böyle yer değişimi yapıyor mu yA da sürekli yer değiştirmekte doğru olur mu ? İlk orkidem ve İnanın başlıktaki gibi hem hevesli hem acemiyim bir sene olacak gözümden sakınıyorum ☺️

Rosalia 20-09-2017 02:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Rosalia (Mesaj 1517983)
Merhaba, bana hediye orkide geldi fakat bakımından anlamıyorum. İlk geldiğinde çiçekli idi daha sonra soldu ve 3 yaprağından 2 tanesi hastalandı sarardi ama tamamen sarı değil bölgesel ve kahverengiye döndü o kısım seffaflasti bende korktuğum için yaprakları kestim. Daha sonra sapı sararmaya başladı ve şuan sapın tamamı sarı başka dal yok ne yapacağımı bilmiyorum. Yaprakların ikisi kesilmiş ve diğer yaprak duruyor. Ne yapmalıyım ?

Cevap alamadım, ilginize teşekkürler :)

Charlaux 20-09-2017 03:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kubrasaglam (Mesaj 1518215)
Cam değil ama sert bi plastik bi de altta delikleri Yok kendim süzüyorum fazla suyu bu yıl içerisinde 2 kez saksı değişimi yaptım bi zararı olur mu ? Bir de çürüyen kötü olan kökleri kesmiştim ama bi tarafın kökleri hep kısa kaldı ve o tarafa doğru devrilmek istiyor bu kök kesme işini yapmak doğru mu ? Son olarak bi yerde okumuştum geceler serin yerde tutmak gerekir diyordu benim bulunduğum oda serin geceleri odama getirip gündüzleri mutfakta tutmaya devam edeyim mi mutfak sıcak ve güneş alıyor yani bakanlar böyle yer değişimi yapıyor mu yA da sürekli yer değiştirmekte doğru olur mu ? İlk orkidem ve İnanın başlıktaki gibi hem hevesli hem acemiyim bir sene olacak gözümden sakınıyorum ☺

Soyle soyleyeyim kisisel bir tercih olarak degistirirdim. Tabii bu fikrimi benimsemeden once sn.Doku Kulturcu'nunde yorumunu beklemekte fayda var. Kokler ip gibi oldugu zaman ya da soyle diyeyim tamamen simsiyah oldugu zaman evet kesilmeliler cunku obur turlu curumeye yol acar. Ancak azicik kahverengilik var ya da zebra deseni gibiyse bu koklerin calisma ihtimalinden dolayi kesilmesi tercih edilmez. Orkidenize uygun bir yer belirlemeniz elbette orkidenin sagligi icin daha iyi olacaktir. Bol camli aydinlik bir alan tercih edilebilir ancak direk gunes isigini almamali.

Sn.Rosalia, Fotograf yuklemediginiz surece boyle bir durum icin yorum yapamayiz.Cunku bolgesel kahverengilesmeler gunes lekesi de olabilir. Kisacasi secenek oldukca bol. Duzgun bir sekilde birkac sekilde fotografini cekerseniz elbette insanlar sizinle ilgilenir. Ancak orkide bakimi uzerine anlasilmayacak pek birsey kalmadi cunku sitemizde zaten sayfa basi anlatildi bu konu. Okuyup uygulayacaksiniz.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025