![]() |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Eşim geçen yaz ofislerinde atılmak üzere olan bir orkideyi atılmaktan kurtarıp eve getirmiş. Aylarca ölmek üzere olan orkideyi düzeltmek için uğraştık, gözünün içine baktık. 7-8 ay geçtikten sonra tamamen kendine geldi ve bir sürü tomurcuk çıkardı. Ama yaramaz muhabbet kuşum nasıl olduysa onu ele geçirdi ve tomurcuklarını kopardı :( ve orkide daha sonra küstü sanırım, öldü gitti.. o kadar üzüldük ki, onca emek vermişken tam kendini topladı dediğimizde yazık oldu yani.
Bugün baumax'tan yeni bir orkide aldım. Bu da ölsün istemiyorum. Umarım bu sefer bakmayı becerebilirim. Orkidemi direk camın önüne koyabileceğim bir yer yok ama pencerenin yarım metre kadar yan tarafında duran sehpanın üstüne koydum. Ordan aldığı güneş yeterli olur mu acaba? Sulamayı nasıl yapacağımla ilgili de bir sürü bilgi okudum ama hala korkuyorum fazla sular çürütürsem ya da az sular kurutursam diye korkuyorum :(çok güzel bir çiçek ama ne kadar hassas yahu :( Son bir şey orkide satılırken dışında şeffaf bir poşet oluyor ya onu çıkarmasak bitkiye çok zararı olur mu? Yine kuşum zarar versin istemediğim için, onun sayesinde korunur diye düşünmekteyim. |
Sayın gülbahçe,
Okuduklarım ve gördüklerim kadarıyla söyleyeyim, poşet hava hareketini güçleştirdiği için poşetin içi uzun süre nemli kalabilir, bu da size kara lekeler ve çürükler sonrasında ölü bir bitki olarak dönebilir. Sulama konusunda çeşitli yöntemler var, haftada bir kovaya daldırmak benim orkidelerin biri hariç diğerleri için çalışan bir yöntem, ancak bu yöntemin kötü olduğunu söyleyenleri de göreceksiniz ufak bir forum aramasıyla. Sulama işi uygulamanıza ve orkidenizin saksı harcına bağlı birşey. |
Anladım, tahmin etmiştim zaten. Teşekkür ederim yine de cevabınız için. Mecbur çıkarıcaz ve yaramaz kuşumuzdan korumak için elimizden geleni yapicaz artık .) İnşallah bu sefer basaririz.
|
Alıntı:
|
orkideme ne oldu
1 Eklenti(ler)
selamlar, orkidenin ciceklerinde fotograftaki gibi beneklenmeler var ne yapmaliyim
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Form yöneticileri ile geçen hafta konuştum. Yakında yeni bölüme taşınacak bu konu. Bende bilgilerimi yeni bölümde paylaşacağım. Ancak o zamana kadar kısa bir bilgi gerekir ise bu bitkiye günde en az 3 defa fıs fıs ile su sıkmanız gerekiyor. Ayrıca etrafındaki poşet şuan için dursun. Suyun dinlenmiş ve kireçsiz olması şart. |
Orkidemde oluşan böcekler
5 Eklenti(ler)
merhaba günlerdir forumun çeşitli yerlerini okuyup yanlış bildiğim ya da bilmediğim şeyleri sizlerden öğrendim aralık ayından itibaren 1 adet olan orkidemi sizleri okuyarak 2 ye çıkardım ve galiba artık ben de orkide bağımlısı oldum. okuduklarımdan sonra sağlıklı olduğunu sandığım orkidemin köklerini kontrol ettim ve birkaç siyahlaşan kök fark ettim bir kısmını kestim bulunduğum yerde orkide harcı olmadığından tekrar aynı harca diktim
yaklaşık 1 ay önce yeni bir yaprak çıkardı ve çok hızla büyüttü ama en altta olan 2 küçük yaprağın biri sararıp biraz önce elimde kaldı diğeri çok yumuşak geri kalan bütün yapraklar gayet diri ama günlerdir gözünün içine baktığım orkideme bugün yine baktığımda harcın içinde pire benzeri zıplayan beyaz böcekler fark ettim harcı hemen yok ettim şimdi sizlerden öğrenmek istediğim 1- yeni harç buldurdum ancak önümüzdeki hafta pazartesi salı gibi elime geçecek bu sürede orkideyi nasıl muhafaza edebilirim? 2- bu böcekler nedir? nereden gelmiştir? nasıl temizleyebilirim? 3- gövde de kararma var bu göbek çürümesi midir? 4- kökleri sizce sağlıklı mı? eğer değilse ne yapmam gerekiyor? :( fotoğraf eklemeye çalışacağım Eklenti 417161 Eklenti 417162 Eklenti 417163 Eklenti 417164 Eklenti 417165 |
4 Eklenti(ler)
bir kaç fotoğraf daha
5. ve 6. fotoğrafta böcekler görünüyor Eklenti 417166 Eklenti 417167 Eklenti 417168 Eklenti 417169 |
Alıntı:
Saygılarımla... |
Alıntı:
Diğer taraftan, orkidenizin kökleri iyi görünüyor. Harcı çıkarıp tekrar saksıya koysanız ve iki-üç günde bir kökleri ıslatacak şekilde sulasanız idare eder bence. |
2 Eklenti(ler)
sayın fesleğen ve sar-dunya öncelikle bu kadar hızlı cevaplarınız için çok ama çok teşekkür ederim
çiçekçiyle görüştüm getirtmiş birazdan alacağım harcı ama harca ekmeden önce yapmam gereken bir şey var mı? köklerden görebildiğiniz sağlıksız kesilmesi gereken var mı? dezenfekte etmem gerekir mi? gerekliyse ne ile yapabilirim? göbekteki kararma normal mi? bu böcekler bitkide görünmüyor harçla beraber yok olmuştur umarım ama varsa diye yapmam gereken kullanmam gereken kolay temin edilecek bir ilaç ya da evde hazırlanacak bir uygulama var mıdır? bu arada unlu bit denen böceğe benzemiyor daha çok pireden biraz daha iri ama beyaz (kedi ve köpeklerde çok gördüğümden bilirim) zıplayan bir böcek fotoğraflarda yuvarlak içinde görünenler dışında kalan beyazlıklar böcek değil Eklenti 417188 Eklenti 417189 |
Alıntı:
http://www.agaclar.net/forum/genel-b...oruma/3062.htm şu linke bir bakın,beyaz sineğe de benziyor sanki biraz.Küpeli çiçeğin de de bolca olurya hani.Ben de bi ara orkidemin saksısının içinde aynı böyle beyazlıklar gördüm,canım çok sıkılmıştı ama sonra kayboldu. Orkidenizin köklerinde çürüme varmı bitanesinin içine bi bakın bakalım,kökün birini hafif kazıyarak .Eğer yeşilse sorun yok.Eğer değilse sağlıksız olanları temizleyip,kesmeniz lazım sonra da kestiğiniz yerlere tarçın sürün. Kesinlikle teorik değil ama ben olsam önce heryerini yaprağını kökünü bi güzel yıkardım,sonra yapraklarını iyice kurulardım.Dediğim gibi köklerine bakardım sorun yoksa güzelce saksıma oturtur yeni harcını da ekler yerine koyardım sonra.Ve eğer eski saksıyı kullanacaksam çamaşır suyu ile güzelce yıkardım şeffaf saksımı. |
Kökleri iyi gibi. Kararmayı gördüm ama bilgilerim çerçevesinde şudur diyemeyeceğim. fesleğen'in de yazdığı gibi kökler kurumuşsa veya yaş ama içi boşalmışsa kesebilirsiniz. Saksı harcını boşaltırken de farketmişsinizdir belki, kökler kuruyken daha gevrek, ıslakken biraz daha esnek oluyor. İşlem öncesinde bitkiyi iyice yıkamanız kökleri kırmamanızı da sağlayacak.
Saksının dışında kalan kökler kuruyken mat, ıslanınca daha canlı bir yeşil olmalı. Işık görmeyen ve içte kalan kökler daha beyaz olabilir. Bu arada, nasıl bir harç aldınız? Eğer sadece ağaç kabuğu ise önce bir su yıkayıp tozundan ve küçük parçalarından arındırabilirsiniz. |
bendede vardı aynı sorun ben aynı harcı kullandım. böcekleri öldürmek için bir tepsiye aldığım harcı 100 derece fırınladım 10 dakka kadar bekledim. bir daha olmadı. yeni aldığınız harçta torf varsa onu ayırın ağaç kabularını iri taneleri kullanın dikişm yaparken yeni harçtanda şüpeleniyorsanız onuda fırınlayın. yüksek ısıda böcekler ölüyür yumurtaları varsa onlar da yok oluyor. sevgiler
|
çiçekçinin bana bulduğu harç maalesef ölmüş bir orkidenin harcı ve onun da içinde minik benimkilerden farklı böcekler vardı ona ekmeye cesaret edemem tekrar pazartesi ya da salı gelecek olan harcı beklemekteyim ya da en kötü fırınlarım ben de.
su fısfısladım sabah köklerine ve kurumaya yüz tutan köklerin birkaç tanesinde minicik yeşil noktalar oluştuğunu fark ettim yeni köklerimiz oluyor galiba =) göbekteki siyahlaşma için bir fikri olan yok galiba sizin orkidelerinizde de var mı kök çıkan yerler kararmış genelde normal bir durum mu? |
2 Eklenti(ler)
merhaba arkadaslar sizlerden yardim istiyorum bu orkideme birseyler oluyor anlamadim ne oldugunu.
bundan 1 ay önce kesilmis bir dali vardi o kurudu simdi kalan tek dal da kurumaya basladi nedeni ney acaba orkide mi kaybediyormuyum yoksa? ortadan yeni yaprak cikartiyor anlamadim neyle kaynakli oldugunu yardimlarinizi fikirlerinizi bekliyorum cevaplar icin simdiden tesekkür ederim sevgilerimle |
orkidenizin çiçeğini dökmesi normaldir, endişelenmeyin.
bence o dalı hemen 3. boğumun üstünden kesin steril bir aletle ve kestiğiniz yere tarçın dökmeyi unutmayın;) |
Merhabalar bir sorum olacak :
Öncelikle orkidemden bahsedeyim : Orkidem ışık alabilen bir yerde duruyor ve saksı olarak toprağı (ağaç kovukları falan olan orkide toprağı) saydam bir saksı içerisinde duruyor ve bu saksı ise yeşil geçirgen şeffaf bir saksı içinde duruyor..yani iki saksıda.. ben orkidemi nasıl sulamalıyım? ben hafta 1 **** 2 kez duruma göre dıştaki yeşil saksısına su dolduruyorum yarısından fazlasına kadar.. daha sonra 3-4 saat sonra boşaltıryrum geri.. doğru mu sizce? koçtaşta bana bir arkadaş şunu önerdi. o içteki şeffaf saksıda orkide toprağının altına 2-3 cm yüksekliğinde taş doldurmamı ve üzerine tporak ve orkideyi yerleştirmemi istedi.. sonra bu taşların seviyesinde sürekli su bulunacak şekilde sürekli su vermem gerektiğini söyledi.. bu nem ile suyunu alır dedi.. bu ne kadar doğru sizce? saygılarımla |
1 Eklenti(ler)
Orkide severler merhaba,
Orkidem evimizdeki 2.yılını doldurdu. Bir ay önce dalları çiçeklendiğinde çok sevindik ve onun bakımında doğru yolda olduğumuzu düşündük. Fakat yaprağı sarardı, şefaf saksısından baktığımda köklerinin çürümüş olduğunu görebiliyorum. Kararmış ve büzüşmüşler sanki yumuşamışlar. Dışarıda kalan birkaç kök yeşil ve sağlıklı görünüyor. Forumda orkidelerle ilgili tüm yazılanları sabahlara kadar okudum. Orkidemin köklerini temizlemem ve ardından tarçınlamam gerektiğini, substratını yenilenem gerektiğini, sulama ve bakım gerekliliklerini öğrendim. Öğrendim de ben bunları geç öğrendiğim için canım orkidemin başına işler geldi. Onu kurtarmak istiyorum bir an önce. Lütfen bu konuda tecrübesizliğimden kaynaklanan veya gözden kaçırdığım bir eksik bilgi varsa düzeltin. Sorum şu; bu işlemleri dallarında çiçek varken mi yapacağım mecburen? Çünkü okuduklarımda çiçeklerini döktüğü ilk fırsatta yapılması gerektiği yazıyordu. Benimkiyse hala sağlıklı görünen çiçeklere sahip. ( Şimdilik) Bir de ucu beyaz iki küçük dalcık var. Onlar uzar mı acaba sonradan merak ediyorum. Bu hususlarda orkide tecrübelisi uzmanlarınızın vereceği cevapları beklemekteyim. Şimdiden teşekkürler. |
Alıntı:
Uzman değilim ama siteden edindiğim bilgilere göre eğer köklerde ciddi problem varsa üzülerek söylüyorum ama çiçekli dalı kesmeniz gerekiyor:( Çünkü gücünü yapraklarına ve özellikle köklerine yönlendirmesi gerek. Diğer taraftan kökleri güzelce temizleyin gerekli işlemleri yapın ve orkide toprağınızı değiştirin.Aynı kabı kullanacaksanız eğer kabınızı da çamaşır uyu ile yıkayın. Bence yapılması gereken bu. Şu anda en önemli olan organları kökleri.Daha başka çözüm önerisi olan arkadaş çıkar inşallah da çiçeklerinizi kesmek zorunda kalmazsınız diyeceğim ama bence yapılması gereken bu :( |
1 Eklenti(ler)
Nazik cevabınız için teşekkür ederim. Gerekiyorsa çiçekli dalı keserim yeter ki orkidem kurtulsun. Lakin neresinden kesmeliyim çiçekli dalı?
|
Alıntı:
Size önerim köklerinin durumunu gösterir bir fotoğraf yükleyin,bir de yaprakları yakından çekip yükleyin. |
Merhabalar orkidemin yaprakları ortadaki çizgiden ikiye ayrıldı ne yapabilirim?
|
Birleştirmek için yapabilecek pek birşey yok :)
Bir yandan da korkulacak birşey yok, eğer başka bir derdi yoksa büyümesine devam ediyordur. |
:) Aslında başka bir sorunu yok fakat ayrılan yerler kuruyor
|
Ayrılma sonucunda yeni oluşan kenarda kuruma olacaktır fakat bunu ince bir çerçeve gibi. bunu bir yara oluşması ve yaranın kabuk tutması gibi düşünün. Ayrılan bölgenin tamamen kuruması varsa başka bir problemi olabilir.
|
4 Eklenti(ler)
Merhaba, birkaç ay önce evimize çiçeklerle dolu iki gövdeli son derece sağlıklı görünen bir orkide geldi. Son iki haftada saplardan biri tamamen kurudu, kestim. Dipte daha önce görmediğim minicik, büzülmüş sarı bir yaprak olduğunu fark ettim. Ayrıca yaprakların geneli de geldiği zamankine göre çok daha sağlıksız görünüyorlar, küçüldüler büzüldüler sanki. Yapraklardan bir tanesinin kenarlarında da incecik şerit halinde bir kuruma görüyorum. Köklere gelecek olursak, yukarıda yeni gelen taze kökler ve bir yandan da çürüyormuş gibi görünenler var. Saksının içindeki kökler ise yeşil ve diri görünüyor. Tüm bu değişimler orkidenin iyiye gitmediğini düşündürdü bana, fotoğraflarını paylaşıyorum. İlk fırsatta harcını değiştireceğim ama bunun haricinde ne yapmalıyım?
|
4 Eklenti(ler)
İkinci bir orkidem daha var ve bunun derdi ayrı. Yaklaşık bir yıldır bende, seyrek çiçek veriyor ama gözle görülür hiçbir kötü dururumu olmadığı, büyümeye devam ettiği için en azından amatör gözlerime gayet sağlıklı görünüyor. Dolayısıyla bir süredir var olan bazı şeyleri göz ardı etmiştim. Yüzeye yakın köklerdeki çürüme her zaman vardı, öncelikle bunun bir sağlıksızlık belirtisi olup olmadığını sorayım. Asıl gariplik çiçeğin tüm köklerini sarmış görünen minik beyaz şeyler, ki aylardır oradalar. Bugüne kadar hiçbir şey yapma gereği görmemiştim çünkü çiçekte hiçbir sorun yok gibi görünüyor ama artık harcı değiştirme zamanı geldi ve bu beyaz şeylerden kurtulmak istiyorum. Böcek yumurtası olduğunu tahmin ediyorum ama bunca zamandır saksının içinde kıpırdayan hiçbir şey, tek bir böcek bile görmedim. Bu beyaz şeylerin ne olduğunu bilen var mı acaba? Sanıyorum ilaçlama yapmam gerekecek ama nasıl?
|
Sevgili mik merhaba, uzmanlar elbette doğrusunu bilir lakin benim tahminim bu beyaz şeylerin bir tür mantar olduğu.
|
Alıntı:
Çiçeğimin sağda 2 sapı daha var evet. Birine ne olduğu hakkında fikrim yok ilk geldiği yıl öyleydi. İkincisi ise önceki dökülen çiçeğin sapı. Bu çiçek sapını ise bu yıl yeni çıkardı, diğerlerindeyse hareket yok. İki, üç açmış çiçek saplı orkidelere o kadar özeniyorum ki. Umarım bizim küçük de toparlar da o günlerini de görürüz. Resimlerini çekip yükleyeceğim bu işlemleri yaparken ***. Sağkıcakla kalınız. |
Alıntı:
orkideler sanılanın aksine oldukça güçlü bitkiler. Resimlerde bitkinizin kök resimlerini göremedim. ancak anlattıklarınızdan anladığım kadarıyla köklerle ilgili şüphrleriniz var. Bence bütün malzemelerinizi hazırladıktan sonra saksı değişimi yapın. Çürümüş içi boş kökleri kesin ve kestiğiniz yerlere tarçın ve ya kömür tozu sürün. Saksısını ( eski ve ya yeni) dezenfekte ettikten sonra bitkinizi dikin. Bitkinin durumu iyi gözüküyor, şimdilik çiçekleri kesmeyebilirsiniz. Ancak bitkinize neden gece spreyleme yaptığınızı anlayamadım. Gece serinliğinde yaprak ile gövde aralarında kalan su mikroorganizmaların üremesine uygun bir ortam oluşturabileceğinden göbek çürümesine neden olabilir. Spreylemeyi sabah yapıp yaprak diplerinde su kalmamasına dikkat edin. Bitkinizi sulamayı kesmişsiniz. Normal sulamanıza devam edin. Susuz kalması bitkinin köklerini kurutabilir, yaprak büzüşmelerine, çiçeklerin dökülmesine sebep olabilir. Ben phalaenopsis orkidelerimin sulamasında köklerin rengine bakıyorum. Kökler yeşilden beyaza dönünce 5 dakika kadar suya daldırıp çıkartıyorum. |
Alıntı:
Lütfen bir an önce bu ortamları sağlayın kendisine, kökler çok önemli harcı da öyle.Şunu da söylemek istiyorum ben çok iyi biliyorum havalarında değilim kesinlikle! Bir müsibet bin nasihatten iyidir atasözüne istinaden benim başıma bir orkide ölümünün gelmiş olmasıdır bütün mesele. Ve benim başıma gelenin başkalrının başına da gelmesini istemememdir...Zavallıyı cahilliğimden ötürü çürüttüm:( ve 2. ye gözüm gibi bakmak için de araştırma yaptım biraz. |
1 Eklenti(ler)
Merhaba;
Ev arkadasim bir kenara attigi orkideye ben sahip cikmak istedim. Resimde de goreceginiz gibi cicegi yok. Bir dali kokten kurumus. Diger dalini da ben mecburen 2. kisimdan budadim. Yapraklarin bazilari yumusak ve bazilari catlamis ortadan veya kenarlardan catlamis durumda. Koklerde curume vardi curuklerin hepsini steril bir sekilde kestim. Topragini hazir stilan karisimlardan alarak yeniledim. Sulamasini ve esinti almasini tavsiye edilen sekilde yapmaya calisiyorum. Herhangi bir boceklenme ve mantar yok. Merak ettigim sorular; Orkideler yeni dal cikarirlar mi? Cikarirlarsa bunun icin yapmam gereken ekstra seyler var mi? Guzel gorunmeyen catlamis ama yesil olan yapraklari kopartmam dogru olur mu? Tesekkurler. |
4 Eklenti(ler)
Merhaba;
Orkidemin diger resimleri, durumu hakkinda bilgi verebilirseniz memnun olurum. ;) |
Merhaba ben forumunuzda yeniyim.bana yakalaşık 2 ay kadar önce hediye orkide geldi.ancak 2 hafta önce çiçekleri solmaya başladı ve arkasından solan çiçeklerin dalları kurumaya başladı. ilk geldiğinde 2 tane dalı vardı ve her dalında 3 çiçek dalı vardı. şimdi 2 kaldılar.bununla birlikte yüzeydeki köklerde gövdeye yakın yerlerde kararmalar başladı ve üstünde geçen dün küçük şeffaf böcekler gördüm.orkide bakımından hep öldürürüm diye korkmuştum.bunu kaybetmek istemiyorum.bana yardımcı olabilirmisiniz. birde sulama ile ilgili birçok şey sölüyorlar ne yapmam gerekiyor lütfen yardım edin.teşekkürler.
|
Alıntı:
|
merhaba aranıza yeni katıldım orkideler tutkum oldu diyebilirim 4 tane orkidem var ve onlara bakmak bana huzur veriyor tabi dışardan bakmışım hep dün akşam bunu anladım dün ben mutfaktayken kızım yürüteçle gidip orkidemin bir tanesini yaprağından tutup çekmiş içerisindeki tüm torf dökülmüş bir baktım orkidemde sadece 1 tane sağlam kök kalmış diğerleri çürümüş (muhtemelen fazla sulamadan ben orkideyi kendi bulunduğu saksıda tutup dışına farklı bir saksı koyup o dıştaki saksıda sürekli su bulundurarak suluyorum afrika menekşesi gibi) köklerini dipten kestim sadece sağlam 1 tane kök kaldı o da ufacık kestiğim yerleri tarçına buladım yeniden torfa diktim orkidem 3 dallı ve çiçekleri üzerinde minik birde dah veriyordu ama kök çürüklüğü olmuş işte ne yapabilirim yapmam gereken nedir ne olur yardımcı olun bana
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 23:34. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025