agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Orkide Hastalıkları (https://www.agaclar.net/forum/orkide-hastaliklari/)
-   -   Orkide acemileri ve heveslilerin soru(n)ları (https://www.agaclar.net/forum/orkide-hastaliklari/10338.htm)

nrkrkmz 14-01-2009 12:36

2 Eklenti(ler)
Merhaba,
Cymbidium cinsi orkidemin saksı harcında ufacık beyaz yaratıklar(hemen kayboldular neye benzediklerini göremedim) var.
Bunlardan nasıl kurtulurum?
Ne tür bir ilaç ve nasıl kullanabilirim?

praecox 14-01-2009 13:06

Sayın Nur hanım,

saksı harcınız çok nemli kalıyor, demektir bu. Gerçi cym.lerde harcın tam kuruması gerekmiyebilir ancak altındaki drenaj yetersiz olabilir saksı harcınız havasız, sıkışmış olabilir. Bunlara ilerde yapacağınız saksı harcı değişimlerine dikkat etmenizi öncelikle söylemek istedim. cymb.lerde bundan dolayı kaya yünü kullanılıp 3 günde damlama sulama ile gübreli su ile sulamak sureti ile bir tür hydroponik bakımı yapılır.

Saksıyı ilaçlı suya batırmak sureti ile ilaçlarsanız o beyaz yaratıklardan kurtulursunuz. Zaten cymb.lerdeki kronikleşen kırmızı örümcek sorunlarını da düşünürsek ferplan mospilan gibi suda çözünen bir sistemik aktif madde ile ilaçlamanız akut durumlarda supracide veya DDVP gibi bir ilaç kullanmanız uygun olur.

starter 23-01-2009 16:31

Sayın Praecox,
Daha önce size durumunu anlattığım orkidemin 4 çiçeği birden solmaya başladı. Hepsi teker teker hafif buruşup solmaya yüz tuttu. Dediğiniz gibi kurumadan sulamıyorum . Asıl ilginç olan aynı zamanda yeni bir çiçek çıkacak sanırım ve hızla büyüyor o keiki (yanılmıyorsam). sizce bu normal bir çiçek değişimi mi yolsa mutsuz olduğu için mi soluyor çiçekler? Kökleri oldukça sağlıklı görünüyor.
Bir kez daha yardımlarınızı bekliyorum

praecox 24-01-2009 12:41

O oluşumun resmini ekleseydiniz veya keiki veya çiçek oluşumu dediğiniz sürgün nerden çıkıyor.
Gerçi her iki durum da şartları beğendiğine işarettir. Çiçeklerin solması kadar doğal bir durum yok bu dünyada. Ancak çok erken solup döküldülerse bir sorun var demek sizin durumunuzda ise yeni bir sürgün şartların uygunluğuna işarettir.

starter 26-01-2009 09:11

3 Eklenti(ler)
Sayın praecox,
Orkidemin son fotoğraflarını ekliyorum. 2 çiçeği daha düştü. Fifrinizi bekliyorum.
Teşekkürler

praecox 26-01-2009 09:39

o inflorens sapının yeni bir çiçek sapı oluşturduğu gözün 2 cm kadar üzerinden kesin.

starter 26-01-2009 10:04

Çok üzgünüm ama anlayamadım. Neyi kesicem ve kesip ne yapacağım? Kötü birşey mi var? kusura bakmayın.. :(

fevziye 26-01-2009 16:36

2 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar, ben de yeni yeni orkide bakıyorum, geçen yaz kızkardeşim Almanya'dan iki tane orkide getirmişti. İkisi de tomurcuklandı, biri çiçeklendi. Çok güzel renkleri var. Resmini ekliyorum, bakalım ikincisi ne renk açacak.

praecox 26-01-2009 18:01

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi starter (Mesaj 351066)
Çok üzgünüm ama anlayamadım. Neyi kesicem ve kesip ne yapacağım? Kötü birşey mi var? kusura bakmayın.. :(

Sayın starter,

üzülmenize gerek yok :) ben size resminizden bazı işaretlemelerle yeniden bir anlatmayı deniyeyim.
Eklenti 60293

sizin resminizi alıp gerekli bölgeyi cropladım. Resimdeki kırmızı çizgiden çiçek sapını keseceğiniz yeri belirtmeye çalıştım. Kırmızı büyük ok ise yeniden çiçeklenmek için çiçek sapının çıktığı gözü işaretlemeye çalıştım. işte o gözden takribi 2 cm üzerinden sapı kesmeniz gerekli.

starter 27-01-2009 09:05

Harikasınız teşekkür ederim. Size çok zahmet verdim biliyorum. Bir anda kesmek deyince korktum sadece, gözünün içine bakıyorum çünkü. Ama siz kes diyorsanız bir bildiğiniz vardır, tekrar uzar herhalde. Teşekkürler tekrar

starter 30-01-2009 08:43

Gerçekten de çok faydası oldu, çok hızlı uzamaya başladı yeni çiçek dalı.

Zeytinci 30-01-2009 21:48

Sayın Praecox,

Phalaenopsis cinsi orkidelerimin saksı içindeki kök uçlarının kırmızılaştığını farkettim.

Sebebi ne olabilir?

Keyifleri çok güzel, nazar değmesin 2 aydır çiçekliler.

praecox 31-01-2009 12:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci (Mesaj 353310)
Sayın Praecox,

Phalaenopsis cinsi orkidelerimin saksı içindeki kök uçlarının kırmızılaştığını farkettim.

Sebebi ne olabilir?

Keyifleri çok güzel, nazar değmesin 2 aydır çiçekliler.

Kökleri mantar sarmış demektir. kökler çürüyor olabilir. saksı harcının iyice kurumasına müteakip sulama yapın, sıcak ve nemli ortamda tutun.

Zeytinci 31-01-2009 16:51

Kök ucu kırmızılığı

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi praecox (Mesaj 353507)
Kökleri mantar sarmış demektir. kökler çürüyor olabilir. saksı harcının iyice kurumasına müteakip sulama yapın, sıcak ve nemli ortamda tutun.

Haftada bir ve saydam saksı içinde nem kalmadığından emin olduğumda suluyorum halbuki. Kök çürümesi görünmüyor.

Hepsi çiçekli bir kısmı tomurcuklu ve yapralkar sağlıklı. Gece 19 gündüz 22 derece ve endirek bol ışık alıyor.

Şimdilik ilaçlama yapmamı önerir misiniz?

Teşeekkürler.

ephesos 31-01-2009 17:22

Ben o kırmızılığı genelde pembe ve bordo açan phallerde gördüm, çürüme falan olmamıştı.

nrkrkmz 11-02-2009 14:28

kelin medarı olsa başına sürermiş

4 Eklenti(ler)
Bir arkadaşım 4 tane Phal ini almış sen çok okuyorsun bunlara bak dedi,bırakıp gitti.

Resimlerini eklediğim Phallerin 2tanesi keiki.(resimlerini sonraki mesajda)
Hepsinin saksı ve topraklarını kök temizlemesinden sonra değiştireceğim.
Keikilerin bir tanesinin yaprağında lekeler var bu lekeler nedir ve ne yapmam lazım onlara?

Benim görebildiğim bakımsızlıktan bu haldeler ama sizlerin yorumlarınızı ve önerilerini almadan müdahale etmek istemedim.
Teşekkür ederim.

nrkrkmz 11-02-2009 14:33

keikiler

4 Eklenti(ler)
keikinin de resimleri bunlar.

Özbek 14-02-2009 21:01

farklı subtrat denemeleri

Merak ettiğim bir konuda tecrübesi olan arkadaşların fikirlerine ihtiyacım var.

Bazı yabancı sitelerde orkide harçları için mermer parçaları, ponza taşı ve pirinç kabuğu tavsiye ediliyor. İçimizde bu malzemeleri kullananlar varsa tecrübelerini paylaşabilirlermi?

Aşağıdaki linkde bu tür malzemelerin çok daha fazlasını görebilirsiniz.
http://www.repotme.com/orchid-mix/SelectABlend.html

Saygılar

mel-i 15-02-2009 20:13

Orkide

5 Eklenti(ler)
Herkese merhaba,
Orkide çicekleri ile ilgilenen arkadaşlara bir sorum var. Yardımcı olurlarsa çok memnun olurum.
Arkadaşım tayland' a gitmişti. Dönüşte bir demet canlı orkide getirmiş ;
1. En uzun ne kadar yaşatabilirim?
2.Çelikten üretim yapılabilirmi?

Fotografları aşagıya ekledim teşekkürler...

Ziya Soner 16-02-2009 20:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mel-i (Mesaj 361210)
Herkese merhaba,
Orkide çicekleri ile ilgilenen arkadaşlara bir sorum var. Yardımcı olurlarsa çok memnun olurum.
Arkadaşım tayland' a gitmişti. Dönüşte bir demet canlı orkide getirmiş ;
1. En uzun ne kadar yaşatabilirim?
2. Çelikten üretim yapılabilir mi?

Fotografları aşagıya ekledim teşekkürler...

Saygıdeğer orkide meraklısı, ARTIK YAZMIYACAĞIM lafımı, sizin yazınızdaki heyecanı görünce sizi cevaplamamanın hainlik olacağını düşünerek bilgim dahilinde elimden geldiğince cevaplıyorum.

1) resimlerde çiçekleri tüplerde gördüm, bu tüpler gidecekleri yere kadar, susuz kalmamalarını giderecek YOLLUK su ihtiyaçlarını karşılamak içindir.

Şayet hala tüpte duruyor iseler, tüplerinden çıkartın.dalların en uç yerlerinden bir jilet le çapraz 2-3 mm kısaltın (kesmeden önce jileti bir çakmakla birkaç saniye yakın) sonra vazoya alın.

Mümkün olduğunca evinizin en az ısınan yerinde yaşatın veya sizin görselliğini istediğiniz yerde bulundurun, yatarken evinizin en soğuk yerine koyun. Bu şekilde 2 günde bir jiletle kesme işlemini tekrarlayarak vazo ömrünü uzatabilirsiniz.

vazoya koyduğunuz suyu dipten 5 cm den fazla koymayın ve içtiğiniz suyu kullanın, soğuk olmasında yarar var.

2) çelikten v.s hiç bir şekilde üretim veya çoğaltma yapamazsınız

Saygılarımla
ZİYA SONER

Güler 16-02-2009 20:22

Ziya bey, hoşgeldiniz.

mel-i, bu orkideler kokuyor mu? Görünümleri çok güzel.

mel-i 17-02-2009 00:29

Sayın Ziya Soner ilginize sonsuz teşekkürlerimi sunarım.
Benim için en güzel hediye bu orkideler. İlk önce plastik çicek olduklarını düşündüm ,fakat gerçek olduklarını anlayınca da nasıl yaşatırım telaşı sardı.
Tüplerdeki sularının ilaçlı olabileceğini düşünerek çıkartmamıştım.
Dediklerinizi aynen uygulayacağım. Artık yaşadıkları yere kadar seyredeceğiz.

Sayın güler , hiç kokmuyorlar. Ama müthiş güzeller.Keşke çelikten üretebilseydikte hepimiz faydalansaydık ne güzel olurdu.

Sevgili malina , başımızın tacı sitemizin harikası teşekkürler...

Sevgi ve saygılarımla

Maat 07-03-2009 16:08

Merhaba,
Mayıs 2008 de bir Phalaenopsis alarak orkide bakmaya başladım. Forumları okuyarak ve deneme yanılma yöntemiyle bişeyler öğrenmeye çalıştım. Bugün 5 türde 9 saksı orkidem ve bir de keikim var :) Şu anda 4 phal ve 1 cambria çiçekte. Sadece tomurcuk dökülmesinin önüne geçemiyorum bu konuda bana öneriniz var mı?

house-of-wax 08-03-2009 10:20

Çiçekler veya tomurcuklar genellikle yeterli ışık alamzsa ve ısı birden düşüp kalkıyorsa dökülüyor.

talar_ 15-03-2009 13:55

herkese merhaba.yıllardır orkide yetiştiyorum ama keikiyi ilk kez burada duydum.
orkidelerimi keikiye teşvik edecek yapabileceğim birşey var mı?
teşekkürler

house-of-wax 15-03-2009 14:16

Bir hafta boyunca karanlık yüksek nem ve 25c de tutun. Bu öneri sn. praecox tarafından defalarca yazılmış...

Kahraman Koray 30-03-2009 14:34

Orkideler tatile dayanır mı?

Herkese merhaba, uzun zamandır afrika menekşesi ile ilgilenirken, agaclar.net sayfalarından görerek orkidelere merak saldım ve dün bir phal. aldım. Ancak yazın uzun süre (1 ay) tatile çıkıyorum. 1 ay tatil için "home alone" olabilirler mi? Menekşelerimi her yıl tatilde evde bırakarak alttan uygun seviyede su kalacak şekilde planladığım bir düzenekle suluyorum. Bu ortama orkidemi de koysam 1 ay problem yaratır mı? Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

praecox 30-03-2009 19:23

1 ay bitkiyi kendi oluruna bırakmak zor gibi. Özelikle yaz sıcağında orkidenin susuz kalması riski çok fazla.
Tatil için sulama seçenekleri varsa da 1 ay uzun bir zaman.
Saksıya suya batırılmış fitil sokmak altındaki suya ters çevrilmiş şişe koymak v.d. leri gibi bir dizi metod var sa da bir ay yeterli olabileceklerini zannetmem.

4.tekilkişi 11-04-2009 15:03

Merhabalar, sevgili Praecox ve Ephosos'un bilgilendirmeleri dahilinde Phalaenopsis'imin Botyrise hastalığını geçirdiğini görüyorum. Hangi ilaçları kullanmam gerektiğini ve bu ilaçları nasıl uygulayacağımı öğrendim,sayenizde. Benim yine de sormak istediğim şu: Phal. im henüz üç gündür bende. Bu hastalık üç gün içinde oluşup gelişme gösterebilecek kadar hızlı mıdır? Yoksa çiçekçinin bana getirmiş olduğu Phal, zaten hasta mıymış???

Bursa'da yaşıyorum. Yurdun güneşten nasibini çokça alamayan bi odasında beraber kalıyoruz çiçeğimle. Tabi, gündüzleri derse giderken onu daha bol ışık olan diğer arkadaşların odalarına misafirliğe götürüyorum.

praecox 11-04-2009 18:44

Evet maalesef bitkiniz çiçekçide ve hatta havasız kapalı tırda gelirken hastalanmış olmalı. Üç gün içinde hiçbir yeni başlıyan orkidlerdeki hastalıklı durumu teşhis edemez. Gelişemez zaten.
Botyris derken sanırım çiçek çanaklarındaki leke gibi nokalardan bahsediyorsunuz.
İlk evrede o nokta dokunun saydamlaşması ile oluşur,görülür olur. Sonrası kararıp ölür. O lezyon nekroz olur yani o bölge ölü doku olur.
Havadar sıcaklığa dikkat ederek ve ortam nemi kısmen kuru bakmıya devam ederseniz, yayılma göstermeyeceğinden ilaçlama da orkidedeki bu tarz bir botyris hastalığına gerekmez.

4.tekilkişi 13-04-2009 21:02

Çiçekçiyle görüşüp bana hastalıklı bir orkide göndermiş olduklarını söyledim. Çiçek çanaklarındaki siyah noktacık şeklindeki lekelerden bahsettim. Bir tür mantar hastalığı olabileceğini söyledim. Bana çiçeklerini dökecek olduğunu o sebeple siyah lekecikler oluştuğunu söylediler. Öyle olsa bile neden beş çiçekten üçünde oluşmuş dedim? Birşey demediler. Yarın yeni bir çiçekle gelecekler ama acaba Botyrise sandığım lekeciklerin sebebi, phal.in çiçeklerini dökecek olması olabilir mi gerçekten?

praecox 13-04-2009 21:06

Botyris geçirmeyen sağlıklı phal.lerin çiçekleri dökecekleri zaman önce büzüşür sora kurur ama sonuna kadar beyaz lekesiz kalır.
Renkli ise yine o rengi ve desnine yeni lekeler eklemeden yapar bunu :)

4.tekilkişi 13-04-2009 21:10

Evet ben de tam olarak böyle düşünmüştüm :) Diğer çiçekler gibi önce zayıflaşıp büzüşür sanra da ölür diye... Teşekkürler.

koliva 14-04-2009 21:59

Bu soruyu baska bolume de sordum ancak herhangi bir yanit alamadim. Herhalde uygun bolum degildi. Umarim buradan bir cevap alabilirim.

Benim iki adet hemen hemen ayni renkte orkidem var. Bir tanesi normal saksida, digeri ise buyuk bir cam vazonun icerisinde. Resimlerini aktariyorum.
Orkide1.Resim1
Orkide1.Resim2
Orkide1.Resim3
Orkide1.Resim4
Orkide1.Resim5
Orkide1.Resim6
Orkide1.Resim7

Orkide1.Resim3 ve Orkide1.Resim4 ten de gorebileceginiz gibi bir sap kirilmis. Bana geldiginde oyleydi. Resim4 te kirmizi ile isaretledigim yerden yeni bir dal verme cabasi icerisinde oldugunu goruyorum ama yanilabilirimde cunku daha once hic orkide yetistirmedim. Bu konuda oneriniz varmidir. Bu sapi kirmizi ile isaretledigim yere kadar kessemmi diye dusunuyorum? Diger sorum ise, bu cicek boyle camin icerisinde geldi. Ben baktikca cicegi hapishanedeymis gibi hissediyorum. Sizce disari cikarsammi? Bu camin bir faydasi varmidir yoksa sadece susmudur? Birde kok durumlarina bakarsaniz onereceginiz bisey varmidir? Gidisati iyimidir?

Orkide2.Resim1
Orkide2.Resim2
Orkide2.Resim3
Orkide2.Resim4

Bu da ikinci orkidem. Bunun hakkinda da yorum isteyecegim mumkunse. Orkide2.Resim3 te isaretledigim dalin devami kuru vaziyette. Orkide2.Resim4'te daha yakindan gorebilirsiniz. Bu dali cicek verir hale nasil getirebilirim? Gelmez derseniz keseyim mi? Birde bu cicegin kok durumu icin neler soyleyebilirsiniz? Onerileriniz varmidir?

Biraz uzun oldu ama icimi dokmus oldum :rolleyes: Simdiden cevaplariniz icin cok tesekkur ederim.

dilekagaci 18-04-2009 11:31

2 Eklenti(ler)
merhaba
yeni bir orkide hediye geldi, umarım bu sefer uzun süre yaşar, ben eskiden orkidelere ev ortamında haftada 1 sulardım
haftada 1 sulama yeterli midir? su olarak musluk suyu mu, içme suyu mu vermeliyim? teşekkürler. şimdi ikea dan alınan plastik saksısında duruyor. plastik saksısını ne zaman değiştirmeliyim
ayrıca yosun gibi birşeye dikilmiş toprak gibi durmuyor

teşekkürler

praecox 19-04-2009 11:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dilekagaci (Mesaj 402840)
merhaba
yeni bir orkide hediye geldi, umarım bu sefer uzun süre yaşar, ben eskiden orkidelere ev ortamında haftada 1 sulardım
haftada 1 sulama yeterli midir? su olarak musluk suyu mu, içme suyu mu vermeliyim?

Orkide bakımı konusunda yeni olmanız diğer başlıkları ve mesajları baştan sona okumanıza engel teşkil etmemeli.
Bu konuda değişik cevaplar var.
Alıntı:

... şimdi ikea dan alınan plastik saksısında duruyor. plastik saksısını ne zaman değiştirmeliyim
ayrıca yosun gibi birşeye dikilmiş toprak gibi durmuyor
Saksı harcı "toprağı" konuları da çok işlendi.

Sulama saksı harcı konularında konkret neyi anlamadığınızı sorsanız daha iyi olur kanısındayım.

dilekagaci 19-04-2009 17:35

okudum forumu, türkiye'de orkide topragı satılmıyor biliyorum. ama bu orkide böyle ne kadar yaşayabilir plastik saksı içinde azıcık yosunumsu birşeyin içinde duruyor
birinci sorum bu: ne kadar sonra saksısını değiştireyim?
2.sorum: ekeceğim uygun toprak, torf, **** orkideler için en uygun bitki harcı nedir?

phal 23-04-2009 10:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dilekagaci (Mesaj 403308)
okudum forumu, türkiye'de orkide topragı satılmıyor biliyorum

Forumu okuduğunuza göre orkidenizin türüne göre(ki sizinki phalaenopsis) belirtilen malzemeleri belirtilen oranlarda hazırlama imkanınız yoksa Bauhaus,Koçtaş gibi yapı marketlerden ve büyük çiçek marketlerinden hazır orkide harcı temin edebilirsiniz.
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dilekagaci (Mesaj 403308)
..ama bu orkide böyle ne kadar yaşayabilir plastik saksı içinde azıcık yosunumsu birşeyin içinde duruyor.

İthal edildiği şekliyle saksısı ve harcı zaten bu bitki için uygun özellikte,yoksa zaten çiçek açmazdı değil mi:)Yalnız harç biraz eskimiş gibi duruyor,çiçekleri tamamen döküldükten sonra harcı yenileyerek aynı saksıya ekmenizi öneririm.

BARİKİNİL 03-05-2009 23:06

5 Eklenti(ler)
merhabalar
sayın praecox
ben yeni orkide yetiştirmeye başladım. aşağıda fotoğraflarını eklediğim pembe olanı 1-2 aydır besliyorum. sarı olanı ise yeni aldım fakat alırken köklerinde ve toprakta mantara benzer bir şey görmeme rağmen çiçek çok hoşuma gittiğinden dolayı aldım.
genelde haftada bir suluyorum fakat bazen durumu göre bir kaç gün erken suladığım oluyor. ayda bi defa sıvı gübre (potas%6, fosfor%6, t.azot%4) veriyorum. direk güneş almayacakları bir yere koydum odanın içerisine giren ışıktan alıyor. pencereyide bir parmak açık tutuyorum. oda sıcaklığı yaklaşık gündüz 25 C-gece 19 C gibi şimdilik. altına su dolu tabak koyuyorum nem ihtiyacı için tabi saksısı ile su teması yok.
size sormak istediğim.
1. bu orkidelerin cinsi hakkında fikriniz var mı acaba. pembe olanın üzerinde "soort:boston,kleur:roze", sarı olanın üzerinde ise "soort:porto,kleur:geel" yazıyor.
2. pembe olanda bir ara salonda perdeler açık bıraktıktan sonra çiçekler üzerinde leke noktalar oluştu sonra doğu cephesi olan bi odaya taşıdım yeni lekeler gözlemlemedim ama oluşanlar geçmiyor. bu ne olabilir.
3.topraklarda ve köklerde beyaz bölgeler(özellikle yeni aldığım beyaz olanda) var.bu nedir hastalık mıdır,nasıl bakım yapılması gerekir.
4.orkidelerim sağlıklı mı acaba. yukarda bahsettiğim bakım içinde yanlış **** eksik olan var mı. yardımcı olursanız sevinirim.
teşekkür ederim.

Loa 04-05-2009 14:41

orkidemin acil yardıma ihtiyacı var

Merhaba,
orkidelerimde fotoğrafta görülen lekeler oluşmaya başladı. önce 1 çiçekte görüldü, sonra diğerlerinde de görülmeye başladılar. nasıl tedavi edebilirim? şuan tüm orkidelerim ( çiçekliler ve çiçeksizler) bir arada duruyorlar. ayırmalı mıyım? bu hastalık sadece çiçeklere mi bulaşır? yardımlarınıza ihtiyacım var, teşekkürler
http://img9.imageshack.us/img9/4379/dsc09597.jpg

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025