agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Orkide > Orkide Hastalıkları
(https)




Beğeni Düzeni2Beğeniler
  • 2 Gönderen Charlaux

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 06-03-2017, 00:07   #1
Ağaç Dostu
 
Charlaux's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-06-2011
Şehir: Istanbul / Columbus, Ohio (ABD)
Mesajlar: 1,260
Orkideler icin Hastalik Rehberi

Orkidelerde hastaliklar genel olarak uce ayrilmaktadir. Bunlar;

fungal (mantari)

Bakteriyel & Canlisal (yabanci dilde Pest)
> alt kategorisi insect yani bocekler diyebiliriz.

Viral

Hastaligin hangi alanda oldugunu anlamaniz icin inceleme yapmak zorundasiniz (viral icin test gerekmektedir). Incelemeden kastimiz yapraklari harci kokleri buyutecle bakmaktir. Her bir hastaligin kendine ait ayri ayri resmi vardir ancak bocekler icin konusmak gerekirse isirilma izleri olur;yani siz nasil bahcenizdeki bitkileri bocek yemis diyorsaniz ayni mesele. Diger hastalik turlerinin her birinin kendine ait resmi var dolayisiyla bu konuyu detaylandirmayacagim fakat hastalik belirtisi gibi gozuken ama hastalik olmayan belirtilerden bahsetmek istiyorum.

1)Orkidenizde nektar olusmasi : Yapraklarda balimsi bir sivi bocek ceker ancak bir hastalik belirtisi degildir. Oksijenli su karisimiyla yapraklari silebilirsiniz.

2) Kahverengi olu kisimlar: Bunlar forumda paylasilanlardan yola cikiyorum genellikle gunes lekeleridir;zaten dikkatli bakarsaniz yanik lekeleri oldugunu gorursunuz. Bu orkidenizin gunes alimini gozden gecirmeniz gerektigi anlamina geliyor.

Hastaliklarin genel sebebini bakim kaynakli bagisiklik sisteminin dusmesiyle aciklayabiliriz. Fakat her zaman bakim = saglikli orkide denklemini kurmak zor. Bakimin hastalik konusunda onlemi buyuktur. Bakim konusunu baska basliklarda zaten degindigimiz icin irdelemek istemiyorum ancak daldirma yonteminin ozellikle hasta orkideniz varsa yanlis oldugunu belirtmem lazim. Cunku ayni kaba daldirdiginizda orkidelerinizi butun bakteriler mikroplar ticaret yapmaya karar verirler. Bir cok orkidesi olan bir insan icin bence daldirma cok gercekci bir durum degil. Tabii orkide seralari daldirma olmasada toplu sulamayi yapmak zorunda cunku cok fazla orkideleri var. Birde orkideler bataklik bitkisi vs degildir dolayisiyla su ustunde kalmayacak, sanki orkidenizin ustune yagmur yagmis etkisini yaratmak istiyoruz. Sulamayi gun icinde yapmalisiniz. Ben genelde oksijenli su ya da takviye kullandigim icin basincli spreyleri cok seviyorum. Bu spreylerle gun icinde suladiktan sonra pamuk bezlerle ustunden geciyorum, tac kismi ve yaprak aralarina pamugu birakiyorum (cunku curumeye megilli yerler). Orkidenizi 10 gunde bir sulamaniz idealdir (yazin 7 gunde bir). Bir diger sikinti orkidelerinizin bulundugu alani havalandirmamaktan kaynaklanir. Ben hava cok kotu olmadigi muddetce hep camlarimi wasistas konumunda tutarim. En guzel onlem.

Onlem konusunda Amerika gibi ulkelerde ozel ilaclar var. Bu ilaclarin isimlerini yaziyorum. Kelpmax kok beslenmesi icin, Inocucor adli bir urunse probiyotik islevinde kulanilmaktadir. Ayni bu donemde duydugumuz probiyotik kelimesinin bizim icin manasi neyse orkide icinde budur; faydali mikrop. Bunun disinda gubre verilmeye devam ediliyor. Bu urunlerin tercih edilmesindeki en onemli sebep hem hastalik onleyici olmasi hem bitkiyi gelistiriyor olmasi. En en onemli sebebiniyse bir alt paragrafta anlatacagim. Fakat Turkiye'de bunu temin etme sansimiz yok ancak birisi gider getirmek ister bunun icin yaziyorum.

Hastalik turlerini anlattik,onlemi anlattik simdi hastalik sonrasina gelmekte fayda var. Bir kere hasta olan bitkiyi ayri bir alana almalisiniz. Ozellikle mantari ve viral hastaliklar bence hastaliklar arasinda en ciddisi cunku mantari ilac gerekiyor. Amerikada Thiomyl diye bir ilac var lakin yine bu Turkiye'de yok ve icerigi ozel icerikler oluyor genelde. Kok curumesi olursa tarcin onerilir benim genel hastaliklarda kullandigim oksijenli su karisimidir. Sistemik urunlerin karsilgiini Turkiye'deki urunleri inceleyerek bulmak gerekir ki ben bunlari ne bilirim ne farmakolojik olarak neye denk geldigini anlarim. Sistemik urunlerdeki en buyuk sikintiysa bitkinin mikrop fauanasini tamamen cokertmesidir. Yani ah sen iyi bir mikropsun bitkiye faydan dokunuyor sen kal sana bulasmayacagim diyemez cunku kimyasal; hedefi butun mikroplari oldurmek faydali ya da faydasiz. Dolayisiyla cok zor durumlarda bir degil iki degil uc kez dusunerek kullanacaksiniz. Cunku faydali mikroplar giderse hastaliga olan koruyuculukta azalir. Yani yeri geldiginde kullanilmazsa faydadan cok zarari vardir. Bocek bit varsa imidicloprid etken maddesini arayacaksiniz. Ya da yabanci forumlarda cok onerilen Neem oil karisimi var.

Ev yapımı ilaçlar - agaclar.net Bu sayfada yine bizim icin oldukca faydali.

Ben her ne kadar yabanci bir kaynak olsa da incelenmesi acisindan kendi basligimda da paylastigim su sayfayi ekliyorum

http://staugorchidsociety.org/PDF/Or...ySueBottom.pdf

St Augustus Orchid Society'nin kaynaklari genelde en guzel kaynaklar oluyor hastalik icin.

Simdilik herseyi anlattim sanirim ancak unuttugum bilgiler olursa burayi guncellerim.

Charlaux Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024